Gdy po raz pierwszy zobaczyłam tort udekorowany kolorowymi plastrami gruszek na jednym z blogów, od razu musiałam wypróbować tę technikę. Tak oto, kilka lat temu, powstał jeden z moich pierwszych tortów. Wtedy byłam oczarowana efektem. Jednak dziś patrząc na zdjęcie tego tortu, nie pieję już z zachwytu. Od tego czasu sporo się nauczyłam i mogłam zobaczyć wiele doskonałych tortów.
Pewnego dnia napotkałam w internecie Tortik Annushka i przepadłam. Ich torty to prawdziwe arcydzieła! Są dopracowane w każdym calu. Podziwiam ich poczynania już od jakiegoś czasu i to właśnie zdjęcia ich tortów ozdobionych kolorowymi gruszkami, zachęciły mnie do kolejnej próby.
Jak zrobić kolorowe plastry gruszek do dekoracji tortu?
Przygotowanie takiej dekoracji nie wymaga użycia wyszukanych składników, a wszystkie potrzebne narzędzia z pewnością masz w domu.
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- gruszki (5-6 owoców na tort o średnicy 16 cm)
- cukier
- barwniki spożywcze w żelu
- ostry nóż
- deska do krojenia
- garnek
- silikonowa szpatułka (używam szpatułki z Ikei, wytrzymuje najdłużej ze wszystkich)
- blaszka
- papier do pieczenia
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Opis wykonania kolorowych plastrów gruszek – krok po kroku
Krojenie gruszek
Wybierz gruszki podobnej wielkości i o podobnym kształcie. Najlepiej sprawdzą się twarde, mało dojrzałe owoce ponieważ będzie się je łatwo kroiło i nie rozpadną się podczas obróbki.
Gruszki pokrój w plastry o grubości około 1,5 – 2 mm. Będziesz potrzebowała do tego ostrego noża (mój stary nóż, mimo że mało fotogeniczny, jest idealny do takich zadań). Zbyt grube plastry nie prezentują się ładnie na torcie i brakuje im efektu przezroczystości. Natomiast bardzo cienkie – podczas suszenia marszczą się i mogą się porwać.
Gruszki kroję najpierw na pół i zaczynając od środka odcinam plastry. Najładniejsze plastry pochodzą właśnie ze środka gruszek. W zależności od wielkości gruszek, udało mi się wyciąć od 6 – 10 plastrów z każdego owocu. Natomiast z resztek ugotowałam kompot. 🙂
Na tort o średnicy 16 cm zużyłam około 30 plastrów gruszek. Przygotowałam więcej i do dekoracji tortu wybrałam te najładniejsze.
Barwienie plastrów gruszek
Sposób I
Polega on na gotowaniu gruszek w syropie. Dzięki tej metodzie powstaną jednokolorowe, kandyzowane gruszki.
1. Do garnka wlej wodę, wsyp cukier (w proporcjach 1:1, czyli jedna szklanka wody i jedna szklanka cukru) i gotuj aż cukier się rozpuści. Potem dodaj odrobinę barwnika i dokładnie wymieszaj. Każdy kolor przygotuj w osobnym naczyniu. Możesz użyć zarówno barwników w żelu jak i w proszku.
2. Do garnka z gotującym się syropem włóż plastry gruszek i gotuj przez około 10 minut na wolnym ogniu. Gruszki zmiękną i staną się lekko przezroczyste.
3. Wyłącz kuchenkę i pozostaw gruszki w kolorowym syropie przez co najmniej 2 godziny.
4. Po tym czasie wyjmij kolorowe plastry gruszek i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Sposób II
Za pomocą tej metody wykonasz piękne, dwukolorowe gruszki.
1. Do woreczka wsyp cukier i dodaj barwnik żelowy. Im więcej dasz barwnika tym intensywniejszy kolor uzyskasz.
2. Zawiąż woreczek gumką recepturką. Następnie pocieraj cukier między palcami tak długo, aż dokładnie wymiesza się z barwnikiem.
3. Przygotuj cukier w dwóch kolorach.
4. Plastry gruszek ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Następnie łyżeczką nałóż cukier na gruszki. Na dole ciemniejszy kolor, u góry jaśniejszy bądź odwrotnie jak wolisz.
6. Tak przygotowane gruszki wstaw do piekarnika nagrzanego do 100° C (z termoobiegiem). Cukier powinien się roztopić – zajmie to około 15 minut. Możesz spotkać się z określeniem “karmelizowane gruszki”, jednak w tym przypadku cukier nie powinien się skarmelizować, a tylko rozpuścić. Gruszki puszczą bardzo dużo soku i będą w nim wręcz pływały.
7. Owoce wyjmij z piekarnika i przełóż na blaszkę wyłożoną czystym papierem do pieczenia.
Suszenie kolorowych plastrów gruszek
Niezależni od metody barwienia gruszek suszyć możesz na trzy sposoby:
1. W piekarniku
Susz w piekarniku nagrzanym do 60°C przez koło 3 godziny. Pod koniec suszenia możesz odwrócić owoce na drugą stronę. Czas suszenia zależy od grubości plastrów, dlatego sprawdzaj od czasu do czasu czy są już gotowe.
2. W suszarce do owoców i grzybów
Nie próbowałam tej metody suszenia osobiście, ponieważ nie posiadam takiego urządzenia. Ale jeżeli masz suszarkę do owoców to koniecznie zajrzyj do instrukcji ponieważ tam na pewno znajdziesz wszystkie potrzebne informacje.
3. Pozostawiając w temperaturze pokojowej
Blaszkę z gruszkami pozostaw w temperaturze pokojowej na około 3 – 4 dni.
W każdym z tych trzech przypadków dąż do tego, aby gruszki były wysuszone, ale wciąż giętkie i elastyczne. Nie chcemy chipsów.
Pamiętaj, że po wyjęciu z piekarnika lub z suszarki owoce jeszcze doschną i stwardnieją.
Poniżej przedstawiam Wam dwie dekoracje za pomocą tej samej techniki i tych samych barwników. Na pierwszym zdjęciu użyłam gruszek Konferencja o podłużnym kształcie. Przygotowałam je kilka dni wcześniej i przechowywałam przełożone papierem do pieczenia w zamkniętym pojemniku. Gruszki były bardzo sztywne i dobrze wysuszone.
Na drugim zdjęciu użyłam innej odmiany gruszek – są one bardziej okrągłe i moim zdaniem lepiej wypełniają przestrzeń na torcie. Przymocowałam je do tortu od razu po wysuszeniu w piekarniku. Były bardziej elastyczne i bardziej lepkie niż gruszki z poprzedniego zdjęcia. A dodatkowo pięknie się błyszczały.
Czy mogę użyć innych owoców?
Na pewno nadadzą się jabłka, pigwa podobno też. Przy okazji barwienia gruszek, przygotowałam kilka plasterków jabłek. Tak prezentują się zabarwione i wysuszone jabłka. Barwiłam je za pomocą kolorowego cukru i suszyłam w piekarniku. Są mniej przezroczyste od gruszek. Suszyły się trochę krócej, a i tak przypominają chipsy owocowe. Spowodowane jest to prawdopodobnie tym, że jabłka (przynajmniej te których ja użyłam) są mniej soczyste od gruszek.
Jak umieścić kolorowe plastry gruszek na torcie?
Gruszki przymocuj do tortu za pomocą tej samej masy, której użyłaś do otynkowania tortu. Mój tort został obłożony kremem maślanym z dodatkiem mleka w proszku (tzw. milky way). Plastry gruszek będą się trzymały na każdym maślanym tynku i ganache.
Owoce możesz umocować na świeżym lub schłodzonym tynku. Testowałam obie opcje. Świeży tynk się trochę “rozjeżdżał”. A na schłodzony tort trzeba było niektóre plastry podkleić niewielką ilością miękkiego kremu. Drugi sposób był dla mnie łatwiejszy.
Tort z kolorowymi plastrami gruszek
Bardzo się cieszę, że podeszłam do tej metody dekorowania tortów jeszcze raz. Kolorowe plastry gruszek wspaniale się prezentują, a dzięki nim tort wygląda elegancko i nowocześnie.
Wszystkiego słodkiego
Magda
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!
One Reply to “Jak zrobić kolorowe plastry gruszek do dekoracji tortu?”