Obłędne monoporcje tiramisu – kawa/karmel/porzeczka

Uważam, że dobrze przyrządzone tiramisu, to jeden z najlepszych deserów na świecie. Dobrze przyrządzone tzn. takie, w którym smak kawy jest wyraźny, biszkopty nie są przesączone (ich struktura powinna być wyczuwalna), a dodatek alkoholu nie dominuje.

Zainspirowałam się tym doskonałym deserem, tworząc monoporcje tiramisu, w których zamknęłam:

  • delikatne biszkopty nasączone kawą
  • kremowy, kawowy krem namelaka
  • krem karmelowy na bazie mascarpone
  • odrobinę kwaśnej, porzeczkowej konfitury
  • trochę kakao

Obłędne monoporcje tiramisu - kawa/karmel/porzeczka

Deser jest kremowy i rozpływa się w ustach, a jednocześnie łatwo wyczuć każdy z elementów. Niewielka ilość porzeczkowej konfitury jest niczym kropka nad “i”. Sprawia, że smak monoporcji jest wyważony, nie za słodki. 😉

Trudno powstrzymać się przed zjedzeniem kolejnego deserku, więc polecam Ci przygotowanie od razu podwójnej porcji. Jestem pewna, że znikną zanim się obejrzysz.

Obłędne monoporcje tiramisu - kawa/karmel/porzeczka

Jak zrobić monoporcje tiramisu kawa/karmel/porzeczka?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

monoporcje tiramisu - Narzędzia do przygotowania deseru, mata silikonowa, forma na monoporcje, waga kuchenna, waga jubilerska, łopatka silikonowa, podkłady pod monoporcje, wykrawacz okrągły, pędzel silikonowy

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w:

Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Monoporcje tiramisu – kawa/karmel/porzeczka –  opis wykonania krok po kroku

Z poniższego przepisu wykonasz 8 monoporcji.

Biszkopty ladyfingers – przepis

Składniki:

  • 2 duże jajka
  • 50 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • cukier puder do oprószenia

1. Białka ubij do powstania gęstej piany.

ubijanie piany z białek

2. Partiami dodawaj cukier, łyżka po łyżce, i ubijaj do rozpuszczenia cukru.

dodawanie cukru do ubitych białek

3. Rozetrzyj odrobinę masy jajecznej między palcami żeby sprawdzić czy cały cukier się rozpuścił. Jeśli nie czujesz kryształków to znaczy, że możesz zakończyć ubijanie. ubijanie bezy

4. Dodaj żółtka i ubijaj do połączenia składników.

przygotowanie biszkoptu

5. Wsyp suche składniki do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.

przygotowanie biszkoptu idealnego

6. Masę rozsmaruj na macie silikonowej lub papierze do pieczenia na grubość 1-1,5cm.

Na zdjęciu biszkopt z większej porcji.
Gdy przygotowujesz ciasto z 2 jajek (według przepisu) to zajmie ono około 2/3 blaszki.

biszkopt jocone, pieczenie, mata silikonowa, blaszka

7. Biszkopt obsyp cukrem pudrem i odstaw na 5 minut.

biszkopt jocone, pieczenie, mata silikonowa, blaszka, sitko, cukier puder 8. Piecz w temperaturze 180ºC przez 15-20 minut. Wbij patyczek w środek biszkoptu i wyjmij. Jeśli nie ma na nim śladów surowego ciasta, to możesz zakończyć pieczenie. Wystudź ciasto.

Przy pomocy wykrawacza wytnij okrągłe biszkopciki.

biszkopt jocone, wykrawanie, okrągły wykrawacz, blaszka, mata silikonowa Konfitura porzeczkowa – przepis

Zamiast konfitury możesz użyć kilku łyżeczek dżemu porzeczkowego.

Konfitury wyjdzie więcej niż potrzeba, ale przygotowanie jeszcze mniejszej ilości byłoby trudne.

Składniki:

  • 150 g porzeczek czarnych lub czerwonych (mogą być mrożone)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 10 g cukru
  • 1 g pektyny NH

1. Porzeczki podgrzej z sokiem z cytryny, aż owoce zaczną się rozpadać.

przygotowanie konfigury porzeczkowej, podgrzewanie porzeczek

2. Owoce przetrzyj przez sitko.przecieranie porzeczek przez sitko 3. Pektynę dokładnie wymieszaj z cukrem. Przetarte owoce podgrzewaj na średnim ogniu wsypując stopniowo cukier z pektyną i cały czas mieszając.mieszanie pektyny NH z cukrem 4. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 5 minut, aż konfitura wyraźnie zgęstnieje. Zdejmij z ognia i wystudź.gotowa konfitura porzeczkowa

Krem karmel/mascarpone – przepis

Składniki:

  • 50g śmietanki 30%
  • 50 g czekolady karmelowej (użyłam Callebaut Gold)
  • 50 g mascarpone

1. Śmietankę umieść w garnuszku i podgrzewaj prawie do wrzenia.

przygotowanie kremu karmelowego

2. Do śmietanki dodaj karmelową czekoladę. Odstaw na 2 minuty i zblenduj.

Tak powstałe ganache wystudź i schłodź w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez noc). W tym czasie czekolada skrystalizuje się i zagęści krem.przygotowanie musu karmelowego3. Schłodzone ganache i mascarpone przełóż do misy miksera.przygotowanie kremy karmelowego, miksowanie ganache karmelowego z mascarpone 4. Ubij przez chwilę, aż krem stanie się gęsty. Nie ubijaj zbyt długo, żeby nie zwarzyć kremu.przygotowanie kremy karmelowego, miksowanie ganache karmelowego z mascarpone

Kawowy krem namelaka – przepis

Smak kremu zależy w dużej mierze od kawy jakiej użyjesz. Najlepszy krem otrzymasz używając dobrej jakości ziaren kawy. Użyłam kawy Doppio Crema & Aroma z polskiej palarni kawy Blue Orca. Bardzo Ci ją polecam, ponieważ ma delikatny, mało kwaśny smak. Wszystkie kawy pochodzące z tej palarni zawierają wysokiej jakości ziarna, które wypalane są maksymalnie 72 godziny przed wysyłką. Wspomnę jeszcze, że ceny kaw są tam naprawdę atrakcyjne. 🙂

Składniki:

  • 95 ml mleka
  • 15 g ziaren kawy (lub 7g kawy rozpuszczalnej)
  • 4,5 g żelatyny 180 bloom (+10 g wody)
  • 165 g białej czekolady, posiekanej
  • 190 ml śmietanki

1. Ziarna kawy potłucz dzięki czemu szybciej zaromatyzują mleko.

przygotowanie kremu kawowego namelaka, kawa, mleko, garnek

2. Do mleka wsyp kawę i powoli podgrzej mleko prawie do wrzenia. Potem zdejmij garnek z palnika i odstaw na 15 minut.

przygotowanie kremu kawowego namelaka, kawa, mleko, garnek

3. Odcedź ziarna kawy. przygotowanie kremu kawowego namelaka, przecedzanie kawy, sitko

4. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw na kilka minut do napęcznienia.

żelatyna

5. Kawowe mleko jeszcze raz podgrzej i dodaj do niego napęczniałą żelatynę. Wymieszaj dokładnie lub zblenduj.

łączenie kawowego mleka z żelatyną

6. Dodaj czekoladę i odstaw na chwilę. Następnie zblenduj do otrzymania jednolitej masy. Gdyby czekolada nie chciała się do końca rozpuścić to postaw garnek na minimalnym gazie i podgrzewaj przez chwilę ciągle mieszając.

łączenie kawowego mleka z czekoladą

7. Do masy czekoladowej dodaj śmietanę. Zblenduj do połączenia.

łączenie kawowego mleka z czekoladą, blender

Monoporcje tiramisu – składanie deseru

Składniki:

  • filiżanka kawy do nasączenia
  • kakao do oprószenia
  • wcześniej przygotowane kremy, biszkopciki i konfitura

1. 8 biszkopcików nasącz delikatnie kawą. Ciasto łatwo chłonie płyn, więc uważaj żeby go nie przesączyć.

nasączanie biszkoptów kawą, pędzelek silikonowy 2. Na biszkopciki wyszprycuj krem karmelowy i wyrównaj wierzch szpatułką lub nożem.szprycowanie kremu na biszkopty 3. Kolejne 8 biszkopcików posmaruj odrobiną konfitury porzeczkowej.smarowanie biszkoptów konfiturą porzeczkową 4. Na biszkopcie z kremem ułóż biszkopciki, stroną posmarowaną konfiturą do dołu. Lekko dociśnij. Szpatułką lub nożem zbierz krem i wyrównaj brzegi ciasteczek.składanie deserków tiramisu 5. Wierzch biszkoptów nasącz kawą.nasączenie biszkoptów kawą 6. Obsyp kakao.
Umieść w zamrażarce na 30 minut. obsypywanie deserów kakao

7. Formę silikonową umieść na desce lub twardej podkładce, ułatwi to przenoszenie. Krem kawowy wlej do formy, wypełniając ją do połowy. Włóż do lodówki na 15 minut, żeby krem nieco zgęstniał.

wypełnianie formy kremem namelaka kawowa 8. Z zamrażarki wyjmij biszkopty przełożone kremem karmelowym. Delikatnie strzepnij z nich resztki kakao. Wkładaj do formy delikatnie dociskając, żeby krem kawowy wypłynął z boków, a biszkopt był na równo z brzegiem formy.składanie monoporcji tiramisu kawa-karmel-porzeczka 9. Zbierz krem, który wypłynął. Tak złożone desery umieść w zamarażarce na kilka godzin, aż zamarzną.składanie monoporcji tiramisu kawa-karmel-porzeczka 10. Zamrożone desery wyjmij z formy, łapiąc za brzeg i wypychając od dołu. wyjmowanie deserów z formy 11. Desery umieść na podkładkach lub talerzykach i włóż do lodówki na minimum 2-3 godziny, aby monoporcje mogły się odmrozić.odmrażanie deserów

Dekoracje deseru

Namelaka kawowa ma ładny kolor i błyszczącą powierzchnię, więc sama w sobie jest bardzo elegancka. Zdecydowałam, że nie będę pokrywać deseru polewą lustrzaną ani zamszem, ale jeśli chcesz, to możesz ich użyć.

Postawiłam na minimalizm i do dekoracji użyłam tylko ziaren kawy.
Dobrze będą wyglądać również wszelkiego rodzaju dekoracje czekoladowe, np. mini tabliczki (tutorial znajdziesz tutaj) lub złote dekoracje (np. czekoladowe kulki Słodki Bufet).

Obłędne monoporcje tiramisu - kawa/karmel/porzeczka Obłędne monoporcje tiramisu - kawa/karmel/porzeczka

Obłędne monoporcje tiramisu - kawa/karmel/porzeczka Obłędne monoporcje tiramisu - kawa/karmel/porzeczka

Obłędne monoporcje tiramisu – kawa/karmel/porzeczka

Wiedziałam, że dorośli pokochają ten deser, ale obawiałam się, że nie przypadnie do gustu dzieciom (kawa to nie jest ich ulubiony napój ;)). Bardzo się myliłam. Dzieci były zachwycone i prosiły o więcej!
Z pewnością ten deser jeszcze nie raz zagości na moim stole. A Ty, co o nim myślisz?

Dobrego dnia
Aneta

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *