Nigdy nie lubiłam białej czekolady. Od dzieciństwa biała czekolada kojarzy mi się z czymś bardzo słodkim, co zupełnie nie smakuje jak czekolada. Na szczęście – to już przeszłość. 🙂 Niedawno miałam okazję spróbować doskonałej białej czekolady. Ogromnie mi zasmakowała. Ma delikatny karmelowy smak i nie zabija słodyczą. Jest pyszna!

Najlepsza biała czekolada!

Była to czekolada Icam Edelweiss. Nie znałam wcześniej tej marki i trudno mi było uwierzyć w zapewnienia przedstawiciela, że na pewno mi zasmakuje. W końcu biała czekolada to biała czekolada i nigdy się z nią nie polubię. Jednak zmieniłam zdanie, gdy wzięłam ją do ust. Trudno opisać jej przyjemny, kremowy smak, ale bardzo Ci polecam wypróbowanie. Będziesz zaskoczona jak może smakować dobra biała czekolada.

Nie byłabym sobą, gdybym nie wypróbowała w kuchni tego smakołyku. Tak powstały wielkanocne monoporcje w kształcie jajek. Mus jest aksamitny, słodki, o wyraźnym smaku czekolady. W środku, dla zrównoważenia smaku, umieściłam lekko kwaśną i mocno owocową żelkę z mango i marakui. Dodatkowo całość ozdobiłam wiórkami kokosowymi, które dopełniły smak i sprawiły, że przeniosłam się na chwilę na karaibską plażę. Jestem bardzo zadowolona z tego przepisu (a uwierz – nie często się to zdarza).

Wielkanocne monoporcje – jajka z musem z białej czekolady i żelką mango-marakuja

Monoporcje to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu desery. Szczególnie lubię je za to, że pracę można rozłożyć na kilka dni. Gdy mam do przygotowania tort oraz kilka innych deserów i ciast na przyjęcie, to każdy element, który można wykonać wcześniej jest na wagę złota.

Pracę nad deserem możesz podzielić tak:
  • dzień 1 – Przygotowuję ciasteczka. Możesz je przechowywać nawet przez kilkanaście dni w zamkniętym pojemniku.
  • dzień 2 – Robię żelkę i mus, składam deser w formie silikonowej i wszystko mrożę. Tak przygotowane monoporcje czekają do dnia w którym chcę je podać.
  • dzień 3 – Ozdabiam deserki i serwuję gościom.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie abyś wszystkie te czynności wykonała jednego dnia. 🙂

Jak zrobić monoporcje jajka z białą czekoladą i żelką mango-marakuja?

Potrzebne narzędzia:

  • forma do monoporcji-jajek (ale oczywiście możesz zrobić deser w innym kształcie)
  • stolnica (najlepsza jest silikonowa, np. taka, możesz zamiennie użyć maty silikonowej)
  • mata silikonowa (możesz użyć papieru do pieczenia)
  • wałek do ciasta (najlepszy jest silikonowy, np. taki)
  • silikonowa szpatułka (używam szpatułki z Ikei, wytrzymuje najdłużej ze wszystkich)
  • blacha z piekarnika (do pieczenia ciasteczek)
  • mikser
  • garnek
  • waga kuchenna (np. taka)
  • deska do krojenia lub twarda podkładka (do przenoszenia wypełnionej formy)
  • sitko (do przetarcia marakui)
  • okrągły wykrawacz do ciastek (użyłam takiej foremki o średnicy 6 cm z zestawu kółek)
  • rękaw cukierniczy (ja najbardziej lubię silikonowe)
  • narzędzie do wydrążania jabłek, użyłam go do wycinania żelki (narzędzie ma średnicę 2 cm, dokładnie tyle ile średnica otworu foremki; możesz użyć w tym celu małego okrągłego wykrawacza; najlepszy efekt dadzą foremki w kształcie kulek)

narzędzia potrzebne do wykonania monoporcji w kształcie jajek, wałek do ciasta, mata silikonowa, waga kuchenna, foremka silikonowa do monoporcji w kształcie jajek, szpatułka, wykrawacz do gniazd nasiennych, okragłe wykrawacze, podkładka, rękaw silikonowy

Opis wykonania krok po kroku:

To do dzieła! 🙂

Żelka mango-marakuja

Składniki

  • 150 g pulpy z mango (najlepsza jest ta z odmiany alphonso)
  • 100 g pulpy z marakui (waga przed odcedzeniem pestek) lub około 5 owoców
  • łyżeczka żelatyny
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

składniki na żelkę marakuja mango, pulpa z mango, miąższ z maraki, sok z cyrtyny, żelatyna, cukier, miski

