Choux au craquelin czyli ptysie z kruszonką pierwszy raz zobaczyłam kilka lat temu w jednym z kulinarnych programów telewizyjnych. Od tego czasu wiedziałam, że muszę je wypróbować. Uwielbiam wypieki przygotowane z ciasta parzonego, obojętnie czy są to ptysie, eklery czy malutkie profiterolki, dlatego byłam bardzo ciekawa ptysi z kruszonką. W końcu je zrobiłam! Od teraz nie będę już robić zwykłych ptysi tylko te z kruszonką ponieważ są wspaniałe, a kruszonka dodaje im charakteru.

Ptysie z kruszonką, kremem fistaszkowym i malinami

Moje ptysie przygotowałam z aksamitnym kremem fistaszkowym i świeżymi malinami. Uważam, że to fantastyczna kombinacja smaków i struktur. Delikatnie słodki ale za to mocno orzechowy krem, kwaskowate maliny i ptysie z chrupiącą kruszonką stanowią połączenie godne polecenia. A poza tym takie ptysie pięknie się prezentują. Jestem pewna, że się nie zawiedziesz.

Ptysie z kruszonką, kremem fistaszkowym i malinami.

Ciasto parzone

Kiedyś, zanim upiekłam swoje pierwsze ptysie, słyszałam opinie, że ciasto parzone jest niezwykle trudne do wykonania. Do dziś zastanawiam się skąd się wzięły takie przekonania ponieważ moim zdaniem przygotowanie ciasta parzonego nie jest ani trudne ani czasochłonne. Oczywiście są zasady, których należy przestrzegać, ale tak jest też z każdym innym wypiekiem. Dlatego warto spróbować, ponieważ w krótkim czasie możesz zrobić pyszny i efektowny deser.

Jak zrobić ptysie z kruszonką, kremem fistaszkowym i malinami?

Potrzebne narzędzia:

  • rękaw cukierniczy (używam silikonowego)
  • tylka z okrągłym otworem (użyłam tylki 1A)
  • tylka w kształcie gwiazdki (użyłam tylki 1B)
  • wałek do ciasta (np. taki)
  • okrągły wykrawacz (użyłam takiej foremki o średnicy 4,5cm z zestawu kółek)
  • papier do pieczenia
  • waga kuchenna (np. taka)
  • drewniana łyżka
  • silikonowa szpatułka (używam szpatułki z Ikei, wytrzymuje najdłużej ze wszystkich)
  • miska
  • garnek
  • mikser

Narzędzia potrzbene do przygotowania ptysi z kruszonką, kremem fistaszkowym i malinami.

Opis wykonania ptysi z kruszonką, kremem fistaszkowym i malinami krok po kroku:

Choux au craquelin czyli ptysie z kruszonką – przepis

Składniki potrzebne do przygotowania ok. 14 ptysi:

Kruszonka:

  • 40 g miękkiego masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 50 g mąki pszennej

Składniki potrzebne do przygotowania kruszonki.

Ciasto parzone:

  • 60 ml wody
  • 60 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 75 g mąki pszennej
  • 3 jajka

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta parzonego na ptysie.

Zacznij od przygotowania kruszonki.

1. Masło, cukier trzcinowy i mąkę umieść w misie miksera i wymieszaj. Kruszonkę możesz też zagnieść dłonią – ja tak robię.

Przygotowanie kruszonki.

2. Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 2-3mm (zbyt gruba kruszonka nadmiernie obciąży ciasto parzone i spowoduje że ptysie nie urosną).

Wałkowanie kruszonki pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.

3. Tak przygotowaną kruszonkę włóż do lodówki na czas przygotowania ciasta parzonego. W niektórych przepisach możesz spotkać się z informacją, aby kruszonkę włożyć do zamrażarki – jednak nie polecam tej metody ponieważ sama tak zrobiłam i gdy wyjęłam kruszonkę to była ona tak twarda, że nie dałam rady wyciąć kółek.

Gdy kruszonka chłodzi się w lodówce przygotuj ciasto parzone.

1. Wodę, mleko, masło, sól i cukier podgrzej w garnuszku.

Przygotowanie ciasta parzonego na ptysie.

2. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 2 minuty.

Ptysie z kruszonka, kremem fistaszkowym i malinami. Przygotowanie ciasta parzonego na ptysie.

3. Wsyp mąkę i energicznie mieszaj (najlepiej sprawdzi się drewniana łyżka). Podgrzewaj stale mieszając, aż ciasto będzie gładkie, szkliste i będzie odchodziło od ścianek garnka.

Przygotownie ciasta parzonego na ptysie.

4. Ciasto przełóż do misy miksera i odstaw na 10 minut do przestudzenia.

Przygotowanie ciasta parzonego na ptysie.

5. Po tym czasie zacznij miksować i dodawaj po jednym jajku. Po dodaniu drugiego jajka sprawdź konsystencję ciasta. Ciasto rozciągnięte pomiędzy dwoma palcami powinno tworzyć szpic, który delikatnie opada. Jeśli tak się nie stanie oznacza to, że ciasto jest zbyt gęste. W takiej sytuacji ostatnie jajko rozbełtaj widelcem w miseczce i dodawaj stopniowo. Możliwie, że nie będziesz potrzebowała całego jajka. Dodaj odrobinę masy jajecznej, wymieszaj i ponownie sprawdź konsystencję ciasta.

Jak sprawdzić prawidłową konsystencję ciasat parzonego?

7. Gdy uzyskasz pożądaną konsystencję, przełóż ciasto do worka cukierniczego zakończonego okrągłą tylką. Worek cukierniczy zabezpieczam gumka recepturką, dzięki temu ciasto parzone nie wypływa z drugiej strony.

Worek cukierniczy, okrągła tylka, szprycowanie ciasta parzonego na blaszkę.

8. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matę silikonową wyszprycuj koła o średnicy 4,5 cm. Ptysie bardzo mocno rosną podczas pieczenia dlatego zostaw spore odstępy pomiędzy ptysiami.

Jeżeli używasz papieru do pieczenia to posmaruj blachę masłem w kilku miejscach, dzięki temu papier nie będzie się unosił podczas wyciskania ciasta na blachę.

Dla ułatwienia możesz narysować koła odpowiedniej wielkości na papierze do pieczenia. Pamiętaj jednak, aby odwrócić papier ponieważ ołówek, mazak czy długopis zostawią ślad na upieczonym ptysiu.

Szprycowanie ciasta parzonego na blaszkę do pieczenia.

9. Wyjmij z lodówki schłodzoną kruszonkę. Za pomocą okrągłej wykrawaczki wytnij kółka o tej samej średnicy co ptysie.

Wycinanie kółek z kruszonk. Okrągły wykrawacz do ciasta.

10. Ułóż krążki z kruszonki na ptysiach.

Ukladanie kruszonki na ptysiach.

11. Wstaw ptysie z kruszonką do nagrzanego piekarnika i piecz je w 180°C z termoobiegiem lub 200°C z funkcją pieczenia góra-dół przez około 25-30 minut. Ptysie powinny się ładnie zarumienić. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia ponieważ ptysie opadną. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim ptysie przez około 30 minut. Po tym czasie wyjmij ptysie do całkowitego wystudzenia.

Pieczenie ptysi z kruszonką.

12. Wystudzone ptysie przekrój ostrym nożem.

Krojenie ptysi z kruszonką.

 

Krem fistaszkowy z malinami – przepis

Składniki:

  • 250 g mascarpone
  • 400 g masła orzechowego, gładkiego bez kawałków orzeszków
  • 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 100 g cukru pudru
  • 300 g świeżych malin (do ułożenia na wyszprycowanym kremie)

Składniki potrzebne do przygotowania kremu fistaszkowego.

1. Mascarpone, masło orzechowe i cukier puder umieść w misie i wymieszaj do połączenia się wszystkich składników.

Przygotowanie kremu fistaszkowego do przełożenia ptysi z kruszonką.

2. W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietanę kremówkę.

ubijanie śmietany do musu z białej czekolady, mikser, miska

3. Wymieszaj delikatnie masę orzechową z bitą śmietaną za pomocą silikonowej szpatułki.

Przygotowanie kremu fistaszkowego do ptysi z kruszonką.

4. Przełóż krem do worka cukierniczego zakończonego tylką z gwiazdką. Napełnij kremem przekrojone ptysie.

Przekładanie ptysi kremem fistaszkowym za pomocą silikonowego worka cukierniczego i tylki z gwiazdką.

5. Na krem połóż świeże maliny (4-5 owoców na jednego ptysia). Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Ptysie z kruszonką, kremem fistaszkowym i malinami.

Kiedy przygotować ptysie?

Ptysie najlepiej upiecz w dniu podania wtedy są chrupiące i najsmaczniejsze. Jeżeli jednak przygotować je dzień wcześniej to przechowuj „suche” – bez kremu w szczelnym pojemniku lub zamkniętym piekarniku. Ptysie szybko łapią wilgoć i stają się miękkie. Przełóż kremem dopiero w dniu podania.

Ptysie z kruszonką, kremem fistaszkowym i malinami.

Nie wiem dlaczego tak długo zwlekałam z upieczeniem ptysi z kruszonką – są pyszne! A w połączeniu z kremem fistaszkowym i świeżymi malinami smakują obłędnie.

Ptysie z kruszonką, kremem fistaszkowym i malinami.

Ptysie z kruszonką, kremem fistaszkowym i malinami.

Ptysie z kruszonką, kremem fistaszkowym i malinami.

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.