“Jak zrobić sugar sheet?” – to pytanie, które codziennie pojawia się na grupach tortowych. Nowa technika szturmem podbija cukierniczy świat. Wcale się temu nie dziwię. Torty ozdobione sugar sheet wyglądają imponująco. Kryształki cukru odbijają światło co daje niesamowity efekt (niestety nie udało mi się tego ująć na zdjęciach, musisz mi wierzyć na słowo).
Spis treści
Co to jest sugar sheet?
To rozwałkowana mieszanka cukru z glukozą, która po wyschnięciu tworzy lśniący “papier”. Można nim w całości obłożyć tort lub wyciąć z niego ozdoby.
Gdy pierwszy raz zobaczyłam tort ozdobiony w ten sposób, to najpierw zaniemówiłam na chwilę, po czym zaczęłam szukać informacji jak to jest zrobione. A informacji nie ma zbyt dużo. W pierwszych filmikach na YT nie było podanych proporcji ani czasu suszenia. Na szczęście cukier jest tani, więc mogłam testować do woli. 😉
Czy glukoza jest niezbędna?
Nigdy nie pracowałam z glukozą w płynie. Nie mam jej w domu i nawet nie wiem jaką dokładnie powinna mieć konsystencję. Za to miałam glukozę w proszku, którą kupiłam kiedyś przez pomyłkę. Dlatego najpierw spróbowałam uzyskać płynną glukozę dodając do proszku wodę (w różnych proporcjach) i gotując. Rzeczywiście – wyszła z tego dość gęsta masa, ale nie udało mi się zrobić sugar sheet przy jej użyciu. Rozsypywał się. Być może nie przygotowałam glukozy jak należy, albo po prostu glukoza w proszku się do tego nie nadaje.
Znalazłam jednak inny sposób – syrop glukozowy. Składa się z cukru, wody i niewielkiej ilości soku z cytryny. Całość wystarczy tylko gotować ok. pół godzin i gotowe. Taki syrop sprawdził się świetnie, a na pewno jest dużo tańszy niż glukoza w płynie.
Jak zrobić sugar sheet?
Potrzebne narzędzia*:
- garnek z grubym dnem
- mata silikonowa
- wałek do ciasta (najlepszy jest silikonowy, np. taki)
- nóż (użyłam okrągłego noża do pizzy, ponieważ nie jest na tyle ostry aby przeciąć matę silikonową)
- linijka (np. taka)
- silikonowa szpatułka (używam szpatułki z Ikei, wytrzymuje najdłużej ze wszystkich)
- blacha z piekarnika (do suszenia)
- barwnik w żelu (użyłam Food Colours, ale nada się każdy; barwnik w proszku też się nada)
- jako zwieńczenie tortu użyłam topper z jednorożcem (kupiłam go tutaj), w sklepie Miniowe Formy znajdziesz dużo ciekawych topperów
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Opis wykonania krok po kroku:
Jeśli nie masz glukozy to przygotowanie cukrowego papieru musisz rozpocząć od wykonania syropu glukozowego. Z poniższego przepisu wyszło mi ok. 6 łyżek syropu. To więcej niż potrzeba na jeden sugar sheet, ale polecam wykonanie od razu większej porcji. To da Ci możliwość dodania większej ilości syropu do cukru, jeśli zajdzie taka potrzeba.
Przygotowanie syropu glukozowego
Składniki na syrop
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
1. Do garnka (najlepiej takiego z grubym dnem) wlej wodę, wsyp cukier i wymieszaj. Później podgrzej mieszankę na średnim gazie, aż cukier się rozpuści.
2. Do tak powstałego syropu wlej sok z cytryny i podobnie postaw na średnim ogniu. Podgrzewaj mieszankę przez ok. 30 minut (lub dłużej w razie potrzeby).
3. Gdy syrop zacznie nabierać bursztynowej barwy, musisz rozpocząć kontrolowanie jego konsystencji.
4. Do miseczki z zimną wodą wlej trochę syropu. Jeśli syrop osadzi się na dnie, a nie rozpłynie w wodzie, to weź go na palec i sprawdź jaka jest jego konsystencja.5. Syrop powinien mieć konsystencję prawie stężałej galaretki i być nieco ciągnący. Jeśli taki nie jest – pogotuj go jeszcze przez chwilę i sprawdź ponownie.
Syrop możesz użyć po lekkim przestudzeniu. Możesz też przygotować go wcześniej i przechowywać w zamkniętym pojemniku przez kilka dni. Przed użyciem syrop podgrzej w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce – z ciepłym syropem łatwiej pracować.
Barwienie cukru
W czasie, gdy syrop się gotuje przygotuj kolorowy cukier. Możesz przygotować kilka odcieni jeśli chcesz uzyskać marmurkowy efekt.
1. Wsyp cukier do woreczka i wykałaczką dodaj trochę barwnika. Polecam dodawanie barwnika stopniowo, ponieważ cukier po wymieszaniu wydaje się być lekko zabarwiony, a po zmieszaniu z glukozą kolor staje się mocniejszy.
2. Zamknij woreczek i pocieraj cukier aby wymieszał się z barwnikiem.
3. Nie musisz robić tego dokładnie, ponieważ po dodaniu syropu barwnik łatwo się rozpuści.
Wykonanie sugar sheet
Składniki (wystarczyły na pokrycie w 3/4 tortu o średnicy 16 cm i wysokości 10 cm)
- 1 szklanka zabarwionego cukru
- 2-3 łyżki syropu glukozowego (lub glukozy w płynie)
Przygotowanie masy cukrowej
1. Cukier wysyp na matę silikonową lub do miski jeśli tak Ci wygodniej. Dodaj do niego 2 łyżki syropu (najlepiej jeszcze ciepłego się nie gorącego) i wymieszaj za pomogą szpatułki. Dokładne połączenie masy wymaga długiego rozcierania jej na macie. Bądź cierpliwa. 🙂
2. Po wymieszaniu sprawdź konsystencję – powinna być trochę jak mokry piasek. Jeśli mieszanka jest zbyt sypka (nie można jej formować bo się rozsypuje) to dodaj nieco syropu. Zwróć uwagę jak zmienił się kolor po wymieszaniu. Jeśli w tym momencie stwierdzisz, że oczekiwałaś mocniejszego odcienia – dodaj trochę barwnika. Jednak uprzedzam, że wmieszanie barwnika na tym etapie wymaga długiego mieszania masy.
3. Masę rozwałkuj na macie silikonowej.
4. Nie rozwałkowuj masy zbyt cienko, ponieważ wtedy łatwiej o jej uszkodzenie podczas przenoszenia na tort (ja pozostałam przy grubości ok 3 mm). Jeśli zależy Ci na tym aby masa była bardzo cienka, to dodaj do niej jeszcze trochę syropu glukozowego. To sprawi, że będzie bardziej zwarta i trudniej będzie ją rozerwać.
Suszenie sugar sheet
1. Masę umieść w piekarniku na 30-60 minut (zależnie od grubości, ale nie zaszkodzi trzymać trochę dłużej) w temperaturze 40ºC. Po tym czasie blachę wyciągnij z piekarnika i pozwól cukrowi wystygnąć do temperatury pokojowej. Nie chodzi o upieczecie masy, a o jej wysuszenie, dlatego możesz ją pozostawić np. na kilka godzin na blacie kuchennym i uzyskasz ten sam efekt. Sugar sheet jest gotowy.
Dopasowanie sugar sheet do tortu
1. Zanim umieścisz go na torcie dotnij dolną część, aby sugar sheet dobrze dopasował się do tortu. Jeśli wolisz, to możesz wyrównać masę jeszcze przed suszeniem.
2. Tak przygotowany sugar sheet możesz już położyć na torcie lub pomalować jego brzeg np. złotym barwnikiem.
3. Weź go delikatnie w obie ręce i przyłóż do tortu. Później wygładź rękami, aby dobrze przylegał.
Inna metoda wykonania sugar sheet
Spotkałam się również metodą, w której dodaje się więcej glukozy niż cukru, a potem rozwałkowaną mieszankę posypuje się dodatkowo cukrem i jeszcze raz wałkuje. Muszę przyznać, że tak przygotowany sugar sheet jest dużo bardziej elastyczny. Jednak mój nie błyszczał wystarczająco. Do tego wałkowanie takiej masy jest trudne bo bardzo się klei. Mi ten sposób nie przypadł do gustu, ale może u Ciebie sprawdzi się lepiej? Gdybyś chciała spróbować to proporcje są następujące – 130 g glukozy na 100 g cukru plus dodatkowy cukier do posypania.
Jaki tynk będzie odpowiedni pod sugar sheet?
Odpowiedni będzie każdy tynk maślany oraz ganache. Nie polecam natomiast śmietany, cukier z pewnością zacznie się na niej rozpuszczać. Sugar sheet można nakleić na świeżo otynkowany tort lub na schłodzony. U mnie bez problemu trzymał się przyklejony na schłodzonym tynku. Jeśli obawiasz się, że jednak będzie odpadać, to przyklej go na miękki tynk lub przesmaruj odrobiną tynku tuż przed położeniem ozdoby.
Jak się kroi sugar sheet?
Po jednym dniu w lodówce – bez problemu mogłam go w całości zdjąć z tortu. Kolejnego dnia część wystająca ponad tort kruszyła się, a reszta zmiękła od tynku i kroiła się bez problemu. Myślę, że to jak szybko cukier zacznie mięknąć zależy od lodówki. W mojej lodówce (bez systemu “no frost”) po 4 dniach cukier był już bardzo miękki i zaczął wytrącać się płyn, jednak nadal nic nie odpadło.
Czy można przygotować ozdobę z wyprzedzeniem?
Tak. “Cukrowy papier” przed położeniem na torty musi wyschnąć, a to oznacza, że może leżeć kilka dni w temperaturze pokojowej (nie w lodówce!). Uważaj tylko na wilgoć, która może rozpuścić cukier. Lepiej nie zostawiaj go na blacie w kuchni, tylko schowaj do pudełka lub zamknij w piekarniku. Gdyby zdarzyło się, że arkusz będzie zbyt twardy to przed położeniem go na torcie ogrzej go delikatnie suszarką do włosów. 🙂
Czym ozdobić tort z sugar sheet?
Pięknie wyglądają torty ozdobione kwiatami, podkreślają one delikatny urok sugar sheet. W wersji bardziej nowoczesnej wybrałabym izomaltowe ozdoby typu “splash”. Świetnie sprawdzą się też wszelkie toppery. Odradzam jednak błyszczące ozdoby – sam sugar sheet jest już wystarczająco lśniący. Ja wybrałam topper z jednorożcem, który mnie zauroczył. Czyż on nie jest piękny?
Sugar sheet technique tutorial – jak zrobić cukrową ozdobę na tort?
Mam nadzieję, że ten wpis zachęcił Cię do wypróbowania tej niesamowitej techniki. Wykonanie sugar sheet nie zajmuje dużo czasu, a wygląda obłędnie. ❤️
Aneta
AKTUALIZACJA
Otrzymuję od Was tak wiele miłych słów. Piszecie, że korzystacie z przepisu i dzielicie się nim. Bardzo Wam za to dziękuję. Gdy widzę wasze prace z wykorzystaniem informacji, z bloga to serce mi rośnie. ❤️ Zresztą zobaczcie…
Zdjęcia od czytelników
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!