Tylkę sułtańską kupiłam już jakiś czas temu, ale pierwszy raz użyłam jej dopiero przed Świętami Bożego Narodzenia do przygotowania bezowych wieńców. No cóż… byłam bardzo rozczarowana, ponieważ tylko kilka bezików miało zamierzony kształt. Kolejne próby użycia tylki sułtańskiej również mnie nie zadowalały. Jednak nie poddawałam się i postanowiłam ją rozpracować.
Na szczęście w zamrażarce zawsze mam zapas mrożonych białek, pozostałych z przygotowania innych wypieków, więc mogłam szaleć do woli. 🙂 Jak się okazuje nie wystarczy stabilna i dobrze przygotowana beza ale istotna jest także technika wyciskania bezy za pomocą tej tylki. Po kilku podejściach doszłam do pewnych wniosków i w końcu bezy wyszły takie jak chciałam. Są cudowne! Nie tylko pięknie wyglądają ale też wspaniale smakują.
Jak zrobić bezy sułtańskie?
Ale po kolei… zacznijmy od przygotowania bezy szwajcarskiej, która jest idealna do tego typu bezików. Jest stabilna, najlepiej zachowuje kształt, a podczas suszenia nie pęka tak łatwo. W porównaniu do popularnej bezy francuskiej jest bardziej sucha, ale dzięki temu świetnie nadaje się do przygotowania bezowych dekoracji takich jak fantazyjne beziki w przeróżnych kształtach czy lizaki bezowe.
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- metalowa lub żaroodporna szklana miska
- duży garnek
- mikser
- silikonowa szpatułka (używam szpatułki z Ikei, wytrzymuje najdłużej ze wszystkich)
- waga kuchenna (np. taka)
- termometr cukierniczy (opcjonalnie)
- duży rękaw cukierniczy (użyłam silikonowego)
- małe rękawy cukiernicze (wykorzystałam jednorazowe)
- mata silikonowa (lub papier do pieczenia, jednak mata w tym przypadku będzie znacznie lepsza)
- tylka sułtańska
- małe tylki do wykonania „gwiazdek” i „listków” (polecam zestaw, w którym znajdziesz wszystkie potrzebne tylki)
- barwniki spożywcze (użyłam barwników żelowych)
- blacha z piekarnika
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Opis wykonania bez sułtańskich krok po kroku:
Z poniższego przepisu wykonasz ok. 25 bezików z dziurką.
Przygotowanie bezy
Składniki (na 2 blachy):
- 120 g białek (około 4 białka)
- 240 g drobnego cukru do wypieków
Ilość składników możesz dopasować do swoich potrzeb – na jedno białko ważące około 30 g przypada 60 g cukru.
Beza bywa kapryśna, jednak jeśli będziesz stosowała się do podanych tutaj wskazówek nie powinno być problemów. Trzymam za Ciebie kciuki!
Białka oddziel od żółtek 2 -3 dni wcześniej i umieść w lodówce (dzięki temu odparuje z nich nadmiar wody). Zazwyczaj używam mrożonych białek, które dzień wcześniej wkładam to lodówki aby się rozmroziły (w zamrażarce białka możesz przechowywać bardzo długo, nawet do kilku tygodni).
Dobrze oddziel białka od żółtek! Nawet niewielka ilość żółtka sprawi, że beza nie wyjdzie.
Przygotuj metalową lub szklaną żaroodporną miskę (ja użyłam stalowego garnka, ponieważ nie mam miski spełniającej powyższe kryteria a jednocześnie odpowiednio dużej). Naczynie powinno być dobrze umyte, bez śladów tłuszczu. Dlaczego nie możesz użyć plastikowej miski? Ponieważ na plastiku osadza się tłuszcz, który spowoduje, że białka będą spływać po ściankach naczynia, a tym samym nie ubiją się prawidłowo. Co więcej ogrzewanie plastikowej miski w kąpieli wodnej nie jest dobrym pomysłem.
Prawidłowe przygotowanie bezy szwajcarskiej
1. Do miski wlej białka i wsyp cukier. Ustaw miskę nad garnkiem z gotującą się wodą, czyli kąpielą wodną, i cały czas mieszaj silikonową szpatułką. Masę podgrzej do 55-60°C ponieważ w tej temperaturze rozpuszcza się cukier. Nic nie szkodzi jeżeli nie masz termometru cukierniczego – rozetrzyj odrobinę masy między palcami a wtedy poczujesz czy kryształki cukru się rozpuściły.
2. Gdy cukier się rozpuści, przelej gorącą masę do misy miksera i ubijaj na najwyższych obrotach przez około 10 minut aż do jej wystudzenia. Prawidłowo ubita beza powinna być gładka, błyszcząca i niezwykle sztywna.
3. Do trzech miseczek odłóż po dużej łyżce masy bezowej. Do każdej z nich dodaj odrobinę barwnika spożywczego w trzech różnych kolorach (u mnie był to żółty, różowy i zielony). Wymieszaj do połączenia się barwnika z bezą. Użyłam barwników w żelu ponieważ łatwo je połączyć z bezą. Nie używaj barwników na bazie tłuszczu – są to głównie barwniki do czekolady. Jak już wcześniej wspominałam tłuszcz nie jest przyjazny bezie. Niektóre źródła podają, że najlepsze w tym przypadku są barwniki w proszku – ja jednak nie jestem do nich przekonana ponieważ suchy barwnik trudno połączyć z bezą, a rozcieńczony w płynie może rozrzedzić bezę.
4. Białą bezę przełóż do dużego worka cukierniczego zakończonego tylką sułtańską. Natomiast kolorowe bezy przełóż do mniejszych worków cukierniczych zakończonych małymi tylkami. Worek cukierniczy zabezpieczam gumką recepturką – dzięki temu beza nie ucieka z drugiej strony.
Tylka sułtańska jest bardzo duża dlatego rękaw trzeba najpierw odpowiednio dociąć do jej wymiarów. Docięłam silikonowy rękaw ponieważ stwierdziłam, że zaprzyjaźnię się z tą tylką i taki rękaw przyda mi się jeszcze niejeden raz.
Do małych worków możesz użyć adapterów do tylek. Jeśli stwierdzisz, że jakiś kształt Cię nie satysfakcjonuje i chciałabyś wypróbować inną końcówkę, taki adapter ułatwi wymianę tylki w napełnionym już worku cukierniczym.
Jak zrobić bezy sułtańskie?
1. Blachę wyłóż silikonową matą. Jeżeli nie masz maty i zamierzasz użyć papieru do pieczenia to przyklej brzegi papieru do blachy za pomocą odrobiny masy bezowej. Podczas wyciskania bezy na papier, rękaw trzymaj w jednej ręce a drugą ręką przytrzymuj papier. Niestety nawet jeżeli zastosujesz się do powyższych wskazówek to papier może się unosić podczas wyciskania bez na blachę, a to wpłynie niekorzystnie na kształt bez.
2. Jak uzyskać odpowiedni kształt bezy? Dla mnie ten etap okazał się najbardziej kłopotliwy. Jednak po kilku próbach wiem już o co w tym chodzi.
Worek z bezą trzymaj prostopadle do blachy, NIE dotykając jej powierzchni. Delikatnie wyciśnij odpowiednią ilość bezy. Przestań wyciskać, następnie stanowczo ale nie gwałtownie unieś worek do góry.
3. Na bezy z dziurką wyciśnij kolorowe gwiazdki, kwiatuszki i listeczki używając zabarwionej wcześniej na różne kolory masy bezowej. Użyłam następujących tylek:
Suszenie bez sułtańskich
Bezy susz w piekarniku nagrzanym do 80°C z termoobiegiem przez 1,5 – 2 godzin. Jeżeli bezy nie zmieszczą się na jednej blaszce to możesz suszyć równocześnie więcej blach, ale tylko pod warunkiem, że używasz termoobiegu. Jeśli Twój piekarnik nie ma tej opcji to nigdy nie susz jednocześnie więcej niż jednej blachy. Wysuszone bezy pozostaw w zamkniętym piekarniku do czasu aż wystygnie. Dobrze wysuszona beza powinna z łatwością odchodzić od maty lub papieru.
Dlaczego bezy suszę tak długo? Krótsze suszenie wymaga wyższej temperatury. Niestety wyższa temperatura spowoduje, że bezy nie będą śnieżnobiałe, a do tego mogą popękać.
Wysuszone bezy możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do dwóch tygodni a nawet i dłużej. O ile nie zostaną zjedzone od razu. 😉
Bezy sułtańskie czyli okrągłe bezy z dziurką.
Są urocze, pięknie się prezentują i wspaniale smakują. Ich przygotowanie nie należy do najłatwiejszych, ale warto próbować bo efekt jest zaskakujący!
Trzymaj się!
Magda
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!
Hej,
Zrobiłam beziki według waszego przepisu na sułtańskie beziki, ja mam pytanie dlaczego moje beziki po mimo cudownego smaku( za który dziękuje) połysku zaczęły się kleić?
Piekłam dość długo kolo3-4 h ( nie zauważyłam ze temperatura była ustawiona na 50-60c)
Poradzicie coś prosze;-)
Miłego wieczoru zycze;-)
Nie były dobrze wysuszone, dlatego zaczęły się kleić. Temperatura była zbyt niska i pomimo długiego czasu nie zdążyły się wysuszyć.