Nigdy nie lubiłam białej czekolady. Od dzieciństwa biała czekolada kojarzy mi się z czymś bardzo słodkim, co zupełnie nie smakuje jak czekolada. Na szczęście – to już przeszłość. 🙂 Niedawno miałam okazję spróbować doskonałej białej czekolady. Ogromnie mi zasmakowała. Ma delikatny karmelowy smak i nie zabija słodyczą. Jest pyszna!
Najlepsza biała czekolada!
Była to czekolada Icam Edelweiss. Nie znałam wcześniej tej marki i trudno mi było uwierzyć w zapewnienia przedstawiciela, że na pewno mi zasmakuje. W końcu biała czekolada to biała czekolada i nigdy się z nią nie polubię. Jednak zmieniłam zdanie, gdy wzięłam ją do ust. Trudno opisać jej przyjemny, kremowy smak, ale bardzo Ci polecam wypróbowanie. Będziesz zaskoczona jak może smakować dobra biała czekolada.
Nie byłabym sobą, gdybym nie wypróbowała w kuchni tego smakołyku. Tak powstały wielkanocne monoporcje w kształcie jajek. Mus jest aksamitny, słodki, o wyraźnym smaku czekolady. W środku, dla zrównoważenia smaku, umieściłam lekko kwaśną i mocno owocową żelkę z mango i marakui. Dodatkowo całość ozdobiłam wiórkami kokosowymi, które dopełniły smak i sprawiły, że przeniosłam się na chwilę na karaibską plażę. Jestem bardzo zadowolona z tego przepisu (a uwierz – nie często się to zdarza).
Monoporcje to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu desery. Szczególnie lubię je za to, że pracę można rozłożyć na kilka dni. Gdy mam do przygotowania tort oraz kilka innych deserów i ciast na przyjęcie, to każdy element, który można wykonać wcześniej jest na wagę złota.
Spis treści
Pracę nad deserem możesz podzielić tak:
- dzień 1 – Przygotowuję ciasteczka. Możesz je przechowywać nawet przez kilkanaście dni w zamkniętym pojemniku.
- dzień 2 – Robię żelkę i mus, składam deser w formie silikonowej i wszystko mrożę. Tak przygotowane monoporcje czekają do dnia w którym chcę je podać.
- dzień 3 – Ozdabiam monoporcje i i serwuję gościom.
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie abyś wszystkie te czynności wykonała jednego dnia. 🙂
Jak zrobić monoporcje jajka z białą czekoladą i żelką mango-marakuja?
Potrzebne narzędzia*:
- forma do monoporcji-jajek (ale oczywiście możesz zrobić deser w innym kształcie) – pojemność tej formy to 8 x 60 ml
- stolnica (najlepsza jest silikonowa, np. taka, możesz zamiennie użyć maty silikonowej)
- mata silikonowa (możesz użyć papieru do pieczenia)
- wałek do ciasta (najlepszy jest silikonowy, np. taki)
- silikonowa szpatułka (używam szpatułki z Ikei, wytrzymuje najdłużej ze wszystkich)
- blacha z piekarnika (do pieczenia ciasteczek)
- mikser
- garnek
- waga kuchenna (np. taka)
- deska do krojenia lub twarda podkładka (do przenoszenia wypełnionej formy)
- sitko (do przetarcia marakui)
- okrągły wykrawacz do ciastek (użyłam takiej foremki o średnicy 6 cm z zestawu kółek)
- rękaw cukierniczy (ja najbardziej lubię silikonowe)
- narzędzie do wydrążania jabłek, użyłam go do wycinania żelki (narzędzie ma średnicę 2 cm, dokładnie tyle ile średnica otworu foremki; możesz użyć w tym celu małego okrągłego wykrawacza; najlepszy efekt dadzą foremki w kształcie kulek)
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Opis wykonania moponorcji jajek – krok po kroku:
To do dzieła! 🙂
Z poniższego przepisu wykonasz 8 monoporcji.
Żelka mango-marakuja (przepis)
Składniki:
- 150 g pulpy z mango (najlepsza jest ta z odmiany alphonso)
- 100 g pulpy z marakui (waga przed odcedzeniem pestek) lub około 5 owoców
- łyżeczka żelatyny
- łyżka cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
1. Jeśli kupiłaś owoc marakui to wydrąż go łyżeczką.
2. Miąższ przecedź przez sitko aby pozbyć się pestek (niezależnie czy korzystasz z całych owoców czy z pulpy z puszki).
3. Żelatynę zalej niewielką ilością wody (tylko tyle aby cała nasiąknęła wodą) i odstaw na kilka minut aż napęcznieje,
4. W tym czasie pozostałe składniki (mango, marakuję, sok z cytryny i cukier) umieść w garnku i zagotuj.
5. Zdejmij garnek z palnika i dodaj żelatynę. Mus musi być bardzo gorący aby żelatyna łatwo się rozpuściła.
6. Dokładnie wymieszaj żelatynę. Jeśli zdarzy się, że mus był zbyt chłodny i żelatyna nie rozpuściła się to postaw garnek na małym gazie i podgrzewaj delikatnie cały czas mieszając. Uwaga! Mieszanka nie może się zagotować, ponieważ żelatyna straci swoje właściwości.
7. Żelkę przelej do miseczki i odstaw do lodówki do stężenia, a następnie jeszcze na pół godziny do zamrażarki. Z nieco zmrożonej żelki łatwiej będzie wykrawać kształty.
8. Z żelki wykrawaj dowolne kształty. Ja użyłam narzędzia do wydrążania jabłek, dobrze sprawdzi się też mała wykrawaczka. Najlepiej byłoby żelkę zrobić w foremce do małych kulek, ale niestety nie miałam takiej.
Ciasteczka kokosowe – przepis
Składniki (na ok. 8 ciastek):
- 75 g mąki pszennej
- 25 g wiórków kokosowych
- 35 g drobnego cukru do wypieków
- 75 g zimnego masła, pokrojonego
Ciasteczka zrobiłam od razu z podwójnej porcji, bo są pyszne. 🙂
1. Mąkę, cukier i kokos wymieszaj w misce.
2. Dodaj masło i zagnieć ciasto do otrzymania jednolitej konsystencji.
3. Staraj się robić to szybko żeby ciasto nie ogrzało się. Możesz zagnieść ciasto mikserem. 4. Ciasto rozwałkuj na stolnicy. Możesz ją nieco oprószyć mąką.
5. Przy użyciu foremki wycinaj ciasteczka.
6. Ciastka umieść na macie silikonowej ułożonej na blaszce z piekarnika (możesz je od razu wałkować i wykrawać na macie). Następnie włóż blachę na 30 minut do lodówki.
7. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 10 minut, do lekkiego zbrązowienia brzegów. Każdy piekarnik piecze inaczej. Obserwuj ciasteczka podczas pieczenia, ponieważ szybko nabierają koloru i łatwo można je przypalić.
Mus z białej czekolady (przepis)
Składniki:
- 250 g białej czekolady (bardzo polecam Icam Endelweiss)
- 150 ml mleka
- 180 ml kremówki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 100 g wiórków (będą potrzebne do obtoczenia gotowych monoporcji)
1. Żelatynę zalej niewielką ilością wody (tylko do przykrycia) i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
2. Do garnka wlej mleko i podgrzej doprowadzając prawie do wrzenia. Dodaj czekoladę i odczekaj dwie minuty. Jeśli nie używasz czekolady w pastylkach to pokrój ja najpierw lub połam na małe kawałki.
3. Dokładnie wymieszaj czekoladę z mlekiem. Jeśli powstaną grudki to przetrzyj mieszankę przez sitko. 4. Napęczniałą żelatynę umieść w garnku i podgrzej stale mieszając. Ogień musi być mały, a żelatyna nie może się zagotować! Możesz również rozpuścić żelatynę w mikrofalówce (sprawdzając co kilkanaście sekund czy jest już gotowa) lub w kąpieli wodnej. Kąpiel wodna jest opcją najbezpieczniejszą. Do gorącej czekolady dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj. Wystudź mieszankę, ale tylko do czasu, aż zauważysz, że zaczyna tężeć.5. Śmietanę ubij przy pomocy miksera. Uważaj żeby jej nie przebić. Mus będzie z dodatkiem żelatyny, dlatego uważam, że lepiej aby śmietana była trochę mniej ubita (bo i tak żelatyna ją zagęści) niż miałaby się warzyć.
6. Do wystudzonej czekolady stopniowo dodawaj bitą śmietanę i delikatnie wymieszaj.
Składanie monoporcji i dekoracja
1. Za wypełnianie formy zabierz się od razu, jeszcze zanim mus bardzo stężeje. Zbyt stężałym musem trudno dokładnie wypełnić formę i może się okazać, że w jajkach powstaną szczeliny. Mus przełóż do rękawa cukierniczego, tak będzie Ci łatwiej wypełnić formę. Foremkę postaw na podkładce lub desce do krojenia – to z kolei ułatwi przenoszenie.
2. Wypełnij formę musem prawie do pełna. W środek włóż żelkę i wepchnij do środka.
3. Dopełnij foremki musem jeśli jest taka potrzeba. Umieść formę w zamrażarce na kilka godzin.
4. Foremkę wyjmij z zamrażarki. Niestety okazało się, że nie dało się deseru wyciągnąć z formy, dlatego musiałam ją naciąć od góry.
5. Złap formę za spód jednocześnie naciskając ją od góry. W ten sposób wyciśnij deser.
6. Jeśli udało Ci się dobrze wypełnić formę to wyciągnięte jajka już na tym etapie będą tak ładne, że można je spokojnie podać. 🙂
7. Aby ozdobić monoporcje (i dodać im kokosowego smaku) obsyp je wiórkami kokosowymi, lekko je dociskając.
Foremka w kształcie jajek
Gdy kupowałam tą foremkę na Aliexpress to miałam już milion wizji jak ją wykorzystam. Gdy przyszła to mój entuzjazm nieco opadł. Forma miała dość mały otwór i obawiałam się, że trudno będzie wyciągnąć zamrożony deser. Niestety, moje obawy okazały się słuszne. Nie dałam rady wydobyć deseru bez rozcinania formy. Na szczęście przecięcie nie wpłynęło na właściwości formy i nadal można z niej korzystać (sprawdziłam, mimo nacięć mus zostaje na swoim miejscu i jajka mają ładny kształt), jednak pewien niesmak pozostał. Plus przecięcia formy jest taki, że teraz można umieścić w środku żelkę o większej średnicy. 😉
Monoporcje – jajka z białą czekoladą i żelką mango-marakuja
Takie kokosowe jajka pojawią się na moim wielkanocnym stole i myślę, że nie postoją na nim zbyt długo. 😉 Może i na Twoim stole zagoszczą?
Wszystkiego słodkiego 🙂
Aneta i Magda
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!
2 Replies to “Monoporcje – jajka z białą czekoladą i żelką mango-marakuja”