6 książek cukierniczych dla ambitnych cukierniczek. Recenzje.

Na blogu są już dwa wpisy o świetnych książkach cukierniczych i jeden o najlepszych ebookach, ale książek nigdy za wiele, prawda?

Kliknij tutaj żeby sprawdzić poprzednie recenzje.

Dlatego przed Tobą kolejne recenzje książek, które mnie urzekły i uważam, że warto je mieć na swojej półce.

Miłej lektury!

6 książek cukierniczych dla ambitnych cukierniczek. Recenzje.

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w:

Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

“Czekolada. Szkoła Cukiernictwa”
Le Cordon Bleu

Książka, której przeglądanie zawsze kończy się wielką ochotą na czekoladowy deser.
To niemal 200 apetycznych przepisów oraz tajniki pracy z czekoladą (temperowanie też!). W tak niskiej cenie, że żal nie kupić!

"Czekolada. Szkoła Cukiernictwa" Le Cordon Bleu 6 książek cukierniczych dla ambitnych cukierniczek. Recenzje.

Co zawiera książka?

  • Ponad 180 przepisów z czekoladą w roli głównej – od domowych ciast po wykwintne klasyki cukiernictwa. Są ciasta, kremy, ciasteczka, tarty, eklery, torty, lody, trufle, napoje itp..
  • Ciekawe przepisy i połączenia smaków – np. tartaletki a’la suflet, limonkowy ganache, opera czekoladowo-pistacjowa, ciasto Saint Honore, mus czekoladowo-herbaciany czy czekoladowy crème brûlée.
  • Zrozumiałe instrukcje wraz z listą potrzebnych narzędzi i informacją o zamiennikach.
  • Techniczne tutoriale ze zdjęciami krok po kroku. Temperowanie czekolady (na 3 sposoby), mnóstwo czekoladowych dekoracji, idealne ciasto kruche, wylepianie foremek ciastem, pokrywanie ciast polewą, przygotowanie trufli i wiele innych.
  • Łatwo dostępne składniki.
  • Apetyczne zdjęcia każdego deseru.
  • Słowniczek pomagający zrozumieć zawarte w książce pojęcia.

Dla kogo?

  • Dla osób początkujących i średniozaawansowanych.
  • Większość przepisów może wykonać każdy. Jasne przepisy bardzo pomagają w zrozumieniu poprawnych technik przygotowania. Tylko kilka deserów jest nieco trudniejszych, np. karmel, ciasto parzone czy makaroniki.

Użyte składniki i narzędzia

  • Nie jest potrzebny specjalistyczny sprzęt. Użyte formy są proste i klasyczne.
    Z zaawansowanych gadżetów przyda się termometr, a pozostałe (np. maszynę do lodów) da się zastąpić.
  • Użyte składniki znajdziesz w każdym większym sklepie.

O autorach

Le Cordon Bleu to międzynarodowa szkoła kulinarna, w której uczyli się m.in. Julia Child Rachel Khoo i Yotam Ottolenghi. Ukończenie kursu cukierniczego w tej prestiżowej szkole, to marzenie wielu cukierników z całego świata.

Gdzie kupić?

Dostępna w wielu księgarniach i na Allegro, np. TUTAJ
Cena około 70 zł.

"Czekolada. Szkoła Cukiernictwa" Le Cordon Bleu

“Desery koncepcyjne”
Sylwia Grodzka-Haba

Książka z monoporcjami “jak z Instagramu”, takimi, na które patrzysz i zastanawiasz się jak zostały zrobione. Teraz masz okazję poznać proces przygotowania tych małych dzieł sztuki.

"Desery koncepcyjne" Sylwia Grodzka-Haba 6 książek cukierniczych dla ambitnych cukierniczek. Recenzje.

Co zawiera książka?

  • Przepisy na 10 niesamowitych deserów. Każdy z nich składa się 5-8 różnych elementów (ciasto, chrupiące wkładki, musy, kremy, galaretki, konfitury, polewy, zamsze, elementy dekoracyjne).
  • Niezwykłe połączenia smaków, konsystencji i struktur.
  • Metody składania i dekoracji deserów godnych najlepszych światowych cukierni.
  • Przepiękne zdjęcia deserów i fotografie przedstawiające proces przygotowania.
  • Jasne opisy, zrozumiałe nawet dla początkujących.

Dla kogo?

  • Dla osób początkujących, średniozaawansowanych i zaawansowanych.
  • Dla każdego, kto chce poznać tajniki perfekcyjnych monoporcji.
  • Książka zawiera elementy trudniejsze technicznie, wymagające pewnej wprawy. Jednak są one dobrze opisane i można samodzielnie się ich nauczyć.

Użyte składniki i narzędzia

  • Do przygotowania deserów potrzebne są specyficzne narzędzia, np. formy silikonowe, ranty do tartaletek, mata perforowana czy metalowa szczotka.
  • Wśród składników pojawiają się produkty, których nie znajdziesz na marketowych półkach. Pektyna NH, syrop glukozowy czy masło kakaowe dostępne są tylko w sklepach cukierniczych. Z łatwością kupisz je online.

O autorce

Jedna z najlepszych polskich cukierniczek. Twórczyni pierwszej w Polsce cukierni butikowej Pani Foremka, w której można zjeść fenomenalne nowoczesne desery. Są to małe dzieła sztuki pełne smaków i tekstur, stworzone z dbałością o każdy szczegół.

Gdzie kupić?

Na stronie autorki, TUTAJ.
Cena 349 zł.

"Desery koncepcyjne" Sylwia Grodzka-Haba

“Lukullus. Nowe ciastkarstwo”
Albert Judycki, Jacek Malarski

Książka niezwykła. Piękna, merytoryczna, dopracowana w każdym szczególe.

Autorzy we wstępie wspaniale podsumowują cel powstania książki: “Książkę tę napisaliśmy dla cukierniczek i cukierników oraz tych, który chcieliby nimi zostać. Naszą ambicją było stworzenie przewodnika, o jakim sami marzyliśmy kiedy zaczynaliśmy pracę – z przepisami na bardzo dobre ciastka, dokładnym wyjaśnieniem procesów technologicznych oraz inspirującą i użyteczną teorią. Czy jest to podręcznik nauki zawodu? Bardzo chcielibyśmy, żeby za taki książka ta została uznana, i z tą intencją ją pisaliśmy.”.

W deserach Lukullus najważniejsza jest dbałość o produkt. Cukiernicy skupiają się na jakości składowych, a nie na ich ilości. Ptyś z marakują, to będzie po prostu pięknie podany, chrupiący,  ptyś z kruszonką wypełniony musem z marakui (bez dodatkowych kremów, pralin czy chrupek), ale za to smakujący tak, że już nigdy o nim nie zapomnisz.

"Lukullus. Nowe ciastkarstwo" Albert Judycki, Jacek Malarski 6 książek cukierniczych dla ambitnych cukierniczek. Recenzje.

Co zawiera książka?

  • Jasno i szczegółowo opisane receptury.
  • Przepisy na różnorodne desery (których możesz spróbować w cukierniach Lukullus!), dobrane tak, aby przekazać jak najwięcej technologicznej wiedzy.
  • 75 kompletnych receptur na desery – m.in. ciasteczka, wypieki z ciasta parzonego, kruchego, drożdżowego, francuskiego i ponczowego, torty, tarty, ciasta francuskie, serniki, bezy, wypieki świąteczne.
  • Piękne, minimalistyczne zdjęcia deserów, wydrukowane na gładkim papierze.
  • Rysunki prezentujące proces technologiczny, ułatwiające zrozumienie instrukcji.
  • Słownik pojęć, w którym znajduje się opis wszystkich użytych składników, technik cukierniczych, narzędzi, rodzajów ciast i kremów oraz informacje o najlepszych cukiernikach świata – 100 stron wiedzy, do której będziesz wracać wielokrotnie!
  • Wiele trików ułatwiających pracę.
  • Informacje dlaczego należy wykonać konkretny krok (tego brakuje w innych książkach cukierniczych).
  • Bardzo precyzyjne przepisy, stworzone tak, aby produkt końcowy zawsze wyszedł dokładnie taki sam.
  • Mapa słodkich miejsc w Warszawie i Paryżu.

Dla kogo?

  • Dla początkujących, średniozaawansowanych i zaawansowanych.
  • Pozycja obowiązkowe dla każdego fana cukiernictwa.
  • Książka zawiera elementy trudniejsze technicznie, wymagające pewnej wprawy. Jednak są one dobrze opisane i można samodzielnie się ich nauczyć.

Użyte składniki i narzędzia

  • Pojawiają się produkty trudno dostępne (do zdobycia w sklepach cukierniczych), ale większość można kupić w marketach.
  • Część użytych narzędzie jest specjalistyczna, np. garownik, szyfon, szokówka, znacznik rozstawny. Większość można zastąpić domowymi narzędziami, ale efekt finalny deseru będzie nieco inny.

O autorach

Albert Judycki i Jacek Malarski prowadzą sieć najbardziej znanych warszawskich cukierni – Lukullus. Od lat tworzą desery z niezwykłą dbałością o składniki, smaki i faktury, dzięki czemu zjednali sobie ogromne grono fanów (my również się do nich zaliczamy!).

Gdzie kupić?

Na stronie autorów, TUTAJ.
Cena 239 zł.

"Lukullus. Nowe ciastkarstwo" Albert Judycki, Jacek Malarski

“Kreacje”
Iwaniuk Rosiński Wiśniewski

Opinie o tej książce są mocno podzielone. Jedni twierdzą, że trudno z niej korzystać bo opisy są niezrozumiałe, brakuje wzmianki o wielkości użytych form, a w recepturach występuje mnóstwo błędów. Drudzy mówią, że to zbiór fantastycznych przepisów, których elementy można wykorzystać w wielu deserach, a do tego zawiera inspirujące połączenia smakowe i wizualne.

Uważam, że obie grupy mają sporo racji. 🙂
To książka pełna sprzeczności:

  • Jest mnóstwo wyjątkowych przepisów, ale też ogromna ilość błędów (kupując książkę od razu pobierz erratę!).
  • Są informacje o podstawowych kremach cukierniczych (super dla początkujących), ale opisy przygotowania są skrótowe i trudne w odbiorze (początkujący nie da sobie z nimi rady).
  • Są niesamowicie wyglądające desery, a jednocześnie nie ma informacji jak osiągnąć taki efekt wizualny.

"Kreacje" Iwaniuk Rosiński Wiśniewski 6 książek cukierniczych dla ambitnych cukierniczek. Recenzje.

Co zawiera książka?

  • Wiele ciekawych, inspirujących przepisów na nowoczesne desery.
  • Niespotykane połączenia smaków oparte na polskich składnikach (np. prażone jabłka z pigwą i trawą żubrową) i słodkości pełne różnorodnych faktur.
  • Receptury na monoporcje, torciki musowe, croissanty, ptysie, makaroniki, tarty i praliny.
  • Podstawowe receptury na różne rodzaje bez i kremów (angielski, patissiere, bawarski, chiboust, diplomat, muślinowy, maślany, cremeux, mus).
  • Informacje o składnikach i ich właściwościach (substancje żelujące, mąki, czekolada, cukry).

Dla kogo?

  • Dla osób średniozaawansowanych i zaawansowanych.*
  • Dla tych, którzy chcą się rozwijać i zgłębiać nowoczesne cukiernictwo.

*Trudno jednoznacznie określić dla kogo przeznaczona jest książka. Skąpe opisy i profesjonalne narzędzia sugerują, że odbiorcami mają być osoby pracujący w profesjonalnej kuchni i doskonale znające techniki. Jednocześnie obszernie przedstawiono informacje o składnikach, które dla osób zaawansowanych z pewnością są już znane.

Użyte składniki i narzędzia

  • Często pojawiają się składniki dostępne tylko w specjalistycznych sklepach cukierniczych.
  • Użyto wielu specjalistycznych narzędzi, dostępnych tylko w profesjonalnych kuchniach.

O autorach

Michał Iwaniuk, Maciej Wiśniewski i Maciej Rosiński to topowi polscy cukiernicy. Panowie zdobyli wiele nagród i wyróżnień, a ich desery słyną z bezkompromisowej jakości.

Gdzie kupić?

Trudno osiągalna, można ją trafić w niektórych sklepach cukierniczych, np. TUTAJ.
Cena 320 zł, ale na wyprzedażach można trafić ją za 120-150 zł.

"Kreacje" Iwaniuk Rosiński Wiśniewski

Instrukcja obsługi tortu”
Zuzia Nowakowska-Sikora

Świetnie, lekko napisana książka ucząca jak zacząć przygodę z tortami. Znajdziesz w niej wszystko – od pieczenia biszkoptu po dekorację. To kompendium tortowej wiedzy. Wszystko przedstawione krok po kroku, wraz ze zdjęciami każdego etapu. Bardzo ciekawa lektura.

"Instrukcja obsługi tortu" Zuzia Nowakowska-Sikora 6 książek cukierniczych dla ambitnych cukierniczek. Recenzje.

Co zawiera książka?

  • Instrukcje jak piec biszkopt, zabezpieczyć rant, kroić, nasączać, przygotować krem i złożyć tort.
  • Opis przygotowania tynku oraz idealnego tynkowania.
  • Dokładne przedstawienie potrzebnych narzędzi, ułatwia zorientowanie się w świecie tortowych przydasiów.
  • Tutoriale dekoracyjne (m.in. geode cake, tynk strukturalny, błyszczący piasek, dekoracje z papieru ryżowego, malowanie na torcie, czarny tynk, drip cake, żywe kwiaty).
  • Podstawowe przepisy na krem, biszkopt, nasączenie, a także ciekawe dodatki (żelka, słony karmel, prażynka, pralina).
  • Przepisy na 2 całe torty – o smaku prosecco z pistacjami i truskawkami oraz brownie z żelką marakuja, konfiturą malinową, kremem czekoladowymi i malinowym oraz pekanami w karmelu.
  • Zdjęcia etapów przygotowania, ułatwiające zrozumienie instrukcji.

Dla kogo?

  • Dla początkujących i średniozaawansowanych.
  • Dla osób, które chcą poznać technikę tworzenia tortów i dekoracji lub chcą pogłębić swoją wiedzę i poznać triki ułatwiające pracę.

Użyte składniki i narzędzia

  • Trzeba posiadać przynajmniej podstawowe narzędzia tortowe, żeby składać, tynkować i dekorować torty z łatwością.
  • Użyte składniki znajdziesz w każdym markecie.

O autorce

Zuzia to perfekcyjna torciara, która odkryła w sobie żyłkę szkoleniowca. Na szkoleniach, w książce, ebookach i na Instagramie uczy jak tworzyć idealnie otynkowane torty i piękne dekoracje. I robi to świetnie!

Gdzie kupić?

Dostępna na stronie autorki, TUTAJ.
Cena 299 zł, ale w promocji kosztuje 199 zł.

Kod rabatowy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w Cake Atelier.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz 10% zniżki na wszystkie ebooki oraz książkę papierową.

"Instrukcja obsługi tortu" Zuzia Nowakowska-Sikora

“How Baking Works”
Paula I. Figoni

Książka w zrozumiały sposób tłumaczy jak wpływają na siebie składniki ciast i deserów.   Każdy aspirujący cukiernik powinien ją przeczytać.

Uwaga!
Czytanie książki wymaga dobrej znajomości angielskiego. Ze względu na branżowe określenia użycie tłumacza Google może okazać się niezbędne.
Nie ma odpowiednika tej książki w języku polskim, nad czym bardzo ubolewam.

"How Baking Works" Paula I. Figoni 6 książek cukierniczych dla ambitnych cukierniczek. Recenzje.

Co zawiera książka?

  • Naukowe wyjaśnienie jak działa pieczenie, opisane w zrozumiały sposób.
  • Opis działania poszczególnych składników deserów (mąka, oleje i tłuszcze, cukier, jajka, mleko i produkty mleczne, substancje żelujące, środki spulchniające, owoce, orzechy i nasiona, kakao i czekolada, aromaty)
  • Informacje o wielu istotnych aspektach, np. jak piekarnik podgrzewa jedzenie, czy rodzaj blaszki ma znaczenie i jak prawidłowo używać wagi kuchennej.
  • Podstawy budowania smaku – jak odbieramy zapachy, smaki i tekstury.
  • Na koniec każdego rozdziału znajduje się lista pytań oraz propozycje eksperymentów umożliwiających praktyczne przetestowanie zdobytej wiedzy.

Dla kogo?

  • Dla osób początkujących, średniozaawansowanych i zaawansowanych.*
  • Dla każdego kto chce wznieść się na wyższy poziom cukiernictwa.
  • Dla ciekawych procesów zachodzących podczas przygotowywania słodkości i pieczenia.
  • Dla tych, którzy chcą świadomie tworzyć własne receptury.

*osoby zaawansowane prawdopodobnie znają już informacje przedstawione w książce, ale może ona pomóc w usystematyzowaniu wiedzy.

Użyte składniki i narzędzia

  • Aby uczyć się z książki nie potrzeba żadnych narzędzi ani składników, jednak jeśli chcesz wykonywać przedstawione eksperymenty, to przydadzą się podstawowe produkty i przyrządy.

Gdzie kupić?

W księgarniach z zagranicznymi tytułami lub na Allegro, np. TUTAJ.
Cena około 300 zł.

"How Baking Works" Paula I. Figoni

 

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w:

Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

6 książek cukierniczych dla ambitnych cukierniczek. Recenzje.

6 książek cukierniczych dla ambitnych cukierniczek. Recenzja.

Którą książkę wybrałabyś w pierwszej kolejności?

Dobrego dnia
Aneta

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *