fbpx

Słodkie grzechotki – walentynkowe ciasteczka z okienkiem

Widziałaś kiedyś ciasteczko i grzechotkę w jednym? 😉 Według mojej córki to są właśnie ciasteczkowe grzechotki. Faktycznie – gdy potrząśniesz ciasteczkiem to posypki poruszają się i wydają delikatny dźwięk.

Słodkie grzechotki - walentynkowe ciasteczka z okienkiem

Te urocze serduszka wydały mi się idealne na nadchodzące święta – Walentynki oraz Dzień Babci i Dzień Dziadka. To pyszne waniliowe (z ziarenkami z całej laski wanilii!) ciasteczka z okienkiem z izomaltu i uwięzionymi wewnątrz posypkami.

Zamiast izomaltu możesz użyć lodowych landrynek. Pokrusz je i wsyp w “dziurkę” w ciastku jeszcze przed pieczeniem. Podczas pieczenia cukier w landrynkach się rozpuści i powstanie witrażowa szybka. Szybka nie będzie tak bardzo przejrzysta jak z izomaltu, ale również ładna.

Jak zrobić ciasteczka z okienkiem?

Wykonanie ciasteczek nie jest pracochłonne lecz zajmuje sporo czasu, bo lukier długo zasycha. Jednak pracę można rozłożyć w czasie. Polukrowane ciasteczka możesz długo przechowywać w szczelnym pojemniku (u mnie czekały tydzień zanim zabrałam się za izomalt).

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

Słodkie grzechotki - walentynkowe ciasteczka z okienkiem, potrzebne narzędzia, maty silikonowa, mata perforowana, wałek do ciasta, barwnik spożywczy, posypki cukrowe, rękawiczki winylowe, rękaw cukierniczy, wykrawacz w kształcie serca, szpikulec do lukru, lukier królewski w proszku saracino, lakier spożywczy, termometr cukierniczy

 

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w sklepie Słodka Pasja, Miniowe Formy 3D oraz To Się Nosi.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Opis wykonania ciasteczek z okienkiem – krok po kroku

Z poniższego przepisu wykonasz 15 złożonych ciasteczek.

Ciasteczka waniliowe – przepis

Składniki na ciasteczka* (na ok. 30 pojedynczych serduszek):

  • 250 g mąki pszennej, przesianej
  • 125 g cukru pudru, przesianego
  • 125 g masła, pokrojonego na małe kawałki
  • 1 jajko
  • 1 strąk wanilii (możesz pominąć lub dodać ekstrakt waniliowy, ale smak nie będzie już tak cudownie waniliowy)

Przygotowanie ciasta na ciasteczka

1. Z laski wanilii wyciągnij nasionka. Aby to zrobić przekrój laskę wzdłuż na pół, a potem nożem wyskrob nasionka.

wydrążenie nasion z laski wanilii

2. Wszystkie składniki zagnieć. Jeśli robisz to ręcznie to staraj się działać szybko aby nie ogrzać za bardzo ciasta. Ja wybieram metodę szybszą – zmiksowałam ciasto mikserem.

przygotowanie ciastek maślanych, ucierania masła z cukrem w mikserze

3. Ciasto przełóż do pojemnika i włóż do lodówki przynajmniej na godzinę. Możesz je też owinąć folią spożywczą, jednak ja staram się ograniczać jej zużycie.

chłodzenie ciasta kruchego w pojemniku

4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na macie silikonowej na grubość 5 mm. Aby było równe użyj listw dystansowych. Jeżeli ciasto będzie przyklejało się do wałka to na górę połóż drugą matę silikonową i wałkuj ciasto pomiędzy matami. Do wałkowania możesz użyć papieru do pieczenia, jednak on lubi się zaginać więc nie jest tak wygodny w użyciu.

5. Wykrawaj serca używając większej i mniejszej foremki. Mi najłatwiej było najpierw ułożyć równo obie foremki, a dopiero potem odciskać.
Z maty zdejmij niepotrzebną część ciasta i delikatnie wyciągnij mniejsze serca, np. z pomocą noża.
Jeśli masz matę perforowaną to polecam Ci przeniesienie ciastek na nią. Dzięki niej ciasteczka będą równiejsze i bardziej chrupiące. Zanim przeniesiesz ciasteczka schłódź ciasto – dzięki temu nie uszkodzisz ich.

6. Matę do pieczenia, wraz z ciastkami, przenieś na blachę do piekarnika. Piecz w temperaturze 180ºC przez 10-15 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek. Ciastka będą gotowe, gdy ich brzegi zaczną się rumienić. Ciasteczka wystudź na kratce.

Lukier królewski w proszku

Skorzystałam z gotowego lukru królewskiego w proszku firmy Saracino. Wystarczy go wymieszać z wodą. Bardzo dobrze mi się z nim pracowało, a jego przygotowanie zabiera tylko chwilę. Nie trzeba oddzielać białek i kombinować co zrobić z żółtkiem.

Co ważne – taki lukier jest bezpieczny, nie ma ryzyka zarażenia salmonellą. Lukier w proszku ma długą datę przydatności i można go przechowywać w szafce.

Jeżeli chcesz przygotować lukier królewski samodzielnie, to zajrzyj do wpisu o lukrowanych puzzlach z piernika.

Jak przygotować lukier królewski w proszku i udekorować nim ciasteczka?

Składniki:

1. W misie miksera umieść przesiany lukier królewski w proszku i wodę. Mieszaj płaską końcówką na średnich obrotach przez 10 minut. Do udekorowania ciasteczek potrzebujesz lukru o płynnej konsystencji – jeżeli narysujesz szpatułką na lukrze linię powinna ona zniknąć po 7 sekundach. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodaj niewielką ilość wody i wymieszaj. Powtórz czynność jeżeli jest taka potrzeba.  przygotowanie lukru królewskiego

2. Do gotowego lukru dodaj odrobinę barwnika i dokładnie wymieszaj.barwienie lukru lukier królewski barwnik żelowy

3. Gotowy lukier przełóż do jednorazowego worka cukierniczego, jego tył zepnij gumką recepturką – dzięki temu lukier nie będzie wypływał. Odetnij róg worka, aby powstał mały otwór.

barwienie lukru

Przy odcinaniu polecam metodę małych kroków – odetnij mały kawałek i wyciśnij lukier, jeśli dziurka jest zbyt mała to nieco ją powiększ i znów sprawdź czy jest odpowiednia. Jak duża powinna być dziurka? To już kwestia indywidualna. Chodzi o to żeby łatwo było oznaczyć brzeg ciastka, ale równie łatwo je było później wypełnić.

lukier królewski w proszku saracino - ciasteczka grzechotki z okienkiem

Lukrowanie ciasteczek

Polukruj połowę ciasteczek. Nie ma potrzeby lukrowania wszystkich, ponieważ dolne ciastko i tak nie będzie widoczne po sklejeniu.

1. Zaznacz lukrem brzegi ciastka. Jeśli nie wyjdą idealne – nie przejmuj się. Za chwilę będziesz mogła je poprawić.

Slukrowanie ciastka lukrem królewskim wypełnianie 2. Wypełnij lukrem przestrzeń między liniami. Nałóż go dość dużo, będzie Ci łatwiej go później wyrównać. lukrowanie ciastka lukrem królewskim wypełnianie

3. Używając ostro zakończonego narzędzia (np. wykałaczki) zataczaj koła na powierzchni lukru, w taki sposób, aby dotykać zarówno linii brzegowych jak i lukru wylanego na środku. Lukry się połączą i powstanie gładkie wypełnienie. W tym momencie wyjeżdżając delikatnie za linie brzegowe możesz poprawić kształt lukru.

lukrowane ciasteczko w kształcie serca

4. Przy lukrowaniu ważny jest czas – musisz działać szybko. Gdyby zdarzyło się, że nie jesteś w stanie wykonać tej operacji, ponieważ lukier zastyga w trakcie i tworzą się nieestetyczne dziury i wzniesienie, to znaczy, że lukier jest zbyt gęsty. Rozrzedź go i spróbuj jeszcze raz. lukrowane ciasteczko w kształcie sercaCiasteczka pozostaw do wysuszenia. Lukier zupełnie suchy może być dopiero po 24 godzinach, ale już po ok. godzinie zastygnie na tyle, żebyś mogła dalej pracować z ciastkami.

 

Szybki z izomaltu

Załóż rękawiczki! Bezwzględnie. Izomalt jest bardzo gorący i potrafi boleśnie poparzyć. To może być chwila nieuwagi, którą zapamiętasz na długo. Nie warto ryzykować. Być może to jest oczywiste, ale jednak wspomnę dla własnego spokoju – nie zaczynaj pracy z izomaltem, gdy w domu kręcą się dzieci!

Ok, posmęciłam trochę, ale matki tak już mają. 😉

A teraz czas na działanie.

1. Wsyp izomalt do czystego, stalowego garnka. Najwygodniejszy będzie taki z dzióbkiem do nalewania.

 podgrzewanie izomaltu

2. Podgrzewaj izomalt do temperatury 167ºC, możesz go kilka razy przemieszać poruszając garnkiem.

podgrzewanie izomaltu

3. W czasie podgrzewania izomaltu przygotuj deskę wyłożoną matą silikonową i ułóż na niej ciasteczka.

Nie popełniaj mojego błędu i ułóż ciastka na spodniej stronie maty (tej bez napisów). Jeśli tego nie zrobisz to wzór z maty odbije się na Twoich szybkach.

wypełnianie ciastek izomaltem ciastka mata silikonowa

4. Gdy izomalt osiągnie pożądaną temperaturę natychmiast zdejmij garnek z palnika i umieść w misce z bardzo zimną wodą. To ochłodzi garnek i zatrzyma podnoszenie się temperatury.

Gdy podgrzewam małą ilość izomaltu to działam nieco inaczej. Zanurzenie garnka w lodowatej wodzie automatycznie mocno ochładza izomalt i, przy małej ilości, staje się zbyt gęsty, aby go wylać. W takiej sytuacji zdejmuję garnek z palnika wcześniej. W ten sposób sam dochodzi do właściwej temperatury, a zanurzanie w wodzie nie jest konieczne.

właściwa temperatura izomaltu

5. Bezpośrednio z garnka, lub przy pomocy łyżki, wlewaj niewielką ilość izomaltu do środka ciastka. Po wylaniu przechylaj deskę, aby dokładnie wypełnić “okienko”. Wypełniaj za jednym razem maksymalnie 4 ciasteczka aby dobrze je wypełnić cienką warstwą izomaltu.

wypełnianie ciastek izomaltem

6. Pozostaw izomalt na kilkanaście minut do wystudzenia.

Co zrobić ze śladem po macie?

Gdy wylejesz izomalt na matę silikonową to musisz liczyć się z tym, że każdy wzór z maty idealnie zostanie odwzorowany w izomalcie. Nie jest to jakiś straszny defekt i można na niego po prostu przymknąć oko. Jeśli jednak wzór Ci przeszkadza  to możesz delikatnie podgrzać powierzchnię izomaltu palnikiem cukiernicznym. Ale naprawdę delikatnie! Ja trochę przesadziłam i tafla izomaltu nieco się pofalowała.

wzór z maty odbity na izomalcie

A może papier do pieczenia?

Możesz izomalt wylewać na papier do pieczenia, wtedy nie będzie żadnej struktury. Jednak nie jest to rozwiązanie idealne, ponieważ od strony papieru izomalt staje się matowy. Oczywiście i w tym przypadku możesz sobie pomóc palnikiem. Bonusem jest to, że dużo łatwiej pozbyć się zmatowienia od papieru niż struktury maty silikonowej.

Co zrobić żeby izomalt nie stał się matowy?

Izomalt jest wrażliwy na wilgoć, dlatego trzeba go przechowywać w szczelnie zamkniętym, suchym pojemniku. Jeśli chcesz ozdoby wykonać wcześniej to są na to dwie metody:

1. Zastygnięty izomalt spryskaj lakierem spożywczym. Zabezpieczony w ten sposób będzie błyszczący bardzo długo.

2. Można przywrócić izomaltowi błyszczący wygląd podgrzewając go delikatnie palnikiem cukierniczym. Jest to też sposób na nadanie izomaltowi gładkiego wyglądu.

Bardzo ważne jest utrzymanie odpowiedniej temperatury podczas podgrzewania izomaltu. Jeśli dopilnujesz aby izomalt się nie przegrzał to nawet bez zabezpieczenia będzie błyszczący przez dłuższy czas.

Nie wyrzucaj resztek!

Raz ogrzany izomalt można użyć ponownie. Gdy zastygnie połam go na kawałki i schowaj do woreczka strunowego. Przy kolejnym użyciu postępuj z nim tak samo jak z “nowym” izomaltem.

Ciasteczka z okienkiem – składanie

1. Na szybkę wsyp trochę posypek. Nie przesadź z ilością, żeby po potrząśnięciu ciasteczkiem mogły się poruszać. Używaj małych posypek – większe elementy zablokują się miedzy szybkami.

wsypywanie posypek do ciastek z okienkiem

2. Na brzeg ciastka wyciśnij trochę lukru.

sklejanie ciastek cukrem królewskim

3. Na górze ułóż drugie ciasteczko i lekko dociśnij.

Słodkie grzechotki - walentynkowe ciasteczka z okienkiem

4. Pozostaw na pół godziny. Lukier musi zastygnąć na tyle, żeby posypki się do niego nie przykleiły.

Słodkie grzechotki - walentynkowe ciasteczka z okienkiem Słodkie grzechotki - walentynkowe ciasteczka z okienkiem Słodkie grzechotki - walentynkowe ciasteczka z okienkiem Słodkie grzechotki - walentynkowe ciasteczka z okienkiem Słodkie grzechotki - walentynkowe ciasteczka z okienkiem

 

Kruche ciasteczka z okienkiem z izomaltu i posypkami

Wykonanie tego deseru ma wiele etapów, ale przy tym nie jest trudne. Za to efekt powala na kolana. 🙂 Maślane ciasteczka są cudownie waniliowe, a izomalt w smaku jest niemal neutralny, ma delikatnie słodki smak.

Miłego dnia 🙂
Aneta

*przepis na kruche ciasto, z którego zrobiłam ciasteczka pochodzi z bloga Moje Wypieki.

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit_pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

_____________
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje. 🙂

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort od podstaw", z którego dowiesz się:

  • Jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu?
  • Jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić?
  • Jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim?

Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.

W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Pobierz proporcje na biszkopty od 16 do 30 cm!