Monoporcje wielkanocne zajączki czyli kokosowa panna cotta

Kokosową panna cottę pierwszy raz przygotowałam na Halloween. Zrobiłam z niej białko oka, a tęczówką był plasterek kiwi. Wyglądało to dość makabrycznie i dobrze, że na blogu ten deser jednak się nie pojawił. 😉 Za to ten smak pozostał w mojej głowie i tylko czekałam, żeby go wykorzystać.

No i nadarzyła się idealna okazja – Wielkanoc. Miałam w szafce fajne foremki na mini babki i postanowiłam wypełnić je czymś nietypowym. Upieczenie w nich zwykłej babki było zbyt oklepane, dlatego stanęło na kokosowych deserkach w nowoczesnym wydaniu.

Jeśli lubisz kokos i desery o delikatnej konsystencji to z pewnością kokosowa panna cotta przypadnie Ci do gustu. Jest bardzo kremowa i nie za słodka. Świetna na chwilę zapomnienia. 🙂

Jej dużym atutem jest szybkość i łatwość wykonania. Nie potrzebujesz nawet miksera. Wszystko sprowadza się do podgrzania składników w garnku i wymieszania z żelatyną.

Wielkanocne zajączki czyli kokosowa panna cotta z malinami

Możesz podać deser bez żadnych ozdób bo pięknie się prezentuje. Ja postanowiłam go nieco urozmaicić i użyłam papieru waflowego, żeby zrobić uszy króliczka, oraz masy cukrowej do kwiatuszków. Na końcu wpisu znajdziesz inne propozycje dekoracji tego deseru.

Monoporcje wielkanocne zajączki czyli kokosowa panna cotta – jak ją zrobić?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

Wielkanocne zajączki czyli kokosowa panna cotta z malinami, wałek do masy cukrowej, barwniki jadalne, mata silikonowa, nożyczki, pędzelki, wykrawacz, forma silikonowa na mini babki

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w:

Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Opis wykonania kokosowej panna cotty – krok po kroku:

Deser można przechowywać w lodówce 1-2 dni. Dłużej przechowywany wysycha. Jednak możesz przygotować panna cottę kilka-kilkanaście dni wcześniej i przechowywać w zamrażarce.

Z poniższego przepisu wykonasz 6 monoporcji o pojemności 70 ml.

Kokosowa panna cotta – przepis

Bardzo Ci go polecam mus kokosowy bo ma bardzo intensywny smak i jest w pełni naturalny. Zwykle jest dostępny w sklepach Rossmann, czasem pojawia się w Lidlu, a online możesz go kupić w Sklepie Słodka Pasja. W zamian możesz użyć zblendowanych lub dokładnie zmielonym wiórek kokosowych. Nie pomijaj tego składnika bo deserki stracą swój kokosowy smak. Samo mleko kokosowe ma tylko delikatny aromat kokosa, który jest słabo wyczuwalny w gotowym deserze.

Składniki:

  • 250 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 35 g cukru waniliowego (ewentualnie może być zwykły cukier)
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka musu kokosowego (lub zblendowane wiórki kokosowe)

1. W małym garnuszku umieść żelatynę i zalej niewielką ilością wody. Odstaw na kilka minut aż żelatyna napęcznieje. Napęczniałą żelatynę podgrzewaj na małym ogniu tylko do rozpuszczenia.przygotowanie kokosowej panna cotty - rozpuszczanie żelatyny

2. Śmietankę, mleko kokosowe, cukier i mus kokosowy umieść w garnku i podgrzej do czasu aż wszystko się połączy. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do czasu przestudzenia masy. Najlepiej na 2 godziny.

Wielkanocne zajączki czyli kokosowa panna cotta z malinami, przygotowanie deseru, podgrzewanie składników

3. Przestudzoną panna cottę wlej do foremek na mini babki. Nie wypełniaj foremek aż do brzegu bo wtedy w środku nie powstanie dziurka (taka jak w prawdziwej babce). Formę umieść na desce do krojenia lub innej sztywnej podkładce aby deser nie wylał się podczas przenoszenia.

