Mam wrażenie, że w każdym wpisie piszę “gdy to zobaczyłam to wiedziałam, że muszę spróbować”. Ale nic nie poradzę – taka jest prawda. 🙂 Oglądam pinteresta, szukam inspiracji na instagramie, a gdy coś wpadnie mi w oko to od razu chcę przetestować nową technikę, żeby Ci ją pokazać. Tak było i tym razem… 😉

Ciasto joconde ze wzorem z szablonu

Ciasto ze wzorem wyciskanym z rękawa cukierniczego (np. wzór w kropki czy paski) widziałam na wielu polskich blogach cukierniczych. Jednak nikt nie używał w tym celu szablonów. A szkoda bo efekty są niesamowite.

Nie jest to klasyczny biszkopt. Jest to raczej wariacja na temat biszkoptu genueńskiego z dodatkiem mąki migdałowej. Ma zwartą konsystencję, ale jest miękki. W smaku delikatnie wyczuwalny jest migdałowy posmak. Nada się do wykonania różnego rodzaju rolad albo do obłożenia tortu z zewnątrz.

A w środku najlepsze nadzienie ever!

Nie musiałam się długo zastanawiać czym wypełnię ciasto. Mam taki swój ukochany przepis, który stworzyłam dawno temu. To klasyczne połączenie – krem czekoladowy i frużelina z wiśni. Klasyka w najlepszym wydaniu.

Jednak tym razem krem był jeszcze pyszniejszy niż zwykle (nie sądziłam, że to możliwe). Wyjątkowo, zamiast czekolady z Lidla, użyłam czekolady Icam Mabel 56%. Krem ma jeszcze bardziej czekoladowy, głęboki smak. Wszyscy testujący jednoznacznie stwierdzili, że jest obłędny.

Krem jest bardzo stabilny, co w przypadku tego deseru jest szczególnie ważne. Nie zliczę ile razy użyłam już tego przepisu do tortów, więc wiedziałam, że i tym razem świetnie się sprawdzi.

Całość nie tylko prezentuje się dostojnie, ale też powala smakiem. Aż nabrałam ochoty na kolejną porcję deseru. To ja idę się delektować czekoladowo-wiśniowym cudem, a Ty czytaj dalej żebyś mogła przygotować taki w swojej kuchni. 🙂

Joconde cake ze wzorem z szablonu z czekoladą i wiśniami

Jak zrobić joconde cake ze wzorem z szablonu?

Na początek rozwieję kilka wątpliwości, które mogą Ci się nasunąć podczas czytania przepisu.

Rozmiar deseru

Starałam się dobrać wielkość deseru tak aby każdy był jedną porcją. Dlatego użyłam biszkoptu o wymiarach 15 cm x 10 cm. Deserki są wysokie, ponieważ taką miałam folię rantową, w której składane były desery. Jest dostępna również folia w innych rozmiarach (znalazłam taką o wysokości 8 cm) i zamierzam ją przetestować gdy tylko do mnie dotrze. Oczywiście Twoje deserki mogą mieć zupełnie inne wymiary. Dopasuj je do folii, której używasz oraz do wymiarów Twojej blachy z piekarnika.

A może inna forma?

Zastanawiałam się nad wykonaniem klasycznej rolady z użyciem tego biszkoptu. Zdecydowałam się jednak na minideserki, ale jedno duże ciasto to też świetna opcja. Taka rolada będzie się pięknie prezentowała na świątecznym stole.

Czy szablony są konieczne?

Nie. Możesz użyć rękawa cukierniczego i wyszprycować na matę dowolny wzór. Kropeczki, serduszka, zawijasy, paski – co tylko sobie wymyślisz. Wzorki nie muszą być brązowe, możesz wybrać dowolny kolor!

Jednak jeśli zdecydujesz że chcesz wypróbować szablony to zerknij na koniec tego wpisu. Pokazuję część mojej kolekcji i podaję gdzie możesz je kupić najtaniej.

