Nie jestem wielką fanką warzyw w słodkich wypiekach. W brownie z buraka wyczuwam ziemisty posmak, a ciasto marchewkowe to zupełnie nie mój klimat. Ale istnieje jedno ciasto, które urzekło mnie swoim smakiem mimo zawartości warzyw w kremie. Jest nim korzenna rolada dyniowa.

To mięciutkie ciasto kakaowe z dużą ilością przypraw korzennych, nasączone kawą, posmarowane powidłami śliwkowymi i cynamonowym kremem dyniowym. Smaki komponują się ze sobą fantastycznie i przekonają do siebie nawet antyfanów dyni (takich jak ja ;)).

Dla urozmaicenia dodałam akcent dekoratorski – wzór w dynie. Bo wiadomo, że na Cake It nie może być zwyczajnie. 😉 Dzięki temu rolada idealne wpisuje się w jesienny klimat, ale też świetnie sprawdzi się jako deser na Halloween.

Korzenna rolada dyniowa ze wzorem - jesienny deser na Halloween

Robiłam już wcześniej deser z ciastem we wzory. Wtedy był to wzór wykonany przy użyciu szablonu, a tym razem dynie wykonałam ręcznie. Jeśli interesuje Cię metoda z szablonem to zajrzyj do wpisu.

Joconde cake ze wzorem z szablonu z najlepszym kremem czekoladowym i wiśniami

Jak przygotować korzenną roladę dyniową ze wzorem? Opis wykonania krok po kroku.

 

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w sklepie Słodka Pasja oraz Miniowe Formy 3D.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz 5% rabatu na całe zamówienie!

Korzenna rolada dyniowa ze wzorem - jesienny deser na Halloween, potrzebne narzędzia, pędzelek silikonowy, szpatułka silikonowa, skrobka, butelka do nasączenia, papier do pieczenia, ręcznik kuchenny, barwniki spożywcze, forma do pieczenia, szablon z dyniami, rękawy cukiernicze jednorazowe

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Jak działa pieczenie?", z którego dowiesz się między innymi dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę, po co przesiewać mąkę i jak uniknąć zakalca.
Wszystko stanie się jasne. 🙂

Korzenna rolada dyniowa ze wzorem – przepis

Przygotowanie szablonu

Możesz użyć dowolnego wzoru. Mój miał nawiązywać do wnętrza rolady oraz do Halloween więc wybór był oczywisty. 🙂 Wzór znalazłam na stronie z kolorowankami dla dzieci, a następnie w programie graficznym odpowiednio rozmieściłam dynie. Jeśli chcesz skorzystać z tego samego wzoru to mój projekt możesz pobrać tutaj.

1. Wydrukuj (lub narysuj) wzór i dotnij do wielkości formy.

Przygotowanie wzoru, Korzenna rolada dyniowa ze wzorem - deser na Halloween

2. Rozmieść go odpowiednio. Żeby się nie przesuwał możesz przykleić go taśmą klejącą. Pamiętaj jednak żeby taśmę usunąć przed pieczeniem.Przygotowanie wzoru, Korzenna rolada dyniowa ze wzorem - deser na Halloween

3. Na wzorze umieść papier do pieczenia i zapnij obręcz. To sprawi, że papier nie będzie się przemieszczał. Przygotowanie wzoru, Korzenna rolada dyniowa ze wzorem - deser na Halloween

Przygotowanie masy ozdobnej – przepis

Przygotowanie wzoru na roladę zajmuje trochę czasu. Jest to dość precyzyjna praca, ale myślę, że dla takiego efektu warto poświęcić kilkanaście minut.
Masę możesz przygotować wcześniej i przechowywać przez kilka dni w lodówce. Pamiętaj jednak żeby przed przygotowaniem ozdób wyciągnąć ją z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej.

Składniki:

  • 15 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 białko ze średniego jaja, w temperaturze pokojowej
  • 15 g cukru pudru
  • 30 g mąki pszennej
  • barwniki spożywcze

Przygotowanie wzoru, Korzenna rolada dyniowa ze wzorem - deser na Halloween, składniki, barwniki, masło, białko, mąka, cukier

1. Wszystkie składniki umieść w misie i miksuj do połączenia. Masa może wyglądać na zwarzoną – nie przejmuj się tym. Przygotowanie wzoru, Korzenna rolada dyniowa ze wzorem - deser na Halloween

2. Masę rozdziel do kilku misek (użyłam 3 bo tyle kolorów było mi potrzebne). Przygotowanie wzoru, Korzenna rolada dyniowa ze wzorem - deser na Halloween

3. Dodaj barwniki i dokładnie wymieszaj.Przygotowanie wzoru, Korzenna rolada dyniowa ze wzorem - deser na Halloween

4. Przełóż masy do rękawów cukierniczych. Płaskim przedmiotem, np. skrobką, dociśnij masę od góry aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.Przygotowanie wzoru, Korzenna rolada dyniowa ze wzorem - deser na Halloween

5. Packą zeskrob masę ku dołowi rękawa. Dzięki temu nie będzie uciekała górą, a Ty nie ubrudzisz się.Przygotowanie wzoru, Korzenna rolada dyniowa ze wzorem - deser na Halloween

6. Worki zabezpiecz gumką recepturką. Koniec worka odetnij nożyczkami i wyciśnij odrobinę masy. Jeśli dziurka okaże się zbyt mała to dotnij jeszcze trochę.Przygotowanie wzoru, Korzenna rolada dyniowa ze wzorem - deser na Halloween

7. Zacznij od obrysu dyni. Dotknij rękawem papieru i zacznij wyciskać masę. Jednocześnie unieś nieco rękę i dalej wyciskaj masę w powietrzu. To sprawi, że wykonanie ładnego obrysu będzie łatwiejsze. Przygotowanie wzoru, Korzenna rolada dyniowa ze wzorem - deser na Halloween

8. Blaszkę z tak przygotowanym wzorem umieść w lodówce na kilkanaście minut. Dzięki temu masa nieco stwardnieje i nie będzie się mieszała z kolejnymi warstwami.Przygotowanie wzoru, Korzenna rolada dyniowa ze wzorem - deser na Halloween

9. Następnie wypełnij ogonki dyni zielonym kolorem. Przygotowanie wzoru, Korzenna rolada dyniowa ze wzorem - deser na Halloween

10. Na koniec przy pomocy pomarańczowej pasty wypełnij dynie. Nie przejmuj się jeśli z wierzchu masa nie będzie równa, bo nie będzie tego widać. Uważaj tylko żeby nie naruszyć brązowego obrysu. Żeby dobrze wypełnić dynie możesz pomóc sobie wykałaczką lub igłą do lukru.Przygotowanie wzoru, Korzenna rolada dyniowa ze wzorem - deser na Halloween

Tak przygotowany wzór umieść w lodówce i zabierz się za przygotowanie ciasta korzennego.

Na zdjęciach możesz zobaczyć, że wzór umieściłam na niemal całej powierzchni rolady, ale wcale nie jest to konieczne. Kolejnym razem podczas przygotowania rolady zrobiłam tylko trzy rzędy dyniek i to było w zupełności wystarczające. Wewnątrz rolady wzór i tak nie jest widoczny.

Ciasto korzenne na roladę – przepis

Składniki:

  • 75 ml oleju
  • 50 ml wody
  • 120 g cukru (podzielonego na dwie części – 80 g i 40 g)
  • 10 g kakao
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 50 g mąki pszennej
  • ½ łyżki przyprawy korzennej (najlepsza jest marki Kotanyi, ponieważ nie zawiera mąki i innych wypełniaczy)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • cukier puder (do oprószenia ścierki)

przygotowanie rolady dyniowej, przygotowanie ciasta korzennego

1. Olej, wodę, 80g cukru i kakao umieść w garnuszku. Podgrzewaj do rozpuszczenia się cukru.przygotowanie rolady dyniowej, mieszanie ciasta

2. Mieszankę kakaową odstaw do całkowitego wystudzenia.przygotowanie ciasta, rolada dyniowa

3. W misie miksera umieść białka i ubijaj przez chwilę.przygotowanie rolady dyniowej, ubijanie białek

4. Gdy białka się spienią zacznij dodawać cukier (40 g) łyżka po łyżce.

przygotowanie rolady dniowej, przygotowanie ciasta korzennego

5. Gdy dodasz cały cukier miksuj jeszcze przez chwilę i sprawdź między palcami czy cukier się rozpuścił. Jeśli nie – miksuj dalej.przygotowanie rolady dniowej, przygotowanie ciasta korzennego

6. Dodawaj żółtka pojedynczo, za każdym razem miksując do połączenia składników.

przygotowanie rolady dniowej, przygotowanie ciasta korzennego

7. Do masy jajecznej dodaj mieszankę kakaową i delikatnie wymieszaj szpatułką. przygotowanie rolady dniowej, przygotowanie ciasta korzennego

8. Mąkę, przyprawę, proszek do pieczenie i sodę oczyszczoną dokładnie wymieszaj i przesiej do ciasta. Wymieszaj szpatułką. przygotowanie rolady dniowej, przygotowanie ciasta korzennego

9. Blaszkę ze wzorem wyjmij z lodówki. Ciasto wylej na wzór. Staraj się wylewać ciasto w taki sposób aby znalazło się na każdej dyni. Przeciąganie ciasta na wzór może go uszkodzić.przygotowanie rolady dniowej, przygotowanie ciasta korzennego

10. Potem delikatnie wyrównaj ciasto szpatułką. ciasto ze wzorem gotowe do pieczenia, Korzenna rolada dyniowa ze wzorem - deser na Halloween

11. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piecz przez około 20 minut. Sprawdź czy ciasto jest gotowe wbijając w nie patyczek – nie powinno być na nim śladów surowej masy.gotowe ciasto ze wzorem na roladę, Korzenna rolada dyniowa ze wzorem - deser na Halloween

12. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i odetnij je nożem od formy. Odwróć papierem do góry.gotowe ciasto ze wzorem na roladę, Korzenna rolada dyniowa ze wzorem - deser na Halloween

 

13. Delikatnie, ale szybko oderwij papier od ciasta. Możesz pomóc sobie nożem.

przygotowanie rolady dniowej, przygotowanie ciasta korzennego

14. Ścierkę kuchenną oprósz obficie cukrem pudrem. Dzięki temu ciasto nie przyklei się do szmatki.

przygotowanie rolady dyniowej, zwijanie rolady

15. Ciasto umieść wzorem do dołu na ścierce i zwiń wraz z nią.

przygotowanie rolady dyniowej, zwijanie rolady

16. Tak przygotowane ciasto pozostaw do wystudzenia.

przygotowanie rolady dyniowej, zwijanie rolady

Puree z dyni – przepis

Do przepisu potrzebne będzie 200 g puree, więc wystarczy jedna mała dynia. Użyłam dyni odmiany hokaido. Nie mam dużego porównania, ale podobno to jedna z najsmaczniejszych.

Puree możesz przygotować 1-2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce, lub zamrozić.

Składniki:

  • 1 dynia

przygotowanie puree z dyni

1. Dynię umyj dokładnie i przekrój na pół. przygotowanie puree z dyni, krojenie dyni

2. Łyżką wyskrob nasiona. przygotowanie puree z dyni, wyskrobywanie nasion

3. Pokrój dynię ma plasterki i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Przykryj pokrywką lub folią i piecz przez około 60 minut w temperaturze 180ºC. Widelec wbity w upieczoną dynię powinien wchodzi bez oporu.przygotowanie puree z dyni, pieczenie

4. Upieczoną dynię wystudź i zmiksuj blenderem. Puree umieść w lodówce na kilka godzin.
Jeśli używasz innej odmiany dyni to prawdopodobnie konieczne będzie usunięcie skóry przed blendowaniem.

przygotowanie puree z dyni, blendowanie upieczeonej dyni, miska, blender

 

Przygotowanie kremu dyniowego – przepis

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g puree z dyni
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka żelatyny

przygotowanie rolady dyniowej, składnik na krem

1. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i pozostaw na kilka minut do napęcznienia.

przygotowanie żelki malinowej, zalewanie żelatyny wodą do napęcznienia

2. W misie miksera umieść mascarpone i cukier puder. Zmiksuj do uzyskania gęstego kremu.

przygotowanie kremy dyniowego

3. Dodaj puree z dyni i cynamon. Ponownie zmiksuj do połączenia. Spróbuj kremu. Jeśli trzeba to dodaj cukru lub cynamonu.przygotowanie kremy dyniowego

4. Napęczniałą żelatynę podgrzej na małym ogniu, tylko do rozpuszczenia. Dodaj łyżkę kremu dyniowego i dokładnie wymieszaj.

przygotowanie kremy dyniowego

5. Żelatynę wlej do kremu i szybko zmiksuj.przygotowanie kremy dyniowego

Tak przygotowany krem możesz przechowywać przez 2-3 dni w lodówce.

Składnie rolady

Składniki:

  • 1/2 szklanki wystudzonej kawy
  • 1/4 słoiczka powideł śliwkowych

Składanie rolady dyniowej, potrzebne składniki

1. Delikatnie odwiń wystudzoną roladę z ręcznika.

Składanie rolady dyniowej, rozwijanie

2. Nasącz niewielką ilością kawy. Możesz do tego użyć łyżki, pędzelka silikonowego albo specjalnej butelki do nasączenia. Składanie rolady dyniowej, nasączanie

3. Pędzelkiem lub łyżeczką rozprowadź cienką warstwę powideł na cieście.Składanie rolady dyniowej, smarowanie powidłami śliwkowymi

4. Na powidła wyłóż krem dyniowy. Najłatwiej zrobić to przy pomocy rękawa cukierniczego. Ja użyłam łyżki i nie było to łatwe zadanie, ponieważ powidła przyklejały się do kremu i utrudniały rozprowadzenie masy.Składanie rolady dyniowej, nakładanie kremu

5. Zwiń roladę. Składanie rolady dyniowej, zwijanie

6. Przy pomocy pędzelka nanieś na powierzchnię rolady niewielką ilość wody. Dzięki temu pozbędziesz się białego nalotu z cukru pudru.Składanie rolady dyniowej, pozbywanie się cukru pudru z powierzchni

Roladę schłodź przez kilka godzin i gotowe!
Ciasto możesz przechowywać przez 2-3 dni w lodówce.

Korzenna rolada dyniowa ze wzorem - jesienny deser na Halloween Korzenna rolada dyniowa ze wzorem - jesienny deser na Halloween Korzenna rolada dyniowa ze wzorem - jesienny deser na Halloween

Korzenna rolada dyniowa ze wzorem – jesienny deser na Halloween

Lubię zaskakiwać moimi wypiekami. Najczęściej zaskakuję sama siebie, bo nigdy nie mam pewności czy wizja z mojej głowy będzie się pokrywała z rzeczywistością. Tym razem się udało. 🙂 Mam nadzieję, że Tobie również podoba się rolada dyniowa i niedługo sama wypróbujesz ten przepis.

Smacznego 🙂
Aneta

 

Użyłam przepisu na ciasto piernikowe z kremem dyniowym z bloga Moje Wypieki.

 

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit.pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

_____________
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje. 🙂

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Jak działa pieczenie?"!

One Reply to “Korzenna rolada dyniowa ze wzorem – jesienny deser na Halloween”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *