Od dawna przymierzałam się do wypróbowania techniki rice paper sails. Ozdoby z papieru ryżowego wydawały się bardzo łatwe i efektowne. I rzeczywiście takie są. 🙂
Te jadalne ozdoby powstają z barwionego (lub nie – to też daje fajny efekt) papieru ryżowego. Kupisz go w każdym sklepie, a później już tylko musisz zdecydować czy przygotować sajgonki, czy ozdobić nim tort. 😉
Nie byłabym sobą gdybym nie wypróbowała różnych technik ich wykonania. Część wypatrzyłam na YouTube, a reszta to efekty moich prób pod tytułem “a co się stanie, gdy zrobię tak?”. 😉 W ten sposób odkryłam sporo niuansów pracy z tym materiałem. Nigdzie indziej nie znajdziecie tylu informacji na ten temat. 🙂
Jak przygotować ozdoby z papieru ryżowego (rice paper sails)?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- mata silikonowa lub papier do pieczenia
- papier ryżowy (taki zwykły papier do sajgonek, dostępny w każdym markecie na dziale z produktami azjatyckimi, możesz go kupić tutaj)
- barwnik spożywczy (użyłam barwników w żelu, ale barwniki w proszku również się nadają)
- rękawiczki (używam nitrylowych) – ochronią Twoje dłonie w trakcie pracy z barwnikami, przydadzą się również podczas formowania kształtów nad gorącą parą wodną
- pędzel silikonowy
- talerz, miseczki
- czajnik elektryczny lub garnek z wodą
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Opis wykonania ozdób z papieru ryżowego – przepis krok po kroku
Przygotowanie ozdób składa się z trzech etapów: barwienia, formowania i suszenia. Odkryłam kilka sposobów na każdy z nich.
Barwienie
metoda 1 – Barwienie papieru ryżowego na jeden kolor
1. Przygotuj matę silikonową (lub papier do pieczenia) oraz talerz z wodą. Do wody dodaj barwnik i dokładnie wymieszaj. Ilość barwnika zależy od intensywności koloru jaki chcesz uzyskać.
2. Zanurz papier ryżowy w wodzie i odczekaj chwilę.
3. Papier musi namoknąć i zmięknąć.
4. Wyciągnij namoczony papier i delikatnie ułóż go na macie silikonowej. Tak przygotowany papier ryżowy jest gotowy do suszenia lub formowania. O tym jak to zrobić piszę dalej.
Metoda 2 – Barwienie papieru ryżowego na kilka kolorów
Wcześniejsza metoda jest bardzo łatwa i szybka, jednak nie daje tak niesamowitego, kolorowego efektu 🙂
1. Barwniki rozmieszaj z wodą. Każdy barwnik w oddzielnej miseczce.
2. Papier ryżowy zanurz w czystej wodzie.
3. Poczekaj aż zmięknie.
4. Przełóż namoczony papier na matę silikonową (lub papier do pieczenia) i ułóż go płasko.
5. Posmaruj wodą wymieszana z barwnikiem.
6. Jeśli używasz tylko jednego pędzla do różnych kolorów, to płucz go w szklance z wodą aby kolory się nie mieszały.
7. Tak przygotowany papier ryżowy możesz od razu wysuszyć lub najpierw uformować.
Zamiast malowania całości możesz namoczony w wodzie papier ryżowy pochlapać barwnikiem. To również daje ciekawy efekt. 🙂
Próbowałam barwienia wyłącznie za pomocą pędzla (bez moczenia całości w wodzie), ale wtedy pozostawał na papierze wzorek, który mi nie odpowiadał.
Sprawdzałam również moczenie papieru w wodzie z barwnikiem, a dopiero później malowanie po nim innymi kolorami. Efekt również mnie nie zachwycił, kolory nie były tak intensywne.
Metoda 3 – Barwienie papieru ryżowego metodą “na sucho”
Papier ryżowy pomaluj barwnikiem w żelu wymieszanym z bardzo małą ilością wody. Papier powinien być nadal suchy i elastyczny. Aby nadać mu kształt przytrzymaj arkusz nad wrzącą wodą (niżej opisuję jak to zrobić).
Ta metoda wydawała mi się świetna. Bez moczenia i suszenia. 5 minut i gotowe. Niestety efekt zupełnie mnie nie zadowolił. Na papierze pozostał “wzorek”, który nie wygląda estetycznie. Być może są gładkie papiery ryżowe – wtedy ten sposób miałby sens.
Formowanie
Tutaj możesz zaszaleć. 🙂 Mi bardzo przypadła do gustu metoda formowania wysuszonego papieru ryżowego, ale ta “klasyczna” też daje świetne efekty.
Mokry papier ryżowy
1. Chwyć za brzeg namoczonego papieru ryżowego i delikatnie pociągnij. Jeśli kształt Cię nie zadowala to delikatnie unieś górny brzeg wachlarza uformuj fałdy.
2. Powyginaj matę i zepnij ją klamerkami aby nadać ozdobie przestrzenny kształt.
Jeśli używasz papieru do pieczenia, to jeszcze łatwiej Ci będzie uzyskać ładny kształt. Zepnij po prostu papier w jednym miejscu, a ozdoba sama się pofaluje.
Jeśli podczas układania papier ryżowy sklei się nie tak jak chcesz to posmaruj go wodą i wtedy delikatnie rozklej.
Wysuszony papier ryżowy
Ta metoda wymaga wcześniejszego wysuszenia zabarwionego papieru ryżowego.
1. Wysuszony papier ryżowy zdejmij z maty silikonowej lub delikatnie oderwij od papieru do pieczenia.
2. Przytrzymaj papier ryżowy nad garnkiem lub czajnikiem z wrzącą wodą przez chwilę. Zacznie się odginać i utworzy ciekawy kształt. Ozdoba stanie się nieco bardziej plastyczna, więc jeśli chcesz coś poprawić to odginaj ją lub naciskaj delikatnie.
3. Pozostaw na kilka minut, aby wystygła i stała się znów twarda.
Suszenie ozdób z papieru ryżowego
Metoda 1.
Pozostaw ozdoby przez kilka godzin na blacie kuchennym. Nie sprawdzałam jak długo dokładnie to trwa – na pewno po nocy papier jest suchy.
Metoda 2.
Kolejna metoda jest dużo szybsza. 🙂 Matę silikonową (lub papier do pieczenia) z ozdobami przenieś na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 80° C. Susz przez 20-30 minut do całkowitego wysuszenia. Długość suszenia zależy od wielkości ozdób oraz ich kształtu.
Przyklejanie ozdób na tort
Ozdoby przyklejają się na schłodzonym kremie maślanym, wystarczy delikatnie docisnąć. W razie gdyby jednak się odklejały to posmaruj tort niewielką ilością miękkiego kremu i dopiero naklej ozdobę. Podobnie postępuj z ganache.
Jeśli tort pokryłaś kremem na bazie śmietany to ozdoby umieść przed podaniem. W innym wypadku zaczną mięknąć i zmieniać kształt.
Może się zdarzyć, że większe elementy będą odpadały z tortu. Lekkie dociśniecie ich do tynku powinno pomóc.
Jeśli chcesz, aby wachlarze były wbite w tort to możesz użyć drucików florystycznych lub wykałaczek. Podczas formowania umieść je na końcu ozdoby i sklej papier ryżowy wokół.
Mata silikonowa czy papier do pieczenia?
Zauważyłam, że ozdoby wykonane na macie silikonowej są bardziej przejrzyste. Te z papieru do pieczenia stają się nieco matowe. Można ten efekt zniwelować przytrzymując na chwilę gotową ozdobę nad parą wodną.
Papier ryżowy ułożony na płasko na macie nieco się uniesie podczas pieczenia, więc ostatecznie ozdoba będzie miała nieco inny kształt. W przypadku małych kawałków papieru nie jest konieczne żadne formowanie, ponieważ elementy same zwijają się podczas suszenia.
Używając papieru do pieczenia łatwo uformujesz wachlarze. Możesz też w prosty sposób otrzymać “pogniecioną” fakturę.
Inne wielkości i kształty
Aby uzyskać mniejsze elementy po prostu przetnij papier ryżowy nożyczkami.
Nic nie stoi też na przeszkodzie żebyś wycinała dowolne kształty. Paski, kółka, serduszka, co tylko chcesz. 🙂
Miseczka z papieru ryżowego
Popularną ozdobą układaną na górę tortu są miseczki z czekolady wypełnione owocami lub słodyczami. W podobny sposób można również wykorzystać izomalt splash. Ja postanowiłam sprawdzić czy papier ryżowy również się nada. 🙂 I nadaje się, jednak musisz wiedzieć, że wysuszona miseczka jest bardzo krucha dlatego podczas wypełniania jej słodyczami postępuj bardzo delikatnie.
1. Suchy papier ryżowy ułóż na macie silikonowej (lub papierze do pieczenia) i posmaruj wodą z dodatkiem barwnika. Nie namaczaj go za bardzo, twardszy papier łatwiej przenieść.
2. Zabarwiony papier ryżowy przenieś na miseczkę obłożoną papierem do pieczenia. Pędzelkiem namoczonym w wodzie wygładzaj boki aby nadać im odpowiedni kształt. Musisz solidnie namoczyć ozdobę aby papier zmiękł.
3. Odstaw ozdobę do wysuszenia. Jeśli chcesz suszyć w piekarniku to pozwól papierowi trochę podeschnąć i delikatnie wyjmij miskę ze środka (miska mogłaby pęknąć pod wpływem wysokiej temperatury).
4. Zupełnie suchą ozdobę delikatnie zdejmij z papieru do pieczenia.
5. Gdyby przy ściąganiu coś się pękło, to posmaruj pęknięcie wodą i sklej brzegi.
Próbowałam formować miseczkę z papieru wcześniej namoczonego w wodzie. Było to dość trudne, bo arkusz szybko zaczynał się sklejać, więc zrezygnowałam z tego sposobu.
Przechowywanie
Ozdoby z papieru ryżowego są kruche, ale bardzo trwałe. Po 3 tygodniach na półce jedynie nieco się przykurzyły. 😉 Nie miękną w lodówce, nawet w tej wilgotnej (ja taką mam, a po tygodniu ozdoby nadal były twarde i nie zmieniły kształtu). Możesz je zatem, bez obaw, wykonać wcześniej.
Papier ryżowy daje nieskończone możliwości!
Każdy tort ozdobiony papierem ryżowym będzie nieco inny. Może być minimalistyczny jak ten z jedną tylko ozdobą umieszczoną na torcie.
Może też być delikatny i elegancki jak to cudo stworzone przez Magdę.
Jedna technika, a tyle możliwości!
Ozdoby z papieru ryżowego na tort – rice paper sails
Puść wodzę fantazji i stwórz swoje wyjątkowe ozdoby. Wielobarwne czy jednokolorowe? Wachlarze, miseczki, a może jeszcze inny kształt? To bez znaczenia – efekt i tak będzie powalający. 🙂
Dobrego dnia
Aneta
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!
2 Replies to “Ozdoby z papieru ryżowego na tort – rice paper sails”