To nasza cotygodniowa seria wpisów na temat pieczenia i cukiernictwa. Opowiadamy dlaczego ciasto rośnie, jak sprawdzić temperaturę w piekarniku (bez termometru) czy jak ubić pianę. Jeśli lubisz wiedzieć nie tylko jak coś zrobić, ale też dlaczego stosuje się właśnie taką technikę, to te treści są dla Ciebie. 🙂

Wpisy publikujemy w każdy piątek na naszym instagramie. Klikając w zdjęcia poniżej zostaniesz przeniesiona na Instagram.

Jeśli wpisy okażą się dla Ciebie przydatne to udostępnij je, proszę. Może komuś jeszcze ta wiedza się przyda? 🙂

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

3 błędy, które popełniałyśmy w pracy z żelatynąjaką mleczną czekoladę warto kupić w sklepie?Co się stanie, gdy zmniejszysz ilość cukru w cieście?Przepis na idealny krem kawowo - namelaka kawowaNie popełniaj tego błędu! Jak działa pieczenie?jaką białą czekoladę wybrać w markecie?żel limonkowo-bazyliowy, przepisDlaczego ciasto nadal piece się po wyjęciu z piekarnika?jak zrobić chrupkę pistacjową do tortudesery z sezonowymi owocami - sierpieńPrzepisy na desery bez pieczeniatort bez glutenu, czekolady, cukru, śmietanki, masła, żelatyny - tort z arbuzaKtóre ciastka digestive warto kupić?Co to jest infuzja?jaką formę silikonową do monoporcji wybrać na początek?czy mascarpone jest stabilizatorem?Które mleko skondensowane warto kupić?co to znaczy bloom żelatyny? jak działa pieczenie?mole spożywcze - jak się ich pozbyć?Jak zamienić czekoladę deserową na mleczną?Jakie jajeczka nadziewane warto kupić w sklepie? Słodki SkładNie używaj folii aluminiowej do pieczenia! Jak działa pieczenie?Jakie ciasto francuskie warto kupić w sklepie? Słodki składDlaczego śmietanka rozpuszcza masę cukrową?Jak zabezpieczyć rant cukierniczy?Konfitury i marmolady do pączków - co warto kupić w sklepie? Słodki SkładCo wybrać sodę czy proszek do pieczenia? Jak działa pieczenie?Jak napełnić worek kolorowym kremem?Jakie pierniczki z czekolady warto kupić?Jaką masę makową warto kupić?Jakie Mikołaje z czekolady warto kupić? Jaką przyprawę do piernika wybrać w sklepie? Słodki SkładPoradnik prezentowy dla torciar i cukierniczek - ebook Cakeit.plJak umieścić tylkę w rękawie cukierniczym? Jak działa pieczenie?Kajmak w sklepie - który wybrać? Słodki SkładJak idealnie rozwałkować ciasto? Jak działa pieczenie?Jak odpowietrzyć krem w rękawie? Jak działa pieczenie?Słodki skład - jakie masło orzechowe warto kupić?Czy potrzebujesz wagi jubilerskiej do pieczenia? Jak działa pieczenie?Jak napełnić worek cukierniczy? Jak działa pieczenie?czy alkohol spala się podczas pieczenia? Jak działa pieczenie?Słodki skład - jaki krem a la nutella wybrać w sklepie?Cookie dough - co to jest?Słodki skład - sprawdzamy co siedzi w produktach. Serniki twarogowe5 sposobów na łatwe i szybkie pieczenie, jak działa pieczenie?Słodki skład - sprawadzamy skład biszkoptówJak ubić śmietankę na 3/4? Jak działa pieczenie?Jak dodawać żelatynę do kremu? Jak działa pieczenie?barwniki spożywcze - jakie wybrać? jak działa pieczenie?Słodki skład - sprawdzamy co siedzi w produktach. HerbatnikiJak rozpuszczać żelatynę? Jak działa pieczenie?Jaką temperaturę ma masło w temperaturze pokojowej? Jak działa pieczenie?Robaki w słodyczach? Jak działa pieczenie?Idealna temperatura i czas pieczenia - jak działa pieczenie?Skąd się bierze metaliczny posmak lemon curdu? Jak działa pieczenie?Dlaczego deser się poci?Jak upiec sernik w kąpieli wodnej? Jak działa pieczenie?Po co przykrywać folią w kontakcie? Jak działa pieczenie?Uważaj na żelatynę fix! jak działa pieczenie?Czy można używać sody oczyszczonej i proszku do pieczenia po terminie? jak działa pieczenie?czy w cukrze pudrze jest tylko cukier? jak działa pieczenie?Co to jest masa żelatynowa? Jak działa pieczenie?Tego nie rób z wagą kuchenną! Jak działa pieczenie?cekiny jadalne tutorial Jak działa pieczenie?Czekolada na diecie? Koniecznie! Jak działa pieczenie?Dlaczego masło jest żółte? Jak działa pieczenie?domowa kandyzowana skórka pomarańczyk przepis Jak działa pieczenie?7 sposobów na miękkie pierniczki Jak działa pieczenie?przepis na domową przyprawę do piernika, Jak działa pieczenie?Najlepsze prezenty dla torciar i fanek pieczenia, Jak działa pieczenie?Czekoladowe bomby - kule z kakao i piankami (Hot Chocolate Bombs)jak działa pieczenie? Po co sól w wypiekach?co to jest krem angielski, Jak działa pieczenie?bezowe grzybki na tort tutorial - jak działa pieczenie?pobierz darmowy ebook "tort pod podstaw"Czekoladowa kora na tort tutorial - jak działa pieczenie?Po co używać kamienia do pizzy do pieczenia ciast? Jak działa pieczenie?tryby pracy piekarnika który tryb wybrać termoobieg góra-dół, jak działa pieczenieDlaczego tynk pękan na torcie? Jak działa pieczenie?Bezy czekoladowo-cynamonowe przepis, jak działa pieczenieco to jest krem namelaka Jak działa pieczenie?jak zabezpieczyć ozdoby z izomaltu jak działa pieczeniedlaczego biszkopt rośnie z górką jak działa pieczeniecreme patissiere - co to jest? krem cukierniczy, jak działa pieczenie?Jak pracować z izomaltem? Jak działa pieczenie?waga kuchenna - co warto wiedzieć?czym są stopnie bloom kilka słów o mocy żelatyny Jak działa pieczenie?co to jest pralina masa pralinowa Jak działa pieczenie?czy można jeść izomalt? jak działa pieczenie?żelatyna co to właściwie jest Jak działa pieczenie?Tutorial jak zrobić bezy sułtańskie, beziki z dziurką Jak działa pieczenie?co to jest krem chantilly Jak działa pieczenie?Dlaczego używać składników w temperaturze pokojowej? jak działa pieczenie?Jak przygotować łatwe galaretki 3d? tutorial Jak działa pieczenie?Dlaczego biszkopt z kakao mniej rośnie? Jak działa pieczenie? Jak działa proszek do pieczenia? Jak działa pieczenie? Cakeit.plJak działa soda oczyszczona? Jak działa pieczenie?Proste kwiaty z papieru waflowego tutorial Jak działa pieczenie?Co to jest ganache? Jak działa pieczenie?Jak upiec sernik bez grudek? Jak działa pieczenie?Buła na torcie - co zrobić? Jak działa pieczenie?Dlaczego śmietana rozpuszcza masę cukrową? Jak działa pieczenie?Jak zrobić Arch Cake? Jak działa pieczenie?Czym jest kożuch na mleku? Jak działa pieczenie?Tynkowanie tortu - co to znaczy? Jak działa pieczenie?Jak działają drożdże? Jak działa pieczenie?Jak zrobić idealne spody do tartaletek? Jak działa pieczenie?Jak pozbyc się moli spożywczych? Jak działa pieczenie?Jak przeliczać ilość składników monoporcji i torcików musowych? Jak działa pieczenie?Jak zrobić jadalny brokat? Jak działa pieczenie?Czy można jeść czekoladę na diecie? Jak działa pieczenie?Przepis na domową kandyzowaną skórkę pomarańczy. Jak działa pieczenie?7 sposobów na miękkie pierniczki. Jak działa pieczenie?Przepis na domową przyprawę do piernika. Jak działa pieczenie?Najlepsze prezenty dla torciar i fanek pieczenia. Jak działa pieczenie?Co to jest infuzja? Jak działa pieczenie?Dlaczego galaretka z kiwi lub ananasem nie tężeje? Jak działa pieczenie?JAk zabić salmonellę w jajkach? Jak działa pieczenie?Jak zrobić splash z izomaltu? Jak działa pieczenie?Liofilizowane owoce - z tym to się je? Jak działa pieczenie?Ile gram mieści się w szklance? Jak działa pieczenie?Jak przygotować puree z dyni? Jak działa pieczenie?Jak ubijać pianę z białek? Jak działa pieczenie?Jak zrobić witrażowe gruszki na tort? Jak działa pieczenie?Dlaczego dodawać jajka jedno po drugim? Jak działa pieczenie?Jak zaplanować przygotowanie monoporcji? Jak działa pieczenie?Zakalec - jak mu zapobiec? Jak działa pieczenie?Jak działa pieczenie? Jak przygotować wydruk na bok tortu?Jak działa pieczenie? 3 metody przygotowania bezyJak działa pieczenie? Czy brązowy cukier jest zdrowszy?Jak działa pieczenie? Przepis na domowy ekstrakt waniliowyJak działa pieczenie? Do czego służy CMC i klej cukrowy?Jak działa pieczenie? Czy wielkość jaj ma znaczenie?Jak działa pieczenie? Dlaczego ciasto kruche jest kruche?Jak działa pieczenie? Wydruk na opłatku czy na masie cukrowej?Jak działa pieczenie? Jak sprawdzić temperaturę w piekarniku bez użycia termometruJak działa pieczenie? Proste temperowanie czekoladyJak zaplanować pracę nad tortem? Jak działa pieczenie?Jak działa pieczenie? Mąka czy skrobia ziemniaczana?Cukier waniliowy czy wanilinowy? Jak działa pieczenie?Jak przygotować idalną Pavlovą? Jak działa pieczenie?Jak przeliczać składniki w przepisach? Jak działa pieczenie?Po co przesiewać mąkę? Jak działa pieczenie?Jak być bardziej eko w kuchni? Jak działa pieczenie?Jak przygotować cake pops? Jak działa piecznie?Jak działa pieczenie? Dlaczego ciasto należy mieszać w jedną stronęJak działa pieczenie? Jak wybrać dobrą czekoladę?Jak działa pieczenie? Lukier królewskie czy zwykły który wybrać?Jak działa pieczenie? Dlaczego sernik opadaJak działa pieczenie? Czego nie powinno być w składzie czekoladyJak działa pieczenie? Nie używaj folii aluminiowej!Jak upiec idealne ciasteczka? Jak działa pieczenie?Jak działa pieczenie? Jak uratować zwarzony krem?Jak działa pieczenie? Gdzie przechowywać czekoladę?Tryby pracy piekarnika. Jak działa pieczenie?Jak zabezpieczyć izomalt? Jak działa pieczenie?Jak jeść czekoladę? Jak działa pieczenie?Jak obierać orzechy laskowe? Jak działa pieczenie?Jak pracować z izomaltem? Jak działa pieczenie?Przepis na idealny słony karmel - jak działa pieczenie?Po co dodawać sól do wypieków? Jak działa pieczenie?Czy na diecie można jeść czekoladę? Jak działa pieczenie?Domowe zamienniki maślanki. Jak działa pieczenie?Spoby na miękkie pierniczki. Jak adziała pieczenie?Czy można mrozić masło? Jak działa pieczenie?Domowa kandyzowana skórka pomrańczy. Przepis. Jak działa pieczenie?Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Jak działa pieczenie?Jak upiec sernik bez grudek? Jak działa pieczenie?Co to jest izomalt? Czy można jeść izomalt? Jak działa pieczenie?Produkty w temperaturze pokojowej. Jak działa pieczenie?Czy przeterminowane produkty trzeba wyrzucić? Jak działa pieczenie?Dlaczego śmietana rozpuszcza masę cukrową? Jak działa pieczenie?5 sposobów na łatwe i szybkie pieczenie. Jak działa pieczenie?Jak działa pieczenie? Co oznacza typ mąki? Jaka mąka najlepsza?Wyrastanie ciasta drożdżowego w lodówce. Jak działa pieczenie?Dlaczego sernik opada? Jak działa pieczenie?Jak ubijać śmietanę? Jak działa pieczenie?Zakalec - jak mu zapobiec? Jak działa pieczenie?Jak działa pieczenie? Proszek do pieczenia - jaki jest jego skład i działanie?Jak działa pieczenie? Jak upiec sernik w kąpieli wodnej?Jak działa pieczenie? Czy jajko jest zepsute? 3 metody sprawdzenia świeżości jajJak działa pieczenie? Kąpiel wodna - co to jest i jak ją wykonać?Jak działa pieczenie? Idealna temperatura i czas pieczenia - czy istnieje?Jak uniknąć grudek żelatyny w kremie? Jak działa pieczenie?Jak rozpuszczać żelatynę? Jak działa pieczenie?Przygotuj domowy ekstrakt waniliowy! Jak działa pieczenie?Jak mrozić żółtka i białka? Jak działa pieczenie?Cukier waniliowy czy wanilinowy? Jak działa pieczenie?Po co przesiewać mąkę? Jak działa pieczenie?co siedzi w cukrze pudrze? Jaki jest skład cukru pudru?Dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę? Jak działa pieczenie?Jak sprawdzić czy Twoje drożdże są żywe? Jak działa pieczenie?Czy alkohol rzeczywiście spala się podczas pieczenia? Jak działa pieczenie?Jak działają drożdże? Jak działa pieczenie?Dlaczego warto trzymać kamień do pizzy w piekarniku? Jak działa pieczenie?Jak sprawdzić temperaturę w piekarniku bez termometru? Jak działa pieczenie?Jak zabić salmonellę? Jak działa pieczenie?Jak ubić pianę z białek? Jak działa pieczenie?Czy drożdże można mrozić? Jak działa pieczenie?

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!