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*

  • folia rantowa (użyłam takiej o wysokości 10 cm bo jej używam do składania tortów, ale do tych deserków lepiej sprawdzi się niższa 8 cm lub nawet 6 cm ; opcjonalnie możesz użyć odpowiednio dociętej okładki do skoroszytu lub folii aluminiowej)
  • duża i mała szpatuła cukiernicza (bardzo przydatne narzędzie, często będziesz z niego korzystać; w tym przepisie wykorzystuję małą wygiętą szpatułkę o długości 4 cali oraz dużą – 10 cali)
  • szablony (tutaj znajdziesz ich mnóstwo, a na końcu wpisu dodałam linki do szablonów, których użyłam)
  • rękaw cukierniczy (używam silikonowego)
  • tylka z okrągłym otworem (użyłam takiej, ale tylka nie jest konieczna)
  • mata silikonowa
  • waga kuchenna (np. taka)
  • pędzelek silikonowy do nasączania ciasta (np. taki)
  • silikonowa szpatułka (używam szpatułki z Ikei, wytrzymuje najdłużej ze wszystkich)
  • garnek
  • mikser
  • blacha z piekarnika
  • papier do pieczenia
  • sitko
  • nóż
  • nożyczki
  • linijka (np. taka)
  • taśma klejąca

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

5% rabatu na zakupy w sklepie Słodka Pasja!

Musisz kupić jakieś akcesoria? Zajrzyj do sklepu Słodka Pasja!
Z kuponem rabatowym “CakeItpl” otrzymasz 5% rabatu na całe zamówienie!

narzędzia do wykonania deserków z kremem czekoladowym i frużeliną wiśniową zamkniętych w biszkopcie ze wzorem z szablonu, szptauła cukiernicza, szpatułka mała, szpatułka silikonowa, mata silikonowa, szablony, rękaw cukierniczy, tylka cukiernicza, folia rantowa, pędzel silikonowy

Desery joconde cake ze wzorem z szablonu – opis wykonania krok po kroku:

To zaczynamy. Krem i frużelinę możesz przygotować nawet kilka dni wcześniej. Nie polecam jednak zbyt długiego przechowywania biszkoptu, ponieważ zacznie obsychać z zewnątrz.

Najlepszy na świecie krem czekoladowy – przepis

Składniki (kremu wystarcza na 6 deserków):

  • 250 g śmietany 30% lub 36%
  • 150 g deserowej czekolady (użyłam Icam Mabel 56%, zwykle używam czekolady z Lidla, ale z tą krem wyszedł jeszcze smaczniejszy!)
  • 250 g serka mascarpone

przygotowanie kremu czekoladowego, czekolada ciemna 56% Icam Mabel, mascarpone, śmietanka1. Śmietankę umieść w garnku i podgrzej na średnim ogniu.
przygotowanie ganache z ciemnej czekolady, mieszanie czekolady z gorącą śmietanką, garnek2. Gdy śmietanka będzie bardzo gorąca (niemal wrząca) zdejmij garnek z palnika i wsyp do środka czekoladę połamaną na kawałki. Odczekaj 2 minuty i dokładnie wymieszaj.
przygotowanie ganache z ciemnej czekolady, mieszanie czekolady z gorącą śmietanką, garnek, szpatułka3. Gdyby czekolada nie rozpuściła się dokładnie to użyj blendera. Gotowy ganache zamknij w szczelnym pojemniku i schowaj do lodówki na min. 12 godzin. Zwykle przygotowuję ganache wieczorem, żeby kolejnego dnia rano wykonać krem.
gotowa ganache z ciemnej czekolady, miska, pokrywka

4. Schłodzony ganache umieść w misie miksera wraz z serkiem mascarpone i ubij.

przygotowanie kremu czekoladowego, łączenie ganache czekoladowego z mascapone, misa miksera5. Ubijaj tylko do momentu aż wszystkie składniki się połączą, a masa stanie się gęsta. Zbyt długo ubijany krem może się zwarzyć!
przygotowanie kremu czekoladowego, łączenie ganache czekoladowego z mascapone, misa miksera

Tak przygotowany krem przechowuj w lodówce do czasu składania deseru. Można go przechowywać kilka dni bez szkody dla smaku.

Przygotowanie frużeliny z wiśni

Składniki:

  • 200 g wiśni (mogą być mrożone)
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny

przygotowanie frużeliny wiśniowej, składniki, wiśnie, żelatyna, mąka ziemniaczana, żelatyna, sok z cytryny, cukier, miski1. Wiśnie (mrożonych nie musisz rozmrażać) zagotuj razem z cukrem aż puszczą sok, a cukier się rozpuści.
przygotowanie frużeliny wiśniowej, podgrzewanie wiśni z cukrem, garnek

2. W czasie gotowania wiśni przygotuj żelatynę. Zalej ją niewielką ilością wody (tylko do przykrycia) i odstaw na 5 minut.

przygotowanie frużeliny wiśniowej, podgrzewanie żelatyny, garnuszek

3. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z łyżką wody i wlej do wiśni. Zagotuj mieszając.
przygotowanie frużeliny wiśniowej, dodanie mąki z wodą

4. Garnuszek z napęczniałą żelatyną postaw na małym gazie i podgrzej tylko to rozpuszczenia. Nie możesz jej zagotować, ponieważ straci właściwości żelujące. Płynną żelatynę dodaj do gorących wiśni i dokładnie wymieszaj.przygotowanie frużeliny wiśniowej, dodanie żelatyny

Frużelinę odstaw do wystudzenia. Później możesz nią przekładać deserki lub, jeśli jest taka potrzeba, schować do lodówki na kilka dni, a nawet zamrozić.

Przygotowanie pasty ozdobnej do wykonania wzoru na cieście

Z podanych składników otrzymasz pastę na ok. 12 deserków joconde cake. Pozostałą część możesz zamrozić.

Składniki:

  • 90 g miękkiego masła
  • 90 g cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 90 g mąki pszennej
  • 1 białko

Jeśli chcesz, aby wzór był kolorowy to zamień kakao na mąkę pszenną i dodaj do pasty barwnik w żelu.

składniki na pastę ozdobną do biszkoptu joconde cake ze wzorem, kakao, masło, mąką, białko, cukier puder, miski1. W misie miksera umieść masło i cukier puder.
ucieranie masła z cukrem pudrem do pasty ozdobnej do biszkoptu ze wzorem2. Mieszaj do czasu aż masło stanie się puszyste. Najlepiej użyj do tego końcówki mieszającej, jednak jeśli korzystasz z miksera ręcznego to trzepaczki też dadzą radę.
ucieranie masła z cukrem pudrem do pasty ozdobnej do biszkoptu ze wzorem

3. Do utartego masła dodaj kakao i mąkę. Ponownie wymieszaj. Powstanie dość ścisłe ciasto. przygotowanie pasty ozdrobnej do biszkoptu ze wzorem4. Dodaj 1 białko i zmiksuj. Otrzymasz pastę idealną do wykonania wzorów.
przygotowanie pasty ozdrobnej do biszkoptu ze wzorem5. Rozplanuj ułożenie szablonów. Sprawdź jakie mają wymiary oraz jakie wymiary będą miały Twoje deserki (moje biszkopty miały rozmiar 15 x 10 cm) żebyś wiedziała w których miejscach wykonać wzór.
przygotowanie biszkoptu ze wzorem, blaszka, mata silikonowa, szablony, szpatułka

6. Na przygotowany szablon wyłóż masę dekoracyjną. Przytrzymuj szablon żeby się nie przesunął. Najłatwiej pastę nakładać szpatułką cukierniczą.

przygotowanie biszkoptu ze wzorem, blaszka, mata silikonowa, przygotowanie wzoru, szablon, miska, szpatułka

7. Staraj się aby warstwa nie była zbyt gruba. Gdy masy będzie za dużo to przy ściąganiu szablonu będą się robiły przewyższenia, które po wyłożeniu na nie biszkoptu mogą opaść na matę i zniszczyć wzór.

przygotowanie biszkoptu ze wzorem, blaszka, mata silikonowa, przygotowanie wzoru, szablon8. Delikatnie i powoli unieś szablon chwytając za róg.
przygotowanie biszkoptu ze wzorem, blaszka, mata silikonowa, szablon9. Gdy wszystkie wzory znajdą się na swoim miejscu to umieść blachę na 1-2h w lodówce. W tym czasie masło stwardnieje i będziesz mogła wyłożyć biszkopt na górę.

przygotowanie biszkoptu ze wzorem, blaszka, mata silikonowa, gotowy wzór z szablonu

Tutaj kilka wzorów, z których korzystałam. Najlepiej sprawdzają się takie, które mają dość duże otwory. Im mniejszy otwór tym trudniej dokładnie wykonać wzór.przygotowanie biszkoptu ze wzorem, blaszka, mata silikonowa, gotowy wzór z szablonuprzygotowanie biszkoptu ze wzorem, blaszka, mata silikonowa, gotowy wzór z szablonu

przygotowanie biszkoptu ze wzorem, blaszka, mata silikonowa, gotowy wzór z szablonu

Przygotowanie ciasta ze wzorem (joconde cake)

Składniki:

  • 2 jajka
  • 60 g + 20 g cukru
  • 60 g mąki migdałowej lub dokładnie zmielonych migdałów bez skórki
  • 25 g mąki pszennej
  • 20 g rozpuszczonego masła
  • 2 białka

przygotowanie biszkoptu ze wzorem joconde cake, składniki, mąka z migdałów, mąka pszenna, rozpuszczone masło, cukier, jajka. białka, miski1. Całe jajka umieść w misie miksera i ubij wraz z 60 g cukru.
przygotowanie biszkoptu ze wzorem, miksowanie jajek z cukrem, misa mikser2. Masa powinna powinna podwoić swoją objętość, być puszysta i błyszcząca. Zajmie to kilka minut. Na koniec sprawdź między palcami czy nie czujesz kryształków cukru.
przygotowanie biszkoptu ze wzorem joconde cake, miksowanie jajek z cukrem, misa mikser3. Dodaj mąkę pszenną i migdałową. Wymieszaj delikatnie szpatułką.
przygotowanie biszkoptu ze wzorem joconde cake, mieszanie, misa miksera, szpatułka4. 2 białka ubij przez chwilę do powstania lekkiej pianki.
przygotowanie biszkoptu ze wzorem joconde cake, ubijanie białek, misa mikser5. Dodaj 20 g cukru i dalej ubijaj, aż piana stanie się gęsta, a kryształki cukru nie będą wyczuwalne.
przygotowanie biszkoptu ze wzorem joconde cake, ubijanie białek, misa mikser

6. Do masy z całych jaj dodawaj stopniowo (w trzech partiach) ubite białka. Po każdym dodaniu mieszaj delikatnie szpatułką tylko do połączenia składników.
przygotowanie biszkoptu ze wzorem joconde cake, łączenie masy z ubitymi białkami, miska, szpatułka, misa mikser7. Wraz z ostatnią partią białka dodaj również rozpuszczone masło i ponownie wymieszaj.
przygotowanie biszkoptu ze wzorem joconde cake, łączenie masy z ubitymi białkami, miska, szpatułka, misa mikser8. Masę biszkoptową wyłóż na schłodzony wzór.
przygotowanie biszkoptu ze wzorem joconde cake, nakładanie masy biszkoptowej na wzór, szpatułka, blacha z piekarnika, mata silikonowa

9. Wyrównaj przy pomocy długiej szpatuły. Możesz to zrobić szpatułką silikonową jednak polecam zainwestowanie w szpatułę – często przydaje się do wyrównywania kremów i ciast.

biszkopt te wzorem gotowy na pieczenia, blacha z piekarnika, mata silikonowa

10. Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 190ºC , Piecz 10-12 minut aż ciasto stanie się lekko brązowe. Możesz delikatnie sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowe.
biszkopt te wzorem upieczony, blacha z piekarnika, mata silikonowa11. Delikatnie obkrój brzegi jeszcze ciepłego ciasta. Przykryj ciasto papierem do pieczenia (lub matą/stolnicą silikonową) i odwróć ciasto tak aby leżało na papierze.
biszkopt te wzorem gotowy, przewracanie, papier do pieczenia12. Zdejmij z biszkoptu matę silikonową. Rób to delikatnie, żeby nie uszkodzić ciasta.

biszkopt te wzorem gotowy, papier do pieczenia

Tutaj możesz zobaczyć jak wygląda biszkopt z masłem (u góry) i biszkopt bez masła (na dole). Ten bez masła jest delikatniejszy i “skórka” joconde cake odchodzi podczas ściągania maty. Także polecam jednak przestrzeganie przepisu i nie zapominanie o maśle. Ja przy drugi podejściu zapomniałam i efekt był jaki był. 😉 biszkopt te wzorem gotowy, mata silikonowa

Jeszcze kilka zdjęć gotowego biszkoptu joconde cake. 🙂biszkopt te wzorem gotowy, papier do pieczeniabiszkopt te wzorem gotowy joconde cake, papier do pieczenia

Składanie deserów joconde cake

1. Odetnij brzeg biszkoptu i pokrój go na części odpowiedniej wielkości. Moje miały 15 x 10 cm. Polecam docinanie biszkoptu na wysokość folii rantowej, to ułatwi późniejsze wyrównanie kremu na wierzchu. Próbowałam zrobić deser z biszkoptu o wymiarach 30 x 10 cm. Wyszedł bez problemu, jednak wtedy jeden deserek to dwie porcje.
składanie deseru joconde cake, docinanie biszkoptu ze wzorem, papier do pieczenia

2. Przygotuj “foremki” z folii rantowej. Możesz użyć też sztywnych okładek do skoroszytów lub folii aluminiowej, choć z tej ostatniej trudno będzie uzyskać odpowiedni kształt. Moja folia ma wysokość 10 cm. Docinam ją na długość nieco dłuższą od wymiaru biszkoptu. U mnie było to ok. 18 cm.

składanie deseru joconde cake, docinanie folii rantowej do monoporcji, nożyczki, linijka, taśma klejąca, folia rantowa

3. Folię lekko oprósz cukrem pudrem i strzepnij nadmiar. To zapobiegnie ewentualnemu przyklejeniu się ciasta do folii.

składanie deseru joconde cake,posypywanie cukrem pudrem folii rantowej, sitko, cukier puder, słoik, łyżka, folia rantowa

4. Biszkopt możesz lekko nasączyć choć nie jest to konieczne. Poncz przygotuj rozpuszczając 1 łyżeczkę cukru w połowie szklanki wrzącej wody. Przed ponczowaniem wodę wystudź. Nasączaj biszkopt przy pomocy silikonowego pędzelka. Użyj niewielkiej ilości wody. Jeśli dasz jej zbyt dużo to biszkopt może zacząć przyklejać się do folii.

składanie deseru joconde cake, nasączanie biszkoptu ze wzorem, woda z cukrem, pędzelek silikonowy, biszkopt, kubek

5. Biszkopt ułóż na jednym końcu folii i zwiń łącząc oba końce.

składanie deseru joconde cake, zwijanie biszkoptu ze wzorem, folia rantowa6. Brzeg folii przyklej taśmą klejącą.
gotowy korpus do monoporcji wykonany z biszkoptu ze wzorem joconde cake

Już na tym etapie biszkopt wygląda cudownie! gotowy korpus do monoporcji wykonany z biszkoptu ze wzorem7. Krem przełóż do worka cukierniczego z okrągłą tylką (może być również bez tylki). Biszkopty ułóż na macie silikonowej lub talerzu.
składanie deseru, krem czekoladowy, frużelina wiśniowa, biszkopt ze wzorem, mata silikonowa, rękaw cukierniczy, miska8. Przy pomocy rękawa umieść trochę kremu w biszkopcie. W razie potrzeby pomóż sobie łyżeczką.
składanie deseru, krem czekoladowy, frużelina wiśniowa, biszkopt ze wzorem, mata silikonowa9. Na kremie umieść łyżeczkę frużeliny.
składanie deseru, krem czekoladowy, frużelina wiśniowa, biszkopt ze wzorem, mata silikonowa10. Nakładając krem naprzemiennie z frużeliną wypełnij biszkopt. Na górze powinien znaleźć się krem.
składanie deseru, krem czekoladowy, frużelina wiśniowa, biszkopt ze wzorem, mata silikonowa11. Przy pomocy szpatułki wyrównaj krem na górze. Folia bardzo ułatwia ładne wykończenie deseru. Deserki umieść w lodówce na kilka godzin, a potem zdejmij folię.
gotowy deserek otoczony biszkoptem z wzorem, mata silikonowa, szpatułka

Szablony, szablony i jeszcze więcej szablonów!

Mam dużo szablonów. Są tanie i dają duże możliwości. Można ich użyć do ozdobienia boku tortu, ciasteczek czy pożyczyć dzieciom – one już będą wiedziały co z nimi zrobić ;). Tym razem pokażę tylko te szablony, które testowałam na cieście. Wszystkie moje szablony opiszę w oddzielnym wpisie. Tutaj już wystarczająco się rozpisałam. 🙂

Do każdego modelu dodałam link z Aliexpress – tam kupuję wszystkie szablony.

szablony do biszkoptu ze wzorem

Te cztery szablony kupiłam w zestawie, tutaj. Bardzo Ci polecam ten komplet bo znajdziesz w nim aż 13 ładnych wzorów, a kosztuje poniżej 20 zł.

  • Róże. Moim zdaniem najładniejszy wzór
  • Fale. Fajny, prosty szablon, którym łatwo uzyskasz fajny efekt.
  • Serduszka. Ma małe elementy dlatego trudno się z nim pracuje.
  • Gwiazdki. Również maja bardzo małe elementy.

Ostatni szablon pochodzi stąd.

szablony do biszkoptu ze wzorem

  • Las z jeleniami. Piękny wzór ale przydatny do wykonania dużej rolady.

biszkopt joconde cake ze wzorem z szablonu z kremem czekoladowym i frużeliną wiśniową

ciasto joconde cake ze wzorem z szablonu z kremem czekoladowym i frużeliną wiśniową

Ciasto joconde cake ze wzorem z szablonu z czekoladą i wiśniami

Elegancki, pełen smaku deser, który możesz podać nawet na najbardziej ekskluzywnym przyjęciu. A może frywolna monoporcja z wzorem w różowe kropki, w sam raz na dziecięce przyjęcie? To Ty decydujesz!

Joconde cake ze wzorem z szablonu z czekoladą i wiśniami

Miłego dnia 🙂
Aneta

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit.pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.