Nie jestem wielką fanką warzyw w słodkich wypiekach. W brownie z buraka wyczuwam ziemisty posmak, a ciasto marchewkowe to zupełnie nie mój klimat. Ale istnieje jedno ciasto, które urzekło mnie swoim smakiem mimo zawartości warzyw w kremie. Jest nim korzenna rolada dyniowa.
To mięciutkie ciasto kakaowe z dużą ilością przypraw korzennych, nasączone kawą, posmarowane powidłami śliwkowymi i cynamonowym kremem dyniowym. Smaki komponują się ze sobą fantastycznie i przekonają do siebie nawet antyfanów dyni (takich jak ja ;)).
Dla urozmaicenia dodałam akcent dekoratorski – wzór w dynie. Bo wiadomo, że na Cake It nie może być zwyczajnie. 😉 Dzięki temu rolada idealne wpisuje się w jesienny klimat, ale też świetnie sprawdzi się jako deser na Halloween.Robiłam już wcześniej deser z ciastem we wzory. Wtedy był to wzór wykonany przy użyciu szablonu, a tym razem dynie wykonałam ręcznie. Jeśli interesuje Cię metoda z szablonem to zajrzyj do wpisu.
Joconde cake ze wzorem z szablonu z najlepszym kremem czekoladowym i wiśniami
Masło czy olej – co lepsze do rolady?
Właściwości oleju doskonale sprawdzają się w ciastach typu rolada. Olej nadaje ciastu elastyczności i wilgotności, którą trudno osiągnąć stosując masło. Neutralny aromat oleju rzepakowego sprawia też, że intensywniej poczujesz smak dodanego kakao czy przypraw.
Więcej na temat korzyści płynących z zamiany masła na olej znajdziesz na stronie www.pokochajolejrzepakowy.eu.
Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych.
Wpis powstał we współpracy reklamowej z @rzepakowy.olej
Jak przygotować korzenną roladę dyniową ze wzorem? Opis wykonania krok po kroku.
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- forma do pieczenia (najlepiej z odpinanym rantem, moja ma wymiary 42×29 cm)
- wydrukowany lub narysowany na kartce wzór (dowolny, ja wybrałam dynie)
- pędzelek silikonowy
- butelka do nasączenia (można użyć łyżki lub pędzelka silikonowego)
- jednorazowe rękawy cukiernicze (lub wielorazowe z tylką nr 1)
- barwniki spożywcze żelowe lub w proszku (użyłam barwników w żelu – brąz, lemon yellow, christmas red i pistachio)
- silikonowa szpatułka (używam szpatułki z Ikei, wytrzymuje najdłużej ze wszystkich)
- blender
- mikser
- waga kuchenna (np. taka)
- czysty ręcznik kuchenny
- skrobka cukiernicza (lub inny płaski przedmiot)
- papier do pieczenia
- nożyczki, taśma klejąca
- sitko
- garnek, miseczki
- nóż, deska do krojenia
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Korzenna rolada dyniowa ze wzorem – przepis
Z poniższego przepisu wykonasz roladę na ok. 12 porcji.
Przygotowanie szablonu
Możesz użyć dowolnego wzoru. Mój miał nawiązywać do wnętrza rolady oraz do Halloween więc wybór był oczywisty. 🙂 Wzór znalazłam na stronie z kolorowankami dla dzieci, a następnie w programie graficznym odpowiednio rozmieściłam dynie. Jeśli chcesz skorzystać z tego samego wzoru to mój projekt możesz pobrać tutaj.
1. Wydrukuj (lub narysuj) wzór i dotnij do wielkości formy.
2. Rozmieść go odpowiednio. Żeby się nie przesuwał możesz przykleić go taśmą klejącą. Pamiętaj jednak żeby taśmę usunąć przed pieczeniem.
3. Na wzorze umieść papier do pieczenia i zapnij obręcz. To sprawi, że papier nie będzie się przemieszczał.
Przygotowanie masy ozdobnej – przepis
Przygotowanie wzoru na roladę zajmuje trochę czasu. Jest to dość precyzyjna praca, ale myślę, że dla takiego efektu warto poświęcić kilkanaście minut.
Masę możesz przygotować wcześniej i przechowywać przez kilka dni w lodówce. Pamiętaj jednak żeby przed przygotowaniem ozdób wyciągnąć ją z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej.
Składniki:
- 15 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1 białko ze średniego jaja, w temperaturze pokojowej
- 15 g cukru pudru
- 30 g mąki pszennej
- barwniki spożywcze
1. Wszystkie składniki umieść w misie i miksuj do połączenia. Masa może wyglądać na zwarzoną – nie przejmuj się tym.
2. Masę rozdziel do kilku misek (użyłam 3 bo tyle kolorów było mi potrzebne).
3. Dodaj barwniki i dokładnie wymieszaj.
4. Przełóż masy do rękawów cukierniczych. Płaskim przedmiotem, np. skrobką, dociśnij masę od góry aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
5. Packą zeskrob masę ku dołowi rękawa. Dzięki temu nie będzie uciekała górą, a Ty nie ubrudzisz się.
6. Worki zabezpiecz gumką recepturką. Koniec worka odetnij nożyczkami i wyciśnij odrobinę masy. Jeśli dziurka okaże się zbyt mała to dotnij jeszcze trochę.
7. Zacznij od obrysu dyni. Dotknij rękawem papieru i zacznij wyciskać masę. Jednocześnie unieś nieco rękę i dalej wyciskaj masę w powietrzu. To sprawi, że wykonanie ładnego obrysu będzie łatwiejsze.
8. Blaszkę z tak przygotowanym wzorem umieść w lodówce na kilkanaście minut. Dzięki temu masa nieco stwardnieje i nie będzie się mieszała z kolejnymi warstwami.
9. Następnie wypełnij ogonki dyni zielonym kolorem.
10. Na koniec przy pomocy pomarańczowej pasty wypełnij dynie. Nie przejmuj się jeśli z wierzchu masa nie będzie równa, bo nie będzie tego widać. Uważaj tylko żeby nie naruszyć brązowego obrysu. Żeby dobrze wypełnić dynie możesz pomóc sobie wykałaczką lub igłą do lukru. Zadbaj o to żeby warstwa pasty była możliwie cienka – dzięki temu wzór będzie się dobrze trzymał ciasta.
Tak przygotowany wzór umieść w lodówce i zabierz się za przygotowanie ciasta korzennego.
Na zdjęciach możesz zobaczyć, że wzór umieściłam na niemal całej powierzchni rolady, ale wcale nie jest to konieczne. Kolejnym razem podczas przygotowania rolady zrobiłam tylko trzy rzędy dyniek i to było w zupełności wystarczające. Wewnątrz rolady wzór i tak nie jest widoczny.
Ciasto korzenne na roladę – przepis
Składniki:
- 75 ml oleju rzepakowego
- 50 ml wody
- 120 g cukru (podzielonego na dwie części – 80 g i 40 g)
- 10 g kakao
- 2 jajka, w temperaturze pokojowej
- 50 g mąki pszennej
- ½ łyżki przyprawy korzennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- cukier puder (do oprószenia ścierki)
1. Olej rzepakowy, wodę, 80g cukru i kakao umieść w garnuszku. Podgrzewaj do rozpuszczenia się cukru.
2. Mieszankę kakaową odstaw do całkowitego wystudzenia.
3. W misie miksera umieść białka i ubijaj przez chwilę.
4. Gdy białka się spienią zacznij dodawać cukier (40 g) łyżka po łyżce.
5. Gdy dodasz cały cukier miksuj jeszcze przez chwilę i sprawdź między palcami czy cukier się rozpuścił. Jeśli nie – miksuj dalej.
6. Dodawaj żółtka pojedynczo, za każdym razem miksując do połączenia składników.
7. Do masy jajecznej dodaj mieszankę kakaową i delikatnie wymieszaj szpatułką.
8. Mąkę, przyprawę, proszek do pieczenie i sodę oczyszczoną dokładnie wymieszaj i przesiej do ciasta. Wymieszaj szpatułką.
9. Blaszkę ze wzorem wyjmij z lodówki. Ciasto wylej na wzór. Staraj się wylewać ciasto w taki sposób aby znalazło się na każdej dyni. Przeciąganie ciasta na wzór może go uszkodzić.
10. Potem delikatnie wyrównaj ciasto szpatułką.
11. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piecz przez około 20 minut. Sprawdź czy ciasto jest gotowe wbijając w nie patyczek – nie powinno być na nim śladów surowej masy.
12. Ciasto wyciągnij z piekarnika i odetnij je nożem od formy. Odwróć papierem do góry.
13. Delikatnie, ale szybko oderwij papier od ciasta. Możesz pomóc sobie nożem.
14. Ścierkę kuchenną oprósz obficie cukrem pudrem. Dzięki temu ciasto nie przyklei się do szmatki.
15. Gorące ciasto umieść wzorem do dołu na ścierce i zwiń wraz z nią.
16. Tak przygotowane ciasto pozostaw do wystudzenia.
Puree z dyni – przepis
Do przepisu potrzebne będzie 200 g puree, więc wystarczy jedna mała dynia. Użyłam dyni odmiany hokaido. Nie mam dużego porównania, ale podobno to jedna z najsmaczniejszych.
Puree możesz przygotować 1-2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce, lub zamrozić.
Składniki:
- 1 dynia
1. Dynię umyj dokładnie i przekrój na pół.
2. Łyżką wyskrob nasiona.
3. Pokrój dynię ma plasterki i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Przykryj pokrywką lub folią i piecz przez około 60 minut w temperaturze 180ºC. Widelec wbity w upieczoną dynię powinien wchodzi bez oporu.
4. Upieczoną dynię wystudź i zmiksuj blenderem. Puree umieść w lodówce na kilka godzin.
Jeśli używasz innej odmiany dyni to prawdopodobnie konieczne będzie usunięcie skóry przed blendowaniem.
Przygotowanie kremu dyniowego – przepis
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g puree z dyni
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka żelatyny
1. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i pozostaw na kilka minut do napęcznienia.
2. W misie miksera umieść mascarpone i cukier puder. Zmiksuj do uzyskania gęstego kremu.
3. Dodaj puree z dyni i cynamon. Ponownie zmiksuj do połączenia. Spróbuj kremu. Jeśli trzeba to dodaj cukru lub cynamonu.
4. Napęczniałą żelatynę podgrzej na małym ogniu, tylko do rozpuszczenia. Dodaj łyżkę kremu dyniowego i dokładnie wymieszaj.
5. Żelatynę wlej do kremu i szybko zmiksuj.
Tak przygotowany krem możesz przechowywać przez 2-3 dni w lodówce.
Składnie rolady
Składniki:
- 1/2 szklanki wystudzonej kawy
- 1/4 słoiczka powideł śliwkowych
1. Delikatnie odwiń wystudzoną roladę z ręcznika.
2. Nasącz niewielką ilością kawy. Możesz do tego użyć łyżki, pędzelka silikonowego albo specjalnej butelki do nasączenia.
3. Pędzelkiem lub łyżeczką rozprowadź cienką warstwę powideł na cieście.
4. Na powidła wyłóż krem dyniowy. Najłatwiej zrobić to przy pomocy rękawa cukierniczego. Ja użyłam łyżki i nie było to łatwe zadanie, ponieważ powidła przyklejały się do kremu i utrudniały rozprowadzenie masy.
5. Zwiń roladę.
6. Przy pomocy pędzelka nanieś na powierzchnię rolady niewielką ilość wody. Dzięki temu pozbędziesz się białego nalotu z cukru pudru.
Roladę schłodź przez kilka godzin i gotowe!
Ciasto możesz przechowywać przez 2-3 dni w lodówce.
Korzenna rolada dyniowa ze wzorem – jesienny deser na Halloween
Lubię zaskakiwać moimi wypiekami. Najczęściej zaskakuję sama siebie, bo nigdy nie mam pewności czy wizja z mojej głowy będzie się pokrywała z rzeczywistością. Tym razem się udało. 🙂 Mam nadzieję, że Tobie również podoba się rolada dyniowa i niedługo sama wypróbujesz ten przepis.
Smacznego 🙂
Aneta
Użyłam przepisu na ciasto piernikowe z kremem dyniowym z bloga Moje Wypieki.
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!
4 Replies to “Korzenna rolada dyniowa ze wzorem – jesienny deser na Halloween”