Jakie masz skojarzenia z wegańskimi deserami?
Jeśli podobne jak my miałyśmy, to masz teraz przed oczami daktyle i wodę z ciecierzycy, a do tego poczucie, że to “podróba” smacznych słodyczy. Zgadza się?
Wegańskie desery mogą być pyszne!
Nie wierzyłyśmy, ale tak właśnie jest. 🙂 Miałyśmy okazję się o tym przekonać uczestnicząc w szkoleniu z wegańskich deserów prowadzonym przez Martę Rietz.
Okazało się, że krem na śmietanie wegańskiej może smakować zupełnie jak ten na śmietanie krowiej, a kruche bez masła jest genialne!
Chciałyśmy żebyś i Ty mogła spróbować wegańskich deserów, które smakują jak dobry “klasyczny” deser, dlatego zaprosiłyśmy do współpracy Martę. Stworzyła dla Ciebie pyszne wegańskie tartaletki świąteczne, które zachwycą każdego (nie tylko wegan!).Wegańskie tartaletki świąteczne składają się z:
- kruchego ciasta piernikowego (pysznego!)
- praliny pekan (to jedna z najsmaczniejszych pralin)
- frużeliny śliwkowej z cynamonem (och jaka ona była dobra! Wszystkie miski wylizane)
- musu orzech laskowy (bardzo smaczny, o wyraźnym smaku orzechów)
- polewy czekoladowej z nibsami (nibsy przyjemnie chrupią)
Wszystko razem wspaniale pachnie świętami i smakuje wybornie.
Nie jak wegański deser. 😉
Kod rabatowy na szkolenie!
Mamy dla Ciebie rabat na zakup szkoleń w Cukierniczym Atelier Marty Rietz!
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz 10% rabatu!
Jak przygotować wegańskie piernikowe tartaletki orzechowe ze śliwkami (Marta Rietz)?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- perforowane obręcze do kruchych spodów o średnicy 8 cm
- silikonowa mata perforowana, opcjonalnie możesz użyć zwykłej maty silikonowej lub papieru do pieczenia
- forma silikonowa kopułki (pojemność 8 x 75 ml)
- listwy dystansowe o grubości 2 lub 3 mm (nie są konieczne, ale dzięki nim idealnie rozwałkujesz ciasto)
- wielorazowy lub jednorazowy rękaw cukierniczy
- maty silikonowe lub papier do pieczenia
- wałek do ciasta (np. taki)
- waga kuchenna
- waga jubilerska
- mikser
- malakser lub termomix
- kratka do studzenia
- garnek, nóż
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Wegańskie piernikowe tartaletki orzechowe ze śliwkami (Marta Rietz) – opis wykonania krok po kroku
Z poniższego przepisu przygotujesz 10 tartaletek.
Piernikowe kruche ciasto
Składniki:
- 160 masła wege (np. Rama, Violife)
- 100 g cukru pudru
- 300 g mąki pszennej
- 70 g mąki migdałowej
- 70 g wody
- 25 g skrobi ziemniaczanej
- 20 g przyprawy do piernika
Przygotowanie ciasta
1. Zmiksuj masło z cukrem pudrem na jednolitą masę. Dodaj wodę i ponownie wymieszaj.
2. Dodaj mąkę, skrobię i przyprawy. Krótko wymieszaj.
Wylepianie rantów
1. Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm.
Użyj listew dystansowych żeby uzyskać równo rozwałkowane ciasto.
2. Rozwałkowane ciasto umieść na 20-30 minut w zamrażarce.
Po wyjęciu wykrawaj paski nieco wyższe od rantów.
3. Ranty wyłóż paskami zamrożonego ciasta. Palcami dociśnij ciasto do formy.4. Nadmiar ciasta odetnij i sklej końce paska.
5. Przy pomocy rantu (który wcześniej wylepiłaś paskiem ciasta) wytnij kółko z ciasta. Aby to zrobić ułóż rant na rozwałkowanym cieście i dociśnij. Delikatnie podnieś rant i przenieś go na blaszkę wyłożoną matą perforowaną.6. Nożem odetnij ciasto, które wystaje ponad rant.
Wstaw blaszkę do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.
Z resztek ciasta możesz wyciąć gwiazdki do dekoracji. Piecz je oddzielnie, ponieważ będą gotowe szybciej niż tartaletki.
Pieczenie tartaletek
1. Tarty wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C i piecz przez ok 20 minut (w trybie góra – dół) do uzyskania złotego koloru.2. Upieczone korpusy przełóż na kratkę i pozostaw do wystudzenia.
Kruche spody możesz przygotować kilka dni wcześniej – przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Pralina pekan
Składniki:
- 200 g orzechów pekan, uprażonych
- 200 g cukru
1. Cukier wsypuj do garnka partiami i podgrzewaj na średnim ogniu. Kolejną partię dosypuj, gdy poprzednia się rozpuści. Zakończ podgrzewanie, gdy cały cukier zostanie rozpuszczony a karmel nabierze bursztynowego koloru.
2. Dodaj pekany i wymieszaj tak, aby karmel oblepił orzechy. Zawartość garnka wyłóż na matę silikonową i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
3. Orzechy zmiel za pomocą malaksera lub Thermomixu. Na początku będą przypominały piasek ale z czasem osiągną konsystencję pasty, a po dłuższym mieleniu pralina stanie się płynna.
4. Wystudzoną pralinę przełóż do jednorazowego rękawa cukierniczego. Tył rękawa zawiąż gumką recepturką aby pralina nie wypłynęła. Pralinę możesz przygotować wcześniej i przechowywać w temperaturze pokojowej.
Frużelina śliwkowa
Składniki:
- 750 g śliwek
- 50 g cukru
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 40 g wody
- 10 g cynamonu
1. Śliwki z cukrem podsmaż w garnku. Dodaj cynamon.
2. Skrobię wymieszaj z wodą. Dodaj do gotujących się śliwek i zagotuj do zgęstnienia masy.
Mus orzech laskowy
Składniki:
- 125 g pasty z prażonych orzechów laskowych
- 140 g śmietany z soczewicy (Flora lub rama wegańska 31%) – do zagotowania
- 3 g lecytyny słonecznikowej
- 7,5 g pektyny NH
- 180 g śmietany z soczewicy (Flora lub rama wegańska 31%) – do ubicia
- 32 g cukru pudru
- 15 g inuliny
1. Pastę z orzechów połącz z lecytyną słonecznikową.
2. Śmietanę wymieszaj z pektyną i zagotuj.
3. Lekko przestudzoną śmietaną zalej pastę z orzechów. Wymieszaj.
Wydzieli się tłuszcz i pasta się rozwarstwi ale to naturalny efekt.
Masę wystudź do temperatury ok 50°C.
4. Cukier puder wymieszaj z inuliną.
5. Pozostałą śmietanę ubij na sztywno. Pod koniec dodaj inulinę z cukrem pudrem.
6. Do masy orzechowej partiami dodaj ubitą śmietanę.
7. Mus przełóż do form silikonowych. Umieść w zamrażarce na kilka godzin, do całkowitego zamrożenia.
Polewa czekoladowa z nibsami
Składniki:
- 600 g czekolady gorzkiej
- 30 g oleju kokosowego
- 100 g prażonych ziaren kakaowca (nibsy)
1. Czekoladę rozpuść z olejem. Użyj mikrofalówki lub kąpieli wodnej.
Dodaj nibsy i wymieszaj.
2. Zamrożony mus wyjmij z formy i ułóż na kratce.
3. Musy ułóż na kratce i oblej polewą lub nabijaj na patyczek i zanurzaj w polewie.
Składanie tartaletek
1. Do tartaletek wlej warstwę praliny pekan.
2. Wyłóż śliwki.
3. Na górze umieść mus orzechowy. Udekoruj.
Marta Rietz o sobie
Kod rabatowy na szkolenia!
Mamy dla Ciebie rabat na zakup szkoleń w Cukierniczym Atelier Marty Rietz!
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz 10% rabatu!
Wegańskie piernikowe tartaletki orzechowe ze śliwkami – Marta Rietz
Wiemy jak trudno się przekonać do wegańskich deserów, ale myślimy, że warto spróbować, żeby wyrobić sobie własne zdanie na ten temat. 🙂
Wszystkiego smacznego!
Magda i Aneta
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!