Cakesicles, czyli ciasto w kształcie loda na patyku.
Prawda, że te ciasteczkowe lody wyglądają uroczo? Gdy moja córeczka wybrała konikowo-jednorożcowy motyw urodzin, to nie miałam żadnych wątpliwości. Po prostu nie mogłam ich nie zrobić!
Okazały się bardzo łatwe w przygotowaniu, a pracę można podzielić na etapy. Ozdoby z masy cukrowej zrobiłam kilka dni wcześniej, a ciasto w foremkach mroziło się przez tydzień. Dzień przed imprezą wystarczyło tylko lody oblać czekoladą i przykleić ozdoby.
Bardzo mi się podoba taka minimalistyczna wersja, z samym rogiem i oczkami. Jednak już po skończeniu pracy zaczęła się zastanawiać co mogę zmienić kolejnym razem. 😉 Myślę, że z dodatkiem maleńkich kwiatuszków przy rogu, będą jeszcze piękniejsze. ❤️
Jeśli szukasz jednorożcowych inspiracji to zajrzyj też do wpisu o galaretkach ze wzorem 3D.
Jak zrobić jednorożcowe ciastka na patyku (cake popsicles)?
Cakesicles możesz wykonać z dowolnego ciasta. Słyszałam o nadzieniu sernikowym, nie próbowałam jeszcze tej wersji, ale brzmi pysznie. Możesz też zbierać kawałki ciast, kruszyć i zamrażać. Ja mrożę wszystkie “górki” z biszkoptu. 🙂 Do cakesicles czy cakepops będą idealne.
Poniżej znajdziesz podstawowy przepis, który możesz modyfikować. Do środka możesz dodać orzechy, kawałki czekolady czy liofilizowane owoce.
Spis treści
Składniki na cakesicles (16 szt):
- 460 g ciasta (ucieranego lub biszkoptowego, nawet pokruszone biszkopty ostatecznie dadzą radę ;)), użyłam babki z tego przepisu
- 120 g mascarpone
- 100 g rozpuszczonej czekolady* (może być dowolna – biała, mleczna, ciemna; użyłam mlecznej bo lizaki były dla dzieci)
- 500 g rozpuszczonej białej czekolady* (jest potrzebna do oblewania lodów, nie zużyjesz całej, ale łatwiej moczyć lody, gdy polewy jest więcej)
- odrobina oleju kokosowego lub planty (opcjonalnie, gdyby polewa okazała się zbyt gęsta; ja nie użyłam)
- masa cukrowa (polecam Saracino) – biała i czarna (możesz białą masę zagnieść z czarnym barwnikiem)
- CMC w proszku (aby masa cukrowa szybciej zasychała, nie jest konieczne) kupisz w każdym sklepie cukierniczym
- złoty barwnik w proszku (może też być gotowa złota farbka) np. Rolkem Super Gold
- odrobina spirytusu do rozrobienia barwnika proszkowego
*O rozpuszczaniu czekolady piszę na końcu wpisu.
Potrzebne narzędzia*:
- forma silikonowa do lodów (polecam od razu dwie 😉 )
- patyczki do lodów
- waga kuchenna (np. taka)
- mata silikonowa do pracy z masą cukrową
- mata samogojąca do cięcia (potrzebna do przycinania rogów z masy cukrowej, możesz zastąpić czystą deską do krojenia)
- nożyk / skalpel
- pędzelek do malowania barwnikiem
- igła lub wykałaczka
- strzykawka (używam jej do nabierania spirytusu przy rozrabianiu barwnika, nie jest konieczna, jednak ułatwia to dozowanie płynu), możesz kupić zwykłą w aptece lub wybrać od razu taki zestaw do kwiatów
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Opis wykonania cakesicles jednorożców – krok po kroku:
Przygotowanie masy:
1. Pokrusz ciasto w dłoniach. Nie polecam rozdrabniania blenderem – wtedy masa łatwo się zbija zamiast kruszyć.
2. Przestudzoną czekoladę wymieszaj z mascarpone.
3. Dodaj okruszki i dokładnie wymieszaj. Otrzymasz jednolitą masę, którą łatwo formować.
4. Ciasto podziel na porcje po 40g.
Wykonanie cakesicles:
1. Masę uformuj w dłoniach w kształt lizaka.
2. Przełóż ją do foremki i dokładnie ugnieć.
3. Przytrzymując jedną dłonią masę w foremce, powoli włóż patyczek w otwór. 4. Uzupełnij w ten sposób wszystkie gniazda.
5. Foremkę owiń szczelnie i umieść w zamrażarce na 30 minut lub dłużej. Lizaki muszą być twarde, aby łatwo je było wyciągać z formy.
6. Po zamrożeniu wyciągnij lizaki, odginając nieco formę jedną ręką (lub naciskając na nią od spodu, a drugą popychając patyczek.
7. Czas na polewę.
Jeśli biała czekolada jest zbyt gęsta to dodaj do niej trochę oleju kokosowego. Do kubeczka przelej możliwie dużo czekolady (na tyle żeby się nie wylewała,gdy włożysz do niej loda).
Zamrożone lizaki zanurzaj w rozpuszczonej czekoladzie. Po wyciągnięciu przytrzymaj na chwilę loda nad szklanką, aby nadmiar czekolady spłynął. Możesz nim lekko potrząsać. Dolej więcej czekolady do kubka, gdy będzie jej na tyle mało, że nie będziesz mogła zanurzyć loda w całości. Pod koniec pracy prawdopodobnie nie będziesz już miała wystarczającej ilości czekolady, wtedy delikatnie manewruj kubkiem, żeby dokładnie pokryć loda.
8. Trzymając za patyczek poczekaj chwilę aż czekolada zastygnie (ok. 1 min.) Gotowego loda ułóż na papierze do pieczenia. Jeśli powstały bąbelki powietrza to przebij je igłą lub wykałaczką. Lody schowaj do lodówki do czasu przyklejania ozdób.
Przygotowanie ozdób
Formowanie rogów jednorożca
1. Przygotuj masę cukrową. Dodaj do niej szczyptę CMC, jeśli chcesz aby szybciej wyschnęła. Turlając masę cukrową na macie silikonowej, utwórz wałeczek zwężający się ku końcom.
2. Wałeczek złóż na pół, łącząc ze sobą końce. Delikatnie skręć całość, aby powstał róg.
3. Odetnij niepotrzebną część masy. Nie rób tego na macie silikonowej, bo bardzo łatwo ją przeciąć. Idealne w tym celu są maty samogojące, ale czysta deska do krojenia też się nada.
4. Pozostaw gotowe rogi do wyschnięcia. Najlepiej na kilka godzin. Jeśli nie masz tyle czasu to pozostaw je na 30 minut, po tym czasie powinny być suche z zewnątrz.
Malowanie rogów złotym barwnikiem
1. Przygotuj wysuszone rogi, miseczkę do rozrobienia barwnika (polecam mniejszą niż moja, bo szkoda barwnika), pędzelek, spirytus, barwnik i strzykawkę.
2. Niewielką ilość barwnika wsyp do miseczki. Barwnika potrzeba bardzo mało.
3. Dodaj kilka kropli spirytusu (tutaj przydaje się strzykawka).
4. Wymieszaj i sprawdź czy konsystencja jest odpowiednia. Ma powstać płynna farbka, która będzie dobrze kryła. Jeśli barwnik ma konsystencję pasty i pozostawia brzydkie smugi na masie – dodaj kilka kropli spirytusu. Gdyby była zbyt płynna i nie kryła dobrze – dodaj trochę barwnika.
5. Tak przygotowanym barwnikiem pomaluj rogi i pozostaw na chwilę do wyschnięcia. Pozostały barwnik pozostaw w miseczce, a po odparowaniu spirytusu, możesz go z powrotem przesypać do opakowania.
Formowanie oczu jednorożca
1. Przygotuj nieco czarnej masy cukrowej, lub białą masę wymieszaj z czarnym barwnikiem. Możesz dodać nieco CMC. Weź bardzo małą ilość masy i turlając utwórz wałeczek zwężający się na brzegach. Wygnij go w łuk i odłóż do wyschnięcia. Oczy możesz również narysować bezpośrednio na lodzie. Najłatwiej rysować jadalnym pisakiem. Jeśli masz pewną rękę to namaluj je pędzelkiem maczanym w barwniku żelowym lub mieszaninie barwnika w proszku ze spirytusem.
Ozdabianie cakesicles
1. Grubsze końce rogów z masy cukrowej zanurzaj w rozpuszczonej czekoladzie i przyklejaj do lodów.
2. Posmaruj oczy niewielką ilością czekolady (najłatwiej robić to wykałaczką) i przyklej do cakesicles. Gotowe!
Przechowywanie cakesicles
Lizaki najlepiej smakują tuż po wyciągnięciu z lodówki. Są wtedy zwarte, a czekolada pęka przy ugryzieniu. Po pewnym czasie, spędzonym w temperaturze pokojowej, czekolada i nadzienie nieco miękną.
Ozdoby z masy cukrowej możesz wykonać dużo wcześniej (nawet kilka tygodni). Schowaj je do szczelnego, suchego pojemnika.
Masę w foremkach można mrozić przez dłuższy czas, a gotowe lizaki przechowywać kilka dni w lodówce (po pięciu dniach nic im nie jest, sprawdziłam). To bardzo ułatwia rozplanowanie pracy, gdy masz wiele słodkości do przygotowania.
Rozpuszczanie czekolady
Na początek posiekaj czekoladę, mniejsze kawałki przyspieszają rozpuszczanie. Wybierz wygodniejszą dla Ciebie metodę:
W kuchence mikrofalowej
Czekoladę umieść w miseczce i podgrzewaj na małej/średniej mocy kilkanaście sekund. Wyciągnij, przemieszaj i znów włóż na kilka sekund. Operację powtarzaj, aż czekolada zupełnie się rozpuści.
W kąpieli wodnej
W małym garnku zagotuj wodę i zmniejsz ogień. Czekoladę umieść w metalowej miseczce, a miseczkę na garnku z gotującą wodą. Ważne żeby para wodna nie wydostawała się bokiem, czekolada nie lubi wody. Mieszaj póki czekolada zupełnie się nie rozpuści. Miseczkę zdejmij z garnka (uważaj! będzie gorąca).
Najważniejsza sprawa – obserwuj czekoladę i sprawdzaj czy jest już gotowa, nie podgrzewaj jej dłużej niż to konieczne.
Cakesicles (cake pop sicles) unicorn
Przepis na cakesicles i sposób wykonania bazy zaczerpnęłam stąd. Koniecznie zerknij, tam są takie piękne zdjęcia. ❤️
Smacznego 🙂
Aneta
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!
4 Replies to “Jak zrobić cakesicles (cake popsicles) unicorn – ciasteczkowe lizaki jednorożce?”