Fascynują mnie pierniczki przyozdobione lukrem królewskim. Uważam je za niezwykłe dzieła sztuki i wzdycham do pięknych zdjęć na Instagramie. Marzę o tym żeby wykonywać precyzyjne i efektowne dekoracje. Ale niestety żeby to osiągnąć trzeba ćwiczyć, a lukrowanie raz w roku przed świętami to stanowczo za mało.
Dlatego, gdy tylko znalazłam zestaw do pierników w kształcie kamieniczek składający się z foremek i szablonów do lukrowania, to nie mogłam się powstrzymać przed zakupem. Zdobienie pierników z wykorzystaniem szablonów pozwala uzyskać naprawdę zdumiewający efekt (nawet jeżeli lukrowanie nie jest Twoją mocną stroną). W ten właśnie sposób zrobiłam piękne kamieniczki, którymi udekorowałam tort.
Kamieniczki wycięte za pomocą tych foremek są bardzo duże ponieważ większa ma 20,5 cm wysokości i 11,5 cm szerokości, natomiast mniejsza 17,5 cm wysokości i 10,5 cm szerokości. Jest to dość sporo jeżeli chcemy udekorować nimi tort – ja postanowiłam zaryzykować. 😉
Takie duże kamieniczki będą jednak na pewno idealnym prezentem świątecznym. Wystarczy że zapakujesz taki domek w celofan i zawiążesz kolorową wstążką. Piękny i smaczny upominek gotowy!
Zdobienie lukrem królewskim
Nie jestem specjalistką w tym temacie więc jeżeli chcesz zgłębić tajniki pracy z lukrem królewski to odsyłam Cię do osób kompetentnych, moich autorytetów w tej dziedzinie czyli Igi Sarzyńskiej oraz Daivy Peciuliene.
O książce Igi Sarzyńskiej przeczytasz we wpisie:
TOP 5 najlepszych książek cukierniczych, które musisz przeczytać.
Natomiast o warsztatach u Daivy Peciuliene dowiesz się z naszego wpisu:
Szkolenie z lukrowania pierniczków. Czy warto?
Jak zrobić kamieniczki z piernika?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- zestaw do pierniczków w kształcie kamieniczek (wykrawacze + szablony)
- wałek do ciasta (np. taki)
- mata silikonowa lub papier do pieczenia
- jednorazowy rękaw cukierniczy lub wielorazowy z tylką o małym otworze (np. tylka nr 3)
- szpatułka cukiernicza
- waga kuchenna (np. taka)
- szpatułka silikonowa (używam szpatułki z Ikei, wytrzymuje najdłużej ze wszystkich)
- mikser
- tarka
- garnek, miski, sitko
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Kamieniczki z piernika opis wykonania krok po kroku.
Z poniższego przepisu wykonasz 15 – 16 bardzo dużych kamieniczek.
Do obłożenia tortu o średnicy 20 cm zużyłam tylko 7 takich domków. Myślę jednak że kilka w zapasie się przyda, a pierników w okresie świątecznym nigdy za wiele. 🙂
Pierniczki – przepis
Składniki:
- 220 g miodu naturalnego
- 130 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki przyprawy do piernika (polecam przyprawę firmy Kotanyi)
- szczypta soli
- 2 łyżeczki sody
- 230 g masła
- 1 jajko
- 510 g mąki pszennej
1. W garnuszku umieść miód, cukier, przyprawę piernikową i sól. Podgrzewaj na niewielkim gazie, cały czas mieszając do czasu rozpuszczenia się cukru.
2. Dodaj masło i sodę, a następnie wymieszaj aż masło całkowicie się rozpuści. Jeżeli masa jest gorąca, odstaw na kilka minut do ostygnięcia.
3. Dodaj jajko i wymieszaj do połączenia.
4. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj delikatnie szpatułką do połączenia wszystkich składników.
5. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.
6. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm.
7. Wytnij pierniczki za pomocą foremek w kształcie kamieniczek.
8. Wycięte kamieniczki ułóż na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia.
Pierniczki wycięte za pomocą tych foremek są bardzo duże i ciężko się je przenosi tak aby ich nie uszkodzić. Dlatego ciasto wałkowałam i wycinałam bezpośrednio na macie silikonowej, którą potem wraz z pierniczkami przenosiłam na blachę.
9. Pierniczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° i piecz przez około 8 – 10 minut. Pierniczki powinny się lekko zarumienić. Następnie wyjmij i wystudź na kratce.
10. Przed lukrowaniem wyrównaj brzegi pierniczków za pomocą tarki. Dzięki temu kamieniczki będą równo przylegały do siebie i do podłoża.
Pierniczki są rewelacyjne. Co najważniejsze po upieczeniu są cały czas miękkie. Można od razu jeść i nikt zębów sobie nie połamie. Gdyby jednak stały się twarde to do pojemnika, w którym je przechowujesz włóż kawałek przekrojonego jabłka. Wilgoć z jabłka zostanie wchłonięta przez pierniczki. Nie zapomnij jednak o wymienianiu jabłka co 1-2 dni żeby nie spleśniało. Możesz też pozostawić je na blacie w wilgotnym pomieszczeniu (u mnie działa to natychmiastowo).
Lukier królewski – przepis
Lukier możesz przygotować do 5 dni wcześniej. Przechowuj w lodówce przykryty wilgotna ściereczką lub folią spożywczą tak aby dotykała powierzchni lukru. Ja zazwyczaj lukier przekładam od razu do jednorazowego rękawa cukierniczego bez odciętej końcówki i tak go przechowuję.
Składniki:
- 1 białko (30 g)
- 170 g przesianego cukru pudru
- łyżeczka soku z cytryny
1. W misie miksera umieść białko i cukier puder. Ucieraj płaskim mieszadłem na wolnych obrotach przez około 10 minut.
2. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
3. Po uniesieniu mieszadła, lukier powinien tworzyć tzw. miękkie wierzchołki. Jeżeli swobodnie spływa to znaczy że jest zbyt płynny i musisz dodać jeszcze trochę cukru pudru. Jeśli lukier okaże się zbyt gęsty dodaj niewielką ilość wody.
Dekorowanie lukrem za pomocą szablonów
1. Na pierniczku ułóż równo szablon.
2. Jedną ręką przytrzymuj szablon aby się nie przesuwał, a drugą nałóż lukier królewski – możesz to robić za pomocą rękawa cukierniczego albo zwyczajnie szpatułką.
3. Za pomocą szpatułki cukierniczej rozprowadź lukier równomiernie po powierzchni pierniczka tak aby wypełnił wszystkie otwory szablonu.
4. Delikatnie odrywaj szablon, staraj się go nie przesuwać ponieważ rozmażesz wzór.
5. Wykończ brzegi dachu lukrem. Za pomocą jednorazowego rękawa z odcięta końcówką (otwór powinien być niewielki) wyciskaj stykające się ze sobą kropeczki – w ten sposób uzyskasz efekt dachu pokrytego śniegiem.
6. Tak ozdobione kamieniczki z piernika pozostaw do całkowitego zastygnięcia lukru.
Jak umocować kamieniczki z piernika na torcie?
Pierniczki umocuj na torcie za pomocą ganache lub kremu maślanego, którym go otynkowałaś. Kamieniczki układaj tak aby stykały się ze sobą bokami. Na obłożenie tortu o średnicy 20 cm potrzebowałam 6 i pół kamieniczki. Jeżeli chcesz przygotować tort o mniejszej średnicy to kamieniczki przygotowane za pomocą tych wykrawaczy będą niestety za duże.
Kamieniczki z piernika – łatwe lukrowanie z użyciem szablonu
Czasami bardzo zależy nam ne efektownej dekoracji jednak nie zawsze mamy tyle wprawy, żeby zrobić to tak jak sobie wymarzymy. Na szczęście w takich sytuacjach możemy korzystać z rozwiązań, które ułatwią nam osiągnięcie celu. Jednym z nich są właśnie szablony do lukrowania pierników. Ten zestaw to strzał w dziesiątkę! Kamieniczki są cudowne.
Miłego dnia
Magda
Przepis na pierniczki i lukier królewski pochodzi z książki Igi Sarzyńskiej “Moje cztery pory roku”. Znajdziesz w niej wiele cennych informacji dotyczących zdobienia pierniczków oraz mnóstwo urzekających zdjęć.
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!
2 Replies to “Kamieniczki z piernika – łatwe lukrowanie z użyciem szablonu”