Pomysł na te monoporcje czekał na realizację pół roku! Sama nie wiem czego się obawiałam, bo nie jest to wcale trudny do wykonania deser, a efekt jest zachwycający. ❤️

Temperowana czekolada skrywa delikatne i mocno czekoladowe ciasto truflowe oraz żelkę malinową, która smakuje… bardzo malinowo. 😉 Jeśli szukasz idealnego ciasta czekoladowego to właśnie znalazłaś. Najczęściej używam go do babeczek i są to najlepsze babeczki ever. 🙂

Truflowo-malinowe monoporcje w temperowanej czekoladzie

Monoporcje diamentowe serca w temperowanej czekoladzie

Monoporcje możesz pokryć dowolną czekoladą. Moim zdaniem najlepiej smakuje deserowa, ale ja po prostu nie jestem wielką fanką białej. 🙂 Wypróbuj różne wersje i sama zdecyduj, która Tobie bardziej odpowiada.

Temperowana czekolada ładnie błyszczy i prezentuje się bardzo elegancko. Malowanie barwnikami jadalnymi nie jest konieczne jednak daje niesamowity efekt.

Jeśli obawiasz się temperowania to spokojnie – stosując moją łatwą i szybką metodę na pewno dasz sobie radę. 🙂

Jak zrobić truflowo-malinowe monoporcje diamentowe serca w temperowanej czekoladzie?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

5% rabatu na zakupy w sklepie Słodka Pasja!

Musisz kupić jakieś akcesoria? Zajrzyj do sklepu Słodka Pasja!
Z kuponem rabatowym “CakeItpl” otrzymasz 5% rabatu na całe zamówienie!

monoporcje serca w temperowanej czekoladzie - narzędzia do przygotowania deseru, blaszka do ciasta, tortownica, metalowa skrobka, silikonowa szpatułka, wykrawacz w kształcie serca, forma silikonowa geometryczne serca, wykałaczka

Jak zrobić truflowo-malinowe monoporcje diamentowe serca w temperowanej czekoladzie? Opis wykonania krok po kroku

Żelkę możesz wykonać kilka dni (a nawet tygodni 😉 ) wcześniej i przechowywać w zamrażarce. Ciasto wykonaj dzień wcześniej (przechowuj w temperaturze pokojowej, przykryte ściereczką), a najlepiej w dniu składania. Gotowe monoporcje przetrwają w lodówce przez kilka dni.

Żelka malinowa – przepis

Składniki:

  • 200 g malin
  • 40 g cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny

przygotowanie żelki malinowej, składniki, maliny, cukier, żelatyna

1. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw na kilka minut aż napęcznieje.

przygotowanie żelki malinowej, zalewanie żelatyny wodą do napęcznienia

2. W tym czasie podgrzej maliny z cukrem, do czasu aż maliny się rozpadną a cukier rozpuści.przygotowanie żelki malinowej, podgrzewanie malin z cukrem

3. Garnuszek z żelatyną postaw na małym gazie i podgrzewaj tylko do rozpuszczenia.przygotowanie żelki malinowej, łączenie malin z rozpuszczoną żelatyną

4. Przetrzyj maliny przez drobne sitko bezpośrednio do garnuszka z żelatyną. Dokładnie wszystko wymieszaj.przygotowanie żelki malinowej, przecieranie malin przez sitko

5. Żelkę wylej do formy wyłożonej folią spożywczą i odstaw do lodówki na godzinę.

5. Ze stężałej galaretki wytnij 8 serduszek.wycinanie serc z żelki malinowej

Żelkę możesz wylać do foremki silikonowej w kształcie geometrycznych serc (tej samej, do której później będziesz wlewała temperowaną czekoladę). Żeby łatwo było ją wyciągnąć – włóż foremkę na godzinę do zamrażarki.

