W odróżnieniu do Anety uwielbiam dynię i w sezonie jesiennym często gości na moim stole, zazwyczaj pod postacią aromatycznej zupy dyniowej lub sosu do makaronu. Przynajmniej raz w roku robię też sernik dyniowy. Pychota! Tym razem postanowiłam zaszaleć z formą i zrobiłam podwójnie dyniowe cake pops. Dlaczego podwójnie? Ponieważ nie tylko wyglądają jak dynia, ale też smakują dynią.

dyniowe cake pops

Muszę Ci się też do czegoś przyznać. To są pierwsze cake pops jakie kiedykolwiek zrobiłam! Sama się temu dziwię bo jest to rewelacyjny deser na wszelkiego rodzaju przyjęcia i to nie tylko dla dzieci, ale i dla dorosłych.

Takie dyniowe cake pops świetnie sprawdzą się na imprezie z okazji Halloween. Osobiście nie przepadam za mrocznym klimatem tego święta, lejącą się krwią i wypadającymi gałkami ocznymi. Fuj, to nie mój klimat! Ale te dynie są na prawdę urocze. A jak je zrobić? Zapraszam Cię do lektury.

Jak przygotować dyniowe cake pops?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

  • patyczki do cake pops (moje miały 15 cm długości i kupiłam je w sklepie Tedi, gdzie są dostępne w różnych kolorach, ale myślę, że takie patyczki o długości 10 cm też będą dobrze wyglądały)
  • pomarańczowy barwnik spożywczy do czekolady (korzystałam z barwnika firmy Food Colours i jestem z niego bardzo zadowolona, uzyskałam piękny i intensywny kolor)
  • zielony barwnik spożywczy w żelu (korzystałam z barwnika Food Colours)
  • forma do pieczenia babki
  • jednorazowe lub wielorazowe rękawy cukiernicze
  • tylka do liści (najlepsza będzie tylka nr 352)
  • tylka nr 3 z okrągłym otworem do zrobienia pnączy (opcjonalnie ponieważ jeśli korzystasz z jednorazowego rękawa to wystarczy go odpowiednio dociąć)
  • papier do pieczenia
  • miski, garnek, wysoki kubek
  • mikser
  • sztywna podkładka np. tacka
  • waga kuchenna (np. taka)
  • silikonowa szpatułka (używam szpatułki z Ikei, wytrzymuje najdłużej ze wszystkich)
  • rózga kuchenna
  • sitko

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

Dyniowe cake pops. Potrzebne narzędzia: patyczki do cake pops, jednorazowe rękawy cukiernicze, tylka do liści, tylka nr 3, papier do pieczenia, waga kuchenna, szpatułka silikonowa, barwnik spożywczy do czekolady, barwnik w żelu, okrągła forma na babkę, mikser

 

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w sklepie Słodka Pasja, Miniowe Formy 3D oraz To Się Nosi.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Jak działa pieczenie?", z którego dowiesz się między innymi dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę, po co przesiewać mąkę i jak uniknąć zakalca.
Wszystko stanie się jasne. 🙂

Jak przygotować dyniowe cake pops? Opis wykonania krok po kroku.

Z poniższego przepisu wykonasz ok. 13 cake popsów.

Korzenna babka dyniowa – przepis

Do przygotowania cake pops użyłam ciasta dyniowego z przepisu Nigelli Lawson. Jest ono wilgotne, mięciutkie i niezwykle aromatyczne. Tak na prawdę możesz skorzystać z dowolnego przepisu na babkę dyniową. Może masz swój ulubiony?  Jeżeli nie to bardzo polecam właśnie ten przepis. Z podanych proporcji wychodzi dość pokaźna babka i do zrobienia 13 cake pops będziesz potrzebowała jedynie 1/4 ciasta. Resztę możesz zamrozić i wykorzystać do kolejnych cake pops lub polać lukrem i zwyczajnie zjeść do kawy. 🙂

Składniki na okrągłą formę o pojemności 2,5 l:

  • 300 g cukru trzcinowego
  • 250 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • skórka z połowy pomarańczy
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 3 duże jajka
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 300 g puree z dyni (jak zrobić puree z dyni dowiesz się z przepisu na korzenną roladę dyniową ze wzorem)
  • masło i mąka do wysmarowania formy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta dyniowego: mąka pszenna, puree z dyni, cukier trzcinowy, jajka, olej, cynamon, przyprawa korzenna, soda oczyszczona

1. Przygotuj okrągłą formę na babkę. Wysmaruj ją tłuszczem i posyp mąką, nadmiar mąki strzepnij. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Forma na babkę

2. Przesiej i wymieszaj suche składniki: mąkę, sodę, cynamon, przyprawę korzenną i odstaw naczynie na bok.

Przygotowanie ciasta dyniowego. Maka, cynamon, soda, przyprawa korzenna.

3. W osobnym naczyniu wymieszaj olej, jaja, cukier oraz skórkę i sok z pomarańczy. Możesz to zrobić mikserem albo rózgą.

Przygotowanie ciasta dyniowego. Olej, cukier, jajka.

4. Dodaj puree z dyni i wymieszaj.

Przygotowanie ciasta dyniowego. Puree z dyni.

5. Następni dodaj suche składniki i wymieszaj wszystko tylko do połączenia.

Przygotowanie ciasta dyniowego. Mieszanie składników mokrych z suchymi.

6. Ciasto przelej do przygotowanej wcześniej formy.

Pieczenie ciasta dyniowego w okragłej formie.

7. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 – 50 minut. Sprawdź czy babka jest gotowa wbijając w nią patyczek – nie powinno być na nim śladów surowego ciasta. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Ciasto dyniowe możesz przygotować nawet i dwa dni wcześniej.

Ciasto dyniowe.

Przygotowanie cake pops

Cake pops to pokruszone ciasto (np. biszkopt lub babka) z dodatkiem jakiegoś spoiwa, zazwyczaj serka mascarpone, roztopionej czekolady lub dżemu.

Składniki na około 13 lizaków:

  • 250 g pokruszonego ciasta dyniowego z przepisu powyżej
  • 60 g mascarpone
  • 50 g białej czekolady (zamiast czekolady możesz dać 70 g dżemu brzoskwiniowego – testowałam obie wersje i obie są równie pyszne)
  • 300 g białej czekolady do obtoczenia (nie zużyjesz całej, ale łatwiej zanurzać cake pops gdy czekolady jest więcej)
  • pomarańczowy barwnik spożywczy do czekolady

Dyniowe cake pops. Składniki: ciasto dyniowe, biała czekolada, serek mascarpone, pomarańczowy barwnik spożywczy do czekolady.

Formowanie dyniowych cake pops

1. 50 g białej czekolady roztop w kąpieli wodnej. Miskę z czekoladą ustaw nad garnkiem z wrzącą wodą i mieszaj silikonową szpatułką aż czekolada się roztopi.

Roztapianie czekolady w kąpieli wodnej.

2. W misie umieść pokruszone ciasto dyniowe (postaraj się aby ciasto było dobrze rozdrobnione – możesz to zrobić ręcznie lub w malakserze), serek mascarpone oraz roztopioną czekoladę (50 g).Dyniowe cake popsy. Mieszanie składników: babka dyniowa, mascarpone i roztopiona czekolada.

3. Dokładnie wymieszaj łyżką lub zagnieć ręką.  Dyniowe cake pops - przygotowanie ciasta.

4. Dłońmi uformuj kule (każda o wadze około 25 g). Spłaszcz je delikatnie na dole i u góry, a następnie ułóż na tacce wyłożonej papierem do pieczenia.  Dyniowe cake pops - formowanie.

5. Za pomocą patyczka do cake pops odciśnij 4 -5 pionowych wgłębień, w mniej więcej regularnych odstępach na każdej z kul. Tak przygotowane cake pops włóż do zamrażarki na około 30 minut.Dyniowe cake pops - formowanie.

Obtaczanie dyniowych cake pops w czekoladzie

Zanim zabierzesz się do przygotowania czekoladowej polewy do cake pops to zachęcam Cię do zajrzenia do wpisu: Łatwe temperowanie czekolady. Znajdziesz tam wszystkie potrzebne informacje na temat prawidłowego roztapiania czekolady.

1. W czasie gdy cake pops się chłodzą przygotuj polewę. Czekoladę roztop w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.

Na czym polega kąpiel wodna? Miskę z połamaną czekoladą ustaw nad garnkiem z wrzącą wodą (miska nie może stykać się z powierzchnią wody). Delikatnie mieszaj silikonową szpatułką aż czekolada całkowicie się roztopi. Nie podgrzewaj dłużej niż to konieczne.

Roztapianie czekolady w kąpieli wodnej.

2. Do roztopionej czekolady dodaj pomarańczowy barwnik spożywczy przeznaczony do barwienia czekolady (dodałam około 1/3 łyżeczki). Następnie wymieszaj do uzyskania jednolitego koloru.

Barwnie roztopionej czekolady barwnikiem spożywczym.

3. Wyciągnij dyniowe kule z zamrażarki. Końcówki patyczków do cake pops zanurzaj w czekoladzie. Następnie wbij je do uformowanych dyń do połowy głębokości. Odstaw do zamrażarki na około 15 – 30 minut po to aby czekolada zastygła.

Dyniowe cake pops - wbijanie patyczków, zanurzonych wcześniej w czekoladzie.

4. Czekoladę przelej do wysokiego kubka. Zanurz schłodzone cake pops w czekoladzie, a po wyjęciu obracaj wokół własnej osi tak aby czekolada równo obtoczyła dyniową kulę. Następnie strzepnij nadmiar czekolady stukając patyczkiem o kubek.

Niestety zdarzyło się, że zanurzając cake pops w kubeczku wyjmowałam tylko patyczek, a reszta została w polewie. Podejrzewam, że spowodowane było to tym, że cake pops czekające na swoją kolej poza lodówką miękły, a patyczki nie trzymały się wystarczająco stabilnie. Dlatego kolejnym razem nie wyjmowałam wszystkich dyniowych cake pops od razu z lodówki, tylko robiłam to na raty.

Dyniowe cake pops - zanurzanie w polewie czekoladowej. 5. Zanim odłożysz cake pops na tackę wyłożoną papierem do pieczenia to przytrzymaj je chwilę ciastkiem do góry. Możesz przygotować stojak, do którego będziesz wbijać cake pops – wystarczy kawałek styropianu lub kartonowe pudełko, w którym wcześniej zrobisz dziurki wykałaczką.  Zbyt szybkie odłożenie cake pops na tacę spowoduje, że czekolada spłynie i  utworzy nieestetyczną otoczkę na dole.

Dyniowe cake pops

6. Tak przygotowane dyniowe cake pops wstaw do lodówki.

Dyniowe cake pops

Przygotowanie listków i pnączy z lukru królewskiego

Lukier możesz przygotować dzień wcześniej. Przechowuj w lodówce w rękawie cukierniczym lub w misce przykrytej folią spożywczą (folia powinna dotykać lukru, w przeciwnym razie lukier się zeschnie).

Składniki na lukier królewski:

  • 1 białko (30 g)
  • 170 g cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • zielony barwnik spożywczy w żelu

Przygotowanie lukru królewskiego. Składniki: białko, cukeir puder, sok z cytryny, zielony barwnik spożywczy.

1. W misie miksera umieść białko i przesiany cukier puder. Początkowo ucieraj na wolnych obrotach, następnie na średnich. Po otrzymaniu kremowej konsystencji dodaj sok z cytryny i ponownie zmiksuj. Przygotowanie lukru królewskiego.

2. Dodaj zielony barwnik i wymieszaj do uzyskania jednolitego koloru.  Barwienie lukru królewskiego barwnikiem w żelu.

3. Lukier przełóż do dwóch rękawów cukierniczych, jeden zakończony tylką do tworzenia listków, a drugi zakończony tylką z okrągłym otworem o szerokości około 1,5 mm lub po prostu do rękawa z odciętą końcówką (otwór powinien być niewielki).Lukier królewski przełożony do jednorazowych rękawów cukierniczych. Tylka w kształcie listka.

4. Przy pomocy lukru ozdób dynie liśćmi i pnączami. Możesz je również wykonać z masy cukrowej.

dyniowe cake popsCake pops przechowuj w lodówce do kilku dni. Pozostawione na dłużej w temperaturze pokojowej zmiękną i będą rozkosznie rozpływać się w ustach, ale niestety mogą też spadać z patyczków.

dyniowe cake pops dyniowe cake pops dyniowe cake pops dyniowe cake pops

Dyniowe cake pops

Dyniowe cake pops skradły moje serce. Zaskakują formą a do tego rewelacyjnie smakują. Były to moje pierwsze, ale na pewno nie ostatnie ciasteczkowe lizaki na patyku.

Wszystkiego słodkiego
Magda

 

Pomysł na dyniowe cake pops pochodzi z bloga Słodyczowy Świat. Znajdziesz tam również wiele innych ciekawych inspiracji na cake pops i masę pięknych zdjęć.

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit_pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

 

_____________
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje. 🙂

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Jak działa pieczenie?"!