Czym jest to tajemnicze “number cake” znane również jako “tort literkowy” i dlaczego mój torcik tak się nazywa skoro nie ma nic wspólnego z liczbami ani literami? Zazwyczaj tego typu wypieki są w kształcie liczb lub liter stąd te nazwy. Mój torcik ma kształt serca, ale tym co go łączy z “number cake” są dwa blaty kruchego ciasta przełożone waniliowym kremem. Całość udekorowana jest kwiatami, świeżymi owocami, makaronikami oraz malutkimi bezikami.

Taki torcik wygląda lekko i bardzo nowocześnie. Można go przygotować na wiele okazji – w kształcie liczby jest idealnym prezentem na rocznicę, może tez przedstawiać pierwszą literę imienia solenizanta, natomiast takie kruche serce będzie pięknym wyrazem miłości.

Number cake - kruchy torcik w kształcie serca

Wariacje na temat number cake nie dotyczą tylko kształtu. Niektórzy zamiast kruchych blatów wykorzystują blaty biszkoptowe (idealny do tego będzie biszkopt jaconde). Osobiście wolę jednak klasyczny “number cake” na kruchym cieście. Jak widać opcji jest wiele, tak jak okazji. Wkrótce Dzień Ojca, a takie kruche serce będzie wspaniałym prezentem.

Jak zrobić number cake czyli kruchy torcik w kształcie serca? Opis wykonania krok po kroku

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

5% rabatu na zakupy w sklepie Słodka Pasja!

Musisz kupić jakieś akcesoria? Zajrzyj do sklepu Słodka Pasja!
Z kuponem rabatowym “CakeItpl” otrzymasz 5% rabatu na całe zamówienie!

Narzędzia potrzebne do przygotowania number cake: regulowana forma w kształcie serca, wykrawacz w kształcie serca, silikonowy rękaw cukierniczy, tylka z okrągłą końcówką, wałek do ciasta, papier do pieczenia

Jak przygotować kruche blaty w kształcie serca?

Z podanych proporcji spokojnie przygotujesz 6 blatów w kształcie serca (każdy o wymiarach 21,5 x 20 cm). Ja upiekłam 5 blatów (jeden na wypadek gdyby któryś się pokruszył). Natomiast resztę ciasta wykorzystałam do zabawy z moją córką. Ciasto kruche z dodatkiem mąki migdałowej jest bardzo smaczne dlatego nadmiar nie był u nas w domu żadnym problemem.

Kruche ciasto – przepis:

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki migdałowej (kupuję gotową, ale możesz również sama zmielić migdały, pamiętaj tylko żeby były bez skórki)
  • 100 g cukru pudru
  • 250 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii (możesz kupić, jednak ja wolę go przygotować samodzielnie)
  • szczypta soli

Składniki na kruche ciasto: mąka pszenna, mąka migdałowa, cukeir puder, jajko, żółtko, masło, ekstrat z wanilii

1. Mąkę pszenną, mąkę migdałową, cukier puder i masło umieść w misie miksera i zagnieć aż powstanie ciasto przypominające kruszonkę.

wyrabianie ciasta kruchego

2. Dodaj żółtko, całe jajko i ekstrakt z wanilii.

wyrabianie ciasta kruchego

4. Wyrabiaj ciasto aż stanie się gładkie i jednolite. Ciasto kruche możesz także zagnieść dłońmi. Zrób to jednak bardzo szybko, żeby się za bardzo nie ogrzało.

wyrabianie ciasta kruchego

3. Ciasto podziel na pół i uformuj dwie kule. Owiń je folią spożywczą i schłodź w lodówce przez godzinę. Ciasto dzielę na dwie porcje ponieważ mniejszą ilość łatwiej rozwałkować.

chłodzieni ciasta kruchego

4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na grubość nie więcej niż 3 – 4 mm. Grubsze blaty będzie się ciężko kroiło po upieczeniu.

wałkowanie ciasta kruchego, wałek, papier do pieczenia

5. Wycinaj bezpośrednio na papierze i razem z papierem przenieś na blachę. Dzięki temu serca się nie porwą podczas przenoszenia.

Wycinaj za pomocą regulowanej formy oraz małej wykrawaczki. Jeżeli nie masz takiej formy albo chcesz stworzyć torcik w innym kształcie to możesz wykorzystać przygotowany wcześniej szablon z papieru. Wystarczy, że przyłożysz taki szablon do ciasta i wykroisz nożem odpowiedni kształt.

W taki sam sposób przygotuj pozostałe serca.

Wycinanie kruchyhc blatów wkształcie serc za pomocą regulowanej formy i wykrawaczki

6. Wycięte serca ponownie schłodź w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij i nakłuj widelcem w kilku miejscach (dzięki temu ciasto nie wybrzuszy się podczas pieczenia).

Wycinanie kruchych blatów w kształcie serc, nakłuwanie ciasta widelcem

7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz przez około 12 minut (piekłam z funkcją grzania góra-dół, każdy blat pojedynczo). Po 10 minutach obserwuj ciasto. Powinno lekko zbrązowieć. Wyjmij i wystudź na kratce.

blaty z ciasta kruchego w kształcie serc

Kruche serca bez problemu możesz przygotować z kilkudniowym wyprzedzeniem. Przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Krem waniliowy – przepis:

Koniecznie użyj prawdziwej wanilii! Krem z jej dodatkiem ma niezwykły aromat, który uwielbiam.

Składniki:

  • 400 g mascarpone
  • 500 g śmietany kremówki 30%
  • 80 g cukru pudru
  • ziarenka wydrążone z jednej laski wanilii

Składniki potrzebne do przygotowania kremy waniliowego: mascarpone, śmietana kremówka 30%, cukier puder, laska wanilii

Wszystkie składniki umieść w misie miksera i ubij do powstania sztywnego kremu. Nie mieszaj zbyt długo bo przebijesz krem.

Ubijanie kremu waniliowego

Składanie deseru

1. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego tylką z okrągłym otworem. Możesz użyć innej tylki. Jednak według mnie najładniejszy efekt osiągniesz używając właśnie takiej tylki. Wyłóż krem na pierwszy kruchy blat.

Number cake. Przekałdanie kruchych blatów kremem waniliowym za pomocą rękawa cukierniczego i tylki z okrągłą końcówką

2. Na górę połóż drugie serce i wyszprycuj kolejną porcję kremu.

Number cake. Przekaldanie kruchych blatów kremem waniliowym za pomocą rękawa cukierniczego i tylki z okrągłą końcówką

3. Tak przygotowany torcik schłodź w lodówce przez około 4 godziny. Moim zdaniem po takim czasie jest on idealny do spożycia. Ciasto delikatnie mięknie od kremu i dobrze się kroi, ale wciąż jest kruche. Niektórzy polecają złożyć torcik dzień wcześniej, dla mnie jednak kruche ciasto po takim czasie jest zbyt miękkie.

Udekoruj dopiero przed podaniem.

Number cake - kruchy torcik w kształcie serca

Czym udekorować number cake?

Torcik możesz ozdobić tak na prawdę czym tylko zechcesz. Najlepiej prezentują się:

  • malutkie beziki (beza szwajcarska z przepisu na beziki sułtańskie nada się idealnie)
  • makaroniki (przygotowałam makaroniki na bezie francuskiej z przepisu Akademii Tortu)
  • świeże owoce (wybierz drobne owoce tj. truskawki, maliny, borówki itp.)
  • kwiaty (końcówkę każdego kwiatu zabezpiecz folią spożywczą)
  • mini tabliczki czekolady
  • puder z liofilizowanych owoców (Aby go przygotować, wystarczy zmielić liofilizowane owoce w młynku.)
  • kolorowe posypki

Bezy czy makaroniki w kontakcie z kremem z bitej śmietany i mascarpone po pewnym czasie zaczną się rozpuszczać. Dlatego, aby nie zepsuć efektu, torcik udekoruj przed samym podaniem. Będzie się wtedy wspaniale prezentował i na pewno wszystkich zachwyci nie tylko smakiem ale i wyglądem.

Number cake - kruchy torcik w kształcie serca

Number cake - kruchy torcik w kształcie serca

Number cake czyli kruchy torcik w kształcie serca

Number cake jest dowodem na to, że nie musisz od razu robić piętrowego tortu z efektownymi ozdobami z masy cukrowej czy izomaltu, aby oczarować osobę którą nim obdarujesz. Choć jest prosty w przygotowaniu i nie zawiera wyszukanych składników, to Twój torcik na pewno wywoła efekt WOW.

Wszystkiego słodkiego
Magda

 

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit.pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą na Facebooku i Instagramie.
Już nic Cię nie ominie. 🙂

Zero spamu! Obiecujemy.