Wegańskie piernikowe tartaletki orzechowe ze śliwkami – Marta Rietz

Jakie masz skojarzenia z wegańskimi deserami?
Jeśli podobne jak my miałyśmy, to masz teraz przed oczami daktyle i wodę z ciecierzycy, a do tego poczucie, że to “podróba” smacznych słodyczy. Zgadza się?

Wegańskie desery mogą być pyszne!

Nie wierzyłyśmy, ale tak właśnie jest. 🙂 Miałyśmy okazję się o tym przekonać uczestnicząc w szkoleniu z wegańskich deserów prowadzonym przez Martę Rietz.

Okazało się, że krem na śmietanie wegańskiej może smakować zupełnie jak ten na śmietanie krowiej, a kruche bez masła jest genialne!

Chciałyśmy żebyś i Ty mogła spróbować wegańskich deserów, które smakują jak dobry “klasyczny” deser, dlatego zaprosiłyśmy do współpracy Martę. Stworzyła dla Ciebie pyszne wegańskie tartaletki świąteczne, które zachwycą każdego (nie tylko wegan!).Wegańskie piernikowe tartaletki orzechowe ze śliwkami - Marta RietzWegańskie tartaletki świąteczne składają się z:

  • kruchego ciasta piernikowego (pysznego!)
  • praliny pekan (to jedna z najsmaczniejszych pralin)
  • frużeliny śliwkowej z cynamonem (och jaka ona była dobra! Wszystkie miski wylizane)
  • musu orzech laskowy (bardzo smaczny, o wyraźnym smaku orzechów)
  • polewy czekoladowej z nibsami (nibsy przyjemnie chrupią)

Wszystko razem wspaniale pachnie świętami i smakuje wybornie.
Nie jak wegański deser. 😉

Wegańskie piernikowe tartaletki orzechowe ze śliwkami - Marta Rietz

Kod rabatowy na szkolenie!

Mamy dla Ciebie rabat na zakup szkoleń w Cukierniczym Atelier Marty Rietz!

Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz 10% rabatu!

Jak przygotować wegańskie piernikowe tartaletki orzechowe ze śliwkami (Marta Rietz)?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

Wegańskie piernikowe tartaletki orzechowe ze śliwkami - Marta Rietz - narzędzia do przygotowania - forma silikonow,a mata silikonowa, mata perforowana, rękaw cukierniczy, ranty do tartaletek, waga jubilerska, listwy dystansowe

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w:

Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Wegańskie piernikowe tartaletki orzechowe ze śliwkami (Marta Rietz) – opis wykonania krok po kroku

Z poniższego przepisu przygotujesz 10 tartaletek.

Piernikowe kruche ciasto

Składniki:

  • 160 masła wege (np. Rama, Violife)
  • 100 g cukru pudru
  • 300 g mąki pszennej
  • 70 g mąki migdałowej
  • 70 g wody
  • 25 g skrobi ziemniaczanej
  • 20 g przyprawy do piernika

Przygotowanie ciasta

1. Zmiksuj masło z cukrem pudrem na jednolitą masę. Dodaj wodę i ponownie wymieszaj.
ucieranie masła na cookie dough2. Dodaj mąkę, skrobię i przyprawy. Krótko wymieszaj.
łączenie ciasta z mąką - przygotowanie surowego ciasta

Wylepianie rantów

1. Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm.
Użyj listew dystansowych żeby uzyskać równo rozwałkowane ciasto.

tartaletki malinowa chmurka - przygotowanie tartaletek2.  Rozwałkowane ciasto umieść na 20-30 minut w zamrażarce.
Po wyjęciu wykrawaj paski nieco wyższe od rantów.
przygotowanie tartaletek, docinanie ciasta

3. Ranty wyłóż paskami zamrożonego ciasta. Palcami dociśnij ciasto do formy.przygotowanie tartaletek, wylepianie rantów ciastem4. Nadmiar ciasta odetnij i sklej końce paska.
przygotowanie tartaletek, wylepianie rantów ciastem5. Przy pomocy rantu (który wcześniej wylepiłaś paskiem ciasta) wytnij kółko z ciasta. Aby to zrobić ułóż rant na rozwałkowanym cieście i dociśnij. Delikatnie podnieś rant i przenieś go na blaszkę wyłożoną matą perforowaną.przygotowanie tartaletek, wylepianie rantów ciastem6. Nożem odetnij ciasto, które wystaje ponad rant.
Wstaw blaszkę do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.
przygotowanie tartaletek, odcinanie niepotrzbnego ciasta

Z resztek ciasta możesz wyciąć gwiazdki do dekoracji. Piecz je oddzielnie, ponieważ będą gotowe szybciej niż tartaletki.

Pieczenie tartaletek

1. Tarty wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C i piecz przez ok 20 minut (w trybie góra – dół) do uzyskania złotego koloru.przygotowanie tartaletek, pieczenie2. Upieczone korpusy przełóż na kratkę i pozostaw do wystudzenia.
Tartaletki malinowa chmurka - gotowy spód do tartaletekKruche spody możesz przygotować kilka dni wcześniej – przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Pralina pekan

Składniki:

  • 200 g orzechów pekan, uprażonych
  • 200 g cukru

1. Cukier wsypuj do garnka partiami i podgrzewaj na średnim ogniu. Kolejną partię dosypuj, gdy poprzednia się rozpuści. Zakończ podgrzewanie, gdy cały cukier zostanie rozpuszczony a karmel nabierze bursztynowego koloru.

karmel

2. Dodaj pekany i wymieszaj tak, aby karmel oblepił orzechy. Zawartość garnka wyłóż na matę silikonową i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

przygotowanie praliny z orzechów pekan

3. Orzechy zmiel za pomocą malaksera lub Thermomixu. Na początku będą przypominały piasek ale z czasem osiągną konsystencję pasty, a po dłuższym mieleniu pralina stanie się płynna.

pralina z orzechów pekan

4. Wystudzoną pralinę przełóż do jednorazowego rękawa cukierniczego. Tył rękawa zawiąż gumką recepturką aby pralina nie wypłynęła. Pralinę możesz przygotować wcześniej i przechowywać w temperaturze pokojowej.

pralina z orzechów pekan

Frużelina śliwkowa

Składniki:

  • 750 g śliwek
  • 50 g cukru
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 40 g wody
  • 10 g cynamonu

1. Śliwki z cukrem podsmaż w garnku. Dodaj cynamon.

przygotowanie frużeliny śliwkowej

2. Skrobię wymieszaj z wodą. Dodaj do gotujących się śliwek i zagotuj do zgęstnienia masy.

przygotowanie frużeliny śliwkowej

Mus orzech laskowy

Składniki:

  • 125 g pasty z prażonych orzechów laskowych
  • 140 g śmietany z soczewicy (Flora lub rama wegańska 31%) – do zagotowania
  • 3 g lecytyny słonecznikowej
  • 7,5 g pektyny NH
  • 180 g śmietany z soczewicy (Flora lub rama wegańska 31%) – do ubicia
  • 32 g cukru pudru
  • 15 g inuliny

1. Pastę z orzechów połącz z lecytyną słonecznikową.

przygotowanie wegańskiego musu orzech laskowy

2. Śmietanę wymieszaj z pektyną i zagotuj.

przygotowanie wegańskiego musu orzech laskowy

3. Lekko przestudzoną śmietaną zalej pastę z orzechów. Wymieszaj.
Wydzieli się tłuszcz i pasta się rozwarstwi ale to naturalny efekt.
Masę wystudź do temperatury ok 50°C.

przygotowanie wegańskiego musu orzech laskowy

4. Cukier puder wymieszaj z inuliną.

przygotowanie wegańskiego musu orzech laskowy

5. Pozostałą śmietanę ubij na sztywno. Pod koniec dodaj inulinę z cukrem pudrem.

przygotowanie wegańskiego musu orzech laskowy

6. Do masy orzechowej partiami dodaj ubitą śmietanę.

przygotowanie wegańskiego musu orzech laskowy

7. Mus przełóż do form silikonowych. Umieść w zamrażarce na kilka godzin, do całkowitego zamrożenia.

przygotowanie wegańskiego musu orzech laskowy

Polewa czekoladowa z nibsami

Składniki:

  • 600 g czekolady gorzkiej
  • 30 g oleju kokosowego
  • 100 g prażonych ziaren kakaowca (nibsy)

1. Czekoladę rozpuść z olejem. Użyj mikrofalówki lub kąpieli wodnej.
Dodaj nibsy i wymieszaj.

przygotowanie wegańskiej polewy czekoladowej

2. Zamrożony mus wyjmij z formy i ułóż na kratce.

wyjmowanie deseru z formy silikonowej

3. Musy ułóż na kratce i oblej polewą lub nabijaj na patyczek i zanurzaj w polewie.

oblewanie deserów polewą czekoladową

Składanie tartaletek

1. Do tartaletek wlej warstwę praliny pekan.

składanie wegańskich piernikowych tartaletek orzechowych ze śliwkami

2. Wyłóż śliwki.

składanie wegańskich piernikowych tartaletek orzechowych ze śliwkami

3. Na górze umieść mus orzechowy. Udekoruj.

Wegańskie piernikowe tartaletki orzechowe ze śliwkami - Marta Rietz Wegańskie piernikowe tartaletki orzechowe ze śliwkami - Marta Rietz Wegańskie piernikowe tartaletki orzechowe ze śliwkami - Marta Rietz Wegańskie piernikowe tartaletki orzechowe ze śliwkami - Marta Rietz

Marta Rietz o sobie

Marta Rietz, od 2015 roku z powodzeniem prowadzę pracownię tortów artystycznych Cukiernicze Atelier M.Rietz. W 2016 roku poprowadziłam pierwsze szkolenie cukiernicze i od tego czasu przeszkoliłam setki osób. Jestem ogromną pasjonatką cukiernictwa, dekoratorką i przedsiębiorcą co daje mi spory wachlarz wiedzy i doświadczenia, którym chętnie dzielę się na warsztatach.🙂 Jestem też od 14 lat weganką i to te desery są bliskie mojemu sercu. Bardzo zależy mi na tym, żeby były smaczne, smakowały klasycznie i nie przerażały sposobem wykonania.

Marta Rietz

Kod rabatowy na szkolenia!

Mamy dla Ciebie rabat na zakup szkoleń w Cukierniczym Atelier Marty Rietz!

Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz 10% rabatu!

Wegańskie piernikowe tartaletki orzechowe ze śliwkami – Marta Rietz

Wiemy jak trudno się przekonać do wegańskich deserów, ale myślimy, że warto spróbować, żeby wyrobić sobie własne zdanie na ten temat. 🙂

Wszystkiego smacznego!
Magda i Aneta

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *