Często słyszę “monoporcje są takie piękne, ale boję się je przygotować”. Tymczasem to jedne z łatwiejszych deserów (no dobra, zdarzają się trudniejsze, ale to raczej wyjątki a nie reguła) i tym wpisem zamierzam Ci to udowodnić. 🙂

Owszem – monoporcje wymagają użycia specjalnym foremek (o tym jakie warto kupić wspominałam w tym wpisie), a ich przygotowanie jest rozciągnięte w czasie ze względu na mrożenie, ale z pewnością nie są trudne.

Kłopoty może sprawiać polewa lustrzana, dlatego tym razem postanowiłam Wam pokazać, że można inaczej. Bez polewy i bez zamszu jadalnego. Z pewnością każdy poradzi sobie z przygotowaniem takich truskawkowych serduszek.

Truskawkowa eksplozja - łatwe, potrójnie truskawkowe monoporcje

Potrójnie truskawkowe monoporcje – co znajdziesz w środku?

W truskawkowym musie ukryłam truskawkowy sos, który rozkosznie wypływa z deseru. Spód to truskawkowy biszkopt przygotowany z dodatkiem liofilizowanych owoców. Całość przygotowuje się szybko i w zasadzie nie ma tutaj miejsca na wpadki. 🙂 Jest prosto, smacznie i pięknie.

Truskawkowa eksplozja - łatwe, potrójnie truskawkowe monoporcje

Jak zrobić potrójnie truskawkowe monoporcje?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

Truskawkowa eksplozja - łatwe, potrójnie truskawkowe monoporcje - narzędzia potrzebne do rpzygotowania deseru, forma silikonowa, waga kuchenna, sitko, deska do krojenia, bankietówki, papier do pieczenia, rant do pieczenie dorosiowe ranty, wykrawacze w kształcie serc

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w sklepie Słodka Pasja oraz Miniowe Formy 3D.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz 5% rabatu na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Jak działa pieczenie?", z którego dowiesz się między innymi dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę, po co przesiewać mąkę i jak uniknąć zakalca.
Wszystko stanie się jasne. 🙂

 

Opis wykonania potrójnie truskawkowych monoporcji – krok po kroku:

Deserki możesz przygotować jednego dnia lub rozłożyć pracę na dwa dni. Wtedy pierwszego dnia przygotuj sos truskawkowy i zamroź go. Kolejnego dnia przygotuj resztę.

Z poniższego przepisu wychodzi 8 monoporcji w kształcie serca.

Liofilizowane truskawki

Wiem, że nie wszędzie można je zdobyć. Z pewnością kupisz je na Allegro, ale w supermarketach zwykle też są dostępne (na pewno są w Auchan). Szukaj na dziale ze zdrową żywnością. Użyłam drobnych liofilizowanych truskawek Frupp marki Celiko. Są dostępne w opakowaniach 10 g.. Jedno opakowanie wystarczy żeby przygotować owocowy biszkopt. Polecam Ci jednak zakup od razu dwóch paczek i użycie ich również do dekoracji.

Nie ma potrzeby kupowania całych liofilizowanych truskawek czy nawet plasterków – są one droższe, a do ciasta i tak będziesz musiała je dokładnie zmielić.

Jeśli nie uda Ci się zdobyć truskawek to przygotuj zwykły biszkopt.

Aktualizacja (29.03.2021)
Liofilizowane  truskawki możesz również kupić w naszym ulubionym sklepie Słodka Pasja.

Nadzienie truskawkowe (sos) – przepis

Zależało mi żeby wewnątrz monoporcji zamiast klasycznej żelki znalazł się sos, który wypłynie ze środka. Dlatego użyłam minimalnej ilości żelatyny. Jeśli chcesz przygotować klasyczną żelkę to zwiększ ilość żelatyny do 1 łyżeczki.

Z podanych proporcji wychodzi 8 półkul.

Składniki:

  • 150 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 20 g cukru
  • 1/4 łyżeczki żelatyny

1. Truskawki wraz z cukrem umieść w garnuszki i podgrzewaj do czasu aż owoce zaczną się rozpadać.

przygotowanie truskawkowych monoporcji - podgrzewanie truskawek z cukrem

2. W małym garnuszku umieść żelatynę i zalej niewielką ilością wody. Odstaw na kilka minut aż żelatyna napęcznieje.przygotowanie truskawkowych monoporcji - rozpuszczanie żelatyny

3. Gorące truskawki przetrzyj przez sitko żeby pozbyć się pestek.przygotowanie truskawkowych monoporcji - przecieranie truskawek przez sitko

4. Napęczniałą żelatynę wymieszaj z przetartym sosem truskawkowym. Ważne żeby sos był gorący bo tylko wtedy żelatyna się rozpuści. Ja najczęściej podgrzewam żelatynę na małym ogniu i dopiero gdy się upłynni to dodaję ją do sosu. Wtedy mam pewność, że wszystko się połączy.przygotowanie truskawkowych monoporcji - mieszanie żelatyny z sosem truskawkowym

5. Sos wlej do formy na małe półkule (formę umieść na desce do krojenia lub innej sztywnej podkładce aby sos nie wylał się podczas przenoszenia).przygotowanie truskawkowych monoporcji - wypełnianie formy silikonowej sosem truskawkowym

6. Foremkę umieść w zamrażarce na przynajmniej 2 godziny. Sos musi zupełnie zamarznąć aby łatwo można go było wyciągnąć z formy.przygotowanie truskawkowych monoporcji - wypełnianie formy silikonowej sosem truskawkowym

 

Biszkopt truskawkowy – przepis

Biszkopt jest słodki i ma delikatny smak truskawek (choć może nie tak delikatny, skoro moja córka od razu je wyczuła 🙂 ). Możesz przygotować klasyczny biszkopt – po prostu pomiń truskawki.
Biszkoptu wychodzi nieco więcej niż potrzeba. resztki możesz zamrozić i użyć np. do cakesicles lub cakepops.

Składniki:

  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 50 g cukru
  • 10 g liofilizowanych truskawek
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 g proszku do pieczenia (ok 1/4 łyżeczki)

1. Jajka wraz z cukrem umieść w misie miksera i ubijaj do powstania gęstej jasnej masy. Zajmie to ok. 10 minut.

przygotowanie truskawkowych monoporcji - przygotowanie biszkoptu truskawkowego, ubijanie jajek z cukrem

2. W czasie gdy jajka się ubijają przygotuj puder z truskawek. Umieść liofilizowane truskawki w młynku do kawy i dokładnie zmiel.przygotowanie truskawkowych monoporcji - przygotowanie biszkoptu truskawkowego, mielenie liofilizowanych truskawek

3. Jeśli nie masz młynka to włóż truskawki do woreczka (lub pozostaw je w oryginalnym opakowaniu) i rozbij tłuczkiem. Później przesiej przez sitko i jeszcze raz rozbij kawałki, które pozostaną na sitku.przygotowanie truskawkowych monoporcji - przygotowanie biszkoptu truskawkowego, mielenie liofilizowanych truskawek

4. Truskawki wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia.przygotowanie truskawkowych monoporcji - przygotowanie biszkoptu truskawkowego, mieszanie składników przygotowanie truskawkowych monoporcji - przygotowanie biszkoptu truskawkowego, mieszanie składników

5. Suche składniki przesiej do masy jajecznej.przygotowanie truskawkowych monoporcji - przygotowanie biszkoptu truskawkowego, mieszanie składników

6. Wymieszaj delikatnie szpatułką. Ja zwykle zaczynam od mieszania przez chwilę na najniższych obrotach miksera, a gdy wszystko z grubsza się połączy to mieszam szpatułką.przygotowanie truskawkowych monoporcji - przygotowanie biszkoptu truskawkowego, przesiewanie suchych składników

7. Ciasto wylej do formy (lub rantu) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 10 minut. przygotowanie truskawkowych monoporcji - pieczenie biszkoptu truskawkowego

8. Sprawdź czy ciasto jest już gotowe wkładając patyczek w biszkopt. Jeśli nie jest oblepiony surowym ciastem to znaczy, że jest odpowiednio wypieczony.przygotowanie truskawkowych monoporcji - pieczenie biszkoptu truskawkowego 9. Po wystudzeniu wyciągnij ciasto z formy. Odwróć spodem do góry – tak będzie łatwiej wykrawać serduszka. przygotowanie truskawkowych monoporcji - pieczenie biszkoptu truskawkowego

10. Przy pomocy wykrawacza w kształcie serca wytnij 8 serduszek.przygotowanie truskawkowych monoporcji - wykrawanie spodów

Mus truskawkowy – przepis

Mus ma dość dużą ilość żelatyny, ale zależało mi na tym żeby był stabilny nawet, gdy postoi długo w temperaturze pokojowej. Jeśli zamierzasz podawać desery prosto z lodówki to możesz zmniejszyć ilość żelatyny.

Składniki:

  • 400 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 60 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 15 g żelatyny
  • 300 ml śmietanki 30% lub 36%

1. Truskawki wraz z cukrem umieść w garnuszki i podgrzewaj do czasu aż owoce zaczną się rozpadać.

przygotowanie truskawkowych monoporcji - przygotowanie musu truskawkowego, podgrzewanie truskawek z cukrem

2. W małym garnuszku umieść żelatynę i zalej niewielką ilością wody. Odstaw na kilka minut aż żelatyna napęcznieje. Następnie postaw garnek na niewielkim ogniu i podgrzewaj tylko do rozpuszczenia żelatyny.

przygotowanie truskawkowych monoporcji - przygotowanie musu truskawkowego, podgrzewanie truskawek z cukrem

3. Gorące truskawki przetrzyj przez sitko żeby pozbyć się pestek.przygotowanie truskawkowych monoporcji - przygotowanie musu truskawkowego, przecieranie truskawek przez sitko

4. Żelatynę wymieszaj z truskawkami i sokiem z cytryny. Odstaw do wystudzenia. Mieszanka powinna osiągnąć temperaturę zbliżoną do pokojowej, ale ważne żeby nie zaczęła tężeć.przygotowanie truskawkowych monoporcji - przygotowanie musu truskawkowego, łączenie truskawek z żelatyną

5. W misie miksera umieść schłodzoną śmietankę i ubij ją. Wystarczy, że będzie “ubita na 3/4”, czyli zgęstnieje ale nie będzie jeszcze zupełnie sztywna. Dzięki temu, że śmietanka nie będzie ubijana na sztywno to nie ma ryzyka przebicia.przygotowanie truskawkowych monoporcji - przygotowanie musu truskawkowego, ubijanie śmietany

6. Do wystudzonego musu truskawkowego dodaj 1/3 ubitej śmietanki i dokładnie wymieszaj. przygotowanie truskawkowych monoporcji - przygotowanie musu truskawkowego, łączenie śmietany z truskawkami

7. Dodaj resztę śmietanki w dwóch turach, dokładnie (ale delikatnie!) mieszając po każdym dodaniu.przygotowanie truskawkowych monoporcji - przygotowanie musu truskawkowego, łączenie śmietany z truskawkami

 

Składanie truskawkowych monoporcji

1. Z zamrażarki wyciągnij półkule i wyjmij je z formy. Aby to zrobić naciśnij palcem od dołu i wypchnij zamrożoną wkładkę truskawkową.  przygotowanie truskawkowych monoporcji - składanie deseru, wyciąganie żelki

2. Formę na monoporcje ułóż na desce do krojenia lub innej twardej podkładce. To ułatwi przenoszenie wypełnionej formy. Wypełnij ją musem truskawkowym do połowy wysokości. przygotowanie truskawkowych monoporcji - składanie deseru, wypełnianie formy

3. Do każdego wgłębienia włóż zamrożoną półkulę.przygotowanie truskawkowych monoporcji - składanie deseru, wypełnianie formy

4. Wypełnij pozostałym musem truskawkowym, prawie do brzegów formy.przygotowanie truskawkowych monoporcji - składanie deseru, wypełnianie formy

5. Na musie ułóż biszkopt i dociśnij. Krem, który wypłynie zbierz łyżeczką. Tak przygotowane deserki włóż do zamrażarki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). przygotowanie truskawkowych monoporcji - składanie deseru, wypełnianie formy

6. Zamrożone truskawkowe monoporcje wyjmij z formy i pozwól im się odmrozić. Włóż je do lodówki na kilka godzin. Jeśli chcesz je podać możliwie szybko to rozmrażaj w temperaturze pokojowej – wtedy 2 godziny powinny wystarczyć.

przygotowanie truskawkowych monoporcji - wyciąganie deseru z formy silikonowej

Podkłady pod monoporcje

Deserki musowe najlepiej umieścić od razu na dedykowanych podkładach, które ułatwią przenoszenie deserków. Polecam plastikowe podkładki, które można umyć po użyciu i stosować wielokrotnie.

Truskawkowe monoporcje – ozdoba

Gotowe deserki wyglądają pięknie nawet bez ozdób. Jeśli chcesz to możesz je posypać liofilizowanymi owocami (tak jak ja) czy posypkami lub polać rozpuszczoną czekoladą. Oczywiście świetnie sprawdzi się polewa lustrzana lub zamsz jadalny.

Truskawkowa eksplozja - łatwe, potrójnie truskawkowe monoporcje Truskawkowa eksplozja - łatwe, potrójnie truskawkowe monoporcje Truskawkowa eksplozja - łatwe, potrójnie truskawkowe monoporcje Truskawkowa eksplozja - łatwe, potrójnie truskawkowe monoporcje

Truskawkowa eksplozja – łatwe potrójnie truskawkowe monoporcje

Mam nadzieję, że ten wpis pokazał Ci, że monoporcje potrafią być naprawdę łatwe w przygotowaniu i spróbujesz je wykonać samodzielnie. 🙂

Powodzenia!
Aneta

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit_pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

_____________
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Jak działa pieczenie?"!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *