Wyobraź sobie kroplę wpadającą do szklanki z wodą. Musisz na to spojrzeć w powiększeniu i w zwolnionym tempie. Prawda, że przypomina to ozdobę widoczną na moim torcie? Jest to “splash” i w języku angielskim znaczy “plusk”.
Bardzo lubię takie minimalistyczne torty. Powiedzenie, że piękno tkwi w prostocie jest dla mnie jak najbardziej aktualne. Splash z izomaltu to łatwa w wykonaniu a jakże spektakularna ozdoba. Jest tak atrakcyjna, że nie potrzebujesz już innych dekoracji do swojego tortu. A do tego każdy splash ma inny, niepowtarzalny kształt.
Spis treści
Czym jest izomalt?
Izomalt (ang. isomalt) to niskokaloryczna substancja słodząca dodawana na przykład do dietetycznych napojów. Bardzo często wykorzystywany jest w cukiernictwie. Z izomaltu możesz zrobić m.in. lizaki, ozdoby na tort takie jak walentynkowe serca na jednym z moich tortów czy urocze ciasteczka grzechotki.
Izomalt kupisz pod postacią granulek. Aby wykonać z niego ozdoby cukiernicze, musisz go najpierw przetopić. Podczas rozpuszczania osiąga bardzo wysoką temperaturę dlatego ważne jest żebyś zachowała podstawowe środki bezpieczeństwa – załóż rękawiczki i upewnij się że w pobliżu nie ma dzieci. Jeżeli chcesz aby Twoja dekoracja była kolorowa, wystarczy dodać odrobinę barwnika spożywczego do rozpuszczonego izomaltu.
Jak zrobić splash z izomaltu czyli efektowną ozdobę na tort?
Potrzebne narzędzia*:
- mata silikonowa
- izomalt – na wykonanie splashu ze zdjęcia wykorzystałam 130 g izomaltu (średnica mojego tortu to 20 cm), kupisz tutaj
- barwnik spożywczy (użyłam barwnika w żelu)
- stalowy garnek do podgrzania izomaltu
- termometr cukierniczy (opcjonalnie)
- palnik gazowy (opcjonalnie)
- lakier spożywczy w sprayu (opcjonalnie)
- rękawiczki (używam nitrylowych) – ochronią Twoje dłonie w trakcie pracy z gorącym izomaltem
- silikonowa szpatułka (używam szpatułki z Ikei, wytrzymuje najdłużej ze wszystkich)
- klamerki do bielizny albo do papieru
- wysoki przedmiot na którym ustawisz matę z izomaltem (może to być np. słoik, wazon lub termos – coś co jest odporne na wysoką temperaturę; wykorzystałam młynek do pieprzu)
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Opis wykonania splashu z izomaltu krok po kroku.
Roztapianie izomaltu
1. Wsyp izomalt do czystego, stalowego garnka – używam niewielkiego garnka z dzióbkiem.
2. Podgrzewaj izomalt do temperatury 167°C. Możesz mieszać od czasu do czasu silikonową łopatką. Jeżeli nie posiadasz termometru cukierniczego, to poczekaj aż izomalt całkowicie się rozpuści i zacznie gotować. Nie trzymaj go jednak zbyt długo na kuchence bo może się przypalić.
3. Gdy izomalt osiągnie pożądaną temperaturę, zdejmij garnek z palnika i bardzo ostrożnie dodaj odrobinę barwnika – bądź czujna bo może pryskać! Wymieszaj silikonową szpatułką.
Formowanie dekoracji
1. Rozłóż matę silikonową. Obok ustaw wysoki przedmiot (użyłam młynka do pieprzu), na którym ułożysz matę z izomaltem. Wylej izomalt na matę i poczekaj aż lekko przestygnie i zgęstnieje. Kontroluj jego konsystencję – nie może być ani zbyt gęsty ani zbyt płynny. Ja zazwyczaj pozwalam izomaltowi przestygnąć jeszcze w garnku (około 2 minuty) i dopiero wtedy wylewam go na matę.
2. Ostrożnie podnieś matę z izomaltem i ułóż na przygotowanym przedmiocie. Uformuj kształt ozdoby spinając boki maty klamerkami. Izomalt będzie delikatnie spływał po macie. Dlatego tak ważna jest jego odpowiednia konsystencja. Zbyt gęsty zastygnie od razu i nie powstaną “sople” jak na zdjęciu poniżej. Natomiast zbyt płynny spłynie aż do blatu i się do niego przyklei. Pozostaw do wystygnięcia.
3. Gdy izomalt całkowicie wystygnie (zajmie to około kilkanaście minut) ostrożnie zdejmij splash z maty.
Czy termometr cukierniczy jest konieczny?
Nie jest konieczny. Jednak jeśli zaczynasz dopiero swoją przygodę z izomaltem to zachęcam Cię do pracy z termometrem. Dlaczego? Ponieważ zbyt mocno podgrzany izomalt może się przypalić i zmienić swój kolor. Pamiętaj, że niewielka ilość izomaltu bardzo szybko osiąga pożądaną temperaturę. Istnieje tez ryzyko, że podgrzejesz go za słabo, a wtedy tuż po zastygnięciu zmatowieje. A nie o to nam przecież chodzi – ozdoby z izomaltu mają być błyszczące.
Jakiego barwnika użyć?
Do barwienia ozdób z izomaltu używam barwników żelowych albo do aerografu. Niektórzy twierdzą, że dzięki temu drugiemu rodzajowi barwnika dekoracja z izomaltu jest bardziej przezroczysta i przypomina szkło. Tym razem użyłam barwnika w żelu i jestem bardzo zadowolona z rezultatu. Jeżeli jednak chcesz żeby izomalt nie był przezroczysty (chcesz uzyskać “mleczny” efekt) to oprócz kolorowego barwnika dodaj odrobinę białego.
Użycie palnika gazowego
Ozdoby z izomaltu czasami stają się matowe nie tylko z przytoczonego powyżej powodu. Izomalt nie lubi wilgoci, źle przechowywany może również zmatowieć (gotowe dekoracje przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku). Gdyby jednak zmatowiał użyj palnika gazowego – po ogrzaniu izomalt nabierze blasku. Rób to jednak bardzo delikatnie i równomiernie ponieważ powierzchnia ozdoby może się “pofalować”. Takie “odświeżanie” izomaltu nie jest łatwe dlatego lepiej zastosować lakier spożywczy, który osobiście bardzo polecam.
Co zrobić jeżeli splash z izomaltu pęknie?
Ozdoby z izomaltu są bardzo delikatne i kruche. Jeśli splash pęknie, nie panikuj. Pokrusz go, wrzuć do garnka i ponownie rozpuść. A gdy nie spodoba Ci się kształt Twojego splashu zrób to samo. 🙂 Ale uwaga! Możesz to zrobić o ile nie spryskałaś go jeszcze bezbarwnym lakierem spożywczym.
Wiem co mówię. Za pierwszym razem użyłam zbyt gorącego, a co za tym idzie zbyt płynnego izomaltu, który spłynął do samego blatu. Przy drugim podejściu splash pękł podczas zdejmowania z maty. Za trzecim razem wszystko było zrobione prawidłowo, ale nie do końca byłam zadowolona z uzyskanego kształtu. Na szczęście cały proces przygotowania takiej ozdoby (rozpuszczanie i stygnięcie) jest dość szybki dlatego mogłam sobie pozwolić na kolejną próbę, której rezultat możesz podziwiać na zdjęciach.
Jak zabezpieczyć sphlash z izomaltu?
Izomalt jest bardzo wrażliwy na wilgoć. Dlatego ozdoby z izomaltu przechowuj w suchym i szczelnym pojemniku. A najlepiej przygotuj tuż przed podaniem.
Jeżeli chcesz przygotować ozdoby z wyprzedzeniem warto zabezpieczyć je bezbarwnym lakierem spożywczym w sprayu. Dzięki niemu izomalt wygląda pięknie i błyszcząco przez bardzo długi czas (dobrze przechowywany nawet i do kilku tygodni). Spryskując ozdoby lakierem spożywczym zwróć uwagę na powierzchnię na której się znajdują – lakier zostawia trudne do usunięcia ślady. Ja położyłam mój splash na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spryskałam z każdej strony i zostawiłam do wyschnięcia.
Jak ozdobiłam mój tort?
Obiecuję, że wpis poświęcony całkowicie tynkowaniu pojawi się jeszcze na naszym blogu. W skrócie opowiem jak wykonałam tort ze splashem.
Mój tort otynkowałam kremem maślanym z dodatkiem mleka w proszku tzw. milky way. Część masy zabarwiłam czarnym barwnikiem żelowym uzyskując szary kolor. Tort obłożyłam białym tynkiem, następnie w niektórych miejscach naniosłam odrobinę szarego kremu. Za pomocą packi wyrównałam najpierw górę, potem bok tortu. Schłodziłam tort w lodówce.
Zazwyczaj po schłodzeniu, odcinam nożem nierówności powstałe u góry tortu tak aby powstał ostry kant. Tym razem tego nie zrobiłam, a te nierówności pomalowałam złotym barwnikiem w proszku rozpuszczonym w odrobinie spirytusu. Splash z izomaltu położyłam na torcie tuż przed podaniem.
Splash z izomaltu czyli efektowna dekoracja Twojego tortu.
Zachwycają mnie torty ozdobione splashem z izomaltu. Są nowoczesne a zarazem eleganckie, idealne prawie na każdą okazję. Prostota w najlepszym wydaniu!
Zobacz i daj się zainspirować!
Poniżej znajdziesz kilka innych naszych tortów ze splashem z izomaltu.
Taki wielokolorowy efekt możesz uzyskać barwiąc kilka porcji izomaltu na różne kolory i wylewając je jeden po drugim. Jednak łatwiej wylać bezbarwny izomalt na matę, a potem dodawać do niego niewielkie ilości barwnika w płynie i mieszać patyczkiem. Musisz działać szybko, ponieważ izomalt po zmieszaniu z płynnym barwnikiem zastyga w mig.
Bardzo łatwo uzyskać taki podłużny kształt. Wylej płynny izomalt na matę ułożoną na blacie, a potem uformuj z niej fale spinając brzeg klamerkami. Możesz również matę ułożyć w kształt wachlarza, to da ciekawy efekt.
Miłego dnia 🙂
Magda
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!
4 Replies to “Jak zrobić splash z izomaltu czyli efektowną ozdobę na tort? Tutorial”