Święta tuż tuż, więc najwyższy czas rozejrzeć się za prezentami. Siadasz przed komputerem i zaczynasz poszukiwania. Przeglądasz oferty różnych sklepów, zaglądasz na allegro i po godzinie jesteś jeszcze bardziej skołowana. Tyle możliwości! Sprzęty, gadżety, barwniki… co wybrać?
Napisałam ten poradnik prezentowy właśnie po to żeby ułatwić Ci wybór. O każdej propozycji wspomniałam w kilku zdaniach, które, mam nadzieję, pomogą Ci podjąć decyzję.
Poradnik prezentowy dla torciar i lubiących wypieki
Wpis będzie długi, bo pomysłów na prezenty dla cukierniczek jest sporo. 🙂 Póki nie zaczęłam go pisać to nie zdawałam sobie sprawy jak wiele gadżetów przydaje się podczas pieczenia i dekorowania wypieków. Jest w czym wybierać!
Miłego czytania. 🙂
Kod rabatowy na zakupy!
Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w sklepie Słodka Pasja, Miniowe Formy 3D oraz To Się Nosi.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!
Książki
Najbezpieczniejszą opcją będą zawsze dobre książki. Warto poświęcić chwilę na zastanowienie się jaką wybrać. Nie chcesz przecież żeby Twój prezent zalegał później zakurzony na dnie szafki, prawda? W takim razie zajrzyj do wpisów o najlepszych książkach cukierniczych i zdecyduj co najbardziej pasuje do osoby, którą chcesz obdarować. Opisałam tam dokładnie każdą pozycję. Tutaj opowiem tylko krótko o każdej z nich.
TOP 5 najlepszych książek cukierniczych, które musisz przeczytać
Najlepsze książki cukiernicze, które warto kupić. Część 2
“Moje Wypieki Całkiem nowe przepisy!” Dorota Świątkowska
Świetna książka autorki najlepszego bloga cukierniczego w Polsce – MojeWypieki.com. Znajdziesz w niej mnóstwo sprawdzonych przepisów, które polubią wszystkie fanki wypieków – zarówno te początkujące jak i doświadczone.
Książkę możesz kupić tutaj, cena ok. 50 zł.
“Sztuka dekoracji cukierniczej” Międzynarodowa Szkoła Squires Kitchen
W tym opasłym tomie opisano całą masę dekoracji cukierniczych. Co ważne – każda technika jest przedstawiona tak jak na naszym blogu – krok po kroku. To 520 stron konkretnej wiedzy cukierniczej.
Książkę możesz kupić tutaj, cena ok. 150 zł.
“Tortowy ebook” Ula Stępniak
Pozycja obowiązkowa dla każdej fanki tworzenia tortów. Ula Stępniak zdradziła swoje przepisy na 10 przepysznych tortów. Są tam nie tylko biszkopty i kremy, ale także wszystkie potrzebne dodatki takie jak chrupiące prażynki, owocowe żelki, nasączenia czy tynk.
Ebook możesz kupić tutaj, cena ok. 118 zł.
“Moje cztery pory roku” Iga Sarzyńska
Iga Sarzyńska tworzy zachwycające lukrowane ciasteczka i cukrowe kwiaty, a w tej książce dzieli się swoją wiedzą na ten temat. Każde z tych małych dzieł sztuki ma zdjęcia pokazujące wszystkie etapy ich tworzenia. Wystarczy przygotować narzędzia, otworzyć książkę i zabrać się do pracy. 🙂 Oglądanie tego poradnika to przyjemność sama w sobie, bo zdjęcia w niej zawarte są fenomenalne.
Książkę możesz kupić tutaj, cena ok. 50 zł
“Dziewczyny z wypiekami” Małgorzata Nagat i Agata Stankiewicz
Pozycja w sam raz dla osoby, która lubi cukiernicze eksperymenty. Połączenia smaków są tutaj nietypowe, np. miętowo-bazyliowe miniserniczki czy pistacjowe trufle z kardamonem. Bardzo różnorodne są również same przepisy – od tortów, przez ciasta i torciki musowe, aż do małych deserów.
Książkę możesz kupić tutaj, cena ok. 50 zł.
“Gotowanie dla geeków” Jeff Potter
To nie jest książka o pieczeniu (a o gotowaniu), ale wyjaśnia wiele spraw z nim związanych. Autor w zrozumiały sposób opisuje co dzieje się podczas przygotowywania wypieków i pieczenia. Odpowiada na pytania, które przychodzą do głowy dociekliwym fanom cukiernictwa, np. dlaczego ciasto rośnie lub czym różni się proszek do pieczenia od sody oczyszczonej.
Książkę możesz kupić tutaj, cena ok. 40 zł.
“Chleb” Jeffrey Hamelman
Prawdziwa biblia chleba. Opisuje szczegółowo każdy składnik i etap przygotowania chleba, bułek, chałek i wielu innych piekarniczych smakołyków. To świetny prezent dla każdego, kto chce rozpocząć wypiekanie pieczywa w domowym zaciszu.
Książkę możesz kupić tutaj, cena ok. 35 zł.
Nowe propozycje książek
Na mojej (i Magdy) półce z książkami pojawiły się nowe zdobycze, których nie ujęłam w zestawieniu najlepszych książek (czas chyba na drugą część zestawienia :)), a są na prawdę godne polecenia.
“Szkoła Cukiernictwa. 100 przepisów szefa kuchni” Le Cordon Bleu
Książka dla początkujących i zaawansowanych cukierników. Przepisy przedstawiono krok po kroku wraz ze zdjęciami. Są “domowe” przepisy na babeczki, suflety czy tartę Tatin. Są też klasyki z wyższej półki, np. makaroniki i opera cake. A także odjechane połączenia takie jak ptysie z yuzu i czekoladą, kostki waniliowe z fiołkami krystalizowanymi czy tort z aloesem i poziomkami.
Książkę możesz kupić tutaj, cena ok. 60 zł
“Wafer Paper Cakes” Stevi Auble
Genialna książka opisująca jak “bawić się” papierem waflowym. Znajdziesz w niej szczegółowy opis wykonania jadalnych, papierowych ozdób. Każda dekoracja została opisana krok po kroku, wraz z informacją jakich narzędzi należy użyć. Są tam kwiaty, gemoetryczne ozdoby, kokardy, falbanki i toppery. Mnóstwo przepięknych inspiracji!
To jedyna anglojęzyczna książka w tym zestawieniu. Jeśli nie władasz biegle angielskim to spokojnie – z użyciem Google Translate na pewno dasz radę. 🙂
Książkę możesz kupić tutaj, cena ok. 80 zł
“Dziewczyny z wypiekami. 4 pory roku.” Agata Stankiewicz i Małgorzata Nagat
W odróżnieniu od pierwszej książki Agaty i Małgosi, w tej nie znajdziesz tortów. Dziewczyny skupiły się na mniejszych formach oraz ciastach. Jest tutaj sporo deserów musowych, ciast, serników, tart, ciasteczek, popsów w różnych kształtach czy deserków w pucharkach. To fajna baza do komponowania własnych słodkich stołów.
Książkę możesz kupić tutaj, cena ok. 45 zł
“Słodko” Yotam Ottolenghi, Helen Goh
To książka absolutnie wspaniała. Każdy rozdział również rozpoczyna się od wstępu, w którym opisano jakie sprzęty będą potrzebne to wykonania deserów i zamieszczono ciekawe wskazówki na temat przygotowania i wykorzystania przepisów. Ma 350 stronach przedstawiono niezliczone przepisy na ciasteczka, ciasta, torty, serniki, tarty i małe desery. Każdy z nich jest rozpisany szczegółowo, krok po kroku. Są wskazówki na temat przechowywania i informacje jak można zmodyfikować przepis.
Książkę możesz kupić tutaj, cena ok. 55 zł
Mikser planetarny
Każda fanka wypieków albo już ma robot planetarny albo o nim marzy. KitchenAid to zwykle ten jedyny, do którego wzdychają torciary. Jest solidny, radzi sobie z każdym rodzajem ciasta, a do tego tak pięknie wygląda! Zasadniczym minusem jest cena tego sprzętu. Taki robot kosztuje sporo ponad tysiąc złotych. Jeśli tylko chcesz wydać taką kwotę to bez wahania bierz KitchenAida!
Ale co w sytuacji, gdy masz co najwyżej kilkaset złotych? Możesz kupić naprawdę przyzwoity sprzęt marki Silvercrest (to marka Lidlowa). Choć kosztuje niewiele to spisuje się bardzo dobrze. Wygląda też dobrze. 🙂 Sama korzystam z modelu SILVERCREST SKM 600 B2 i bardzo sobie go chwalę. Kosztuje tylko 249 zł!
Dokładną recenzję tego robota znajdziesz w moim wpisie
TEST MIKSERÓW – Tani robot planetarny Silvercrest (z Lidla) VS ręczny z misą
Model SKM 600 B2 (czyli dokładnie ten, który przetestowałam) jest dostępny w trzech kolorach:
- biały kupisz tutaj
- czarny kupisz tutaj
- różowy kupisz tutaj
- miętowy kupisz tutaj
Zestaw podstawowych narzędzi do składania i tynkowania tortów
Narzędzi ułatwiających składanie i tynkowanie tortów jest wiele. Nie wszystkie są konieczne, ale bardzo wiele z nich się przydaje. Nie będę się tutaj rozpisywała o każdym z nich, dlatego polecam Ci zapoznanie się z wpisem na temat podstawowych narzędzi do składania i tynkowania tortów. Tam dokładnie wyjaśniłam co do czego służy.
Podstawowe narzędzia do tworzenia (składania i tynkowania) tortów
Rant, patera obrotowa i skrobka to święta trójca tortowania i taki zestaw będzie idealnym prezentem dla początkujących.
Ranty cukiernicze
Od nich zaczyna się prawdziwa przygoda z tortami, wcześniej są tylko zwykłe placki. Ranty służą do pieczenia i składania tortów. Ułatwiają cały proces i sprawiają, że tort jest prosty, więc ozdabianie też jest łatwiejsze. Osobie początkującej wystarczy jeden rant, najbardziej uniwersalny będzie model regulowany w zakresie 15-21 cm od Dorosiowe Ranty. To wielkość, która pozwala na przygotowanie tortu dla 10-20 osób. Bardziej zaawansowanym cukiernikom przydadzą się różne wielkości, a osobom piekącym na zamówienie – nawet kilka rantów o tych samych rozmiarach.
Ranty kupisz tutaj, cena od 40 zł.
Dodatkowo – Folia rantowa
Do kompletu warto dorzucić też folię rantową. Ten gadżet bardzo ułatwia wyciągnięcie złożonego tortu z rantu bez ryzyka uszkodzenia. Jest też wygodniejsza w użyciu niż papier do pieczenia i można jej używać wielokrotnie. Zwróć tylko uwagę żeby folia była dość gruba bo z takimi łatwiej się pracuje. Folia często jest sprzedawana w rolkach po 100 metrów – to bardzo dużo (ja od 3 lat korzystam z rolki 20m i odwinęłam dopiero połowę). Lepiej wybrać folię, którą można kupić w mniejszej rolce lub taką na metry.
Folię rantową kupisz tutaj, cena 3,69 zł/metr.
Talerz obrotowy
Kolejny niezbędny gadżet. Bez niego piękne otynkowanie (czyli obłożenie tortu kremem z zewnątrz) jest niemal niemożliwe. W roli talerza obrotowego świetnie sprawdza się taca obrotowa z Ikei. Jest tania i radzi sobie dużo lepiej niż droższe, dedykowane patery obrotowe. Jednak jest jeden talerz obrotowy, który wyróżnia się na tle konkurencji. Wzdycha do niego nie jedna torciara, dlatego będzie doskonałym prezentem. 🙂 To patera od Dorosiowe Ranty. Jest ultra stabilna, kręci się bardzo lekko i wytrzyma niemal wszystko. Do tego ma aż 5 lat gwarancji! Szczerze mówiąc sama o niej marzę (mężu czytasz to? 😉 ).
Talerz obrotowy Ikea kupisz tutaj, cena ok. 30 zł.
Skrobka
Packa służy przede wszystkim do wygładzenia kremu na torcie. Tak naprawdę sprawdzi się każda, która u dołu ma kąt prosty (wtedy wystarczy ją oprzeć o podkład żeby otrzymać prosto otynkowany tort). Jest bardzo wiele modeli pacek, a to, która stanie się ulubioną jest kwestią indywidualną. Dla mnie obecnie najlepszą skrobką jest “japonka” od Dorosiowe Ranty. Nią tynkowanie idzie mi najsprawniej i efekt jest najlepszy. Zresztą podobnej, dość elastycznej skrobki, używają również topowi cukiernicy, na przykład Tortik Annushka.
Skrobkę Dorosiowe Ranty “japonka” kupisz tutaj, cena ok. 10 zł.
Niedawno otrzymałam również do przetestowania brokatową skrobkę od Miniowe Formy 3D. Nie miałam jeszcze okazji sprawdzić jej w akcji, ale muszę przyznać, że wygląda pięknie. Poza błyszczącym wykończeniem packa może zostać spersonalizowana poprzez wygrawerowanie dowolnego napisu. Czy to nie brzmi jak świetny prezent? 🙂
Skrobkę brokatową Miniowe Formy 3D kupisz tutaj, cena od 30 zł.
W zestawie taniej!
W sklepie Słodka Pasja możesz kupić zestaw, w skład którego wchodzi rant regulowany 15-21cm, skrobka “japonka” 25cm oraz 1m folii rantowej 12cm. Kupując te produkty w pakiecie zapłacisz mniej. 🙂
Zestaw tortowy kupisz tutaj, cena ok. 74 zł.
Nóż do biszkoptu
Dobrej jakości nóż to prawdziwy skarb. Można nim idealnie pociąć biszkopt, lub inne ciasto, na proste blaty. Naprawdę ostry nóż nie szarpie ciasta, więc podczas krojenia nie powstaje masa okruszków. Powinien też być długi, żeby można było nim przeciąć nawet duże ciasto. To gadżet, który wydaje się niepotrzebny (przecież każdy ma w kuchni jakiś nóż, prawda?) ale już po pierwszym użyciu okazuje się niezbędny.
Nóż kupisz tutaj, cena ok 40 zł.
Ranty do żelek
Niskie, regulowane ranty do żelek z pewnością ucieszą każdą bardziej zaawansowaną torciarę. Może nie jest to obowiązkowy sprzęt, ale za to bardzo przydatny. Najważniejszą ich cechą jest to, że są regulowane, co jest bardzo wygodne przy tworzeniu tortów różnej wielkości. Te, które chcę Wam polecić (czyli marki Dorosiowe Ranty) są łatwe w regulacji, a mycie nie jest problemem bo można je wrzucić do zmywarki.
Ranty do żelek kupisz tutaj, cena od 48 zł.
Dyski do tynkowania
Problemem numer jeden podczas tworzenia tortu jest tynkowanie (czyli pokrywanie kremem boków i wierzchu tortu). “Jak ładnie otynkować tort?” i “Jak zrobić idealny kant?” to dwa pytania najczęściej powtarzające się na tortowych grupach. Każda cukierniczka chce żeby jej tort był piękny, a tynk odgrywa tutaj zasadniczą rolę.
Dyski do tynkowania są takim trochę oszukaniem systemu. 🙂 Można dzięki nim uzyskać idealny tynk, bez żmudnego gładzenia. Sama bardzo lubię z nich korzystać bo szybko i bez nerwów otrzymuję świetnie otynkowany tort.
Jedynym minusem dysków jest brak regulacji. Do każdej wielkości tortu potrzebny jest oddzielny komplet dysków. Z tego powodu warto kupić od razu przynajmniej dwie wielkości. 🙂 To jakie najlepiej wybrać zależy od tego jak duże torty zwykle wykonuje osoba obdarowywana. U mnie są to 16 cm i 20 cm i takie dyski kupiłabym na początek.
Dyski do tynkowania kupisz tutaj, cena od 20 zł.
Tortowy alfabet
Ozdabianie tortu często wymaga personalizacji. Na torcie urodzinowym może pojawić się napis np. “Roczek Janka”. Ten efekt da się uzyskać na różne sposoby. Najłatwiej kupić personalizowany topper (np. w Miniowe Formy 3D), jednak to rozwiązanie ma poważny minus – na każdy tort potrzebny będzie kolejny topper. Można napis wykonać z masy cukrowej, namalować na torcie, wykonać z izomaltu… ale wszystkie te metody wymagają umiejętności i sporej ilości czasu.
Z tego powodu bardzo popularnym rozwiązaniem są literki do odciskania. Układa się je na rozwałkowanym kawałku masy cukrowej, dociska, a powstałe wgłębienia wypełnia jadalnym barwnikiem (lub nie, zależnie od projektu). Tak wykonane napisy pięknie prezentują się na torcie, a wystarczy raz zakupić cały alfabet żeby wykonać nieskończenie wiele takich etykiet.
Alfabet przyda się każdej osobie tworzącej torty – bez znaczenia czy robi ich 10 tygodniowo czy jeden na trzy miesiące. Najlepsze tortowe alfabety oferują Miniowe Formy 3D. Są świetnie wykonane, zamknięte w estetycznym pudełku, a do wyboru jest kilka różnych czcionek – od zupełnie prostych po dekoracyjne wywijasy. Bardzo polecam!
Tortowy alfabet kupisz tutaj, cena od 109 zł.
Kod rabatowy na zakupy!
Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w sklepie Słodka Pasja, Miniowe Formy 3D oraz To Się Nosi.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!
Ranty do ciast i blaszka do pieczenia
Ranty cukiernicze mogą służyć nie tylko do pieczenia i składania tortów, ale też do przygotowania wszystkich innych ciast. W odróżnieniu od tradycyjnych blaszek, ranty nie są produkowane z podrzędnej jakości blachy, która rdzewieje. Nie są również pokryte rysującą się i odpryskującą warstwą farby. Można je myć w zmywarce i nie zajmują tak dużo miejsca w szafce (szczególnie forma prostokątna, która składa się z 4 narożnych elementów). Dzięki temu, że są regulowane to jeden rant może zastąpić kilka form do pieczenia. Dodatkowo łatwo można z nich wyciągnąć ciasto, co w tradycyjnej blaszce bywa trudne. Chyba każdy zna hasło, że pierwszy kawałek idzie na zmarnowanie? Nie w rancie. 🙂
Przed wylaniem ciasta wystarczy zabezpieczyć spód papierem do pieczenia, a rant ustawić na płaskiej blaszce (najłatwiej gotowe ciasto przenosić również na niej). Dlatego polecam dodatkowo zakup dedykowanej blaszki. Szczególnie jeśli blacha z piekarnika nie jest prosta (np. moja ma wzniesienie na środku).
Mam w swojej kolekcji jeden regulowany rant do ciast oraz blaszkę i bardzo sobie cenię ten zestaw. Na pewno zaopatrzę się jeszcze w model prostokątny i będę mogła pozbyć się poobdzieranych blaszek, na które już nie mogę patrzeć.
AKTUALIZACJA:
Zakupiłam prostokątny rant i teraz wszystkie ciasta (poza okrągłymi) piekę właśnie w nim. Od bardzo małych, wielkości keksówki, aż po ciasta duże na całą blachę. Jeden rant a tyle możliwości! Rant układam na macie silikonowej ułożonej na płaskiej blaszce do pieczenia, dzięki czemu nie muszę już używać papieru do pieczenia.
Okrągłe ranty do ciast kupisz tutaj, cena od 48 zł.
Prostokątny rant do pieczenia ciast kupisz tutaj, cena ok 107 zł.
Blaszkę do pieczenia kupisz tutaj, cena od 48 zł.
W zestawie taniej!
Chcesz kupić prostokątny rant regulowany oraz blaszkę do piekarnika? Wybierz zestaw, w którym znajdziesz jeszcze matę silikonową. Za komplet zapłacisz mniej. 🙂
Zestaw do pieczenia ciast kupisz tutaj, cena 227 zł.
Ranty do deserów
Małe, nieregulowane ranciki służą do tworzenia nowoczesnych deserów w kształcie tuby. Dobrej jakości pierścienie nadają się zarówno do pieczenia jak i do składania deserów. Tutaj ponownie polecę Dorosiowe Ranty, ponieważ ich ranciki są doskonałej jakości i występują w różnych rozmiarach. Warto kupić od razu min. 6 takich samych rantów, a najlepszy byłby zestaw 12 sztuk.
Ranty do deserów kupisz tutaj, cena od 32 zł.
Perforowana mata do pieczenia
Maty perforowane to nasze niedawne odkrycie. Dziurki w macie pomagają równomiernie rozprowadzać ciepło i przyspieszają odparowanie wilgoci. Dzięki temu produkty pieczone na macie są kruche, rosną równomiernie i mają ładny kształt. Nadaje się do pieczenia kruchych ciastek, tartaletek i tart, a także do pierniczków czy ciasta parzonego m.in. ptysi i eklerów.
W tym wpisie możesz zobaczyć jaka jest różnica w wyglądzie ciasteczek pieczonych na zwykłej macie silikonowej i perforowanej:
Lukrowane ciasteczka maślane z jadalnymi kwiatami
Matę perforowaną kupisz tutaj, cena od 20 zł
lub tutaj, cena od 72zł (marka Silikomart)
Listwy dystansowe do wałkowania
Twórca tego produktu musiał znać sytuację, gdy podczas wałkowania ciasto na brzegach wychodzi cieńsze niż na środku. Te dwie cienkie listwy wystarczą aby idealnie równo rozwałkować ciasto lub masę cukrową. Używa się ich bardzo prosto – trzeba położyć ciasto między listwami i wałkować opierając na nich wałek. W końcu ciasteczka wychodzą równe!
Dostępne są 3 grubości listew – 2 mm, 3 mm i 5 mm.
5 mm nada się do wałkowania ciasta na ciasteczka, 3 mm – na tarty i tartaletki, a 2 mm – do masy cukrowej. Warto mieć je wszystkie.
Listwy do wałkowania kupisz tutaj, cena od 10 zł.
Patera ozdobna
Niektóre kobiety mają kilkanaście torebek, inne – dziesiątki par butów, a torciary marzą o pięknych paterach. Nie ważne, że w szafce stoi ich już kilka, bo na kolejną na pewno znajdzie się miejsce. 😉
Najbardziej pożądane są patery ceramiczne ale bardzo dobrze prezentują się też takie z melaminy czy ze szkła. Nie polecam jednak zwykłego, tandetnego plastiku – wygląda naprawdę źle.
Patery możesz kupić tutaj (ogromny wybór), tutaj (piękna melamina), tutaj (ciekawe wzory), tutaj (fajne i tanie szklane) lub tutaj (moje ukochane patery w skandynawskim stylu) cena od 40 zł.
Formy silikonowe
Monoporcje zawojowały cukierniczy świat, co zupełnie nas nie dziwi – wyglądają niesamowicie, a przy tym nie są trudne do zrobienia (choć bywają pracochłonne). Żeby przygotować tego typu deser potrzebne są specjalne, silikonowe formy. Występują w przeróżnych kształtach, a ich kupowanie jest uzależniające. 😉 Zawsze znajdzie się jakiś model, który by się przydał. Foremek do monoporcji nigdy dość!
Formy silikonowe możesz kupić tutaj lub tutaj, cena od 35 zł.
Rękaw cukierniczy i tylki
Obowiązkowy zestaw każdej cukierniczki. Jest to sprzęt tak podstawowy, że każda fanka słodkości prędzej czy później zaczyna się za nim rozglądać. Przydaje się do ozdabiania tortów, babeczek, ciast i deserów. Ułatwia przekładanie tortów i wypełnianie foremek na monoporcje. Po prostu trzeba go mieć.
Rękaw cukierniczy wraz z kilkoma podstawowymi tylkami kupisz tutaj, cena ok. 40 zł.
Zestaw do makaroników
Każda cukierniczka, która chce się rozwijać postanawia w końcu przygotować na makaroniki. To takie małe ciasteczka, które przekłada się pysznymi kremami. Problem z makaronikami jest taki, że są bardzo kapryśne i wymagają dużego wyczucia. Ale do ambitnych świat należy. 🙂 Jeśli chcesz obdarować osobę, która mierzy wysoko to zestaw do makaroników będzie idealny.
To ładna, metalowa puszka zawiera wszystko czego potrzeba na początek: 2 x 200g mąki migdałowej, 2 barwniki w żelu, aromat truskawkowy, wykrawacze w kształcie serc i przepis na makaroniki.
Zestaw do makaroników kupisz tutaj, cena ok. 99 zł.
Podstawowy zestaw do masy cukrowej
Ozdoby na tortach najczęściej wykonywane są z masy cukrowej. Nic w tym dziwnego bo jest łatwo dostępna i przyjemnie się z nią pracuje. Nie wymaga też zbyt kosztownych narzędzi. Wystarczy mata silikonowa, wałek, skalpel, mata samogojąca i zestaw narzędzi do modelowania. Oczywiście można pójść dalej i kupować różnego rodzaju foremki czy wykrawacze, ale na początek taki zestaw w zupełności wystarczy.
Szczegółowo o narzędziach do masy cukrowej napisałam w tym wpisie:
Podstawowe narzędzia do masy cukrowej. Niezbędnik
Matę silikonową kupisz tutaj, cena ok. 12 zł
Wałek do masy cukrowej kupisz tutaj, cena ok. 35 zł
Skalpel kupisz tutaj, cena ok. 15 zł
Matę samogojącą kupisz tutaj, cena ok. 15 zł.
Masa cukrowa i barwniki
Zestaw mas cukrowych i barwników również będzie dobrym prezentem. Jeśli chcesz obdarować osobę początkującą to najlepiej postaw na barwniki w żelu. Wybierz przede wszystkim kolor żółty, czerwony, niebieski i czarny, ale przydatny będzie też zielony, różowy, brązowy i fioletowy. Dla osób bardziej zaawansowanych lepsze mogą się okazać bardziej wyszukane odcienie takie jak turkusowy, brzoskwiniowy czy bordowy.
Jeśli chodzi o masę cukrową to warto wybrać Saracino do modelowania, ponieważ ona sprawdza się dobrze przy małych elementach, emblematach czy figurkach. Białą masę w łatwy sposób można zabarwić na dowolny kolor, poza czarnym i czerwonym, które trudno uzyskać. Dlatego dobrze żeby w zestawie znalazło się większe opakowanie masy w kolorze białym i małe opakowania czarnej i czerwonej.
Do kompletu warto dorzucić jeszcze CMC, czyli proszek, który przyspieszy wysychanie masy cukrowej.
Masę cukrową Saracino kupisz tutaj, cena od 13 zł.
Barwniki kupisz tutaj, cena od 10 zł.
CMC kupisz tutaj, cena ok. 20 zł.
Wykrawacze
Foremki, wykrawaczki, wykrawacze. Niezależnie jak je nazwiesz, znajdują w cukiernictwie wiele zastosowań. Można nimi wykrawać ciasteczka, wycinać kształty z masy cukrowej, formować lizaki z izomaltu, tworzyć ozdoby z czekolady… Lista nie ma końca, tak jak zawartość szuflady z foremkami każdej cukierniczki. 😉
Tutaj znajdziesz mnóstwo fajnych wzorów (ceny zaczynają się od 2,50 zł).
Ciekawy jest również ten zestaw do wykrawania piernikowych ludzików (cena 22 zł) i
taki komplet do tworzenia jadalnych ozdób choinkowych (kosztuje 39 zł) .
Ostatnio odkryłyśmy zestawy wykrawaczy wraz z szablonami do łatwego lukrowania. To dopiero jest coś! Świetnie sprawdzą się jako prezent dla osób, które nie lubią lub nie mają wprawy w lukrowaniu.
Zestaw do wykonania kamieniczek z piernika znajdziesz tutaj (cena 86 zł), a dokładny opis jak ozdobić pierniki przy ich pomocy zamieściłyśmy w tym wpisie:
Kamieniczki z piernika – łatwe lukrowanie z użyciem szablonu
Wałki ze wzorem
Takie drewniane wałki umożliwiają przygotowanie kruchych ciasteczek ze wzorem na wierzchu. Wygląda to pięknie i jest łatwe w wykonaniu. Wzorów jest całe mnóstwo – od kwiatowych czy miłosnych po świąteczne i regionalne. A każdy piękny! Dodatkowym atutem tych wałków jest to, że świetnie wyglądają na instagramowych zdjęciach. 😉
Wałki możesz kupić na przykład tutaj, cena od 30 zł.
Maszynka do mięsa
Nie jest to sprzęt kojarzący się z przygotowywaniem wypieków, a raczej przywodzący na myśl kotlety mielone. 😉 Ale w słodkiej kuchni przydaje się bardzo! Przede wszystkim do mielenia twarogu na sernik. Uwierz mi – sposób mielenia sera ma ogromny wpływ na konsystencję serniczka. Zresztą, nie musisz mi wierzyć na słowo – przeczytaj mój wpis o mieleniu twarogu, a wszystko stanie się jasne.
Jak najlepiej zmielić twaróg? Test sernikowy.
Polecam Ci zakup modelu z dodatkową szatkownicą, którą można szybko zetrzeć np. jabłka na szarlotkę (ręcznie trwa to całe wieki). Przyda się również do tarcia marchewki, cukinii czy buraków, których również używa się do ciast. Fajne są też przystawki do ciasteczek i makaronu.
Uważam, że to jeden z bardziej uniwersalnych domowych sprzętów, który świetnie się sprawdzi zarówno podczas gotowania jak i pieczenia.
Polecam Ci maszynkę Zelmer np. ZMM2854, kupisz ją tutaj, cena ok. 320 zł
Blender
To kolejny sprzęt potrzebny każdej fance słodkości. Trudno obyć się bez niego, szczególnie podczas przygotowania kremów, musów czy sosów, gdy ważne jest dokładne rozdrobnienie owoców. Przydaje się również np. do przygotowania puree z dyni (idealnego na zupę, ale także do kremu dyniowego w korzennej roladzie) czy podczas pracy z czekoladą.
Nie ma dużego znaczenia jaki model wybierzesz, bo nawet te słabsze dobrze sobie radzą z tego typu zadaniami. Korzystam od lat z modelu Bosch MSM2610B i bardzo go sobie chwalę.
Blender Bosch MSM2610B kupisz tutaj, cena ok. 150 zł
Waga kuchenna
Absolutny must have. Bez wagi pieczenie nie ma sensu. Gdy chodzi o biszkopt czy murzynka to można sobie poradzić odmierzając składniki w szklankach czy łyżkach miarowych, ale przygotowanie w ten sposób makaroników graniczy z cudem. Cukiernictwo jest dziedziną bardzo precyzyjną i nawet drobna zmiana w proporcjach może skończyć się katastrofą.
Jeśli osoba, którą chcesz obdarować dopiero zabiera się za pieczenie, to waga z pewnością bardzo jej się przyda.
Wagę kupisz na przykład tutaj, cena ok 85 zł.
Aerograf
Urządzenie składające się z kompresora oraz pistoletu (aerografu) służy do natryskiwania jadalnych farbek na powierzchnię tortu, ciasteczek czy deserów. Umożliwia uzyskanie efektów, które bez tego sprzętu są trudne lub wręcz niemożliwie do wykonania. Za jego pomocą można pomalować elementy z masy cukrowej czy papieru waflowego i stworzyć istne dzieło sztuki namalowane na torcie, To dobry prezent dla bardziej zaawansowanych cukierników.
Przy okazji zakupu aerografu warto też dokupić zestaw dedykowanych barwników.
Aerograf kupisz tutaj, cena ok. 350 zł.
Zestaw barwników do aerografu kupisz tutaj, cena ok 60 zł.
System natryskowy do malowania
Działa tak jak aerograf jednak posiada mocniejszy kompresor i wyrzuca farbę z większą szybkością. Tak naprawdę jest to sprzęt przeznaczony do… malowania ścian. 😀 Mimo to z powodzeniem można go wykorzystać w kuchni Z tego sprzętu korzysta wielu profesjonalnych cukierników. Wykorzystuje się go głównie do pokrywania tortów i deserów tzw. zamszem, czyli mieszanką tłuszczu kakaowego, czekolady i barwnika. Słodkości ozdobione w ten sposób wyglądają niesamowicie. Niestety nie da się uzyskać tego efektu przy pomocy zwykłego aerografu, ponieważ jest on zbyt słaby.
Istnieją kompresory z pistoletami stworzone specjalnie na rynek cukierniczy, jednak są to produkty bardzo drogie (cena powyżej 1000 zł), a dają dokładnie ten sam efekt.
Pistolet natryskowy Bosch PFS 1000 kupisz tutaj, cena ok 350 zł.
Drukarka do wydruków jadalnych
To zdecydowanie prezent dla dziewczyn tworzących torty na zamówienie. Wydruki jadalne bardzo ułatwiają pracę, ale ich zamawianie może być problematyczne (a na pewno jest drogie). Własna drukarka daje nieograniczone możliwości.
“Drukarka do wydruków jadalnych” brzmi trochę egzotycznie, ale to nic innego jak zwykła drukarka, w której używa się specjalnych, jadalnych tuszy. Dlatego poszukiwania drukarki warto rozpocząć od sprawdzenia do jakich modeli można dokupić jadalny atrament.
Najczęściej polecaną drukarką jest model Canon TS5050. Nie miałam okazji przetestować tego sprzętu, ale ma dobre opinie wśród torciar.
Drukarkę Canon TS5050 kupisz tutaj, cena ok 900 zł
Komplet jadalnych tuszy kupisz tutaj, cena ok 130zł.
Palnik cukierniczy
Creme brulee bez chrupiącej, cukrowej skorupki jest po prostu kolejnym waniliowym kremem. Przypalony za pomocą palnika cukier nadaje deserowi niesamowity smak i przyjemną teksturę. Niestety, nie da się uzyskać tego efektu bez palnika.
Ten sprzęt przydaje się również do przypalania bezy i pomoże w uzyskaniu gładkich i lśniących powierzchni na ozdobach z izomaltu.
Kosztuje niewiele, a może sprawić wiele radości (nie tylko cukiernikom, bo mój mąż używa palnika do opalania cebuli na rosół 😉 ).
Palnik możesz kupić tutaj, cena ok. 50 zł.
Piękny kubek
Ładny kubek to prezent dla każdego. Umili picie kawy nawet w poniedziałkowy poranek. 🙂 W sklepach można znaleźć tysiące różnych modeli z przeróżnymi wzorami. Ja chcę Ci polecić kubeczki ozdabiane ręcznie przez uzdolnioną Emilię Bobeńczyk. Emilia to nasza czytelniczka, a jednocześnie świetna torciara. Sama wykonuje kubeczki i może przygotować dla Ciebie dowolny wzór.
Jestem przekonana, że tak pięknie wykonany kubek sprawi radość każdej kobiecie.
Kubeczki możesz zamówić u Emilli, cena 60 zł. Do kompletu możesz wybrać również pasującą łyżeczkę za 25 zł.
Koszulka, bluza lub torba z nadrukiem
Tej opcji chyba nie trzeba specjalnie zachwalać? 🙂 Takie prezenty od dawna są popularne, a fajny tematyczny nadruk robi robotę. Zajrzyjcie tutaj po koszulki, bluzy i torby z tortowymi wzorami (ceny od 20 zł). Chyba sama kupię sobie jakąś. 🙂 ( Już mamy swoje bluzy! 😉 )
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” wszystkie produkty w Tosienosi kupisz taniej.
Szkolenia
Wszelkie warsztaty, szkolenia i kursy to prezenty wręcz bezcenne. Gadżety na nic się zdają, gdy nie potrafimy z nich korzystać. Oczywiście – wszystkiego można nauczyć się z internetu, ale szkolenie na żywo to coś zupełnie innego. Bezpośredni kontakt z ekspertem umożliwia szybką korektę błędów, co w przypadku samodzielnej nauki może zająć długie godziny i skończyć się zniechęceniem.
Tutaj możesz przeczytać o naszej przygodzie z lukrowaniem i o tym jak wiele zmieniło szkolenie.
Szkolenie z lukrowania pierniczków. Czy warto?
Szkoleń jest naprawdę wiele, więc zanim coś wybierzesz to spróbuj zorientować się co najbardziej interesuje osobę obdarowywaną.
Bony prezentowe
Najlepsze zostawiłam na koniec. 🙂 Jeśli po przeczytaniu tego wpisu nadal nie wiesz co wybrać to polecam Ci voucher na zakupy w dobrym sklepie cukierniczym. Nie będziesz musiała się zastanawiać co kupić i czy prezent będzie trafiony. Obdarowana osoba sama zdecyduje czego potrzebuje najbardziej. 🙂
Bony do sklepu cukierniczego Słodka Pasja możesz kupić tutaj, do wyboru są wartości 50 zł, 100 zł, 200 zł i 300 zł.
Bony do sklepu Miniowe Formy 3 możesz kupić tutaj, do wyboru są wartości 100 zł, 200 zł i 300 zł.
Pamiętaj o kuponie rabatowym “cakeitpl“, dzięki któremu również bony możemy kupić taniej. 🙂
Kod rabatowy na zakupy!
Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w sklepie Słodka Pasja, Miniowe Formy 3D oraz To Się Nosi.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!
Poradnik prezentowy dla torciar i lubiących wypieki
Mam nadzieję, ze ten wpis ułatwił Ci wybór idealnego prezentu świątecznego. 🙂
Wesołych Świąt!
Aneta
Zostaw komentarz
Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit_pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.
_____________
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje. 🙂
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!
One Reply to “Poradnik prezentowy – prezenty dla torciar i fanek pieczenia”