Gdybym miała wybrać deser który jest kwintesencją lata to wybrałabym właśnie te tartaletki. Kruche spody wypełnione orzeźwiającym i kwaskowatym kremem cytrynowo – miętowym, a wszystko to udekorowane owocami lata, których teraz jest pod dostatkiem. Myślę, że te tartaletki wejdą na stałe do kanonu moich letnich wypieków.
Jak zrobić tartaletki z kremem cytrynowo – miętowym i owocami lata?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- perforowane obręcze do mini tart (ja użyłam takich o średnicy 8 cm)
- wałek do ciasta (np. taki)
- papier do pieczenia
- mata silikonowa
- mikser
- waga kuchenna (np. taka)
- rózga kuchenna
- rękaw cukierniczy (używam silikonowego)
- okrągła tylka (użyłam takiej, jednak tylka nie jest konieczna – krem można wycisnąć za pomocą rękawa nie zakończonego tylką)
- ostry nóż
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Tartaletki z kremem cytrynowo – miętowym i owocami lata – opis przygotowania krok po kroku
Z poniższego przepisu wykonasz 8 tartaletek z kremem cytrynowym.
Idealne korpusy do mini tart – perforowane obręcze do ciasta kruchego
Znaczenie ma nie tylko rodzaj ciasta i sposób w jaki go wykonamy, ale również forma, którą wykorzystamy do upieczenia kruchych spodów. Niedawno kupiłam perforowane ranty (obręcze) do mini tart. Perforowanie czyli malutkie dziurki znajdujące się na bokach formy mają na celu równomierne pieczenie ciasta kruchego.
Moje obręcze wykonane są z termoplastycznego materiału odpornego na zgniatanie. Co ciekawe maksymalna temperatura, w której można wykorzystywać te formy to tylko 180°C. Do tej pory kruche ciasto piekłam w temperaturze 200°C więc możesz wyobrazić sobie jakie było moje zdziwienie, gdy otwierając paczkę zauważyłam oznaczenie na rantach.
Postanowiłam jednak spróbować i upiekłam tarty w niższej temperaturze niż robiłam to wcześniej. Obręcze wysmarowałam masłem (nie jest to konieczne – przy kolejnej próbie zapomniałam o tym, a kruche spody i tak wyjęłam z formy z łatwością), wylepiłam ciastem i schłodziłam. Piekłam w 170°C przez ponad 15 minut. Podczas pieczenia ciasto skurczyło się tylko minimalnie. A po wystudzeniu bez problemu wyjęłam kruche spody z obręczy. Teraz żałuję, że kupiłam tylko 8 takich foremek. 😉
Jeżeli nie masz takich rantów to zajrzyj do tego wpisu. Znajdziesz w nim inny sposób na zrobienie ładnych i równych korpusów z ciasta kruchego, bez wałkowania i bez wycinania. 😉
Kruche spody – przepis
Z podanych proporcji zrobisz 8 – 10 tartaletek. Zrobiłam 8, ponieważ tylko tyle miałam rantów, a z pozostałego ciasta wycięłam małe ciasteczka.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 90 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 90 g cukru pudru
- 30 g mąki migdałowej (możesz samodzielnie zmielić migdały, ale pamiętaj aby były bez skórki)
- 1 jajko
Przygotowanie ciasta kruchego
1. Mąkę pszenną, mąkę migdałową, cukier puder i masło umieść w misie miksera i zagnieć aż powstanie ciasto przypominające kruszonkę.
2. Dodaj jajko i dalej zagniataj aż ciasto stanie się gładkie i jednolite. Możesz ciasto zagnieść dłońmi jednak zrób to szybko aby ciasto zbytnio się nie nagrzało.
3. Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 3 mm. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 60 minut.
Wylepianie foremek ciastem kruchym
1. Obręcze do tartaletek ułóż na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia.
2. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki. Następnie za pomocą jednego z rantów wytnij koła o średnicy 8 cm i wyłóż nimi spody obręczy.
3. Wytnij z ciasta paski o szerokości 2,5 cm czyli trochę większej niż boki obręczy. Dopasuj ciasto do konturu i delikatnie dociśnij do obręczy.
4. Nożykiem odetnij nadmiar ciasta wystający ponad ranty. Spód tartaletek nakłuj widelcem w kilku miejscach (dzięki temu ciasto nie wybrzuszy się podczas pieczenia) i wstaw ponownie do lodówki na pół godziny. W tym czasie nagrzej piekarnik do 170°C.
Jeżeli zależy Ci na idealnie równych brzegach to nadmiar ciasta odetnij ostrym nożem dopiero po schłodzeniu.
Pamiętaj, że ciasto kruche powinno być dobrze schłodzone, a piekarnik dobrze nagrzany. Dzięki temu ciasto podczas pieczenia nie kurczy się i nie “spływa” ze ścianek formy.
Pieczenie tartaletek
1. Schłodzone tarty wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 – 20 minut (w trybie góra – dół). Obserwuj tarty podczas pieczenia – ciasto powinno się delikatnie zarumienić.
2. Upieczone tartaletki wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Następnie ostrożnie wyjmij je z obręczy.
Kruche spody możesz przygotować kilka dni wcześniej – przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Krem cytrynowo – miętowy – przepis
Składniki:
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 40 g cukru
- skórka i sok z 1,5 cytryny
- 4 listki mięty
- 25 g masła
- 3 jajka
- 20 g skrobi ziemniaczanej
1. Śmietankę, połowę cukru (20 g), masło, skórkę i sok z cytryny oraz listki mięty umieść w garnku i zagotuj. Wyjmij listki mięty.
2. W osobnym naczyniu zmiksuj jajka z resztą cukru i skrobią.
3. 1/3 gorącej masy cytrynowej wlej powoli do masy jajecznej energicznie mieszając. W ten sposób zahartujesz masę jajeczną czyli zrównoważysz temperaturę obu cieczy i zapobiegniesz ścięciu się jajek.
4. Przelej zahartowaną masę jajeczną do rondla z pozostałą masą cytrynową. Podgrzewaj do czasu aż masa zgęstniej i zagotuje się. Cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki i krem się nie przypalił. Gotuj przez około 1 minutę. Krem będzie miał konsystencję budyniu.
6. Przykryj folią spożywczą tak aby stykała się ona z powierzchnią budyniu i odstaw do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Potem schłodź w lodówce – w oryginalnym przepisie było podane aby chłodzić 30 minut. Ja przygotowałam krem dzień wcześniej i chłodziłam całą noc.
7. Schłodzony krem ubij mikserem do uzyskania puszystej masy. Potem przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką i wypełnij kremem kruche spody. Przed podaniem schłodź całość w lodówce przez około godzinę.
Wypełnij kremem dopiero w dniu podania aby kruche ciasto nie zmiękło za bardzo.
Dekoracja tartaletek świeżymi owocami
Tartaletki udekoruj świeżymi owocami. Mogą to być maliny, jagody, borówki, czereśnie, wiśnie, truskawki lub porzeczki. Wszystko co znajdziesz w swoim ogrodzie lub na straganie. Latem jest z czego wybierać.
Dodatkowo możesz zamoczyć owoce w bezbarwnej galaretce. Tak zabezpieczone będą się pięknie błyszczały i dłużej zachowają świeży wygląd.
Tartaletki z kremem cytrynowo – miętowym i owocami lata
Na koniec powiem krótko – nie potrzeba wyszukanych składników i pracochłonnych dekoracji aby zachwycić deserem. Myślę, że te kruche tartaletki to wakacyjne “must have”. Idealne nie tylko na domowe przyjęcie, ale też jako element słodkiego stołu podczas ważnej uroczystości.
Pozdrawiam słodko
Magda
Przepis na te tartaletki pochodzi z książki “Szkoła Cukiernictwa. 1000 przepisów szafa kuchni krok po kroku.” Le Cordon Bleu. Dokonałam jednak kilku zmian w proporcjach na krem i w sposobie przygotowania.
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!
3 Replies to “Tartaletki z kremem cytrynowo – miętowym i owocami lata”