Pierwszy raz jadłam takie gofry! Ciasto przygotowane jest z dodatkiem soku i skórki pomarańczowej. Po upieczeniu pomarańcza jest wyraźnie wyczuwalna ale nie dominuje w smaku. Pomarańczowe gofry można zjeść na bogato z bitą śmietaną, pomarańczami i sosem karmelowym, ale bez dodatków też są fantastyczne. Są lżejszą alternatywą dla pączków czy faworków smażonych w głębokim oleju. Zachęcam Cię do przygotowania ich na Tłusty Czwartek. Jeśli jednak wolisz tradycyjne smakołyki na tą okazję to skorzystaj z przepisu na nadziewane faworki.

Pomarańczowe gofry z karmelem, bitą śmietaną i pomarańczami.

Jak zrobić pomarańczowe gofry?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

  • gofrownica (mam taką)
  • mikser
  • miska
  • łyżka lub chochla do nalewania ciasta
  • garnek z grubym dnem
  • silikonowa szpatułka (używam szpatułki z Ikei, wytrzymuje najdłużej ze wszystkich)
  • ostry nóż
  • deska do krojenia

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

5% rabatu na zakupy w sklepie Słodka Pasja!

Musisz kupić jakieś akcesoria? Zajrzyj do sklepu Słodka Pasja!
Z kuponem rabatowym “CakeItpl” otrzymasz 5% rabatu na całe zamówienie!

Pomarańczowe gofry, potrzebne narzędzia: gofrownica, mikser, miska, deska do krojenia, nóż, chochla, silikonowa szpatułka, garnek z grubym dnem.

Jakiej gofrownicy używam?

Najlepsze podobno są gofrownice o mocy co najmniej 1000 W. Moja gofrownica ma znacznie mniejszą moc bo tylko 700 W. Jednak gofry też wychodzą smaczne i chrupiące. Różnica jest taka, że często muszę piec je trochę dłużej niż w oryginalnym przepisie.

Podczas wyciągania gofrów z urządzenia wydaje się, że są miękkie i gumowate, ale chwilę po odłożeniu na talerz stają się sztywne i chrupiące. Pamiętaj aby gofrów nie układać jeden na drugim, bo stracą swoją chrupkość.

Opis wykonania pomarańczowych gofrów – krok po kroku:

Przygotowanie gofrów

Składniki na gofry (8 – 10 szt)

  • 2 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 80 g drobnego cukru
  • 75 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 50 ml soku z pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 150 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 2 szczypty soli

Pmarańczowe gofry, potrzebne składniki

1. W dużej misce umieść żółtka z cukrem i utrzyj na jasną i puszystą masę.

Przygotowanie pomarańczowych gofrów.

2. Dodaj sok i skórkę z pomarańczy. Wymieszaj do połączenia się składników.

Przygotowanie pomarańczowych gofrów.

3. Stopniowo wsypuj mąkę ze szczyptą soli, stale mieszając aby uniknąć powstania grudek.

Przygotowanie pomarańczowych gofrów.

4. Dodaj mleko i wymieszaj do powstania jednolitej masy.

Przygotowanie pomarańczowych gofrów.

5. Włącz gofrownicę zanim przystąpisz do ubijania białek. Gdy skończysz przygotowywać ciasto gofrownica będzie nagrzana.

6. W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie wymieszaj z ciastem za pomocą szpatułki.

Przygotowanie pomarańczowych gofrów.

7. Dodaj masło i dalej ostrożnie mieszaj do połączenia się składników.

Przygotowanie pomarańczowych gofrów.

8. Wlej ciasto na gorącą gofrownicę. Piecz około 3 – 4 minuty. Długość pieczenia zależy od rodzaju i mocy gofrownicy.

9. Wyjmij gofry drewnianą lub silikonową szpatułką. Nie używaj noża bo zniszczysz powierzchnię gofrownicy! Gofry podawaj od razu po przygotowaniu – wtedy są najsmaczniejsze. Z czasem gofry tracą swoją chrupkość.

Pomarańćzowe gofry

 

Jak przygotować sos karmelowy? Przepis.

Składniki:

  • 120 g drobnego cukru
  • 50 g masła
  • 75 ml śmietany kremówki 30%

Prygotowanie sosu karmelowego. Potrzebne składniki.

1. Cukier wsyp do garnka z grubym dnem (zapobiega zbyt szybkiemu nagrzewaniu się karmelu a w rezultacie przypaleniu).

Przygotowanie sosu karmelowego. Karmelizacja cukru.