Minusem tej metody jest to, że po wyciągnięciu żelki musisz umyć foremkę i poczekać aż wyschnie. Ja nie miałam czasu, więc wytarłam ją ręcznikiem papierowym. Wydawało mi się, że zrobiłam to dokładnie jednak okazało się, że nie. Na jednym z deserków powstał biały ślad, a to znaczy, że foremka musiała być jeszcze wilgotna. Pamiętaj, że forma, do której wlewasz czekoladę musi być zupełnie sucha, inaczej powstaną nieładne przebarwienia.

przygotowanie żelki malinowej, wyciąganie zamrożonej żelki z formy silikonowej

Ciasto truflowe – przepis

Ciasta jest dwa razy więcej niż potrzeba do wypełnienia 8 deserków. Możesz upiec połowę porcji. Nie chciałam podawać przepisu z użyciem 1/2 jajka. 🙂 Poza tym ciasto jest tak smaczne, że jestem pewna, że się nie zmarnuje. Jeśli nie zostanie zjedzone (co jest niezwykle mało prawdopodobne 😉 ) to możesz je pokruszyć i użyć do cakepopsów lub cakesicles. Przepis znajdziesz we wpisie:

Jak zrobić cakesicles (icepops) unicorn – ciasteczkowe lizaki jednorożce?

Składniki:

  • 70 g masła
  • 25 ml mleka
  • 70 g deserowej czekolady
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
  • 75 g brązowego cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

przygotowanie monoporcji w temperowanej czekoladzie, składniki, cukier, jajko, mąka, czekolada, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia, masło, mleko, śmietana

1. W garnuszki umieść masło i mleko. Podgrzej na średnim ogniu, do rozpuszczenia masła.

przygotowanie ciasta truflowego, łączenie masła z mlekiem

2. Do gorącej mieszanki dodaj czekoladę i odstaw na 2 minuty.przygotowanie ciasta truflowego, dodawanie czekolady do gorącego mleka z masłem

3. Gdy czekolada zmięknie to wymieszaj dokładnie zawartość garnuszka. Odstaw na kilka minut aby sos lekko przestygł.

przygotowanie ciasta truflowego, mieszanie czekolady z mlekiem i masłem

4. W misce umieść jajko, ekstrakt z wanilii, śmietanę i cukier.przygotowanie ciasta truflowego, łączenie składników

5. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Możesz to zrobić ręcznie lub przy pomocy miksera.przygotowanie ciasta truflowego, mieszanie składników

6. Dodaj sos czekoladowy i wymieszaj.przygotowanie ciasta truflowego, mieszanie składników 7. Do ciasta przesiej mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj, tylko do połączenia składników.  przygotowanie ciasta truflowego, mieszanie składników

8. Wylej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj.przygotowanie ciasta truflowego, wykładanie ciasta do formy

9. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC i piecz przez 15-20 minut. Będzie gotowe, gdy na patyczku włożonym w ciasto nie będzie śladów surowej masy. Odstaw do wystudzenia.upieczone ciasto truflowe

10. Wykrawaczem w kształcie serca wytnij z ciasta 8 ciasteczek.

wycinanie kształtów z ciasta truflowego, foremka w kształcie serca

Tworzenie serc z temperowanej czekolady

Do tego etapu potrzebujesz zatemperowanej czekolady. Temperowanie to zaawansowana technika jednak można trochę “obejść system” i rozpuścić czekoladę tak aby się nie roztemperowała. To dużo prostsza metoda, a efekt będzie dokładnie taki sam jak przy tradycyjnym temperowaniu.

Do zatemperowania czekolady potrzebujesz mikrofalówki lub garnka i miski. Termometr czy marmurowy blat nie będą Ci potrzebne. 🙂 Wystarczy trochę cierpliwości i kilkukrotne ogrzewanie i mieszanie czekolady. Szczegółowo cały proces opisałam we wpisie:

Łatwe temperowanie czekolady.

Zachęcam Cię do jego przeczytania, ponieważ nie będę tutaj powielała opisu tej techniki.

