Bardzo chciałam zrealizować pomysł na deser wyglądający jak czapki Mikołaja. I choć po drodze nie było łatwo, a ja do końca nie byłam pewna mojej wizji, to efekt końcowy przerósł moje oczekiwania. Zakochałam się w tych monoporcjach, zarówno w formie jak i smaku.

Niezwykle ciekawy kształt i błyszcząca polewa lustrzana skrywają pyszne wnętrze – żelkę malinową, biszkopt joconde oraz kokosowy krem bawarski. Ostatni element szczególnie przypadł mi do gustu. Krem jest puszysty i aksamitny. W smaku przypomina trochę mój ukochany crème brûlée, jednak jest od niego delikatniejszy.

Czapki Mikołaja - świąteczny deser w polewie lustrzanej

 

Jak zrobić “Czapki Mikołaja” czyli świąteczny deser w polewie lustrzanej?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w sklepie Słodka Pasja oraz Miniowe Formy 3D.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz 5% rabatu na całe zamówienie!

czapki Mikołaja - potrzebne narzędzia: forma silikonowa na duże półkule, forma silikonowa na małe pólkule, forma silikonowa na kulki, waga kuchenna, mata silikonowa, plastikowe podkładki na monoporcje, okrągły wykrawacz, czerwony barwnik spożywczy w żelu, rękaw cukeirniczy, kratka do studzenia, mikser, sitko, termometr cukierniczy

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Jak działa pieczenie?", z którego dowiesz się między innymi dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę, po co przesiewać mąkę i jak uniknąć zakalca.
Wszystko stanie się jasne. 🙂

“Czapki Mikołaja” – świąteczny deser w polewie lustrzanej. Opis wykonania krok po kroku.

Z podanych proporcji przygotujesz 6 deserów w kształcie czapki Mikołaja.

Żelka malinowa- przepis

Składniki:

  • 150 g malin (mogą być mrożone)
  • 20 g cukru
  • 4 g żelatyny (1 łyżeczka)

Żelka malinowa - mrożone maliny, cukier, żelatyna

1. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia.

żelatyna

2. Maliny (mrożonych nie rozmrażaj wcześniej) wraz z cukrem umieść w garnku i podgrzewaj do czasu aż cukier się rozpuści a owoce staną się miękkie i rozpadną się.  przygotowanie żelki malinowej

3. Przetrzyj maliny przez sitko aby pozbyć się pestek.  przygotowanie żelki malinowej

4. Do gorącego puree owocowego dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj tak aby całkowicie się rozpuściła.

przygotowanie żelki malinowej

5. Żelkę przelej do silikonowej formy z otworami w kształcie małych półkul. Tak przygotowaną żelkę wystudź a następnie wstaw do zamrażarki. przygotowanie żelki malinowej, forma silikonowa z małymi półkulami

Biszkopt joconde – przepis

Z podanych poniżej proporcji przygotujesz biszkopt o wymiarach około 30 cm x 18 cm (jest to znacznie więcej niż potrzeba, ale z połowy porcji możesz mieć problem z wykrojeniem 6 biszkoptów).

Składniki:

  • 2 całe jajka
  • 70 g mąki migdałowej
  • 20 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 2 białka
  • 25 g drobnego cukru

Biszkopt Jaconde - potrzebne składniki: mąka pszenna, mąka migdałowa, cukier puder, jajka masło, białka, cukier

1. Mąkę migdałową, pszenną i cukier puder przesiej przez sito.

przygotowanie biszkoptu joconde - przesiewanie mąki

2. Całe jajka ubij z mielonymi migdałami, mąką pszenną i cukrem pudrem.

przygotowanie biszkoptu joconde

3. Dodaj roztopione masło i wymieszaj.

przygotowanie biszkoptu joconde

4. W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka. Następnie nie przerywając ubijania dodaj stopniowo cukier. Ubijaj tak długo aż masa bezowa będzie lśniąca a kryształki cukru nie będą wyczuwalne pod palcami.

ubijanie białek z cukrem

5. Połącz obie masy i delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki.

przygotowanie biszkoptu joconde

6. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową rozprowadź ciasto na grubość około 1 cm (biszkopt powinien mieć wymiary około 30 x 18 cm). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 6 – 8 minut.

biszkopt joconde

7. Po wystudzeniu, okrągłą foremką wykrój 6 krążków o średnicy 6 cm.

biszkopt joconde, okrągły wykrawacz, mata silikonowa

Kokosowy krem bawarski – przepis

Składniki:

  • 170 ml śmietanki kokosowej*
  • laska wanilii
  • 3 żółtka
  • 45 g cukru trzcinowego
  • łyżka likieru kokosowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 170 ml śmietany kremówki 30%

*Kupuję mleko kokosowe w puszce (tłuste, nie light) i chłodzę w lodówce przez co najmniej 24 godziny. Po tym czasie śmietanka wyraźnie oddzieli się od wody kokosowej. Ostrożnie wybieram gęstą śmietankę, a wodę odlewam (nie będzie potrzebna). Im tłustsze mleko kokosowe tym więcej śmietanki uzyskasz. Na wykonanie tego deseru wystarczy Ci jedna puszka mleka kokosowego.

przygotowanie kremu bawraskiego - potrzebne składniki: żółtka jaj, śmietanka kokosowa, cukier trzcinowy, laska wanilii, żelatyna, śmietana kremówka

1. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia.

żelatyna

2. Laskę wanilii przetnij wzdłuż i nożem wyskrob ze środka nasiona.

wydrążenie nasion z laski wanilii

3. W misie ubij żółtka z cukrem aż masa zbieleje i zgęstnieje (możesz to zrobić rózga kuchenną lub mikserem).

przygotowanie kremu bawarskiego

4. W garnku zagotuj śmietankę kokosową z nasionami i laską wanilii.  przygotowanie kokosowego kremu bawarskiego

5. Do masy jajecznej wlej ⅓ gorącej śmietanki kokosowej energicznie mieszając.

przygotowanie kremu bawarskiego

6. Zahartowaną masę jajeczną przelej do garnka z pozostałą śmietanką i gotuj na małym ogniu, bez przerwy mieszając aż krem zgęstnieje. W tym momencie możesz dodać łyżkę likieru kokosowego. W oryginalnym przepisie nie było likieru, ja jednak postanowiłam podkręcić trochę kokosowy smak. 🙂

przygotowanie kokosowego kremu bawarskiego

7. Następnie dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj. Krem wystudź i schłodź w lodówce, ale nie dopuść do ścięcia. Uważaj! Krem bardzo szybko tężeje.

przygotowanie kokosowego kremu bawarskiego

8. W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę.  ubijanie śmietany kremówki

9. Jedną trzecią ubitej śmietany dodaj do schłodzonego kremu kokosowego i energicznie ubijaj aby spulchnić krem. Dodaj resztę śmietany i delikatnie wymieszaj.

przygotowanie kremy bawarskiego

Trochę zbyt długo chłodziłam krem i mimo, że był wciąż płynny gdy wyjęłam go z lodówki, to po dodaniu ubitej śmietany momentalnie zaczął się ścinać. Dlatego musiałam włączyć turboprzyspieszenie i złożyć monoporcje zanim całkowicie się zetnie.

Niestety gdy masa jest już na granicy ścięcia bardzo trudno wypełnić nią otwory w formie tak aby nie powstały ubytki. Znacznie lepiej wypełniać formę płynnym musem czy kremem.

Złożenie kopułek i przygotowanie pomponów

1. Do każdej półkuli włóż jedną łyżkę kremu bawarskiego.

Czapki Mikołaja - składanie deseru, forma silikonowa na duże półkule

2. Na to ułóż malinową żelkę i delikatnie dociśnij.

Czapki Mikołaja - składanie deseru, forma silikonowa na duże półkule

3. Na żelkę nałóż łyżeczkę kremu bawarskiego. Pozostaw trochę wolnego miejsca na krążek biszkoptu.

Czapki Mikołaja - składanie deseru, forma silikonowa na duże półkule

4. Nałóż ciasto na górę i lekko dociśnij. Następnie uzupełnij kremem szczelinę pomiędzy biszkoptem a foremką. Nadmiar kremu zbierz szpatułką. Kopułki włóż do zamrażarki na co najmniej 12 godzin.

Czapki Mikołaja - składanie deseru, forma silikonowa na duże półkule

Moja forma na duże półkule jest wyjątkowo elastyczna i niestety lekko spłaszcza się u podstawy. Dlatego po wyjęciu półkula nie jest idealnie zaokrąglona tylko spłaszczona. W tym przypadku nie miało to znaczenia, a nawet okazało się to pomocne ponieważ na górę położyłam “pompon”, który dzięki temu spłaszczeniu całkiem dobrze i stabilnie się trzymał.

5. Pozostały krem bawarski przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij 6 otworów w formie na kulki. Włóż do zamrażarki również na 12 godzin.

Czapki Mikołaja - wykonanie pomponów, forma silikonowa na kulki

Formy silikonowe są bardzo giętkie dlatego pamiętaj aby pod spodem umieścić sztywną tackę lub deskę. Bez tego przeniesienie do zamrażarki dopiero co napełnionej formy jest wręcz niemożliwe.

Polewa lustrzana (mirror glaze) – przepis i sposób wykonania

Składniki:

  • 175 g białej czekolady
  • 100 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 150 g cukru
  • 75 ml wody
  • 8 g żelatyny (2 łyżeczki)
  • czerwony barwnik spożywczy w żelu

Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtoczenia pomponów i ozdobienia czapek

Polewa lustrzana - potrzebne składniki: biała czekolada, słodzone mleko skondensowane, cukier, żelatyna, woda, barwnik w żelu Wilton Christmas Red1. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia.

żelatyna

2. W garnuszku umieść wodę z cukrem. Podgrzewaj aż cukier się rozpuści.

przygotowanie polewy lustrzanej

3. Dodaj mleko skondensowane, wymieszaj i ponownie podgrzej.

przygotowanie polewy lustrzanej

4. Garnek zdejmij z palnika. Następnie dodaj czekoladę i napęczniałą żelatynę. Wymieszaj do całkowitego połączenia. Jeżeli jest potrzeba możesz całość zmiksować blenderem.  przygotowanie polewy lustrzanej

5. Dodaj czerwony barwnik i dokładnie wymieszaj szpatułką. Następnie przelej całość przez drobne sitko aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. przygotowanie polewy lustrzanej

6. Polewę przykryj folią spożywczą tak aby stykała się z jej powierzchnią (dzięki temu nie powstanie kożuch) i odstaw do wystudzenia do 35°C.

przygotowanie polewy lustrzanej

7. Na dużej misce lub blaszce do pieczenia ustaw kratkę do studzenia. Ułóż na niej zamrożone monoporcje tuż przed polewaniem ich polewą.deser czapki Mikołaja - zamrożone monoporcje8. Gdy polewa osiągnie temperaturę 35°C oblej nią zamrożone monoporcje.  deser Czapki Mikołaja - oblewanie monoporcji polewą lustrzaną

9. Pozostaw na chwilę aby nadmiar polewy spłynął. Następnie za pomocą małej szpatułki cukierniczej i noża przekładaj desery na podkładki do monoporcji. Możesz przenieść deser za pomocą wykałaczki wbitej na samej górze. Powstanie dziurka, ale i tak zakryjesz ją “pomponem”.

deser czapki Mikołaja w polewie lustrzanej

Ten etap zawsze bardzo mnie stresuje. Zależy mi na perfekcyjnym wyglądzie deseru jednak często mam problemy z ciągnącą i klejącą się polewą. Jak sobie z tym poradzić? Gdy przenoszę monoporcje na szpatułce lub szerokim nożu to staram się zwisającą polewę “zawinąć” pod spód za pomocą drugiego noża. Następnie ostrożnie układam na podkładzie i delikatnie wyciągam szpatułkę. Dla pocieszenia powiem, że im częściej robię takie manoporocje tym sprawniej mi to idzie. 🙂

10. Podkładkę z deserem ustaw na większym talerzyku. Następnie za pomocą łyżeczki obsyp brzeg czapki Mikołaja wiórkami kokosowymi.

deser czapki Mikołaja - ozdabianie monoporcji kokosem

11. Unieś podkładkę i drugą ręką delikatnie w nią postukaj tak aby nadmiar wiórek kokosowych spadł.  deser czapki Mikołaja - ozdabianie monoporcji kokosem

12. Zamrożone kulki wyjmij z formy i odczekaj chwilę aby lekko zmiękły. Następnie obtocz je w wiórkach kokosowych.

tarta kokosowo - czekoladowa, przygotowaniekokosowych kul musowych

13. Kokosowe kulki umieść na górze czapki Mikołaja. Tak przygotowany deser wstaw na godzinę do lodówki.

Bałam się, że “pompony” nie będą trzymały się stabilnie na czapce. Okazało się jednak, że nie było z tym żadnych problemów. A co więcej, czapeczki Mikołaja w nienaruszonym stanie dojechały na kawę do moich rodziców. 🙂 deser czapki Mikołaja

Podkłady na monoporcje

Tym razem użyłam plastikowych podkładów na monoporcje. Wyglądają naprawdę elegancko (bez porównania do tych popularnych złotych podkładów), są wielorazowe a do tego posiadają praktyczny uchwyt, który ułatwia przenoszenie deseru.  Znajdziesz je w sklepie Słodka Pasja. Są dostępne w dwóch wariantach kolorystycznych (białe i czarne) oraz w różnych kształtach.

Czapki Mikołaja - świąteczny deser w polewie lustrzanej Czapki Mikołaja - świąteczny deser w polewie lustrzanej Czapki Mikołaja - świąteczny deser w polewie lustrzanej Czapki Mikołaja - świąteczny deser w polewie lustrzanej

“Czapki Mikołaja” – świąteczny deser w polewie lustrzanej

“Czapki Mikołaja” to deser do którego chętnie będę wracać. Monoporcje zaskakują wyglądem i naprawdę świetnie smakują. Uwielbiam takie słodkości!

Wszystkiego słodkiego
Magda

 

Przepis na biszkopt jaconde oraz kokosowy krem bawarski pochodzi z książki “Szkoła Cukiernictwa. 1000 przepisów szafa kuchni krok po kroku.” Le Cordon Bleu.

Przepis na polewę lustrzaną pochodzi z bloga Moje Wypieki.

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit.pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

_____________
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje. 🙂

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Jak działa pieczenie?"!

One Reply to “Czapki Mikołaja – świąteczny deser w polewie lustrzanej”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *