Najwięcej inspiracji znajduję na Instagramie. Choć znajduję to może za dużo powiedziane – po prostu na nie trafiam. Obserwuję sporo fajnych osób (o kilku z nich pisałam w tym wpisie) i kilka ciekawych hasztagów, dzięki czemu inspiracje same mnie znajdują. 🙂 Tak było i w tym wypadku. Zobaczyłam te renifery i od razu wpisałam je na listę grudniowych wpisów. Są takie piękne!

Świąteczne desery renifery piernikowe - monoporcje bożonarodzeniowe, gotowy deser

Jednak największym zaskoczeniem był dla mnie smak tego deseru. Wymyśliłam sobie połączenie suszonych śliwek z musem piernikowym i okazało się, że to totalny strzał w 10. Desery smakują jak mięciutkie pierniczki Katarzynki nadziane śliwkami i oblane deserową czekoladą! Mimo iż konsystencja deseru jest inna niż w prawdziwych pierniczkach, to smak jest niemal identyczny. Więc jeśli nie lubisz piec pierniczków to przygotuj pierniczkowe deserki. 🙂

Świąteczne desery renifery piernikowe - monoporcje bożonarodzeniowe, gotowy deser

Foremka diamentowe serca – masz ją?

O moich planach ponownego wykorzystania foremki w kształcie diamentowych serc wspomniałam już jakiś czas temu na Facebooku i Instagramie, żeby wszystkie nasze czytelniczki zdążyły je kupić na Aliexpress (w Polsce niestety są niedostępne 🙁 ). Jednak jeśli nie udało Ci się kupić foremki, to nic straconego. Możesz użyć formy na “standardowe” serca, efekt będzie równie ładny. 🙂

Jak zrobić monoporcje renifery – świąteczne desery z musem piernikowym?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

narzędzia potrzebne do wykonania deserów, forma silikonowa diamentowe serca, mata silikonowa, skrobka metalowa, szpatułka cukiernicza, pędzelek, spirytus, czekolada plastyczna, miska, trzepaczki do miksera, barwnik spożywczy w proszku

 

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w sklepie Słodka Pasja oraz Miniowe Formy 3D.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz 5% rabatu na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Jak działa pieczenie?", z którego dowiesz się między innymi dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę, po co przesiewać mąkę i jak uniknąć zakalca.
Wszystko stanie się jasne. 🙂

Jak zrobić monoporcje renifery – świąteczne desery z musem piernikowym? Opis wykonania krok po kroku

Elementy potrzebne do złożenia samych monoporcji (skorupki z czekolady, nadzienie śliwkowe i mus piernikowy) najlepiej wykonać tego samego dnia. Natomiast nie trzeba od razu ozdabiać deserów, można to zrobić np. kolejnego dnia.

Z poniższego przepisu wykonasz 8 deserów.

Przygotowanie skorupek z temperowanej czekolady

Do tego etapu potrzebujesz zatemperowanej czekolady. Temperowanie to zaawansowana technika jednak można trochę “obejść system” i rozpuścić czekoladę tak aby się nie roztemperowała. To dużo prostsza metoda, a efekt będzie dokładnie taki sam jak przy tradycyjnym temperowaniu.

Do zatemperowania czekolady potrzebujesz mikrofalówki lub garnka i miski. Termometr czy marmurowy blat nie będą Ci potrzebne. 🙂 Wystarczy trochę cierpliwości i kilkukrotne ogrzewanie i mieszanie czekolady. Szczegółowo cały proces opisałam we wpisie:

Łatwe temperowanie czekolady.

Zachęcam Cię do jego przeczytania, ponieważ nie będę tutaj powielała opisu tej techniki.

Składniki (na wypełnienie 8 gniazd w foremce silikonowej):

  • 200 g – 250 g czekolady (użyłam deserowej, ale może być dowolna)

Ilość czekolady zależy od grubości warstwy, którą stworzysz. Lepiej, na wszelki wypadek, zatemperować więcej czekolady. Jeśli coś zostanie to po zastygnięciu możesz ją po prostu przełożyć do pojemnika lub woreczka i użyć innym razem.

Na tym etapie zużyłam nieco ponad 100 g czekolady. Reszta będzie potrzebna później, podczas składania deserów.

Świąteczne desery renifery piernikowe - monoporcje bożonarodzeniowe, wypełnianie foremek silikonowoych temperowaną czekoladą, czekolada, miska, formasilikonowa w kształcie diamentowych serc, łopatka silikonowa

1. Do wgłębienia foremki wlej trochę czekolady. Nie polecam przelewania czekolady od razu do większej ilości foremek, ponieważ podczas wypełniania może ona zacząć zastygać. Czekolada pozostawiona w pojemniku będzie stygła wolnej.

Świąteczne desery renifery piernikowe - monoporcje bożonarodzeniowe, wypełnianie foremek silikonowoych temperowaną czekoladą, czekolada, miska, formasilikonowa w kształcie diamentowych serc, łopatka silikonowa

2. Pomagając sobie łyżeczką rozprowadź czekoladę po całej powierzchni.
Żeby w czekoladowych skorupkach nie powstały dziurki warto usunąć pęcherzyki powietrza jeszcze zanim czekolada zastygnie. W tym celu ustaw formę na desce i uderz nią kilka razy o blat. Ja zapomniałam o tym etapie i moje renifery miały niewielkie dziurki.

Świąteczne desery renifery piernikowe - monoporcje bożonarodzeniowe, wypełnianie foremek silikonowoych temperowaną czekoladą, czekolada, formasilikonowa w kształcie diamentowych serc,

3. Po wypełnieniu nożem lub skrobką możesz usunąć czekoladę, która dostała się poza wgłębienie.

Świąteczne desery renifery piernikowe - monoporcje bożonarodzeniowe, wypełnianie foremek silikonowoych temperowaną czekoladą, czekolada, formasilikonowa w kształcie diamentowych serc,

Tak wypełnioną foremkę pozostaw na kilkanaście minut w temperaturze pokojowe, aż czekolada całkowicie zastygnie. Możesz przyspieszyć ten proces umieszczając foremkę w lodówce.

Nadzienie śliwkowe – przepis

Zwykle do monoporcji używa się żelek owocowych. Ja tym razem poszłam na łatwiznę. Suszone śliwki są bardzo zwarte dlatego dodatkowe zagęszczanie ich żelatyną nie było konieczne. Zamiast śliwek możesz użyć powideł śliwkowych.

Składniki:

  • 80 g suszonych śliwek
  • 2 łyżki wrzącej wody

1. Śliwki umieść w misce i zalej wodą. Odstaw na chwilę, a następnie zblenduj. Gotowe! 🙂

przygotowanie nadzienia z suszonych śliwek, miska, blender

Czekoladowy mus piernikowy – przepis

Z podanych proporcji otrzymasz porcję musu potrzebną do wypełnienia 8 serduszek.

Składniki:

  • ½ łyżeczki żelatyny
  • 135 ml śmietanki 30%
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (użyłam Kotanyi)
  • duża szczypta cynamonu
  • ½ łyżki likieru Bailey’s (użyłam likieru Queen Margot z Lidla, możesz pominąć)

1. Żelatynę zalej niewielką ilością wody, tylko do jej przykrycia. Odstaw na kilka minut do napęcznienia.

przygotowanie musu piernikowego do monoporcji, rozpuszczanie żelatyny

2. 50ml śmietanki podgrzej w garnuszku. Zdejmij z palnika zanim zacznie się gotować.

przygotowanie musu piernikowego do monoporcji, podgrzewanie śmietanki

3. Do śmietanki dodaj napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj, aż w pełni się rozpuści.

przygotowanie musu piernikowego do monoporcji, mieszanie śmietanki z żelatyną

4. Dodaj czekoladę połamaną na kostki.

przygotowanie musu piernikowego do monoporcji, łączenie śmietany z czekoladą

5. Odczekaj chwilę, a następnie dokładnie wymieszaj.

przygotowanie musu piernikowego do monoporcji, łączenie śmietany z czekoladą

6. Do masy czekoladowej dodaj cynamon i przyprawę do piernika.
Uwaga: Jedząc sam gotowy mus czułam między zębami większe kawałki przyprawy. W deserze, po złożeniu, już nie były wyczuwalne. Jeśli chcesz tego uniknąć to przesiej przyprawę przez drobne sitko.

przygotowanie musu piernikowego do monoporcji, dodawanie przyprawy do piernika

7. Wymieszaj. Odstaw na kilkanaście minut, aż przestygnie. Masa dość szybko gęstnieje. Robiąc zdjęcia, przegapiłam odpowiedni moment i żelatyna zdążyła już nieco związać masę. Podczas mieszania ze śmietanką stworzyły się niewielkie grudki, jednak już po schłodzeniu nie były one wyczuwalne.

przygotowanie musu piernikowego do monoporcji, łączenie czekolady ze śmietaną i przyprawą do piernika

8. Resztę schłodzonej śmietanki (85 ml) ubij mikserem.

przygotowanie musu piernikowego do monoporcji, ubijanie śmietany, mikser

9. Do masy czekoladowej dodaj 2 łyżki ubitej śmietany i dokładnie wymieszaj. W ten sposób nieco rozrzedzisz masę i łatwiej będzie ją wymieszać z reszta śmietany.

przygotowanie musu piernikowego do monoporcji, mieszanie masy czekoladowej z ubitą śmietanką

10. Dodaj resztę śmietanki i delikatnie wymieszaj.

przygotowanie musu piernikowego do monoporcji, mieszanie masy czekoladowej z ubitą śmietanką

Najlepiej mus przygotować niedługo przed wylewaniem do foremek. Jeśli przygotujesz go dużo wcześniej to mocno zgęstnieje i będzie Ci trudno wypełnić nim foremki.

Desery renifery – składanie monoporcji

Przygotuj pozostałą część temperowanej czekolady (minimum 100 g).

1. Do każdego wgłębienia nałóż trochę nadzienia śliwkowego.

Świąteczne desery renifery piernikowe - monoporcje bożonarodzeniowe, wypełnianie foremek do monoporcji nadzieniem śliwkowym

2. Na górę wyłóż mus piernikowy.

Świąteczne desery renifery piernikowe - monoporcje bożonarodzeniowe, wypełnianie musem piernikowym foremek w kształcie diamentowych serc

3. Wyrównaj mus łyżeczką. Krem nie powinien wystawać ponad brzeg formy.

Świąteczne desery renifery piernikowe - monoporcje bożonarodzeniowe, wypełnianie musem piernikowym foremek w kształcie diamentowych serc

4. Na mus wyłóż rozpuszczoną (temperowaną) czekoladę. Wypełniaj po jednym zagłębieniu na raz, bo czekolada na zimnym musie zastyga bardzo szybko.

Świąteczne desery renifery piernikowe - monoporcje bożonarodzeniowe, zamykanie monoporcji w deserowej czekoladzie

5. Przy pomocy szpatułki rozprowadź czekoladę.

Świąteczne desery renifery piernikowe - monoporcje bożonarodzeniowe, zamykanie monoporcji w deserowej czekoladzie

6. Nożem lub skrobką usuń czekoladę wokół deserków. To sprawi, że po wyciągnięciu z formy brzegi będą ładne.

Świąteczne desery renifery piernikowe - monoporcje bożonarodzeniowe, zamykanie monoporcji w deserowej czekoladzie

7. Tak przygotowane deserki odstaw na kilka minut do zastygnięcia czekolady.

Świąteczne desery renifery piernikowe - monoporcje bożonarodzeniowe, gotowe monoporcje w deserowej czekoladzie wypełnione nadzieniem śliwkowym i musem piernikowym6. Wypchnij serduszka z formy.

Świąteczne desery renifery piernikowe - monoporcje bożonarodzeniowe, gotowe monoporcje w deserowej czekoladzie wypełnione nadzieniem śliwkowym i musem piernikowym, wyciąganie

7. Gotowe. 🙂 Tak przygotowane monoporcje możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Świąteczne desery renifery piernikowe - monoporcje bożonarodzeniowe, gotowy deser

Przygotowanie rogów renifera z precelków

Teoretycznie na rogi potrzebujesz tylko kilkunastu precelków, jednak podczas krojenia lubią się kruszyć, a do tego ciągle ktoś je podjada! Dlatego kup od razu większe opakowanie. 🙂

Składniki:

  • precelki (najlepsze są z solą)

Świąteczne desery renifery piernikowe - monoporcje bożonarodzeniowe, wycinanie rogów reniferów z precelków

1. Z precelków wytnij rogi reniferów.

Świąteczne desery renifery piernikowe - monoporcje bożonarodzeniowe, wycinanie rogów reniferów z precelków

2. Końcówki rogów maczaj w rozpuszczonej czekoladzie (użyj resztek czekolady pozostałych po wypełnieniu foremek silikonowych).

Świąteczne desery renifery piernikowe - monoporcje bożonarodzeniowe, przyklejanie rogów renifera z precelków

3. Róg przyłóż do monoporcji i przytrzymaj przez chwilę. Deserki są zimne więc czekolada szybko zastyga.

Świąteczne desery renifery piernikowe - monoporcje bożonarodzeniowe, przyklejanie rogów renifera z precelków

Malowanie oczu renifera

Oczy renifera możesz wykonać z masy cukrowej lub kupić gotowe cukrowe oczy. Jednak zdecydowanie najlepiej wyglądają oczy namalowane cienkim pędzelkiem. Aby uzyskać cienkie linie użyj pędzelka, którego włosie jest zakończone “szpicem”, jeśli użyjesz takiego z płaską końcówką to linia będzie grubsza.

Będziesz potrzebowała odrobiny spirytusu. Możesz go zastąpić wódką.

1. Do małej miseczki wsyp trochę barwnika, dolej niewielką ilość spirytusu i wymieszaj. Ma powstać płynna farbka, która będzie dobrze kryła. Jeśli barwnik ma konsystencję pasty – dodaj kilka kropli spirytusu. Gdyby była zbyt płynna i nie kryła dobrze – dodaj trochę barwnika.

Świąteczne desery renifery piernikowe - monoporcje bożonarodzeniowe, malowanie oczu renifera barwnikiem jadalnym

2. Tak przygotowaną farbką namaluj oczy. Jeśli nie wiesz czy sobie z tym poradzisz, to potrenuj najpierw malowanie np. na papierze do pieczenia.

Świąteczne desery renifery piernikowe - monoporcje bożonarodzeniowe, malowanie oczu renifera barwnikiem jadalnym

3. Linie namalowane farbką z użyciem spirytusu zasychają niemal od razu. Jeśli użyłaś wódki to odczekaj chwilę zanim barwnik wyschnie.
Nie wyrzucaj resztek barwnika! Gdy alkohol odparuje zeskrob resztki i wsyp do pojemnika. Takiego barwnika możesz używać tak jak zwykle.

Świąteczne desery renifery piernikowe - monoporcje bożonarodzeniowe, malowanie oczu renifera barwnikiem jadalnym

Malowanie oczu to najtrudniejszy etap. Szczerze mówiąc zupełnie nie wierzyłam, że uda mi się je wykonać. Po pierwszej próbie poddałam się i postanowiłam użyć gotowych cukrowych oczu, choć nie byłam zadowolona z tego jak wyglądają. Jednak wtedy z odsieczą przyszła Magda i wystarczyło jej “spróbuj namalować, jak się nie uda to dasz cukrowe” żebym spróbowała jeszcze raz. Okazało się, że nie było to wcale takie trudne, wystarczyło wybrać odpowiedni pędzelek. 🙂

Przygotowanie nosa renifera

Nos możesz wykonać z masy cukrowej, użyć posypki w kształcie dużych kulek czy sklepowych draży. Ja wykonałam kuleczki z zabarwionej na czerwono czekolady plastycznej. Niezależnie którą drogę wybierzesz – postępowanie będzie takie samo.

1. Na nos nałóż niewielką ilość rozpuszczonej czekolady (tej pozostałej ze składania monoporcji).

Świąteczne desery renifery piernikowe - monoporcje bożonarodzeniowe, przyklejania nosa renifera z czekolady plastycznej

2. Delikatnie przyłóż nos do deseru i chwilę przytrzymaj, aż czekolada zastygnie.

Świąteczne desery renifery piernikowe - monoporcje bożonarodzeniowe, przyklejanie nosa renifera z czekolady plastycznej

Gotowe renifery możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Świąteczne desery renifery piernikowe - monoporcje bożonarodzeniowe, gotowy deserŚwiąteczne desery renifery piernikowe - monoporcje bożonarodzeniowe, gotowy deser

Świąteczne desery renifery piernikowe - monoporcje bożonarodzeniowe, gotowy deser

Monoporcje renifery – świąteczne desery z musem piernikowym

Dawno nie byłam tak zadowolona z deseru, który sama przygotowałam. Renifery wyglądają przesłodko, a ich wnętrze to prawdziwa poezja smaku. Na pewno zagoszczą na moim świątecznym stole. A jak będzie u Ciebie?

Miłego dnia 🙂
Aneta

 

Przepis na mus piernikowy to nieco zmodyfikowana wersja pochodząca z bloga Moje Wypieki.

Inspiracją do powstania tych deserków było zdjęcie Chloe’s cakes.

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit_pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

_____________
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Jak działa pieczenie?"!

One Reply to “Monoporcje renifery – świąteczne desery z musem piernikowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *