1,5 roku temu na blogu ukazał się wpis, w którym opisałam 5 moich ulubionych książek cukierniczych oraz 2 nie do końca cukiernicze ale bardzo pomocne. Wiele dziewczyn pisało do nas później wiadomości, że skorzystały z naszego polecenia i są zadowolone. 🙂

Był to wpis: TOP 5 najlepszych książek cukierniczych, które musisz przeczytać

Nadal uważam, że te książki warto mieć, jednak teraz dorzuciłabym do nich jeszcze kilka innych. Przez 1,5 roku na mojej (i Magdy) półce z książkami pojawiły się nowe zdobycze godne polecenia. Nadszedł czas żebym Ci je przedstawiła.

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w sklepie Słodka Pasja, Miniowe Formy 3D oraz To Się Nosi.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

 

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Jak działa pieczenie?", z którego dowiesz się między innymi dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę, po co przesiewać mąkę i jak uniknąć zakalca.
Wszystko stanie się jasne. 🙂

“Szkoła Cukiernictwa. 100 przepisów szefa kuchni” Le Cordon Bleu

Prestiżowej szkoły Le Cordon Blue chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. 🙂 Ukończenie kursu cukierniczego to marzenie wielu cukierników z całego świata. Niestety – nie każdy może sobie pozwolić na kilkumiesięczny wyjazd do Paryża lub Londynu i opłacenie kursu, który kosztuje niemal 40 000 funtów (ponad 200 000zł!).

Przyznam, że ja nawet nie potrafię sobie wyobrazić takiej kwoty. Dlatego zadowolę się książką wydaną przez Le Cordon Blue. “Sztuka cukiernictwa” to namiastka wiedzy jaką można zdobyć podczas kursów zamknięta w ponad 500 stronicowej księdze. Każdy przepis opisany jest krok po kroku, wraz ze zdjęciami poszczególnych etapów, dokładną listą potrzebnych składników oraz narzędzi. Możesz nauczyć się wielu technik nie wychodząc z domu.

Najlepsze książki cukiernicze, które warto kupić. Część 2, książka Szkoła Cukiernictwa Le Cirdon bleu

W książce znajdziesz pełen przekrój słodkości. Są przepisy na nieskomplikowane, “domowe” wypieki takie jak babeczki czy tartę Tatin. Są też klasyki z wyższej półki, np. makaroniki, opera cake czy eklery.  Znalazło się również miejsce na nowoczesne desery takie jak monoporcje i torty musowe. Mogą Cię zaskoczyć nietypowe połączenia smaków np. ptysie z yuzu i czekoladą, kostki waniliowe z fiołkami krystalizowanymi czy tort z aloesem i poziomkami. Wyobrażasz sobie jak to musi smakować? Nie? Ja też nie. 😉 Dlatego warto sięgnąć po tą pozycję i wypróbować przepisy we własnej kuchni.

Na blogu znajduje się już kilka deserów zainspirowanych przepisami z książki, np. pieczony krem czekoladowy użyty do porzeczkowego torciku musowego, tartaletki z kremem cytrynowym czy krem kokosowy z monoporcji w kształcie czapek Mikołaja.

Książkę możesz kupić tutaj, cena ok. 60 zł

Najlepsze książki cukiernicze, które warto kupić. Część 2, książka Szkoła Cukiernictwa Le Cirdon bleu

“Wafer Paper Cakes” Stevi Auble

Genialna książka opisująca jak “bawić się” papierem waflowym. Znajdziesz w niej szczegółowy opis wykonania jadalnych, papierowych ozdób. Przygotowanie każdej dekoracja zostało opisane i pokazane na zdjęciach krok po kroku, dzięki czemu dokładnie wiadomo co i jak zrobić.

Na początku książki przedstawiono potrzebne narzędzia oraz opisano metody barwienia i malowania papieru. To ważne, szczególnie gdy nie masz doświadczenia w pracy z papierem waflowym.

W książce znajdziesz mnóstwo przepięknych inspiracji! Są tam kwiaty, liście geometryczne ozdoby, kokardy, falbanki i toppery. Znalazło się również kilka tekstur na torty takich jak efekt skóry, metalicznego połysku, brokatu czy koronki.

Najlepsze książki cukiernicze, które warto kupić. Część 2, książka Wager Paper Cakes Stevi Auble

To właśnie ta książka jest naszym głównym źródłem wiedzy o ozdobach z papieru waflowego. Magda wykorzystała ją podczas pracy nad trzema wpisami, które możesz znaleźć na blogu:

Jak zrobić topper z papieru waflowego? Tutorial

Dekoracje na tort – kule z papieru waflowego. Tutorial

Proste kwiaty z papieru waflowego – tutorial

To jedyna anglojęzyczna książka z jakiej korzystamy. Jeśli nie władasz biegle angielskim to spokojnie – z użyciem Google Translate na pewno dasz radę. 🙂 Wszystkie kroki zilustrowano zdjęciami, co na pewno ułatwi zrozumienie. Nie ma odpowiednika tej pozycji po polsku, a szkoda…

To idealna propozycja dla każdego kto chce rozpocząć swoją przygodę z papierem waflowym.

Książkę możesz kupić tutaj, cena ok. 80 zł

Najlepsze książki cukiernicze, które warto kupić. Część 2, książka Wager Paper Cakes Stevi Auble

 

“Dziewczyny z wypiekami. 4 pory roku.” Agata Stankiewicz i Małgorzata Nagat

Każdą książkę duetu Sugar Lady i Candy Gold kupię w ciemno. Te kobiety są po prostu niemożliwe! Takich połączeń smaków i faktur nie znajdziecie nigdzie indziej, np. mus jaśminowy z żelką z rabarbarem na spodzie z liofilizowanych malin. Czy to nie brzmi wspaniale?

W odróżnieniu od pierwszej książki Agaty i Małgosi, w tej nie znajdziesz tortów. Dziewczyny skupiły się na mniejszych formach oraz ciastach. Jest tutaj sporo deserów musowych, ciast, serników, tart, ciasteczek, popsów w różnych kształtach czy deserków w pucharkach. To fajna baza do komponowania własnych słodkich stołów.

Najlepsze książki cukiernicze, które warto kupić. Część 2, Książka Dziewczyny z wypiekami Magłorzata Nagat Agata Stankiewicz

Na początku książki znajdziesz fajne grafiki opisujące potrzebne narzędzia i przykładowe połączenia smakowe – bardzo przydatna rzecz.

Warto zwrócić uwagę na minimalistyczne, estetyczne zdjęcia. W książce nie znajdziecie rozbudowanych aranżacji pełnych propsów (czyli dodatków, które wykorzystuje się w fotografii kulinarnej). Jest tylko tło z brystolu w różnych kolorach i deser. Tylko tyle i aż tyle wystarczy żeby zrobić świetne zdjęcia słodkości.

Ta książka często służy nam za inspirację. Gdy poszukujemy kompozycji smakowych z konkretnym produktem to zaglądamy do niej i sprawdzamy co ciekawego dziewczyny wymyśliły.

Książkę możesz kupić tutaj, cena ok. 45 zł

Najlepsze książki cukiernicze, które warto kupić. Część 2, Książka Dziewczyny z wypiekami Magłorzata Nagat Agata Stankiewicz

“Słodko” Yotam Ottolenghi, Helen Goh

To książka absolutnie wspaniała. O tym jak świetnie jest napisana niech świadczy fakt, że chyba po raz pierwszy przeczytałam wstęp do książki. 🙂 Każdy rozdział również rozpoczyna się od wstępu, w którym opisano jakie sprzęty będą potrzebne to wykonania deserów i zamieszczono ciekawe wskazówki na temat przygotowania i wykorzystania przepisów.

Na samym końcu książki znajdziesz kilkanaście stron z mnóstwem porad. Od szczegółowego opisu wykonania karmelu, przez wskazówki jak uzyskać idealny biszkopt i jaka temperatura składników będzie odpowiednia do różnych ciast, aż po natłuszczanie form do pieczenia. Czytałam to wszystko niemal z zapartym tchem.

Najlepsze książki cukiernicze, które warto kupić. Część 2, książka Słodko Yotam Ottolenghi Helen Goh

Przepisów jest tutaj całe mnóstwo – ciasteczka, ciasta, torty, serniki, tarty i małe desery. Książka ma ponad 350 stron, więc jest w czym wybierać. 🙂 Co ważne – każdy z nich jest rozpisany szczegółowo, krok po kroku. Są wskazówki na temat przechowywania, a często również informacje jak można zmodyfikować przepis. Mówiłam już, że to wspaniała książka? 😉

Zdjęcia są minimalistyczne ale, mimo to, mają ciepły, nieco domowy klimat. No i są baaardzo apetyczne.

Książkę możesz kupić tutaj, cena ok. 55 zł

 

Najlepsze książki cukiernicze, które warto kupić. Część 2, książka Słodko Yotam Ottolenghi Helen Goh

„Jedz czekoladę i żyj 100 lat” Natasza Kotarska

Jak wskazuje tytuł – to książka o czekoladzie. 😉 Ale nie jest to kolejna pozycja z czekoladowymi przepisami tylko vademecum wiedzy na temat czekolady.

Najważniejszy w całej książce jest, moim zdaniem, pierwszy rozdział, w którym Natasza opowiada w jaki sposób jeść czekoladę. Okazuje się, że większość z nas robi to źle! Najważniejsze jest żeby nie gryźć czekolady jeśli chcesz na prawdę poczuć jej smak. Zdziwiona? Ja też byłam. 😉 Ale ta wiedza pozwoliła mi odkryć niesamowitą różnorodność czekolad i docenić je jeszcze bardziej.

Najlepsze książki cukiernicze, które warto kupić. Część 2, książka Jedz czekoladę i żyj 100 lat Nataszy Kotarskiej

W kolejnej części opisano jakie właściwości ma czekolada. Możesz się dowiedzieć, że warto ją jeść podczas diety (prawda, że to świetna wiadomość? :)) i że pomaga redukować stres. O tym jak wpływa na odporność organizmu i pamięć oraz czy może pomóc w łóżku lub na PMS. Sporo napisano również o uważności (mindfulness) w jedzeniu oraz rytuale jaki można stworzyć delektując się kostką lub kubkiem czekolady.

W dalszej części przeczytasz jak powstaje czekolada. Przekonasz się co powinno się w niej znaleźć a czego lepiej unikać. To pomoże Ci podczas zakupu czekolady w sklepie – przeczytasz skład oraz informacje z opakowania i będziesz wiedziała czy warto kupić tą tabliczkę. Jest też rozdział poświęcony przechowywaniu czekolady i łączeniu jej z innymi składnikami.

Dodano kilkanaście prostych czekoladowych przepisów, np. na trufle, banany w czekoladzie czy kilka wariantów czekolady do picia.

Myślę, że to fajna propozycja dla każdej czekoladomaniaczki.

Książkę możesz kupić tutaj, cena ok. 70 zł

Najlepsze książki cukiernicze, które warto kupić. Część 2, książka Jedz czekoladę i żyj 100 lat Nataszy Kotarskiej

“Tortowy ebook 2” Ula Stępniak

Pierwsza część “Tortowego ebooka” ogromnie przypadła nam do gustu i trochę obawiałyśmy się czy druga doskoczy do tak wysoko postawionej poprzeczki. Ale okazało się, że nowa wersja jest jeszcze lepsza!

W ebooku znalazło się 10 kompletnych przepisów na torty, w tym 3 na torciki musowe. Są biszkopty, musy, kremy, żelki, prażynki, konfitury, nasączenia i tynki – mnóstwo różnych wariantów. Połączenia smakowe idealnie wstrzeliły się w nasze gusta. Są tam klasyki takie jak tiramisu, ale też pijana wiśnia z czekoladą, chałwa z porzeczką czy pistacja połączona z truskawką i rabarbarem.

To co zrobiło na mnie największe wrażenie do chrupki, których jest tu dużo. W niemal każdym torcie jest podany inny przepis na prażynkę. Najbardziej ciekawi mnie wersja sezamowa z chałwą i orzeszkami ziemnymi.

Najlepsze książki cukiernicze, które warto kupić. Część 2, ebook Tortowy ebook 2 Ula Stępniak

Tym co wyróżnia ten ebook od pierwszej części jest fakt, że tutaj przedstawiono różne biszkopty i ciasta oraz kilka wariantów tynków. W pierwszym Ula skupiła się przed wszystkim na przełożeniach tortów, a biszkopt i tynk był taki sam w każdym przepisie.

Produkty użyte w recepturach można kupić w każdym markecie. Wyjątkiem jest pektyna NH oraz gotowa prażynka – to produkty dostępne tylko w sklepach cukierniczych. Jednak w razie potrzeby pektynę można zamienić na żelatynę, a prażynkę – na płatki kukurydziane.

Bardzo lubię korzystać z przepisów Uli. Gdy zabieram się za przygotowanie tortu to przeglądam Tortowe ebooki i zawsze znajduję tam coś godnego wypróbowania.

Ebook możesz kupić tutaj, cena ok. 129 zł.

Najlepsze książki cukiernicze, które warto kupić. Część 2, ebook Tortowy ebook 2 Ula Stępniak

“Sugar fairy tales” Jowita Woszczyńska

Na koniec prawdziwa bomba. Książka którą mogłabym oglądać bez końca. PRZEPIĘKNA. Zresztą to wcale nie dziwi – wystarczy spojrzeć na nazwisko autorki.

Jowita Woszczyńska to jedna z najbardziej znanych polskich sugarcrafterek. Dwukrotnie zdobyła złoty medal na Mistrzostwach Polski, a 2019 sięgnęła po tytuł mistrzyni świata na Cake Designers World Championship w Mediolanie.

Być może miałaś okazję oglądać zdjęcia zwycięskiego tortu, który nawiązywał do polskiego dziedzictwa kulturowego. Fryderyk Chopin, Mikołaj Kopernik, łowiczanka w misternie zdobionej kuchni, kamieniczki z piernika… to niesamowite jak wiele zmieści się na jednym torcie! W książce możesz poznać tajniki przygotowania niektórych elementów z mistrzowskiej pracy. Ale nie tylko.

Najlepsze książki cukiernicze, które warto kupić. Część 2, książka Jowity Woszczyńskiej Suga fairy tales

We wstępie opisano narzędzia potrzebne do pracy dekoratora. Przedstawiono rodzaje mas cukrowych i barwników. A potem rozpoczyna się baśniowa przygoda. Bo Sugar fairy tales to cukiernicza baśń.

Poszczególne części to osobne opowieści – Królewna Śnieżka, Czerwony Kapturek, Kopciuszek i Jaś i Małgosia. W każdej znajdziesz moc dekoracji i technik. Wszystkie przedstawiono na zdjęciach i opisano krok po kroku.

Czego możesz się z niej nauczyć?

  • modelowania postaci ludzkich, sukni, włosów, owoców, roślin, zwierząt i drobnych dekoracji z masy cukrowej
  • malowania na masie cukrowej przy pomocy barwników, masła kakaowego i aerografu
  • tworzenia piernikowego mchu i strzechy z płatków śniadaniowych
  • przygotowania własnych form silikonowych do masy cukrowej
  • tworzenia struktur i malowania papieru waflowego
  • dekoracji z dragantu i izomaltu
  • lukrowania i “haftowania” pierników
  • tworzenia tortu 3D

I jeszcze wielu innych rzeczy, ale nie będę Ci wszystkiego zdradzać. 🙂

Na końcu każdego rozdziału znajdziesz nowoczesne przepisy na desery Marcina Ignaszaka nawiązujące do każdej z baśni. Są też podstawowe receptury np. na pierniczki czy jabłka w karmelu, które zostały przedstawione w pięknej rysunkowej formie.

Jest to książka dla wszystkich zainteresowanych zdobieniem tortów. Znajdą się tutaj techniki, których nie znają nawet zaawansowane dekoratorki. Przedstawione są tutaj dekoracje na najwyższym, światowym poziomie. Z tego powodu nie jest to łatwa pozycja dla początkujących, jednak warto mierzyć wysoko i spróbować swoich sił. 🙂

Książkę możesz kupić tutaj, cena ok. 150 zł

Najlepsze książki cukiernicze, które warto kupić. Część 2, książka Jowity Woszczyńskiej Suga fairy tales

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w sklepie Słodka Pasja, Miniowe Formy 3D oraz To Się Nosi.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

 

Najlepsze książki cukiernicze, które warto kupić. Część 2

Którą książkę najchętniej od razu byś kupiła? Ja nie potrafiłabym wybrać jednej. Na szczęście już nie muszę wybierać. 😉

Dobrego dnia
Aneta

 

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu. Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit_pl.  Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

_____________
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Jak działa pieczenie?"!