Chyba polubiłam się z lukrem skoro niecały miesiąc po przygotowaniu bożonarodzeniowych pierniczków znowu lukruję. Co więcej, sprawia mi to ogromną przyjemność! Przekonałam się na własnej skórze, że aby dojść do wprawy to trzeba dużo trenować. A raz w roku, tuż przed świętami to stanowczo za mało. Dlatego ćwiczę już teraz i dzielę się z Wami efektami mojej praktyki.
Tym razem postawiłam na piękny minimalizm. Kruche maślane serduszka udekorowałam białym lukrem królewskim oraz jadalnymi kwiatami. W tym roku takimi słodkościami obdaruję moich rodziców i teściów z okazji Dnia Babci i Dziadka. Takie ciasteczka są bardzo uniwersalne, ponieważ sprawdzą się również podczas innych uroczystości – będą słodką niespodzianką dla Twojej Walentynki, umilą Dzień Kobiet czy zaskoczą rodziców w dniu ich święta.
Jak przygotować lukrowane ciasteczka maślane z jadalnymi kwiatami?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- wykrawacz w kształcie serca (korzystałam z takiego zestawu wykrawaczy)
- silikonowa mata perforowana, opcjonalnie możesz użyć zwykłej maty silikonowej lub papieru do pieczenia
- listwy do wałkowania (nie są konieczne, ale dzięki nim ciasteczka wychodzą idealnie równe; użyłam listw o grubości 5 mm)
- jednorazowy rękaw cukierniczy
- wykrawacz w kształcie serca (korzystałam z takiego zestawu wykrawaczy)
- szpikulec do lukru lub wykałaczka
- wałek do ciasta
- lukier królewski w proszku (ja z takiego korzystałam, ale możesz też przygotować samodzielnie – przepis znajdziesz we wpisie o piernikowych puzzlach)
- kwiaty jadalne (wykorzystałam kwiaty wrzosu, granatu oraz mieszankę chabrów, róży i nagietka)
- mikser z płaską końcówką
- waga kuchenna
- sitko
- blacha do pieczenia (piekłam na takiej blaszce od Dorosiowe Ranty)
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Jak przygotować idealne ciasteczka maślane?
Równo rozwałkuj ciasto
Zawsze mam problemy z określaniem grubości ciasta i równomiernym wałkowaniem (na środku ciasto jest grubsze, a po bokach cieńsze), dlatego postanowiłam ułatwić sobie pracę i od pewnego czasu używam listw dystansowych o takiej grubości jakiej chcę żeby było ciasto. Pomiędzy dwoma listwami układam ciasto i wałkuję tak aby wałek opierał się na listwach. Dzięki temu ciasto ma taką samą grubość w każdym miejscu. Takie listwy do wałkowania kupisz w Miniowelove, są dostępne w trzech grubościach.
Mata perforowana vs. zwykła mata lub papier do pieczenia
Moim najnowszym odkryciem jest perforowana mata do pieczenia. Jestem zachwycona jej możliwościami. Perforowanie pomaga równomiernie rozprowadzać ciepło i przyspiesza odparowanie wilgoci. Dzięki temu produkty pieczone na takiej macie są kruche i mają ładny kształt. Taka mata nadaje się nie tylko do ciasta kruchego, ale również do pierniczków czy ciasta parzonego m.in. ptysi i eklerów.
Zresztą zerknijcie na zdjęcie, różnica jest ogromna. Na ciasteczkach pieczonych na zwykłej macie powstały od spodu dziurki, co powoduje, że wierzchnia strona również jest trochę nierówna. Natomiast ciasteczka pieczone na perforowanej macie mają perfekcyjny kształt, a ich powierzchnia jest idealnie równa.
Moje idealne ciasteczka maślane.
Lukrowane ciasteczka maślane z jadalnymi kwiatami – opis wykonania krok po kroku
Z poniższego przepisu wykonasz ok 35 ciasteczek (serduszek o wysokości 7 cm).
Maślane ciasteczka – przepis
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 125 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 400 g mąki pszennej
1. W misie miksera utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę.
2. Dodaj żółtka i całe jajko, następnie wymieszaj (na tym etapie masa może wyglądać na zwarzoną, ale to nic nie szkodzi).
3. Dodaj przesianą mąkę i wymieszaj.
4. Uformuj z ciasta kulę i zawiń w folię spożywczą lub włóż do zamykanego pojemnika. Następnie schłodź w lodówce przez 12 godzin. 5. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 4 – 5 mm.
6. Za pomocą wykrawacza w kształcie serca wytnij ciasteczka i ułóż je na blaszce wyłożonej silikonową matą lub papierem do pieczenia, najlepiej jednak sprawdzi się mata perforowana. Jeżeli chcesz aby ciasteczka były idealnie równe to blaszka, na której je upieczesz też taka powinna być.
7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 12 minut. Ciasteczka powinny się lekko zarumienić na brzegach. Następnie wyjmij i wystudź na kratce.
Lukier królewski w proszku
Tym razem pokusiłam się o skorzystanie z gotowego lukru królewskiego w proszku firmy Saracino. Wystarczy go wymieszać z wodą. Nie do końca przekonują mnie takie gotowce, ale przyznam, że całkiem dobrze mi się z nim pracowało. Na opakowaniu znajdziesz opis przygotowania takiego lukru oraz proporcje – na 500 g lukru przypada 70 g wody. Jednak z takich proporcji wyszedł mi lukier o bardzo sztywnej konsystencji. Dlatego stopniowo dolewałam niewielką ilość wody i mieszałam, aż osiągnęłam konsystencję płynną. Na polukrowanie wszystkich moich ciasteczek potrzebowałam lukru z połowy opakowania (250 g).
Jeżeli chcesz przygotować lukier królewski samodzielnie, to zajrzyj do wpisu o lukrowanych puzzlach z piernika.
Jak przygotować lukier królewski w proszku i udekorować nim ciasteczka?
Składniki:
- 250 g lukru królewskiego w proszku Saracino
- 35 g – 50 g wody
- jadalne kwiaty do dekoracji
1. W misie miksera umieść przesiany lukier królewski w proszku i wodę według proporcji podanych na opakowaniu. Mieszaj płaską końcówką na średnich obrotach przez 10 minut. Do udekorowania ciasteczek potrzebujesz lukru o płynnej konsystencji – jeżeli narysujesz szpatułką na lukrze linię powinna ona zniknąć po 7 sekundach. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodaj niewielką ilość wody i wymieszaj. Powtórz czynność jeżeli jest taka potrzeba.
2. Gotowy lukier przełóż do jednorazowego worka cukierniczego, jego tył zepnij gumką recepturką – dzięki temu lukier nie będzie wypływał. Następnie odetnij końcówkę, aby powstał niewielki otwór.
3. Lukrem narysuj obwódkę wokół ciastka.
4. Następnie tym samym lukrem wypełnij środek. Nie przejmuj się jeżeli powstaną niewielkie dziurki.
5. Za pomocą szpikulca lub wykałaczki wyrównaj powierzchnię lukru i uzupełnij ubytki. Wykonuj koliste ruchy po powierzchni lukru, nie dotykaj ciastka.
6. Od razu po pokryciu ciastka lukrem, posyp jego powierzchnię jadalnymi kwiatami (wykorzystałam kwiaty wrzosu, granatu oraz mieszankę chabru, róży i nagietka). Tak udekorowane ciasteczka maślane odstaw na bok, do czasu aż lukier całkowicie zastygnie (u mnie trwało to ponad 2 godziny, w zależności od tego jak gruba jest warstwa lukru czas ten może się wydłużyć lub skrócić).
Aby powierzchnia lukru była gładka, trzeba z nim dość sprawnie pracować. Lukier szybko zastyga i wtedy ciężko rozprowadzić go równomiernie po ciastku. Ciasteczka przygotuj pojedynczo tzn. gdy skończysz dekorować jedno ciasteczko możesz dopiero zająć się kolejnym.
Lukrowane ciasteczka maślane z jadalnymi kwiatami
Powiem krótko, takie kruche serduszko wyraża więcej niż 1000 słów.
Wszystkiego słodkiego
Magda
Przepis na ciasteczka maślane pochodzi z książki “Moje 4 pory roku” Igi Sarzyńskiej. Bardzo polecam Wam tą książkę!
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!
2 Replies to “Lukrowane ciasteczka maślane z jadalnymi kwiatami”