Lukrowane ciasteczka maślane z jadalnymi kwiatami

Chyba polubiłam się z lukrem skoro niecały miesiąc po przygotowaniu bożonarodzeniowych pierniczków znowu lukruję. Co więcej, sprawia mi to ogromną przyjemność! Przekonałam się na własnej skórze, że aby dojść do wprawy to trzeba dużo trenować. A raz w roku, tuż przed świętami to stanowczo za mało.  Dlatego ćwiczę już teraz i dzielę się z Wami efektami mojej praktyki.

lukrowane ciasteczka maślane z jadalnymi kwiatami

Tym razem postawiłam na piękny minimalizm. Kruche maślane serduszka udekorowałam białym lukrem królewskim oraz jadalnymi kwiatami. W tym roku takimi słodkościami obdaruję moich rodziców i teściów z okazji Dnia Babci i Dziadka. Takie ciasteczka są bardzo uniwersalne, ponieważ sprawdzą się również podczas innych uroczystości – będą słodką niespodzianką dla Twojej Walentynki, umilą Dzień Kobiet czy zaskoczą rodziców w dniu ich święta.

lukrowane ciasteczka maślane z jadalnymi kwiatami

Jak przygotować lukrowane ciasteczka maślane z jadalnymi kwiatami?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

lukrowane ciatseczka z jadalnymi kwiatami - mata perforowana, wałek do ciasta, wykrawacz w kształcie serca, szpikulec do lukru, lukier królewski w proszku, kwiaty jadalne, wałek do ciasta

Kod rabatowy!

Kupon “cakeitpl” działa w:

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Jak przygotować idealne ciasteczka maślane?

Równo rozwałkuj ciasto

Zawsze mam problemy z określaniem grubości ciasta i równomiernym wałkowaniem (na środku ciasto jest grubsze, a po bokach cieńsze), dlatego postanowiłam ułatwić sobie pracę i od pewnego czasu używam listw dystansowych o takiej grubości jakiej chcę żeby było ciasto. Pomiędzy dwoma listwami układam ciasto i wałkuję tak aby wałek opierał się na listwach.  Dzięki temu ciasto ma taką samą grubość w każdym miejscu. Takie listwy do wałkowania kupisz w Miniowelove, są dostępne w trzech grubościach.

Mata perforowana vs. zwykła mata lub papier do pieczenia

Moim najnowszym odkryciem jest perforowana mata do pieczenia. Jestem zachwycona jej możliwościami. Perforowanie pomaga równomiernie rozprowadzać ciepło i przyspiesza odparowanie wilgoci. Dzięki temu produkty pieczone na takiej macie są kruche i mają ładny kształt. Taka mata nadaje się nie tylko do ciasta kruchego, ale również do pierniczków czy ciasta parzonego m.in. ptysi i eklerów.

Zresztą zerknijcie na zdjęcie, różnica jest ogromna. Na ciasteczkach pieczonych na zwykłej macie powstały od spodu dziurki, co powoduje, że wierzchnia strona również jest trochę nierówna. Natomiast ciasteczka pieczone na perforowanej macie mają perfekcyjny kształt, a ich powierzchnia jest idealnie równa.

spód ciastka pieczonego na zwykłej macie silikonowej oraz ciastka piecoznego na macie perforowanejMoje idealne ciasteczka maślane. :heart::heart:❤️

ciasteczka maslane w kształcie serc

Lukrowane ciasteczka maślane z jadalnymi kwiatami – opis wykonania krok po kroku

Z poniższego przepisu wykonasz ok 35 ciasteczek (serduszek o wysokości 7 cm).

Maślane ciasteczka – przepis

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 400 g mąki pszennej

lukrowane ciasteczka maślane - potrzebne składniki: masło, jajko, żółtka jaj, cukier puder, mąka pszenna

1. W misie miksera utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę. przygotowanie ciastek maślanych, ucierania masła z cukrem w mikserze

2. Dodaj żółtka i całe jajko, następnie wymieszaj (na tym etapie masa może wyglądać na zwarzoną, ale to nic nie szkodzi).  przygotowanie ciastek maślanych, ucierania masła z cukrem w mikserze

3. Dodaj przesianą mąkę i wymieszaj.  przygotowanie ciastek maślanych, ucierania masła z cukrem w mikserze

4. Uformuj z ciasta kulę i zawiń w folię spożywczą lub włóż do zamykanego pojemnika. Następnie schłodź w lodówce przez 12 godzin.  ciasto na ciasteczka maślane5. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 4 – 5 mm.

 

6. Za pomocą wykrawacza w kształcie serca wytnij ciasteczka i ułóż je na blaszce wyłożonej silikonową matą lub papierem do pieczenia, najlepiej jednak sprawdzi się mata perforowana. Jeżeli chcesz aby ciasteczka były idealnie równe to blaszka, na której je upieczesz też taka powinna być. ciasteczka maślane w kształcie serc pieczone na silikonowej macie perforowanej

7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 12 minut. Ciasteczka powinny się lekko zarumienić na brzegach. Następnie wyjmij i wystudź na kratce.  ciasteczka maślane w kształcie serc - studzenie na kratce

Lukier królewski w proszku

Tym razem pokusiłam się o skorzystanie z gotowego lukru królewskiego w proszku firmy Saracino. Wystarczy go wymieszać z wodą. Nie do końca przekonują mnie takie gotowce, ale przyznam, że całkiem dobrze mi się z nim pracowało. Na opakowaniu znajdziesz opis przygotowania takiego lukru oraz proporcje – na 500 g lukru przypada 70 g wody. Jednak z takich proporcji wyszedł mi lukier o bardzo sztywnej konsystencji. Dlatego stopniowo dolewałam niewielką ilość wody i mieszałam, aż osiągnęłam konsystencję płynną. Na polukrowanie wszystkich moich ciasteczek potrzebowałam lukru z połowy opakowania (250 g).

Jeżeli chcesz przygotować lukier królewski samodzielnie, to zajrzyj do wpisu o lukrowanych puzzlach z piernika.

Jak przygotować lukier królewski w proszku i udekorować nim ciasteczka?

Składniki:

dekorowanie ciastek maślanych - lukier królewski w proszku Royal Icing Saracino, kwiaty jadalne

1. W misie miksera umieść przesiany lukier królewski w proszku i wodę według proporcji podanych na opakowaniu. Mieszaj płaską końcówką na średnich obrotach przez 10 minut. Do udekorowania ciasteczek potrzebujesz lukru o płynnej konsystencji – jeżeli narysujesz szpatułką na lukrze linię powinna ona zniknąć po 7 sekundach. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodaj niewielką ilość wody i wymieszaj. Powtórz czynność jeżeli jest taka potrzeba.  przygotowanie lukru królewskiego

2. Gotowy lukier przełóż do jednorazowego worka cukierniczego, jego tył zepnij gumką recepturką – dzięki temu lukier nie będzie wypływał. Następnie odetnij końcówkę, aby powstał niewielki otwór.

lukrowane ciasteczka maślane, rękaw cukierniczy z lukrem królewskim, szpikulec do lukru, jadalne kwiaty

3. Lukrem narysuj obwódkę wokół ciastka.  lukrowane ciasteczka maślane, rękaw cukierniczy z lukrem królewskim, szpikulec do lukru, jadalne kwiaty

4. Następnie tym samym lukrem wypełnij środek. Nie przejmuj się jeżeli powstaną niewielkie dziurki.  lukrowane ciasteczka maślane, rękaw cukierniczy z lukrem królewskim, szpikulec do lukru, jadalne kwiaty

5. Za pomocą szpikulca lub wykałaczki wyrównaj powierzchnię lukru i uzupełnij ubytki. Wykonuj koliste ruchy po powierzchni lukru, nie dotykaj ciastka. lukrowane ciasteczka maślane, rękaw cukierniczy z lukrem królewskim, szpikulec do lukru, jadalne kwiaty

6. Od razu po pokryciu ciastka lukrem, posyp jego powierzchnię jadalnymi kwiatami (wykorzystałam kwiaty wrzosu, granatu oraz mieszankę chabru, róży i nagietka). Tak udekorowane ciasteczka maślane odstaw na bok, do czasu aż lukier całkowicie zastygnie (u mnie trwało to ponad 2 godziny, w zależności od tego jak gruba jest warstwa lukru czas ten może się wydłużyć lub skrócić).  lukrowane ciasteczka maślane, rękaw cukierniczy z lukrem królewskim, szpikulec do lukru, jadalne kwiaty

Aby powierzchnia lukru była gładka, trzeba z nim dość sprawnie pracować. Lukier szybko zastyga i wtedy ciężko rozprowadzić go równomiernie po ciastku. Ciasteczka przygotuj pojedynczo tzn. gdy skończysz dekorować jedno ciasteczko możesz dopiero zająć się kolejnym.

lukrowane ciasteczka maślane z jadalnymi kwiatamilukrwane ciasteczka maślane z jadalnymi kwiatamilukrwane ciasteczka maślane z jadalnymi kwiatamilukrwane ciasteczka maślane z jadalnymi kwiatami

Lukrowane ciasteczka maślane z jadalnymi kwiatami

Powiem krótko, takie kruche serduszko wyraża więcej niż 1000 słów.

Wszystkiego słodkiego
Magda

Przepis na ciasteczka maślane pochodzi z książki “Moje 4 pory roku” Igi Sarzyńskiej. Bardzo polecam Wam tą książkę!

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

2 Replies to “Lukrowane ciasteczka maślane z jadalnymi kwiatami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *