Lubię masę cukrową za jej wszechstronność. Można z niej w prosty i szybki sposób wyczarować różnorodne ozdoby. Łatwo ją przechowywać, barwić i malować. Jedynie do smaku można się przyczepić, ale przecież nikomu nie każę jeść ozdób. 😉
Żeby łatwo było z nią pracować wystarczą tylko podstawowe narzędzia do masy cukrowej. Nie jest ich dużo, ale bardzo ułatwiają pracę.
Podstawowe narzędzia do masy cukrowej – jadalne
Zacznę od tego co fundamentu czyli tego co jadalne – masy cukrowej, barwników i innych dodatków spożywczych.
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Spis treści
Masa cukrowa – która najlepsza?
Z czystym sumieniem mogę polecić Saracino. Co prawda nie testowałam zbyt wielu mas, ale odkąd trafiłam na nią to nie czuję potrzeby zmiany. Jest twarda przed wyrobieniem. Trudno jest oderwać mniejszy kawałek z całego bloku, dlatego zwykle odcinam go nożem lub nożyczkami. Po chwili ugniatania robi się miękka. Nie kruszy się, łatwo wycinać z niej różne kształty. Nie schnie jakoś bardzo szybko, dlatego często dodaję do niej CMC.
Miałam wcześniej samoróbki z allegro, a nawet raz zrobiłam własną masę i to była katastrofa. 😉 Później wypróbowałam Renshaw (bo w którejś grupie tortowej bardzo ją polecali). Nie polubiłam jej. Była bardzo miękka po wyciągnięciu z opakowania, ale kruszyła się bardzo, a z czarną zupełnie nie dało się pracować. Później okazało się, że wybrałam zwykłą masę, a nie wersję Extra, która podobno jest taka super. Jednak nie było mi dane się przekonać czy rzeczywiście jest. Zraziłam się i już.
Cena masy Saracino – ok. 40 zł/1 kg
CMC (guma celulozowa)
To taki biały proszek, który dodaje się do masy cukrowej, aby ją ustabilizować. Jest składnikiem masy cukrowej, ale również można go dodawać do już gotowej masy. CMC sprawia, że elementy z masy są trwalsze i szybciej schną. Aby nie ryzykować wysuszeniem masy, nie dodawaj CMC do całości, a jedynie do tej porcji, z którą aktualnie będziesz pracowała.
Cena CMC ok 20 zł/100 g
Klej cukrowy
Służy do sklejania ze sobą elementów z masy cukrowej. Możesz kupić gotowy klej cukrowy w postaci płynnej lub zrobić go samodzielnie z użyciem wody i CMC (co wychodzi dużo taniej).
Alternatywnie zamiast kleju można posłużyć się wodą ale tylko do klejenia małych elementów (cięższe się nie utrzymają).
Cena gotowego kleju ok. 13 zł/26 g
Przepis na klej cukrowy:
¼ łyżeczki proszku cmc
2-3 łyżki ciepłej, przegotowanej wody.
Wymieszaj i zamknij w szczelnym pojemniku. Gdy wystygnie jest gotowy.
Klej można przechowywać przez 7 dni.
Barwniki
Do barwienia masy nadają się zarówno barwniki w proszku, jak i te żelowe. Ja stosuję głównie żelowe, ponieważ zdecydowanie łatwiej mi się z nimi pracuje. Dobre zmieszanie barwnika w proszku z masą cukrową wymaga cierpliwości, a gdy nie zrobisz tego dokładnie to po jakimś czasie na masie mogą pojawić się kropki barwnika. Dodatkowo proszek jest lekki, łatwo go rozsypać, a potem możesz go znajdować w różnych miejscach kuchni. 😉
Cena barwników od 6 zł/szt
Jak barwić masę cukrową?
Najpierw zmieszaj barwnik z małą ilością masy i dobrze zagnieć. Dopiero później zmieszaj ją z pozostałą masą. W ten sposób łatwiej Ci będzie równomiernie rozmieszać kolor.
Najtrudniej wybarwić masę na czarno i czerwono, dlatego polecam kupowanie już wybarwionych mas w tych kolorach. Ogólnie trudniej uzyskać intensywne kolory bo barwnika trzeba użyć dużo.
Skrobia kukurydziana i tłuszcz roślinny
Gdy masa staje się klejąca to najlepszą metodą jest podsypywanie odrobiną skrobi kukurydzianej. Skrobia ziemniaczana też dobrze się sprawdza, ale musisz pamiętać, że nie powinno się jej spożywać na surowo, więc takich ozdób lepiej nie jeść. Nie polecam podsypywania cukrem pudrem, ponieważ zmienia on konsystencję masy. Gdy przytrafi Ci się masa krucha, mało elastyczna to dodaj do niej odrobinę Planty. Miałam taką sytuację z czarną masą Renshaw. Nie było szans, żeby zrobić z niej cokolwiek. Dodałam troszkę Planty i było dużo lepiej. Nadal nie była to masa idealna, ale spokojnie można było z nią pracować.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Podstawowe narzędzia do masy cukrowej
Nożyk lub skalpel
Precyzyjne cięcia wymagają odpowiedniego narzędzia. Kuchenny nóż nie został do tego zaprojektowany i wycinanie nim małych elementów to nie lada wyzwanie (próbowałam!). Dobry nożyk powinien mieć cienkie wymienne ostrza. Swój nożyk (jak 95% sprzętu cukierniczego) kupiłam na Aliexpress. Jednak można dostać u nas podobny w niskiej cenie.
Cena ok. 15 zł
Wałek do masy cukrowej
Wałki do masy cukrowej mają mniejszą średnicę niż te do ciast, to dlatego, że operowanie dużym wałkiem przy małych elementach jest nieporęczne. Wykonane są z plastiku, do którego masa nie przywiera tak jak do drewna. W zestawie są cztery pierścienie – separatory o grubości 1mm i 4mm. To jest super gadżet! Wcześniej miałam problem z rozwałkowaniem całej masy na jedną grubość, teraz już się tym nie martwię.
Cena ok. 35 zł
Narzędzia do modelowania
To podstawowy zestaw narzędzi, który przyda się przy wielu pracach z masą cukrową. Mają różne końcówki, które przydadzą się nie tylko do odrysowywania wzoru ale też do modelowania kwiatów czy lepienia figurek. Najtańsze zestawy zrobione są z plastiku i uważam, że są w zupełności wystarczające, choć pewnie dziewczyny lepiące figurki czy duże ilości kwiatów się ze mną nie zgodzą. 😉
Cena ok. 16 zł
Mata silikonowa
Umówmy się – wałkowanie na blacie lub drewnianej stolnicy to nie jest najlepszy pomysł. Masa lubi się przyklejać i czasem przy próbie podniesienia elementu możesz go uszkodzić. Od dawna korzystam z maty silikonowej i zapomniałam o tych problemach. Maty łatwo przyklejają się do blatu i nie ślizgają się po nim. Łatwo je myć i przechowywać (zwinięta zajmuje bardzo mało miejsca). Mam małą matę (26x29cm), która jest wystarczająca do robienia ozdób. Jeśli obkładasz torty masą cukrową to zastanów się nad zakupem większej maty (np. 30x40cm), np. takiej, która nada się również do pieczenia ciasteczek.
Cena ok. 10 zł
Mata samogojąca
Po co dwie maty? Mata silikonowa świetnie sprawdza się do wałkowania, ale nie można po niej kroić bo bardzo łatwo ją przeciąć. Na macie samogojącej wałkowanie nie jest przyjemnością, ale do wycinania jest idealna. Swoją matę kupiłam dawno temu na allegro, za ok. 50zł. Podobną znalazłam w sklepie Słodka Pasja.
Cena ok. 15 zł
Packa
Obowiązkowa przy obkładaniu tortu masą cukrową. Aby otrzymać ostry kant warto mieć nawet dwie packi. Nie jest konieczna, jeśli wykonujesz z masy ozdoby na tort, ale sprawi, że wykonane elementy będą gładsze. Kupisz tutaj.
Cena ok. 10 zł
Dodatkowe narzędzia do masy cukrowej
Nie są konieczne, ale często się przydają.
Tylka z okrągłą końcówką
Jak widać tylki nadają się nie tylko do kremów. 🙂 Mam ich całą masę i ciągle dokupuję nowe. Nigdy nie wiem co mi się przyda niedługo, a cena jest tak niska, że nawet się nad tym nie zastanawiam. Do wycinania kropeczek przyda się tylka z malutkim wylotem, np. nr 1, stworzona do precyzyjnych zdobień lukrem.
Cena ok. 10 zł
Wykrawaczki
To jest temat rzeka. Muszę Ci się do czegoś przyznać… jestem uzależniona od kupowania kolejnych wykrawaczek. Mam ich tak dużo, że mają oddzielną, bardzo dużą szufladę w mojej kuchni. Postacie z bajek, serduszka, kółka, gwiazdki, chmurki, zwierzątka, literki… Kiedyś napiszę wpis, w którym pokażę Ci je wszystkie. Póki co sama zerknij, ale uprzedzam – to wciąga. 😉
Cena od 2 zł
Formy silikonowe
Jak wyżej, choć mam ich trochę mniej. 😉 Są świetne bo bez żmudnego lepienia i rzeźbienia możesz uzyskać wypukły wzór, np. misia, piórka czy klocki lego. Bardzo przydają się do literek. Z silikonem bardzo łatwo się pracuje. W najbliższym czasie pokażę Ci moje foremki i metodę pracy z nimi. To jest mega proste, szybkie i wygodne. A na Aliexpress znajdziesz chyba każdy możliwy wzór (zerknij tutaj).
Cena od 2 zł
Pędzelki
Do pudrowania, malowania, smarowania klejem cukrowym. Szczerze mówiąc nie znalazłam jeszcze idealnych. Mam miękkie pędzle do makijażu które sprawdzają się dobrze, ale są zbyt duże. Najczęściej używam takiego zupełnie zwykłego zestawu (dokładnie taki sam moja córka dostała w zestawie z farbami ;-)) i do wielu zastosowań jest całkiem ok. Bardzo brakuje mi precyzyjnych pędzli do malowania małych elementów. Mam jeden komplet, ale nie jest dobrze wykonany i trudno nim wykonać cienką linię.
Cena ok. 10 zł (albo więcej, zależy od zestawu)
Linijka
Nie musi to być specjalna linijka. Chodzi o to żeby można było od niej odrysować linię prostą, czy odmierzyć odcinki. Polecam takie powyżej 20cm. Ja w domu miałam tylko jedną połamaną linijkę, więc kupiłam na Aliexpress linijkę z poziomicą (chciałam jej używać do sprawdzania czy tort jest prosty), ale to nie był dobry pomysł. Poziomice mają to do siebie, że są delikatnymi narzędziami i nie powinno mnie dziwić, że po podróży z Chin nie działała prawidłowo. Jeśli musisz kupić linijkę to polecam raczej prosty, metalowy model, np. taki.
Cena ok. 6 zł.
Ekstruder
To ciekawe narzędzie ułatwiające wykonanie większych ilości wałeczków o różnych kształtach. Można go wykorzystać tworząc np. plecionki, makramy, trawę czy włosy. Mam taki i mimo niskiej ceny całkiem dobrze się spisuje.
Cena ok. 20 zł.
Patyczki do szaszłyków, druciki florystyczne
Patyczki i druciki przydają się do tworzenia topperów i osadzania ozdób na torcie. Druciki florystyczne możesz kupić w niemal każdym sklepie cukierniczym. Do wyboru są różne rozmiary – im wyższy numer tym cieńszy drucik. Najczęściej używam takich.
Cena ok. 10 zł.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Co jeszcze?
To, oczywiście, nie są wszystkie akcesoria do masy cukrowej jakie możesz kupić. Np. jeśli zapragniesz spróbować swoich sił w tworzeniu kwiatów cukrowych to przydadzą Ci się jeszcze narzędzia kulkowe, mata piankowa, deska z rowkami, różnej grubości druciki florystyczne, styropianowe środki do kwiatów, podstawki do suszenia, barwniki pudrowe i, jakby inaczej, kolejne wykrawaczki. 😉
Miłego dnia 🙂
Aneta
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!
One Reply to “Podstawowe narzędzia do masy cukrowej. Niezbędnik”
Comments are closed.