1. Jeśli kupiłaś owoc marakui to wydrąż go łyżeczką.

wydrążanie miąższu z marakui, do żelki marakuja-mango

2. Miąższ przecedź przez sitko aby pozbyć się pestek (niezależnie czy korzystasz z całych owoców czy z pulpy z puszki).przecieranie miąższu z marakui, usuwanie pestek,, do żelki marakuja-mango

3. Żelatynę zalej niewielką ilością wody (tylko tyle aby cała nasiąknęła wodą) i odstaw na kilka minut aż napęcznieje,żelatyna namowoczona w wodzie, do żelki mango marakuja

4. W tym czasie pozostałe składniki (mango, marakuję, sok z cytryny i cukier) umieść w garnku i zagotuj. podgrzana pulpa z mango i marakui, garnek

5. Zdejmij garnek z palnika i dodaj żelatynę. Mus musi być bardzo gorący aby żelatyna łatwo się rozpuściła.dodanie żelatyny do podgrzanej pulpy z mango i marakui, garnek

6. Dokładnie wymieszaj żelatynę. Jeśli zdarzy się, że mus był zbyt chłodny i żelatyna nie rozpuściła się to postaw garnek na małym gazie i podgrzewaj delikatnie cały czas mieszając. Uwaga! Mieszanka nie może się zagotować, ponieważ żelatyna straci swoje właściwości.rozprowadzanie żelatyny w podgrzanej pulpie z mango i marakui, garnek, łopatka

7. Żelkę przelej do miseczki i odstaw do lodówki do stężenia, a następnie jeszcze na pół godziny do zamrażarki. Z nieco zmrożonej żelki łatwiej będzie wykrawać kształty.gotowa żelka mango i marakuja, miska

8. Z żelki wykrawaj dowolne kształty. Ja użyłam narzędzia do wydrążania jabłek, dobrze sprawdzi się też mała wykrawaczka. Najlepiej byłoby żelkę zrobić w foremce do małych kulek, ale niestety nie miałam takiej.

wycinanie żelki z mango i marakui, narzędzie do wydrążania, miska

Ciasteczka kokosowe:

Składniki (na ok. 8 ciastek):

  • 75 g mąki pszennej
  • 25 g wiórków kokosowych
  • 35 g drobnego cukru do wypieków
  • 75 g zimnego masła, pokrojonego

Ciasteczka zrobiłam od razu z podwójnej porcji, bo są pyszne. 🙂

1. Mąkę, cukier i kokos wymieszaj w misce.

składniki na kruche ciasteczka kokosowe

2. Dodaj masło i zagnieć ciasto do otrzymania jednolitej konsystencji. przygotowanie kruchych ciasteczek kokosowych, łączenie składników, miska

3. Staraj się robić to szybko żeby ciasto nie ogrzało się. Możesz zagnieść ciasto mikserem.przygotowanie kruchych ciasteczek kokosowych, łączenie składników, miska  4. Ciasto rozwałkuj na stolnicy. Możesz ją nieco oprószyć mąką.wałkowanie ciasta na kruche ciasteczka kokosowe, wałek, stolnica silikonowa

5. Przy użyciu foremki wycinaj ciasteczka.wycinanie kruchych ciasteczek kokosowych, wykrawacz okrągły, stolnica silikonowa

6. Ciastka umieść na macie silikonowej ułożonej na blaszce z piekarnika (możesz je od razu wałkować i wykrawać na macie). Włóż blachę na 30 minut do lodówki.wykrojone kruche ciasteczka kokosowe, mata silikonowa, blacha z piekarnika

7. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 10 minut, do lekkiego zbrązowienia brzegów. Każdy piekarnik piecze inaczej. Obserwuj ciasteczka podczas pieczenia, ponieważ szybko nabierają koloru i łatwo można je przypalić.

kruche ciasteczko kokosowe

 

Mus z białej czekolady

Składniki:

  • 250 g białej czekolady (bardzo polecam Icam Endelweiss)
  • 150 ml mleka
  • 180 ml kremówki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 100 g wiórków (będą potrzebne do obtoczenia gotowych deserów)

składniki na mus z białej czekolady, miski

1. Żelatynę zalej niewielką ilością wody (tylko do przykrycia) i odstaw na kilka minut do napęcznienia.

namoczona w wodzie żelatyna do musu z białej czekolady z dodatkiem mleka kokosowego i likieru malibu, miski, kieliszek

2. Do garnka wlej mleko i podgrzej doprowadzając prawie do wrzenia. Dodaj czekoladę i odczekaj dwie minuty. Jeśli nie używasz czekolady w pastylkach to pokrój ja najpierw lub połam na małe kawałki.rozpuszczanie czekolady w mleku kokosowym, garnek

3. Dokładnie wymieszaj czekoladę z mlekiem. Jeśli powstaną grudki to przetrzyj mieszankę przez sitko.rozpuszczanie czekolady w mleku kokosowym, garnek, szpatułka 4. Napęczniałą żelatynę umieść w garnku i podgrzej stale mieszając. Ogień musi być mały, a żelatyna nie może się zagotować! Możesz również rozpuścić żelatynę w mikrofalówce (sprawdzając co kilkanaście sekund czy jest już gotowa) lub w kąpieli wodnej. Kąpiel wodna jest opcją najbezpieczniejszą. Do gorącej czekolady dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj. Wystudź mieszankę, ale tylko do czasu, aż zauważysz, że zaczyna tężeć.łączenie ganache z białej czekolady na mleku kokosowym z rozpuszczoną żelatyną, szpatułka, miski5. Śmietanę ubij przy pomocy miksera. Uważaj żeby jej nie przebić. Mus będzie z dodatkiem żelatyny, dlatego uważam, że lepiej aby śmietana była trochę mniej ubita (bo i tak żelatyna ją zagęści) niż miałaby się warzyć.ubijanie śmietany do musu z białej czekolady, mikser, miska

6. Do wystudzonej czekolady stopniowo dodawaj bitą śmietanę i delikatnie wymieszaj.łączenie ganache z białej czekolady na mleku kokosowym z ubitą śmietaną, szpatułka, miski

Składanie monoporcji i ozdoba

1. Za wypełnianie formy zabierz się od razu, jeszcze zanim mus bardzo stężeje. Zbyt stężałym musem trudno dokładnie wypełnić formę i może się okazać, że w jajkach powstaną szczeliny. Mus przełóż do rękawa cukierniczego, tak będzie Ci łatwiej wypełnić formę. Foremkę postaw na podkładce lub desce do krojenia – to z kolei ułatwi przenoszenie.

wypełnianie musem i żelką foremek na monoporcje, foremka monoporcje jajka, podkładka, rękaw cukierniczy, talerz

2. Wypełnij formę musem prawie do pełna. W środek włóż żelkę i wepchnij do środka.wypełnianie musem i żelką foremek na monoporcje, foremka monoporcje jajka, podkładka, rękaw cukierniczy

3. Dopełnij foremki musem jeśli jest taka potrzeba. Umieść formę w zamrażarce na kilka godzin.wypełnianie musem i żelką foremek na monoporcje, foremka monoporcje jajka, podkładka,

4. Foremkę wyjmij z zamrażarki. Niestety okazało się, że nie dało się deseru wyciągnąć z formy, dlatego musiałam ją naciąć od góry. przecinanie formy silikonowej do musowych jajek

5. Złap formę za spód jednocześnie naciskając ją od góry. W ten sposób wyciśnij deser.wyciąganie musowych jajek z foremki silikonowej

6. Jeśli udało Ci się dobrze wypełnić formę to wyciągnięte jajka już na tym etapie będą tak ładne, że można je spokojnie podać. 🙂

monoporcje wyciągnięte z formy, na ciastku kokosowym

7. Aby ozdobić jajka (i dodać im kokosowego smaku) obsyp je wiórkami kokosowymi, lekko je dociskając.

obsypywanie gotowych monoporcji wiórkami kokosowym, miska

 

Foremka w kształcie jajek

Gdy kupowałam tą foremkę na Aliexpress to miałam już milion wizji jak ją wykorzystam. Gdy przyszła to mój entuzjazm nieco opadł. Forma miała dość mały otwór i obawiałam się, że trudno będzie wyciągnąć zamrożony deser. Niestety, moje obawy okazały się słuszne. Nie dałam rady wydobyć deseru bez rozcinania formy. Na szczęście przecięcie nie wpłynęło na właściwości formy i nadal można z niej korzystać (sprawdziłam, mimo nacięć mus zostaje na swoim miejscu i jajka mają ładny kształt), jednak pewien niesmak pozostał. Plus przecięcia formy jest taki, że teraz można umieścić w środku żelkę o większej średnicy. 😉

Wielkanocne monoporcje – jajka z musem z białej czekolady i żelką mango-marakujaWielkanocne monoporcje – jajka z musem z białej czekolady i żelką mango-marakuja

Wielkanocne monoporcje – jajka z musem z białej czekolady i żelką mango-marakuja

 

Monoporcje – jajka z białą czekoladą i żelką mango-marakuja

Takie kokosowe jajka pojawią się na moim wielkanocnym stole i myślę, że nie postoją na nim zbyt długo. 😉 Może i na Twoim stole zagoszczą?

 

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.