Składniki:

  • 200 g czekolady białej, mlecznej lub deserowej

Zrobiłam 4 serca w białej czekoladzie (na które zużyłam 100g czekolady) i kolejne 4 w deserowej czekoladzie (i do nich również potrzebowałam całej tabliczki).

przygotowanie monoporcji w temperowanej czekoladzie, wypełnianie temperowaną białą czekoladą formy silikonowej w kształcie geometrycznych serc , wykałaczka, packa silikonowa

1. Do jednego wgłębienia foremki wlej trochę czekolady. Nie polecam przelewania czekolady od razu do większej ilości foremek, ponieważ podczas wypełniania może ona zacząć zastygać. Czekolada pozostawiona w pojemniku będzie stygła wolnej.

przygotowanie monoporcji w temperowanej czekoladzie, wypełnianie temperowaną białą czekoladą formy silikonowej w kształcie geometrycznych serc , wykałaczka, packa silikonowa

2. Pomagając sobie wykałaczką, łyżeczką lub pędzelkiem silikonowym rozprowadź czekoladę po całej powierzchni. Sama musisz sprawdzić czym najłatwiej Ci się pracuje. U mnie w przypadku ciemnej czekolady najlepiej sprawdziła się łyżeczka, a przy białej – wykałaczka i pędzel silikonowy.

przygotowanie monoporcji w temperowanej czekoladzie, wypełnianie temperowaną białą czekoladą formy silikonowej w kształcie geometrycznych sercprzygotowanie monoporcji w temperowanej czekoladzie, wypełnianie temperowaną białą czekoladą formy silikonowej w kształcie geometrycznych serc , wykałaczka

3. Po wypełnieniu zeskrob nożem lub skrobką czekoladę, która dostała się poza wgłębienie.    przygotowanie monoporcji w temperowanej czekoladzie, wypełnianie temperowaną białą czekoladą formy silikonowej w kształcie geometrycznych serc, wyrównywanie brzegów packą

4. Tak wypełnioną foremkę pozostaw na kilkanaście minut w temperaturze pokojowe, aż czekolada całkowicie zastygnie. Możesz przyspieszyć ten proces umieszczając foremkę w lodówce.przygotowanie monoporcji w temperowanej czekoladzie, wypełnianie temperowaną białą czekoladą formy silikonowej w kształcie geometrycznych serc

Lepsze krycie czekolady

Jeśli zależy Ci na tym aby przez czekoladę nie przebijała zawartość (ciasto i żelka) to polecam Ci wylanie drugiej warstwy czekolady. Ma to znaczenie tylko przy białej czekoladzie, ciemna nie przebija nawet jeśli wykonasz bardzo cienką warstwę.

Świadomie nie dokładałam drugiej warstwy białej czekolady, ponieważ taka ilość czekolady, moim zdaniem, popsułaby smak. Wiedziałam też, że serduszka zostaną pomalowane barwnikiem więc, to, że nieco przebijały nie miało dla mnie znaczenia.

Profesjonalna metoda

Zwykle, przy tworzeniu czekoladek, wlewa się trochę czekolady do zagłębień a potem odwraca się formę do góry dnem i wytrząsa nadmiar. Jest to jednak sposób, który sprawdza się przy plastikowych (twardych) formach do czekoladek. Z silikonem nie było już tak łatwo więc odpuściłam. 🙂

Składanie monoporcji

1.  Na stężałej czekoladzie ułóż żelkę malinową.przygotowanie monoporcji w temperowanej czekoladzie, układanie żelki malinowej wewnątrz korpusów z czekolady

2. Na żelce umieść ciasto truflowe i wyrównaj dociskając ręką.przygotowanie monoporcji w temperowanej czekoladzie, wypełnianie foremki ciastem truflowym

3. Na każde ciastko wylej trochę temperowanej czekolady i dokładnie rozsmaruj szpatułką wypełniając wszystkie przestrzenie. przygotowanie monoporcji w temperowanej czekoladzie, zamykanie deserków temperowaną czekoladą, packa silikonowa 4. Nożem lub skrobką usuń czekoladę wokół deserków. To sprawi, że po wyciągnięciu z formy brzegi będą ładne.przygotowanie monoporcji w temperowanej czekoladzie, zamykanie deserków temperowaną czekoladą, zeskrobanie niepotrzebnej czekolady metalową packą

5. Tak przygotowane deserki odstaw na kilka minut do zastygnięcia czekolady.monoporcje w temperowanej czekoladzie gotowe do schłodzenia

6. Wypchnij serduszka z formy.wyciąganie gotowym monoporcji z foremki silikonowej

7. Gotowe. 🙂 gotowe monoporcje w temperowanej deserowej czekoladzie gotowe monoporcje w temperowanej białej czekoladzie

Na tym zdjęciu widać przebarwienia powstałe przez niedokładne osuszenie formy. Niby nic takiego, ale mnie denerwowało. 😉

gotowe monoporcje w temperowanej deserowej czekoladzie, przebarwienie od wody

Jeśli zależy Ci aby spód deserków również był idealną taflą, to musisz wypełnić je ciastem w taki sposób, aby nie dosięgało ono do brzegów foremki. Wylej na ciasto niewielką ilość czekolady, rozsmaruj i pozostaw na chwilę. W ten sposób wszystkie okruszki zostaną związane. Potem wypełnij foremkę po brzegi i wyrównaj packą.

Mi zależało na tym żeby zmieścić możliwie jak najwięcej nadzienia, dlatego moje deserki od spodu nie są idealne. 🙂

Jeszcze jedna uwaga – przy pierwszej próbie nałożyłam najpierw ciasto, a później żelkę i efekt był taki, że czekolada nie chciała się trzymać galaretki. Nie polecam tej kolejności. 😉

Truflowo-malinowe monoporcje w temperowanej czekoladzie Truflowo-malinowe monoporcje w temperowanej czekoladzieTruflowo-malinowe monoporcje w temperowanej czekoladzie

Malowanie monoporcji z temperowanej czekolady

Malowanie nie jest konieczne, bo sama czekolada pięknie błyszczy, ale postanowiłam przetestować jak się tutaj sprawdzą moje ulubione barwniki. Nie zawiodłam się. 🙂 gotowe monoporcje w temperowanej czekoladzie, przygotowane do malowania, barwniki spożywcze, pędzle

1. Przygotuj matę silikonową lub papier do pieczenia. Ważne żeby jakoś zabezpieczyć przestrzeń na której pracujesz bo sprzątanie po barwnikach nie należy do przyjemności. 😉 gotowe monoporcje w temperowanej czekoladzie, przygotowane do malowania, barwniki spożywcze, pędzle, mata silikonowa

2. Nakładaj niewielkie ilości barwnika miejsce koło miejsca. Barwnik kryje bardzo dobrze na sucho, nie trzeba go rozrabiać ze spirytusem.matownanie monoporcji w temperowanej czekoladzie, barwniki spożywcze, pędzle

3. Nie musisz malować całego serduszka. Delikatne muśnięcia barwnikiem również wyglądają świetnie. matownanie monoporcji w temperowanej czekoladzie, barwniki spożywcze, pędzle

Same serduszka są już piękną ozdobą stołu, ale po malowaniu wyglądają jak milion dolarów.

Truflowo-malinowe monoporcje w temperowanej czekoladzie Truflowo-malinowe monoporcje w temperowanej czekoladzie Truflowo-malinowe monoporcje w temperowanej czekoladzie Truflowo-malinowe monoporcje w temperowanej czekoladzie

Truflowo-malinowe monoporcje diamentowe serca w temperowanej czekoladzie

Muszę nieskromnie przyznać, że to jeden z najpiękniejszych deserów jakie przygotowałam. Jestem pewna, że te monoporcje zrobią ogromne wrażenie na Twoich gościach. 🙂

 

Pozdrawiam czekoladowo 🙂
Aneta

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać (i mogę je umieścić w galerii powyżej)! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit.pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

*Przepis na ciasto truflowe (z moimi modyfikacjami) pochodzi z bloga MojeWypieki.com.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą na Facebooku i Instagramie.
Już nic Cię nie ominie. 🙂

Zero spamu! Obiecujemy.