Gdy Pani przedszkolanka poprosiła mnie o przygotowanie babeczek dla dzieciaków na dzień Pluszowego Misia, to w głowie miałam istną gonitwę pomysłów. Po powrocie do domu zajrzałam jeszcze na Pinterest, ale nie znalazłam nic co w 100% by mi odpowiadało. Na szczęście jestem zbieraczem wykrawaczek. 😉 Kupuję wszystko co mi się spodoba, nawet jak nie wiem do czego tego użyję. W końcu na każdą z nich przychodzi czas. Wyjęłam moją skrzynię z foremkami i wtedy już wszystko stało się jasne. 🙂

Nie ukrywam, pracy przy tych babeczkach jest sporo. Trzeba przygotować babeczki, krem i wszystkie elementy z masy cukrowej. Ale popatrz na nie – efekt wszystko wynagradza.

Urocze babeczki misie z masą cukrową - tutorial gotowa babeczka

Jak zrobić babeczki misie?

Możesz wykorzystać dowolny przepis na babeczki. Ja skorzystałam z tego przepisu na łaciate babeczki z bloga Moje Wypieki.

Z kremem sprawa jest trudniejsza, ponieważ nie może rozpuszczać masy cukrowej. Zdecydowałam się na ganache z mlecznej czekolady (możesz użyć gorzkiej), ponieważ jest stabilny i bardzo smaczny.

Składniki na krem (na 10-12 babeczek):

  • 250 g śmietany 30% lub 36%
  • 200 g czekolady, pokrojonej na małe kawałki

Wykonanie kremu

Do małego garnuszka wlej śmietanę i podgrzej ją (nie doprowadzając do wrzenia). Czekoladę zalej gorącą śmietaną i pozostaw na 2 minuty żeby temperatura się wyrównała. Po tym czasie wymieszaj dokładnie czekoladę, aż powstanie jednolita masa. Ganache schłódź przez kilka godzin w lodówce, najlepiej przez całą noc. Schłodzoną mieszankę ubij mikserem do otrzymania puszystego kremu. Nie ubijaj zbyt długo, ponieważ krem może się zwarzyć!

W czym upiec babeczki?

Aby babeczki ładnie się prezentowały korzystam ze sztywnych papilotek, które nie nasiąkają tłuszczem. Żeby upiec babeczki w takich kubeczkach nie jest potrzebna forma do muffin. Kubeczki napełnione ciastem układam bezpośrednio na blaszkę.

Odkąd odkryłam te papilotki to piekę tylko w nich. Zmieniam tylko wzory i kolory. A jest ich mnóstwo! Moim niedawnym odkryciem są takie w kolorze błyszczącego różu. Fantastycznie się mienią.

kubeczki na babeczki, tylka ozdobna, rękaw cukierniczy

Jak nałożyć krem na babeczkę?

Potrzebujesz rękawa cukierniczego (korzystam z takiego silikonowego) oraz tylkę. Można tutaj wykorzystać wiele różnych tylek, np. taką do trawy, czy różnego rodzaju małe gwiazdki. Ja użyłam tylki 22 i efekt był całkiem niezły.

Wyciskaj niewielkie ilości kremu, miejsce obok miejsca, aby pokryć całą babeczkę.

Misie z masy cukrowej

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

  • masa cukrowa (polecam Saracino)
  • CMC w proszku (aby masa cukrowa szybciej zasychała, nie jest konieczne) kupisz w każdym sklepie cukierniczym
  • barwniki spożywcze (najlepiej w żelu); czarny, różowy, niebieski i brązowy; moje to Food Colors, Colour Splash i Wilton.
  • klej cukrowy (możesz go zrobić sama z CMC i wody, przepis znajdziesz tutaj)

Narzędzia potrzebne do wykonania babeczki misie, Barwniki spożywcze, cmc, klej cukrowy, masa cukrowa, mata silikonowa

  • mata silikonowa do wałkowania masy cukrowej
  • mata samogojąca do docinania elementów
  • wałek do masy cukrowej (może być zwykły, jednak te do masy cukrowej mają pierścienie, które ułatwiają równe rozwałkowanie masy)
  • nożyk / skalpel
  • narzędzie kulkowe
  • pędzelek do nałożenia kleju cukrowego
  • narzędzia do masy cukrowej w kształcie podkówki, żeby odcisnąć uśmiechy (znajdziesz go w podstawowym zestawie narzędzi)
  • wykrawaczki; możesz ręcznie wycinać wszystkie kształty ale będzie to trwało naprawdę długo. Dlatego użyłam na:
      • Buzie – okrągłej wykrawaczki, moja pochodzi z tego zestawu kółek, który bardzo polecam
      • Nosek – wykrawaczka w kształcie małego serduszka (wypróbowałam taką), ale kształt wydawał mi się zbyt podłużny, a z tego zestawu serduszko wychodziło bardzo ładne
      • Kokardki i muszki – listwa z listkami, kokardką i różą
      • Uszka – ciekawa wykrawaczka, z której można zrobić całego misia, tygrysa i inne zwierzątka
      • Oczka – listwa z kształtami do ozdobienia bałwanków

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

Więcej o podstawowych akcesoriach do masy cukrowej przeczytasz tutaj.

Narzędzia potrzebne do wykonania babeczki misie, potrzebne narzędzia do wykonania babeczek misiów, mata silikonowa, mata samogojąca, wykrawacze, skalpel nożyk, narzędzia kulkowe, pędzelek, wałek do masy cukrowej

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w sklepie Słodka Pasja oraz Miniowe Formy 3D.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz 5% rabatu na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Jak działa pieczenie?", z którego dowiesz się między innymi dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę, po co przesiewać mąkę i jak uniknąć zakalca.
Wszystko stanie się jasne. 🙂

Opis wykonania – babeczki misie krok po kroku:

Przygotowanie ozdób z masy cukrowej:

Buzie:

1. Zabarw kawałki masy na wybrane kolory (u mnie brąz, różowy, niebieski i czarny). Tuż przed wałkowaniem dodaj do masy szczyptę CMC, aby szybciej wysychała. Kawałki masy, których w danym momencie nie używasz, schowaj do woreczka i szczelnie zamknij.

zagniatanie masy cukrowej, masa cukrowa, cmc, mata silikonowa

2. Na początek buzia. Rozwałkuj brązową masę dość cienko (ja użyłam mniejszego pierścienia do wałka, aby wszystkie elementy miały tę samą grubość).wałkowanie masy cukrowej, wałek, masa cukrowa, pierścienie, mata silikonowa 3. Wytnij kształty okrągłą wykrawaczką. Sprawdź najpierw jak duże będą Twoje babeczki i dopasuj odpowiednią wielkość kółka.

jak zrobić babeczki misie, wycinanie masy cukrowej, kółko, foremka kółka, masa cukrowa, mata silikonowa 4. Narzędziem do masy cukrowej odbij na kółkach kształt małego półkola. To będą misiowe uśmiechy. Możesz je też namalować używając barwnika lub specjalnego jadalnego markera. jak zrobić babeczki misie, wycinanie buzi, narzędzie do masy cukrowej, mata silikonowa, masa cukrowa

Uszy

1.  Rozwałkuj brązową masę cukrową i wytnij z niej uszka. jak zrobić babeczki misie, wycinanie uszu, mata silikonowa, masa cukrowa

2. Następnie rozwałkuj bardzo cienko białą masę cukrową i wytnij z niej mniejsze elementy uszek.

jak zrobić babeczki misie, wycinanie uszu, mata silikonowa, masa cukrowa, wałek do masy cukrowej

3. Przyklej mały element na duży. Jeśli masa nie będzie jeszcze wyschnięta, to do przyklejania nie będzie Ci potrzebny klej cukrowy, wystarczy delikatnie docisnąć, a masy się skleją. Gdyby elementy były już suche to sklej je klejem cukrowym lub wodą.jak zrobić babeczki misie, wycinanie uszu, mata samogojąca, masa cukrowa, skalpel nożyk

4. Odetnij niepotrzebną część uszka. Polecam wykonywanie tego od razu, ponieważ masę, która jeszcze nie wyschnęła możesz jeszcze wykorzystać. Wystarczy schować ją do woreczka i szczelnie zamknąć. jak zrobić babeczki misie, wycinanie uszu, mata samogojąca, masa cukrowa, skalpel nożyk

5. Aby nadać uszom bardziej naturalny kształt, warto je ułożyć do suszenia na wytłoczce do kwiatów cukrowych. Dobrze sprawdzi się również wytłoczka po jajkach, wyłożona folią. Ja, niestety, pomyślałam o tym, gdy już wyschły, więc moje uszka są płaskie.

wytłoczka do suszenia kwiatów cukrowych

Oczy

1. Rozwałkuj białą masę dość cienko. Do wałkowania użyłam mniejszego pierścienia.

wałkowanie masy cukrowej i wycinanie kształtu foremka mata silikonowa wałek do masy cukrowej

2. Z masy wycinaj małe okrągłe kształty na oczka.

wycinanie kształtu z masy cukrowej foremka mata silikonowa

3. Jeśli zdarzy się, że masa pozostanie w wykrawaczce wydobądź ją metodą pokazaną poniżej.wyciąganie masy z wykrawaczki

4. Czarną masę rozwałkuj bardzo cienko i wytnij z niej maleńkie kółka. To będą źrenice.ałkowanie masy cukrowej i wycinanie kształtu foremka mata silikonowa wałek do masy cukrowej

5. Ułóż czarne kółka na białych. Używając najmniejszego narzędzia kulkowego dociśnij źrenice do oczu. Ta metoda sprawdzi się tylko na jeszcze miękkiej masie. Jeśli elementy są już suche to do ich przyklejenia użyj wody lub kleju cukrowego (jednak uprzedzam – przyklejanie tak małych elementów wymaga pewnej gimnastyki).formowanie oczu z masy cukrowej mata silikonowa masa cukrowa narzędzie kulkowe

Nos

1. Rozwałkuj czarną masę dość cienko (z użyciem mniejszego pierścienia wałka).

wałkowanie masy cukrowej mata silikonowa wałek do masy cukrowej

2. Wytnij serduszka przy pomocy wykrawaczki.wałkowanie masy cukrowej wycinanie nosa foremka serce wykrawaczka mata silikonowa wałek do masy cukrowej

3. Możesz też użyć narzędzia do robienia ozdobnych dziurek. Mi ten kształt bardziej przypadł do gustu. Jednak takie serduszko trudniej wyciągnąć. Pomagałam sobie patyczkiem dołączonym do zestawu.wałkowanie masy cukrowej wycinanie nosa foremka serce wykrawaczka mata silikonowa wałek do masy cukrowej

Kokardki

1.  Różową masę rozwałkuj bardzo cienko. wałkowanie masy cukrowej wycinanie nosa foremka serce wykrawaczka mata silikonowa wałek do masy cukrowej

2. Potnij w paski. Tak jest łatwiej wykrawać kształty przy pomocy listwy.wałkowanie masy cukrowej wycinanie kokardek foremka wykrawaczka mata samogojąca nożyk

3. Wycinaj kształty dociskając i szorując foremką po macie.wałkowanie masy cukrowej wycinanie kokardek foremka wykrawaczka mata samogojąca

4. Gdyby, mimo szorowania, kształt nie oddzielił się zupełnie od reszty masy – pomóż sobie przejeżdżając narzędziem kulkowym po brzegach kształtu. wałkowanie masy cukrowej wycinanie kokardek foremka wykrawaczka mata silikonowa narzędzie kulkowe

5. Kokardki wyciągnij z listwy korzystając z techniki przedstawionej w punkcie 12.wałkowanie masy cukrowej wycinanie kokardek foremka wykrawaczka mata silikonowa narzędzie kulkowe 6. Wycięte kokardki odłóż do wysuszenia.wałkowanie masy cukrowej wycinanie kokardek foremka wykrawaczka mata silikonowa

Muszki

1. Z bardzo cienko rozwałkowanej niebieskiej masy wytnij kokardki. Postępuj tak samo jak z różowymi kokardkami. wałkowanie masy cukrowej wycinanie kokardek foremka wykrawaczka mata silikonowa narzędzie kulkowe 2. Przy pomocy skalpela lub ostrego noża odetnij dolną część kokardy. Muszka gotowa. wałkowanie masy cukrowej przycinanie muszek z masy cukrowej foremka wykrawaczka mata samogojąca nożyk skalpel

Sklejanie buzi misia i ozdabianie babeczki

1. Pozwól wszystkim elementom wyschnąć.

sklejanie elementów misia uszy oczy nos kokardka muszka buzia klej cukrowy pędzelek mata silikonowa

2. Przy pomocy pędzelka nałóż niewielką ilość kleju cukrowego. na oczy, nosek i ozdoby. Ilość kleju ma być minimalna, inaczej zacznie wypływać i tworzyć nieładne zabrudzenia. Jeśli nie używasz kleju tylko wody to działaj uważnie. Wodą, ze względu na jej konsystencję, łatwiej ubrudzić masę.sklejanie elementów misia uszy oczy nos kokardka muszka buzia klej cukrowy pędzelek mata silikonowa

3. Przyklej elementy na właściwe miejsca, delikatnie dociskając.sklejanie elementów misia uszy oczy nos kokardka muszka buzia mata silikonowa 4. Ułóż wszystkie elementy na pokrytej kremem babeczce.

składanie babeczki misia babeczka i ozdoby z masy cukrowej Gotowe!

Urocze babeczki misie z masą cukrową - tutorial gotowa babeczka Urocze babeczki misie z masą cukrową - tutorial gotowa babeczka Urocze babeczki misie z masą cukrową - tutorial gotowa babeczka Urocze babeczki misie z masą cukrową - tutorial gotowa babeczka

Babeczki misie z masą cukrową

Jak Ci się podoba taka ozdoba babeczek? Wypróbujesz?

Aneta

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit_pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

_____________
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje. 🙂

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Jak działa pieczenie?"!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *