Widziałaś kiedyś ciasteczko i grzechotkę w jednym? 😉 Według mojej córki to są właśnie ciasteczkowe grzechotki. Faktycznie – gdy potrząśniesz ciasteczkiem to posypki poruszają się i wydają delikatny dźwięk.
Te urocze serduszka wydały mi się idealne na nadchodzące święta – Walentynki oraz Dzień Babci i Dzień Dziadka. To pyszne waniliowe (z ziarenkami z całej laski wanilii!) ciasteczka z okienkiem z izomaltu i uwięzionymi wewnątrz posypkami.
Zamiast izomaltu możesz użyć lodowych landrynek. Pokrusz je i wsyp w “dziurkę” w ciastku jeszcze przed pieczeniem. Podczas pieczenia cukier w landrynkach się rozpuści i powstanie witrażowa szybka. Szybka nie będzie tak bardzo przejrzysta jak z izomaltu, ale również ładna.
Jak zrobić ciasteczka z okienkiem?
Wykonanie ciasteczek nie jest pracochłonne lecz zajmuje sporo czasu, bo lukier długo zasycha. Jednak pracę można rozłożyć w czasie. Polukrowane ciasteczka możesz długo przechowywać w szczelnym pojemniku (u mnie czekały tydzień zanim zabrałam się za izomalt).
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- izomalt np. Saracino (kupisz tutaj)
- posypki
- lukier królewski w proszku Saracino (opcjonalnie, możesz zrobić lukier samodzielnie)
- barwnik w żelu (użyłam różowego Food Colours), barwnik w proszku również się sprawdzi
- lakier spożywczy w sprayu (opcjonalnie)
- maty silikonowe lub papier do pieczenia
- perforowana mata silikonowa (opcjonalnie)
- wałek do ciasta (np. taki)
- wykrawacze w kształcie serc
- szpikulec do lukru lub wykałaczka
- jednorazowy rękaw cukierniczy lub woreczek (możesz użyć wielorazowego rękawa silikonowy tylko wtedy potrzebna będzie Ci mała okrągła tylka nr 1 lub nr 2)
- termometr cukierniczy
- rękawiczki (mam nitrylowe i uważam, że są wystarczająco dobre)
- palnik cukierniczy (opcjonalnie)
- waga kuchenna (np. taka)
- blacha z piekarnika lub deska do krojenia
- ostry nóż
- stalowy garnek
- pojemnik do przechowywania ciasta w lodówce lub folia spożywcza
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Opis wykonania ciasteczek z okienkiem – krok po kroku
Z poniższego przepisu wykonasz 15 złożonych ciasteczek.
Ciasteczka waniliowe – przepis
Składniki na ciasteczka* (na ok. 30 pojedynczych serduszek):
- 250 g mąki pszennej, przesianej
- 125 g cukru pudru, przesianego
- 125 g masła, pokrojonego na małe kawałki
- 1 jajko
- 1 strąk wanilii (możesz pominąć lub dodać ekstrakt waniliowy, ale smak nie będzie już tak cudownie waniliowy)
1. Z laski wanilii wyciągnij nasionka. Aby to zrobić przekrój laskę wzdłuż na pół, a potem nożem wyskrob nasionka.
2. Wszystkie składniki zagnieć. Jeśli robisz to ręcznie to staraj się działać szybko aby nie ogrzać za bardzo ciasta. Ja wybieram metodę szybszą – zmiksowałam ciasto mikserem.
3. Ciasto przełóż do pojemnika i włóż do lodówki przynajmniej na godzinę. Możesz je też owinąć folią spożywczą, jednak ja staram się ograniczać jej zużycie.
4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na macie silikonowej na grubość 5 mm. Aby było równe użyj listw dystansowych. Jeżeli ciasto będzie przyklejało się do wałka to na górę połóż drugą matę silikonową i wałkuj ciasto pomiędzy matami. Do wałkowania możesz użyć papieru do pieczenia, jednak on lubi się zaginać więc nie jest tak wygodny w użyciu.
5. Wykrawaj serca używając większej i mniejszej foremki. Mi najłatwiej było najpierw ułożyć równo obie foremki, a dopiero potem odciskać.
Z maty zdejmij niepotrzebną część ciasta i delikatnie wyciągnij mniejsze serca, np. z pomocą noża.
Jeśli masz matę perforowaną to polecam Ci przeniesienie ciastek na nią. Dzięki niej ciasteczka będą równiejsze i bardziej chrupiące. Zanim przeniesiesz ciasteczka schłódź ciasto – dzięki temu nie uszkodzisz ich.
6. Matę do pieczenia, wraz z ciastkami, przenieś na blachę do piekarnika. Piecz w temperaturze 180ºC przez 10-15 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek. Ciastka będą gotowe, gdy ich brzegi zaczną się rumienić. Ciasteczka wystudź na kratce.
Lukier królewski w proszku
Skorzystałam z gotowego lukru królewskiego w proszku firmy Saracino. Wystarczy go wymieszać z wodą. Bardzo dobrze mi się z nim pracowało, a jego przygotowanie zabiera tylko chwilę. Nie trzeba oddzielać białek i kombinować co zrobić z żółtkiem.
Co ważne – taki lukier jest bezpieczny, nie ma ryzyka zarażenia salmonellą. Lukier w proszku ma długą datę przydatności i można go przechowywać w szafce.
Jeżeli chcesz przygotować lukier królewski samodzielnie, to zajrzyj do wpisu o lukrowanych puzzlach z piernika.
Jak przygotować lukier królewski w proszku i udekorować nim ciasteczka?
Składniki:
- 125 g lukru królewskiego w proszku Saracino
- 25 g wody
- barwnik w żelu (użyłam różowego Food Colours), barwnik w proszku również się sprawdzi
1. W misie miksera umieść przesiany lukier królewski w proszku i wodę. Mieszaj płaską końcówką na średnich obrotach przez 10 minut. Do udekorowania ciasteczek potrzebujesz lukru o płynnej konsystencji – jeżeli narysujesz szpatułką na lukrze linię powinna ona zniknąć po 7 sekundach. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodaj niewielką ilość wody i wymieszaj. Powtórz czynność jeżeli jest taka potrzeba.
2. Do gotowego lukru dodaj odrobinę barwnika i dokładnie wymieszaj.
3. Gotowy lukier przełóż do jednorazowego worka cukierniczego, jego tył zepnij gumką recepturką – dzięki temu lukier nie będzie wypływał. Odetnij róg worka, aby powstał mały otwór.
Przy odcinaniu polecam metodę małych kroków – odetnij mały kawałek i wyciśnij lukier, jeśli dziurka jest zbyt mała to nieco ją powiększ i znów sprawdź czy jest odpowiednia. Jak duża powinna być dziurka? To już kwestia indywidualna. Chodzi o to żeby łatwo było oznaczyć brzeg ciastka, ale równie łatwo je było później wypełnić.
Lukrowanie ciasteczek
Polukruj połowę ciasteczek. Nie ma potrzeby lukrowania wszystkich, ponieważ dolne ciastko i tak nie będzie widoczne po sklejeniu.
1. Zaznacz lukrem brzegi ciastka. Jeśli nie wyjdą idealne – nie przejmuj się. Za chwilę będziesz mogła je poprawić.
2. Wypełnij lukrem przestrzeń między liniami. Nałóż go dość dużo, będzie Ci łatwiej go później wyrównać.
3. Używając ostro zakończonego narzędzia (np. wykałaczki) zataczaj koła na powierzchni lukru, w taki sposób, aby dotykać zarówno linii brzegowych jak i lukru wylanego na środku. Lukry się połączą i powstanie gładkie wypełnienie. W tym momencie wyjeżdżając delikatnie za linie brzegowe możesz poprawić kształt lukru.
4. Przy lukrowaniu ważny jest czas – musisz działać szybko. Gdyby zdarzyło się, że nie jesteś w stanie wykonać tej operacji, ponieważ lukier zastyga w trakcie i tworzą się nieestetyczne dziury i wzniesienie, to znaczy, że lukier jest zbyt gęsty. Rozrzedź go i spróbuj jeszcze raz. Ciasteczka pozostaw do wysuszenia. Lukier zupełnie suchy może być dopiero po 24 godzinach, ale już po ok. godzinie zastygnie na tyle, żebyś mogła dalej pracować z ciastkami.
Szybki z izomaltu
Załóż rękawiczki! Bezwzględnie. Izomalt jest bardzo gorący i potrafi boleśnie poparzyć. To może być chwila nieuwagi, którą zapamiętasz na długo. Nie warto ryzykować. Być może to jest oczywiste, ale jednak wspomnę dla własnego spokoju – nie zaczynaj pracy z izomaltem, gdy w domu kręcą się dzieci!
Ok, posmęciłam trochę, ale matki tak już mają. 😉
A teraz czas na działanie.
1. Wsyp izomalt do czystego, stalowego garnka. Najwygodniejszy będzie taki z dzióbkiem do nalewania.
2. Podgrzewaj izomalt do temperatury 167ºC, możesz go kilka razy przemieszać poruszając garnkiem.
3. W czasie podgrzewania izomaltu przygotuj deskę wyłożoną matą silikonową i ułóż na niej ciasteczka.
Nie popełniaj mojego błędu i ułóż ciastka na spodniej stronie maty (tej bez napisów). Jeśli tego nie zrobisz to wzór z maty odbije się na Twoich szybkach.
4. Gdy izomalt osiągnie pożądaną temperaturę natychmiast zdejmij garnek z palnika i umieść w misce z bardzo zimną wodą. To ochłodzi garnek i zatrzyma podnoszenie się temperatury.
Gdy podgrzewam małą ilość izomaltu to działam nieco inaczej. Zanurzenie garnka w lodowatej wodzie automatycznie mocno ochładza izomalt i, przy małej ilości, staje się zbyt gęsty, aby go wylać. W takiej sytuacji zdejmuję garnek z palnika wcześniej. W ten sposób sam dochodzi do właściwej temperatury, a zanurzanie w wodzie nie jest konieczne.
5. Bezpośrednio z garnka, lub przy pomocy łyżki, wlewaj niewielką ilość izomaltu do środka ciastka. Po wylaniu przechylaj deskę, aby dokładnie wypełnić “okienko”. Wypełniaj za jednym razem maksymalnie 4 ciasteczka aby dobrze je wypełnić cienką warstwą izomaltu.
6. Pozostaw izomalt na kilkanaście minut do wystudzenia.
Co zrobić ze śladem po macie?
Gdy wylejesz izomalt na matę silikonową to musisz liczyć się z tym, że każdy wzór z maty idealnie zostanie odwzorowany w izomalcie. Nie jest to jakiś straszny defekt i można na niego po prostu przymknąć oko. Jeśli jednak wzór Ci przeszkadza to możesz delikatnie podgrzać powierzchnię izomaltu palnikiem cukiernicznym. Ale naprawdę delikatnie! Ja trochę przesadziłam i tafla izomaltu nieco się pofalowała.
A może papier do pieczenia?
Możesz izomalt wylewać na papier do pieczenia, wtedy nie będzie żadnej struktury. Jednak nie jest to rozwiązanie idealne, ponieważ od strony papieru izomalt staje się matowy. Oczywiście i w tym przypadku możesz sobie pomóc palnikiem. Bonusem jest to, że dużo łatwiej pozbyć się zmatowienia od papieru niż struktury maty silikonowej.
Co zrobić żeby izomalt nie stał się matowy?
Izomalt jest wrażliwy na wilgoć, dlatego trzeba go przechowywać w szczelnie zamkniętym, suchym pojemniku. Jeśli chcesz ozdoby wykonać wcześniej to są na to dwie metody:
1. Zastygnięty izomalt spryskaj lakierem spożywczym. Zabezpieczony w ten sposób będzie błyszczący bardzo długo.
2. Można przywrócić izomaltowi błyszczący wygląd podgrzewając go delikatnie palnikiem cukierniczym. Jest to też sposób na nadanie izomaltowi gładkiego wyglądu.
Bardzo ważne jest utrzymanie odpowiedniej temperatury podczas podgrzewania izomaltu. Jeśli dopilnujesz aby izomalt się nie przegrzał to nawet bez zabezpieczenia będzie błyszczący przez dłuższy czas.
Nie wyrzucaj resztek!
Raz ogrzany izomalt można użyć ponownie. Gdy zastygnie połam go na kawałki i schowaj do woreczka strunowego. Przy kolejnym użyciu postępuj z nim tak samo jak z “nowym” izomaltem.
Ciasteczka z okienkiem – składanie
1. Na szybkę wsyp trochę posypek. Nie przesadź z ilością, żeby po potrząśnięciu ciasteczkiem mogły się poruszać. Używaj małych posypek – większe elementy zablokują się miedzy szybkami.
2. Na brzeg ciastka wyciśnij trochę lukru.
3. Na górze ułóż drugie ciasteczko i lekko dociśnij.
4. Pozostaw na pół godziny. Lukier musi zastygnąć na tyle, żeby posypki się do niego nie przykleiły.
Kruche ciasteczka z okienkiem z izomaltu i posypkami
Wykonanie tego deseru ma wiele etapów, ale przy tym nie jest trudne. Za to efekt powala na kolana. 🙂 Maślane ciasteczka są cudownie waniliowe, a izomalt w smaku jest niemal neutralny, ma delikatnie słodki smak.
Miłego dnia 🙂
Aneta
*przepis na kruche ciasto, z którego zrobiłam ciasteczka pochodzi z bloga Moje Wypieki.
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!