Tort snickers – karmel i orzeszki ziemne – Ada Lal (Ptiszu)

Do tej pory na blogu nie pojawił się żaden przepis na tradycyjny tort biszkoptowy, choć często o to pytacie. Nie czujemy się dobrze w komponowaniu takich tortów, dużo chętniej korzystamy z gotowych przepisów. Dlatego przekazałyśmy pałeczkę ekspertce – Adzie Lal, znanej jako Ptiszu.

Ada Lal (Ptiszu)

Ada to cukierniczka i edukatorka, którą możesz znać z Instagrama, gdzie dzieli się przydatnymi poradami i pomaga zrozumieć cukiernictwo na poziomie PRO.

Być może pamiętasz, że już pisałyśmy o Adzie we wpisie na temat najlepszych ebooków cukierniczych. Ada wydała dwa ebooki – o eklerach i o tortach. Oba fenomenalne!

Poniższy przepis na tort brzmiał tak dobrze, że w pierwszej wolnej chwili go przetestowałyśmy i… musisz tego spróbować!

Kod rabatowy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakup ebooka eklerowego i tortowego Ptiszu.
Z kuponem rabatowym “cakeit10” otrzymasz 10%.

Kupon jest ważny tylko do 08.10.2023 (do północy).

Tort snickers - karmel i orzeszki ziemne - Ada Lal (Ptiszu)

Ada Lal (Ptiszu) o torcie Snickers

Orzechy ziemne – składnik, który mam wrażenie, jest bardzo rzadko używany w cukiernictwie, natomiast często spotykany w popularnych słodyczach ze sklepu. Dlatego, tym razem, inspirując się batonem Snickers przygotowałam dla Was tort, który przypadnie do gustu fanom tych orzeszków i batoników.

Tort składa się z lekkiego biszkoptu z wykorzystaniem orzechów ziemnych, kremu na bazie mascarpone i orzechów ziemnych, karmelu i ubijanego kremu o smaku solonego karmelu.

Tort snickers – karmel i orzeszki ziemne – Ada Lal (Ptiszu)

Tort możesz klasycznie złożyć w rancie lub zastosować moją technikę składania. Z poniższych proporcji możesz upiec tort dokładnie taki jak mój o średnicy 15 cm z 4 blatami biszkoptowymi bądź trochę większy o średnicy 18 cm z 3 trzema blatami. Drugi opcja jest konstrukcyjnie stabilniejsza i wygodniejsza w krojeniu.

Jak zrobić tort snickers – karmel i orzeszki ziemne – Ada Lal (Ptiszu)

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

Potrzebne narzędzia: rant cukierniczy, blaszka, waga kuchenna, waga jubilerska, termometr cukierniczy, tylka z okrągłą końcówką, blender, mikser, rózga kuchenna, szpatuła silikonowa, jednorazowy rękaw cukierniczy

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w:

Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Tort snickers – karmel i orzeszki ziemne –  opis wykonania krok po kroku

Harmonogram pracy

Pracę przy torcie podziel na dwa dni:

Dzień 1.

Biszkopt orzech ziemny, karmel, krem orzechowy, nasączenie, chantilly słony karmel.

Dzień 2.

Składanie i ozdabianie tortu.

Przepis na tort o średnicy 15 cm (4 blaty biszkoptowe) lub na średnicę 20 cm (3 blaty).

Biszkopt orzech ziemny – przepis

Składniki:

  • 220 g jaj
  • 142 g cukru pudru
  • 70 g mąki migdałowej
  • 70 g mąki z orzechów ziemnych
  • 76 g masła
  • 2,85 g proszku do pieczenia
  • 90 g mąki tortowej

Wskazówka Ady: mąka z orzechów ziemnych to uprażone w piekarniku i zmielone orzechy. Zbyt długo mielone orzechy mogą puścić olej, który niekorzystnie wpłynie na wyrastanie biszkoptu podczas pieczenia. Orzechy najlepiej zmielić z mąką, wtedy jest mniejsze ryzyko wytrącenia się tłuszczu.

przygotowanie biszkoptu orzech laskowy

Przygotowanie masy biszkoptowej

1. Nagrzej piekarnik. Przygotuj blaszkę i rant cukierniczy. Rant zabezpiecz papierem do pieczenia od spodu.

2. Masło podgrzej do 45°C i utrzymaj tę temperaturę do momentu dodania go do piany jajecznej.

przygotowanie biszkoptu orzech laskowy

3. Jajka umieść w czaszy miksera, dodaj cukier i zacznij ubijać na wysokich obrotach (u mnie 5 z 6). Czas ubijania to około 13–15 minut. Gotowa piana jest bardzo napowietrzona, kiedy uniesiesz rózgę, to tworzą się widoczne ślady z piany.

Wskazówka Ady: Jeśli Twój mikser ma dużą moc, to ustaw średnie obroty, aby piana nie była mocno napowietrzona.

przygotowanie biszkoptu orzech laskowy

4. Szklankę wypełnij do połowy pianą z jajek i cukru. Następnie wymieszaj z ciepłym masłem i odstaw. Do pozostałej piany dodaj w czterech turach wymieszane ze sobą mąki i proszek do pieczenia.

przygotowanie biszkoptu orzech laskowy

5. Całość mieszaj szpatułą delikatnie, ale dokładnie.

Kiedy masz pewność, że mąka połączyła się z pianą, dodaj mieszankę maślano-jajeczną do całości. Wymieszaj do połączenia.
przygotowanie biszkoptu orzech laskowy

Pieczenie biszkoptu

1. Masę biszkoptową przełóż do wcześniej przygotowanego rantu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C (termoobieg) i piecz przez około 45 minut. Chwilę przed końcem pieczenia wbij wykałaczkę w środek biszkoptu i wyjmij. Jeśli jest czysta – biszkopt jest upieczony, jeśli nie – wydłuż pieczenie o 5 minut.

Wskazówka Ady: kiedy wkładasz do piekarnika rant z ciastem, temperatura spadnie, po czym znowu zacznie rosnąć. Dlatego najlepiej nagrzać piekarnik do ok. 190°C, a po włożeniu ciasta zmniejszyć temperaturę do 160°C.przygotowanie biszkoptu orzech laskowy

Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika, ostrożnie zdejmij papier i odstaw biszkopt w rancie na kratkę do wystudzenia.
Kiedy biszkopt jest zimny, wyjmij go z rantu. Wbij nóż pomiędzy rant a ciasto i oddziel je. Zafoliuj lub umieść w szczelnie zamkniętym pojemniku i odłóż w suche miejsce.

Przechowuj – 2 dni w temperaturze pokojowej, 5 dni w lodówce.

Krem orzechowy – przepis

Składniki:

  • 42 g mleka
  • 42 g cukru
  • 7 g żelatyny 220 Bloom
  • 20 g wody
  • 100 g mascarpone
  • 400 g śmietanki 36%
  • 150 g masła orzechowego (z orzechów ziemnych)

składniki na krem orzechowy

1. Żelatynę i zimną wodę umieść w miseczce, wymieszaj i odstaw do lodówki na 15 minut.

2. Mleko z cukrem zagotuj. Zdejmij z kuchenki i dodaj napęczniałą żelatynę. Wymieszaj do rozpuszczenia.

3. Dorzuć mascarpone z masłem orzechowym i zblenduj. Pamiętaj, żeby blendować dokładnie, masa powinna być jednolita. Dolej zimną śmietankę i zblenduj ponownie.

przygotowanie kremu orzechowego do tortu snickers

4. Odstaw do lodówki na noc.

przygotowanie kremu orzechowego do tortu snickers

5. Przed użyciem ubij do miękkich wierzchołków. Krem ubity na sztywno będzie trudniejszy do szprycowania.

przygotowanie kremu orzechowego do tortu snickers

Karmel – przepis

Składniki:

  • 107 g cukru
  • 35 g mleka
  • 11 g skrobi kukurydzianej
  • 107 g śmietanki 36%
  • 107 g glukozy w syropie
  • 1,5 g soli
  • 1,1 g żelatyny 220 Bloom
  • 5,5 g wody
  • 71 g masła

przygotowanie karmelu

1. Żelatynę i zimną wodę umieść w miseczce, wymieszaj i odstaw do lodówki na 15 minut.

2. Z cukru przygotuj karmel. Nagrzej garnek, następnie partiami wsypuj cukier. Dodawaj kolejną partię, kiedy poprzednia zacznie się topić. Potrząsaj garnkiem, aby zamieszać cukier. Możesz używać do mieszania także drewnianej szpatułki.

3. Mleko wymieszaj ze skrobią i solą, dolej śmietankę i syrop glukozowy.

przygotowanie karmelu

4. Całość podgrzewaj na małej mocy, aż do momentu zagotowania się mieszanki – będzie przypominała gęsty budyń.

przygotowanie karmelu

5. Cukier się skarmelizował. Mieszanka ze skrobią i śmietanka jest gorąca. Możesz zacząć dodawać po łyżce mieszankę mleczną do karmelu.

przygotowanie karmelu

6. Mieszaj rózgą bardzo intensywnie do momentu połączenia składników. Dodaj resztę mieszanki mlecznej i zdejmij karmel z kuchenki. Dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do rozpuszczenia.

przygotowanie karmelu

7. Kiedy temperatura karmelu spadnie do 45°C, dodaj masło. Całość zblenduj do uzyskania jednolitej emulsji. Przełóż do rękawa cukierniczego i odłóż do lodówki.

Chantilly słony karmel

Składniki:

  • 125 g śmietanki 36%
  • 1,5 g soli
  • 140 g cukru
  • 15 g masła
  • 2 g żelatyny 220 Bloom
  • 10 g wody

1. Żelatynę i zimną wodę umieść w miseczce, wymieszaj i odstaw do lodówki na 15 minut.

2. Śmietankę z solą zagotuj.

3. Z cukru przygotuj karmel. Do karmelu powoli wlej gorącą śmietankę. Mieszaj dynamicznie rózgą.

Chantilly słony karmel

4. Zdejmij z kuchenki i dodaj napęczniałą żelatynę. Wymieszaj do rozpuszczenia. Dodaj masło i blenduj przez 2-3 minuty, aż wytworzy się jednorodna emulsja.

Chantilly słony karmel

5. Zabezpiecz folią i odstaw do lodówki na noc.

Chantilly słony karmel6. Przed użyciem ubij na sztywno.

Chantilly słony karmel

Nasączenie do biszkoptu

Składniki:

  • 150 g wody
  • 60 g cukru
  • 30 g soku z cytryny

1. Wodę zagotuj z cukrem. Skończ gotowanie w momencie, w którym cukier całkowicie się rozpuści. Dodaj sok z cytryny i zagotuj ponownie. Przechowuj w lodówce.

Składanie tortu

Do składania potrzebujesz dodatkowo:

  • 45 g uprażonych, posiekanych orzechów ziemnych

1. Przygotuj rant i podkład cukierniczy.

2. Biszkopt przekrój na 4 lub 3 równe blaty.

krojenie biszkoptu orzechowego

3. Pierwszy blat umieść w rancie, nasącz go i wyszprycuj krem orzechowy i karmel. Dorzuć 15 gramów uprażonych i posiekanych orzechów ziemnych. Odstaw do lodówki na 20 minut. Powtórz czynność z pozostałymi blatami.

składanie tortu snickers

Jeśli nie korzystasz z takiej samej techniki szprycowania kremu jak ja, tylko nakładasz go jak do klasycznego tortu (składasz tort w rancie), nie czekaj, aż poprzednia warstwa się schłodzi. Spokojnie możesz złożyć tort za jednym razem.

składanie tortu snickers

4. Na górny blat wyszprycuj karmel w kształt ślimaka. Odstaw do lodówki na 6 godzin.

5. Udekoruj tort ubijanym kremem słony karmel.

Tort przechowuj zabezpieczony w pojemniku lub pudełku w lodówce do 4 dni.

Tort snickers - karmel i orzeszki ziemne - Ada Lal (Ptiszu) Tort snickers - karmel i orzeszki ziemne - Ada Lal (Ptiszu) Tort snickers - karmel i orzeszki ziemne - Ada Lal (Ptiszu)

Ada Lal (Ptiszu) o sobie

Nazywam się Ada Lal i jestem cukierniczą edukatorką. Uczę Polki jak robić wyjątkowe desery.

Jestem twórczynią bloga cukierniczego ptiszu.com i słodkich ebooków i współautorką aplikacji cukierniczej.

Ada Lal - Ptiszu

Kod rabatowy do Ptiszu!

Mamy dla Ciebie rabat na zakup ebooka eklerowego i tortowego Ptiszu.
Z kuponem rabatowym “cakeit10” otrzymasz 10%.

Kupon jest ważny tylko do 08.10.2023 (do północy).

Tort snickers – karmel i orzeszki ziemne – Ada Lal (Ptiszu)

Mam nadzieję, że wypróbujesz ten przepis, bo warto!

Dobrego dnia
Magda i Aneta

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *