Uwielbiam jagodowe desery. Może dlatego, że moje urodziny wypadają w szczycie sezonu jagodowego. Moja mama często je wykorzystywała, gdy robiła dla mnie tort urodzinowy. Obecnie sama często po nie sięgam przygotowując tort dla siebie. Sezon na jagody leśne jest dość krótki. Na szczęście można mieć odrobinę lata w środku zimy – wystarczy zrobić zapasy owoców i zamrozić je.
Tym razem zdecydowałam się na jagodowe monoporcje serca. Połączenie jagód z żelką limonkowo – jogurtową jest wspaniałe. Natomiast polewa lustrzana nadaje temu prostemu deserowi elegancki charakter.
Jeżeli nie jesteś fanką polewy lustrzanej to możesz jej nie robić. Monoporcje serca bez polewy prezentują się równie wspaniale.
Wszystko oprócz polewy możesz przygotować wcześniej i zamrozić. A pracę nad deserem możesz rozłożyć na kilka dni co jest dość istotne jeżeli masz w domu absorbującego dwulatka. 🙂
Spis treści
Pracę nad deserem dzielę następująco:
- dzień 1 – Przygotowuję żelkę i zamrażam ją. Piekę biszkopt.
- dzień 2 – Robię mus, składam deser w formie silikonowej i wszystko mrożę. Tak przygotowane monoporcje czekają do dnia w którym chcę je podać.
- dzień 3 – Przyrządzam polewę lustrzaną, oblewam nią zamrożone monoporcje serca. Jeszcze w tym samym dniu serwuję deser gościom.
Jeżeli dysponujesz większą ilością czasu to bez problemu biszkopt, żelkę i mus zrobisz w jeden dzień.
Jak zrobić monoporcje serca?
Potrzebne narzędzia*:
- forma silikonowa do monoporcji w kształcie serc – jej pojemność to 8 x 90 ml
- forma silikonowa na żelki w kształcie półkul (pojemność tej formy to 15 x 18 ml)
- foremka w kształcie serca – rozmiar dobieram tak, aby wycięty biszkopt pasował do otworu formy silikonowej do monoporcji
- sztywna podkładka (ja używam podkładki korkowej), na której umieszczam i przenoszę wypełnioną formę silikonową. Bez takiej podkładki forma silikonowa będzie się wyginać przy przenoszeniu, a jeszcze płynna zawartość z pewnością się wyleje.
- termometr cukierniczy (Dobry termometr bezdotykowy, który używamy do mierzenia temperatury dziecku, też się nada – pamiętaj jednak, że temperatura na powierzchni polewy może się trochę różnić od tej w środku.)
- podkłady do deserów tzw. bankietówki
- forma do pieczenia o wymiarach 26×22 cm
- waga kuchenna (np. taka)
- barwniki spożywcze – żelowy do zabarwienia polewy oraz złoty w proszku do ozdobienia gotowych monoporcji
- pędzelek do oprószenia deseru barwnikiem w proszku
- duża blacha z piekarnika zabezpieczona folią spożywczą (dzięki temu unikniesz czyszczenia blachy z zastygniętej polewy, która spłynęła z monoporcji)
- ruszt z piekarnika lub kratka
- tarka kuchenna
- mikser
- miska, garnek
- silikonowa szpatułka (używam szpatułki z Ikei, wytrzymuje najdłużej ze wszystkich)
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Opis wykonania jagodowo-limonkowych monoporcji – krok po kroku:
Z poniższego przepisu wykonasz 8 monoporcji.
Biszkoptu jest więcej niż potrzeba do wykonania 8 porcji. Żelki zazwyczaj też wychodzi więcej – ale jest tak dobra, że na pewno się nie zmarnuje.
Biszkopt
Składniki:
- 2 jaja
- 50 g drobnego cukru
- 40 g mąki pszennej
- 16 g skrobi ziemniaczanej
- 13 g masła (roztopionego i przestudzonego)
1. Pół godziny przed rozbiciem, jaja włóż do pojemnika z ciepłą wodą, aby je ogrzać.
2. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej do miski i odstaw na bok.
3. Ogrzane jaja wbij do misy miksera i ubij razem z cukrem do uzyskania bardzo jasnej i puszystej masy – mojemu mikserowi zajmuje to około 10 minut.
4. Do ubitej masy jajecznej dodaj przesiane mąki i bardzo delikatnie wymieszaj szpatułką.
5. Na koniec dodaj przestudzone masło i wymieszaj tylko do połączenia się składników. Zbyt długie mieszanie spowoduje zniszczenie powstałych podczas ubijania jaj pęcherzyków powietrza, a co za tym idzie – biszkopt nie wyrośnie.
6. Ciasto przelej do prostokątnej formy o wymiarach 26 x 22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt włóż do piekarnika nagrzanego do 170° C i piecz przez około 12 minut lub do tzw. “suchego patyczka” – wbij patyczek i sprawdź czy jest suchy czy oblepiony surowym ciastem.
7. Gdy biszkopt wystygnie, foremką w kształcie serca wytnij podstawę deseru.
Na poniższym zdjęciu widać, że rozmiar wykorzystanej przeze mnie foremki pasuje idealnie do formy silikonowej.
Żelka limonkowo – jogurtowa (przepis)
- 2 limonki (potrzebny będzie sok i skórka)
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 70 g jogurtu naturalnego
1. Limonki dokładnie wymyj i wyparz. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
2. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia.
3. Sok, skórkę z limonki i cukier podgrzej w garnuszku do rozpuszczenia się cukru.
4. Następnie dodaj jogurt i wszystko delikatnie podgrzej.
5. Garnek zdejmij z palnika i do ciepłej masy dodaj napęczniałą żelatynę. Wymieszaj do jej rozpuszczenia.
6. Żelkę przelej do silikonowej formy w kształcie małych półkul. Zanim jednak to zrobisz to pod silikonową formę włóż sztywną podkładkę – dzięki temu formę, wypełnioną jeszcze płynną żelką, bez problemu włożysz do zamrażarki.
Mus jagodowy – przepis
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 300 g jagód (mogą być mrożone)
- 1 łyżka soku z limonki
- 50 g cukru
- 10 g żelatyny
1. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia.
2. Jagody (mrożonych nie rozmrażaj), sok z limonki i cukier umieść w garnku i podgrzej do rozpuszczenia się cukru.
3. Zdejmij z palnika i przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się skórek.
4. Do gorącego puree z jagód dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do jej rozpuszczenia. Wystudź masę, ale nie pozwól jej stężeć.
5. W osobnym naczyniu ubij schłodzoną śmietanę kremówkę.
6. Do ubitej śmietany dodaj przestudzone jagodowe puree i delikatnie wymieszaj szpatułką do połączenia.
Monoporcje serca – złożenie deseru
1. Podobnie jak przy żelce limonkowej, silikonową formę w kształcie serc umieść na sztywnej podkładce
2. Napełnij otwory musem jagodowym do około ¾ wysokości foremki. Mus możesz nakładać łyżką albo przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać do formy.
3. Na środku umieść zamrożoną żelkę.
4. Przykryj żelkę odrobiną musu.
5. Na górze ułóż biszkopt w kształcie serca i delikatnie dociśnij. Tak przygotowane monoporcje serca włóż do zamrażarki najlepiej na całą noc.
Polewa lustrzana (mirror glaze) – przepis
Składniki:
- 75 ml wody
- 150 g cukru
- 100 g mleka skondensowanego słodzonego
- 175 g białej czekolady
- 10 g żelatyny
- barwnik żelowy w dowolnym kolorze (próbowałam użyć barwnika w proszku, ale niestety nie udało mi się go dokładnie rozpuścić w polewie)
Przygotowanie polewy lustrzanej (mirror glaze)
1. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia.
2. Wodę z cukrem podgrzej w garnku do rozpuszczenia się cukru.
3. Dodaj mleko skondensowane, wymieszaj do połączenia i ponownie podgrzej.
4. Garnek zdejmij z palnika i dodaj połamaną na kawałki czekoladę oraz napęczniałą żelatynę. Wymieszaj wszystko do rozpuszczenia się czekolady i żelatyny.
5. Dodaj barwnik spożywczy i wymieszaj do połączenia. Dodatkowo możesz wszystko zmiksować blenderem, choć z doświadczenia wiem, że nie jest to konieczne.
6. Przetrzyj polewę przez drobne sitko, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Następnie przykryj folią spożywczą tak, aby folia stykała się z polewą – dzięki temu nie powstanie na powierzchni kożuch. Odstaw do uzyskania temperatury 32 – 35°C.
Polewę można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Następnego dnia należy ją podgrzać do temperatury 32 – 35°C w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Przetestowałam tę metodę bo myślałam, że zaoszczędzę trochę czasu. Jednak nie posiadam mikrofalówki, a rozpuszczenie i podgrzanie polewy w kąpieli wodnej zajęło mi więcej czasu niż przygotowanie nowej.
Dlaczego monoporcje oblewamy polewą lustrzaną w dniu podania? Ponieważ z każdym kolejnym dniem polewa traci na wyglądzie.
Oblewanie deseru polewą lustrzaną
1. Kratkę ustaw na blaszce lub nad miską do której będzie spływać nadmiar polewy.
2. Z formy silikonowej wyciągnij zamrożone serca musowe i ułóż je na kratce.
3. Gdy polewa uzyska odpowiednią temperaturę, czyli 32 – 35°C, polej nią zamrożone musy.
4. Całość posyp odrobiną złotego barwnika w proszku – barwnik nabierz na pędzelek i delikatnie oprósz nim monoporcje serca.
Niestety bardzo dużo polewy spływa z deseru, ale jest to nieuniknione, jeżeli chcesz uzyskać ładny efekt. Im chłodniejsza polewa tym gęstsza, jednak zbyt gęstą polewę będzie trudno rozprowadzić po zamrożonym musie.
5. Poczekaj chwilę, aż nadmiar polewy spłynie i przełóż monoporcje na talerz lub na podkłady do deserów tzw. bankietówki. Dzięki takim podkładom nie musisz się stresować przenoszeniem monoporcji z patery na talerzyk. Nie zwlekaj zbyt długo z przełożeniem deseru na talerz lub podkład po polaniu polewą ponieważ polewa zastygnie zbyt mocno i trudno będzie się pozbyć zwisających sopli – ja przekładam monoporcje za pomocą noża, a zwisające sople z polewy “podwijam” delikatnie pod spód drugim nożem
6. Tak przygotowane monoporcje włóż do lodówki na kilka godzin (w tym czasie środek deseru się rozmrozi). Podawaj tego samego dnia.
Jagodowo-limonkowa rozkosz czyli monoporcje serca w lustrzanej polewie
Wśród moich domowników i przyjaciół ten deser stał się hitem. Wszyscy byli pod wrażeniem nie tylko smaku, ale też wyglądu deseru. No może co niektórzy mieli zastrzeżenia co do poziomu słodkości polewy (mnie taka słodycz nie przeszkadza).
Smacznego 🙂
Magda
Przy tworzeniu tego deseru inspirowałam się przepisem z bloga Moje wypieki. Zachowałam oryginalne proporcje na biszkopt i polewę lustrzaną.
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!
6 Replies to “Jagodowo-limonkowa rozkosz – monoporcje serca w lustrzanej polewie”