Migdałowy tort dacquoise z czekoladą i wiśniami

Migdałowo-kakaowy torcik dacquoise z czekoladą i wiśniami jest niezwykłym deserem. Choć czekolada z wiśniami nie jest żadnym odkryciem, to uważam, że to wciąż jedno z najlepszych połączeń smakowych. Sama często wybieram go do swoich tortów czy deserów.

Migdałowy tort dacquoise z kremem czekoladowym i wiśniami z amaretto

Kakaowo-migdałowe blaty bezowe czyli tzw. dacquoise w porównaniu do zwykłego biszkoptu to prawdziwy “game changer”. Blaty są wilgotne, aromatyczne i idealnie pasują do mocno czekoladowego kremu i wiśni z amaretto.

Migdałowy tort dacquoise z kremem czekoladowym i wiśniami z amaretto

Jak zrobić migdałowy tort dacquoise z czekoladą i wiśniami?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

 

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

Migdałowy tort dacquoise z kremem czekoladowym i wiśniami z amaretto. Potrzebne narzędzia: okrągły rant regulowany, mata silikonowa, blaszka, blender, mikser, rękaw cukierniczy, tylka w kształcie gwiazdki, waga kuchenna, szpatułka silikonowa, różga kuchenna, termometr

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w:

Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Migdałowy tort dacquoise z czekoladą i wiśniami – opis wykonania krok po kroku

Z podanych proporcji przygotujesz okrągły torcik o średnicy 18 cm. 

Migdałowo-kakaowa beza dacquoise – przepis

Z tego przepisu przygotujesz 2 blaty o średnicy 18 cm.
Jeżeli nie masz 2 rantów/tortownic podziel poniższe proporcje na 2 części i każdy blat przygotuj osobno. Ubita beza nie może czekać w misie, aż upieczesz pierwszy blat bezowy.

Składniki:

  • 200 g białek (6 białek z jaj o rozmiarze L)
  • 200 g drobnego cukru
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g mąki migdałowej
  • 30 g kakao

1. Do miski przesiej cukier puder, mąkę migdałową i kakao. Następnie wymieszaj i odstaw na bok.

migdałowo-kakaowa beza dacquoise - przygotowanie

2. Białka umieść w metalowej lub szklanej misie. Miska musi być czysta i sucha, a białka powinny być dobrze oddzielone od żółtek.

migdałowo-kakaowa beza dacquoise - przygotowanie bezy francuskiej

3. Zacznij ubijanie białek od średnich obrotów miksera. Gdy powstaną tzw. soft peaks czyli miękkie wierzchołki (piana na mieszadle utworzy wierzchołek, którego końcówka powoli opada), nie przerywając ubijania, zacznij stopniowo dodawać cukier drobny.

migdałowo-kakaowa beza dacquoise - przygotowanie bezy francuskiej

4. Zwiększ obroty miksera i ubijaj tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Może to zająć około 10 minut. Sprawdź czy cukier się rozpuścił rozcierając odrobinę piany między palcami.

migdałowo-kakaowa beza dacquoise - przygotowanie bezy francuskiej

5. Do ubitej bezy dodaj przesiane suche składniki, w dwóch turach.

migdałowo-kakaowa beza dacquoise - przygotowanie

6. Delikatnie wymieszaj szpatułką do połączenia.

migdałowo-kakaowa beza dacquoise - przygotowanie

7. Masę bezową przełóż do dwóch okrągłych rantów o średnicy 18 cm. Rantów nie trzeba zabezpieczać od spodu – wystarczy położyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) i piecz przez około 25-30 minut.

migdałowo-kakaowa beza dacquoise - pieczenie

8. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i wystudź. Następnie blaty bezowe oddziel delikatnie od rantu.

migdałowo-kakaowa beza dacquoise

Krem czekoladowy (crèmeux) – przepis

Składniki:

  • 3 jajka L (około 165 g)
  • 300 g śmietanki 36%
  • 150 g mleka 3,2
  • 15 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 400 g czekolady deserowej 50%

1. W garnuszku umieść jajka, śmietankę, mleko i cukier. Następnie, cały czas mieszając rózgą kuchenną, podgrzewaj w kąpieli wodnej (garnuszek umieść nad garnkiem z gotującą się wodą, tak żeby nie dotykał powierzchni wody) do uzyskania temperatury 75°C.

