Czy wiesz już jak udekorujesz swój świąteczny tort? A może szukasz oryginalnego pomysłu na słodki upominek? Lizaki bezowe są ciekawą alternatywą dla tradycyjnych pierniczków. Ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy i zajmie Ci niewiele czasu (no może oprócz suszenia bezy) – idealne rozwiązanie last minute. Jest to też dobry sposób na pozbycie się zalegających w lodówce białek pozostałych po innych wypiekach.

lizaki bezowe w kształcie choinek

Jak zrobić lizaki bezowe w kształcie choinek?

Swoje lizaki bezowe przygotowałam na bazie bezy szwajcarskiej. Jest ona najbardziej stabilna i dobrze zachowuje kształt.

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Składniki na lizaki bezowe (ok. 10 szt)

Ilość zależy od tego jak duże lizaki chcesz zrobić.

  • 120 g białek (około 4 białka)
  • 240 g drobnego cukru

Potrzebne narzędzia*:

  • rękaw cukierniczy (korzystam z takiego silikonowego)
  • tylka w kształcie płatka nr 104 (możesz użyć innej jednak efekt też będzie inny)
  • termometr cukierniczy (opcjonalnie)
  • patyczki do lizaków lub zwykłe patyczki do szaszłyków (wykorzystałam bambusowe patyczki o długości 15cm zakupione w sklepie TEDI. Jeżeli chcesz wykorzystać lizaki jako topper na torcie to patyczki do szaszłyków będą lepsze, ponieważ są cieńsze i dłuższe)
  • barwnik spożywczy (opcjonalnie – białe choinki też mają swój urok; użyłam barwnika w żelu)
  • pęseta do nakładania cukrowych posypek
  • posypki cukrowe w kształcie perełek, gwiazdek, czy ostrokrzewu
  • waga kuchenna (np. taka)
  • metalowa lub żaroodporna szklana miska
  • duży garnek
  • mikser
  • silikonowa szpatułka (używam szpatułki z Ikei, wytrzymuje najdłużej ze wszystkich)
  • blacha
  • papier do pieczenia lub mata silikonowa
  • wstążka do dekoracji lizaków (opcjonalnie)

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

5% rabatu na zakupy w sklepie Słodka Pasja!

Musisz kupić jakieś akcesoria? Zajrzyj do sklepu Słodka Pasja!
Z kuponem rabatowym “CakeItpl” otrzymasz 5% rabatu na całe zamówienie!

Narzędzia potrzebne do przygotowania lizaków bezowych: patyczki drewaniane, rękaw cukierniczy, tylka, barwnik spożywczy, posypki cukrowe, pęseta

Opis wykonania krok po kroku:

Przygotowanie bezy szwajcarskiej

1. Do miski wlej białka i wsyp cukier. Ustaw miskę nad garnkiem z gotującą się wodą, czyli kąpielą wodną, i cały czas mieszaj silikonową szpatułką. Masę podgrzej do 55-60°C ponieważ w tej temperaturze rozpuszcza się cukier. Nic nie szkodzi jeżeli nie masz termometru cukierniczego – rozetrzyj odrobinę masy między palcami a wtedy poczujesz czy kryształki cukru się rozpuściły.

przygotowanie bezy szwajcarskiej, termometr cukierniczy

2. Gdy cukier się rozpuści, przelej gorącą masę do misy miksera i ubijaj na najwyższych obrotach przez około 10 minut aż do jej wystudzenia. Prawidłowo ubita beza powinna być gładka, błyszcząca i niezwykle sztywna.

Bezy sułtańskie, przygotowanie bezy szwajcarskiej.

Przygotowanie lizaków bezowych

1. Do ubitej bezy dodaj barwnik spożywczy i delikatnie wymieszaj silikonową łopatką. Użyłam barwnika w żelu, który łatwo się łączy z masą bezową.

2. Gdy beza ma już oczekiwany kolor przełóż ją do rękawa cukierniczego z tylką.

3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (aby papier się nie zwijał możesz przykleić go do blaszki niewielką ilością masy bezowej) lub silikonową matą wyciśnij odrobinę bezy i włóż w nią patyczek. Dzięki temu patyczek będzie stabilnie umieszczony w środku bezy, a po wysuszeniu nie będzie z niej wypadał i nie trzeba będzie go “doklejać”.

lizaki bezowe w kształcie choinek, szprycowanie bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenializaki bezowe w kształcie choinek, jak umocować patyczek

4. Następnie począwszy od góry wyciśnij bezę na kształt choinki tak, aby patyczek do połowy był umieszczony w bezie.

lizaki bezowe w kształcie choinek, szprycowanie bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

5. Kolejnym krokiem jest udekorowanie choinek posypkami cukrowymi. Ozdoby umieszczałam pojedynczo za pomocą pęsety.

6. Gdy twoje choinki są już gotowe włóż je do piekarnika nagrzanego do temperatury 70°C i susz je przez około 2 – 2,5h z termoobiegiem. Wyższa temperatura może spowodować, że cukier się skarmelizuje, a co za tym idzie bezy będą beżowe. Ponadto w wyższej temperaturze posypki cukrowe się rozpuszczą – wiem, sprawdzałam i już w temperaturze 100°C niektóre perełki się rozpływały. Jeżeli bezy są umieszczone na dwóch blachach bez problemu możesz piec je równocześnie.

Gotowe lizaki możesz wykorzystać do udekorowania tortu lub podarować bliskim – zapakuj w folię i zawiąż na dole kolorową wstążką.

Bezowe wieńce świąteczne – tylka z dziurką

Przy okazji przygotowywania lizaków bezowych udało mi się wypróbować jeden z moich ostatnich nabytków – dużą tylkę z dziurką.

tylka sułtańska

Przyznam, że moje pierwsze kroki w pracy z tą tylką nie były łatwe i tylko niektóre bezy uzyskały zamierzony kształt. Ale te które się udały są cudowne! Zobacz sama. Do zrobienia wieńców świątecznych użyłam tej samej masy bezowej co do choinek i suszyłam je razem z lizakami.

Aktualizacja: Już wiem jak używać tej tylki! Jeżeli jesteś ciekawa to wszystkiego dowiesz się we wpisie “Jak zrobić bezy sułtańskie czyli okrągłe bezy z dziurką?”.

bezowe wieńce świąteczne wykonane za pomocą tylki sułtańskiej

lizaki bezowe w kształcie choinek , na drewnianym patyczku, ozdobione posypkami cukrowymi

lizaki bezowe w kształcie choinek , na drewnianym patyczku, ozdobione posypkami cukrowymi

lizaki bezowe w kształcie choinek , na drewnianym patyczku, ozdobione posypkami cukrowymi

Lizaki bezowe w kształcie choinek

Jeżeli nie masz jeszcze dość świątecznych wypieków to zachęcam Cię do wypróbowania lizaków bezowych. Gwarantuję Ci, że wszyscy będą zachwyceni.

Wszystkiego słodkiego 🙂
Magda

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać (i mogę je umieścić w galerii powyżej)! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit.pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą na Facebooku i Instagramie.
Już nic Cię nie ominie. 🙂

Zero spamu! Obiecujemy.