Do tej pory na blogu nie pojawił się żaden przepis na tradycyjny tort biszkoptowy, choć często o to pytacie. Nie czujemy się dobrze w komponowaniu takich tortów, dużo chętniej korzystamy z gotowych przepisów. Dlatego przekazałyśmy pałeczkę ekspertce – Adzie Lal, znanej jako Ptiszu.
Ada Lal (Ptiszu)
Ada to cukierniczka i edukatorka, którą możesz znać z Instagrama, gdzie dzieli się przydatnymi poradami i pomaga zrozumieć cukiernictwo na poziomie PRO.
Być może pamiętasz, że już pisałyśmy o Adzie we wpisie na temat najlepszych ebooków cukierniczych. Ada wydała dwa ebooki – o eklerach i o tortach. Oba fenomenalne!
Poniższy przepis na tort brzmiał tak dobrze, że w pierwszej wolnej chwili go przetestowałyśmy i… musisz tego spróbować!
Kod rabatowy!
Mamy dla Ciebie rabat na zakup ebooka eklerowego i tortowego Ptiszu.
Z kuponem rabatowym “cakeit10” otrzymasz 10%.Kupon jest ważny tylko do 08.10.2023 (do północy).
Ada Lal (Ptiszu) o torcie Snickers
Orzechy ziemne – składnik, który mam wrażenie, jest bardzo rzadko używany w cukiernictwie, natomiast często spotykany w popularnych słodyczach ze sklepu. Dlatego, tym razem, inspirując się batonem Snickers przygotowałam dla Was tort, który przypadnie do gustu fanom tych orzeszków i batoników.
Tort składa się z lekkiego biszkoptu z wykorzystaniem orzechów ziemnych, kremu na bazie mascarpone i orzechów ziemnych, karmelu i ubijanego kremu o smaku solonego karmelu.
Tort możesz klasycznie złożyć w rancie lub zastosować moją technikę składania. Z poniższych proporcji możesz upiec tort dokładnie taki jak mój o średnicy 15 cm z 4 blatami biszkoptowymi bądź trochę większy o średnicy 18 cm z 3 trzema blatami. Drugi opcja jest konstrukcyjnie stabilniejsza i wygodniejsza w krojeniu.
Jak zrobić tort snickers – karmel i orzeszki ziemne – Ada Lal (Ptiszu)
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- rant cukierniczy
- termometr cukierniczy
- nóż do krojenia biszkoptu
- waga kuchenna (np. taka)
- waga jubilerska
- garnek
- rękaw cukierniczy
- okrągła tylka o średnicy 16 mm
- mikser, blender
- blacha z piekarnika
- papier do pieczenia
- trzepaczka, szpatułka
- podkład pod tort
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Tort snickers – karmel i orzeszki ziemne – opis wykonania krok po kroku
Harmonogram pracy
Pracę przy torcie podziel na dwa dni:
Dzień 1.
Biszkopt orzech ziemny, karmel, krem orzechowy, nasączenie, chantilly słony karmel.
Dzień 2.
Składanie i ozdabianie tortu.
Przepis na tort o średnicy 15 cm (4 blaty biszkoptowe) lub na średnicę 20 cm (3 blaty).
Biszkopt orzech ziemny – przepis
Składniki:
- 220 g jaj
- 142 g cukru pudru
- 70 g mąki migdałowej
- 70 g mąki z orzechów ziemnych
- 76 g masła
- 2,85 g proszku do pieczenia
- 90 g mąki tortowej
Wskazówka Ady: mąka z orzechów ziemnych to uprażone w piekarniku i zmielone orzechy. Zbyt długo mielone orzechy mogą puścić olej, który niekorzystnie wpłynie na wyrastanie biszkoptu podczas pieczenia. Orzechy najlepiej zmielić z mąką, wtedy jest mniejsze ryzyko wytrącenia się tłuszczu.
Przygotowanie masy biszkoptowej
1. Nagrzej piekarnik. Przygotuj blaszkę i rant cukierniczy. Rant zabezpiecz papierem do pieczenia od spodu.
2. Masło podgrzej do 45°C i utrzymaj tę temperaturę do momentu dodania go do piany jajecznej.
3. Jajka umieść w czaszy miksera, dodaj cukier i zacznij ubijać na wysokich obrotach (u mnie 5 z 6). Czas ubijania to około 13–15 minut. Gotowa piana jest bardzo napowietrzona, kiedy uniesiesz rózgę, to tworzą się widoczne ślady z piany.
Wskazówka Ady: Jeśli Twój mikser ma dużą moc, to ustaw średnie obroty, aby piana nie była mocno napowietrzona.
4. Szklankę wypełnij do połowy pianą z jajek i cukru. Następnie wymieszaj z ciepłym masłem i odstaw. Do pozostałej piany dodaj w czterech turach wymieszane ze sobą mąki i proszek do pieczenia.
5. Całość mieszaj szpatułą delikatnie, ale dokładnie.
Kiedy masz pewność, że mąka połączyła się z pianą, dodaj mieszankę maślano-jajeczną do całości. Wymieszaj do połączenia.
Pieczenie biszkoptu
1. Masę biszkoptową przełóż do wcześniej przygotowanego rantu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C (termoobieg) i piecz przez około 45 minut. Chwilę przed końcem pieczenia wbij wykałaczkę w środek biszkoptu i wyjmij. Jeśli jest czysta – biszkopt jest upieczony, jeśli nie – wydłuż pieczenie o 5 minut.
Wskazówka Ady: kiedy wkładasz do piekarnika rant z ciastem, temperatura spadnie, po czym znowu zacznie rosnąć. Dlatego najlepiej nagrzać piekarnik do ok. 190°C, a po włożeniu ciasta zmniejszyć temperaturę do 160°C.
Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika, ostrożnie zdejmij papier i odstaw biszkopt w rancie na kratkę do wystudzenia.
Kiedy biszkopt jest zimny, wyjmij go z rantu. Wbij nóż pomiędzy rant a ciasto i oddziel je. Zafoliuj lub umieść w szczelnie zamkniętym pojemniku i odłóż w suche miejsce.
Przechowuj – 2 dni w temperaturze pokojowej, 5 dni w lodówce.
Krem orzechowy – przepis
Składniki:
- 42 g mleka
- 42 g cukru
- 7 g żelatyny 220 Bloom
- 20 g wody
- 100 g mascarpone
- 400 g śmietanki 36%
- 150 g masła orzechowego (z orzechów ziemnych)
1. Żelatynę i zimną wodę umieść w miseczce, wymieszaj i odstaw do lodówki na 15 minut.
2. Mleko z cukrem zagotuj. Zdejmij z kuchenki i dodaj napęczniałą żelatynę. Wymieszaj do rozpuszczenia.
3. Dorzuć mascarpone z masłem orzechowym i zblenduj. Pamiętaj, żeby blendować dokładnie, masa powinna być jednolita. Dolej zimną śmietankę i zblenduj ponownie.
4. Odstaw do lodówki na noc.
5. Przed użyciem ubij do miękkich wierzchołków. Krem ubity na sztywno będzie trudniejszy do szprycowania.
Karmel – przepis
Składniki:
- 107 g cukru
- 35 g mleka
- 11 g skrobi kukurydzianej
- 107 g śmietanki 36%
- 107 g glukozy w syropie
- 1,5 g soli
- 1,1 g żelatyny 220 Bloom
- 5,5 g wody
- 71 g masła
1. Żelatynę i zimną wodę umieść w miseczce, wymieszaj i odstaw do lodówki na 15 minut.
2. Z cukru przygotuj karmel. Nagrzej garnek, następnie partiami wsypuj cukier. Dodawaj kolejną partię, kiedy poprzednia zacznie się topić. Potrząsaj garnkiem, aby zamieszać cukier. Możesz używać do mieszania także drewnianej szpatułki.
3. Mleko wymieszaj ze skrobią i solą, dolej śmietankę i syrop glukozowy.
4. Całość podgrzewaj na małej mocy, aż do momentu zagotowania się mieszanki – będzie przypominała gęsty budyń.
5. Cukier się skarmelizował. Mieszanka ze skrobią i śmietanka jest gorąca. Możesz zacząć dodawać po łyżce mieszankę mleczną do karmelu.
6. Mieszaj rózgą bardzo intensywnie do momentu połączenia składników. Dodaj resztę mieszanki mlecznej i zdejmij karmel z kuchenki. Dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do rozpuszczenia.
7. Kiedy temperatura karmelu spadnie do 45°C, dodaj masło. Całość zblenduj do uzyskania jednolitej emulsji. Przełóż do rękawa cukierniczego i odłóż do lodówki.
Chantilly słony karmel
Składniki:
- 125 g śmietanki 36%
- 1,5 g soli
- 140 g cukru
- 15 g masła
- 2 g żelatyny 220 Bloom
- 10 g wody
1. Żelatynę i zimną wodę umieść w miseczce, wymieszaj i odstaw do lodówki na 15 minut.
2. Śmietankę z solą zagotuj.
3. Z cukru przygotuj karmel. Do karmelu powoli wlej gorącą śmietankę. Mieszaj dynamicznie rózgą.
4. Zdejmij z kuchenki i dodaj napęczniałą żelatynę. Wymieszaj do rozpuszczenia. Dodaj masło i blenduj przez 2-3 minuty, aż wytworzy się jednorodna emulsja.
5. Zabezpiecz folią i odstaw do lodówki na noc.
6. Przed użyciem ubij na sztywno.
Nasączenie do biszkoptu
Składniki:
- 150 g wody
- 60 g cukru
- 30 g soku z cytryny
1. Wodę zagotuj z cukrem. Skończ gotowanie w momencie, w którym cukier całkowicie się rozpuści. Dodaj sok z cytryny i zagotuj ponownie. Przechowuj w lodówce.
Składanie tortu
Do składania potrzebujesz dodatkowo:
- 45 g uprażonych, posiekanych orzechów ziemnych
1. Przygotuj rant i podkład cukierniczy.
2. Biszkopt przekrój na 4 lub 3 równe blaty.
3. Pierwszy blat umieść w rancie, nasącz go i wyszprycuj krem orzechowy i karmel. Dorzuć 15 gramów uprażonych i posiekanych orzechów ziemnych. Odstaw do lodówki na 20 minut. Powtórz czynność z pozostałymi blatami.
Jeśli nie korzystasz z takiej samej techniki szprycowania kremu jak ja, tylko nakładasz go jak do klasycznego tortu (składasz tort w rancie), nie czekaj, aż poprzednia warstwa się schłodzi. Spokojnie możesz złożyć tort za jednym razem.
4. Na górny blat wyszprycuj karmel w kształt ślimaka. Odstaw do lodówki na 6 godzin.
5. Udekoruj tort ubijanym kremem słony karmel.
Tort przechowuj zabezpieczony w pojemniku lub pudełku w lodówce do 4 dni.
Ada Lal (Ptiszu) o sobie
Nazywam się Ada Lal i jestem cukierniczą edukatorką. Uczę Polki jak robić wyjątkowe desery.
Jestem twórczynią bloga cukierniczego ptiszu.com i słodkich ebooków i współautorką aplikacji cukierniczej.
Kod rabatowy do Ptiszu!
Mamy dla Ciebie rabat na zakup ebooka eklerowego i tortowego Ptiszu.
Z kuponem rabatowym “cakeit10” otrzymasz 10%.Kupon jest ważny tylko do 08.10.2023 (do północy).
Tort snickers – karmel i orzeszki ziemne – Ada Lal (Ptiszu)
Mam nadzieję, że wypróbujesz ten przepis, bo warto!
Dobrego dnia
Magda i Aneta
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!