Orzechowe tartaletki z gruszką i waniliowym crème pâtissière są idealnym deserem na jesienne dni. Gdybym miała wybrać smaki, które najbardziej kojarzą mi się z jesienią to byłyby to właśnie orzechy i gruszki. Aromatyczne, kruche spody, intensywnie orzechowa pralina, soczyste gruszki oraz waniliowy krem budyniowy to niezwykle smaczne połączenie.
Przygotowanie tartaletek możesz bez problemu rozłożyć na kilka dni.
Z kilkudniowym wyprzedzeniem możesz przygotować:
- kruche spody (przechowuj w suchym, szczelnie zamykanym pojemniku)
- pralinę orzechową (przechowuj w temperaturze pokojowej)
- gruszki w syropie (przechowuj w lodówce)
Dzień wcześniej przygotuj:
- waniliowy creme patisserie – krem budyniowy (przechowuj w lodówce, zabezpieczony folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni kremu)
Deser złóż dopiero w dniu podania.
Jak zrobić orzechowe tartaletki z gruszką i waniliowym kremem budyniowym?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- metalowe foremki na tartaletki
- 2 maty silikonowe lub papier do pieczenia
- listwy dystansowe
- rękaw cukierniczy jednorazowy lub wielorazowy
- tylka w kształcie gwiazdki (użyłam tylki 1b)
- okrągły wykrawacz o średnicy trochę większej niż foremki na tartaletki (korzystam z takiego zestawu wykrawaczy)
- blaszka
- malakser lub thermomix
- wałek do ciasta (np. taki)
- mikser
- silikonowa łopatka, rózga kuchenna
- waga kuchenna (np. taka)
- ostry nóż
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Orzechowe tartaletki z gruszką i waniliowym kremem budyniowym – opis wykonania krok po kroku.
Z podanych proporcji przygotujesz 10 małych tartaletek.
Jeżeli chcesz skorzystać z okrągłych ringów do tartaletek o średnicy 8 cm to na 10 sztuk proponuję podwoić proporcje.
Kruche spody orzechowe – przepis
Składniki:
- 120 g mąki pszennej
- 20 g mąki z orzechów laskowych (polecamy Tree Nuts)
- 45 g cukru pudru
- 60 g zimnego masła (pokrojonego)
- szczypta soli
- 1/2 jajka (ok. 30 g)
1. W misie miksera umieść obie mąki, cukier puder, szczyptę soli i masło pokrojone w kostkę. Zagniataj do powstania ciasta o konsystencji kruszonki.
2. Następnie dodaj jajko i dalej zagniataj aż powstanie gładkie ciasto.
3. Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma matami silikonowymi lub dwoma arkuszami papieru na grubość około 3 mm. Korzystam z listew dystansowych – dzięki temu ciasto jest równej grubości w każdym miejscu. Tak przygotowane ciasto włóż do zamrażarki na około 20 minut.
4. Okrągłym wykrawaczem o średnicy trochę większej niż średnica foremek do tartaletek wytnij okręgi i wylep nimi metalowe foremki.
5. Dociśnij delikatnie ciasto do formy. Schłodź w zamrażarce przez 20 minut.
6. Nożem odetnij nadmiar ciasta wystający ponad foremki.
7. Tartaletki włóż do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez około 20 minut w trybie góra-dół, aż ciasto ładnie się zarumieni.
8. Upieczone kruche spody pozostaw do wystudzenia. Następnie delikatnie wyjmij z foremki. Upieczone ciasto powinno wychodzić z formy bez problemu.
Pralina orzechowa – przepis
Z podanych proporcji przygotujesz znacznie więcej praliny niż potrzeba jednak przygotowanie karmelu z mniejszej ilości cukru niż 100 g może być kłopotliwe. Na szczęście pralinę orzechową można przechowywać nawet i kilka miesięcy.
Składniki:
- 100 g uprażonych orzechów laskowych (polecamy Tree Nuts)
- 100 g cukru
1. Cukier wsyp do garnka i podgrzewaj na średnim ogniu do rozpuszczenia i otrzymania bursztynowego koloru. Możesz mieszać silikonową szpatułką. Na początku cukier może się zbrylić, ale po chwili powinien się rozpuścić i nabrać złotego koloru. Nie podgrzewaj karmelu zbyt długo bo może się przypalić, a wtedy stanie się gorzki.
2. Do karmelu dodaj orzechy i wymieszaj tak, aby karmel je oblepił. Następnie zawartość garnka wyłóż na matę silikonową i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
3. Orzechy zmiel za pomocą malaksera lub Thermomixu. Na początku będą przypominały piasek, ale z czasem osiągną konsystencję pasty, a po dłuższym mieleniu pralina stanie się płynna. Podczas mielenia robiłam kilka przerw aby malakser jak i pralina mogły przestygnąć.
4. Wystudzoną pralinę przełóż do jednorazowego rękawa cukierniczego. Tył rękawa zawiąż gumką recepturką aby pralina nie wypłynęła.
Pralinę możesz przygotować wcześniej i przechowywać w temperaturze pokojowej.
Gruszki w syropie – przepis
Składniki:
- 3 średniej wielkości gruszki (około 300 g po obraniu)*
- 30 ml wody
- 30 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka syropu klonowego
* Wybierz gruszki twarde, mniej dojrzałe. Bardzo dojrzałe gruszki szybko się rozpadną i uzyskasz zupełnie inną konsystencję.
1. Gruszki pokrojone w kostkę, cukier, sok z cytryny oraz wodę umieść w garnuszku. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, a gruszki lekko zmiękną.
2. Dodaj syrop klonowy i gotuj przez około 2 minuty.
3. Przelej do słoiczka i wystudź. Przechowuj w lodówce. Przed nałożeniem na tartaletki odsącz gruszki z syropu.
Waniliowy crème pâtissière (krem budyniowy) – przepis
Składniki:
- 400 ml mleka
- ziarenka wydrążone z jednej laski wanilii
- 4 żółtka
- 65 g cukru
- 24 g mąki pszennej
- 24 g skrobi ziemniaczanej
1. W garnku zagotuj mleko z ziarenkami wanilii.
2. W misce zmiksuj żółtka z cukrem na jasną masę.
3. Do żółtek utartych z cukrem dodaj obie mąki i ponownie zmiksuj, aż wszystkie składniki się połączą.
4. 1/4 gorącego mleka waniliowego wlej powoli do masy jajecznej energicznie mieszając. W ten sposób zahartujesz masę jajeczną czyli zrównoważysz temperaturę obu cieczy i zapobiegniesz ścięciu się jajek.
5. Przelej zahartowaną masę jajeczną do rondla z pozostałym mlekiem. Podgrzewa na wolnym ogniu, do czasu aż masa zgęstniej i zagotuje się. Cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki i krem się nie przypalił. Gotuj przez około 1 minutę. Krem będzie miał konsystencję budyniu.
6. Zdejmij z palnika i przykryj folią spożywczą tak aby stykała się ona z powierzchnią budyniu. Odstaw do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Krem możesz przygotować dzień wcześniej – po wystudzeniu przechowuj w lodówce.
Składanie tartaletek
1. Spód tartaletek wypełnij praliną orzechową. Możesz nakładać łyżeczką, jednak o wiele łatwiej będzie, gdy użyjesz rękawa cukierniczego.
2. Na pralinę wyłóż gruszki – około 1 łyżeczka do każdej tartaletki. Pamiętaj aby najpierw odsączyć je z syropu.
3. Na górę wyszprycuj waniliowy krem budyniowy.
4. Dodatkowo tartaletki możesz udekorować połówkami orzechów laskowych. Możesz również zamienić kolejność i na pralinę orzechową wyłożyć krem budyniowy, a dopiero potem gruszki.
Orzechowe tartaletki z gruszką i waniliowym kremem budyniowym
Jesienny deser z gruszkami długo za mną chodził. Cieszę się, że w końcu go przygotowałam ponieważ jest naprawdę pyszny!
Wszystkiego smacznego!
Magda
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!