Książki kulinarne są jak narkotyk. Weźmiesz jedną do ręki, przewrócisz kilka stron, a później pobiegniesz prosto do kasy, żeby zdążyć zapłacić zanim przyjdzie Ci do głowy myśl, że masz już za dużo książek i nie powinnaś kupować kolejnej.
Ja obecnie jestem na książkowym odwyku. Kończy mi się już miejsce na nowe książki i rozsądek podpowiada, że lepiej nie oglądać nic nowego. Za to mogę kusić Ciebie. 😉
Przejrzałam moje zdobycze i wybrałam 5 książek o tematyce cukierniczej, które bez mrugnięcia okiem wpisałabym na listę “must have”. Są to pozycje z wyjątkowymi przepisami lub poradniki, które poprowadzą Cię krok po kroku przez tajniki technik cukierniczych.
To zestawienie jest oczywiście mocno subiektywne, bo nie sposób obiektywnie wybrać najlepsze książki cukiernicze. 😉 Jednak każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.
A gdy już zapoznasz się z poniższymi książkami to zajrzyj jeszcze do drugiej części artykułu o świetnych książkach cukierniczych. Znajdziesz tam pozycje, które kupiłyśmy już po publikacji tego wpisu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Spis treści
Moje najlepsze książki cukiernicze
1. “Moje Wypieki Całkiem nowe przepisy!” Dorota Świątkowska
Blog MojeWypieki.com to absolutnie najlepszy blog cukierniczy w polskim internecie. Co do tego nie mam żadnych wątpliwości. Dlatego tej pozycji nie mogło zabraknąć w tym zestawieniu.
Książki z serii Moje Wypieki zawierają wyłącznie sprawdzone przepisy. Jeśli chcę mieć pewność, że wypiek się uda to sięgam zawsze po przepisy Doroty. W książce każdy wypiek ma swoje własne, piękne zdjęcie. Nic mnie tak nie wkurza w książkach kulinarnych jak brak zdjęcia do przepisu! Ma też coś czego wielu książkom brakuje – krótki wstęp przed każdym przepisem, z którego dowiesz jak ten wypiek smakuje, albo co możesz zmienić.
Moim ulubionym przepisem z książki “Moje Wypieki Całkiem nowe przepisy!” jest czekoladowe salami. To taki blok czekoladowy na bogato. Szybki w wykonaniu i bardzo smaczny. Często zamiast dużej “rolady”, którą dość trudno pokroić, robię małe czekoladki używając do tego foremek silikonowych z niewielkimi otworami (np. na mini muffinki lub małe półkule).
Możesz zapytać – czemu akurat polecam “Moje Wypieki Całkiem nowe przepisy!” skoro Dorota wydała kilka książek? Sama mam prawie wszystkie jej książki, ale gdy zaczęłam analizować, z której z nich korzystam to okazało się, że właściwie tylko z tej jednej. Powód jest prozaiczny – pozostałe książki zawierają niemal wyłącznie przepisy z bloga i łatwiej mi z nich korzystać w wersji elektronicznej. Jednak, gdyby nie mój racjonalizm i ograniczona przestrzeń na przechowywanie książek, to na pewno sama dokupiłabym najnowsze książki Doroty. Choćby po to żeby mieć całą kolekcję i podziwiać jak ładnie wygląda na półce. 😉
Książkę możesz kupić tutaj, cena ok. 59 zł.
2. “Sztuka dekoracji cukierniczej” Międzynarodowa Szkoła Squires Kitchen
Ta książka jest tak gruba i ciężka, że spokojnie mogłabym jej używać zamiast hantla podczas treningu. 😉 To 520 stron kompletnie wypełnionych wiedzą. Obowiązkowa pozycja dla każdego kto chce zgłębić tajniki dekoracji cukierniczych.
Książkę napisali nauczyciele prestiżowej szkoły cukierniczej Squires Kitchen- aż 20 mistrzów cukiernictwa z różnych dziedzin. Dlatego znajdziesz tutaj pełen wachlarz technik – od składania tortów, przez tynkowanie, pokrywanie masą cukrową, aż po tworzenie skomplikowanych figurek. Co ważne – jest to książka zarówno dla osób początkujących jak i tych bardziej zaawansowanych. Każda technika jest opisana krok po kroku i ma dokładną listę narzędzi, których trzeba użyć. Czy to Ci czegoś nie przypomina? 😉 Gdy ją teraz oglądam to sama się zastanawiam czy nie stała się inspiracją do stworzenia tego bloga.
Na początku przedstawiono podstawowe przepisy na ciasta, kremy i konfitury, których możesz użyć przy tworzeniu tortu. Jest też rozdział o wypiekach bezglutenowych i bezmlecznych. Są małe formy cukiernicze takie jak ciasteczka, babeczki, ciasta ucierane, makaroniki czy trufle, a także imponujące croquembouche i biszkopty ze wzorem.
Świetnie opisano również podstawy pracy z czekoladą oraz metody tworzenia ozdób i deserów z jej użyciem. Nie mogło zabraknąć powlekania tortów masą cukrową i tworzenia z niej różnego rodzaju ozdób (w końcu tak wyglądają typowe torty w stylu angielskim). Myślisz o malowaniu barwnikami, lukrem czy masłem kakaowym? Zajrzyj do książki. 🙂 Są też rozdziały o podstawowych i zaawansowanych technikach tworzenia figurek z masy cukrowej oraz kwiatów. Wszystko czego potrzebujesz żeby robić świetne torty!
Są rzeczy, które mnie w tej książce dziwią i śmieszą. Na przykład za każdym razem łapię się za głowę, gdy czytam o składaniu tortów. Nie mam tu na myśli techniki, ale skład. Najczęściej jest to biszkopt tłuszczowy przełożony kremem maślanym (masło plus cukier puder) i otynkowanym tym samym kremem. Doskonale zdaję sobie sprawę, że właśnie z tego składa się “pyszny tort” w wykonaniu Anglików lub Amerykanów, jednak zdecydowanie wolę nasze polskie podejście do tego tematu. Zwłaszcza tak doskonałe jak kolejna pozycja na mojej liście…
Książkę możesz kupić tutaj, cena ok. 155 zł.
3. “Tortowy ebook” Ula Stępniak
Jeśli masz kłopot z komponowaniem smaków w Twoich tortach to musisz kupić ten ebook. Znajdziesz w nim przepisy na torty od A do Z.
Są tam nie tylko biszkopty i kremy, ale także wszystkie potrzebne dodatki takie jak chrupiące prażynki, owocowe żelki, nasączenia czy tynk. Jest też dokładny opis jak tort należy złożyć, a każdy przepis ma informację jakiej wielkości tort otrzymasz z tych proporcji.
Dostajesz kompletne przepisy na torty, które smakują niesamowicie. Jeszcze nie przetestowałam wszystkich, ale te których próbowałam powaliły mnie na kolana. Autorka ma niesamowite wyczucie i perfekcyjnie łączy ze sobą smaki.
Istotnym plusem ebooka jest wsparcie jakie oferuje Ula. Na jej grupie fb możesz zadać dowolne pytanie o przepis, a na pewno otrzymasz odpowiedź. Taki kontakt jest nie do przecenienia, gdy w kluczowym momencie najdą Cię wątpliwości czy na pewno robisz to dobrze.
Ula jest właścicielką prężnie działającej pracowni cukierniczej i dzieli się swoją wiedzą o tortowym świecie. Na jej blogu i mediach społecznościowych znajdziesz mnóstwo informacji, które pomogą Ci rozwinąć słodki biznes. Przy tym jest niezwykle ciepłą osobą, której po prostu przyjemnie się słucha. 🙂
Ebook możesz kupić tutaj, cena ok. 118 zł.
Możesz skorzystać z kuponu rabatowego “cakeitpl”, który obniża cenę wszystkich ebooków Uli Stępniak o 5%.
4. “Moje cztery pory roku” Iga Sarzyńska
Najpiękniejsza książka w tym zestawieniu. Każde zdjęcie jest zachwycające. Długo nie mogłam się zdecydować, które strony pokazać we wpisie, bo najchętniej pokazałabym od razu wszystkie. Książkę warto kupić choćby dla samej przyjemności oglądania.
Iga prowadzi czytelnika krok po kroku przez świat lukrowanych ciasteczek i cukrowych kwiatów. Każde z tych małych dzieł sztuki ma zdjęcia pokazujące wszystkie etapy ich tworzenia. Jasne opisy nie pozostawiają miejsca na wątpliwości. Po prostu przygotuj narzędzia, otwórz książkę i działaj!
Na końcu książki znajdziesz “Niezbędnik”, w którym Iga pokazuje wszystkie potrzebne narzędzia oraz podstawowe przepisy, z których korzystała podczas tworzenia książki. Z tej części dowiesz się jak zrobić idealny lukier królewski i nauczysz się podstawowych technik zdobienia. Znajdziesz też informację o masie cukrowej i pokrywaniu nią tortów, podkładek, ciastek i babeczek. Ostatnie 10 stron zawiera szablony, które pozwolą Ci na wykonanie ciasteczek z książki bez użycia foremek.
Książkę możesz kupić tutaj, cena ok. 71 zł
5. “Dziewczyny z wypiekami” Małgorzata Nagat i Agata Stankiewicz
Oglądałaś “Bake off”? Pewnie tak, bo cała Polska widziała to już dawno temu, tylko ja dopiero teraz nadrabiam zaległości. 😉 W każdym razie – w drugiej edycji były dwie wybitnie uzdolnione dziewczyny – Małgosia i Agata. Obie dotarły do finału, a Małgosia wygrała. Później wspólnie prowadziły program “Dziewczyny z wypiekami”, w którym pokazywały jak tworzyć torty zaczynając od przesiania mąki, a na ułożeniu ostatniego kwiatka kończąc. Na końcu książki znajdziesz przepisy pochodzące z tego programu.
Książka zwiera przepisy na ciasta, torty i desery, jednak w większości nie są to standardowe połączenia smaków. Są miętowo-bazyliowe miniserniczki, pistacjowe trufle z kardamonem, tort z białą czekoladą i żelką prosecco i musowe ciasto limonkowe z żelką jabłkową na spodzie matcha. To świetna propozycja jeśli chcesz wyjść poza utarte schematy smakowe.
Całość ma bardzo przyjemną dla oka oprawę i może stanowić również źródło inspiracji jeśli chodzi o dekoracje wypieków. Choć, nad czym bardzo ubolewam, nie wszędzie znajdziesz dokładne informacje jak wykonać te ozdoby.
Książkę możesz kupić tutaj, cena ok. 58 zł.
Bonus – propozycje nie zupełnie cukiernicze
Mam jeszcze dwie książki, które nie są bezpośrednio związane z cukiernictwem, ale mogą pomóc zrozumieć niektóre aspekty pieczenia.
6. “Gotowanie dla geeków” Jeff Potter
Książka rozkłada gotowanie i pieczenie na czynniki pierwsze. Dowiesz się z niej dlaczego ciasto rośnie, czym różni się soda oczyszczona od proszku do pieczenia, jak zabić salmonellę i upiec idealne ciasteczka. Zrozumiesz też jak równoważyć smaki i struktury w Twoich daniach.
Oczywiście bez tej wiedzy również można doskonale radzić sobie w cukiernictwie. Jednak jeśli chcesz pójść o krok dalej i tworzyć własne receptury to warto to wszystko wiedzieć.
Książkę możesz kupić tutaj, cena ok. 69 zł.
7. “Chleb” Jeffrey Hamelman
Biblia chleba. Póki nie zaczęłam jej czytać nie miałam pojęcia jak wiele czynników wpływa na jakość pieczywa. Znaczenie ma nawet rodzaj użytej soli czy twardość wody! Książka uczy szacunku do chleba i piekarzy. To jest naprawdę bardzo trudny i często niedoceniany zawód.
Znajdziesz tam około 100 przepisów, a wśród nich chleby drożdżowe, chleby na zakwasie, bułki, chałki, bagietki, pizzę, a nawet gofry. Zachwyciły mnie rozdziały o pieczywie plecionym i dekoracyjnym. Teraz moje chałki będą miały wymyślne sploty, a może nawet pokuszę się o wykonanie koszyka z ciasta dekoracyjnego. To by było coś!
Przyznam, że jeszcze nie przeczytałam całości, bo muszę robić przerwy. Nie jestem w stanie przetrawić tak wielu technicznych zagadnień na raz. Do tego książka zawiera prawie 500 stron zapisanych drobnym drukiem. Ale wszystko przede mną. 🙂
Książkę możesz kupić tutaj, cena ok. 30 zł.
TOP 5 najlepszych książek cukierniczych, które musisz przeczytać – recenzja
Same fajne propozycje, prawda? Dobrze, że już je mam, bo inaczej musiałabym kupić. 😉 Która książka spodobała Ci się najbardziej?
Aneta
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
6 Replies to “TOP 5 najlepszych książek cukierniczych, które musisz przeczytać”