Widziałaś kiedyś ciasteczko i grzechotkę w jednym? 😉 Według mojej córki to są właśnie ciasteczkowe grzechotki. Faktycznie – gdy potrząśniesz ciasteczkiem to posypki poruszają się i wydają delikatny dźwięk.

Słodkie grzechotki - walentynkowe ciasteczka z okienkiem zobacz jak grzechoczą

Te urocze serduszka wydały mi się idealne na nadchodzące Walentynki. To pyszne waniliowe ciasteczka (z ziarenkami z całej laski wanilii!) z przejrzystą szybką z izomaltu i uwięzionymi wewnątrz posypkami.

Zamiast izomaltu możesz użyć lodowych landrynek. Pokrusz je i wsyp w “dziurkę” w ciastku jeszcze przed pieczeniem. Podczas pieczenia cukier w landrynkach się rozpuści i powstanie witrażowa szybka. Szybka nie będzie tak bardzo przejrzysta jak z izomaltu, ale również ładna.

Słodkie grzechotki - walentynkowe ciasteczka z okienkiem

Jak zrobić ciasteczka z szybką?

Wykonanie ciasteczek nie jest pracochłonne lecz zajmuje sporo czasu, bo lukier długo zasycha. Jednak pracę można rozłożyć w czasie. Polukrowane ciasteczka możesz długo przechowywać w szczelnym pojemniku (u mnie czekały tydzień zanim zabrałam się za izomalt).

Potrzebne narzędzia:

  • stolnica (najlepsza jest silikonowa, np. taka)
  • wałek do ciasta (również silikonowy najlepiej się sprawdza. np. taki)
  • ostry nóż
  • papier do pieczenia
  • pojemnik do przechowywania ciasta w lodówce lub folia spożywcza
  • wykrawacze w kształcie serc
  • szpikulec do lukru lub wykałaczka
  • rękaw cukierniczy lub woreczek (rękaw raczej foliowy, bo silikonowe mają już wyciętą dziurę na tylkę; oczywiście możesz tez użyć takich, tylko wtedy potrzebna będzie Ci mała okrągła tylka nr 1 lub nr 2)
  • stalowy garnek do podgrzania izomaltu
  • mata silikonowa
  • termometr cukierniczy (niektórzy uważają, że nie jest konieczny, jednak uważam, że, choć na początku, warto z niego korzystać)
  • rękawiczki (mam nitrylowe i uważam, że są wystarczająco dobre)
  • palnik cukierniczy (opcjonalnie)
  • blacha z piekarnika lub deska do krojenia
  • waga kuchenna (np. taka)
  • izomalt (kupiłam na allegro)
  • posypki (np. takie)
  • lakier spożywczy w sprayu (opcjonalnie)

Opis wykonania – krok po kroku

Składniki na ciasteczka* (na ok. 30 pojedynczych serduszek):

  • 250 g mąki pszennej, przesianej
  • 125 g cukru pudru, przesianego
  • 125 g masła, pokrojonego na małe kawałki
  • 1 jajko
  • 1 strąk wanilii (możesz pominąć lub dodać ekstrakt waniliowy, ale smak nie będzie już tak cudownie waniliowy)

składniki na ciasteczka masło jajko mąka cukier puder laska wanilii

Wykonanie ciasteczek

1. Z laski wanilii wyciągnij nasionka. Aby to zrobić przekrój laskę wzdłuż na pół, a potem nożem wyskrob nasionka.

Swydłubywanie ziarenek z wanilii

2. Wszystkie składniki zagnieć. Jeśli robisz to ręcznie to staraj się działać szybko aby nie ogrzać za bardzo ciasta. Ja wybieram metodę szybszą i wymagającą mniej sprzątania – wrzucam składniki do malaksera i miksuję do połączenia składników. Ciasto przełóż do pojemnika i włóż do lodówki przynajmniej na godzinę. Możesz je też owinąć folią spożywczą, jednak ja staram się ograniczać jej zużycie.ciasto na ciasteczka

3. Po schłodzeniu wyjmij ciasto na stolnicę.

wałkowanie ciastek stolnica silikonowa wałek silikonowy

4. Przygotuj papier do pieczenia docięty na wielkość blachy z piekarnika. wałkowanie ciastek stolnica silikonowa wałek silikonowy

5. Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru na grubość ok. 5 mm. Ciasto wałkowane w ten sposób nie przykleja się do wałka, więc nie trzeba go podsypywać mąką (co może mieć wpływ na smak ciasteczek), nie ma również problemu z przenoszeniem wyciętych ciastek na blachę – po prostu przenosisz cały papier.wałkowanie ciastek stolnica silikonowa wałek silikonowy 6. Wykrawaj serca używając większej i mniejszej foremki. Mi najłatwiej było najpierw ułożyć równo obie foremki, a dopiero potem odciskać. wycinanie ciasteczek foremką w kształcie serca

7. Do tej pracy możesz zatrudnić małego pomocnika. Na pewno będzie zachwycony. 🙂

wycinanie ciasteczek foremką w kształcie serca

8. Z papieru zdejmij niepotrzebną część ciasta i delikatnie wyciągnij mniejsze serca, np. z pomocą noża. Papier do pieczenia, wraz z ciastkami, przenieś na blachę do piekarnika.wycinanie ciasteczek foremką w kształcie serca

9. Piecz w temperaturze 180ºC przez 10-15 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek. Ciastka będą gotowe, gdy ich brzegi zaczną się rumienić. Ciasteczka wystudź.

upieczone ciasteczka w kształcie serca

Składniki na lukier:

  • 125 g cukru pudru, przesianego
  • 1 białko ze średniego jajka
  • kilka kropli soku z cytryny
  • barwnik w żelu (użyłam różowego Food Colours), barwnik w proszku również się sprawdzi

lukier królewski składniki białko sok z cytryny cukier puder

Przygotowanie lukru i lukrowanie

1. Wszystkie składniki umieść w mikserze i ubijaj około 10 minut. Gdyby lukier okazał się zbyt gęsty to dodaj odrobinę wody lub soku z cytryny, gdy będzie zbyt rzadki – trochę cukru pudru.barwienie lukru lukier królewski barwnik żelowy

2. Do gotowego lukru dodaj odrobinę barwnika i dokładnie wymieszaj.barwienie lukru lukier królewski barwnik żelowy

3. Lukier przełóż do rękawa cukierniczego lub czystego woreczka. barwienie lukru lukier królewski barwnik żelowy

4. Odetnij róg worka, aby powstał mały otwór. Przy pierwszym podejściu polecam w tym miejscu metodę małych kroków – odetnij maleńki kawałek i wyciśnij lukier, jeśli dziurka jest zbyt mała to nieco ją powiększ i znów sprawdź czy jest odpowiednia. Jak duża powinna być dziurka? To już kwestia indywidualna. Chodzi o to żeby łatwo było oznaczyć brzeg ciastka, ale równie łatwo je było później wypełnić.

barwienie lukru

5. Zaznacz lukrem brzegi ciastka. Jeśli nie wyjdą idealne – nie przejmuj się. Za chwilę będziesz mogła je poprawić.

Slukrowanie ciastka lukrem królewskim wypełnianie 6. Wypełnij lukrem przestrzeń między liniami. Nałóż go dość dużo, będzie Ci łatwiej go później wyrównać. lukrowanie ciastka lukrem królewskim wypełnianie

7. Używając ostro zakończonego narzędzia (np. wykałaczki) zataczaj koła na powierzchni lukru, w taki sposób, aby dotykać zarówno linii brzegowych jak i lukru wylanego na wypełnienie. Lukry się połączą i powstanie gładkie wypełnienie. W tym momencie wyjeżdżając delikatnie za linie brzegowe możesz poprawić kształt lukru.

lukrowane ciasteczko w kształcie serca

8. Przy lukrowaniu ważny jest czas – musisz działać szybko. Gdyby zdarzyło się, że nie jesteś w stanie wykonać tej operacji, ponieważ lukier zastyga w trakcie i tworzą się nieestetyczne dziury i wzniesienie, to znaczy, że lukier jest zbyt gęsty. Rozrzedź go i spróbuj jeszcze raz. Niestety nie da się opisać dokładnie odpowiedniej konsystencji, jedynym rozwiązaniem jest testowanie.lukrowane ciasteczko w kształcie serca  9. Ciasteczka pozostaw do wysuszenia. Lukier zupełnie suchy może być dopiero po 24 godzinach, ale już po kilku godzinach będzie na tyle twardy, aby móc dalej pracować z ciastkami.

 

Szybki z izomaltu

Załóż rękawiczki! Bezwzględnie. Izomalt jest bardzo gorący i potrafi boleśnie poparzyć. To może być chwila nieuwagi, którą zapamiętasz na długo. Nie warto ryzykować. Być może to jest oczywiste, ale jednak wspomnę dla własnego spokoju – nie zaczynaj pracy z izomaltem, gdy w domu kręcą się dzieci!

Ok, posmęciłam trochę, ale matki tak już mają. 😉 A teraz czas na działanie.

1. Wsyp izomalt do czystego, stalowego garnka. Najwygodniejszy będzie taki z dzióbkiem do nalewania.

 podgrzewanie izomaltu

2. Podgrzewaj izomalt do temperatury 167ºC, możesz go mieszać raz za czas.

podgrzewanie izomaltu

3. W czasie podgrzewania izomaltu przygotuj deskę wyłożoną matą silikonową i ułóż na niej ciasteczka.

wypełnianie ciastek izomaltem ciastka mata silikonowa

4. Gdy izomalt osiągnie pożądaną temperaturę natychmiast zdejmij garnek z palnika i umieść w misce z bardzo zimną wodą. To ochłodzi garnek i zatrzyma podnoszenie się temperatury. Gdy podgrzewam małą ilość izomaltu to działam nieco inaczej. Zanurzenie garnka w lodowatej wodzie automatycznie mocno ochładza izomalt i, przy małej ilości, staje się zbyt gęsty, aby go wylać. W takiej sytuacji zdejmuję garnek z palnika wcześniej. W ten sposób sam dochodzi do właściwej temperatury, a zanurzanie w wodzie nie jest konieczne.

właściwa temperatura izomaltu

5. Bezpośrednio z garnka, lub przy pomocy łyżki, wlewaj niewielką ilość izomaltu do środka ciastka. Po wylaniu przechylaj deskę, aby dokładnie wypełnić “okienko”.

wypełnianie ciastek izomaltem

6. Pozostaw izomalt na kilka minut do wystudzenia.

Co zrobić ze śladem po macie?

Gdy wylejesz izomalt na matę silikonową to musisz liczyć się z tym, że każdy wzór z maty idealnie zostanie odwzorowany w izomalcie. Nie jest to jakiś straszny defekt i można na niego po prostu przymknąć oko. Jeśli jednak wzór Ci przeszkadza (tak jak mi) to możesz delikatnie podgrzać powierzchnię izomaltu palnikiem cukiernicznym. Ale naprawdę delikatnie! Ja trochę przesadziłam i tafla izomaltu nieco się pofalowała.

wzór z maty odbity na izomalcie

A może papier do pieczenia?

Możesz izomalt wylewać na papier do pieczenia, wtedy nie będzie żadnej struktury. Jednak z doświadczenia wiem, że to też nie jest idealne rozwiązanie, ponieważ od strony papieru izomalt staje się matowy. Oczywiście i w tym przypadku możesz sobie pomóc palnikiem. Bonusem jest to, że dużo łatwiej pozbyć się zmatowienia od papieru niż struktury maty silikonowej.

Co zrobić żeby izomalt nie stał się matowy?

Izomalt jest bardzo wrażliwy na wilgoć, dlatego trzeba go przechowywać w szczelnie zamkniętym, suchym pojemniku. Niestety nawet zabezpieczony może stać się matowy, dlatego najlepiej podawać go od razu. Jeśli chcesz ozdoby wykonać wcześniej to są na to dwie metody:

1. Zastygnięty izomalt spryskaj lakierem spożywczym. Zabezpieczony w ten sposób będzie błyszczący bardzo długo. W ramach testu pozostawiłam na blacie kuchennym ozdoby spryskane lakierem. Po tygodniu nadal były błyszczące.

2. Można przywrócić izomaltowi błyszczący wygląd podgrzewając go delikatnie palnikiem cukierniczym. Jest to też sposób na nadanie izomaltowi gładkiego wyglądu. Jeśli twoja mata silikonowa nie jest idealnie gładka to na ozdobie widoczna będzie struktura maty. Delikatne podgrzanie palnikiem pozwoli Ci uzyskać gładką powierzchnię.

Nie wyrzucaj resztek!

Raz ogrzany izomalt można użyć ponownie. Gdy zastygnie połam go na kawałki i schowaj do woreczka strunowego. Przy kolejnym użyciu postępuj z nim tak samo jak z “nowym” izomaltem.

 

Składanie ciasteczek

1. Na szybkę wsyp trochę posypek. Nie wsypuj ich zbyt dużo, żeby po potrząśnięciu ciasteczkiem mogły się poruszać.

wsypywanie posypek do ciastek z okienkiem

2. Na brzeg ciastka wyciśnij trochę lukru.

sklejanie ciastek cukrem królewskim

3. Na górze ułóż drugie ciasteczko i lekko dociśnij.

Słodkie grzechotki - walentynkowe ciasteczka z okienkiem

4. Pozostaw na pół godziny. Lukier musi zastygnąć na tyle, żeby posypki się do niego nie przykleiły.

Słodkie grzechotki - walentynkowe ciasteczka z okienkiem Słodkie grzechotki - walentynkowe ciasteczka z okienkiem Słodkie grzechotki - walentynkowe ciasteczka z okienkiem

Kruche ciasteczka z szybkami z izomaltu i posypkami

Wykonanie tego deseru ma wiele etapów, ale przy tym nie jest wcale trudne. Za to efekt powala na kolana. 🙂 Maślane ciasteczka są cudownie waniliowe, a izomalt w smaku jest niemal neutralny, ma delikatnie słodki smak.

*przepis na ciasteczka pochodzi z bloga Moje Wypieki.

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.