Sylwester i karnawał kojarzą mi się z błyskiem. Brokat we włosach i na sukienkach to nieodzowny element tego okresu. A co powiesz na jadalny brokat na Twoim torcie? Jego przygotowanie jest banalnie proste, a składa się tylko z trzech składników – żelatyny, wody i barwnika spożywczego.

Jadalny brokat z żelatyny na tort. Metaliczna, błyszcząca ozdoba tortu.

Już nie raz pisałam o tym, że jakiś przepis powinien pojawić się na blogu dawno temu a ja za długo z tym zwlekałam. Jednak żaden nie czekał tak długo jak ten. 😉 Wiesz kiedy zaczęłam testować masę żelatynową na brokat? Aż wstyd się przyznać bo było to w styczniu. Tak – rok temu! Błyszczący arkusz wyszedł bardzo obiecując, po czym wylądował w szufladzie na 10 miesięcy. Było tyle innych pomysłów do realizowania! Ale postanowiłam do niego wrócić właśnie teraz, bo kiedy będzie na to lepszy czas?

Jak zrobić jadalny brokat z żelatyny?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

narzędzia potrzebne do przygotowania jadalnego brokatu, waga kuchenna, szpatuła cukiernicza, barwnik spożywczy błyszczący, klej jadalny, młynek do kawy, mata silikonow, nożyczki, pędzelek

 

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w sklepie Słodka Pasja oraz Miniowe Formy 3D.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz 5% rabatu na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Jak działa pieczenie?", z którego dowiesz się między innymi dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę, po co przesiewać mąkę i jak uniknąć zakalca.
Wszystko stanie się jasne. 🙂

Jak zrobić jadalny brokat z żelatyny czyli błyszczącą ozdobę tortu? Opis wykonania krok po kroku

Na początek muszę wyjaśnić istotną sprawę.

Jadalny czy przeznaczony do kontaktu z żywnością?

Ważną sprawą przy tego typu ozdobach jest ich jadalność. Większość błyszczących barwników ma oznaczenie “do kontaktu z żywnością, niejadalne”. To znaczy, że możesz ich użyć wyłącznie do ozdób, które nie będą spożywane. Do nakładania czegokolwiek na cały tort lepiej użyć barwników, które są jadalne.

Ja najczęściej korzystam z pyłkowych barwników WOW Kolor. Mają piękne kolory, dobrze kryją i są jadalne (producent podaje, że stworzono je z pigmentów pochodzenia mineralno – naturalnego).

Oddzielną kwestią są wrażenia smakowe po zjedzeniu brokatu. Nie jest on niesmaczny, raczej ma neutralny smak, jednak żelatyna lubi przyklejać się do podniebienia podczas jedzenia co może być irytujące (choć zauważyłam, że nie wszystkim przeszkadza). Dla mnie konsystencja brokatu była niemiła, dlatego nie jadłam go i zostawiłam na talerzyku wraz z tynkiem.

Barwnik w proszku czy farbka?

Użyłam barwników w proszku bo po prostu lubię je najbardziej. Jestem przekonana, że można tutaj użyć również metalicznych farbek jadalnych ale konieczne będzie zmniejszenie ilości wody (np. gdy używasz jednej łyżki farbki, to do żelatyny dodaj o jedną łyżkę wody mniej).

Błyszczący jadalny brokat – przepis

Składniki:

  • 30 g żelatyny
  • 110 g wody
  • 1 łyżeczka barwnika w proszku

Jadalny brokat z żelatyny na tort. Rozpuszanie żelatyny, garnuszek

Przygotowanie masy Żelatynowej

1. Żelatynę zalej wodą i odstaw na kilka minut aż napęcznieje. Potem garnuszek postaw na małym gazie i podgrzej żelatynę tylko do momentu rozpuszczenia. Możesz żelatynę podgrzać w mikrofalówce sprawdzając co kilka sekund czy jest już gotowa.Jadalny brokat z żelatyny na tort. Rozpuszanie żelatyny, garnuszek

2. Ściągnij z ognia i odstaw na 2 minuty. Później zbierz pianę, która utworzyła się na powierzchni.Jadalny brokat z żelatyny na tort. zbieranie piany z żelatyny

3. Dodaj barwnik w proszku i dokładnie wymieszaj.Jadalny brokat z żelatyny na tort. mieszanie żelatyny z barwnikiem spożywczym

Rozprowadzanie masy

1. Żelatynę wylej na matę silikonową lub folię rantową. Jadalny brokat z żelatyny na tort. rozproawdzanie metalicznej żelatyny na macie silikonowej, mata silikonowa, szpatuła cukiernicza

2. Długą szpatułą lub nożem rozprowadzaj masę po macie. Działaj dość szybko, ponieważ żelatyna zaczyna zastygać. Zakończ, gdy masa zacznie się “ciągnąć” za szpatułą.Jadalny brokat z żelatyny na tort. rozproawdzanie metalicznej żelatyny na macie silikonowej, mata silikonowa, szpatuła cukiernicza

Żeby efekt był odpowiedni to grubość warstwy powinna być możliwie cienka, ale na tyle gruba żeby wzory na macie pod spodem nie były wyraźnie widoczne.

Suszenie jadalnego brokatu

Pierwszym sposobem jest pozostawienie masy na blacie kuchennym. Jednak żelatyna schnie długo i zdarza się, że grubsze płaty nie zdążą wyschnąć przez noc.

Dlatego postanowiłam sprawdzić czy można żelatynę wysuszyć w piekarniku. Okazuje się, że jest to możliwe. Nastaw piekarnik na najniższą możliwą temperaturę (u mnie to 40°C) i susz masę przy uchylonych drzwiczkach. Może to trwać godzinę, a nawet dłużej. W czasie suszenia warto kilka razy odwrócić blaszkę, to przyspieszy proces.

Jadalny brokat z żelatyny na tort. rozproawdzanie metalicznej żelatyny na macie silikonowej, mata silikonowa, blaszka do piekarnika

Rozdrabnianie jadalnego brokatu

1. Wysuszoną żelatynę potnij na małe kawałki podobnej wielkości.

Jadalny brokat z żelatyny na tort. rozproawdzanie metalicznej żelatyny na macie silikonowej, cięcie nożyczkami gotowego brokatu Jadalny brokat z żelatyny na tort. rozproawdzanie metalicznej żelatyny na macie silikonowej, cięcie nożyczkami gotowego brokatu

2. Brokat przełóż do młynka do kawy. Nie dodawaj go jednorazowo zbyt dużo, bo to uniemożliwi zmielenie całej partii na podobnej wielkości kawałki.Jadalny brokat z żelatyny na tort. rozproawdzanie metalicznej żelatyny na macie silikonowej, mielenie brokatu młynkiem do kawy

3. Zmiel brokat, sprawdzając co kilka sekund czy jest już odpowiedni.

Jadalny brokat z żelatyny na tort. rozproawdzanie metalicznej żelatyny na macie silikonowej, mielenie brokatu młynkiem do kawy

4. Nie polecam mielenia zbyt drobno, ponieważ większe kawałki zdecydowanie lepiej wyglądają na torcie i bardziej odbijają światło niż brokatowy pyłek.Jadalny brokat z żelatyny na tort. rozproawdzanie metalicznej żelatyny na macie silikonowej, mielenie brokatu młynkiem do kawy Brokat możesz przechowywać w szczelnym pojemniku nawet kilka miesięcy.

Mata silikonowa czy papier do pieczenia?

Często można ich używać zamiennie, ale nie w tym przypadku. Trudno rozprowadzić żelatynę na papierze do pieczenia, ponieważ zaczyna się on wyginać. Ale największym problemem jest to, że po wysuszeniu żelatyna staje się matowa, a nie o taki efekt chodzi.

Zdecydowanie polecam użycie maty silikonowej lub folii rantowej. W przypadku folii arkusz żelatynowy wychodzi wyjątkowo gładki. Trzeba jednak pamiętać, że producent nie zaleca używania jej w piekarniku (choć może tak niska temperatura nie stanowi problemu?).

Jadalny brokat z żelatyny na tort. Metaliczna, błyszcząca ozdoba tortu.

Ozdabianie tortu

Jestem przekonana, że najlepszym sposobem na pokrycie tortu brokatem jest wysypanie go na blachę i turlanie po niej tortu. Nie sprawdziłam tej metody, bo zwyczajnie się boję. Wszystkie manipulacje polegające na podniesieniu samego tortu przyprawiają mnie niemal o zawał serca.

Postanowiłam “wklepać” brokat w tort. Okazało się, że nie jest to takie proste. Do twardego tynku żelatyna nie bardzo chce się przyklejać, a miękki tynk łatwo uszkodzić. Dobrym wyjściem jest posmarowanie tynku klejem cukrowym, do niej brokat przykleja się z łatwością. Próbowałam smarować tort wodą ale efekt nie był zadowalający.

przyklejanie brokatu do tortu, smarowanie wodą lub klejem cukrowym

Przechowywanie

Przechowywanie w lodówce nie wpływa na wygląd brokatu. Jedyne co zauważyłam to, że po dwóch dnia żelatyna jakby nieco zmiękła i trochę przyjemniej się ją jadło. 🙂

Jadalny brokat z żelatyny na tort. Metaliczna, błyszcząca ozdoba tortu. Jadalny brokat z żelatyny na tort. Metaliczna, błyszcząca ozdoba tortu. Jadalny brokat z żelatyny na tort. Metaliczna, błyszcząca ozdoba tortu.

 

Jadalny brokat z żelatyny czyli błyszcząca ozdoba tortu.

Jak Ci się podoba taka dekoracja? Możesz mi wierzyć – na żywo wygląda jeszcze lepiej niż na zdjęciach. 🙂

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku
Aneta

 

We wpisie posiłkowałam się wpisem na temat jadalnego brokatu zamieszczonym na blogu Sugar Geek Show.

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit_pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

_____________
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Jak działa pieczenie?"!

One Reply to “Jadalny brokat z żelatyny czyli błyszcząca ozdoba tortu. Tutorial”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *