Sernik to ciasto bez którego nie wyobrażam sobie polskiego cukiernictwa. Co jak co, ale serniczek być musi! Jednak każdy lubi co innego – jedni wolą serniczki delikatne jak chmurka, inni ciężkie i zwarte. Jednak niezależnie od tego jaki przepis Ty najbardziej lubisz, zawsze najważniejszy w nim będzie ser.

Tylko jak ten ser powinien zostać przygotowany? Czy lepiej zmielić maszynką do mięsa czy blenderem? A może przecisnąć przez praskę lub po prostu pognieść widelcem? Sprawdziłam to dokładnie. 🙂

Wyniki tego testu zadziwiły mnie. Nie sądziłam, że różnice będą tak dobrze wyczuwalne i, że metoda mielenia sera ma aż tak duże znaczenie dla smaku sernika.

Na początku jeszcze zaznaczę, że bardzo starałyśmy się pokazać strukturę serniczków na zdjęciach. Jednak okazało się to niezwykle trudne. Nawet gołym okiem ciężko było dostrzec różnice. Dlatego opisałam konsystencję najdokładniej jak tylko potrafiłam.

Jak zmielić twaróg? Test sernikowy. Wybierz najlepszą metodę.

Czego użyłam?

Do testów posłużyłam się moim ulubionym przepisem na sernik. Z połowy porcji masy serowej wyszło pięć serniczków. Łącznie na potrzeby testów upiekłam 35 serniczków, w 7 wersjach. Uwierz – chwilowo mam dość sernika. 😉
Przepis znajdziesz tutaj:

Mini serniczki z musem jagodowym i domowymi herbatnikami

Idealny sernik – jak go przygotować?

Poza odpowiednio zmielonym serem ważne jest również doprowadzenie wszystkich składników do temperatury pokojowej oraz mieszanie masy serowej tylko do połączenia się składników. Więcej o tym jak wykonać idealny sernik znajdziesz w postach z serii “Jak działa pieczenie?

Jak upiec sernik w kąpieli wodnej?

Dlaczego sernik opada?

Jak upiec sernik bez grudek?

Jak zmielić twaróg? Test sernikowy. Wybierz najlepszą metodę. Wszystkie serniki

Jak najlepiej zmielić twaróg? Test sernikowy.

Do testów użyłam półtłustego twarogu w kostce marki Pilos oraz serka “Mój ulubiony” marki Wieluń. Pierwszy twaróg jest łatwo dostępny w Lidlu, natomiast drugi to mój faworyt jeśli chodzi o tzw “twarogi z wiaderka”.

Jak zmielić twaróg? Test sernikowy. Wybierz najlepszą metodę. Twaróg i jajaOczywiście zdaję sobie sprawę, że ostateczna konsystencja sernika zależy przede wszystkim od jakości sera. Jednak dla poniższego testu nie miało to zasadniczego znaczenia (w końcu do każdej próby użyłam dokładnie tego samego sera). Bez względu na to jakiego twarogu użyjesz to z poniższego testu dowiesz się, która metoda mielenia sprawdza się najlepiej.

Użyte narzędzia:

Użyte narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

 

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w sklepie Słodka Pasja oraz Miniowe Formy 3D.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz 5% rabatu na całe zamówienie!

Jak zmielić twaróg? Test sernikowy. Wybierz najlepszą metodę. Wszystkie zmielone sery

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Jak działa pieczenie?", z którego dowiesz się między innymi dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę, po co przesiewać mąkę i jak uniknąć zakalca.
Wszystko stanie się jasne. 🙂

Bez mielenia – ser pognieciony widelcem

Zacznijmy od metody nieskomplikowanej i nie wymagające dodatkowych narzędzi. Wystarczy po prostu pognieść ser widelcem. Z pewnością jest to sposób najmniej czasochłonny, ale jednocześnie efekt jest bardzo, bardzo, bardzo (powinnam to powtórzyć przynajmniej 10 razy), bardzo słaby. Mówiąc wprost – ten sernik był okropny.

twaróg rozgnieciony widelcem
Już podczas mieszania składników zauważyłam, że ser zupełnie nie połączył się z resztą składników. W rezultacie zamiast serniczka wyszła pieczona masa jajeczno-śmietankowa z twardymi kawałkami twarogu.
Ocena 0/6

NIE POLECAM!

twaróg rozgnieciony widelcem

Przeciskanie sera przez praskę

To metoda bardzo popularna choć nie rozumiem jej fenomenu. Strasznie się przy tym umordowałam! Pewnie to kwestia rodzaju praski oraz sera, jednak ze wszystkich użytych przeze mnie metoda ta zmęczyła mnie najbardziej.
Twaróg raz przeciśnięty przez praskę był nieco drobniej i równomierniej “zmielony” niż w przypadku rozgniatania widelcem, ale nadal były to po prostu luźne kawałki sera. Masa po zmiksowaniu była luźna z mnóstwem twarogowych kawałków. Po upieczeniu było bardzo podobnie jak w poprzednim przypadku, choć widać było, że część twarogu jednak połączyła się z pozostałymi składnikami. Sernik był nieco delikatniejszy jednak nadal w mojej opinii – nie jadalny.

twaróg przeciśnięty przez praskę

Dowiedziałam się już, że wiele osób przeciska ser przez praskę kilka razy. Muszę przyznać, że nie wiedziałam o tym wcześniej bo osoby, z którymi na ten temat rozmawiałam zawsze robiły to tylko raz. Oczywiście ponowne przetarcie sera wpłynie pozytywnie na jego konsystencję.

Nie próbowałam przeciskania przez praskę jeszcze raz bo już przy pierwszym podejściu wystarczająco się zmęczyłam. Jednak myślę, że nie było to konieczne, ponieważ wystarczy zwrócić uwagę jaka jest różnica pomiędzy jednokrotnym zmieleniem sera w maszynce do mięsa a przeciśnięciem przez praskę (opiszę to szerzej poniżej).
Ocena 1/6

NIE POLECAM!

twaróg przeciśnięty przez praskę

Miksowanie sera przy pomocy blendera

Ten sposób ma swoje plusy i minusy. Plusem na pewno jest to, że blender to narzędzie, które w kuchni przydaje się często, więc pewnie Ty również go masz. Dodatkowo sprzątanie po całej “operacji” jest proste. Jednak są też minusy.
Twaróg podczas blendowania staje się lepki. Ta właściwość sprawia, że przykleja się do blendera i trzeba go wygrzebywać. Dodatkowo trudno jest dokładnie zmielić ser, ponieważ nie widać gdzie jeszcze pozostały grudki. Mimo długiego i starannego blendowania nie udało mi się ich pozbyć.

twaróg zblendowany blenderemUpieczone serniczki miały dobrą konsystencję choć grudki były łatwo wyczuwalne. Miejscami trafiało się ich więcej. Ogólnie – nie były złe, ale też nie powalały.
Ocena 4/6

JEST OK

twaróg zblendowany blenderem

Mielenie sera w maszynce do mięsa

Z tej metody korzystam najczęściej. W zasadzie kupiłam maszynkę właśnie po to żeby piec serniki (wcześniej zrezygnowałam z ich przygotowania bo efekt mnie nie zadowalał). Maszynka zajmuje w kuchni trochę miejsca, a przy tym nie jest sprzętem najtańszym. Jednak przydaje się nie tylko do mielenia sera czy mięsa na kotlety mielone. Jeśli masz odpowiednią przystawkę to możesz przygotować ciasteczka o ładnych kształtach lub np. potrzeć marchewkę na ciasto marchewkowe czy jabłka na szarlotkę. Uważam, że warto ją mieć, a ten test mnie w tym utwierdził.

Minusem maszynki jest również czas sprzątania. Na pewno zajmuje to chwilę dłużej niż w przypadku blendera, ale w stosunku do mycia praski różnica jest nieznaczna.

Twaróg zmielony raz

Niezmielony twaróg bardzo łatwo umieścić w maszynce, a mielenie jest szybkie i nie wymaga wysiłku. Twaróg po zmieleniu ma wyraźne grudki jednak nie są one tak zbite jak w przypadku przeciskania przez praskę. Są też nieco bardziej maziste. Dzięki temu pozostałe składniki lepiej łączą się z twarogiem.

twaróg raz zmielony w maszynce do mięsa

Konsystencja upieczonego serniczka jest dużo lepsza niż w przypadku praski. Owszem – grudek jest naprawdę dużo i nie będzie to może najlepszy sernik jaki jadłaś, ale zasługuje na mocną 3.
Ocena 3/6

JEST OK

twaróg raz zmielony w maszynce do mięsa

Twaróg zmielony dwa razy

Mielenie twarogu drugi i trzeci raz jest już nieco trudniejsze. Ser zaczyna się przyklejać do wszystkiego, więc trudniej umieścić go w otworze. Czasem trzeba również użyć niewielkiej siły, żeby wyciągnąć tłok z maszynki. Jednak mimo wszystkich trudności – warto to robić.

twaróg dwukrotnie zmielony w maszynce do mięsa
Po dwukrotnym zmieleniu serniczki stały się delikatniejsze, a grudek było dużo mniej. Można je porównać do tych przygotowanych na blendowanym twarogu, z tą różnicą że tutaj grudki są równomierne.
Ocena 4/6

JEST OK

twaróg dwukrotnie zmielony w maszynce do mięsa

Twaróg zmielony trzy razy

Te serniczki były pyszne! Miały mazistą i bardzo przyjemną konsystencję. Co prawda można się tam doszukać maleńkich grudeczek sera, ale jest ich niewiele i nie przeszkadzają w delektowaniu się deserem. Prawdopodobnie użycie innego twarogu (np. tłustego) sprawiłoby, że na tym etapie nie byłoby wcale grudek.

twaróg trzykrotnie zmielony w maszynce do mięsa
Sama nie byłam pewna czy mielenie trzy razy ma sens. Teraz mogę powiedzieć z pełnym przekonaniem – tak! To na prawdę robi różnicę.

Ocena 5/6

POLECAM!

twaróg trzykrotnie zmielony w maszynce do mięsa

Mielony ser ze sklepu – “Mój ulubiony” z Wielunia

Użycie kupnego sera jest bardzo wygodne, a przy tym jest on tylko nieznacznie droższy. Jeśli chodzi o konsystencję serniczków to jest to mój absolutny faworyt. Nie ma żadnych grudek, a warstwa serowa jest bardzo delikatna i kremowa.

ser mielony zakupiony w sklepie

Jest jedno ALE. Serniczki są kompletnie inne niż te z ręcznie mielonego twarogu. Są bardziej śmietankowe. Nic w tym jednak dziwnego, ponieważ “Mój ulubiony” składa się ze śmietanki i ma dużą zawartość tłuszczu (28 %, a w twarogu półtłustym jest tylko 4 %).

W przypadku użycia tego typu sera warto zastanowić się nad zmniejszeniem ilości tłuszczu w masie serowej, na przykład masła czy śmietanki. Masa serowa przygotowana z użyciem ręcznie mielonego twarogu jest dość zwarta i ma charakterystyczną strukturę polskiego sernika. Tutaj jest nieco inaczej, delikatniej.

Jednak w tym teście sprawdzałam konsystencję sera więc kupny ser zdecydowanie wygrał.
Ocena 6/6

IDEAŁ!

ser mielony zakupiony w sklepie

 

A może warto spróbować innego sera?

Podczas pisania tego wpisu doszłam do wniosku, że powinnam jeszcze wziąć pod uwagę inny, świetny ser “z wiaderka” czyli Piątnicę. Tam w składzie jest “serek śmietankowy” a zawartość tłuszczu to 18%. Przyznam, że obecnie mam trochę dość serników, ale na pewno jeszcze sprawdzę jaka będzie różnica między tym serem a “Moim ulubionym”, bo sama jestem tego ciekawa. Oczywiście, gdy tylko to przetestuję to zaktualizuję ten wpis.

Jak zmielić twaróg? Test sernikowy. Wybierz najlepszą metodę. Wszystkie serniki Jak zmielić twaróg? Test sernikowy. Wybierz najlepszą metodę. Wszystkie serniki Jak zmielić twaróg? Test sernikowy. Wybierz najlepszą metodę. twaróg przeciśnięty przez praskę i zblenowany Jak zmielić twaróg? Test sernikowy. Wybierz najlepszą metodę. ser zmielony w maszynce do mięsa i ugnieciony widelcem

Jak zmielić twaróg? Test sernikowy.

Cieszę się, że w końcu napisałam ten wpis bo jego wyniki bardzo mnie ciekawiły. Mam nadzieję, że i dla Ciebie ten wpis był ciekawy i pomocny. 🙂 Liczę, że teraz wszyscy już zapomnimy o grudkach w serniku i sernikowa policja nikomu nie będzie musiała wlepiać mandatu. 😉

Miłego pieczenia!
Aneta

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit_pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

_____________
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje. 🙂

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Jak działa pieczenie?"!

One Reply to “Jak najlepiej zmielić twaróg? Test sernikowy.”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *