Niedawno przeglądałam moje foremki silikonowe myśląc co fajnego mogę przygotować. Bardzo się zdziwiłam jak dużo ich uzbierałam. Przeliczyłam wszystkie i aż mnie zamurowało. 49 foremek. Czterdzieści dziewięć!
Oczywiście wielu z nich jeszcze nigdy nie użyłam, a nowe nadal dochodzą… Na przykład, pisząc ten wpis musiałam wyszukać linki do foremek, więc, przy okazji, w moim koszyku wylądowało ponad 30 nowych wzorów. Dlatego uprzedzam Cię jeszcze zanim zaczniesz przeglądać zdjęcia moich foremek – ta zabawa nie ma końca, więc zastanów się zanim dasz się wciągnąć. 😉
We wpisie nie znajdziesz 49 foremek, a jedynie 30. To dlatego, że postanowiłam skupić się tylko na formach do monoporcji, torcików musowych oraz żelek. Pozostałe 19 to formy do cakesicles, czekoladek, lizaków itp.
Najlepsze formy silikonowe do monoporcji i ciast musowych – 30 propozycji
Kod rabatowy na zakupy!
Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w sklepie Słodka Pasja oraz Miniowe Formy 3D. Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz 5% rabatu na całe zamówienie!
Czy każda forma nadaje się pod polewę lustrzaną?
Niestety nie. Wszelkie ostre, “kanciate” kształty zostaną przez polewę wygładzone, a efekt nie będzie dobry. Teoretycznie jest możliwe ładne pokrycie takiego deseru ale potrzebna jest bardzo cienka warstwa polewy, a to wymaga ogromnej wprawy.
We wpisie zaznaczam jeśli jakaś forma nie jest dobrym wyborem pod mirror glaze. Wtedy warto użyć jadalnego zamszu – on sprawdzi się świetnie na każdym kształcie.
Większość foremek można również pokryć temperowaną czekoladą lub przygotować w nich galaretki.
Czy lepiej kupić formę Silikomartu czy taką “bezfirmową”?
W moim zestawieniu jest jedna forma Silikomartu. Moim zdaniem nie różni się jakością materiału od tych bezfirmowych (poza kilkoma wyjątkami, o których napisałam niżej). Oczywiście – kupując Silikomart macie pewność co do jakości i bezpieczeństwa.
W przypadku form kupowanych np. z Chin takiej pewności nie ma. Większość moich foremek posiada odpowiednie oznaczenia (do kontaktu z żywnością), ale nie wszystkie. Co ciekawe – nie mają go np. formy z Wiltona, które kupiłam w polskim sklepie.
Stosujemy formy tylko do użytku domowego, więc dla nas certyfikaty nie mają takiego znaczenia, ale jeśli prowadzisz pracownię to będą Ci potrzebne.
Warto jeszcze tutaj wspomnieć, że formy, które możesz kupić w polskich sklepach często pochodzą z Chin i dopiero na miejscu, w Polsce, wyrabia się im odpowiednie certyfikaty. A to oznacza tyle, że kupując np. na Aliexpress w większości dostajesz dokładnie ten sam produkt (ale bez odpowiedniego “papierka”).
Nie namawiam do zakupów na Aliexpress i nie zniechęcam do Silikomartu – obie opcje mają swoje plusy i minusy. Sama zdecyduj, która opcja dla Ciebie jest najlepsza.
We wpisie podaję linki do Aliexpress, dlatego, że stamtąd pochodzą moje formy. Jeśli zdecydujesz się na Silikomart to zajrzyj tutaj – znajdziesz sporo świetnych wzorów (w tym te, które polecam w tym wpisie).
POBIERZ DARMOWY EBOOK
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Jak działa pieczenie?", z którego dowiesz się między innymi dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę, po co przesiewać mąkę i jak uniknąć zakalca. Wszystko stanie się jasne. 🙂
Musowe torciki to świetna alternatywa dla małych klasycznych tortów. Idealne na kilka porcji, a przy tym nowoczesne i pyszne.
Forma eclipse
Prosta, klasyczna okrągła forma. Wygląda piękne zarówno pokryta jednokolorową polewą lustrzaną jak i wszelkimi kolorowymi wariacjami.
Forma dość nietypowa bo dwuczęściowa. To ma swoje plusy i minusy. Łatwiej ułożyć w środku żelkę, ale po ściągnięciu na brzegu pozostaje ślad po łączeniu (który można delikatnie wygładzić przed oblewaniem ciasta polewą).
Forma kształtem przypominająca babkę. Idealna do podziału na 10 porcji. Z formami, które mają dziurkę w środku pracuje się dość trudno, bo już samo wyjęcie ciasta może sprawić problemy. Jednak warto spróbować – efekt jest zachwycający.
Najpiękniejsza forma jaką mam. Kupiłam ją niedawno i jeszcze nie udało mi się jej przetestować, ale jestem przekonana, że gotowy deser będzie wyglądał oszałamiająco. Kształt nadaje się raczej pod zamsz niż polewę lustrzaną (chyba, że polewa będzie bardzo cienka i nie ukryje wgłębień).
Dość popularny kształt, który świetnie wygląda pokryty zamszem (a jak na górę położysz fajną figurkę to już w ogóle sztos!). Polewa lustrzana zaleje dołki w chmurce i efekt nie będzie dobry.
Specyficzna forma, której potencjał można wydobyć pryskając zamszem, a potem w paski wlewając polewę lustrzaną. Od razu uprzedzam – całość pokryta mirror glaze straci zupełnie swój charakter.
Świetna na wszelkie romantyczne okazje, np. Walentynki czy rocznicę ślubu. Pokryta zamszem wygląda elegancko i dostojnie (polewy lustrzanej nie polecam). Możesz też wlać do niej temperowaną czekoladę, a potem wypełnić musem, żelką, biszkoptem – czym chcesz.
Ta forma, podobnie jak poprzednia (kwadrat w linie) nieco rozchodzi się na boki po wlaniu zawartości, warto ją podeprzeć podczas mrożenia.
Oczywiście na blogu jest już wpis przygotowany z ich użyciem. Gdy jeszcze nie miałyśmy pojęcia o czym pisać na blogu to pewne było tylko jedno – monoporcje serca muszą się pojawić. 🙂
I drugi mój ulubieniec. Taka nowoczesna forma serca bardzo przypadła mi do gustu. W temperowanej czekoladzie wyglądają fenomenalnie. Podobnie w zamszu. Niestety – mirror glaze się tutaj nie sprawdzi, ale to chyba jedyny minus tej formy. 🙂
Forma na geometryczne serca ma pojemność 8 x 40 ml.
Myślę, że dla wielu cukierniczek ta forma to pierwszy wybór. Jest ładna i świetnie nadaje się pod polewę lustrzaną. Właśnie w takiej formie po raz pierwszy zobaczyłam monoporcje na blogu MojeWypieki i zakochałam się w tego typu deserkach.
Foremka, do której linkuję poniżej, jest wykonana z dość cienkiego silikonu. To sprawia, że u góry powstaje delikatne wgłębienie. Nie przeszkadza to jeśli wierzch będzie ozdobiony (w przypadku naszych czapek Mikołaja to wgłębienie nawet pomogło), ale w innym wypadku efekt nie będzie zadowalający. Z pewnością kupimy jeszcze inną formę o tym kształcie i, jeśli sprawdzi się lepiej, to umieścimy tutaj link do niej.
Niby forma jednoznacznie wielkanocna, ale to tylko pierwsze wrażenie. 🙂 Widziałam świetne renifery i pszczółki stworzone z użyciem tej foremki.
Musze wspomnieć o tym, że ta forma ma pewien feler. Otwór jest za wąski i nie da się wydobyć deserów bez nacinania formy. Ale spokojnie – po nacięciu nadal można jej używać, a efekt jest taki jak trzeba.
Fajna foremka, która przyda się przy różnego rodzaju deserach. Świetna również do przygotowania żelek (w tym celu użyłyśmy jej w czekoladowo-pomarańczowym cieście musowym).
Ależ ona jest piękna! Nie można na nią wylewać mirror glaze, ale wiesz co? Nie ma takiej potrzeby, bo po wyjęciu z foremki deserki wyglądają pięknie i nie wymagają ozdób. Ewentualnie trochę zamszu nie zaszkodzi.
Kolejna foremka do mini tart. Piękna sama w sobie, dlatego warto np. wlać do niej żelkę i bez ozdabiania położyć na tartaletkach. (Mirror się nie sprawdzi.)
Taka forma musi się znaleźć w każdej kuchni. W końcu w czymś trzeba piec muffiny i babeczki. 😉 Ale deserki musowe w takiej formie też wyglądają świetnie!
Mam tą formę od 10 lat, więc nie dziw się, proszę, że jest już nieco przebarwiona. 😉
Bardzo podobają mi się te foremki. Deserki przygotowane z ich użyciem będą świetną ozdobą stołu na przyjęciach lub podczas wielkanocnego biesiadowania.
Wielkanoc pełną gębą. 🙂 Z tej foremki wychodzą ciekawe monoporcje w temperowanej czekoladzie i w zamszu, a także galaretki. Fajna opcja bo nie wymaga w zasadzie dodatkowych ozdób.
Kuleczki pasują świetnie do formy w kształcie jajek (i dają realistyczny efekt żółtka :)). Do innych monoporcji również się sprawdzą. Zwróć uwagę, że to zwykła forma do lodu. Polecam Ci tego typu foremki (można je dostać w wielu sklepach) bo są tanie i łatwe w użyciu.
Najlepsze formy silikonowe do monoporcji i ciast musowych
A teraz… daj mi znać które z tych foremek właśnie wpisałaś na swoją listę “must have”. 😉
Wszystkiego dobrego Aneta
Zostaw komentarz
Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit_pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.
_____________ Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Jak działa pieczenie?", z którego dowiesz się między innymi dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę, po co przesiewać mąkę i jak uniknąć zakalca. Wszystko stanie się jasne. :)
One Reply to “Najlepsze formy silikonowe do monoporcji i ciast musowych”