Od jakiegoś czasu chodził za mną temat deserków ze wzorem. Już ponad rok temu zrobiłam pierwsze biszkopty ze wzorem (joconde cake), a później roladę w dynie, ale wciąż czułam niedosyt. Dlatego tym razem mam dla Was zupełnie nową odsłonę monoporcji ze wzorem.
Udało mi się, znaleźć niezwykle delikatne i puszyste ciasto, które od razu wskoczyło na moje pierwsze miejsce wśród biszkoptów. Obawiałam się, że będzie za delikatne do tego deseru, ale spisało się świetnie. Wzór również dobrze się na nim utrzymuje.
Wewnątrz umieściłam prosty mus truskawkowy. To taki prosty, domowy smak jaki pamiętam z dzieciństwa. Tylko w nowoczesnej odsłonie.
Jeśli brakuje Ci tutaj zaskoczenia możesz w środku umieścić żelkę cytrynową lub truskawkową albo np. krem kokosowy. Ja przetestowałam wersję z kremem cytrynowym i wszyscy jednoznacznie uznali, że same truskawki z ciastem są wystarczająco smaczne.
Jak przygotować monoporcje ze wzorem w truskawki?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*
- folia rantowa (użyłam folii Dorosiowe Ranty o wysokości 6 cm, polecam folię właśnie z tej firmy bo jest bardo sztywna)
- rękawy cukierniczy (używam jednorazowych)
- mata silikonowa
- forma do ciast lub rant regulowany (o wymiarach 25 x 25 cm)
- blaszka z piekarnika lub podkładka pod rant (jeśli używasz rantu)
- okrągły wykrawacz o średnicy 7 cm (korzystam z takiego zestawu okrągłych wykrawaczy)
- barwniki w żelu (użyłam żółtego, zielonego, białego oraz czerwonego)
- czarny pisak jadalny
- papier do pieczenia
- sitko (lub specjalne sitko do przecierania)
- waga kuchenna (np. taka)
- silikonowa szpatułka
- garnek
- mikser
- nożyczki, taśma klejąca
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Monoporcje ze wzorem w truskawki – opis wykonania krok po kroku:
Z poniższego przepisu wykonasz 9 deserków.
Przygotowanie masy ozdobnej – przepis
Przygotowanie wzoru na deserki zajmuje trochę czasu. Jest to dość precyzyjna praca, ale popatrz na te deserki! Warto się poświęcić. 🙂
Masę możesz przygotować wcześniej i przechowywać przez kilka dni w lodówce. Pamiętaj, żeby przed przygotowaniem ozdób wyciągnąć ją z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej.
Składniki:
- 15 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1 białko ze średniego jaja, w temperaturze pokojowej
- 15 g cukru pudru
- 30 g mąki pszennej
- barwniki spożywcze
1. Wszystkie składniki umieść w misie i miksuj do połączenia. Masa może wyglądać na zwarzoną – nie przejmuj się tym.
2. Masę rozdziel do kilku misek i wymieszaj z barwnikami. U mnie były to kolory: zielony, czerwony, biały i żółty. Potem przełóż do worków cukierniczych i zabezpiecz gumką recepturką.
Przygotowanie szablonu
To jakiego wzoru użyjesz zależy tylko od Ciebie. Ja znalazłam kolorowankę dla dzieci z truskawką, nieco ją przerobiłam w programie graficznym i rozmieściłam tak aby 6 wzorków zmieściło się na stronie A4. Jeśli chcesz skorzystać z tego samego wzoru to mój projekt możesz pobrać tutaj.
1. Wydrukuj (lub narysuj) wzór i dopasuj do wielkości formy. Żeby się nie przesuwał przyklej go taśmą klejącą. Pamiętaj żeby taśmę usunąć przed pieczeniem.
2. Na wzorze umieść papier do pieczenia i przyklej go taśmą do blaszki. Jeśli używasz formy z odpinanym brzegiem to umieść wzór oraz papier w formie i zapnij boki blaszki. W ten sposób nic nie będzie się przesuwało.
Przygotowanie wzoru w truskawki
1. Przygotuj masy ozdobne i pisak jadalny.
2. Pisakiem zaznacz pesteczki w truskawkach i obrysuj kwiatek.
3. Możesz też dorysować kreseczkę, która będzie stanowiła żyłkę na listku.
4. Żółtą masą wypełni środek kwiatków.
5. Zielonym ciastem narysuj łodyżki i listek. Odstaw blaszkę na kilkanaście minut do lodówki aby masa nieco stwardniała. To zapobiegnie mieszaniu się kolorów. 6. Wypełnij truskawkę.
7. I na koniec płatki kwiatka. Umieść blaszkę w lodówce do czasu przygotowania ciasta.
Monoporcje ze wzorem – przepis na ciasto
Poniżej podaję składniki i przepis na przygotowanie jednego blatu ciasta. Przygotuj w ten sposób ciasto ze wzorem, a następnie przygotuj drugie bez wzoru (będzie Ci potrzebne na spód deserków).
Składniki (na 1 blat ciasta, pamiętaj, że będziesz potrzebowała dwóch):
- 3 białka z dużych jaj
- 2 żółtka z dużych jaj
- 50 g cukru (podzielonego na dwie porcje – 25 g i 25 g)
- 50 ml wody
- 30 ml oleju
- 60 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1. Żółtka wymieszaj dokładnie z 25 g cukru, wodą, olejem i ekstraktem.
2. Do masy przesiej mąkę i wymieszaj.
3. W misie miksera umieść białka. Ubijaj przez chwilę do wyraźnego spienienia.
4. Dodawaj stopniowo cukier (25 g) i ubijaj do momentu rozpuszczenia całego cukru. Możesz to sprawdzić rozcierając odrobinę masy między palcami.
5. Ubite białka dodaj do masy z żółtek i delikatnie wymieszaj.
6. Schłodzony wzór wyjmij z lodówki. Usuń wszystkie taśmy klejące i kartkę z wydrukowanym wzorem. Papier z wyszprycowanym wzorem umieść na blaszce, ułóż na nim rant i zepnij papier spinkami. Jeśli nie używasz rantu ani blaszki z odpinanym brzegiem to po prostu wyłóż papierem formę.7. Wylej niewielką ilość ciasta na każdy wzór żeby go nie uszkodzić.
8. Wylej resztę ciasta i delikatnie wyrównaj.
9. Piecz w 170° C i piecz przez ok 15 minut (najlepiej z termoobiegiem).
10. Od razu po wyjęciu z piekarnika oddziel ciasto od formy i przełóż na matę silikonową (wzorem do góry). Oderwij delikatnie papier do pieczenia. Jeśli zobaczysz, że w jakimś miejscu wzór odrywa się od ciasta to oddziel go nożem. 11. Gotowe ciasto pozostaw do całkowitego ostudzenia. 12. Przy pomocy okrągłego wykrawacza wytnij 9 kółek ze wzorami.W ten sam sposób przygotuj drugie ciasto bez wzoru.
Papier do pieczenia czy mata silikonowa?
Żeby otrzymać niepofałdowaną powierzchnię ciasta najlepiej użyć maty silikonowej. Niestety nie można pod matę włożyć wzoru, ponieważ nie będzie wystarczająco widoczny. Dlatego jedynym rozwiązaniem jest papier do pieczenia, który faluje i pozostawia na cieście wgłębienia.
Mus truskawkowy – przepis
Składniki (na 9 deserków):
- 900 g truskawek (mogą być mrożone)
- 180 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 25 g żelatyny
- 450 ml śmietanki 30% lub 36%
1. Truskawki wraz z cukrem umieść w garnuszki i podgrzewaj do czasu aż cukier się rozpuści.
2. W małym garnuszku umieść żelatynę i zalej niewielką ilością wody. Odstaw na kilka minut aż żelatyna napęcznieje. Następnie postaw garnek na niewielkim ogniu i podgrzewaj tylko do rozpuszczenia żelatyny.
3. Gorące truskawki przetrzyj przez sitko żeby pozbyć się pestek. Możesz użyć specjalnego sitka do przecierania, które załatwi całą robotę za Ciebie – wystarczy kilka razy zakręcić korbką.
4. Żelatynę wymieszaj z truskawkami i sokiem z cytryny. Odstaw do wystudzenia. Mieszanka powinna osiągnąć temperaturę zbliżoną do pokojowej, ale ważne żeby nie zaczęła tężeć.
5. W misie miksera umieść schłodzoną śmietankę i ubij ją. Wystarczy, że będzie “ubita na 3/4”, czyli zgęstnieje ale nie będzie jeszcze zupełnie sztywna. Dzięki temu, że śmietanka nie będzie ubijana na sztywno to nie ma ryzyka przebicia.
6. Do wystudzonego musu truskawkowego dodaj 1/3 ubitej śmietanki i dokładnie wymieszaj.
7. Dodaj resztę śmietanki w dwóch turach, dokładnie (ale delikatnie!) mieszając po każdym dodaniu.
Odstaw mus do momentu aż zacznie gęstnieć.
Przygotowanie rantów z folii rantowej
1. Żeby odmierzyć potrzebną ilość folii owiń nią okrągły wykrawacz i odetnij kawałek nieco dłuższy niż jego obwód.
2. Umieść folię wewnątrz wykrawacza i ułóż tak żeby przylegała do jego ścianek. Sklej taśmą od zewnątrz. 3. Odwróć folię góra do dołu i ponownie włóż do wykrawacza. Sklei z drugiej strony. Tak przygotowana folia będzie wystarczająco szczelna.
Monoporcje ze wzorem – składanie
1. Na twardej podkładce lub desce do krojenia umieść matę silikonową, a na niej przygotowane folie rantowe. Do rancików powkładaj krążki ciasta bez wzoru.2. Tężejący mus wlej do rantów pozostawiając miejsce na kolejny krążek ciasta. Zwróć szczególną uwagę na konsystencję musu – jeśli będzie zbyt rzadki to może wpłynąć między ciasto a folię, a nawet wypłynąć z rantu. 3. Na górze umieść ciasto ze wzorem i delikatnie dociśnij ręką.
Deserki włóż do lodówki na kilka godzin. Potem odklej taśmy i delikatnie odwiń folię.
Deserki jak malowane czyli monoporcje ze wzorem w truskawki
Wzory na ciastach pasjonują mnie od dawna. 🙂 Można z ich pomocą stworzyć bardzo wiele ciekawych deserów. Mam nadzieję, że moja propozycja zainspiruje Cię do eksperymentów z tą techniką. 🙂
Dobrej zabawy!
Aneta
Przepis na mus truskawkowy pochodzi z bloga Moje Wypieki.
Inspiracją do powstania tego deseru był ten film na Youtube.
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!