2. Podgrzewaj cukier do rozpuszczenia i otrzymania bursztynowego koloru. Możesz mieszać silikonową szpatułką. Na początku cukier się zbryli, ale po chwili powinien się rozpuścić i nabrać złotego koloru. Nie podgrzewaj karmelu zbyt długo bo może się przypalić, a wtedy stanie się gorzki.

Przygotowanie sosu karmelowego. Karmelizacj cukru.

3. Gdy karmel osiągnie złoto-bursztynową barwę dodaj masło i mieszaj do połączenia. Uważaj bo karmel jest gorący, a po dodaniu masła zaczyna się pienić.

Przygotowanie sosu karmelowego

4. Następnie wlej śmietankę i wymieszaj do połączenia. Karmel ze śmietanką również gwałtownie reaguje – pieni się i syczy. Bądź ostrożna.

Przygotowanie sosu karmelowego

5. Zdejmij karmel z kuchenki i przelej do słoiczka. Lekko przestudź. Na początku sos karmelowy jest lejący i idealnie nadaje się do polania deseru. Po schłodzeniu staje się gęsty i trudno będzie polać nim gofry. W takiej sytuacji włóż słoiczek z sosem karmelowym do garnka z gorącą wodą aby go ogrzać. Zawsze też możesz go rozsmarować na gofrach lub zjeść łyżeczką prosto ze słoiczka. Jest pyszny!

 

Filetowanie pomarańczy

Błonki otaczające cząstki pomarańczy i resztki białej skórki (tzw. albedo) nie prezentują się zbyt elegancko. Dlatego jeżeli chcesz aby Twój deser wyglądał jak z dobrej cukierni możesz cząstki pomarańczy obrać z otaczającej je błonki (proces ten nazywany jest czasem filetowaniem). Jak to zrobić żeby się nie narobić?

1. Ostrym nożem odetnij wierzch i spód pomarańczy.

filetowanie pomarańczy

2. Ustaw owoc pionowo i odetnij skórkę wraz z białą otoczką, w kierunku od góry do dołu, tak aby nie stracić zbyt wiele miąższu. W razie potrzeby popraw miejsca gdzie na powierzchni pozostała biała skórka.

filetowanie pomarańczy

3. Trzymaj owoc w dłoni i ustaw nad miską, by skapywał do niej sok. Natnij cząstkę wzdłuż błonki, aż do środka. Następnie zrób to samo przy drugiej błonce. Otrzymasz trójkątną cząstkę pomarańczy.

filetowanie pomarańczy

4. Wycięte cząstki odłóż na talerzyk. Gdy wytniesz już wszystkie cząstki, wyciśnij do miski sok z pozostałych błonek – możesz wykorzystać go do deseru albo po prostu wypić.

filetowanie pomarańczy

Moja propozycja podania pomarańczowych gofrów

Gofry udekoruj bitą śmietaną, kawałkami pomarańczy i sosem karmelowym. Pomarańczowe gofry bez dodatków też są rewelacyjne. Przyznam się, że chyba takie smakują mi najbardziej. Czuć wtedy bardzo wyraźnie zawartą w nich nutę pomarańczową.

  • 500 ml ubitej śmietany kremówki 30% lub 36%
  • sos karmelowy z powyższego przepisu
  • około 6 dużych pomarańczy obranych z błonek

Pomarańćzowe gofry z karmelem, bitą śmietaną i pomarańczami. Pomarańczowe gofry z bitą śmietaną, karmelem i pomarańczami. Pomarańczowe gofry z bitą śmietaną, karmelem i pomarańczami.

 

Pomarańczowe gofry z bitą śmietaną, sosem karmelowym i pomarańczami.

Gofry! Można je jeść na wiele sposobów – z bitą śmietaną, owocami, frużeliną owocową, nutellą czy po prostu z cukrem pudrem. Każdy ma swoje ulubione. Ale czy jadłaś już gofry pełne pomarańczowego aromatu, z delikatnie wyczuwalną skórką pomarańczową? Wypróbujesz? Może to dobry pomysł na Tłusty Czwartek? 🙂

Smacznego 🙂
Magda

 

Przepis (trochę go zmodyfikowałam) pochodzi z książki “Desery Świata” wyd. Twój Styl.

 

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit.pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą na Facebooku i Instagramie.
Już nic Cię nie ominie. 🙂

Zero spamu! Obiecujemy.