Nóż, łyżka i tortownica. Tyle potrzebujesz żeby zrobić tort. Jak ten tort ostatecznie będzie wyglądał, to już inna kwestia. 🙂 Jeśli zależy Ci na tym żeby Twoje torty były równe i ładnie otynkowane to przyda Ci się kilka podstawowych narzędzi.

Być może nie interesują Cię moje wynurzenia na temat potrzebnych akcesoriów, więc podam Ci krótką listę, z której możesz skorzystać. Szerzej każdy z nich opisze w dalszej części wpisu.

podstawowe narzędzia do dekorowania tworzenia tynkowania składania tortów rant cukierniczy packa skrobka cukiernicza talerz patera obrotowa nóż do krojenia biszkoptu rękaw cukierniczy folia ranotwa wsponiki do tortów dyski do tynkowania pędzelki do ozdabiania szpatułka do tynkowania barwniki mata antypoślizgowa pod tort tylka cukiernicza taśmy do podkładów

Narzędzia do tortów*

Narzędzia potrzebne do składania tortów:

  1. Rant – do pieczenia biszkoptu i składania tortu
  2. Nóż – do krojenia biszkoptu
  3. Linijka – do odmierzenia wysokości blatów biszkoptowych
  4. Butelka z sitkiem, pędzel lub łyżka – do nasączania biszkoptu
  5. Folia rantowa – do łatwiejszego wyciągania tortu z rantu
  6. Rękaw cukierniczy – do nakładania kremów

Narzędzia potrzebne do tynkowania tortów:

  1. Patera obrotowa – bez niej nie zabieraj się za tynkowanie
  2. Szpatuła duża i mała – do nakładania tynku i gładzenia
  3. Skrobka cukiernicza – do idealnego wygładzenia tynku
  4. Podkład pod tort – na czymś musi stać 🙂
  5. Poziomica – do sprawdzenia czy tort jest prosty
  6. Podkładka antypoślizgowa – zapobiega przemieszczaniu się tortu podczas tynkowania
  7. Wsporniki – konieczne przy tortach piętrowych
  8. Pudełko – do przechowywania i transportowania tortu
  9. Dyski do tynkowania – bardzo ułatwiają uzyskanie idealnie gładkiego tynku

Narzędzia do dekorowania (opcjonalnie):

  1. Barwniki – do uzyskania kolorowego tynku i barwienia ozdób
  2. Pędzle – do malowania czy smarowania ozdób czekoladą/klejem jadalnym
  3. Tylki – do tworzenia rozetek i innych ozdób z kremu
  4. Narzędzia do masy cukrowej – jeśli chcesz z nią pracować to zajrzyj do wpisu o podstawowych narzędziach do pracy z masą cukrową.
  5. Szablony – pozwolą uzyskać piękne wzory na tynku
  6. Wstążki i tasiemki do podkładów – uatrakcyjnią każdy tort
  7. Toppery – efektowne ozdoby

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Uważam, że wszystkie powyższe akcesoria są potrzebne żeby bez nerwów stworzyć tort, ale jeśli chcesz kupić tylko to co absolutnie niezbędne to zainwestuj w rant, skrobkę i paterę obrotową. Na resztę przyjdzie czas.

Jeśli potrzebujesz większej ilości informacji to czytaj dalej. 🙂

5% rabatu na zakupy w sklepie Słodka Pasja!

Musisz kupić jakieś akcesoria? Zajrzyj do sklepu Słodka Pasja!
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz 5% rabatu na całe zamówienie!

podstawowe narzędzia do dekorowania tworzenia tynkowania składania tortów rant cukierniczy packa skrobka cukiernicza talerz patera obrotowa

Jeszcze kilka słów wstępu

Zanim zacznę to jeszcze jedna sprawa organizacyjna. Za jakiś czas (mam nadzieję, że niedługo, ale to zależy od sytuacji epidemiologicznej) pojawią się na blogu wpisy o składaniu i tynkowaniu tortów. Mówię o tym nie dlatego żebyś mnie poganiała pytaniami “kiedy będzie ten wpis bo czekam”, ale żeby uprzedzić, że poniższy wpis nie jest kompletny. Świadomie nie poruszyłam tutaj wielu kwestii, do których odniosę się przy okazji kolejnych wpisów. Jeśli będziesz miała pytania to oczywiście pisz do mnie, a chętnie odpowiem. Twoje pytania będą też dla mnie sugestią co powinnam opisać kolejnym razem.

Wystarczy tych wstępów, lecimy z tematem. 🙂

Narzędzia do tortów – składanie

1. Rant

Niezastąpiony. Choć muszę przyznać, że kiedyś uważałam inaczej. Pierwszy raz składałam tort w rancie na szkoleniu z podstaw tortów. Wtedy wydawało mi się, że to niepotrzebny gadżet. Można przecież składać torty w tortownicy. Zawsze tak robiłam i było dobrze. Przekonałam się do rantów dopiero oglądając cudowne, wysokie torty na grupach fb. Podobały mi się zdecydowanie bardziej niż niskie placki, które robiłam do tej pory.

W końcu kupiłam rant i już go nie oddam. Zobacz sama – na zdjęciach widzisz ostatni tort składany w tortownicy i pierwszy z rantu.

podstawowe narzędzia do dekorowania tworzenia tynkowania składania tortów podkładka tort składany bez rantu i w rancie

Składanie w rancie jest bardzo łatwe i szybkie, a w efekcie otrzymujesz prosty tort, który łatwo otynkować (obłożyć kremem). Używam rantu również do pieczenia biszkoptów dzięki czemu mogę upiec jeden wysoki biszkopt zamiast kilku niższych. Nie musisz się obawiać, że coś wypłynie podczas pieczenia. Dobrze przygotowane ciasto na biszkopt jest na tyle zwarte, że nic nie ucieknie. Jeśli jednak obawiasz się przecieku to pod rant włóż papier do pieczenia i owiń go wokół obręczy.

Rant ułatwia życie!

Wiem, że jest wiele osób, nawet takich tortujących na zamówienie, które używają tortownicy i przedłużają ją np. podkładką pod talerze. Nie polecam Ci tej metody. Po pierwsze to nie wygodne. Po drugie – musisz mieć wiele różnych wielkości tortownic żeby przygotować torty różnej wielkości. Jeśli kupisz regulowany rant (a taki Ci polecam) to upieczesz w nim tort na 10 osób, ale też taki na 20. Oszczędzasz miejsce, czas i pieniądze.

Dodam jeszcze, że ranty przydają się nie tylko do tortów. Możesz w nich również piec i składać inne ciasta lub przygotowywać żelki do tortów.

Mogę Ci polecić Dorosiowe Ranty. Są regulowane i mają idealną wysokość 14 cm (to w sam raz żeby złożyć nawet wysoki tort). Łatwo je umyć, łatwo dopasować szerokość i spiąć. Spinki dobrze trzymają, ale nie trzeba się z nimi siłować. Mam tylko te ranty bo u mnie się sprawdzają, więc nie mogę się odnieść do innych.

Najbardziej uniwersalnym rozmiarem jest 16-21 cm. To właśnie taka wielkość, która pozwoli Ci zrobić tort na 10-20 osób. Większy rant nigdy nie był mi potrzebny, a mniejszego (12-15 cm) używam, gdy mam do zrobienia malutki tort, np. na dzień babci.

podstawowe narzędzia do dekorowania tworzenia tynkowania składania tortów ranty cukiernicze do tortów

2. Nóż do krojenia biszkoptu

Do krojenia biszkoptu można użyć różnych narzędzi. Najtańsza jest zwykła nić. Po prostu przykładasz nitkę do biszkoptu i “piłujesz”, aż przetniesz blat do końca. Podobnie działają noże strunowe. Problemem z tego typu rozwiązaniami jest szarpanie ciasta. Bardzo nie lubię, gdy biszkopt ma nierówną powierzchnię, ale być może Tobie to nie przeszkadza. 🙂

Moim zdaniem znacznie lepiej spisuje się długi ostry nóż z piłką. Mam taki o długości 31 cm i używam go do przekrawania wszystkich biszkoptów i ciast. Po przekrojeniu biszkopt jest prosty i bez okruszków na powierzchni. Równe przekrojenie biszkoptów takim nożem nie sprawia trudności. Wystarczy biszkopt ustawić na paterze obrotowej, przyłożyć nóż i kręcić paterą. Nie trzeba wykonywać żadnych ruchów nożem, dlatego łokieć najlepiej oprzeć o ciało żeby ustabilizować rękę. Ostry nóż zrobi całą robotę sam. 🙂

podstawowe narzędzia do dekorowania tworzenia tynkowania składania tortów ostry nóż cukierniczy z piłką

3. Linijka

Taka zwykła. 🙂 Przyda się przy krojeniu biszkoptu na blaty. W końcu zależy Ci na tym żeby były jednakowej grubości, prawda?
podstawowe narzędzia do dekorowania tworzenia tynkowania składania tortów linijka

4. Pędzel lub butelka

Wybór narzędzia do nasączania biszkoptu zależy wyłącznie od Twoich preferencji. Lubisz robić to łyżką – proszę bardzo. Wolisz pędzel? Nie widzę przeszkód. Dla mnie najwygodniejsza okazała się butelka z dziurkowaną nakrętką. Nasączanie idzie szybko i jest równomierne. Butelka ma podziałkę dzięki czemu bez problemu kontroluję ilość nasączenia. Jeśli się na nią zdecydujesz to zwróć tylko uwagę na wielkość butelki. Ja nie spojrzałam na to i mam wielką, litrową butlę, która zajmuje sporo miejsca w szafce. 😉
podstawowe narzędzia do dekorowania tworzenia tynkowania składania tortów butelka do nasączania biszkoptu

5. Folia rantowa

Nie znoszę wyciągania tortu lub ciasta z rantu (tortownic też to dotyczy). Gdy wycinam tort nożem lub szpatułą to brzegi zawsze są postrzępione, a mnie trafia szlag. Po co była ta dbałość przy składaniu skoro na tym etapie zawsze coś idzie nie tak? Rozwiązaniem tego problemu okazała się folia rantowa. Wykładam nią rant i dopiero wtedy wkładam biszkopt i kremy. Po odpięciu rantu po prostu delikatnie ściągam folię, a tort jest idealnie gładki!

Zamiast folii możesz użyć papieru do pieczenia. Możesz. Ja Ci nie zabronię. 😉 Wiedz jednak, że nie jest to wygodne rozwiązanie. Papier łatwo się marszczy i trudno nim wyłożyć rant. Pamiętaj też, że po użyciu musisz go wyrzucić do pojemnika z odpadami zmieszanymi, ponieważ nie da się go już przetworzyć. Nie użyjesz go ponownie, a folię, po dokładnym umyciu, tak!

Jeżeli Twoje torty wycięte nożem z rantu wyglądają idealnie to serdecznie Ci gratuluję! Ja już dawno zrezygnowałam z prowadzenia tej nierównej walki i postawiłam na folię. Przy okazji służy mi ona też do składania ciast oraz jako małe ranty do deserów takich jak joconde cake.

biszkopt ze wzorem z szablony joconde cake składany w fancie z folii rantowej

Nie spotkałam nigdzie folii rantowej wyższej niż 10 cm, ale nie stanowi to dla mnie problemu. Gdy ostatnia warstwa kremu kończy się na wysokości niższej niż 10 cm to używam tylko jednej warstwy folii. U mnie to oznacza tyle, że folia jest wystarczająco wysoka do złożenia tortu o wysokości ok 12 cm. Przy wyższych po prostu dokładam drugą warstwę folii i przypinam ją spinką do rantu.

AKTUALIZACJA
Są już dostępne wyższe folie rantowe produktowane przez Dorosiowe Ranty. 🙂 Polecam Ci zakup folii 12 lub 14cm, znajdziesz ją tutaj.

podstawowe narzędzia do dekorowania tworzenia tynkowania składania tortów folia rantowa

6. Rękaw cukierniczy (i tylki)

Rękawem bardzo łatwo nałożysz krem na blat zamknięty w rancie. Polecam rękawy wielorazowe (np. silikonowe), ponieważ nie wyrzucisz ich po jednym użyciu. Przy składaniu tortu możesz używać samego rękawa, a tylki przydadzą Ci się podczas dekorowania.

podstawowe narzędzia do dekorowania tworzenia tynkowania składania tortów silikonowy rękaw cukierniczy

 

Narzędzia do tortów – tynkowanie

Tynkowanie to po prostu pokrywanie tortu tzw. “tynkiem”. Może to być krem maślany, ganache czy krem na bazie śmietany. Wiele jest opcji, a to jaką wybierzesz będzie zależało od Twoich preferencji, smaku tortu czy dekoracji jakie chcesz wykonać.

1. Patera obrotowa

Bez niej nie zabieraj się za tynkowanie. Będziesz się starała, denerwowała, irytowała, a i tak efekt nie będzie taki jakiego oczekiwałaś. Stabilny talerz obrotowy baaardzo ułatwia sprawę. Stabilny, to znaczy taki, który nie przechyla się na boki. Drugą istotną sprawą jest sposób w jaki patera się obraca. Ruch powinien być płynny, a sam talerz nie powinien “falować” podczas kręcenia. Sprawdź to najlepiej z obciążeniem (np. kładąc na środku tort).

Miałam do czynienia z plastikowymi paterami obrotowymi i dla mnie to była porażka. Być może po prostu źle trafiłam (tak bywa, gdy szuka się najtańszego modelu na Allegro 😉 ). Jednak nawet ten plastikowy talerz służył mi dość długo. Później, podczas szkolenia, miałam okazję pracować na doskonałej aluminiowej paterze i zrozumiałam, że przyszedł czas na zmianę. Teraz używam drewnianej tacy obrotowej z Ikei i jest to godny polecenia kompromis. Cena jest bardzo niska (29,99 zł), a jakość naprawdę przyzwoita. Jeśli zdecydujesz się na jej zakup to najlepiej zrób to w sklepie stacjonarnym. Słyszałam, że niektóre talerze z Ikei nie są wystarczająco stabilne. Lepiej więc sprawdź to przed zakupem i wybierz odpowiedni egzemplarz.

Jeśli mogłabym kupić talerz bez patrzenia na koszty, to na pewno wybrałaby ten z Dorosiowych Rantów. “Choruję” na niego od dawna. Czytałam o nim, oglądałam filmiki i z opinii wynika, że jest naprawdę solidny, mega stabilny i wytrzymały. Nie było mi dane go jeszcze przetestować, ale może na kolejne urodziny poproszę o taki właśnie prezent. 😉

podstawowe narzędzia do dekorowania tworzenia tynkowania składania tortów patera obrotowa do tortów talerz obrotowy

2. Szpatuła

Przydaje się do gładzenia i nakładania tynku. Tynk nakładam na tort rękawem cukierniczym lub małą szpatułką, zależnie od tego jaki akurat mam humor. Dużą szpatułą często gładzę górę tortu i wyrównuję kremy na ciastach. Mała szpatułka służy mi to tego samego, ale na małych formach jak ciasteczka lub desery.

podstawowe narzędzia do dekorowania tworzenia tynkowania składania tortów silikonowy szpatuła i szpatułka cukiernicza

3. Skrobka cukiernicza

Nie lubię gładzenia boków tortu szpatułką. Jest to dla mnie niewygodne. Zdecydowanie lepiej sprawdzają się wszelkiego rodzaju skrobki. W zasadzie nie ma znaczenia jakiej użyjesz pod warunkiem, że posiada dwie cechy:

  1. Kąt prosty u dołu. To sprawia, że otrzymasz idealnie pionowe boki tortu. Wystarczy oprzeć skrobkę o podkład i obracać paterą.
  2. Prosta płaszczyzna. Jeśli brzeg skrobki nie będzie prosty to Twój tort też nie będzie. Przyłóż skrobkę do blatu kuchennego i sprawdź czy przylega na całej długości. Czasem zdarza się, że na skrobce są odstające fragmenty plastiku, które robią paski na tynku. Wystarczy, że przeszlifujesz powierzchnię packi, a problem zniknie.

Używam zamiennie małej packi plastikowej, packi metalowej i dużej (25 cm) szpachli z OBI. Wszystkie sprawdzają się równie dobrze. Nie byłabym jednak sobą gdybym nie szukała packi idealnej. Dlatego mam w planie przetestowanie metalowych skrobek z Dorosiowych Rantów bo wygląda obiecująco. Nigdy nie używałam pacek tego typu i jestem ciekawa jak się sprawdzą.

podstawowe narzędzia do dekorowania tworzenia tynkowania składania tortów packa skrobka cukiernicza

4. Podkład pod tort

Podkład jest nie tylko ładną dekoracją tortu, ale przede wszystkim umożliwia transport. Tort umieszczony na podkładzie możesz bez problemu przenosić bez ryzyka uszkodzenia. Swoje pierwsze torty tynkowałam bezpośrednio na patrze obrotowej, a później przenosiłam na ozdobną paterę. To był koszmar! Zawsze coś przy tym uszkodziłam, a gdybym miała słabe serce to podczas tej operacji najpewniej padłabym na zawał. Uwierz mi – nie potrzebujesz tego stresu.

Na rynku jest mnóstwo różnego rodzaju podkładów i na pewno znajdziesz coś co przypadnie Ci do gustu. Nie polecam tylko cienkich kartonowych podkładów, które łatwo się wyginają. Mogą sprawić, że tynk na Twoim torcie będzie pękał. Cienkie podkłady przydają się tylko jako przekładka między piętrami tortu.

podstawowe narzędzia do dekorowania tworzenia tynkowania składania tortów podkład pod tort

5. Poziomica

Nie zawsze na pierwszy rzut oka widać, że tort jest krzywy. Czasem są to minimalne odchylenia, których wcale nie zauważysz lub dostrzeżesz dopiero na zdjęciu. Jednak nawet takie niewielkie odstępstwo od poziomu będzie bardzo widoczne w przypadku tortu piętrowego. Powiem Ci w tajemnicy, że ciągle zapominam kupić małą poziomicę i pożyczam ją od męża. 😉

podstawowe narzędzia do dekorowania tworzenia tynkowania składania tortów poziomica

6. Podkładka antypoślizgowa

To taki mały gadżet, który bardzo ułatwia pracę. Małe torty lubią się przesuwać na paterze podczas tynkowania, co jest bardzo frustrujące. Wystarczy jednak, że pod spód włożysz kawałek antypoślizgowej maty i problem znika. Może to być gumowa podkładka (np. taka jaką stosuje się w łazienkach żeby się nie poślizgnąć) albo mała mata silikonowa. Sprawdzi się w zasadzie wszystko co utrzyma tort na miejscu.

podstawowe narzędzia do dekorowania tworzenia tynkowania składania tortów podkładka antypoślizgowa pod tort

7. Wsporniki

Konieczne przy tortach piętrowych lub z ukrytym piętrem. Jeśli położysz jeden tort na drugim bez żadnego zabezpieczenia, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że dolny tort zacznie pękać pod ciężarem, a może nawet się zapadnie. Odpowiednio rozmieszczone wsporniki zapobiegną katastrofie. Najchętniej sięgam po cienkie wsporniki, które łatwo dociąć. Korzystałam też ze wsporników w formie grubych rurek, ale bardzo dużo ciasta zostawało w środku.

Proszę, nie używaj słomek do napojów i patyczków do szaszłyków! Nigdy nie będziesz miała pewności, że tego typu wynalazek utrzyma ciężar tortu. Do tego przy przekrojeniu tortu widać przecież te słomki. To wygląda bardzo nieprofesjonalnie. Wsporniki są tanie, więc lepiej nie kombinuj.

podstawowe narzędzia do dekorowania tworzenia tynkowania składania tortów silikonowy wsponiki do tortu piętrowego

8. Pudełko na tort

Kosztuje kilka złotych, a bardzo ułatwia transport i zabezpiecza tort. Jeśli trzymasz tort w lodówce z innymi produktami spożywczymi to umieść go w pudełku żeby nie przesiąknął zapachami. Tort o smaku śledzi nie koniecznie będzie smaczny. 😉

podstawowe narzędzia do dekorowania tworzenia tynkowania składania tortów pudełko na tort

9. Dyski do tynkowania

Nie musisz ich mieć. Da się idealnie otynkować tort bez nich, wymaga to jednak wprawy i cierpliwości. Natomiast tynkowanie z dyskami jest bardzo proste i szybkie, a efekt jest dokładnie taki jaki chciałaś osiągnąć. Możesz powiedzieć, że używanie dysków to pójście na łatwiznę i ja się z Tobą w pełni zgadzam. Lubię czasem pójść na łatwiznę. 🙂 Warto korzystać z narzędzi, które ułatwiają pracę.

Dyski to takie okrągłe podkładki, które umieszcza się pod tortem i na jego górze. Później już tylko nakładasz tynk, a skrobkę opierasz na obu dyskach i kręcisz talerzem obrotowym. Wychodzi idealnie wygładzony tynk.

podstawowe narzędzia do dekorowania tworzenia tynkowania składania tortów dyski do tynkowania

 

Narzędzia do tortów – dekorowanie

Tutaj wspomnę tylko o podstawowych narzędziach, których możesz potrzebować. Żaden z nich nie jest obowiązkowy, ale pewnie każdy w końcu Ci się przyda.

1. Barwniki

Do barwienia tynku, malowania, tworzenia ozdób. Na początek wystarczy Ci informacja, że najbardziej uniwersalne i najłatwiejsze w użyciu są barwniki w formie żelu.

podstawowe narzędzia do dekorowania tworzenia tynkowania składania tortów barwniki spożywcze

2. Pędzle

Do malowania tortu i ozdób. Do smarowania ozdób czekoladą lub klejem jadalnym żeby je przymocować. Na początek przyda się kilka pędzelków różnej wielkości.

podstawowe narzędzia do dekorowania tworzenia tynkowania składania tortów silikonowy pędzle

3. Tylki

Do tworzenia rozetek i innych ozdób z kremu, ale również do pracy z lukrem królewskim. Tylki przydają się nie tylko do dekorowania tortów, ale też do ciast czy deserów.

podstawowe narzędzia do dekorowania tworzenia tynkowania składania tortów tylki cukiernicze do ozdoby tortu i deserów

4. Narzędzia do masy cukrowej

Praca z masą cukrową jest bardzo przyjemna. W łatwy sposób możesz z niej stworzyć piękne ozdoby. Zajrzyj do wpisu o podstawowych narzędziach do pracy z masą cukrową. Tam dogłębnie rozpracowałam ten temat.

podstawowe narzędzia do dekorowania tworzenia tynkowania składania tortów silikonowy narzędzia do masy cukrowej

5. Szablony

To bardzo ciekawy gadżet, z którym ostatnio sporo eksperymentuję. Szablony pozwalają na uzyskanie pięknego wzoru na tynku lub cieście.

podstawowe narzędzia do dekorowania tworzenia tynkowania składania tortów dyski do tynkowania

 

6. Wstążki i tasiemki do podkładów

Jestem wielką fanką tasiemek i wstążek. Mam ich zdecydowanie za dużo. 😉 Używam ich do ozdoby podkładów ze styroduru, a czasem również do innego typu podkładów jeśli, któraś z tasiemek dobrze komponuje się z tortem.

podstawowe narzędzia do dekorowania tworzenia tynkowania składania tortów tasiemki i wstążki do podkładów pod tort

7. Toppery na tort

Uwielbiam toppery, bo są doskonałym zwieńczeniem tortu. Gdy stworzysz ciekawą fakturę tynku lub użyjesz wielu kolorów to zwieńczeniem może być sam topper, a większa ilość ozdób nie jest potrzebna. Można je kupić w każdym możliwym kształcie albo zrobić samodzielnie np. topper z piórek lub z wydrukiem na masie cukrowej. Swoje toppery najczęściej kupuję na Aliexpress, bo tam jest ich mnóstwo! Ale lubię też te od Miniowe Formy 3D, szczególnie za toppery-wianki i napisy w języku polskim. 🙂

podstawowe narzędzia do dekorowania tworzenia tynkowania składania tortów toppery na tort

Rób zdjęcia!

Na koniec mam jeszcze jedną radę nieco oderwaną od tematu, ale uważam, że ważną. 🙂

Rób zdjęcia swoim tortom. Niezależnie od tego czy jesteś zadowolona czy nie – rób zdjęcia. Dzięki temu zobaczysz jakie robisz postępy, a nic tak nie motywuje jak spojrzenie na tort zrobiony rok czy dwa lata temu. Niestety moje zdjęcia z początków tortowania gdzieś przepadły i bardzo tego żałuję. Mogłabym Ci teraz pokazać mój pierwszy tort w masie cukrowej żebyś mogła się pośmiać jak można koncertowo wszystko zepsuć. 😀

Podstawowe narzędzia do tworzenia (składania i tynkowania) i dekorowania tortów

Gratuluję! Przebrnęłaś przez cały wpis. 😉 Mam nadzieję, że teraz świat tortowych akcesoriów nie jest Ci już obcy. Życzę Ci wytrwałości w podążaniu Twoją słodką drogą. Trzymam za Ciebie kciuki.

Aneta

5% rabatu na zakupy w sklepie Słodka Pasja!

Musisz kupić jakieś akcesoria? Zajrzyj do sklepu Słodka Pasja!
Z kuponem rabatowym “CakeItpl” otrzymasz 5% rabatu na całe zamówienie!

 

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit.pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

_____________
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje. 🙂

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

One Reply to “Podstawowe narzędzia do tworzenia (składania i tynkowania) tortów”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *