Gdy Pani przedszkolanka poprosiła mnie o przygotowanie babeczek dla dzieciaków na dzień Pluszowego Misia, to w głowie miałam istną gonitwę pomysłów. Po powrocie do domu zajrzałam jeszcze na Pinterest, ale nie znalazłam nic co w 100% by mi odpowiadało. Na szczęście jestem zbieraczem wykrawaczek. 😉 Kupuję wszystko co mi się spodoba, nawet jak nie wiem do czego tego użyję. W końcu na każdą z nich przychodzi czas. Wyjęłam moją skrzynię z foremkami i wtedy już wszystko stało się jasne. 🙂
Nie ukrywam, pracy przy tych babeczkach jest sporo. Trzeba przygotować babeczki, krem i wszystkie elementy z masy cukrowej. Ale popatrz na nie – efekt wszystko wynagradza.
Jak przygotować babeczki misie?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- masa cukrowa (polecam Saracino)
- CMC w proszku (aby masa cukrowa szybciej zasychała, nie jest konieczne) kupisz w każdym sklepie cukierniczym
- barwniki spożywcze (najlepiej w żelu); czarny, różowy, niebieski i brązowy; moje to Food Colors, Colour Splash i Wilton.
- klej cukrowy (możesz go zrobić sama z CMC i wody, przepis znajdziesz tutaj)
- mata silikonowa do wałkowania masy cukrowej
- mata samogojąca do docinania elementów
- wałek do masy cukrowej (może być zwykły, jednak te do masy cukrowej mają pierścienie, które ułatwiają równe rozwałkowanie masy)
- nożyk / skalpel
- narzędzie kulkowe
- pędzelek do nałożenia kleju cukrowego
- narzędzia do masy cukrowej w kształcie podkówki, żeby odcisnąć uśmiechy (znajdziesz go w podstawowym zestawie narzędzi)
- wykrawaczki; możesz ręcznie wycinać wszystkie kształty ale będzie to trwało naprawdę długo. Dlatego użyłam na:
-
- Buzie – okrągłej wykrawaczki, moja pochodzi z tego zestawu kółek, który bardzo polecam
- Nosek – wykrawaczka w kształcie małego serduszka (wypróbowałam taką), ale kształt wydawał mi się zbyt podłużny, a z tego zestawu serduszko wychodziło bardzo ładne
- Kokardki i muszki – listwa z listkami, kokardką i różą
- Uszka – ciekawa wykrawaczka, z której można zrobić całego misia, tygrysa i inne zwierzątka
- Oczka – listwa z kształtami do ozdobienia bałwanków
-
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Więcej o podstawowych akcesoriach do masy cukrowej przeczytasz tutaj.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Opis wykonania – babeczki misie krok po kroku:
Przepis na babeczki
Możesz wykorzystać dowolny przepis na babeczki. Ja skorzystałam z tego przepisu na łaciate babeczki z bloga Moje Wypieki.
W czym upiec babeczki?
Aby babeczki ładnie się prezentowały korzystam ze sztywnych papilotek, które nie nasiąkają tłuszczem. Żeby upiec babeczki w takich kubeczkach nie jest potrzebna forma do muffin. Kubeczki napełnione ciastem układam bezpośrednio na blaszkę.
Odkąd odkryłam te papilotki to piekę tylko w nich. Zmieniam tylko wzory i kolory. A jest ich mnóstwo! Moim niedawnym odkryciem są takie w kolorze błyszczącego różu. Fantastycznie się mienią.
Przepis na krem
Z kremem sprawa jest trudniejsza, ponieważ nie może rozpuszczać masy cukrowej. Zdecydowałam się na ganache z mlecznej czekolady (możesz użyć ciemnej), ponieważ jest stabilny i bardzo smaczny.
Składniki na krem (na 10-12 babeczek):
- 250 g śmietany 30% lub 36%
- 200 g czekolady, pokrojonej na małe kawałki
Wykonanie kremu
Do małego garnuszka wlej śmietanę i podgrzej ją (nie doprowadzając do wrzenia). Czekoladę zalej gorącą śmietaną i pozostaw na 2 minuty żeby temperatura się wyrównała. Po tym czasie wymieszaj dokładnie czekoladę, aż powstanie jednolita masa. Ganache schłódź przez kilka godzin w lodówce, najlepiej przez całą noc. Schłodzoną mieszankę ubij mikserem do otrzymania puszystego kremu. Nie ubijaj zbyt długo, ponieważ krem może się zwarzyć!
Jak nałożyć krem na babeczkę?
Potrzebujesz rękawa cukierniczego (korzystam z takiego silikonowego) oraz tylkę. Można tutaj wykorzystać wiele różnych tylek, np. taką do trawy, czy różnego rodzaju małe gwiazdki. Ja użyłam tylki 22 i efekt był całkiem niezły.
Wyciskaj niewielkie ilości kremu, miejsce obok miejsca, aby pokryć całą babeczkę.
Przygotowanie ozdób z masy cukrowej
Buzie:
1. Zabarw kawałki masy na wybrane kolory (u mnie brąz, różowy, niebieski i czarny). Tuż przed wałkowaniem dodaj do masy szczyptę CMC, aby szybciej wysychała. Kawałki masy, których w danym momencie nie używasz, schowaj do woreczka i szczelnie zamknij.
2. Na początek buzia. Rozwałkuj brązową masę dość cienko (ja użyłam mniejszego pierścienia do wałka, aby wszystkie elementy miały tę samą grubość). 3. Wytnij kształty okrągłą wykrawaczką. Sprawdź najpierw jak duże będą Twoje babeczki i dopasuj odpowiednią wielkość kółka.
4. Narzędziem do masy cukrowej odbij na kółkach kształt małego półkola. To będą misiowe uśmiechy. Możesz je też namalować używając barwnika lub specjalnego jadalnego markera.
Uszy
1. Rozwałkuj brązową masę cukrową i wytnij z niej uszka.
2. Następnie rozwałkuj bardzo cienko białą masę cukrową i wytnij z niej mniejsze elementy uszek.
3. Przyklej mały element na duży. Jeśli masa nie będzie jeszcze wyschnięta, to do przyklejania nie będzie Ci potrzebny klej cukrowy, wystarczy delikatnie docisnąć, a masy się skleją. Gdyby elementy były już suche to sklej je klejem cukrowym lub wodą.
4. Odetnij niepotrzebną część uszka. Polecam wykonywanie tego od razu, ponieważ masę, która jeszcze nie wyschnęła możesz jeszcze wykorzystać. Wystarczy schować ją do woreczka i szczelnie zamknąć.
5. Aby nadać uszom bardziej naturalny kształt, warto je ułożyć do suszenia na wytłoczce do kwiatów cukrowych. Dobrze sprawdzi się również wytłoczka po jajkach, wyłożona folią. Ja, niestety, pomyślałam o tym, gdy już wyschły, więc moje uszka są płaskie.
Oczy
1. Rozwałkuj białą masę dość cienko. Do wałkowania użyłam mniejszego pierścienia.
2. Z masy wycinaj małe okrągłe kształty na oczka.
3. Jeśli zdarzy się, że masa pozostanie w wykrawaczce wydobądź ją metodą pokazaną poniżej.
4. Czarną masę rozwałkuj bardzo cienko i wytnij z niej maleńkie kółka. To będą źrenice.
5. Ułóż czarne kółka na białych. Używając najmniejszego narzędzia kulkowego dociśnij źrenice do oczu. Ta metoda sprawdzi się tylko na jeszcze miękkiej masie. Jeśli elementy są już suche to do ich przyklejenia użyj wody lub kleju cukrowego (jednak uprzedzam – przyklejanie tak małych elementów wymaga pewnej gimnastyki).
Nos
1. Rozwałkuj czarną masę dość cienko (z użyciem mniejszego pierścienia wałka).
2. Wytnij serduszka przy pomocy wykrawaczki.
3. Możesz też użyć narzędzia do robienia ozdobnych dziurek. Mi ten kształt bardziej przypadł do gustu. Jednak takie serduszko trudniej wyciągnąć. Pomagałam sobie patyczkiem dołączonym do zestawu.
Kokardki
1. Różową masę rozwałkuj bardzo cienko.
2. Potnij w paski. Tak jest łatwiej wykrawać kształty przy pomocy listwy.
3. Wycinaj kształty dociskając i szorując foremką po macie.
4. Gdyby, mimo szorowania, kształt nie oddzielił się zupełnie od reszty masy – pomóż sobie przejeżdżając narzędziem kulkowym po brzegach kształtu.
5. Kokardki wyciągnij z listwy korzystając z techniki przedstawionej w punkcie 12. 6. Wycięte kokardki odłóż do wysuszenia.
Muszki
1. Z bardzo cienko rozwałkowanej niebieskiej masy wytnij kokardki. Postępuj tak samo jak z różowymi kokardkami. 2. Przy pomocy skalpela lub ostrego noża odetnij dolną część kokardy. Muszka gotowa.
Sklejanie buzi misia i ozdabianie babeczki
1. Pozwól wszystkim elementom wyschnąć.
2. Przy pomocy pędzelka nałóż niewielką ilość kleju cukrowego. na oczy, nosek i ozdoby. Ilość kleju ma być minimalna, inaczej zacznie wypływać i tworzyć nieładne zabrudzenia. Jeśli nie używasz kleju tylko wody to działaj uważnie. Wodą, ze względu na jej konsystencję, łatwiej ubrudzić masę.
3. Przyklej elementy na właściwe miejsca, delikatnie dociskając. 4. Ułóż wszystkie elementy na pokrytej kremem babeczce.
Gotowe!
Babeczki misie z masą cukrową
Jak Ci się podoba taka ozdoba babeczek? Wypróbujesz?
Aneta
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!