fbpx

Kamieniczki z piernika – łatwe lukrowanie z użyciem szablonu

Fascynują mnie pierniczki przyozdobione lukrem królewskim. Uważam je za niezwykłe dzieła sztuki i wzdycham do pięknych zdjęć na Instagramie. Marzę o tym żeby wykonywać precyzyjne i efektowne dekoracje. Ale niestety żeby to osiągnąć trzeba ćwiczyć, a lukrowanie raz w roku przed świętami to stanowczo za mało.

Dlatego, gdy tylko znalazłam zestaw do pierników w kształcie kamieniczek składający się z foremek i szablonów do lukrowania, to nie mogłam się powstrzymać przed zakupem. Zdobienie pierników z wykorzystaniem szablonów pozwala uzyskać naprawdę zdumiewający efekt (nawet jeżeli lukrowanie nie jest Twoją mocną stroną). W ten właśnie sposób zrobiłam piękne kamieniczki, którymi udekorowałam tort.

kamieniczki z piernika - świąteczna dekoracja tortu

Kamieniczki wycięte za pomocą tych foremek są bardzo duże ponieważ większa ma 20,5 cm wysokości i 11,5 cm szerokości, natomiast mniejsza 17,5 cm wysokości i 10,5 cm szerokości. Jest to dość sporo jeżeli chcemy udekorować nimi tort  – ja postanowiłam zaryzykować. 😉

Takie duże kamieniczki będą jednak na pewno idealnym prezentem świątecznym. Wystarczy że zapakujesz taki domek w celofan i zawiążesz kolorową wstążką. Piękny i smaczny upominek gotowy!

kamieniczki z piernika - pomysł na prezent świąteczny

Zdobienie lukrem królewskim

Nie jestem specjalistką w tym temacie więc jeżeli chcesz zgłębić tajniki pracy z lukrem królewski to odsyłam Cię do osób kompetentnych, moich autorytetów w tej dziedzinie czyli Igi Sarzyńskiej oraz Daivy Peciuliene.

O książce Igi Sarzyńskiej przeczytasz we wpisie:

TOP 5 najlepszych książek cukierniczych, które musisz przeczytać.

Natomiast o warsztatach u Daivy Peciuliene dowiesz się z naszego wpisu:

Szkolenie z lukrowania pierniczków. Czy warto?

Jak zrobić kamieniczki z piernika?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

kamieniczki z piernika - potrzebne narzędzia: wykrawacze, szablony, rękaw cukierniczy, mata silikonowa, wałek do ciasta, szpatułka cukiernicza, tarka, wałek do ciasta

 

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w:

Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Kamieniczki z piernika opis wykonania krok po kroku.

Z poniższego przepisu wykonasz 15 – 16 bardzo dużych kamieniczek.
Do obłożenia tortu o średnicy 20 cm zużyłam tylko 7 takich domków. Myślę jednak że kilka w zapasie się przyda, a pierników w okresie świątecznym nigdy za wiele. 🙂

Pierniczki – przepis

Składniki:

  • 220 g miodu naturalnego
  • 130 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki przyprawy do piernika (polecam przyprawę firmy Kotanyi)
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki sody
  • 230 g masła
  • 1 jajko
  • 510 g mąki pszennej

pierniczki - składniki: mąka pszenna, jajako, cukier trzcinowy, miód, masło, soda oczyszczona, przyprawa korzenna

1. W garnuszku umieść miód, cukier, przyprawę piernikową i sól. Podgrzewaj na niewielkim gazie, cały czas mieszając do czasu rozpuszczenia się cukru.

przygotowanie ciasta na pierniczki

2. Dodaj masło i sodę, a następnie wymieszaj aż masło całkowicie się rozpuści. Jeżeli masa jest gorąca, odstaw na kilka minut do ostygnięcia. przygotowanie ciasta na pierniczki

3. Dodaj jajko i wymieszaj do połączenia.

przygotowanie ciasta na pierniczki

4. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj delikatnie szpatułką do połączenia wszystkich składników.

przygotowanie ciasta na pierniczki

5. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.

ciasto na pierniczki

6. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm.

walkowanie ciasta na pierniki

7. Wytnij pierniczki za pomocą foremek w kształcie kamieniczek.

wycinanie pierników w kształcie kamieniczek

8. Wycięte kamieniczki ułóż na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia.

Pierniczki wycięte za pomocą tych foremek są bardzo duże i ciężko się je przenosi tak aby ich nie uszkodzić. Dlatego ciasto wałkowałam i wycinałam bezpośrednio na macie silikonowej, którą potem wraz z pierniczkami przenosiłam na blachę.

wycinanie pierników w kształcie kamieniczek

9. Pierniczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° i piecz przez około 8 – 10 minut. Pierniczki powinny się lekko zarumienić. Następnie wyjmij i wystudź na kratce.

kamieniczki z piernika

10. Przed lukrowaniem wyrównaj brzegi pierniczków za pomocą tarki. Dzięki temu kamieniczki będą równo przylegały do siebie i do podłoża.

kamieniczki z piernika - wyrówywnie brzegów za pomoca tarki

Pierniczki są rewelacyjne. Co najważniejsze po upieczeniu są cały czas miękkie. Można od razu jeść i nikt zębów sobie nie połamie. Gdyby jednak stały się twarde to do pojemnika, w którym je przechowujesz włóż kawałek przekrojonego jabłka. Wilgoć z jabłka zostanie wchłonięta przez pierniczki. Nie zapomnij jednak o wymienianiu jabłka co 1-2 dni żeby nie spleśniało. Możesz też pozostawić je na blacie w wilgotnym pomieszczeniu (u mnie działa to natychmiastowo).

Lukier królewski – przepis

Lukier możesz przygotować do 5 dni wcześniej. Przechowuj w lodówce przykryty wilgotna ściereczką lub folią spożywczą tak aby dotykała powierzchni lukru. Ja zazwyczaj lukier przekładam od razu do jednorazowego rękawa cukierniczego bez odciętej końcówki i tak go przechowuję.

Składniki:

  • 1 białko (30 g)
  • 170 g przesianego cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny

lukier królewski - składniki: cukier puder, białko, sok z cytryny

1. W misie miksera umieść białko i cukier puder. Ucieraj płaskim mieszadłem na wolnych obrotach przez około 10 minut.

przygotowanie lukru królewskiego

2. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj.

przygotowanie lukru królewskiego  3. Po uniesieniu mieszadła, lukier powinien tworzyć tzw. miękkie wierzchołki. Jeżeli swobodnie spływa to znaczy że jest zbyt płynny i musisz dodać jeszcze trochę cukru pudru. Jeśli lukier okaże się zbyt gęsty dodaj niewielką ilość wody. lukier królewski

Dekorowanie lukrem za pomocą szablonów

1. Na pierniczku ułóż równo szablon.

kamieniczki z piernika - zdobienie lukrem za pomocą szablonów

2. Jedną ręką przytrzymuj szablon aby się nie przesuwał, a drugą nałóż lukier królewski – możesz to robić za pomocą rękawa cukierniczego albo zwyczajnie szpatułką.

kamieniczki z piernika - zdobienie lukrem za pomocą szablonów

3. Za pomocą szpatułki cukierniczej rozprowadź lukier równomiernie po powierzchni pierniczka tak aby wypełnił wszystkie otwory szablonu.

kamieniczki z piernika - zdobienie lukrem za pomocą szablonów kamieniczki z piernika - zdobienie lukrem za pomocą szablonów

4. Delikatnie odrywaj szablon, staraj się go nie przesuwać ponieważ rozmażesz wzór.

kamieniczki z piernika - zdobienie lukrem

5. Wykończ brzegi dachu lukrem. Za pomocą jednorazowego rękawa z odcięta końcówką (otwór powinien być niewielki) wyciskaj stykające się ze sobą kropeczki – w ten sposób uzyskasz efekt dachu pokrytego śniegiem.

kamieniczki z piernika - zdobienie lukrem

6. Tak ozdobione kamieniczki z piernika pozostaw do całkowitego zastygnięcia lukru.

kamieniczki z piernika - zdobienie lukrem

Jak umocować kamieniczki z piernika na torcie?

Pierniczki umocuj na torcie za pomocą ganache lub kremu maślanego, którym go otynkowałaś. Kamieniczki układaj tak aby stykały się ze sobą bokami. Na obłożenie tortu o średnicy 20 cm potrzebowałam 6 i pół kamieniczki. Jeżeli chcesz przygotować tort o mniejszej średnicy to kamieniczki przygotowane za pomocą tych wykrawaczy będą niestety za duże.

kamieniczki z piernika - świąteczna dekoracja tortu

kaminieczki z piernika kamieniczki z piernika - pomysł na prezent świąteczny

Kamieniczki z piernika – łatwe lukrowanie z użyciem szablonu

Czasami bardzo zależy nam ne efektownej dekoracji jednak nie zawsze mamy tyle wprawy, żeby zrobić to tak jak sobie wymarzymy. Na szczęście w takich sytuacjach możemy korzystać z rozwiązań, które ułatwią nam osiągnięcie celu. Jednym z nich są właśnie szablony do lukrowania pierników. Ten zestaw to strzał w dziesiątkę! Kamieniczki są cudowne.

Miłego dnia
Magda

 

Przepis na pierniczki i lukier królewski pochodzi z książki Igi Sarzyńskiej “Moje cztery pory roku”. Znajdziesz w niej wiele cennych informacji dotyczących zdobienia pierniczków oraz mnóstwo urzekających zdjęć.

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit_pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

_____________
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje. 🙂

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!