Zawsze największy problem mam z tortem dla siebie. Mam zapisanych tyle inspiracji, tak wiele technik, których chciałabym spróbować, że nie mogę się zdecydować. Zwykle później tort powstaje na spontanie. Dopiero podczas tynkowania pojawia się ogólny kierunek, a potem już samo się robi. 🙂
Nie inaczej było z tym tortem. Chciałam spróbować różowego tynku, bo jakoś wcześniej nigdy nie pasował, a bardzo lubię różowe torty. Piórka uwielbiam i mogłabym je wcisnąć do każdego deseru. Na testy czekały jeszcze nowe, błyszczące barwniki oraz drewniany topper w kształcie koła, więc nie mogło ich zabraknąć.
Wyszedł zgrabny torcik (średnica 14 cm) trochę nowoczesny, trochę romantyczny, ale kompletnie mój. ❤️
Jak zrobić błyszczący topper z piórek na tort?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- masa cukrowa (polecam Saracino)
- CMC w proszku (aby masa cukrowa szybciej zasychała, nie jest konieczne) kupisz w każdym sklepie cukierniczym
- błyszczący barwnik spożywczy w proszku (użyłam Wow Kolor Red Lustre; nie jest konieczny jeśli chcesz, aby piórka były białe)
- 1 kostka czekolady (użyłam białej, może być ciemna lub mleczna)
- odrobina spirytusu do rozrobienia barwnika
- trochę skrobi kukurydzianej do posypania foremki (opcjonalnie, ja nie użyłam)
- foremka do piórek (jest fantastyczna! bardzo ją polecam)
- mata silikonowa do wałkowania masy cukrowej (nie jest tutaj konieczna, ale ja używam jej zawsze, gdy pracuję z masą – jako podkładki)
- mata samogojąca do docinania elementów (tylko jeśli wybierzesz opcję docinania masy)
- wałek do masy cukrowej (ułatwi wyrównanie masy w foremce, ale możesz też zrobić to dłonią)
- nożyk / skalpel
- pędzelek do malowania
- miseczka do rozrobienia barwnika
- strzykawka (używam jej, aby mieć kontrolę nad ilością dodawanego spirytusu, nie jest konieczna)
- okrągły topper ze sklejki lub plastiku (miałam taki o średnicy 10cm), zamiast niego można użyć drutu florystycznego
- wykałaczka
Więcej o akcesoriach do masy cukrowej przeczytasz tutaj.
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Opis wykonania – topper z piórek krok po kroku:
Wykonanie piórek z masy cukrowej
Metoda 1
1. Kawałek masy cukrowej uformuj w podłużny kształt, mniejszy od gniazda, które chcesz wypełnić.
2. Umieść masę na foremce. Jeśli Twoja masa przykleja się do foremki, to posyp ją najpierw niewielką ilością skrobi kukurydzianej i wytrzep nadmiar.
3. Wepchnij masę do gniazda i wyrównaj. Możesz pomóc sobie dociskając masę bokiem wałka.
4. Odetnij część masy wystającą poza foremkę. Jeśli dobrze dobierzesz ilość masy to obcinanie nie będzie potrzebne.
5. Wyrównaj palcem (lub wałkiem) masę w foremce.
6. Odegnij foremkę jak na zdjęciu i delikatnie wyciągnij piórko drugą ręką.
Metoda 2
1. Jest też inna metoda, za którą ja nie przepadam, ale może u Ciebie się sprawdzi. Jeśli boisz się uszkodzić masę podczas wyciągania, to tutaj na pewno to nie nastąpi. Potrzebujesz do niej wałka, nożyka oraz maty samogojącej (lub czystej deski do krojenia).
2. Tak jak poprzednio, włóż kawałek masy do otworu, następnie rozwałkuj tak cienko jak się da.
3. Wyciągnij masę. Nie powinno być z tym problemu, bo możesz złapać za brzeg.
4. Używając nożyka odetnij niepotrzebną część masy. Pamiętaj! Nigdy nie krój na macie silikonowej, ponieważ łatwo ją uszkodzić.
Piórka odłóż do wyschnięcia. Jeśli dodałaś CMC to po godzinie odwróć je na drugą stronę, a po kolejnej godzinie będą wystarczająco twarde, żeby można było je pomalować i przykleić. Ja zwykle elementy z masy robię dzień wcześniej.
Malowanie piórek
1. Przygotuj spirytus, barwnik, miseczkę, pędzelek, strzykawkę (opcjonalnie) oraz wysuszone piórka.
2. Wsyp trochę barwnika do miseczki. Nie potrzeba go dużo.
3. Dolej trochę spirytusu i wymieszaj. Tutaj przydaje się strzykawka, żeby kontrolować konsystencję. Powinna powstać płynna farbka, która będzie dobrze kryła. Jeśli barwnik ma konsystencję pasty i pozostawia brzydkie smugi na masie – dodaj kilka kropli spirytusu. Gdyby była zbyt płynna i nie kryła dobrze – dodaj trochę barwnika.
4. Pomaluj piórka w całości lub tylko ich cześć. Pozostaw do wysuszenia. Nie zapomnij o pomalowaniu tyłu piórek. Pozostały barwnik odłóż, aż cały spirytus odparuje. Wtedy, pomagając sobie pędzlem, przesyp barwnik z powrotem do pudełka. Nic się nie marnuje. 🙂
Barwniki
To był mój pierwszy raz z barwnikami Wow Kolor i jestem zachwycona. Świetnie kryją, nawet za pierwszym razem. Niesamowicie się błyszczą, choć nijak nie potrafiłam tego pokazać na zdjęciu (trochę widać na filmiku).
Barwniki są dostępne w kilku odcieniach złota i srebra, oraz w kolorze Red Lustre, którego użyłam. Co prawda nazwa tego koloru jest dość myląca, ponieważ jest to raczej różowy kolor, ale nie będę się czepiać. 🙂 Co ważne – są w 100% jadalne!
Przyklejanie piórek do toppera
1. Przygotuj wysuszone piórka, okrągły topper lub drucik (jak go zrobić piszę niżej), wykałaczkę i kostkę czekolady.
2. Czekoladę rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Jeśli robisz to w mikrofalówce to włącz ją najpierw na 20 sekund, przemieszaj i jeśli trzeba wkładaj na kolejne 5 sekund. Po każdym wyciągnięciu mieszaj. Powtarzaj operację, aż uzyskasz płynną czekoladę.
Drugą metodą jest kąpiel wodna. W małym garnku zagotuj niewielką ilość wody. Na garnku postaw szklaną lub metalową miseczkę z czekoladą (ważne żeby para wodna nie wydostawała się między garnkiem a miską). Zmniejsz ogień pod garnkiem i mieszaj czekoladę, aż do całkowitego rozpuszczenia i zdejmij miskę z garnka. Trwa to dosłownie chwilę.
3. Wykałaczką nałóż niewielką ilość czekolady na topper. Ułóż na nim piórka i dociśnij.
4. Pozostaw do zastygnięcia czekolady i gotowe.
Jak zrobić topper z drutu florystycznego?
1. Wybierz dość gruby drucik. Elementy z masy będą pewnym obciążeniem, więc zbyt cienki może się wygiąć pod ich ciężarem.
2. Wygnij drut w łuk i skręć ze sobą końce. Z takim topperem możesz postępować tak samo jak z tym ze sklejki. Sprawdzałam – piórka bez problemu przyklejają się na czekoladę. Przed włożeniem takiego toppera w tort musisz zabezpieczyć część, która będzie miała kontakt z tortem. Najprościej owinąć ją folią.
Gdyby masa nie chciała wyjść z foremki to z pomocą przyjdzie Ci niska temperatura. Owiń foremkę (z masą w środku) szczelnie folią i wstaw na 10 minut do zamrażarki. Po tym czasie, nawet najbardziej oporna masa, wyskakuje z foremki.
W moim topperze wszystkie piórka były pomalowane barwnikiem, ponieważ białe piórka nie najlepiej komponowały się z kremowym tynkiem. Jednak topper z samych białych piórek, lub z części białych i pomalowanych, również świetnie się prezentuje.
Tort fault line opryskany barwnikiem
Planuję tutorial na temat tynkowania tortu oraz metody fault line, jednak może to trochę potrwać (robienie zdjęć podczas pracy z kremem maślanym to nie jest szczyt moich marzeń 😉 ).
W skrócie – tort normalnie otynkowałam kremem maślanym milky way. Na otynkowany i schłodzony tynk nałożyłam szpatułką trochę tynku zabarwionego na różowo, niezbyt równo. Wyrównałam bok packą i schłodziłam. Następnie barwnikiem rozmieszanym w spirytusie pomalowałam brzeg różowego tynku. Maczając pędzelek w roztworze “strzepywałam” barwnik na tort. Zanim nachlapałam barwnikiem na tort, zrobiłam kilka prób na papierowym ręczniku, aby opanować odpowiedni ruch (ściana w kuchni nadal nosi ślad tych prób 😉 ). Na koniec już tylko włożyłam topper z piórek w środek tortu.
Topper z piórek na tort – zrób go sama!
Tort bardzo przypadł mi do gustu. Jest taki jak lubię. Delikatny, trochę elegancki i minimalistyczny, a błyszczący barwnik dodał mu efektu glamour. ❤️
Jak Ci się podoba? 🙂
Aneta
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!
One Reply to “Jak zrobić błyszczący topper z piórek na tort? Tutorial.”