Choux au craquelin czyli ptysie z kruszonką pierwszy raz zobaczyłam kilka lat temu w jednym z kulinarnych programów telewizyjnych. Od tego czasu wiedziałam, że muszę je wypróbować. Uwielbiam wypieki przygotowane z ciasta parzonego, obojętnie czy są to ptysie, eklery czy malutkie profiterolki, dlatego byłam bardzo ciekawa ptysi z kruszonką. W końcu je zrobiłam! Od teraz nie będę już robić zwykłych ptysi tylko te z kruszonką ponieważ są wspaniałe, a kruszonka dodaje im charakteru.
Aktualizacja: 16.07.2024r. – zmienione zostały proporcje na krem fistaszkowy, a ptysie zyskały bardziej nowoczesny wygląd 🙂
Ptysie z kruszonką, kremem fistaszkowym i malinami
Moje ptysie przygotowałam z aksamitnym kremem fistaszkowym i świeżymi malinami. Uważam, że to fantastyczna kombinacja smaków i struktur. Delikatnie słodki ale za to mocno orzechowy krem, kwaskowate maliny i ptysie z chrupiącą kruszonką stanowią połączenie godne polecenia. A poza tym takie ptysie pięknie się prezentują. Jestem pewna, że się nie zawiedziesz.
Jak zrobić ptysie z kruszonką, kremem fistaszkowym i malinami?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- silikonowa mata perforowana ze wzorem lub bez (zamiennie możesz użyć zwykłej maty lub papieru do pieczenia)
- rękawy cukiernicze wielorazowe lub jednorazowe
- tylka z okrągłym otworem (użyłam tylki 1A)
- tylka w kształcie gwiazdki (użyłam tylki 1B)
- okrągły wykrawacz (użyłam takiej foremki o średnicy 4,5 cm z zestawu kółek)
- 2 maty silikonowe lub 2 arkusze papieru do pieczenia
- wałek do ciasta np. taki
- listwy dystansowe (opcjonalnie)
- waga kuchenna (np. taka)
- drewniana łyżka
- silikonowa szpatułka (używam szpatułki z Ikei, wytrzymuje najdłużej ze wszystkich)
- miska, garnek
- mikser
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Opis wykonania ptysi z kruszonką, kremem fistaszkowym i malinami krok po kroku:
Z poniższego przepisu wykonasz ok. 16 ptysi.
Choux au craquelin czyli ptysie z kruszonką – przepis
Przygotowanie kruszonki
Kruszonka:
- 40 g miękkiego masła
- 50 g cukru trzcinowego
- 50 g mąki pszennej
1. Masło, cukier trzcinowy i mąkę umieść w misie miksera i wymieszaj. Kruszonkę możesz też zagnieść dłonią – ja tak robię.
2. Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma matami silikonowymi lub dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 2-3 mm. Aby równo rozwałkować ciasto wykorzystaj listwy dystansowe. Tak przygotowaną kruszonkę włóż do zamrażarki na co najmniej godzinę.
3. Za pomocą okrągłego wykrawacza o średnicy 4,5 cm wytnij z ciasta krążki.
Przygotowanie ciasta parzonego
Składniki:
- 60 ml wody
- 60 ml mleka
- 50 g masła
- 1 płaska łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 75 g mąki pszennej
- 120 g jaj (2-3 jaja)
1. Wodę, mleko, masło, sól i cukier podgrzej w garnuszku.
2. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 2 minuty.
3. Wsyp mąkę i energicznie mieszaj (najlepiej sprawdzi się drewniana łyżka). Podgrzewaj stale mieszając, aż ciasto będzie gładkie, szkliste i będzie odchodziło od ścianek garnka.
4. Ciasto przełóż do misy miksera i odstaw na 10 minut do przestudzenia.
5. Jajka rozkłóć w osobnej miseczce. Następnie dodawaj stopniowo do ostudzonego ciasta, mieszając cały czas na niskich obrotach płaskim mieszadłem. Po dodaniu 3/4 jajka sprawdź konsystencję ciasta – na uniesionym do góry mieszadle delikatnie spływa na kształt litery V.
Dla pewności weź odrobinę ciasta między dwa palce i rozciągnij je (tak jak na filmie poniżej). Na dolnym palcu powinien utworzyć się szpic, który delikatnie opada. Jeżeli tak się nie dzieje to znaczy, że ciasto jest zbyt gęste. W takiej sytuacji dodaj odrobinę pozostałej masy jajecznej i sprawdź konsystencję.
Formowanie ptysi
1. Gdy uzyskasz pożądaną konsystencję, przełóż ciasto do worka cukierniczego zakończonego okrągłą tylką. Za pomocą skrobki przesuń ciasto w stronę otworu tak aby pozbyć się pustych przestrzeni.
2. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową wyszprycuj koła o średnicy 4,5 cm. Ptysie bardzo mocno rosną podczas pieczenia dlatego zostaw spore odstępy pomiędzy ptysiami.
Korzystałam z maty perforowanej, na której zaznaczone są już okręgi. Jeżeli masz matę bez wzoru to brzegi okrągłego wykrawacza zanurz w mące, następnie odciskaj kształt na macie. Natomiast gdy używasz papieru do pieczenia to na odwrocie narysuj okręgi.
3. Ułóż zamrożone krążki z kruszonki na ptysiach.
Pieczenie ptysi z kruszonką
1. Wstaw ptysie z kruszonką do nagrzanego piekarnika i piecz je w 180°C z termoobiegiem lub 200°C z funkcją pieczenia góra-dół przez około 25-30 minut. Ptysie powinny się ładnie zarumienić. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia ponieważ ptysie opadną. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim ptysie przez około 30 minut. Po tym czasie wyjmij ptysie do całkowitego wystudzenia.
2. Wystudzone ptysie przekrój ostrym nożem.
Krem fistaszkowy z malinami – przepis
Składniki:
- 180 g mascarpone
- 150 g masła orzechowego, gładkiego bez kawałków orzeszków
- 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 75 g cukru pudru
- 250-300 g świeżych malin (4-5 malin na 1 ptysia)
1. Mascarpone, masło orzechowe i cukier puder umieść w misie i wymieszaj do połączenia się wszystkich składników.
2. W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietanę kremówkę.
3. Wymieszaj delikatnie masę orzechową z bitą śmietaną za pomocą silikonowej szpatułki.
4. Przełóż krem do worka cukierniczego zakończonego tylką z gwiazdką. Napełnij kremem przekrojone ptysie.
5. Maliny przekrój na pół i ułóż je wokół ptysia delikatnie wciskając w krem.
6. Ptysiowe “czapeczki” posyp cukrem pudrem i ułóż na wierzchu kremu.
Kiedy przygotować ptysie?
Ptysie najlepiej upiecz w dniu podania wtedy są chrupiące i najsmaczniejsze. Jeżeli jednak chcesz przygotować je dzień wcześniej to przechowuj „suche” – bez kremu. Ptysie szybko łapią wilgoć i stają się miękkie. Przełóż kremem dopiero w dniu podania.
Większość źródeł podaje aby suche ptysie przechowywać w szczelnym pojemniku. Na początku uważałam, że to dobre rozwiązanie. Jednak za którymś razem okazało się, że w pojemniku ptysie też miękną (zaparzają się). Natomiast pozostawione bez przykrycia w zależności od tego jaka jest wilgotność powietrza w pomieszczeniu mogą zmięknąć lub lekko się zeschnąć.
Ptysie z kruszonką, kremem fistaszkowym i malinami.
Nie wiem dlaczego tak długo zwlekałam z upieczeniem ptysi z kruszonką – są pyszne! A w połączeniu z kremem fistaszkowym i świeżymi malinami smakują obłędnie.
Smacznego! 🙂
Magda
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!