Wielkanocne zajączki czyli kokosowa panna cotta z malinami, przygotowanie deseru, wylewanie masy do silikonowych foremek w kształcie mini babek

4. Desery włóż na godzinę lub dwie do lodówki. Po tym czasie przełóż je do zamrażarki na kilka godzin.
Mrożenie nie jest koniecznie albo bardzo ułatwia wyciągnięcie deserów z foremek.Wielkanocne zajączki czyli kokosowa panna cotta z malinami, przygotowanie deseru, wylewanie masy do silikonowych foremek w kształcie mini babek

5. Desery wyjmij z zamrażarki. Żeby wydobyć je z formy delikatnie odciągnij brzeg od deseru. Zrób to z każdej strony.

Wielkanocne zajączki czyli kokosowa panna cotta z malinami, przygotowanie deseru, wyciąganie deseru z formy silikonowej w kształcie mini babki

6. Złap za brzeg formy i odegnij ją do góry. Aby wyciągnąć formę ze środka deseru przekręć ją, a sama wyskoczy. Zanim podasz deser to wstaw go na minimum 2 godziny do lodówki żeby się rozmroził.Wielkanocne zajączki czyli kokosowa panna cotta z malinami, przygotowanie deseru, wyciąganie deseru z formy silikonowej w kształcie mini babki

Na tym etapie możesz pozostać, bo deserki już wyglądają efektownie. Jeśli chcesz to dodaj ozdoby, o których piszę dalej.

Wielkanocne zajączki czyli kokosowa panna cotta z malinami

Nie przyspieszaj chłodzenia!

Ważne, aby panna cottę schładzać stopniowo. Gwałtowna zmiana temperatury może doprowadzić do rozwarstwienia się deseru. Dlatego najpierw ostudź masę w temperaturze pokojowej, a potem przelej do foremek i umieść w lodówce. Przełóż do zamrażarki dopiero, gdy deserki osiągną temperaturę lodówkową.

Wypróbuj kokosową panna cottę z malinami

Deser świetnie smakuje podany z malinami. Możesz przygotować malinowy sos i polać nim deserki lub umieścić owoce w środku (choć to może okazać się problematyczne). Jeśli któryś owoc znajdzie się zbyt blisko brzegu to będzie widoczny w gotowym deserze. Na zdjęciu poniżej możesz zobaczyć jak to wygląda.

Wielkanocne zajączki czyli kokosowa panna cotta z malinami

Jeśli to Ci nie przeszkadza to śmiało – wkładaj owoce do środka deseru.

Innym rozwiązaniem jest przygotowanie żelki malinowej. Możesz wtedy dobrać kształt żelki w taki sposób, aby łatwo ją było umieścić w środku deseru. Polecam Ci użycie tego przepisu na żelkę jednak zamiast dwóch łyżeczek żelatyny użyj tylko jednej. Dzięki temu żelka nie będzie tak twarda i lepiej skomponuje się z delikatną panna cottą.

Deserki, których użyłam podczas sesji zdjęciowej nie miały wewnątrz malin, dlatego w całości mają biały kolor. Podałam je później posypane cząstkami świeżych owoców.

Wykonanie kwiatków z masy cukrowej

1. Przygotuj potrzebne produkty. Dodaj do masy szczyptę CMC i podziel ją na trzy części.

przygotowanie kwiatuszków z masy cukrowej do ozdoby deseru, masa cukrowa, barwniki spożywcze, wykrawacz w kształcie kwiatuszka, wykałaczka, wałek do masy cukrowej, mata silikonowa, CMC

2. Do jednej części dodaj różowy barwnik. Możesz to zrobić przy pomocy wykałaczki. Dokładnie zagnieć masę. Jeśli kolor nie będzie wystarczająco intensywny to dodaj więcej barwnika. Polecam Ci użycie rękawiczek, aby nie wybrudzić rąk podczas barwienia.

przygotowanie kwiatuszków z masy cukrowej do ozdoby deseru, barwienie masy cukrowej

3. Z różowej masy oderwij kawałek i połącz ją z jedną częścią białej masy. W ten sposób uzyskasz jasnoróżowy odcień.przygotowanie kwiatuszków z masy cukrowej do ozdoby deseru, barwienie masy cukrowej

3. Pozostałą białą masę zabarw na fioletowo. przygotowanie kwiatuszków z masy cukrowej do ozdoby deseru, barwienie masy cukrowejprzygotowanie kwiatuszków z masy cukrowej do ozdoby deseru, barwienie masy cukrowej

4. Masy rozwałkuj cienko.przygotowanie kwiatuszków z masy cukrowej do ozdoby deseru, wałkowanie masy cukrowej, wałek do masy cukrowej, mata silikonowa

5. Przy użyciu wykrawacza wytnij kwiatuszki. Pozostaw je do wyschnięcia.przygotowanie kwiatuszków z masy cukrowej do ozdoby deseru, wycinanie kwiatków, wykrawacz, mata silikonowa

Wykonanie uszu zajączka z papieru waflowego

1. Z papieru lub kartonu przygotuj szablon uszu. Sama zdecyduj jaki kształt najbardziej Ci odpowiada. Możesz przygotować ozdoby bez szablonu, jednak wtedy trudno będzie zachować symetrię.

przygotowanie uszu zajączka z papieru waflowego, papier waflowy, nożyczki, miseczka z wodą, pędzelki, mata, barwnik spożywczy

2. Na kawałku papieru waflowego umieść szablon i wytnij potrzebny kształt.przygotowanie uszu zajączka z papieru waflowego, wycinanie kształtu nożyczkamiprzygotowanie uszu zajączka z papieru waflowego, wycinanie kształtu nożyczkami

3. Mniejszy, wewnętrzny element pomaluj barwnikiem pudrowym na sucho. Użycie do tego celu barwników w żelu (lub rozrobienie barwnika proszkowego w płynie) nie sprawdzi się, ponieważ papier będzie się zwijał i odkształcał.przygotowanie uszu zajączka z papieru waflowego, malowanie barwnikiem spożywczym

4. Pomalowany element posmaruj od spodu niewielką ilością wody.przygotowanie uszu zajączka z papieru waflowego, sklejanie elemntów, woda, pędzelek

5. Umieść go na większym elemencie. Zanim położysz jeden element na drugim upewnij się, że właśnie tam chcesz go umieścić. Raz sklejonych elementów nie da się już rozkleić.przygotowanie uszu zajączka z papieru waflowego, sklejanie elemntów, woda, pędzelek

Ozdabianie deseru

Do ozdoby użyłam papieru waflowego oraz masy cukrowej. Oba produkty reagują z wilgocią zawartą w deserze, dlatego warto je układać niedługo przed podaniem. U mnie po dobie w lodówce wszystko było nadal na swoim miejscu. Ale to od Twojej lodówki zależy jak długo dekoracja pozostanie w nienaruszonym stanie.

Wielkanocne zajączki czyli kokosowa panna cotta z malinami, ozdoby, uszy zajączka, kwiatuszki

Kwiatuszki możesz zabezpieczyć smarując je od spodu rozpuszczoną czekoladą. W ten sposób na pewno nic im się nie stanie.

Dekoracje możesz przygotować kilka dni (lub nawet tygodni) wcześniej i przechowywać w suchym pojemniku.

Wielkanocne zajączki czyli kokosowa panna cotta z malinami, ozdoby, mocowanie uszu zajączka

Uszy najlepiej trzymają się, gdy są głęboko wbite w deser. Zastanów się, gdzie chcesz je umieścić, ponieważ papier włożony w deser od razu zaczyna mięknąć i trudno później cokolwiek poprawić.

Wielkanocne zajączki czyli kokosowa panna cotta z malinami

Kwiatuszki ułóż na deserze. Nie trzeba ich przyklejać, trzymają się bez problemu.

Wielkanocne zajączki czyli kokosowa panna cotta z malinami

Kokosowa panna cotta – jak inaczej można ją ozdobić?

Gdy zastanawiałam się jak udekorować te deserki to w głowie miałam sporo pomysłów, ale żaden mnie do końca nie przekonywał. Dlatego postanowiłam zapytać o to nasze czytelniczki na Instagram Story. Dostałam mnóstwo ciekawych odpowiedzi, które rozbudziły moja kreatywność. Przedstawię Ci je żebyś mogła udekorować swoją kokosową panna cottę również na inne sposoby.

  • płatki złota
  • suszone kwiaty
  • świeże kwiaty
  • kwiaty z papieru jadalnego
  • liofilizowane owoce
  • świeże drobne owoce
  • sianko z karmelu
  • malinowy drip
  • brokat jadalny
  • gałązki rozmarynu
  • mini jajeczka
  • wianek z ciągniętego karmelu
  • kropeczki wykonane barwnikiem
  • płatki kokosa zabarwione na zielono
  • polewa lustrzana
  • zamsz jadalny

Wielkanocne zajączki czyli kokosowa panna cotta z malinami Wielkanocne zajączki czyli kokosowa panna cotta z malinami Wielkanocne zajączki czyli kokosowa panna cotta z malinami

Monoporcje wielkanocne zajączki czyli kokosowa panna cotta

Co myślisz o takiej wielkanocnej dekoracji? Jak Ty udekorowałabyś ten deser?

Wszystkiego dobrego
Aneta

Przepis na kokosową panna cottę (z moimi modyfikacjami) pochodzi z bloga Moje Wypieki.

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

2 Replies to “Monoporcje wielkanocne zajączki czyli kokosowa panna cotta

  1. Pingback: URL

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *