Gdy jestem zestresowana jem czekoladę. Gdy jest mi smutno jem więcej czekolady. W końcu co może lepiej ukoić skołatane nerwy jeśli nie kawałeczek nieba? 🙂 Te tartaletki miały pełnić funkcję pocieszacza i sprawdziły się doskonale.

Słone orzeszki czy solony karmel to moje ulubione dodatki do czekolady. Nic tak nie podkręca jej smaku jak sól. A gdy do tego czekolada ma kremową, miękką konsystencję, to na chwilę zapominam o świecie wokół.

Takie smaki i konsystencje trzeba jednak w czymś zamknąć. Tutaj wchodzi na scenę kakaowe kruche ciasto. Dzięki swojej delikatności świetnie komponuje się z kremowym nadzieniem i podkreśla czekoladowy smak. Dodaje też przyjemne “chrupnięcie”.

Rozpustne kruche mini tarty z solonym karmelem i czekoladą

Choć solony karmel może onieśmielać to nie masz się czego obawiać. Jedyne co może pójść nie tak to zbyt długie podgrzewanie karmelu. Jednak gdyby tak się stało – zupełnie się nie przejmuj! Zrób po prostu karmel jeszcze raz, obserwuj uważnie, a na pewno się uda.

Jak zrobić mini tarty z solonym karmelem i czekoladą?

Cały przepis składa się z 3 szybkich do wykonania elementów. Kruchych korpusów kakaowych, solonego kamelu oraz czekoladowego ganache. Przygotujesz wszystko w mniej niż godzinę (nie licząc czasu chłodzenia).

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

5% rabatu na zakupy w sklepie Słodka Pasja!

Musisz kupić jakieś akcesoria? Zajrzyj do sklepu Słodka Pasja!
Z kuponem rabatowym “CakeItpl” otrzymasz 5% rabatu na całe zamówienie!

Rozpustne kruche mini tarty - solony karmel i czekolada!, narzędzie do wykonania deseru, forma na muffiny, narzędzie do tartaletek, nóż, szpatułka

Narzędzie do tartaletek

Jest to narzędzie bez którego możesz się obejść, ale jak już raz go użyjesz to nie będziesz chciała go oddać. Mnie zawsze denerwowało wałkowanie ciasta i wyklejanie foremek palcami. Zajmowało to dużo czasu a efekt nigdy nie był taki jak chciałam. Odkąd mam narzędzie do tartaletek to chętnie przygotowuję desery tego typu i zawsze jestem zadowolona z tego jak wyglądają. Jeśli chcesz przeczytać więcej o tym narzędziu to zajrzyj do mojego testu tego gadżetu.

Kruche mini tarty z solonym karmelem i czekoladą – opis wykonania krok po kroku

 

Kruche kakaowe tartaletki – przepis

Składniki (na ok. 14 mini tart)*:

  • 270 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 60 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki

Rozpustne kruche mini tarty - solony karmel i czekolada!, tartaletki, przygotowanie kruchych tartaletek, składniki, kakao, masło, żółtka, cukier puder, mąka, miski

1. Wszystkie składniki umieść w misie miksera i połącz przy użyciu końcówki mieszającej. Możesz też zagnieść ciasto ręcznie, ale staraj się pracować szybko żeby nie zdążyło się zbytnio ogrzać od rąk.

Rozpustne kruche mini tarty - solony karmel i czekolada!, tartaletki, przygotowanie kruchych tartaletek, zagniecione kruche ciasto kakowe, mikser

2. Ciasto rozdziel między wgłębienia i formuj korpusy przy pomocy narzędzia do tartaletek. Możesz też ciasto rozwałkować i włożyć do formy lub po prostu wylepić palcami. Ja używam tego drewnianego narzędzia, ponieważ łatwo mi się z nim pracuje i korpusy mają ładny kształt. Jak dokładnie pracować z tym narzędziem przeczytasz w tym wpisie.

Rozpustne kruche mini tarty - solony karmel i czekolada!, tartaletki, wyklejanie foremki do muffin ciastem kruchym, forma do muffin, narzędzie do tartaletek

3. Formę z ciastem włóż do zamrażarki na 60 minut. Dzięki temu ciasto nie opadnie podczas pieczenia i łatwo będzie wyrównać nożem brzegi tartaletek.

Rozpustne kruche mini tarty - solony karmel i czekolada!, tartaletki, wycinanie ciast wystającego z foremki do muffin, forma do muffin, nóż

4. Wystający brzeg ciasta odetnij ostrym nożem.

Rozpustne kruche mini tarty - solony karmel i czekolada!, tartaletki, docinanie ciasta w foremce na muffiny, nóż

5. Każde ciasteczko nakłuj widelcem. Ja o tym zapomniałam i trochę za bardzo urosły. 😉

Rozpustne kruche mini tarty z solonym karmelem i czekoladą, tartaletki, wycinanie ciast wystającego z foremki do muffin, forma do muffin, nóż

6. Tak przygotowane ciasto piecz w temperaturze 200°C przez 13-15 minut. Użyłam termoobiegu, ale grzanie góra-dół też się sprawdzi.

Rozpustne kruche mini tarty z solonym karmelem i czekoladą, tartaletki, upieczone kruche tartaletki kakaowe, forma na muffiny

7. Upieczone i wystudzone korpusy wyciągnij z formy pomagając sobie nożem. Ciasto jest bardzo kruche, więc rób to ostrożnie.

Rozpustne kruche mini tarty z solonym karmelem i czekoladą, tartaletki, upieczone kruche tartaletki kakaowe, forma na muffiny, nóż, wyciąganie

Tartalerki bez nadzienia możesz przechowywać w szczelnym pojemniku przez długi czas. Moje czekały w pudełku przez kilka dni.

Rozpustne kruche mini tarty z solonym karmelem i czekoladą, tartaletki, fotowe kruche tartaletki kakowe, kratka

Przepis na solony karmel

Czyli to co tygryski lubią najbardziej. 🙂 Słodki i słony jednocześnie. O fantastycznej aksamitnej konsystencji. Sos idealny.
Świetnie sprawdzi się jako polewa do ciasta (z brownie smakuje cudownie!), naleśników, gofrów czy innych deserów.

Składniki**:

  • 200 g cukru
  • 90 g masła
  • 125 ml śmietanki 30% lub 36%
  • ½ – 1  łyżeczki soli

Rozpustne kruche mini tarty z solonym karmelem i czekoladą, tartaletki, przygotowanie słonego karmelu, składniki, cukier, śmietanka, masło, sól, miski, łyżeczka 1. Cukier umieść w garnku i podgrzewaj na średnim ogniu. Może się zbrylić, ale po chwili stanie się płynny. Możesz czasem mieszać cukier silikonową szpatułką. Rozpustne kruche mini tarty z solonym karmelem i czekoladą, tartaletki, przygotowanie słonego karmelu, cukier w garnku

2. Karmel musi nabrać bursztynowego koloru. Jednak uważaj – nie podgrzewaj go zbyt długo, bo przypalony stanie się gorzki. Jeśli karmel się przypali, to nie dodawaj do niego pozostałych składników. Uwierz – nie będziesz zadowolona z ostatecznego smaku. Po prostu zrób karmel jeszcze raz. Rozpustne kruche mini tarty z solonym karmelem i czekoladą, tartaletki, przygotowanie słonego karmelu, karmel w garnku, szpatułka

3. Do karmelu dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Garnek cały czas trzymaj na średnim ogniu. Uważaj podczas dodawania masła i śmietanki – mieszanka będzie bulgotać i pienić się.Rozpustne kruche mini tarty z solonym karmelem i czekoladą, tartaletki, przygotowanie słonego karmelu, mieszanie karmelu z masłem, garnek, szpatułka

4. Dodaj śmietankę i ponownie dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze przez minutę. Zdejmij garnek z kuchenki.Rozpustne kruche mini tarty z solonym karmelem i czekoladą, tartaletki, przygotowanie słonego karmelu, mieszanie karmelu z masłem, garnek, szpatułka

5. Do gotowego sosu dodaj sól. Wymieszaj.

Rozpustne kruche mini tarty z solonym karmelem i czekoladą, tartaletki, przygotowanie słonego karmelu, mieszanie karmelu z solą, garnek, łyżka

6. Słony karmel przelej do słoiczka. Możesz go przechowywać w lodówce do 7 dni. U mnie nigdy tak długo nie przetrwał. 😉

Rozpustne kruche mini tarty z solonym karmelem i czekoladą, tartaletki, gotowy słony karmel w słoiczku, łyżeczka

Ganache czekoladowe – przepis

Ganache to nic innego jak czekolada rozpuszczona w śmietance. Idealnie nadaje się jako polewa do ciast, ale sprawdzi się również jako krem do tynkowania tortu czy do stworzenia dripu (spływającej z tortu polewy). W zależności od potrzeb trzeba tylko dopasować konsystencję ganache. Do tynkowania musi być gęsty, a do dripu bardziej płynny.

Ganache, które otrzymasz z tego przepisu jest idealne do polewania ciast i deserów. Tworzy na nich czekoladową warstwę, która zastyga w lodówce ale nie staje się twarda.

Do stworzenia ganache możesz użyć dowolnej czekolady. Ja wybrałam deserową Icam Mabel 56%, bo to jedna z moich ulubionych czekolad, no i idealnie komponowała się ze słodkim karmelem. Jeśli lubisz bardziej wytrawne smaki możesz użyć czekolady gorzkiej. Nie polecam natomiast mlecznej czy białej – deser będzie zdecydowanie zbyt słodki.

Składniki:

  • 120 g śmietanki 30% lub 36%
  • 100 g czekolady deserowej (użyłam Icam Mabel 56%)

Rozpustne kruche mini tarty z solonym karmelem i czekoladą, tartaletki, przygotowanie ganache czekoladowego, garnek, miska, czekolada, śmietanka

1. Śmietanę podgrzej prawie do wrzenia. Wsyp czekoladę i odczekaj 2 minuty żeby temperatura się wyrównała.

Rozpustne kruche mini tarty z solonym karmelem i czekoladą, tartaletki, przygotowanie ganache czekoladowego, garnek, miska, czekolada, śmietanka

2. Dokładnie wymieszaj czekoladę ze śmietanką. Jeśli pozostaną nierozpuszczone grudki to przetrzyj ganache przez sitko. Odstaw do wystudzenia. Nie wkładaj do lodówki, ponieważ zastygnie i nie uda Ci się wylać polewy na tarty.

Rozpustne kruche mini tarty z solonym karmelem i czekoladą, tartaletki, gotowe ganache czekoladowe, garnek, szpatułka

Składanie mini tart z solonym karmelem i czekoladą

1. Korpusy z kruchego ciasta wypełnij solonym karmelem (ok. 2 łyżeczki na porcję). Umieść tartaletki w lodówce na 30 minut żeby sos zgęstniał.

Rozpustne kruche mini tarty z solonym karmelem i czekoladą, tartaletki, napełnianie tartaletek solonym karmelem, kratka, garnek, łyżeczka

2. Ciasteczka wypełnione karmelem oblej czekoladowym ganache. Aby czekolada nabrała odpowiedniej konsystencji przechowuj tartaletki w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc.

Rozpustne kruche mini tarty z solonym karmelem i czekoladą, tartaletki, napełnianie tartaletek ganache czekoladowym, kratka, tartaletki z solonym karmelem, garnek, łyżeczka

Gotowe desery możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni. Moje tartaletki nawet po 3 dniach nadal były kruche.

Tuż przed podaniem posyp gruboziarnistą solą – jeśli zrobisz to wcześniej to sól zdąży się rozpuścić.

Rozpustne kruche mini tarty - solony karmel i czekolada!

Rozpustne kruche mini tarty – solony karmel i czekolada!

Słony karmel, czekolada i kruche ciasto. To deser, który wyraża więcej niż tysiąc słów. Czego więcej potrzeba do szczęścia? 😉

życzę Ci dobrego dnia
Aneta

Rozpustne kruche mini tarty - solony karmel i czekolada!Rozpustne kruche mini tarty - solony karmel i czekolada!Rozpustne kruche mini tarty - solony karmel i czekolada!

 

*Przepis na kruche ciasto pochodzi z bloga Moje Wypieki.
**Natomiast przepis na najlepszy solony karmel – z bloga Table For Two (z polecenia Uli Stępniak).

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit.pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą na Facebooku i Instagramie.
Już nic Cię nie ominie. 🙂

Zero spamu! Obiecujemy.