Cremeux czekoladowe (krem czekoladowy) przygotowanie

2. Dodaj posiekaną czekoladę i odstaw na 2 minuty. Po tym czasie wymieszaj dokładnie szpatułką lub zblenduj do uzyskania gładkiej masy.

Cremeux czekoladowe (krem czekoladowy) przygotowanie

3. Przykryj folią w kontakcie (folia powinna dotykać powierzchni kremu) przestudź, następnie schłodź w lodówce przez noc.

Cremeux czekoladowe (krem czekoladowy) przygotowanie

4. Po schłodzeniu krem jest gotowy do użycia. Nie ubijaj go, tylko przełóż od razu do rękawa cukierniczego i szprycuj.

Cremeux czekoladowe - krem czekoladowy

Frużelina wiśniowa z amaretto – przepis

Składniki:

  • 300 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej + łyżka zimnej wody

1. W garnuszku umieść wiśnie, cukier i sok z cytryny. Podgrzewaj do czasu, aż owoce puszczą sok a cukier się rozpuści. Następnie dodaj amaretto.

Przygotowanie frużeliny wiśniowej

2. Skrobię ziemniaczaną wymieszaj z łyżką wody i wlej do wiśni. Zagotuj mieszając. Następnie przelej do słoiczka i wystudź.

Przygotowanie frużeliny wiśniowej

Migdałowy tort dacquoise z czekoladą i wiśniami – składanie

1. Na pierwszy blat dacquoise wyłóż połowę frużeliny wiśniowej. Nie rozprowadzaj frużeliny do krawędzi ciasta – pozostaw około 1,5 – 2 cm marginesu.

Migdałowy tort dacquoise z kremem czekoladowym i wiśniami z amaretto

2. Na górę wyłóż połowę cremeux czekoladowego. Najpierw wyszprycuj rozetki wokół krawędzi ciasta, następnie wypełnij kremem środek.

Migdałowy tort dacquoise z kremem czekoladowym i wiśniami z amaretto

3. Jeżeli  widzisz, że krem czekoladowy się ogrzał i nie jest stabilny, to włóż ciasto i resztę kremu do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ułóż na kremie drugi blat ciasta.

Migdałowy tort dacquoise z kremem czekoladowym i wiśniami z amaretto

4. Potem wyłóż resztę frużeliny wiśniowej, podobnie jak wcześniej zachowaj odstęp od brzegu ciasta.

Migdałowy tort dacquoise z kremem czekoladowym i wiśniami z amaretto

5. Wyszprycuj resztę kremu na górze i schłodź w lodówce przez co najmniej godzinę.

Migdałowy tort dacquoise z kremem czekoladowym i wiśniami z amaretto

6. Przed podaniem udekoruj złotą posypką – wykorzystałam złote kule od Słodki Bufet Old Gold Crispies Large oraz Old Gold Chocoballs.

Migdałowy tort dacquoise z kremem czekoladowym i wiśniami z amaretto

Migdałowy tort dacquoise z kremem czekoladowym i wiśniami z amaretto Migdałowy tort dacquoise z kremem czekoladowym i wiśniami z amaretto Migdałowy tort dacquoise z kremem czekoladowym i wiśniami z amaretto

Migdałowy tort dacquoise z czekoladą i wiśniami

Migdałowy tort dacquoise z kremem czekoladowym i wiśniami z amaretto to prawdziwy sztos. Idealnie sprawdzi się podczas świętowania ważnych uroczystości.

Wszystkiego słodkiego,
Magda

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

2 Replies to “Migdałowy tort dacquoise z czekoladą i wiśniami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *