Łatwe temperowanie czekolady. Jak zrobić mini tabliczki czekolady?

Temperowanie czekolady. Kilka lat minęło zanim ośmieliłam się spróbować. Wszystko przez to, że słyszałam ciągle jakie to trudne. Na szczęście – nie jest to do końca prawda. 🙂 Czekoladę można zatemperować bardzo prostą metodą, bez użycia specjalistycznych narzędzi. Pokażę Ci w jaki sposób.

Jak zatemperować czekoladę i zrobić mini tabliczki?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

  • mikrofalówka (opcjonalnie można ją zastąpić kąpielą wodną)
  • plastikowa miska
  • szpatułka silikonowa lub łyżka (używam szpatułki z Ikei, wytrzymuje najdłużej ze wszystkich)
  • papier do pieczenia
  • termometr cukierniczy (nie jest konieczny!)
  • forma do mini czekoladek ( możesz kupić też formę Silikomart jest lepszej jakości ale droższa) – rozmiar pojedynczej tabliczki to 3,8 cm x 2,8 cm x 0,4 cm
  • rękaw cukierniczy lub woreczek (opcjonalnie)
  • mała szpatułka cukiernicza (do wyrównania czekolady w formie)
  • taca lub deska do krojenia
  • czekolada 😉

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

temperowanie czekolady, tworzenie mini tabliczek czekolady, mini tabliczki czekolady, forma na mini tabliczki, szpatułka silikonowa, czekolada, pojemnik plastikowy, deska do krojenia

Miska

Ważne żeby miska była wykonana z plastiku. Miski stalowe czy szklane nagrzewają się co może sprawić, że Twoja czekolada się przegrzeje. Upewnij się, że miski można używać w mikrofalówce (powinna mieć znaczek z falami).

Mikrofalówka

Może być dowolna, pamiętaj jednak, że w każdej czas rozpuszczania będzie nieco inny. Podczas rozpuszczania czekolady zwykle nastawiam moc na 600W.

Czekolada

Możesz użyć dowolnej czekolady. Biała sprawdzi się równie dobrze co ciemna lub mleczna. Istotne jednak żeby ją odpowiednio przygotować. Kawałki czekolady powinny być równej wielkości, ponieważ to ułatwi ich równomierne rozpuszczanie. Ja użyłam czekolady w pastylkach Icam Madesiomo 52%, nie trzeba jej kroić.

Jeśli nie masz doświadczenia to kawałki czekolady powinny być możliwie małe. Możesz czekoladę zmielić w malakserze lub zetrzeć na tarce. Krojenie też jest w porządku o ile potrafisz zachować bardzo zbliżoną wielkość każdego kawałka.

Nie polecam przygotowywania jednorazowo mniejszej ilości czekolady niż 100g. Im mniej produktu tym łatwiej go przegrzać.Kod rabatowy na zakupy!

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w:

Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Po co temperować czekoladę?

Doskonale wiesz jak wygląda temperowana czekolada. Tabliczki dostępne w sklepach są wykonane z temperowanej czekolady. Dzięki temu procesowi czekolada:

  • zachowuje swój kształt
  • nie deformuje się pod wpływem temperatury
  • ma ładny połysk
  • nie pokrywa się brzydkim nalotem
  • nie rozpuszcza się w palcach
  • przyjemnie rozpływa się w ustach
  • wydaje charakterystyczny dźwięk podczas łamania

Jak łatwo temperować czekoladę i zrobić mini tabliczki czekolady? czekolada forma silikonowa do mini czekoladek

Nie wystarczy roztopienie czekolady?

To zależy do czego chcesz jej użyć. Jeśli do brownie czy kremu – wystarczy zwykłe rozpuszczenie. Jeśli do ozdób takich jak rurki, mini tabliczki czy czekoladki – temperowanie będzie konieczne. Ozdoby wykonane z roztemperowanej czekolady:

  • będą matowe
  • na ich powierzchni będą zostawały ślady palców
  • będą łatwo się topiły w wyższej temperaturze
  • pokryją się brzydkim nalotem
  • mogą nie utrzymywać odpowiedniego kształtu
  • trudno wyciągnąć z formy lub jest to niemożliwe

Temperowanie czekolady – różne metody

Zasadniczo temperowanie polega na rozpuszczeniu czekolady, schłodzeniu i ponownym ogrzaniu. Można to zrobić dwoma popularnymi metodami jednak potrzebny jest do nich termometr cukierniczy, a do jednej nawet marmurowy blat.

Ale! Proponuję Ci metodę alternatywną, do której nie będą Ci potrzebne ani te narzędzia, ani informacje o krystalizacji masła kakaowego i tym podobnych specjalistycznych zagadnieniach.

Potrzebujesz tylko miski, mikrofalówki (jest też opcja bez jej użycia, zajrzyj na koniec wpisu), łyżki/szpatułki i papieru do pieczenia. To sposób bardzo prosty i w zasadzie nie ma możliwości żeby się nie udał. Nawet jeśli ogrzejesz czekoladę za bardzo to i tak można ją jeszcze uratować. 🙂

Nie jest to kolejna metoda temperowania, a raczej sposób na to żeby czekolady nie roztemperować. Jednak efekt będzie taki sam – rozpuszczona, zatemperowana czekolada. O to właśnie chodzi. 🙂

Temperowanie czekolady krok po kroku:

Rozpuszczanie czekolady

1. Rozdrobnioną czekoladę umieść w misce i włóż do mikrofalówki na 25 sekund.

Mini tabliczki czekolady czyli jak łatwo temperować czekoladę

2. Dokładnie wymieszaj czekoladę. Wiem, że wydaje się to dziwne, bo przecież nie widać żeby cokolwiek się zmieniło. Jednak pamiętaj, że mikrofalówka nie ogrzewa czekolady równomiernie, dlatego konieczne jest częste wyciąganie miski, mieszanie zawartości i ponowne ogrzewanie.proces temperowania czekolady, rozpuszczanie czekolady w mikrofalówce, czekolada, miska, łopatka

3. Miskę umieść w mikrofalówce na 10 sekund. Wymieszaj.proces temperowania czekolady, rozpuszczanie czekolady w mikrofalówce, czekolada, miska, łopatka

4. Kolejne 10 sekund i mieszanie.proces temperowania czekolady, rozpuszczanie czekolady w mikrofalówce, czekolada, miska, łopatka

5. I znów 10 sekund oraz mieszanie. Jeśli zauważysz, że czekolada wyraźnie zaczęła się topić to znak, że trzeba skrócić czas ogrzewania.proces temperowania czekolady, rozpuszczanie czekolady w mikrofalówce, czekolada, miska, łopatka

6. Mikrofalówka – 5 sekund i mieszanie.proces temperowania czekolady, rozpuszczanie czekolady w mikrofalówce, czekolada, miska, łopatka

7. Kolejne 5 sekund i mieszanie.proces temperowania czekolady, rozpuszczanie czekolady w mikrofalówce, czekolada, miska, łopatka

8. Jeszcze jedno 5 sekund wraz z mieszaniem. Tutaj już widać, że czekolada za chwilę będzie rozpuszczona. Przyjęła prawie płynną konsystencję. Jeszcze chwilka i możesz zakończyć ogrzewanie.proces temperowania czekolady, rozpuszczanie czekolady w mikrofalówce, czekolada, miska, łopatka

9. I już ostatnie 5 sekund. Przy mieszaniu zauważysz, że czekolada zupełnie się rozpuściła i ma lejąca konsystencję. To już koniec podgrzewania.proces temperowania czekolady, rozpuszczanie czekolady w mikrofalówce, czekolada, miska, łopatka

Sprawdzanie czy czekolada jest zatemperowana

1. Posmaruj papier do pieczenia cienką warstwą czekolady i poczekaj 5 minut.

sprawdzanie czy czekolada się zatamperowała, czekolada, papier do pieczenia

2. Jeśli czekolada wyraźnie zastygła (nie jest już taka błyszcząca i przestała być płynna) to gratuluję! Twoja czekolada jest zatemperowana. Jeśli nie – czytaj dalej, a dowiesz się jak ją uratować.sprawdzanie czy czekolada się zatamperowała, czekolada, papier do pieczenia

Zamiast testu możesz użyć termometru cukierniczego. Sprawdź czy Twoja czekolada ma odpowiednią temperaturę:

  • 31-32ºC w przypadku czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 29ºC dla czekolady mlecznej i białej

Jeśli Twoja czekolada nie przekroczyła tej temperatury to znaczy, że została prawidłowo zatemperowana.

Ratowanie roztemperowanej czekolady

Nie obawiaj się, to prosty zabieg. 🙂

1. Miskę z czekoladą włóż jeszcze na chwilę do mikrofalówki (10 sekund powinno być w porządku). Przemieszaj i dodaj 2 całe kostki czekolady. Mieszaj do momentu, aż czekolada przestanie się rozpuszczać i pozostaną w niej nierozpuszczone kawałki. Wyjmij je i ponownie wykonaj test temperowania. Gdyby cała czekolada się rozpuściła to dorzuć jeszcze 1-2 kostki i powtórz całą operację.

ratowanie roztemperowanej czekolady, czekolada, miska, szpatułka

 

Wykonanie mini tabliczek czekolady

1. Zabierz się do wykonania tabliczek zanim czekolada zacznie tężeć. Później będzie Ci bardzo trudno z nią pracować.

napełnianie temperowaną czekoladą formy na mini czekoladki, forma na mini czekoladki, miska, szpatułka, czekolada

2. Wypełnij formę czekoladą. Po prostu wlej ją do formy. Możesz użyć do tego rękawa cukierniczego. Jednak pamiętaj, że podczas napełniania rękawa czekolada stygnie, co może utrudnić rozprowadzenie jej w formie. Dodatkowo część czekolady pozostanie w rękawie.napełnianie temperowaną czekoladą formy na mini czekoladki, forma na mini czekoladki, miska, szpatułka, czekolada

3. Ułóż foremkę na tacy lub desce do krojenia i uderz nią kilka razy o blat, aby forma dokładnie wypełniła się czekoladą. Wyrównaj powierzchnię przy pomocy małej szpatułki. napełnianie temperowaną czekoladą formy na mini czekoladki, forma na mini czekoladki, miska, szpatułka, czekolada

4. Czekoladę pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego zastygnięcia (najlepiej ok. 30 minut). Potem popchnij formę od spodu i wyciskaj gotowe tabliczki. Jeśli brzegi nie będą równe to odłam lub odetnij niepotrzebną część.wyciąganie gotowych czekoladem z formy, forma na mini czekoladki, temperowana czekolada

 

Uważaj na wodę!

Jeśli do czekolady dostanie się woda to po zastygnięciu pojawią się nieładne białe przebarwienia. Pamiętaj żeby osuszyć dokładnie wszystkie narzędzia zanim zaczniesz pracę z czekoladą.

Nie masz mikrofalówki?

Czekoladę można w podobny sposób, przygotować bez użycia mikrofalówki. W garnku zagotuj niewielką ilość wody i zmniejsz ogień. Umieść na nim szklaną lub metalową miskę z rozdrobnioną czekoladą. Miska nie może dotykać powierzchni wody, a jej wielkość musi być tak dopasowana żeby para wodna nie uciekała bokiem. Ogrzewaj czekoladę cały czas ją mieszając. Dbaj o to żeby rozpuszczała się bardzo powoli, w razie potrzeby jeszcze zmniejsz ogień w kuchence. Zdejmij miskę z garnka jeszcze zanim czekolada osiągnie zupełnie płynna konsystencję. Miska będzie nagrzana więc rozpuści czekoladę, a Ty unikniesz przegrzania.

Muszę jeszcze podkreślić, że metoda z kąpielą wodną wymaga większego wyczucia i bardzo łatwo roztemperować czekoladę.

Do czego użyć mini tabliczek czekolady?

Najczęściej używam ich do ozdabiania tortów. Często też babeczki z kremem mają na górze małą tabliczkę. Nadają się do ozdoby ciast czy deserów, ale tak naprawdę same w sobie mogą być deserem. Możesz posypać czekoladki liofilizowanymi owocami, orzechami czy stworzyć do nich pyszne nadzienie. Ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia. 🙂

tort drip cake z mini tabliczkami czekolady z czekolady temperowanej

A może inny kształt?

Z temperowanej czekolady możesz tworzyć ozdoby w różnych kształtach. Mi bardzo podobają się geometryczne serca wykonane z użyciem formy silikonowej (używam takiej). Wystarczy foremkę wysmarować czekoladą przy pomocy pędzla lub innego narzędzia, może to być nawet łyżeczka.

Jak łatwo temperować czekoladę i zrobić mini tabliczki czekolady? czekolada w kształcie geometrycznego serca

Ozdabianie tabliczek

Możesz urozmaicić twoje mini tabliczki układając na nich posypki czy precelki tuż po wlaniu czekolady do formy. Bardzo fajnie wyglądają też pomalowane złotym lub lustrzanym barwnikiem (rozmieszaj barwnik w proszku z niewielką ilością spirytusu i maluj miękkim pędzelkiem).

Jednak to wszystko nie jest konieczne, bo te czekoladki same w sobie są cudne. 🙂

Jak łatwo temperować czekoladę i zrobić mini tabliczki czekolady? czekolada forma silikonowa do mini czekoladek

Jak łatwo temperować czekoladę i zrobić mini tabliczki czekolady? czekolada forma silikonowa do mini czekoladek

Jak łatwo temperować czekoladę i zrobić mini tabliczki czekolady? czekolada forma silikonowa do mini czekoladek

Jak zrobić mini tabliczki czekolady? Łatwe temperowanie czekolady.

Nie było tak strasznie, prawda? Myślę, że warto spróbować choćby po to żeby móc później powiedzieć “phi, temperowanie to dla mnie pestka”. 😉

miłego testowania
Aneta

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

21 Replies to “Łatwe temperowanie czekolady. Jak zrobić mini tabliczki czekolady?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *