Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia

Święta tuż tuż, więc najwyższy czas rozejrzeć się za prezentami. Siadasz przed komputerem i zaczynasz poszukiwania. Przeglądasz oferty różnych sklepów, zaglądasz na allegro i po godzinie jesteś jeszcze bardziej skołowana. Tyle możliwości! Sprzęty, gadżety, barwniki… co wybrać?

Napisałam ten poradnik prezentowy właśnie po to żeby ułatwić Ci wybór. O każdej propozycji wspomniałam w kilku zdaniach, które, mam nadzieję, pomogą Ci podjąć decyzję.

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia

Poradnik prezentowy dla torciar i lubiących wypieki

Wpis będzie długi, bo pomysłów na prezenty dla cukierniczek jest sporo. 🙂 Póki nie zaczęłam go pisać to nie zdawałam sobie sprawy jak wiele gadżetów przydaje się podczas pieczenia i dekorowania wypieków. Jest w czym wybierać!
Miłego czytania. 🙂

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w:

Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

 

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Spis treści

Książki

Najbezpieczniejszą opcją będą zawsze dobre książki. Warto poświęcić chwilę na zastanowienie się jaką wybrać. Nie chcesz przecież żeby Twój prezent zalegał później zakurzony na dnie szafki, prawda? W takim razie zajrzyj do wpisów o najlepszych książkach cukierniczych i zdecyduj co najbardziej pasuje do osoby, którą chcesz obdarować. Opisałam tam dokładnie każdą pozycję. Tutaj opowiem tylko krótko o każdej z nich.

TOP 5 najlepszych książek cukierniczych, które musisz przeczytać

Najlepsze książki cukiernicze, które warto kupić. Część 2

6 książek cukierniczych dla ambitnych cukierniczek. Recenzje.

Najlepsze ebooki cukiernicze – sprawdź co warto kupić

“Sztuka dekoracji cukierniczej” Międzynarodowa Szkoła Squires Kitchen

W tym opasłym tomie opisano całą masę dekoracji cukierniczych. Co ważne – każda technika jest przedstawiona tak jak na naszym blogu – krok po kroku. To 520 stron konkretnej wiedzy cukierniczej.

Książkę możesz kupić tutaj, cena ok. 150 zł.

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - książka “Sztuka dekoracji cukierniczej” Międzynarodowa Szkoła Squires Kitchen

“Dziewczyny z wypiekami” Małgorzata Nagat i Agata Stankiewicz

Pozycja w sam raz dla osoby, która lubi cukiernicze eksperymenty. Połączenia smaków są tutaj nietypowe, np. miętowo-bazyliowe miniserniczki czy pistacjowe trufle z kardamonem. Bardzo różnorodne są również same przepisy – od tortów, przez ciasta i torciki musowe, aż do małych deserów.

Książkę możesz kupić tutaj, cena ok. 80 zł.

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - książka "Dziewczyny z wypiekami" Agata Stankiewicz i Małgorzata Nagat

“Gotowanie dla geeków” Jeff Potter

To nie jest książka o pieczeniu (a o gotowaniu), ale wyjaśnia wiele spraw z nim związanych. Autor w zrozumiały sposób opisuje co dzieje się podczas przygotowywania wypieków i pieczenia. Odpowiada na pytania, które przychodzą do głowy dociekliwym fanom cukiernictwa, np. dlaczego ciasto rośnie lub czym różni się proszek do pieczenia od sody oczyszczonej.

Książkę możesz kupić tutaj, cena ok. 60 zł.

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - książka “Gotowanie dla geeków” Jeff Potter

“Chleb” Jeffrey Hamelman

Prawdziwa biblia chleba. Opisuje szczegółowo każdy składnik i etap przygotowania chleba, bułek, chałek i wielu innych piekarniczych smakołyków. To świetny prezent dla każdego, kto chce rozpocząć wypiekanie pieczywa w domowym zaciszu.

Książkę możesz kupić tutaj, cena ok. 35 zł.

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - książka “Chleb” Jeffrey Hamelman

“Szkoła Cukiernictwa. 100 przepisów szefa kuchni” Le Cordon Bleu

Książka dla początkujących i zaawansowanych cukierników. Przepisy przedstawiono krok po kroku wraz ze zdjęciami. Są “domowe” przepisy na babeczki, suflety czy tartę Tatin. Są też klasyki z wyższej półki, np. makaroniki i opera cake. A także odjechane połączenia takie jak ptysie z yuzu i czekoladą, kostki waniliowe z fiołkami krystalizowanymi czy tort z aloesem i poziomkami.

Książkę możesz kupić tutaj, cena ok. 60 zł

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - książka szkoła cukiernictwa le cordon bleu

“Wafer Paper Cakes” Stevi Auble

Genialna książka opisująca jak “bawić się” papierem waflowym. Znajdziesz w niej szczegółowy opis wykonania jadalnych, papierowych ozdób. Każda dekoracja została opisana krok po kroku, wraz z informacją jakich narzędzi należy użyć. Są tam kwiaty, geometryczne ozdoby, kokardy, falbanki i toppery. Mnóstwo przepięknych inspiracji!

To jedyna anglojęzyczna książka w tym zestawieniu. Jeśli nie władasz biegle angielskim to spokojnie – z użyciem Google Translate na pewno dasz radę. 🙂

Książkę możesz kupić tutaj, cena ok. 100 zł

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - książka wafer paper cakes Stevi Auble

“Dziewczyny z wypiekami. 4 pory roku.” Agata Stankiewicz i Małgorzata Nagat

W odróżnieniu od pierwszej książki Agaty i Małgosi, w tej nie znajdziesz tortów. Dziewczyny skupiły się na mniejszych formach oraz ciastach. Jest tutaj sporo deserów musowych, ciast, serników, tart, ciasteczek, popsów w różnych kształtach czy deserków w pucharkach. To fajna baza do komponowania własnych słodkich stołów.

Książkę możesz kupić tutaj, cena ok. 40 zł

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - książka "Dziewczyny z wypiekami. 4 pory roku." Agata Stankiewicz i Małgorzata Nagat

“Słodko” Yotam Ottolenghi, Helen Goh

To książka absolutnie wspaniała. Każdy rozdział również rozpoczyna się od wstępu, w którym opisano jakie sprzęty będą potrzebne to wykonania deserów i zamieszczono ciekawe wskazówki na temat przygotowania i wykorzystania przepisów. Ma 350 stronach przedstawiono niezliczone przepisy na ciasteczka, ciasta, torty, serniki, tarty i małe desery. Każdy z nich jest rozpisany szczegółowo, krok po kroku. Są wskazówki na temat przechowywania i informacje jak można zmodyfikować przepis.

Książkę możesz kupić tutaj, cena ok. 110 zł

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - książka "Słodko" Yotam Ottolenghi, Helen Goh

„Jedz czekoladę i żyj 100 lat” Natasza Kotarska

Jak wskazuje tytuł – to książka o czekoladzie. O tym jak powstaje, jak ją przechowywać i jak jeść. Jest nawet rozdział o tym jak wybrać dobrą czekoladę w supermarkecie! Poza tym oczywiście są czekoladowe przepisy. Myślę, że będzie to fajna propozycja dla każdej czekoladomaniaczki.

Książkę możesz kupić tutaj, cena ok. 60 zł

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - książka Jedz czekoladę i żyj 100 lat Nataszy Kotarskiej

“Sugar fairy tales” Jowita Woszczyńska

Najpiękniejsza książka ever! Mistrzyni świata w sugarcraftingu zdradza tajniki dekorowania swoich pięknych prac. Znajdziesz tutaj tutoriale z mnóstwem technik cukierniczych (figurki, aerograf, lukrowanie, tort 3D i wiele innych) oraz przepiękne zdjęcia cukierniczych cudów jakie tworzy Jowita. To piękna cukiernicza baśń, którą warto mieć na swojej półce.

Książkę możesz kupić tutaj, cena ok. 230 zł

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - książka Jowity Woszczyńskiej Suga fairy tales

“Lukullus. Nowe ciastkarstwo” Albert Judycki, Jacek Malarski

Książka niezwykła. Piękna, merytoryczna, dopracowana w każdym szczególe. Znajdziesz w niej bardzo szczegółowe opisy technik cukierniczych, 75 kompletnych receptur na desery (od drożdżowego po mono-porcje) i ponad 100 stron wiedzy zawartej w słowniku cukierniczym. Pozycja obowiązkowa!

Książkę możesz kupić tutaj, cena ok. 239 zł

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - książka Lukullus Nowe ciastkarstwo“Czekolada. Szkoła Cukiernictwa”Le Cordon Bleu

Książka, której przeglądanie zawsze kończy się wielką ochotą na czekoladowy deser.

To niemal 200 apetycznych przepisów z czekoladą w roli głównej. Znajdziesz tu również kilkanaście tutoriali m.in. temperowanie czekolady, dekoracje czekoladowe, idealne ciasto kruche, pokrywanie ciast polewą, przygotowanie trufli i wiele innych.

Książkę możesz kupić tutaj, cena ok. 60 zł
Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - Książka Czekolada. Szkoła cukiernictwa

“Desery koncepcyjne” Sylwia Grodzka-Haba

Książka z monoporcjami “jak z Instagramu”. Teraz masz okazję poznać proces przygotowania tych małych dzieł sztuki. Znajdziesz tu przepisy na 10 niesamowitych deserów (każdy składa się 5-8 elementów), które łączą niezwykłe smaki i struktury. Poznasz metody składania i dekoracji deserów godnych najlepszych światowych cukierni.

Książkę możesz kupić tutaj, cena ok. 349 zł
Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - książka Desery Koncepcyjne

“Kreacje” Iwaniuk Rosiński Wiśniewski

Książka zawiera wiele ciekawych, inspirujących przepisów na nowoczesne desery i niespotykane połączenia smaków oparte na polskich składnikach. Są też podstawowe receptury na różne rodzaje bez i kremów, a także informacje o składnikach i ich właściwościach. Pozycja dla osób posiadających już sporą wiedzę oraz profesjonalne sprzęty.

Książkę możesz kupić tutaj, cena ok. 120 zł
Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - książka Kreacje

Instrukcja obsługi tortu” Zuzia Nowakowska-Sikora

Świetnie, lekko napisana książka ucząca jak zacząć przygodę z tortami. Znajdziesz w niej wszystko – od pieczenia biszkoptu po dekorację. To kompendium tortowej wiedzy. Wszystko przedstawione krok po kroku, wraz ze zdjęciami każdego etapu. Bardzo ciekawa lektura.

Książkę możesz kupić tutaj, cena ok. 199 zł

Kod rabatowy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w Cake Atelier.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz 10% zniżki na wszystkie ebooki oraz książkę papierową.

 

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - książka Instrukcja obsługi tortu

“How Baking Works” Paula I. Figoni

Książka w zrozumiały sposób tłumaczy jak wpływają na siebie składniki ciast i deserów, jak powstaje smak oraz jakie znaczenia mają użyte narzędzia.

Ponad 500 stron wiedzy cukierniczej. Każda aspirująca cukierniczka powinna ją przeczytać.

Książka w języku angielskim.

Książkę możesz kupić tutaj, cena ok. 290 zł
Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - książka How baking works

“Tortowy ebook” Ula Stępniak

Pozycja obowiązkowa dla każdej fanki tworzenia tortów. Ula Stępniak zdradziła swoje przepisy na 10 przepysznych tortów. Są tam nie tylko biszkopty i kremy, ale także wszystkie potrzebne dodatki takie jak chrupiące prażynki, owocowe żelki, nasączenia czy tynk.

Ebook możesz kupić tutaj, cena ok. 118 zł.

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - tortowy ebook Ula Stępniak

“Nowy Tortowy” Ula Stępniak

Kolejna dawka tortowych przepisów. 10 receptur na torty (w tym wszystkie elementy – od biszkoptu i nasączu po kremy, chrupki i żelki) i 3 na tynki. Dodatkowo szczegółowy wstęp opisujący rolę użytych składników, potrzebne narzędzia i plan pracy przy robieniu tortu.

Świetny ebook dla początkujących i średniozaawansowanych torciar.

Ebook możesz kupić tutaj, cena ok. 149 zł.

Kod rabatowy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakup ebooków Uli Stępiak.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz 5% zniżki na wszystkie ebooki.

 

“Nowy Tortowy” Ula Stępniak

“Eklery” Ada Lal (Ptiszu)

Piękny, doskonale przemyślany i kom-pleksowy ebook na temat ciasta parzonego. Dokładne instrukcje opisujące co wpływa na jego wyra-stanie, jak je szprycować i wypiekać. Informacje jak unikać najczęstszych problemów.

Przepisy są nietuzinkowe, ciekawe smakowo i pięknie udekorowane.

Po lekturze poczujesz się gotowa do podjęcia eklerowych prób lub do doskonalenia techniki.

Ebook możesz kupić tutaj, cena ok. 179 zł.

ebook “Eklery” Ada Lal (Ptiszu)

 

“Torty ptiszu” Ada Lal (Ptiszu)

W ebooku znajdziesz wszystko co powinnaś wiedzieć żeby tworzyć stabilne i smaczne torty w wersji PRO. Jest obszerna część techniczna z opi-sem składników i technik. Dowiesz się jak kroić biszkopty, czym i jak je nasączać i jak składać tort. A na koniec poznasz unikalne przepisy na 10 różnych tortów.

Kompendium wiedzy o tworzeniu tortów.

Ebook możesz kupić tutaj, cena ok. 199 zł.

ebook “Torty ptiszu” Ada Lal (Ptiszu)

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Mikser planetarny

Każda fanka wypieków albo już ma robot planetarny albo o nim marzy. KitchenAid to zwykle ten jedyny, do którego wzdychają torciary. Jest solidny, radzi sobie z każdym rodzajem ciasta, a do tego tak pięknie wygląda! Zasadniczym minusem jest cena tego sprzętu. Taki robot kosztuje sporo ponad tysiąc złotych. Jeśli tylko chcesz wydać taką kwotę to bez wahania bierz KitchenAida!

Ale co w sytuacji, gdy masz co najwyżej kilkaset złotych? Możesz kupić naprawdę przyzwoity sprzęt marki Silvercrest (to marka Lidlowa). Choć kosztuje niewiele to spisuje się bardzo dobrze. Wygląda też dobrze. 🙂 Sama korzystam z modelu SILVERCREST SKM 600 B2 i bardzo sobie go chwalę. Kosztuje tylko 249 zł!

Dokładną recenzję tego robota znajdziesz w moim wpisie

TEST MIKSERÓW – Tani robot planetarny Silvercrest (z Lidla) VS ręczny z misą

Model SKM 600 B2 (czyli dokładnie ten, który przetestowałam) jest dostępny w trzech kolorach:

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - robot planetarny z lidla silvercrest skm 600 a1

 

Zestaw podstawowych narzędzi do składania i tynkowania tortów

Narzędzi ułatwiających składanie i tynkowanie tortów jest wiele. Nie wszystkie są konieczne, ale bardzo wiele z nich się przydaje. Nie będę się tutaj rozpisywała o każdym z nich, dlatego polecam Ci zapoznanie się z wpisem na temat podstawowych narzędzi do składania i tynkowania tortów. Tam dokładnie wyjaśniłam co do czego służy.

Podstawowe narzędzia do tworzenia (składania i tynkowania) tortów

Rant, patera obrotowa i skrobka to święta trójca tortowania i taki zestaw będzie idealnym prezentem dla początkujących.

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - zestaw do przygotowania tortu, rant regulowany dorosiowe ranty, skrobka japonka patera obrotowa ikea

Ranty cukiernicze

Od nich zaczyna się prawdziwa przygoda z tortami, wcześniej są tylko zwykłe placki. Ranty służą do pieczenia i składania tortów. Ułatwiają cały proces i sprawiają, że tort jest prosty, więc ozdabianie też jest łatwiejsze. Osobie początkującej wystarczy jeden rant, najbardziej uniwersalny będzie model regulowany w zakresie 15-21 cm od Dorosiowe Ranty. To wielkość, która pozwala na przygotowanie tortu dla 10-20 osób. Bardziej zaawansowanym cukiernikom przydadzą się różne wielkości, a osobom piekącym na zamówienie – nawet kilka rantów o tych samych rozmiarach.

Ranty kupisz tutaj, cena od 40 zł.

