Pomysł na czekoladowe ciasto musowe z żelką pomarańczowa powstał w dość nietypowy sposób. Miałam ciekawą formę silikonową, której jeszcze nie wypróbowałam oraz kupną polewę lustrzaną o smaku pomarańczowym. Pomysł na smak deseru zrodził się właśnie za sprawą tej pomarańczowej polewy. Ostatecznie nie wykorzystałam gotowej polewy ponieważ okazało się, że jest obrzydliwa. Jednak nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Dzięki temu kolejny raz miałam okazję przygotować kakaową polewę lustrzaną, która jest rewelacyjna. Dobrze smakuje i wspaniale się błyszczy, nawet kolejnego dnia.
Nie mogę też pominąć środka tego eleganckiego torciku. Pod kakaową polewą znajduje się niezwykle delikatny mus czekoladowy, żelka pomarańczowa oraz kakaowy biszkopt. Wszystko wspaniale się ze sobą komponuje.
Jak przygotować czekoladowe ciasto musowe z żelką pomarańczową?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- silikonowa forma na ciasto musowe – jej pojemność to około 960 ml
- silikonowa forma na żelki w kształcie kulek – użyłam 10 kulek, każda o pojemności prawie 20 ml
- okrągły wykrawacz o średnicy 8,5 cm (korzystam z takiego zestawu okrągłych wykrawaczy)
- rant regulowany lub tortownica o średnicy 15 cm
- termometr cukierniczy
- złoty barwnik spożywczy w proszku (użyłam barwnika Fractal Golden Shine)
- pędzelek
- szpatułka silikonowa
- waga kuchenna (np. taka)
- mikser (przyda się zarówno ręczny jak i stojący z misą)
- sitko, miseczki, garnek, kratka do studzenia
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Czekoladowe ciasto musowe z żelką pomarańczową – opis wykonania krok po kroku.
Z poniższego przepisu wykonasz torcik na ok. 10 porcji.
Jak zaplanować pracę nad ciastem musowym?
1 dzień – Przygotuj żelkę i biszkopt
2 dzień – Zrób mus czekoladowy i złóż deser.
3 dzień – Przygotuj polewę i oblej nią deser. Polewę możesz przygotować także dzień wcześniej – w takiej sytuacji przechowuj ją w lodówce, a przed oblaniem ciasta podgrzej w mikrofalówce lub kąpieli wodnej do temperatury 30-35°C.
Po oblaniu polewą ciasto musowe schłodź przez kilka godzin w lodówce po to aby środek całkowicie się rozmroził. Zdjęcia deseru robiłam, krótko po oblaniu polewą i żelka była jeszcze zamrożona, a co za tym idzie sprawiała kłopot podczas krojenia.
Ciasto musowe podawaj w dniu przygotowania lub następnego dnia (na drugi dzień polewa jest wciąż piękna i błyszcząca).
Żelka pomarańczowa – przepis
Składniki:
- 3 pomarańcze (wyfiletowane cząstki z 1 pomarańczy oraz około 150 ml świeżo wyciśniętego soku)
- 4 g żelatyny (1 łyżeczka)
Jak łatwo wyfiletować pomarańcze dowiesz się z wpisu o pomarańczowych gofrach.
1. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia.
2. W garnuszku umieść sok z pomarańczy i zagotuj.
3. Do gorącego soku pomarańczowego dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do jej rozpuszczenia. Następnie dodaj cząstki pomarańczy.
4. Płynną żelkę przelej do silikonowej formy z okrągłymi otworami. Forma jest bardzo elastyczna dlatego pamiętaj aby najpierw umieścić ją na sztywnej podkładce, co umożliwi Ci przeniesienie jej do zamrażarki. Wstaw żelkę do zamrażarki na co najmniej kilka godzin.
Biszkopt kakaowy – przepis
Do ubicia biszkoptu z jednego jajka będziesz prawdopodobnie potrzebowała ręcznego miksera lub blendera zakończonego trzepaczką. Korzystałam z tego drugiego ponieważ mój mikser planetarny nie ubija tak małej ilości jaj.
Składniki:
- 1 jajko (białko i żółtko oddzielnie)
- 35 g cukru
- 25 g mąki pszennej
- 10 g kakao
- dodatkowo sok z pomarańczy lub likier pomarańczowy do nasączenia biszkoptu
1. Mąkę i kakao przesiej i odstaw.
2. Białko ubij na sztywno. Następnie stopniowo dodawaj cukier i ubijaj aż cukier się rozpuści a masa będzie lśniąca.
3. Dodaj żółtko i ubij.
4. Masę jajeczną wymieszaj delikatnie z przesianą mąką i kakao.
5. Przelej do rantu lub tortownicy o średnicy 15 cm. Piecz w temperaturze 160°C przez około 20 minut. Wyjmij z piekarnika i wystudź.
6. Za pomocą okrągłej foremki wytnij otwór w środku. Rozmiar biszkoptu i otworu dopasuj do swojej formy silikonowej. Mój biszkopt miał 15 cm średnicy i otwór o średnicy 8,5 cm.
7. Nasącz biszkopt sokiem z pomarańczy lub likierem pomarańczowym .
Mus czekoladowy – przepis
Mus przygotowany jest bez dodatku żelatyny, dzięki czemu jest bardzo delikatny i kremowy.
Składniki:
- 500 ml śmietany kremówki 36% (podzielonej na dwie części 300 i 200 ml)
- 230 g deserowej czekolady
- 2 żółtka
- 80 g cukru
- 50 ml wody
1. W misie miksera umieść 300 ml schłodzonej śmietany i ubij na sztywno. Odstaw do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
2. Do garnuszka wlej 200 ml śmietany i podgrzej prawie do wrzenia. Następnie gorącą śmietanką zalej połamaną czekoladę i odstaw na 2 minuty.
3. Po tym czasie wymieszaj do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Tak przygotowane ganache odstaw na bok.
4. Żółtka ubij na jasną i puszystą masę.
5. W trakcie ubijania żółtek przygotuj syrop cukrowy. W garnuszku umieść cukier z wodą i podgrzewaj (nie mieszaj w trakcie) na średnim gazie do temperatury 118°C.
6. Do ubitych żółtek powoli wlej syrop cukrowy. Syrop jest bardzo gorący dlatego postępuj ostrożnie – ustaw małe obroty miksera, jeżeli masz osłonę na misę to ją załóż, a syrop wlewaj małym strumieniem po ściance misy. Gdy wlejesz już cały syrop zwiększ obroty miksera i ubijaj do czasu aż masa się wystudzi do temperatury ciała.
7. Do masy jajecznej dodaj czekoladowe ganache (powinno mieć podobną temperaturę co ubite żółtka, jeżeli wystygło za bardzo możesz je lekko podgrzać). Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
8. Gdy masa czekoladowa osiągnie temperaturę pokojową dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj szpatułką. Mus przelej do formy od razu po przygotowaniu.
Czekoladowe ciasto musowe z żelką pomarańczową – składanie deseru
1. Mus czekoladowy wlej do 3/4 wysokości formy silikonowej.
2. Następnie na musie ułóż i delikatnie wciśnij zamrożone żelki pomarańczowe, jedna obok drugiej. Moja forma przypomina kształtem kwiat dlatego kulki układałam tak aby jedna żelka znajdowała się w jednym “płatku”.
3. Na żelkę wyłóż mus. Łyżką rozprowadź go po wszystkich zakamarkach formy, a na środku zrób lekkie wgłębienie na biszkopt. Krążek biszkoptowy ułóż i delikatnie dociśnij. Szpatułką zbierz nadmiar musu z wierzchu. Całość wstaw do zamrażarki, najlepiej na całą noc ponieważ torcik musi być dobrze zmrożony podczas wylewania polewy.
Kakaowa polewa lustrzana (mirror glaze) – przepis
Składniki:
- 300 g cukru
- 100 ml wody
- 100 g kakao
- 200 ml śmietanki 30%
- 16 g żelatyny (4 łyżeczki)
Przygotowanie polewy
1. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia.
2. W garnku umieść wodę z cukrem i podgrzewaj do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdejmij garnek z palnika.
3. Dodaj przesiane kakao i śmietankę. Następnie wymieszaj delikatnie rózgą kuchenną do połączenia. Ponownie ustaw na kuchence i doprowadź do wrzenia.
4. Jeżeli powstaną grudki to przelej polewę przez sitko. W moim przypadku grudek było bardzo dużo. Nie przesiałam wcześniej kakao więc może dlatego.
5. Do gorącej masy kakaowej dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do jej rozpuszczenia.
6. Podczas mieszania powstają pęcherzyki powietrza – aby się ich pozbyć przelej polewę przez drobne sitko. Polewę przykryj folią spożywczą (folia powinna dotykać powierzchni polewy, aby nie powstał kożuch) i odstaw do wystudzenia do temperatury 30 – 35C.
Dekorowanie ciasta musowego polewą lustrzaną
1. Zamrożony torcik wyjmij z formy silikonowej i połóż na kratce ustawionej nad miską lub blaszką. Wyjęcie ciasta musowego z takiej formy nie należy do najprostszych, ale dla takiego ciekawego kształtu warto się trochę natrudzić.
2. Oblej torcik polewą kakaową. Rób to sprawnie ponieważ polewa szybko zastyga na zmrożonym cieście.
Problematyczne okazało się równomierne oblanie ciasta o takim kształcie, zwłaszcza boków. Po wszystkim nasunęło mi się kilka wniosków jak zrobić to lepiej następnym razem. Przede wszystkim polewaj miejsce po miejscu i przechodź dalej dopiero, gdy cały fragment jest dobrze oblany, ponieważ ponowne oblewanie tego samego miejsca i tuszowanie ubytków sprawia, że powierzchnia staje się nierówna. Dodatkowo, aby dobrze pokryć całe boki spróbuj jedną ręką wylewać, a drugą przy pomocy szerokiej szpatuły nakładać spływającą polewę u dołu.
3. Oblane polewą ciasto musowe oprósz złotym barwnikiem w proszku.
4. Przełóż od razu na talerz (im dłużej będziesz z tym zwlekać tym bardziej polewa przyklei się do kratki) i wstaw do lodówki na kilka godzin po to aby środek całkowicie się rozmroził.
Noworoczne czekoladowe ciasto musowe z żelką pomarańczową
Delikatny mus czekoladowy i pomarańczowa żelka stanowią idealne połączenie. Natomiast kakaowa polewa lustrzana sprawia, że ciasto musowe prezentuje się niezwykle elegancko. Może skusisz się na taki deser w karnawale?
Wszystkiego słodkiego w nowym roku
Magda
Przepis na mus czekoladowy oraz kakaową polewę pochodzi z bloga Moje Wypieki.
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!
Czy można użyć ten przepis do formy sylikonowej 19 cm?
Można użyć do dowolnej formy. Trzeba tylko przeliczyć ilość składników zależnie od pojemności formy.
Dziękuję , jak zawsze w cały opisany przepis włożone wielkie serce . Teraz czas brać się do pracy , trochę z obawami , no ale kto nie ryzykuje , nie nauczy się .🫶🫶🫶
Powodzenia! 🙂