Czy wiesz już jak udekorujesz swój świąteczny tort? A może szukasz oryginalnego pomysłu na słodki upominek? Lizaki bezowe są ciekawą alternatywą dla tradycyjnych pierniczków. Ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy i zajmie Ci niewiele czasu (no może oprócz suszenia bezy) – idealne rozwiązanie last minute. Jest to też dobry sposób na pozbycie się zalegających w lodówce białek pozostałych po innych wypiekach.
Spis treści
Jak zrobić lizaki bezowe w kształcie choinek?
Swoje lizaki bezowe przygotowałam na bazie bezy szwajcarskiej. Jest ona najbardziej stabilna i dobrze zachowuje kształt.
Potrzebne narzędzia*:
- rękaw cukierniczy (korzystam z takiego silikonowego)
- tylka w kształcie płatka nr 104 (możesz użyć innej jednak efekt też będzie inny)
- termometr cukierniczy (opcjonalnie)
- patyczki do lizaków lub zwykłe patyczki do szaszłyków (wykorzystałam bambusowe patyczki o długości 15cm zakupione w sklepie TEDI. Jeżeli chcesz wykorzystać lizaki jako topper na torcie to patyczki do szaszłyków będą lepsze, ponieważ są cieńsze i dłuższe)
- barwnik spożywczy (opcjonalnie – białe choinki też mają swój urok; użyłam barwnika w żelu)
- pęseta do nakładania cukrowych posypek
- posypki cukrowe w kształcie perełek, gwiazdek, czy ostrokrzewu
- waga kuchenna (np. taka)
- metalowa lub żaroodporna szklana miska
- duży garnek
- mikser
- silikonowa szpatułka (używam szpatułki z Ikei, wytrzymuje najdłużej ze wszystkich)
- blacha
- papier do pieczenia lub mata silikonowa
- wstążka do dekoracji lizaków (opcjonalnie)
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Opis wykonania krok po kroku:
Z poniższego przepisu wykonasz ok. 10 lizaków bezowych.
Składniki:
- 120 g białek (około 4 białka)
- 240 g drobnego cukru
Przygotowanie bezy szwajcarskiej
1. Do miski wlej białka i wsyp cukier. Ustaw miskę nad garnkiem z gotującą się wodą, czyli kąpielą wodną, i cały czas mieszaj silikonową szpatułką. Masę podgrzej do 55-60°C ponieważ w tej temperaturze rozpuszcza się cukier. Nic nie szkodzi jeżeli nie masz termometru cukierniczego – rozetrzyj odrobinę masy między palcami a wtedy poczujesz czy kryształki cukru się rozpuściły.
2. Gdy cukier się rozpuści, przelej gorącą masę do misy miksera i ubijaj na najwyższych obrotach przez około 10 minut aż do jej wystudzenia. Prawidłowo ubita beza powinna być gładka, błyszcząca i niezwykle sztywna.
Przygotowanie lizaków bezowych
1. Do ubitej bezy dodaj barwnik spożywczy i delikatnie wymieszaj silikonową łopatką. Użyłam barwnika w żelu, który łatwo się łączy z masą bezową.
2. Gdy beza ma już oczekiwany kolor przełóż ją do rękawa cukierniczego z tylką.
3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (aby papier się nie zwijał możesz przykleić go do blaszki niewielką ilością masy bezowej) lub silikonową matą wyciśnij odrobinę bezy i włóż w nią patyczek. Dzięki temu patyczek będzie stabilnie umieszczony w środku bezy, a po wysuszeniu nie będzie z niej wypadał i nie trzeba będzie go “doklejać”.
4. Następnie począwszy od góry wyciśnij bezę na kształt choinki tak, aby patyczek do połowy był umieszczony w bezie.
5. Kolejnym krokiem jest udekorowanie choinek posypkami cukrowymi. Ozdoby umieszczałam pojedynczo za pomocą pęsety.
6. Gdy twoje choinki są już gotowe włóż je do piekarnika nagrzanego do temperatury 70°C i susz je przez około 2 – 2,5h z termoobiegiem. Wyższa temperatura może spowodować, że cukier się skarmelizuje, a co za tym idzie bezy będą beżowe. Ponadto w wyższej temperaturze posypki cukrowe się rozpuszczą – wiem, sprawdzałam i już w temperaturze 100°C niektóre perełki się rozpływały. Jeżeli bezy są umieszczone na dwóch blachach bez problemu możesz piec je równocześnie.
Gotowe lizaki możesz wykorzystać do udekorowania tortu lub podarować bliskim – zapakuj w folię i zawiąż na dole kolorową wstążką.
Bezowe wieńce świąteczne – tylka z dziurką
Przy okazji przygotowywania lizaków bezowych udało mi się wypróbować jeden z moich ostatnich nabytków – dużą tylkę z dziurką.
Przyznam, że moje pierwsze kroki w pracy z tą tylką nie były łatwe i tylko niektóre bezy uzyskały zamierzony kształt. Ale te które się udały są cudowne! Zobacz sama. Do zrobienia wieńców świątecznych użyłam tej samej masy bezowej co do choinek i suszyłam je razem z lizakami.
Aktualizacja: Już wiem jak używać tej tylki! Jeżeli jesteś ciekawa to wszystkiego dowiesz się we wpisie Bezowe wieńce czyli świąteczna odsłona bez sułtańskiech.
Lizaki bezowe w kształcie choinek
Jeżeli nie masz jeszcze dość świątecznych wypieków to zachęcam Cię do wypróbowania lizaków bezowych. Gwarantuję Ci, że wszyscy będą zachwyceni.
Wszystkiego słodkiego 🙂
Magda
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
2 Replies to “Lizaki bezowe w kształcie choinek – prezent last minute”