Wyobraź sobie kroplę wpadającą do szklanki z wodą. Musisz na to spojrzeć w powiększeniu i w zwolnionym tempie. Prawda, że przypomina to ozdobę widoczną na moim torcie? Jest to “splash” i w języku angielskim znaczy “plusk”.
Bardzo lubię takie minimalistyczne torty. Powiedzenie, że piękno tkwi w prostocie jest dla mnie jak najbardziej aktualne. Splash z izomaltu to łatwa w wykonaniu a jakże spektakularna ozdoba. Jest tak atrakcyjna, że nie potrzebujesz już innych dekoracji do swojego tortu. A do tego każdy splash ma inny, niepowtarzalny kształt.
Spis treści
Czym jest izomalt?
Izomalt (ang. isomalt) to niskokaloryczna substancja słodząca dodawana na przykład do dietetycznych napojów. Bardzo często wykorzystywany jest w cukiernictwie. Z izomaltu możesz zrobić m.in. lizaki, ozdoby na tort takie jak walentynkowe serca na jednym z moich tortów czy urocze ciasteczka grzechotki.
Izomalt kupisz pod postacią granulek. Aby wykonać z niego ozdoby cukiernicze, musisz go najpierw przetopić. Podczas rozpuszczania osiąga bardzo wysoką temperaturę dlatego ważne jest żebyś zachowała podstawowe środki bezpieczeństwa – załóż rękawiczki i upewnij się że w pobliżu nie ma dzieci. Jeżeli chcesz aby Twoja dekoracja była kolorowa, wystarczy dodać odrobinę barwnika spożywczego do rozpuszczonego izomaltu.
Jak zrobić splash z izomaltu czyli efektowną ozdobę na tort?
Potrzebne narzędzia*:
- mata silikonowa
- izomalt – na wykonanie splashu ze zdjęcia wykorzystałam 130 g izomaltu (średnica mojego tortu to 20 cm), kupisz tutaj
- barwnik spożywczy (użyłam barwnika w żelu)
- stalowy garnek do podgrzania izomaltu
- termometr cukierniczy (opcjonalnie)
- palnik gazowy (opcjonalnie)
- lakier spożywczy w sprayu (opcjonalnie)
- rękawiczki (używam nitrylowych) – ochronią Twoje dłonie w trakcie pracy z gorącym izomaltem
- silikonowa szpatułka (używam szpatułki z Ikei, wytrzymuje najdłużej ze wszystkich)
- klamerki do bielizny albo do papieru
- wysoki przedmiot na którym ustawisz matę z izomaltem (może to być np. słoik, wazon lub termos – coś co jest odporne na wysoką temperaturę; wykorzystałam młynek do pieprzu)
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy na zakupy!
Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w:
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Opis wykonania splashu z izomaltu krok po kroku.
Roztapianie izomaltu
1. Wsyp izomalt do czystego, stalowego garnka – używam niewielkiego garnka z dzióbkiem.
2. Podgrzewaj izomalt do temperatury 167°C. Możesz mieszać od czasu do czasu silikonową łopatką. Jeżeli nie posiadasz termometru cukierniczego, to poczekaj aż izomalt całkowicie się rozpuści i zacznie gotować. Nie trzymaj go jednak zbyt długo na kuchence bo może się przypalić.
3. Gdy izomalt osiągnie pożądaną temperaturę, zdejmij garnek z palnika i bardzo ostrożnie dodaj odrobinę barwnika – bądź czujna bo może pryskać! Wymieszaj silikonową szpatułką.
Formowanie dekoracji
1. Rozłóż matę silikonową. Obok ustaw wysoki przedmiot (użyłam młynka do pieprzu), na którym ułożysz matę z izomaltem. Wylej izomalt na matę i poczekaj aż lekko przestygnie i zgęstnieje. Kontroluj jego konsystencję – nie może być ani zbyt gęsty ani zbyt płynny. Ja zazwyczaj pozwalam izomaltowi przestygnąć jeszcze w garnku (około 2 minuty) i dopiero wtedy wylewam go na matę.
2. Ostrożnie podnieś matę z izomaltem i ułóż na przygotowanym przedmiocie. Uformuj kształt ozdoby spinając boki maty klamerkami. Izomalt będzie delikatnie spływał po macie. Dlatego tak ważna jest jego odpowiednia konsystencja. Zbyt gęsty zastygnie od razu i nie powstaną “sople” jak na zdjęciu poniżej. Natomiast zbyt płynny spłynie aż do blatu i się do niego przyklei. Pozostaw do wystygnięcia.
3. Gdy izomalt całkowicie wystygnie (zajmie to około kilkanaście minut) ostrożnie zdejmij splash z maty.
Czy termometr cukierniczy jest konieczny?
Nie jest konieczny. Jednak jeśli zaczynasz dopiero swoją przygodę z izomaltem to zachęcam Cię do pracy z termometrem. Dlaczego? Ponieważ zbyt mocno podgrzany izomalt może się przypalić i zmienić swój kolor. Pamiętaj, że niewielka ilość izomaltu bardzo szybko osiąga pożądaną temperaturę. Istnieje tez ryzyko, że podgrzejesz go za słabo, a wtedy tuż po zastygnięciu zmatowieje. A nie o to nam przecież chodzi – ozdoby z izomaltu mają być błyszczące.
Jakiego barwnika użyć?
Do barwienia ozdób z izomaltu używam barwników żelowych albo do aerografu. Niektórzy twierdzą, że dzięki temu drugiemu rodzajowi barwnika dekoracja z izomaltu jest bardziej przezroczysta i przypomina szkło. Tym razem użyłam barwnika w żelu i jestem bardzo zadowolona z rezultatu. Jeżeli jednak chcesz żeby izomalt nie był przezroczysty (chcesz uzyskać “mleczny” efekt) to oprócz kolorowego barwnika dodaj odrobinę białego.
Użycie palnika gazowego
Ozdoby z izomaltu czasami stają się matowe nie tylko z przytoczonego powyżej powodu. Izomalt nie lubi wilgoci, źle przechowywany może również zmatowieć (gotowe dekoracje przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku). Gdyby jednak zmatowiał użyj palnika gazowego – po ogrzaniu izomalt nabierze blasku. Rób to jednak bardzo delikatnie i równomiernie ponieważ powierzchnia ozdoby może się “pofalować”. Takie “odświeżanie” izomaltu nie jest łatwe dlatego lepiej zastosować lakier spożywczy, który osobiście bardzo polecam.
Co zrobić jeżeli splash z izomaltu pęknie?
Ozdoby z izomaltu są bardzo delikatne i kruche. Jeśli splash pęknie, nie panikuj. Pokrusz go, wrzuć do garnka i ponownie rozpuść. A gdy nie spodoba Ci się kształt Twojego splashu zrób to samo. 🙂 Ale uwaga! Możesz to zrobić o ile nie spryskałaś go jeszcze bezbarwnym lakierem spożywczym.
Wiem co mówię. Za pierwszym razem użyłam zbyt gorącego, a co za tym idzie zbyt płynnego izomaltu, który spłynął do samego blatu. Przy drugim podejściu splash pękł podczas zdejmowania z maty. Za trzecim razem wszystko było zrobione prawidłowo, ale nie do końca byłam zadowolona z uzyskanego kształtu. Na szczęście cały proces przygotowania takiej ozdoby (rozpuszczanie i stygnięcie) jest dość szybki dlatego mogłam sobie pozwolić na kolejną próbę, której rezultat możesz podziwiać na zdjęciach.
Jak zabezpieczyć sphlash z izomaltu?
Izomalt jest bardzo wrażliwy na wilgoć. Dlatego ozdoby z izomaltu przechowuj w suchym i szczelnym pojemniku. A najlepiej przygotuj tuż przed podaniem.
Jeżeli chcesz przygotować ozdoby z wyprzedzeniem warto zabezpieczyć je bezbarwnym lakierem spożywczym w sprayu. Dzięki niemu izomalt wygląda pięknie i błyszcząco przez bardzo długi czas (dobrze przechowywany nawet i do kilku tygodni). Spryskując ozdoby lakierem spożywczym zwróć uwagę na powierzchnię na której się znajdują – lakier zostawia trudne do usunięcia ślady. Ja położyłam mój splash na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spryskałam z każdej strony i zostawiłam do wyschnięcia.
Jak ozdobiłam mój tort?
Obiecuję, że wpis poświęcony całkowicie tynkowaniu pojawi się jeszcze na naszym blogu. W skrócie opowiem jak wykonałam tort ze splashem.
Mój tort otynkowałam kremem maślanym z dodatkiem mleka w proszku tzw. milky way. Część masy zabarwiłam czarnym barwnikiem żelowym uzyskując szary kolor. Tort obłożyłam białym tynkiem, następnie w niektórych miejscach naniosłam odrobinę szarego kremu. Za pomocą packi wyrównałam najpierw górę, potem bok tortu. Schłodziłam tort w lodówce.
Zazwyczaj po schłodzeniu, odcinam nożem nierówności powstałe u góry tortu tak aby powstał ostry kant. Tym razem tego nie zrobiłam, a te nierówności pomalowałam złotym barwnikiem w proszku rozpuszczonym w odrobinie spirytusu. Splash z izomaltu położyłam na torcie tuż przed podaniem.
Splash z izomaltu czyli efektowna dekoracja Twojego tortu.
Zachwycają mnie torty ozdobione splashem z izomaltu. Są nowoczesne a zarazem eleganckie, idealne prawie na każdą okazję. Prostota w najlepszym wydaniu!
Zobacz i daj się zainspirować!
Poniżej znajdziesz kilka innych naszych tortów ze splashem z izomaltu.
Taki wielokolorowy efekt możesz uzyskać barwiąc kilka porcji izomaltu na różne kolory i wylewając je jeden po drugim. Jednak łatwiej wylać bezbarwny izomalt na matę, a potem dodawać do niego niewielkie ilości barwnika w płynie i mieszać patyczkiem. Musisz działać szybko, ponieważ izomalt po zmieszaniu z płynnym barwnikiem zastyga w mig.
Bardzo łatwo uzyskać taki podłużny kształt. Wylej płynny izomalt na matę ułożoną na blacie, a potem uformuj z niej fale spinając brzeg klamerkami. Możesz również matę ułożyć w kształt wachlarza, to da ciekawy efekt.
Miłego dnia 🙂
Magda
Zostaw komentarz
Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit_pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.
_____________
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje. 🙂
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!