Dodatkowo – Folia rantowa

Do kompletu warto dorzucić też folię rantową. Ten gadżet bardzo ułatwia wyciągnięcie złożonego tortu z rantu bez ryzyka uszkodzenia. Jest też wygodniejsza w użyciu niż papier do pieczenia i można jej używać wielokrotnie. Zwróć tylko uwagę żeby folia była dość gruba bo z takimi łatwiej się pracuje. Folia często jest sprzedawana w rolkach po 100 metrów – to bardzo dużo (ja od 3 lat korzystam z rolki 20m i odwinęłam dopiero połowę). Lepiej wybrać folię, którą można kupić w mniejszej rolce lub taką na metry.

Folię rantową kupisz tutaj, cena 3,69 zł/metr.

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia, rant regulowany do tortów dorosiowe ranty, folia rantowa

Talerz obrotowy

Kolejny niezbędny gadżet. Bez niego piękne otynkowanie (czyli obłożenie tortu kremem z zewnątrz) jest niemal niemożliwe. W roli talerza obrotowego świetnie sprawdza się taca obrotowa z Ikei. Jest tania i radzi sobie dużo lepiej niż wiele droższych, dedykowanych patery obrotowych.

Bardzo często polecane są również patery z aluminiowe (np. marki Royal Catering). My nie miałyśmy okazji ich testować, ale doświadczone torciary mówią, że są stabilne i bardzo lekko się obracają. A jeśli torciary polecają to z pewnością warto. 🙂

Talerz obrotowy Ikea kupisz tutaj, cena ok. 40 zł.
Dobrą paterę aluminiową kupisz tutaj, cena ok 170 zł.

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - patera obrotowa ikea do tynkowania tortu

Skrobka

Packa służy przede wszystkim do wygładzenia kremu na torcie. Tak naprawdę sprawdzi się każda, która u dołu ma kąt prosty (wtedy wystarczy ją oprzeć o podkład żeby otrzymać prosto otynkowany tort). Jest bardzo wiele modeli pacek, a to, która stanie się ulubioną jest kwestią indywidualną. Dla mnie obecnie najlepszą skrobką jest “japonka” od Dorosiowe Ranty. Nią tynkowanie idzie mi najsprawniej i efekt jest najlepszy. Zresztą podobnej, dość elastycznej skrobki, używają również topowi cukiernicy, na przykład Tortik Annushka.

Skrobkę Dorosiowe Ranty “japonka” kupisz tutaj, cena ok. 15 zł.

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - skorbka do tynkowania tortu japonka dorosiowe ranty

Niedawno otrzymałam również do przetestowania brokatową skrobkę od Miniowe Formy 3D. Nie miałam jeszcze okazji sprawdzić jej w akcji, ale muszę przyznać, że wygląda pięknie. Poza błyszczącym wykończeniem packa może zostać spersonalizowana poprzez wygrawerowanie dowolnego napisu. Czy to nie brzmi jak świetny prezent? 🙂

Skrobkę brokatową Miniowe Formy 3D kupisz tutaj, cena od 30 zł.

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - skrobka do tortu brokatowa miniowe formy 3d

W zestawie taniej!

W sklepie Słodka Pasja możesz kupić zestaw, w skład którego wchodzi rant regulowany 15-21cm, skrobka “japonka” 25cm oraz 1m folii rantowej 12cm. Kupując te produkty w pakiecie zapłacisz mniej. 🙂

Zestaw tortowy kupisz tutaj, cena ok. 80 zł.

Zestaw podstawowych narzędzi to tortowania - skrobka, rant i folia rantowa

Nóż do biszkoptu

Dobrej jakości nóż to prawdziwy skarb. Można nim idealnie pociąć biszkopt, lub inne ciasto, na proste blaty. Naprawdę ostry nóż nie szarpie ciasta, więc podczas krojenia nie powstaje masa okruszków. Powinien też być długi, żeby można było nim przeciąć nawet duże ciasto. To gadżet, który wydaje się niepotrzebny (przecież każdy ma w kuchni jakiś nóż, prawda?) ale już po pierwszym użyciu okazuje się niezbędny.

Nóż kupisz tutaj, cena ok 40 zł.

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - nóż do biszkoptu

Ranty do żelek

Niskie, regulowane ranty do żelek z pewnością ucieszą każdą bardziej zaawansowaną torciarę. Może nie jest to obowiązkowy sprzęt, ale za to bardzo przydatny. Najważniejszą ich cechą jest to, że są regulowane, co jest bardzo wygodne przy tworzeniu tortów różnej wielkości. Te, które chcę Wam polecić (czyli marki Dorosiowe Ranty) są łatwe w regulacji, a mycie nie jest problemem bo można je wrzucić do zmywarki.

Ranty do żelek kupisz tutaj, cena od 60 zł.

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - regulowane ranty do żelek dorosiowe ranty

Separator do tortu

Separator to takie magiczne piętro

w torcie, które sprawi, że gościom zabraknie słów.

Wykonany jest z wytrzymałej stali, która z łatwością udźwignie nawet bardzo ciężki tort. Występuje w wielu kształtach – może być widoczny w gotowym torcie i tworzy jego dekorację, a może zostać ukryty i sprawić, że tort będzie sprawiał wrażenie lewitującego.

Separator kupisz tutaj, cena od 199zł.

Dostępne są też bony prezentowe.

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w sklepie Chocolover!
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz 5% rabatu na cały asortyment!

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - separator do tortu

Dyski do tynkowania

Problemem numer jeden podczas tworzenia tortu jest tynkowanie (czyli pokrywanie kremem boków i wierzchu tortu). “Jak ładnie otynkować tort?” i “Jak zrobić idealny kant?” to dwa pytania najczęściej powtarzające się na tortowych grupach. Każda cukierniczka chce żeby jej tort był piękny, a tynk odgrywa tutaj zasadniczą rolę.

Dyski do tynkowania są takim trochę oszukaniem systemu. 🙂 Można dzięki nim uzyskać idealny tynk, bez żmudnego gładzenia. Sama bardzo lubię z nich korzystać bo szybko i bez nerwów otrzymuję świetnie otynkowany tort.

Jedynym minusem dysków jest brak regulacji. Do każdej wielkości tortu potrzebny jest oddzielny komplet dysków. Z tego powodu warto kupić od razu przynajmniej dwie wielkości. 🙂 To jakie najlepiej wybrać zależy od tego jak duże torty zwykle wykonuje osoba obdarowywana. U mnie są to 16 cm i 20 cm i takie dyski kupiłabym na początek.

Dyski do tynkowania kupisz tutaj, cena od 20 zł.

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - dyski do tynkowania tortu miniowe formy 3d

Tortowy alfabet

Ozdabianie tortu często wymaga personalizacji. Na torcie urodzinowym może pojawić się napis np. “Roczek Janka”. Ten efekt da się uzyskać na różne sposoby. Najłatwiej kupić personalizowany topper (np. w Miniowe Formy 3D), jednak to rozwiązanie ma poważny minus – na każdy tort potrzebny będzie kolejny topper. Można napis wykonać z masy cukrowej, namalować na torcie, wykonać z izomaltu… ale wszystkie te metody wymagają umiejętności i sporej ilości czasu.

Z tego powodu bardzo popularnym rozwiązaniem są literki do odciskania. Układa się je na rozwałkowanym kawałku masy cukrowej, dociska, a powstałe wgłębienia wypełnia jadalnym barwnikiem (lub nie, zależnie od projektu). Tak wykonane napisy pięknie prezentują się na torcie, a wystarczy raz zakupić cały alfabet żeby wykonać nieskończenie wiele takich etykiet.

Alfabet przyda się każdej osobie tworzącej torty – bez znaczenia czy robi ich 10 tygodniowo czy jeden na trzy miesiące. Najlepsze tortowe alfabety oferują Miniowe Formy 3D. Są świetnie wykonane, zamknięte w estetycznym pudełku, a do wyboru jest kilka różnych czcionek – od zupełnie prostych po dekoracyjne wywijasy. Bardzo polecam!

Tortowy alfabet kupisz tutaj, cena od 89 zł.

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - alfabet tortowy miniowe formy 3d

 

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w:

Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

 

Ranty do ciast i blaszka do pieczenia

Ranty cukiernicze mogą służyć nie tylko do pieczenia i składania tortów, ale też do przygotowania wszystkich innych ciast. W odróżnieniu od tradycyjnych blaszek, ranty nie są produkowane z podrzędnej jakości blachy, która rdzewieje. Nie są również pokryte rysującą się i odpryskującą warstwą farby. Można je myć w zmywarce i nie zajmują tak dużo miejsca w szafce (szczególnie forma prostokątna, która składa się z 4 narożnych elementów). Dzięki temu, że są regulowane to jeden rant może zastąpić kilka form do pieczenia. Dodatkowo łatwo można z nich wyciągnąć ciasto, co w tradycyjnej blaszce bywa trudne. Chyba każdy zna hasło, że pierwszy kawałek idzie na zmarnowanie? Nie w rancie. 🙂

Przed wylaniem ciasta wystarczy zabezpieczyć spód papierem do pieczenia, a rant ustawić na płaskiej blaszce (najłatwiej gotowe ciasto przenosić również na niej). Dlatego polecam dodatkowo zakup dedykowanej blaszki. Szczególnie jeśli blacha z piekarnika nie jest prosta (np. moja ma wzniesienie na środku).

Mam w swojej kolekcji jeden regulowany rant do ciast oraz blaszkę i bardzo sobie cenię ten zestaw. Na pewno zaopatrzę się jeszcze w model prostokątny i będę mogła pozbyć się poobdzieranych blaszek, na które już nie mogę patrzeć.

AKTUALIZACJA:
Zakupiłam prostokątny rant i teraz wszystkie ciasta (poza okrągłymi) piekę właśnie w nim. Od bardzo małych, wielkości keksówki, aż po ciasta duże na całą blachę. Jeden rant a tyle możliwości! Rant układam na macie silikonowej ułożonej na płaskiej blaszce do pieczenia, dzięki czemu nie muszę już używać papieru do pieczenia.

Okrągłe ranty do ciast kupisz tutaj, cena od 54 zł.
Prostokątny rant do pieczenia ciast kupisz tutaj, cena ok 107 zł.

Blaszkę do pieczenia kupisz tutaj, cena od 55 zł.

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - blacha i rant regulowany do pieczenia ciast dorosiowe ranty

W zestawie taniej!

Chcesz kupić prostokątny rant regulowany oraz blaszkę do piekarnika? Wybierz zestaw, w którym znajdziesz jeszcze matę silikonową. Za komplet zapłacisz mniej. 🙂
Zestaw do pieczenia ciast kupisz tutaj, cena 239 zł.

zestaw do pieczenie ciast - blaszka, mata silikonowa, rant prostokątny

 

Ranty do deserów

Małe, nieregulowane ranciki służą do tworzenia nowoczesnych deserów w kształcie tuby. Dobrej jakości pierścienie nadają się zarówno do pieczenia jak i do składania deserów. Tutaj ponownie polecę Dorosiowe Ranty, ponieważ ich ranciki są doskonałej jakości i występują w różnych rozmiarach. Warto kupić od razu min. 6 takich samych rantów, a najlepszy byłby zestaw 12 sztuk.

Ranty do deserów kupisz tutaj, cena od 35 zł.

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - ranty do deserów dorosiowe ranty

Perforowana mata do pieczenia

Maty perforowane to nasze niedawne odkrycie. Dziurki w macie pomagają równomiernie rozprowadzać ciepło i przyspieszają odparowanie wilgoci. Dzięki temu produkty pieczone na macie są kruche, rosną równomiernie i mają ładny kształt. Nadaje się do pieczenia kruchych ciastek, tartaletek i tart, a także do pierniczków czy ciasta parzonego m.in. ptysi i eklerów.

W tym wpisie możesz zobaczyć jaka jest różnica w wyglądzie ciasteczek pieczonych na zwykłej macie silikonowej i perforowanej:

Lukrowane ciasteczka maślane z jadalnymi kwiatami

Matę perforowaną kupisz tutaj, cena ok 35 zł.

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - mata silikonowa paerforowana

Listwy dystansowe do wałkowania

Twórca tego produktu musiał znać sytuację, gdy podczas wałkowania ciasto na brzegach wychodzi cieńsze niż na środku. Te dwie cienkie listwy wystarczą aby idealnie równo rozwałkować ciasto lub masę cukrową. Używa się ich bardzo prosto – trzeba położyć ciasto między listwami i wałkować opierając na nich wałek. W końcu ciasteczka wychodzą równe!

Dostępne są 3 grubości listew – 2 mm, 3 mm i 5 mm.
5 mm nada się do wałkowania ciasta na ciasteczka, 3 mm – na tarty i tartaletki, a 2 mm – do masy cukrowej. Warto mieć je wszystkie.

Listwy do wałkowania kupisz tutaj, cena od 10 zł,
lub tutaj w zestawie za ok. 34zł

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - listwy dystansowe do wałkowania

Patera ozdobna

Niektóre kobiety mają kilkanaście torebek, inne – dziesiątki par butów, a torciary marzą o pięknych paterach. Nie ważne, że w szafce stoi ich już kilka, bo na kolejną na pewno znajdzie się miejsce. 😉
Najbardziej pożądane są patery ceramiczne ale bardzo dobrze prezentują się też takie z melaminy czy ze szkła. Nie polecam jednak zwykłego, tandetnego plastiku – wygląda naprawdę źle.

Patery możesz kupić tutaj (ogromny wybór), tutaj (piękna melamina), tutaj (fajne i tanie) lub tutaj (moje ukochane patery w skandynawskim stylu) cena od 40 zł.

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - patery ozdobne na tort

Formy silikonowe

Monoporcje zawojowały cukierniczy świat, co zupełnie nas nie dziwi – wyglądają niesamowicie, a przy tym nie są trudne do zrobienia (choć bywają pracochłonne). Żeby przygotować tego typu deser potrzebne są specjalne, silikonowe formy. Występują w przeróżnych kształtach, a ich kupowanie jest uzależniające. 😉 Zawsze znajdzie się jakiś model, który by się przydał. Foremek do monoporcji nigdy dość!

Formy silikonowe możesz kupić tutaj, cena od 20 zł.

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - formy silikonowe do deserów

Rękaw cukierniczy i tylki

Obowiązkowy zestaw każdej cukierniczki. Jest to sprzęt tak podstawowy, że każda fanka słodkości prędzej czy później zaczyna się za nim rozglądać. Przydaje się do ozdabiania tortów, babeczek, ciast i deserów. Ułatwia przekładanie tortów i wypełnianie foremek na monoporcje. Po prostu trzeba go mieć.
Warto wybrać duże tylki, one częściej się przydają.

Rękawy cukiernicze kupisz tutaj, a zestaw dużych tylek tutaj, cena ok. 35 zł za zestaw

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - rękaw cukierniczy, tylki cukiernicze

Posypki Słodki Bufet

Posypki Słodki Bufet to Rolls-Royce wśród posypek. Każda cukierniczka bardzo się z nich ucieszy. Nawet jeśli już ma kolekcję to zawsze można ją powiększyć. 🙂

Na czym polega ich fenomen? Miksy są perfekcyjnie skomponowane i wyglądają świetnie na słodkościach. Są też smaczne. Na przykład duże kulki mają w środku chrupkę czekoladową!

Posypki kupisz tutaj, cena ok. 30zł.

Kod rabatowy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w Słodki Bufecie.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz 10% zniżki na wszystkie produkty.

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - posypki Słodki Bufet

Podstawowy zestaw do masy cukrowej

Ozdoby na tortach najczęściej wykonywane są z masy cukrowej. Nic w tym dziwnego bo jest łatwo dostępna i przyjemnie się z nią pracuje. Nie wymaga też zbyt kosztownych narzędzi. Wystarczy mata silikonowa, wałek, skalpel, mata samogojąca i zestaw narzędzi do modelowania. Oczywiście można pójść dalej i kupować różnego rodzaju foremki czy wykrawacze, ale na początek taki zestaw w zupełności wystarczy.

Szczegółowo o narzędziach do masy cukrowej napisałam w tym wpisie:

Podstawowe narzędzia do masy cukrowej. Niezbędnik

Matę silikonową kupisz tutaj, cena ok. 17 zł
Wałek do masy cukrowej kupisz tutaj, cena ok. 35 zł
Skalpel kupisz tutaj, cena ok. 20 zł
Matę samogojącą kupisz tutaj, cena ok. 15 zł.

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - zestaw do masy cukrowej, mata silikonowa, mata samogojąca, wałek do masy cukrowej, skalpel

Masa cukrowa i barwniki

Zestaw mas cukrowych i barwników również będzie dobrym prezentem. Jeśli chcesz obdarować osobę początkującą to najlepiej postaw na barwniki w żelu. Wybierz przede wszystkim kolor żółty, czerwony, niebieski i czarny, ale przydatny będzie też zielony, różowy, brązowy i fioletowy. Dla osób bardziej zaawansowanych lepsze mogą się okazać bardziej wyszukane odcienie takie jak turkusowy, brzoskwiniowy czy bordowy.

Jeśli osoba obdarowywana pracuje (lub zamierza pracować) z czekoladą lub tłustymi masami (np. tynkami do tortu) to warto postawić na barwniki tłuszczowe, np. marki Colour Mill.

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - barwniki jadalne

Jeśli chodzi o masę cukrową to warto wybrać Saracino do modelowania, ponieważ ona sprawdza się dobrze przy małych elementach, emblematach czy figurkach. Białą masę w łatwy sposób można zabarwić na dowolny kolor, poza czarnym i czerwonym, które trudno uzyskać. Dlatego dobrze żeby w zestawie znalazło się większe opakowanie masy w kolorze białym i małe opakowania czarnej i czerwonej.
Do kompletu warto dorzucić jeszcze CMC, czyli proszek, który przyspieszy wysychanie masy cukrowej.

Masę cukrową Saracino kupisz tutaj, cena od 13 zł.
Barwniki żelowe kupisz tutaj, a tłuszczowe tutaj cena od 10 zł.
CMC kupisz tutaj, cena ok. 20 zł.

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - masa cukrowa saracino biała

Wykrawacze

Foremki, wykrawaczki, wykrawacze. Niezależnie jak je nazwiesz, znajdują w cukiernictwie wiele zastosowań. Można nimi wykrawać ciasteczka, wycinać kształty z masy cukrowej, formować lizaki z izomaltu, tworzyć ozdoby z czekolady… Lista nie ma końca, tak jak zawartość szuflady z foremkami każdej cukierniczki. 😉

Tutaj i tutaj znajdziesz mnóstwo fajnych wzorów (ceny zaczynają się od 4 zł).
Ciekawy jest również ten zestaw do wykrawania piernikowych ludzików (cena 22 zł) i
taki komplet do tworzenia jadalnych ozdób choinkowych (kosztuje 39 zł) .

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - wykrawacze do ciastek

Wałki ze wzorem

Takie drewniane wałki umożliwiają przygotowanie kruchych ciasteczek ze wzorem na wierzchu. Wygląda to pięknie i jest łatwe w wykonaniu. Wzorów jest całe mnóstwo – od kwiatowych czy miłosnych po świąteczne i regionalne. A każdy piękny! Dodatkowym atutem tych wałków jest to, że świetnie wyglądają na instagramowych zdjęciach. 😉

Wałki możesz kupić na przykład tutaj, cena od 25 zł.

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - wałki ze wzorem

Ranty do tartaletek

Tartaletkowe must have! Z nimi stworzysz najpiękniejsze mini tarty. Polecamy ranty plastikowe bo są wygodniejsze w użyciu.

Są dostępne w różnych kształtach – najpopularniejsze to te okrągłe, ale możesz zaszaleć i kupić podłużne, kwadratowe czy w kształcie serca.

Ranty do tartaletek kupisz tutaj, cena ok. 70 zł

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - ranty do pieczenia tartaletek

Maszynka do mięsa

Nie jest to sprzęt kojarzący się z przygotowywaniem wypieków, a raczej przywodzący na myśl kotlety mielone. 😉 Ale w słodkiej kuchni przydaje się bardzo! Przede wszystkim do mielenia twarogu na sernik. Uwierz mi – sposób mielenia sera ma ogromny wpływ na konsystencję serniczka. Zresztą, nie musisz mi wierzyć na słowo – przeczytaj mój wpis o mieleniu twarogu, a wszystko stanie się jasne.

Jak najlepiej zmielić twaróg? Test sernikowy.

Polecam Ci zakup modelu z dodatkową szatkownicą, którą można szybko zetrzeć np. jabłka na szarlotkę (ręcznie trwa to całe wieki). Przyda się również do tarcia marchewki, cukinii czy buraków, których również używa się do ciast. Fajne są też przystawki do ciasteczek i makaronu.
Uważam, że to jeden z bardziej uniwersalnych domowych sprzętów, który świetnie się sprawdzi zarówno podczas gotowania jak i pieczenia.

Polecam Ci maszynkę Zelmer z szatkownicą np. ZMM2854, kupisz ją tutaj, cena ok. 370 zł

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - maszynka do mielenia mięsa zelmer

Blender

To kolejny sprzęt potrzebny każdej fance słodkości. Trudno obyć się bez niego, szczególnie podczas przygotowania kremów, musów czy sosów, gdy ważne jest dokładne rozdrobnienie owoców. Przydaje się również np. do przygotowania puree z dyni (idealnego na zupę, ale także do kremu dyniowego w korzennej roladzie) czy podczas pracy z czekoladą.

Nie ma dużego znaczenia jaki model wybierzesz, bo nawet te słabsze dobrze sobie radzą z tego typu zadaniami. Jednak jeśli blender ma służyć też do rozdrabniania orzechów na pastę to warto wybrać model z malakserem.

Blender Bosch MSM2610B kupisz tutaj, cena ok. 160 zł
Blender Braun z malakserem kupisz tutaj, cena ok. 380zł

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - blender bosch

Waga kuchenna

Absolutny must have. Bez wagi pieczenie nie ma sensu. Gdy chodzi o biszkopt czy murzynka to można sobie poradzić odmierzając składniki w szklankach czy łyżkach miarowych, ale przygotowanie w ten sposób makaroników graniczy z cudem. Cukiernictwo jest dziedziną bardzo precyzyjną i nawet drobna zmiana w proporcjach może skończyć się katastrofą.
Jeśli osoba, którą chcesz obdarować dopiero zabiera się za pieczenie, to waga z pewnością bardzo jej się przyda.

Wagę kupisz na przykład tutaj, cena ok 35 zł.

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - waga kuchenna

Waga jubilerska

Jedna waga to za mało dla ambitnej cukierniczki. Do odmierzania żelatyny, pektyny, drożdży, masła kakaowego czy barwników potrzebna jest waga

o większej dokładności niż kuchenna.

Waga jubilerska sprawdza się do tego doskonale, a kosztuje tylko kilkanaście złotych.

Wagę jubilerską kupisz tutaj, cena od 12 zł.

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - waga jubilerska

Aerograf

Urządzenie składające się z kompresora oraz pistoletu (aerografu) służy do natryskiwania jadalnych farbek na powierzchnię tortu, ciasteczek czy deserów. Umożliwia uzyskanie efektów, które bez tego sprzętu są trudne lub wręcz niemożliwie do wykonania. Za jego pomocą można pomalować elementy z masy cukrowej czy papieru waflowego i stworzyć istne dzieło sztuki namalowane na torcie, To dobry prezent dla bardziej zaawansowanych cukierników.

Przy okazji zakupu aerografu warto też dokupić dedykowane barwniki.

Aerograf kupisz tutaj, cena ok. 400 zł.
Barwniki do aerografu kupisz tutaj, cena ok. 17 zł.

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - aerograf cukierniczy

System natryskowy do malowania

Działa tak jak aerograf jednak posiada mocniejszy kompresor i wyrzuca farbę z większą szybkością. Tak naprawdę jest to sprzęt przeznaczony do… malowania ścian. 😀 Mimo to z powodzeniem można go wykorzystać w kuchni Z tego sprzętu korzysta wielu profesjonalnych cukierników. Wykorzystuje się go głównie do pokrywania tortów i deserów tzw. zamszem, czyli mieszanką tłuszczu kakaowego, czekolady i barwnika. Słodkości ozdobione w ten sposób wyglądają niesamowicie. Niestety nie da się uzyskać tego efektu przy pomocy zwykłego aerografu, ponieważ jest on zbyt słaby.

Istnieją kompresory z pistoletami stworzone specjalnie na rynek cukierniczy, jednak są to produkty bardzo drogie (cena powyżej 1000 zł), a dają dokładnie ten sam efekt.

Pistolet natryskowy Bosch PFS 1000 kupisz tutaj, cena ok 350 zł.

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - pistolet natryskowy do zamszu bosch

Palnik cukierniczy

Creme brulee bez chrupiącej, cukrowej skorupki jest po prostu kolejnym waniliowym kremem. Przypalony za pomocą palnika cukier nadaje deserowi niesamowity smak i przyjemną teksturę. Niestety, nie da się uzyskać tego efektu bez palnika.
Ten sprzęt przydaje się również do przypalania bezy i pomoże w uzyskaniu gładkich i lśniących powierzchni na ozdobach z izomaltu.
Kosztuje niewiele, a może sprawić wiele radości (nie tylko cukiernikom, bo mój mąż używa palnika do opalania cebuli na rosół 😉 ).

Palnik możesz kupić tutaj, cena ok. 50 zł.

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - palnik cukierniczy

Czekolada

Wysokiej jakości czekolada jest dobra na wszystko. Pralinki, czekoladki, tabliczki, chocosticki, gorąca czekolada, czekoladowa herbata… każda z tych opcji świetnie sprawdzi się na prezent.

Zwłaszcza jeśli będzie wykonana ręcznie, z dbałością o szczegół i smak.

Takie produkty znajdziesz w małej pracowni czekoladniczej – Choco Malina.

Czekoladę możesz kupić tutaj, cena od 28 zł

czekoladki Chocomalina

Szkolenia

Wszelkie warsztaty, szkolenia i kursy to prezenty wręcz bezcenne. Gadżety na nic się zdają, gdy nie potrafimy z nich korzystać. Oczywiście – wszystkiego można nauczyć się z internetu, ale szkolenie na żywo to coś zupełnie innego. Bezpośredni kontakt z ekspertem umożliwia szybką korektę błędów, co w przypadku samodzielnej nauki może zająć długie godziny i skończyć się zniechęceniem.

Szkoleń jest naprawdę wiele, więc zanim coś wybierzesz to spróbuj zorientować się co najbardziej interesuje osobę obdarowywaną.

Polecamy:

Kod rabatowy na szkolenia!

Mamy dla Ciebie rabat na zakup szkoleń w Cukierniczym Atelier Marty Rietz!

Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz 10% rabatu!

Bony prezentowe

Najlepsze zostawiłam na koniec. 🙂 Jeśli po przeczytaniu tego wpisu nadal nie wiesz co wybrać to polecam Ci voucher na zakupy w dobrym sklepie cukierniczym. Nie będziesz musiała się zastanawiać co kupić i czy prezent będzie trafiony. Obdarowana osoba sama zdecyduje czego potrzebuje najbardziej. 🙂

Bony do sklepu cukierniczego Słodka Pasja możesz kupić tutaj, do wyboru są wartości 50 zł, 100 zł, 200 zł i 300 zł.

Pamiętaj o kuponie rabatowym “cakeitpl“, dzięki któremu również bony możemy kupić taniej. 🙂

Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia - bon prezentowy na zakupy sklep słodka pasja

 

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w:

Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

Poradnik prezentowy dla torciar i lubiących wypieki

Mam nadzieję, ze ten wpis ułatwił Ci wybór idealnego prezentu świątecznego. 🙂

Wesołych Świąt!
Aneta

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

One Reply to “Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *