Pomysł na czekoladowe ciasto musowe z żelką pomarańczowa powstał w dość nietypowy sposób. Miałam ciekawą formę silikonową, której jeszcze nie wypróbowałam oraz kupną polewę lustrzaną o smaku pomarańczowym. Pomysł na smak deseru zrodził się właśnie za sprawą tej pomarańczowej polewy. Ostatecznie nie wykorzystałam gotowej polewy ponieważ okazało się, że jest obrzydliwa. Jednak nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Dzięki temu kolejny raz miałam okazję przygotować kakaową polewę lustrzaną, która jest rewelacyjna. Dobrze smakuje i wspaniale się błyszczy, nawet kolejnego dnia.

Nie mogę też pominąć środka tego eleganckiego torciku. Pod kakaową polewą znajduje się niezwykle delikatny mus czekoladowy, żelka pomarańczowa oraz kakaowy biszkopt. Wszystko wspaniale się ze sobą komponuje.

czekoladowe ciasto musowe z żelką pomarańczową

Jak przygotować czekoladowe ciasto musowe z żelką pomarańczową?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

czekoladowe ciasto musowe - potrzebne narzędzia: forma silikonowa na ciasto, forma silikonowa w kształcie kulek, rant cukeirniczy, okrągły wykrawacz, kratka do studzenia, łopatka silikonowa, termometr cukierniczy, mikser, złoty barwnik w proszku

 

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w sklepie Słodka Pasja oraz Miniowe Formy 3D.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz 5% rabatu na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Jak działa pieczenie?", z którego dowiesz się między innymi dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę, po co przesiewać mąkę i jak uniknąć zakalca.
Wszystko stanie się jasne. 🙂

Czekoladowe ciasto musowe z żelką pomarańczową – opis wykonania krok po kroku.

Z poniższego przepisu wykonasz torcik na ok. 10 porcji.

Jak zaplanować pracę nad ciastem musowym?

1 dzień – Przygotuj żelkę i biszkopt

2 dzień – Zrób mus czekoladowy i złóż deser.

3 dzień  – Przygotuj polewę i oblej nią deser. Polewę możesz przygotować także dzień wcześniej – w takiej sytuacji przechowuj ją w lodówce, a przed oblaniem ciasta podgrzej w mikrofalówce lub kąpieli wodnej do temperatury 30-35°C.

Po oblaniu polewą ciasto musowe schłodź przez kilka godzin w lodówce po to aby środek całkowicie się rozmroził. Zdjęcia deseru robiłam, krótko po oblaniu polewą i żelka była jeszcze zamrożona, a co za tym idzie sprawiała kłopot podczas krojenia.

Ciasto musowe podawaj w dniu przygotowania lub następnego dnia (na drugi dzień polewa jest wciąż piękna i błyszcząca).

Żelka pomarańczowa – przepis

Składniki:

  • 3 pomarańcze (wyfiletowane cząstki z 1 pomarańczy oraz około 150 ml świeżo wyciśniętego soku)
  • 4 g żelatyny (1 łyżeczka)

Jak łatwo wyfiletować pomarańcze dowiesz się z wpisu o pomarańczowych gofrach.

żelka pomarańczowa - składniki: cząstki pomarańczy, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, żelatyna

1. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia.

żelatyna

2. W garnuszku umieść sok z pomarańczy i zagotuj.

przygotoewanie żelki pomarańćzowej

3. Do gorącego soku pomarańczowego dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do jej rozpuszczenia. Następnie dodaj cząstki pomarańczy.

przygotowanie żelki pomarańczowej

4. Płynną żelkę przelej do silikonowej formy z okrągłymi otworami. Forma jest bardzo elastyczna dlatego pamiętaj aby najpierw umieścić ją na sztywnej podkładce, co umożliwi Ci przeniesienie jej do zamrażarki. Wstaw żelkę do zamrażarki na co najmniej kilka godzin.

żelka pomarańczowa, forma silikonowa w kształcie kulek

Biszkopt kakaowy – przepis

Do ubicia biszkoptu z jednego jajka będziesz prawdopodobnie potrzebowała ręcznego miksera lub blendera zakończonego trzepaczką. Korzystałam z tego drugiego ponieważ mój mikser planetarny nie ubija tak małej ilości jaj.

Składniki:

  • 1 jajko (białko i żółtko oddzielnie)
  • 35 g cukru
  • 25 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • dodatkowo sok z pomarańczy lub likier pomarańczowy do nasączenia biszkoptu

składniki na biszkopt kakaowy: mąka pszenna, kakao, jajko, cukier

1. Mąkę i kakao przesiej i odstaw.

przygotowanie biszkoptu kakaowego

2. Białko ubij na sztywno. Następnie stopniowo dodawaj cukier i ubijaj aż cukier się rozpuści a masa będzie lśniąca. przygotowanie biszkoptu kakaowego

3. Dodaj żółtko i ubij. przygotowanie biszkoptu kakaowego

4. Masę jajeczną wymieszaj delikatnie z przesianą mąką i kakao.  przygotowanie biszkoptu kakaowego

5. Przelej do rantu lub tortownicy o średnicy 15 cm. Piecz w temperaturze 160°C przez około 20 minut. Wyjmij z piekarnika i wystudź.   przygotowanie biszkoptu kakowego

6. Za pomocą okrągłej foremki wytnij otwór w środku. Rozmiar biszkoptu i otworu dopasuj do swojej formy silikonowej. Mój biszkopt miał 15 cm średnicy i otwór o średnicy 8,5 cm.

wycinanie biszkoptu

7. Nasącz biszkopt sokiem z pomarańczy lub likierem pomarańczowym .

nasączanie biszkoptu kakaowego

Mus czekoladowy – przepis

Mus przygotowany jest bez dodatku żelatyny, dzięki czemu jest bardzo delikatny i kremowy.

Składniki:

  • 500 ml śmietany kremówki 36% (podzielonej na dwie części 300 i 200 ml)
  • 230 g deserowej czekolady
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru
  • 50 ml wody

składniki na mus czekoladowy: czekolada deserowa, cukier, żółtka jaj, woda, śmietanka 36%

1. W misie miksera umieść 300 ml schłodzonej śmietany i ubij na sztywno. Odstaw do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

ubijanie śmietany do musu czekoladowego

2. Do garnuszka wlej 200 ml śmietany i podgrzej prawie do wrzenia. Następnie gorącą śmietanką zalej połamaną czekoladę i odstaw na 2 minuty.

przygotowanie musu czekoladowego

3. Po tym czasie wymieszaj do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Tak przygotowane ganache odstaw na bok. przygotowanie musus czekoladowego

4. Żółtka ubij na jasną i puszystą masę.

przygotowanie musus czekoladowego

5. W trakcie ubijania żółtek przygotuj syrop cukrowy. W garnuszku umieść cukier z wodą i podgrzewaj (nie mieszaj w trakcie) na średnim gazie do temperatury 118°C.

przygotowanie syropu cukrowego, termometr cukierniczy

6. Do ubitych żółtek powoli wlej syrop cukrowy. Syrop jest bardzo gorący dlatego postępuj ostrożnie – ustaw małe obroty miksera, jeżeli masz osłonę na misę to ją załóż, a syrop wlewaj małym strumieniem po ściance misy. Gdy wlejesz już cały syrop zwiększ obroty miksera i ubijaj do czasu aż masa się wystudzi do temperatury ciała.

przygotowanie musu czekoladowego

7. Do masy jajecznej dodaj czekoladowe ganache (powinno mieć podobną temperaturę co ubite żółtka, jeżeli wystygło za bardzo możesz je lekko podgrzać). Odstaw do całkowitego wystygnięcia.przygotowanie musu czekoladowego

8. Gdy masa czekoladowa osiągnie temperaturę pokojową dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj szpatułką. Mus przelej do formy od razu po przygotowaniu.mus czekoladowy

Czekoladowe ciasto musowe z żelką pomarańczową – składanie deseru

1. Mus czekoladowy wlej do 3/4 wysokości formy silikonowej.

czekoladowe ciasto musowe z żelką pomarańczową, forma silikonowa na ciasto musowe

2. Następnie na musie ułóż i delikatnie wciśnij zamrożone żelki pomarańczowe, jedna obok drugiej. Moja forma przypomina kształtem kwiat dlatego kulki układałam tak aby jedna żelka znajdowała się w jednym “płatku”. czekoladowe ciasto musowe z żelką pomarańczową, forma silikonowa na ciasto musowe

3. Na żelkę wyłóż mus. Łyżką rozprowadź go po wszystkich zakamarkach formy, a na środku zrób lekkie wgłębienie na biszkopt. Krążek biszkoptowy ułóż i delikatnie dociśnij. Szpatułką zbierz nadmiar musu z wierzchu. Całość wstaw do zamrażarki, najlepiej na całą noc ponieważ torcik musi być dobrze zmrożony podczas wylewania polewy.

czekoladowe ciasto musowe z żelką pomarańczową, forma silikonowa na ciasto musowe

Kakaowa polewa lustrzana – przepis

Składniki:

  • 300 g cukru
  • 100 ml wody
  • 100 g kakao
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 16 g żelatyny (4 łyżeczki)

kakaowa polewa lustrzana - potrzebne składniki: kakao,cukier, woda, śmietanka 30%, żelatyna

Przygotowanie polewy

1. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia. żelatyna w proszku

2. W garnku umieść wodę z cukrem i podgrzewaj do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdejmij garnek z palnika.przygotowanie kakaowej polewy lustrzanej

3. Dodaj przesiane kakao i śmietankę. Następnie wymieszaj delikatnie rózgą kuchenną do połączenia. Ponownie ustaw na kuchence i doprowadź do wrzenia. przygotowanie kakaowej polewy lustrzanej

4. Jeżeli powstaną grudki to przelej polewę przez sitko. W moim przypadku grudek było bardzo dużo. Nie przesiałam wcześniej kakao więc może dlatego.

przygotowanie kaakowej polewy lustrzanej

5. Do gorącej masy kakaowej dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do jej rozpuszczenia. przygotowanie kakaowej polewy lustrzanej

6. Podczas mieszania powstają pęcherzyki powietrza – aby się ich pozbyć przelej polewę przez drobne sitko. Polewę przykryj folią spożywczą (folia powinna dotykać powierzchni polewy, aby nie powstał kożuch) i odstaw do wystudzenia do temperatury 30 – 35C.przygotowanie kakaowej polewy lustrzanej

Dekorowanie ciasta musowego polewą lustrzaną

1. Zamrożony torcik wyjmij z formy silikonowej i połóż na kratce ustawionej nad miską lub blaszką. Wyjęcie ciasta musowego z takiej formy nie należy do najprostszych, ale dla takiego ciekawego kształtu warto się trochę natrudzić. czekoladowe ciasto musowe z żelką pomarańczową

2. Oblej torcik polewą kakaową. Rób to sprawnie ponieważ polewa szybko zastyga na zmrożonym cieście.ciasto musowe - oblewanie polewą lustrzaną

Problematyczne okazało się równomierne oblanie ciasta o takim kształcie, zwłaszcza boków. Po wszystkim nasunęło mi się kilka wniosków jak zrobić to lepiej następnym razem. Przede wszystkim polewaj miejsce po miejscu i przechodź dalej dopiero, gdy cały fragment jest dobrze oblany, ponieważ ponowne oblewanie tego samego miejsca i tuszowanie ubytków sprawia, że powierzchnia staje się nierówna. Dodatkowo, aby dobrze pokryć całe boki spróbuj jedną ręką wylewać, a drugą przy pomocy szerokiej szpatuły nakładać spływającą polewę u dołu.

3. Oblane polewą ciasto musowe oprósz złotym barwnikiem w proszku.

czekoladowe ciasto musowe z żelką pomarańczową i polewą lustrzaną, dekororwanie złotym barwnikiem w proszku

4. Przełóż od razu na talerz (im dłużej będziesz z tym zwlekać tym bardziej polewa przyklei się do kratki) i wstaw do lodówki na kilka godzin po to aby środek całkowicie się rozmroził.

czekoladowe ciasto musowe z żelką pomarańczową czekoladowe ciasto musowe z żelką pomarańczową czekoladowe ciasto musowe z żelką pomarańczową czekoladowe ciasto musowe z żelką pomarańczową

Noworoczne czekoladowe ciasto musowe z żelką pomarańczową

Delikatny mus czekoladowy i pomarańczowa żelka stanowią idealne połączenie. Natomiast kakaowa polewa lustrzana sprawia, że ciasto musowe prezentuje się niezwykle elegancko. Może skusisz się na taki deser w karnawale?

Wszystkiego słodkiego w nowym roku
Magda

Przepis na mus czekoladowy oraz kakaową polewę pochodzi z bloga Moje Wypieki.

 

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit_pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

_____________
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje. 🙂

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Jak działa pieczenie?"!

One Reply to “Noworoczne czekoladowe ciasto musowe z żelką pomarańczową”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *