Istnieją dwa obowiązkowe wypieki w sezonie jagodowym – jagodzianki i te mini serniczki z musem jagodowym (ewentualnie można je zamienić na jeden duży sernik). O jagodziankach nie będę opowiadała bo to, że są przepyszne to jest prawda powszechnie znana i akceptowana. 🙂 Co do serniczków… są po prostu obłędne.

Te małe cudeńka składają się z:
-puszysty, mocno jagodowy mus o pięknym kolorze i nieziemskim smaku
-delikatny, kremowy sernik wręcz rozpływający się w ustach
-maślane, kruche herbatniki, które nie mają sobie równych na sklepowych półkach
Wszystkie te elementy złożone razem tworzą idealnie zbilansowane, delikatne i mocno jagodowe serniczki, którym trudno się oprzeć.

Mini serniczki z musem jagodowym i domowymi herbatnikami

Domowe herbatniki

Z tymi herbatnikami wiąże się pewna historia. Gdy urodziła się moja córka to zaczęłam czytać składy wszystkich produktów spożywczych jakie kupuję. Oczywiście wiązało się to z rezygnacją z wielu sklepowych słodkości. O zgrozo, również z herbatników. Nie chcę wnikać w to co “siedzi” w herbatnikach, bo tutaj ważniejsze jest to czego w nich nie ma – masła! No naprawdę, herbatniki maślane bez grama masła w składzie?! Co się stało z tym światem?

To smutne odkrycie zmusiło mnie do upieczenia własnych herbatników, i wiesz co? Wcale nie tęsknię za kupnymi. Domowe są idealnie kruche, maślane… po prostu najlepsze jakie miałam okazję jeść.

Choć trzeba poświęcić chwilę czasu na ich przygotowanie to zdecydowanie warto. Inna sprawa, że do tych mini serniczków będziesz potrzebowała okrągłych herbatników, które nie łatwo dostać w sklepie. Myślę, że więcej czasu zajmie Ci ich szukanie, niż upieczenie swoich. 🙂

Jak zrobić mini serniczki jagodowe na domowych herbatnikach?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

  • forma silikonowa do mini deserków (bardzo Ci ją polecam bo jest szalenie uniwersalna)
  • okrągły wykrawacz (użyłam foremki o średnicy 6 cm z zestawu kółek)
  • stolnica (najlepsza jest silikonowa, np. taka)
  • wałek do ciasta (również silikonowy najlepiej się sprawdza. np. taki)
  • szpatuła lub skrobka (ewentualnie nóż)
  • waga kuchenna (np. taka)
  • sitko
  • mikser
  • blacha z piekarnika
  • papier do pieczenia i folia spożywcza

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

5% rabatu na zakupy w sklepie Słodka Pasja!

Musisz kupić jakieś akcesoria? Zajrzyj do sklepu Słodka Pasja!
Z kuponem rabatowym “CakeItpl” otrzymasz 5% rabatu na całe zamówienie!

narzędza do przygotowania mini serniczków z musem jagodowym i domowymi herbatnikami, forma silikonowa, skrobka metalowa, wykrawacz metalowy okrągły, wałek silikonowo, stolnica silikonowa, papier do pieczenia

Mini serniczki jagodowe na domowych herbatnikach –  opis wykonania krok po kroku

Najlepsze domowe herbatniki Petit Beurre – przepis

Z poniższego przepisu wychodzą dwie blachy ciasteczek. To oczywiście za dużo na 16 serniczków, ale u mnie nigdy się nie marnują – wykorzystuję je do innych ciast lub po prostu chrupię bez dodatków. 🙂

Składniki:

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soliskładniki na domowe herbatniki petit beurre, śmietanka, masło, cukier puder, mąkam, sól

1. Wszystkie składniki umieść w misie miksera i zagnieć gładkie ciasto. Możesz to również zrobić ręcznie. przygotowanie domowych herbatników Petit Beurre, łączenie składników, misa

2. Przełóż ciasto do pojemnika (lub owiń folią spożywczą) i włóż do lodówki przynajmniej na godzinę. Możesz je przygotować dzień wcześniej lub nawet zamrozić na kilka tygodni.przygotowanie domowych herbatników Petit Beurre, chłodzenie ciasta, pudełko

3. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Jak widzisz na zdjęciu – robię to między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, ale muszę przyznać, że postąpiłam tak raczej z przyzwyczajenia, bo to ciasto nie jest klejące i spokojnie można je wałkować bez papieru. przygotowanie domowych herbatników Petit Beurre, wałkowanie ciasta, papier do pieczenia, wałke silikonowy, stolnica silikonowa

4. Ciasto powinno mieć grubość ok. 2 mm. Zbyt grube ciasteczka spieką się z zewnątrz, a w środku nie zdążą się dopiec.przygotowanie domowych herbatników Petit Beurre, wałkowanie ciasta, papier do pieczenia, stolnica silikonowa

5. Wykrawaczem wytnij ciasteczka. Użyj nieco większej foremki niż średnica formy silikonowej, ponieważ ciasteczka delikatnie skurczą się podczas pieczenia. przygotowanie domowych herbatników Petit Beurre, wycinanie herbatników, wykrawacz, stolnica silikonowa 6. Każde ciastko nakłuj kilka razy widelcem, aby nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. przygotowanie domowych herbatników Petit Beurre, nakłuwanie ciasta widelcem

7. Ciasteczka ułożone na papierze do pieczenia przełóż na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz przez około 12 minut, do czasu aż brzegi lekko się zarumienią.

Tak przygotowane ciasteczka możesz przechowywać przez tydzień (lub nawet dłużej) w szczelnym pojemniku. Możesz je też zamrozić.upieczone ciasteczka domowe herbatniki petit beurre

8. Herbatniki powkładaj do foremki silikonowej.

przygotowanie mini serniczków, umieszczanie herbatników na dnie formy silikonowej

 

Delikatna masa serowa

Podstawą delikatnego, kremowego sernika jest dobrze zmielony ser. Jeśli sama go mielisz to zrób to dwu- lub nawet trzykrotnie. Ja używam dobrego mielonego twarogu (Wieluń – Mój ulubiony lub Piątnica). Nic tak nie psuje smaku sernika jak grudki sera!

Z poniższej porcji wychodzi około 18 serniczków z formy silikonowej, której użyłam. Warto mieć dwie takie foremki, wtedy za jednym razem upieczesz 16 serniczków, a resztę masy możesz nałożyć np. do formy na muffiny.

Składniki (na ok. 18 mini serniczków):

  • 350 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego
  • 160 ml śmietanki 30%
  • 2 średnie jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Śmietankę, twaróg i jaja wyjmij wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową.

przygotowanie sernika, składniki, śmietanka, twaróg, jajka, cukier, mąka, ekstakt waniliowy

1. Wszystkie składniki umieść w misie i wymieszaj tylko do połączenia składników. Pamiętaj, że zbyt długie mieszanie napowietrzy masę, a to sprawi, że serniczki wyrosną w piekarniku, a podczas studzenia – opadną.łączenie składników na mini serniczki, misa

2. Umieść formę na blaszce zanim wypełnisz ją masą serową, ponieważ przenoszenie zapełnionej formy silikonowej jest trudne. Na ciastka wylej masę serową wypełniając formę do 2/3 wysokości. wypełnianie foremki silikonowej warstwą sernikową 3. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 150ºC i piecz przez około 20 minut. Masa na górze powinna być ścięta. Jeśli nadal jest mokra, to podpiecz je jeszcze przez kilka minut. Serniczki wystudź w uchylonym piekarniku. upieczone mini serniczki w formie silikonowej

Jak się dobrze przyjrzysz to zobaczysz, że każdy serniczek z jednej strony trochę odszedł od foremki. Nie jest to wina masy serowej, ponieważ sernik upieczony w zwykłej tortownicy ładnie przylegał do brzegów i był prosty jak stół. Niestety, tak już jest z silikonem.

Do mini serniczków idealne byłyby małe ringi, jednak jeszcze ich nie kupiłam. Za to serniki na zimno z tej foremki silikonowej wychodzą idealne. 🙂

Mus jagodowy – przepis

Składniki (na ok. 18 mini serniczków):

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 350 g jagód (mogą być mrożone)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 g cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny

przygotowanie musu jagodowego do mini serniczków, składniki, jagody, żelatyna, śmietanka, cukier, cytryna

1. Do garnka wsyp jagody i zasyp cukrem. Podgrzewaj na średnim ogniu, do momentu aż jagody puszczą sok i zaczną się rozpadać. przygotowanie musu jagodowego do mini serniczków, łączenie jagód z cukrem

2. Żelatynę zalej niewielką ilością wody (tylko do jej przykrycia) i odstaw na kilka minut do napęcznienia. przygotowanie musu jagodowego do mini serniczków, zalewanie żelatyny wodą

3. W międzyczasie przetrzyj jagody przez sitko aby pozbyć się skórek. Jeśli skórki Ci nie przeszkadzają to po prostu zblenduj jagody na gładki mus.

przygotowanie musu jagodowego do mini serniczków, przecieranie ugotowanych jagód przez sitko

4. Napęczniałą żelatynę podgrzej na małym ogniu, tylko do momentu aż zupełnie się rozpuści.

przygotowanie musu jagodowego do mini serniczków, napęczniała żelatyna

5. Rozpuszczoną żelatynę dodaj do jagód i dokładnie wymieszaj. Możesz pominąć etap ogrzewana żelatyny i dodać ją bezpośrednio do gorących jagód. Osobiście nie lubię dodawania nierozpuszczonej żelatyny bo czasem trudno ocenić czy dokładnie się rozpuściła w owocach.

Masę jagodową lekko przestudź.

przygotowanie musu jagodowego do mini serniczków, dodawanie rozpuszczonej żelatyny do przetartych jagód

6. W misie miksera umieść śmietankę i ubij ją. Nie miksuj zbyt długo aby się nie zwarzyła. Lepiej ubić ciut za mało niż za bardzo – żelatyna i tak sprawi, że mus będzie sztywny.  przygotowanie musu jagodowego do mini serniczków, dodawanie rozpuszczonej, ubita śmietana

7. Przestudzone jagody (mniej więcej w temperaturze ciała – możesz sprawdzić palcem) dolewaj do śmietany i szybko mieszaj, tylko do połączenia. Zbyt długie mieszanie zwarzy masę.przygotowanie musu jagodowego do mini serniczków, gotowy mus jagodowy

8. Mus jagodowy nałóż na wystudzone serniczki.przygotowanie musu jagodowego do mini serniczków, wypełnianie foremki z serniczkami musem jagodowym 9. Aby serniczki ładnie się prezentowały wygładź wierzch skrobką, szpatułką lub nożem. przygotowanie musu jagodowego do mini serniczków, wyrównywanie musu jagodowego w formie

10. Tak przygotowane serniczki włóż do zamrażarki na przynajmniej 2 godziny. Spokojnie możesz je tam przechowywać nawet kilka tygodni, ważne żeby były szczelnie owinięte folią spożywczą.przygotowanie musu jagodowego do mini serniczków, foremka silikonowa wypełniona serniczkami z musem jagodowym

11. Zamrożone serniczki wypchnij z formy. Powinny wychodzić bez problemu.przygotowanie musu jagodowego do mini serniczków, wyciąganie zamrożonych serniczków z formy

Nieidealny kształt

Muszę się Wam do czegoś przyznać. Tych serniczków miało tutaj nie być. 😉 Serio. Gdy je upiekłam i zobaczyłam, że jedną stroną odeszły od foremki to postanowiłam, że nie pojawią się na blogu. Nie będą tak ładne jak chciałam, więc nie powinnam ich pokazywać – tak myślałam.

Ale później odwiedziła mnie Magda i kazała mi się puknąć w czoło. 😉 Stwierdziła, że serniczki wyglądają tak apetycznie, że koniecznie muszą wlecieć na bloga. Zgasiła moje perfekcjonistyczne zapędy i bardzo się z tego cieszę. W końcu serniczki są naprawdę ładne (choć nie idealne), a do tego absolutnie przepyszne.
Mini serniczki z musem jagodowym i domowymi herbatnikamiMini serniczki z musem jagodowym i domowymi herbatnikami

Mini serniczki z musem jagodowym i domowymi herbatnikami

Mini serniczki z musem jagodowym i domowymi herbatnikami

Co jeszcze mogłabym napisać żeby Cię zachęcić do wypróbowania tego przepisu? Po prostu spróbuj, bo inaczej nie przekonasz się czy moje zachwyty są zasadne. 😉

 

Miłego pieczenia 🙂
Aneta

Przepis na herbatniki oraz na sernik z musem jagodowym (z moimi niewielkimi zmianami) pochodzi z bloga MojeWypieki.com.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą na Facebooku i Instagramie.
Już nic Cię nie ominie. 🙂

Zero spamu! Obiecujemy.