Uwielbiam oglądać proces tworzenia nowoczesnych deserów, w których każdy detal ma znaczenie, a wszystkie elementy idealnie do siebie pasują. Podziwiam te skomplikowane desery i wzdycham z nadzieją, że może i ja będę je kiedyś robić z taką łatwością jak cukiernicy na oglądanych przeze mnie tutorialach. Dlatego ćwiczę nieustannie, a oto efekt moich prób czyli tarta kokosowo – czekoladowa. Czyż  nie wygląda bosko?

Gdy skosztowałam tego deseru to stwierdziłam, że zrobiłam świetny mazurek (choć to nie pora na tego typu wypieki 🙂 ). Składa się on z kruchego ciasta, malinowej frużeliny oraz dwóch pysznych musów – kokosowego i czekoladowego. Niby nic odkrywczego, jednak to co wyróżnia moją tartę to elegancka i bardzo ciekawa forma.

nowoczesna tarta kokosowo - czekoladowa z kulkami musowymi

Do zrobienia kulek musowych, znajdujących się na górze deseru, wykorzystałam formę silikonową z piętnastoma okrągłymi wnękami. Natomiast niezwykle równy i kształtny kruchy spód otrzymałam dzięki użyciu perforowanego rantu o średnicy 20 cm. Już wcześniej korzystałam z podobnych obręczy (tyle że mniejszych) i jestem z nich bardzo zadowolona ponieważ pozwalają uzyskać idealna tartę. Koniecznie zajrzyj do wpisu o tartaletkach z kremem cytrynowo – miętowym, które również przygotowałam za pomocą perforowanych ringów.

Jak zrobić nowoczesną tartę kokosowo – czekoladową z kulkami musowymi?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

  • perforowany rant o średnicy 20 cm
  • silikonowa forma z otworami w kształcie kulek (średnica każdej kulki to 3 cm)
  • wałek do ciasta (np. taki)
  • waga kuchenna (np. taka)
  • papier do pieczenia lub silikonowa mata
  • rękaw cukierniczy silikonowy lub jednorazowy (nie jest konieczny jednak ułatwi wypełnienie formy silikonowej musem)
  • silikonowa szpatułka (używam szpatułki z Ikei, wytrzymuje najdłużej ze wszystkich)
  • kratka do studzenia
  • termometr cukierniczy
  • mikser
  • garnki, miseczki
  • sitko
  • ostry nóż

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

5% rabatu na zakupy w sklepie Słodka Pasja!

Musisz kupić jakieś akcesoria? Zajrzyj do sklepu Słodka Pasja!
Z kuponem rabatowym “CakeItpl” otrzymasz 5% rabatu na całe zamówienie!

nowoczesna tarta kokosowo - czekoladowa, potrzebne narzędzia: forma silikonowa z otworami w kształcie kulek, wałek do ciasta, mata silikonowa, obręcz perforowana, rękaw cukierniczy, szpatułka silikonowa, kratka do studzenia

Nowoczesna tarta kokosowo – czekoladowa z kulkami musowymi – opis wykonania krok po kroku.

Jak rozplanować pracę nad tartą kokosowo – czekoladową?

Sam deser nie jest trudny do zrobienia. Jest natomiast dość czasochłonny i okazał się trochę kłopotliwy jeżeli chodzi o zaplanowanie pracy nad poszczególnymi elementami. Pracę usprawni posiadanie dwóch silikonowych form na kulki. Ja niestety mam tylko jedną dlatego musiałam trochę pokombinować, o czym przeczytasz poniżej. Myślę jednak, że dla tak pięknego deseru warto się zmobilizować. Postaram się w jasny sposób opisać jak przygotowałam tę cudną tartę.

Pracę najlepiej podzielić na dwa dni:

1 dzień:

  • upiecz kruchy spód (przechowuj w zamykanym pojemniku lub piekarniku)
  • zrób frużelinę malinową (przechowuj w lodówce)
  • przygotuj czekoladowe kulki (kulki zamroź i zostaw w zamrażarce do czasu polania polewą lustrzaną)

2 dzień:

  • przygotuj mus kokosowy (połowę wyłóż na kruchy spód wysmarowany frużeliną malinową, a resztę przełóż do silikonowej formy na kulki, którą włóż do zamrażarki na około 2 godziny)
  • na samym końcu zrób polewę lustrzaną i oblej nią czekoladowe kulki
  • złóż deser

Co zrobić jeżeli masz tylko jedną silikonową formę na kulki?

W takiej sytuacji kulki czekoladowe przygotuj dzień wcześniej. Następnego dnia wyjmij je z formy, przełóż do pudełka i ponownie schowaj do zamrażarki. Potem umyj i wysusz formę. Teraz możesz przygotować kokosowe kulki musowe.

Kruche ciasto – przepis

Składniki:

  • 140 g mąki pszennej
  • 35 g cukru pudru
  • 90 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

tarta kokosowo - czekoladowa, składniki potrzebne do przygotowania ciasta kruchego: masło, mąka pszenna, cukier puder, żółtko1. W misie miksera umieść mąkę, cukier puder, szczyptę soli i masło pokrojone w kostkę. Zagniataj do powstania ciasta o konsystencji kruszonki.

tarta kokosowa - przygotowanie ciasta kruchego

2. Dodaj żółtko i dalej zagniataj aż powstanie gładkie ciasto.

tarta kokosowa - przygotowanie ciasta kruchego

3. Ciasto włóż do zamykanego pojemnika lub owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez około 60 minut.

chłodzenie ciasta kruchego

4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm.

wałkowanie ciasta kruchego

5. Obręcz perforowaną umieść na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia i wyłóż ją ciastem. Ponownie schłodź w lodówce przez około 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C.

przygotowanie tarty, rant perforowany, mata silikonowa

6. Ostrym nożem odetnij nadmiar ciasta wystający ponad obręcz. Spód nakłuj widelcem, dzięki temu ciasto się nie wybrzuszy podczas pieczenia.

przygotowanie tarty, rant perforowany, mata silikonowa

7. Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15 – 20 minut (w trybie góra – dół). Obserwuj ciasto – jego powierzchnia powinna się lekko zarumienić. Upieczoną tartę wyjmij z piekarnika i wystudź. Następnie delikatnie wyjmij z obręczy. Nie miałam z tym żadnych problemów – obręcz wystarczy delikatnie unieść.

tarta kokosowo -czekoladowa, kruchy spód

Kruchy spód możesz przygotować z kilkudniowym wyprzedzeniem. Przechowuj wtedy bez nadzienia w szczelnym pojemniku.

Frużelina malinowa – przepis

Składniki:

  • 200 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej wymieszanej z łyżką wody
  • pół łyżeczki żelatyny

tarta kokosowo - czekoladowa, przygotowanie frużeliny malinowej, składniki: maliny, cukier, żelatyna, sok z cytryny, skrobia ziemniaczana

1. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia.

żelatyna namowoczona w wodzie, do żelki mango marakuja

2. W garnuszku umieść maliny, cukier i sok z cytryny. Całość postaw na palniku i podgrzewaj aż owoce się rozpadną i puszczą sok, a cukier się rozpuści.

przygotowanie frużeliny malinowej

3. Dodaj skrobię ziemniaczaną wymieszaną z łyżką wody. Całość wymieszaj i zagotuj. Malinowe puree możesz dodatkowo przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek.

przygotowanie frużeliny malinowej

4. Do gorącego puree dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do jej rozpuszczenia. Potem przelej do słoiczka i odstaw do wystudzenia. Frużelinę możesz spokojnie przygotować jeden lub dwa dni wcześniej.

5. Na kruchy spód wyłóż frużelinę malinową. Zrób to dopiero w dniu składania deseru, nie wcześniej, ponieważ kruche ciasto zmięknie.

tarta kokosowo - czekoladowa, nakładanie frużeliny malinowej na kruchy spód

 

Mus czekoladowy – przepis

Składniki:

  • 50 ml mleka 3,2%
  • 75 g czekolady (użyłam 50 g czekolady deserowej i 25 g mlecznej)
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 g żelatyny (1 płaska łyżeczka)

tarta kokosowo - czekoladowa, składniki potrzebne do przygotowania musu czekoladowego: czekolada deserowa i mleczna, mleko, śmietana kremówka, żelatyna

1. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia.

żelatyna namowoczona w wodzie, do żelki mango marakuja

2. Do garnuszka wlej mleko i podgrzej prawie do wrzenia.

przygotowanie musu czekoladowego

3. Do gorącego mleka dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia.

przygotowanie musu czekoladowego

4. Do wciąż gorącego mleka dodaj połamaną w kostki czekoladę i wymieszaj do powstania gładkiej i jednolitej konsystencji. Następnie odstaw na chwilę do wystudzenia.

przygotowanie musu czekoladowego

5. W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę.

ubijanie śmietany do musu czekoladowego

6. Ubitą śmietanę wymieszaj delikatnie z masą czekoladową.

przygotowanie musu czekoladowego7. Mus czekoladowy od razu przełóż do worka cukierniczego. Użyłam jednorazowego worka cukierniczego, a końcówkę odcięłam dopiero po jego napełnieniu ponieważ mus był dość płynny.

przygotowanie czekoladowych kulek musowych, forma silikonowa z otworami w kształcie kul, jednorazowy rękaw cukeirniczy

8. Formę silikonową ustaw na twardej podkładce (używam podkładki korkowej). Następnie wypełnij okrągłe otwory w formie silikonowej. Tak przygotowane kule włóż do zamrażarki.

kulki z musu czekoladowego, forma silikonowa z otworami w ksztalcie kul

Podczas napełniania formy mus powinien być płynny, aby precyzyjnie wypełnić otwory w kształcie kul. Im dłużej będziesz zwlekać z wypełnieniem formy, tym gęstszy stanie się mus. Mogą wtedy powstać puste miejsca i kule po wyjęciu z formy nie będą idealnie gładkie.

Mus kokosowy – przepis

Składniki:

  • 200 g białej czekolady
  • 120 ml mleka 3,2%
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 8 g żelatyny (2 płaskie łyżeczki)
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 20 g likieru kokosowego
  • dodatkowe wiórki kokosowe do obtoczenia kul musowych

tarta kokosowo - czekoladowa, składniki potrzebne do przygotowania musu kokosowego: biała czekolada, żelatyna, mleko, śmietana kremówka, wiórki kokosowe, likier kokosowy

1. Postępuj tak samo jak podczas przygotowania musu czekoladowego – napęczniałą żelatynę i białą czekoladę wymieszaj z gorącym mlekiem do powstania gładkiej masy.

przygotowanie musu kokosowego

2. Dodaj likier kokosowy i wymieszaj do połączenia.

przygotowanie musu kokosowego

3. W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę.

ubijanie śmietany do musu czekoladowego

4. Masę z białej czekolady wymieszaj z wiórkami kokosowymi i ubitą śmietaną. Odstaw na chwilę do lekkiego zgęstnienia aż wiórki kokosowe nasiąkną i nie będą opadały na dno masy. Nie czekaj jednak zbyt długo ponieważ mus jest z dodatkiem żelatyny i po jakimś czasie stężeje.

przygotowanie musu kokosowego

5. Przełóż masę do worka cukierniczego. Połową musu kokosowego wypełnij otwory w kształcie kul. Tak przygotowane kule włóż do zamrażarki na około 2 godziny.

przygotowanie kulek z musu kokosowego, silikonowa forma z otworami w kształcie kul

6. Natomiast drugą połowę musu kokosowego wyłóż na tartę posmarowaną frużeliną malinową. Tartę włóż do lodówki na czas mrożenia kul kokosowych.

tarta kokosowo - czekoladowa z kulkami musowymi

Polewa lustrzana – przepis

Składniki:

  • 100 g glukozy w płynie
  • 100 g cukru
  • 50 ml wody
  • 100 g czekolady deserowej
  • 65 g mleka skondensowanego
  • 7 g żelatyny
  • drobno posiekane orzechy do obsypania kul musowych (użyłam migdałów)

składniki potrzebne do przygotowania czkeoladowej polewy lustrzanej: czekolada deserowa, mleko skondensowane, glukoza w płynie, cukeir, woda, żelatyna

Jeżeli nie masz płynnej glukozy to przygotuj polewę z tego przepisu, i zamiast białej czekolady użyj deserowej.

1. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia.

żelatyna namowoczona w wodzie, do żelki mango marakuja

2. W garnuszku umieść wodę, cukier i glukozę. Podgrzewaj do rozpuszczenia się cukru.

przygotowanie polewy lustrzanej - mirror glaze z dodatkiem glukozy

3. Dodaj mleko skondensowane, wymieszaj do połączenia i podgrzej.

przygotowanie polewy lustrzanej - mirror glaze z dodatkiem glukozy

4. Garnek zdejmij z palnika, dodaj połamaną w kostki czekoladę i napęczniałą żelatynę. Wymieszaj całość do połączenia (możesz użyć do tego blendera, ale ja tego osobiście nie robię ponieważ uważam, że mieszanie szpatułką wystarczy i nie napowietrzy tak bardzo polewy).

przygotowanie polewy lustrzanej

5. Polewę przelej przez drobne sitko. Dzięki temu pozbędziesz się pęcherzyków powietrza.

przygotowanie polewy lustrzanej

6. Następnie przykryj folią spożywczą tak, aby stykała się z powierzchnią polewy i odstaw do wystudzenia do temperatury 32 – 35° C. Im cieplejsza polewa tym rzadsza i bardziej będzie spływała z deseru.

przygotowanie polewy lustrzanej

Tarta kokosowo – czekoladowa z kulkami musowymi – składanie deseru

1. Zamrożone kule kokosowe wyjmij z formy silikonowej i obsyp je wiórkami kokosowymi, delikatnie je dociskając.

tarta kokosowo - czekoladowa, przygotowaniekokosowych kul musowych

2. Zamrożone kule czekoladowe ułóż na kratce do studzenia ciast. Następnie oblej je polewą lustrzaną i obsyp orzechami.

tarta kokosowo - czekoladowa, przygotowanie polewy oblewanie kul musowych polewą lustrzaną

3. Na kruchy spód wypełniony frużeliną malinową oraz musem kokosowym, ułóż kulki musowe, zaczynając od środka.

Układanie czekoladowych kulek oblanych polewą lustrzaną nie należało do najłatwiejszych zadań. Przenosiłam je za pomocą małego nożyka i delikatnie podpierałam wykałaczką. Wcześniej próbowałam wbijać wykałaczkę w każdą kulkę i w ten sposób je przenosić. Niestety nie umiałam jej później wyjąć nie uszkadzając kulki.

4. Wolną przestrzeń na brzegu tarty możesz dodatkowo obsypać wiórkami kokosowymi. Jeżeli polewa czekoladowa ubrudzi mus kokosowy, wiórki kokosowe to skutecznie zakryją.

nowoczesna tarta kokosowo - czekoladowa z kulkami musowymi

nowoczesna tarta kokosowo - czekoladowa z kulkami musowymi

nowoczesna tarta kokosowo - czekoladowa z kulkami musowymi

Nowoczesna tarta kokosowo – czekoladowa z kulkami musowymi

Przyznam, że podczas tworzenia tego deseru targały mną liczne wątpliwości czy to się uda, jaki będzie efekt końcowy i czy ktoś w ogóle będzie chciał wykorzystać tak skomplikowany przepis. Teraz nie mam żadnych wątpliwości, ponieważ deser jest pyszny, a do tego prezentuje się na prawdę pięknie i nowocześnie.

Wszystkiego słodkiego

Magda

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać (i mogę je umieścić w galerii powyżej)! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit.pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą na Facebooku i Instagramie.
Już nic Cię nie ominie. 🙂

Zero spamu! Obiecujemy.