Jeżeli śledzisz naszego bloga od początku to pewnie wiesz, że takie świąteczne wieńce bezowe pojawiły się przy okazji wpisu o bezowych lizakach w kształcie choinek. Wtedy było to moje pierwsze podejście do pracy z tylką sułtańską i od tego czasu na blogu zostały opublikowane już dwa tutoriale poświęcone właśnie bezom sułtańskim. Jednak tamta świąteczna odsłona bezików z dziurką tak mi się spodobała, że teraz, tuż przed Bożym Narodzeniem postanowiłam poświęcić im osobny wpis.

Świąteczne wieńće bezowe

Przygotowując bezy sułtańskie do tego wpisu, pierwsze podejście okazało się totalną klapą. Mimo prawidłowo ubitej bezy, żaden bezik nie miał dziurki w środku. Zdaję sobie sprawę, że praca z tylką sułtańską nie należy do łatwych, ale przecież to nie były moje pierwsze bezy tego typu. Więc o co chodzi? Ponieważ mam dwie tylki, które różnią się nieco od siebie, następnego dnia spróbowałam użyć tej drugiej i wiecie co… udało się. Nie jest to pierwsza taka sytuacja ponieważ już kiedyś miałam podobną zagwozdkę. Widocznie ta druga tylka jest łatwiejsza w obsłudze. Więc jeżeli i Tobie kolejny raz nie wychodzą bezy sułtańskie to może winna jest właśnie tylka?

tylki sułtańskie

Jak za pomocą tylki sułtańskiej przygotować świąteczne wieńce bezowe?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

Świąteczne wieńce bezowe -potrzebne narzędzia: tylka sułtańska, silikonowy rękaw cukeirniczy, mata silikonowa, waga kuchenna, termometr cukierniczy, szpatułka silikonowa, mikser, pęseta, posypka cukrowa, barwnik żelowy

 

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w sklepie Słodka Pasja oraz Miniowe Formy 3D.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz 5% rabatu na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Jak działa pieczenie?", z którego dowiesz się między innymi dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę, po co przesiewać mąkę i jak uniknąć zakalca.
Wszystko stanie się jasne. 🙂

Jak zrobić świąteczne wieńce bezowe? Opis wykonania krok po kroku

Z poniższego przepisu wykonasz ok 40 bezików.

Przygotowanie bezy szwajcarskiej

Beza szwajcarska różni się od bezy francuskiej nie tylko sposobem przygotowania, ale przede wszystkim stabilnością. Bezy przygotowane metodą szwajcarską podczas suszenia nie rosną i nie zmieniają kształtu.

Składniki:

  • 120 g białek (4 białka)
  • 240 g drobnego cukru

Beza szwajcarsa - składniki: drobny cukier i białka jaj

1. W garnuszku lub żaroodpornej czy też metalowej misce umieść białka jaj i cukier. Całość ustaw na większym garnku z gotującą się wodą. Pilnuj aby miska nie dotykała powierzchni gorącej wody. Podgrzewaj, cały czas mieszając do czasu aż cukier się rozpuści (możesz to sprawdzić rozcierając odrobinę masy pomiędzy palcami). Jeżeli masz termometr cukierniczy to skorzystaj z niego – cukier powinien rozpuścić się w temperaturze około 55°C. przygotowanie bezy szwajcarskiej

2. Gorącą masę przelej do misy miksera i ubijaj na wysokich obrotach przez około 10 – 15 minut.  przygotowanie bezy szwajcarskiej

3. Prawidłowo ubita beza jest lśniąca i bardzo stabilna.  beza szwajcarska

4. Do ubitej bezy dodaj odrobinę barwnika żelowego i wymieszaj silikonową szpatułką tylko do połączenia.  barwienie bezy szwajcarskiej barwnikiem w żelu

Ja dałam bardzo niewiele barwnika dlatego na większości zdjęć bezy wyglądają na białe, choć w rzeczywistości są lekko zielone. Oczywiście możesz dać więcej  barwnika, aby uzyskać bardziej intensywny kolor. Osobiście, zbyt intensywny kolor bezy nie zachęca mnie do jej zjedzenia.

5. Następnie bezę przełóż do rękawa cukierniczego z tylką sułtańską. Worek zawiąż gumką recepturką – beza nie będzie wypływać od tyłu.

silikonowy rękaw cukierniczy i tylka sułtańska

Jak przygotować wieńce bezowe?

Blachę wyłóż matą silikonową – nie unosi się tak łatwo jak papier. Jeżeli jednak zamierzasz użyć papieru do pieczenia, to najpierw podklej jego brzegi odrobiną masy bezowej.

1. Worek z bezą trzymaj prostopadle do blachy, NIE dotykając jej powierzchni. Delikatnie wyciśnij odpowiednią ilość bezy. Przestań wyciskać, następnie stanowczo unieś worek do góry.

wyciskanie bez sułtańskich z tylki sułtańskiej, jak to zrobić

Wiem, że wiele z Was ma problemy właśnie na tym etapie przygotowania bez sułtańskich. Jak widzisz nie wszystkie bezy wyszły idealne. Jeszcze nie udało mi się aby wszystkie bezy na blaszce miały perfekcyjny kształt.

bezowe wieńce przygotowane za pomocą tylki sułtańskiej, suszenie na macie silikonowej

2. Za pomocą pęsety ułóż (nie dociskaj) na bezach kolorowe posypki w kształcie listków i owoców ostrokrzewu.

świąteczne wieńce bezowe przygotowane za pomocą tylki sułtańskiej, posypka cukrowa w kształcie ostrokrzewu marki Wilton, pęseta, mata silikonowa

3. Tak przygotowane wieńce bezowe wstaw do piekarnika nagrzanego do 70°C i susz przez około 2-2,5 godziny. Jeżeli masz funkcję termoobiegu to bez problemu możesz suszyć dwie blaszki jednocześnie. Ja korzystam z tej funkcji niezależnie od tego czy suszę jedną czy dwie blachy bezików. Wysuszone bezy pozostaw w zamkniętym piekarniku do czasu aż wystygną.

Bezy przechowuj w zamkniętym pojemniku. Wytrzymują naprawdę długo.

Świąteczne wieńce bezowe

Świąteczne wieńce bezowe

Świąteczne wieńce bezowe

 

Bezowe wieńce świąteczne

Bezowe wieńce czyli świąteczna odsłona bez sułtańskich

Jak Ci się podoba moja propozycja wykorzystania tylki sułtańskiej? Bo ja jestem zachwycona tymi malutkimi wieńcami bezowymi.

Wesołych Świąt
Magda

 

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit_pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

_____________
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje. 🙂

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Jak działa pieczenie?"!

One Reply to “Bezowe wieńce czyli świąteczna odsłona bez sułtańskich”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *