Każda z nas, niezależnie od etapu cukierniczej drogi na jakim się obecnie znajduje, chce żeby jej tort był piękny, idealnie prosty i smaczny. Aby to osiągnąć trzeba poprawnie wykonać wiele czynności – przygotować kremy (żelki, frużeliny, chrupki itp.), biszkopt, poprawnie złożyć tort, a później go otynkować i udekorować.

Tym razem chcę Wam opowiedzieć o tym jak złożyć tort. Składanie tortu nie jest procesem specjalnie skomplikowanym, jednak warto znać kilka metod i trików, które ułatwią zadanie i sprawią, że efekt będzie zadowalający.

Jak złożyć idealnie prosty tort? Składanie tortu krok po kroku. tutorial, pokrojony biszkopt, nóż, rant cukierniczy, miska z kremem

Jak złożyć idealnie prosty tort? Składanie tortu krok po kroku.

Do składania tortu przyda Ci się kilka narzędzi. Nie potrzebujesz ich wiele, więc warto mieć je wszystkie.

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

Jak złożyć idealnie prosty tort? Składanie tortu krok po kroku. tutorial, potrzebne narzędzia, nóż, rant cukierniczy, rękaw cukierniczy, łyżka, folia rantowa, wykałaczka, linijka, ołówek, podkład pod tort, butelka do nasączania

 

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w sklepie Słodka Pasja oraz Miniowe Formy 3D.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz 5% rabatu na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Jak działa pieczenie?", z którego dowiesz się między innymi dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę, po co przesiewać mąkę i jak uniknąć zakalca.
Wszystko stanie się jasne. 🙂

Czy rant jest konieczny?

Składanie tortu bez rantu jest możliwe, więc nie ma obowiązku posiadania go. Jednak może Ci zobrazuję jak wygląda składanie wysokiego tortu w tortownicy (bo z niskimi torcikami problemu nie ma).

Wkładasz jeden blat, krem, drugi blat i… już brakuje Ci miejsca. Co dalej? Musisz jakoś przedłużyć tortownicę. Więc wyciągasz wszystko i wykładasz brzegi tortownicy czymś sztywnym (najczęściej, nie wiedzieć czemu, są to zwykłe plastikowe podkładki pod talerz), spinasz taki “rant” (do tego dobre są podobno metalowe spinacze biurowe) i układasz biszkopt, krem, biszkopt…

Niby wszystko fajnie. Masz jakiś tam prowizoryczny rant, możesz złożyć wysoki tort, więc o co chodzi? Przede wszystkim podkładki, z których stworzyłaś swój “rant” prawdopodobnie nie są przeznaczone do kontaktu z żywnością, a to powinno dać Ci do myślenia. Kolejny feler to wygoda użytkowania, a raczej jej brak. Trzecia sprawa to miejsce w twoich szafkach kuchennych. Nie masz go zbyt wiele, prawda? To teraz wyobraź sobie, że na weekend pieczesz tort dla 20 osób, a w kolejnym tygodniu taki na 10 porcji. Potrzebujesz dwóch tortownic. A jak kolejny tort będziesz chciała zrobić na 15 porcji, to wtedy dokupisz kolejną tortownicę. Już wiesz o co mi chodzi? Zamiast trzech tortownic wystarczy Ci jeden rant regulowany. Oszczędzisz miejsce, pieniądze i nerwy.

Szerzej o wszystkich akcesoriach potrzebnych do składania tortu (oraz do tynkowania i dekorowania) opowiedziałam w innym wpisie. Zachęcam Cię do przeczytania go.

Podstawowe narzędzia do tworzenia (składania i tynkowania) tortów

Biszkopt – jaki przepis wybrać i jak go przygotować?

Na blogu powstał długi wpis odpowiadający na wszystkie pytania na temat biszkoptów oraz zawierający sprawdzony przepis. Wpis napisała ekspertka w tej dziedzinie – Ula Stępniak. Zajrzyj do niego zanim zabierzesz się za pieczenie.

Biszkopt idealny do tortu – przepis i wszystko co musisz wiedzieć

Składanie tortu – opis krok po kroku

Przed tobą kilka etapów (wyzwań). Jeśli wykonasz je z należytą starannością to jestem przekonana, że efekt będzie doskonały.

Wyzwanie 1: Krojenie biszkoptu

Równe wykrojenie blatów biszkoptowych to niezłe wyzwanie.

Przetestowałam różne narzędzia i metody krojenia:
1. Zwykły nóż
Na samym początku kładłam po prostu biszkopt na blacie i “piłowałam” zwykłym nożem. Wychodziło fatalnie. Ciasto było krzywe, a każdy blat miał inną grubość.

2. Nóż strunowy
Kolejny etap rozwoju – kupiłam nóż strunowy! Muszę przyznać, że to była już zupełnie inna klasa. Blaty miały podobną grubość i były dość proste. Jednak bardzo denerwowało mnie to, że nóż szarpał biszkopt. Było mnóstwo okruszków. Podobno lepiej sprawdzają się tego typu noże z piłką lub skręconą struną – być może tak jest, nie sprawdzałam, ponieważ znalazłam inną metodę, której pozostaję wierna…

3. Ostry nóż, patera obrotowa i linijka
To, moim zdaniem, najlepsza metoda. Blaty wychodzą idealnie proste, jednakowej grubości i bez okruszków. Właśnie ten sposób przedstawię Ci poniżej.

Jak kroić biszkopt na równe blaty?

1. Na początku mierzę biszkopt i zastanawiam się ile blatów, oraz jakiej grubości, chcę z niego wykroić.

Jak złożyć idealnie prosty tort? Składanie tortu krok po kroku. tutorial, krojenie biszkoptu na równe blaty, nóż, linijka, biszkopt, patera obrotowa

2. Jeśli biszkopt wyrósł z górką to w pierwszej kolejności odcinam ją.
Jak złożyć idealnie prosty tort? Składanie tortu krok po kroku. tutorial, krojenie biszkoptu na równe blaty, nóż, biszkopt, patera obrotowa

3. Układam biszkopt na środku patery obrotowej. Przykładam nóż równolegle do patery.  Opieram łokieć o swoje ciało, aby ustabilizować nóż. Rękę trzymam w jednym miejscu, nie poruszam nią, nie piłuję biszkoptu. Drugą ręką obracam paterę. Kręcę i kręcę aż górka zostanie odcięta.

4. Górka biszkoptu nadaje się idealnie żeby zająć czymś dziecko, podczas gdy Ty operujesz ostrym nożem. 😉 Możesz go również użyć do cakepops lub cakesicles.Jak złożyć idealnie prosty tort? Składanie tortu krok po kroku. tutorial, krojenie biszkoptu na równe blaty, nóż, biszkopt, patera obrotowa

5. Linijką odmierzam grubość pierwszego blatu i delikatnie nacinam w odpowiednim miejscu.Jak złożyć idealnie prosty tort? Składanie tortu krok po kroku. tutorial, krojenie biszkoptu na równe blaty, nóż, linijka, biszkopt, patera obrotowa

6. Dalej postępuję tak jak przy odkrajaniu górki. Przykładam nóż, stabilizuję rękę i kręcę paterą. Jeśli czuję, że biszkopt się przesuwa na paterze to kładę na nim dłoń i dalej kręcę paterą.

7. W ten sam sposób kroję wszystkie blaty.

Jak złożyć idealnie prosty tort? Składanie tortu krok po kroku. tutorial, biszkopt pokrojony na równe blaty, nóż, patera obrotowa

Na ile blatów pokroić biszkopt?

To jest sprawa bardzo indywidualna. U mnie najlepiej sprawdzają się torty złożone z 4 blatów biszkoptu o grubości 1,5-2 cm. Kiedyś robiłam torty z trzech blatów o grubości ok. 3 cm, jednak ciasta w takim torcie było zbyt dużo.

Wyzwanie 2: Nasączanie biszkoptu

Nie mam dla Ciebie dobrej wiadomości. Nie istnieje idealna ilość ponczu do nasączenia biszkoptu. Wszystko zależy od rodzaju biszkoptu i od tego czy wolisz solidnie nasączone torty czy raczej symbolicznie. Pamiętaj o tym, że zbyt obficie nasączony biszkopt rozmięknie i nie będzie w stanie utrzymać ciężaru kremów, a to już przepis na katastrofę.

Muszę przyznać, że nie mam pojęcia ile ponczu zużywam. Przygotowuję zwykle około szklanki płynu i zużywam tylko jego część.

Nasączam biszkopt równomiernie na całej powierzchni. Używam do tego celu specjalnej butelki zakończonej nakrętką z dziurkami. Tak jest mi najwygodniej i biszkopt jest nasączony jednakowo w każdym miejscu. Możesz do nasączania użyć zwykłej łyżki lub pędzelka silikonowego – dla mnie żadna z tych opcji nie była wystarczająco dobra.

Jak złożyć idealnie prosty tort? Składanie tortu krok po kroku. tutorial, biszkopt pokrojony na równe blaty, nasączanie biszkoptu ponczem, butelka do nasączania

Jeśli używam jasnego biszkoptu to po prostu patrzę czy całość została nasączona. W przypadku biszkoptu kakaowego nie zawsze jest to widoczne, więc delikatnie naciskam dłonią i sprawdzam czy blat jest wilgotny.

Blaty biszkoptowe możesz najpierw włożyć do rantu, a później nasączyć. Wiem, że wiele osób stosuje tą metodę z powodzeniem. Ja nie lubię nasączania w rancie, ponieważ jest wysoki i utrudnia wykonanie tego zadania.

Ostatni blat nasączam z dwóch stron żeby nie był suchy.

Wyzwanie 3: Ułożenie równych warstw

Uważam, że najlepiej wyważone smakowo torty to takie, w których warstwy kremu i biszkoptu mają taką samą grubość. Osiągniesz to używając zwykłej wykałaczki. Zaznacz na niej ołówkiem grubość warstwy (np. 2 cm), a wbijając ją w krem będziesz mogła sprawdzić czy jego ilość jest odpowiednia.

Inną metodą na wyznaczenie wysokości warstw jest narysowanie kresek na folii lub papierze do pieczenia. Folią wyłożysz później rant i wyraźnie będziesz widziała jak dużo kremu musisz nałożyć.

Jak złożyć idealnie prosty tort? Składanie tortu krok po kroku. tutorial, biszkopt pokrojony na równe blaty, krem czekoladowy, żelka śliwkowa

1. Rant umieść na podkładzie. Do środka włóż pierwszy nasączony blat.   Jak złożyć idealnie prosty tort? Składanie tortu krok po kroku. tutorial, umieszaczanie biszkoptu w rancie cukierniczym

2. Wokół blatu ułóż folię rantową. Do czego potrzebna jest folia dowiesz się z dalszej części wpisu.Jak złożyć idealnie prosty tort? Składanie tortu krok po kroku. tutorial, umieszczanie folii rantowej w rancie cukierniczym

3. Dopasuj szerokość rantu do biszkoptu. Nie ściskaj biszkoptu! Zepnij rant wraz z folią rantową. Jak złożyć idealnie prosty tort? Składanie tortu krok po kroku. tutorial, umieszczanie folii rantowej w rancie cukierniczym

4. Folia powinna przylegać do brzegów rantu. Dzięki temu, że folia jest sztywna to ułożenie jej jest łatwe.Jak złożyć idealnie prosty tort? Składanie tortu krok po kroku. tutorial, umieszczanie folii rantowej w rancie cukierniczym

5. Na biszkopt wyłóż warstwę kremu.Jak złożyć idealnie prosty tort? Składanie tortu krok po kroku. tutorial, przekładanie tortu kremem czekoladowym, rękaw cukierniczy, rant cukierniczy, folia rantowa

6. Najprościej zrobisz to wyciskając krem z rękawa cukierniczego, jednocześnie kręcąc patera obrotową. Możesz też użyć zwykłej łyżki.Jak złożyć idealnie prosty tort? Składanie tortu krok po kroku. tutorial, przekładanie tortu kremem czekoladowym, rant cukierniczy, folia rantowa

7. Krem wyrównaj łyżką. Jak złożyć idealnie prosty tort? Składanie tortu krok po kroku. tutorial, przekładanie tortu kremem czekoladowym, rant cukierniczy, folia rantowa

8. Sprawdź wykałaczką czy warstwa kremu ma odpowiednią wysokość.

Jak złożyć idealnie prosty tort? Składanie tortu krok po kroku. tutorial, przekładanie tortu kremem czekoladowym, rant cukierniczy, folia rantowa, sprawdzanie wysokości warstwy kremu

9. Dzięki znacznikowi na wykałaczce jest to bardzo łatwe.Jak złożyć idealnie prosty tort? Składanie tortu krok po kroku. tutorial, przekładanie tortu kremem czekoladowym, rant cukierniczy, folia rantowa, sprawdzanie wysokości warstwy kremu

10. Na kremie umieść kolejny nasączony blat biszkoptowy.Jak złożyć idealnie prosty tort? Składanie tortu krok po kroku. tutorial, przekładanie tortu, rant cukierniczy, folia rantowa, układanie biszkoptu na kremie

11. Dociśnij dłonią biszkopt aby warstwa kremu pod nim się wyrównała.

Jak złożyć idealnie prosty tort? Składanie tortu krok po kroku. tutorial, przekładanie tortu, rant cukierniczy, folia rantowa, układanie biszkoptu na kremie, dociskanie

12. Postępuj tak z każdym piętrem.Jak złożyć idealnie prosty tort? Składanie tortu krok po kroku. tutorial, przekładanie tortu, rant cukierniczy, folia rantowa, układanie biszkoptu na kremie

13. Złożony tort zabezpiecz przed wysychaniem i umieść w lodówce. Tort potrzebuje kilku godzin aby “osiadł”. Mój spędza w lodówce przynajmniej całą noc, a najczęściej nawet dłużej.
Ja zwykle przykrywam tort papierem do pieczenia, którego użyłam do pieczenia biszkoptu. Przymocowuję go do rantu przy pomocy gumki recepturki. Podczas robienia zdjęć z rozpędu wyrzuciłam papier, dlatego okryłam tort folią spożywczą. Polecam Ci stosowanie patentu z papierem do pieczenie, żeby nie generować niepotrzebnych śmieci.Jak złożyć idealnie prosty tort? Składanie tortu krok po kroku. tutorial. zabezpieczenie złożonego tortu folią spożywczą przed umieszczeniem w lodówce

Składanie tortu – inny sposób

Jeśli znasz Tortik Annushka to być może widziałaś na filmikach jaką oni mają metodę na składanie tortu. Na ciasto szprycują krem i układają dodatki, umieszczają kolejną warstwę ciasta itd. Dopiero tak przygotowany tort spinają rantem i chłodzą. Trzeba być bardzo precyzyjnym, aby składać torty w taki sposób. Również kremy muszę być bardzo stabilne – nie ma mowy o wlewaniu niezupełnie stężałego musu.

Uwaga na żelki i frużeliny

Masy z dodatkiem żelatyny mogą stanowić problem. Co prawda przy składaniu łatwo z nimi pracować, ale kłopot pojawi się podczas tynkowania. Tynk (czyli krem, którym obłożysz tort z zewnątrz) nie będzie się trzymał żelki. Jest na to prosty sposób – musisz złożyć tort w taki sposób aby masa z żelatyną nie wystawała z boku tortu.

Utwórz z kremu wyższy brzeg wzdłuż rantu, a żelkę lub frużelinę umieść w środku. W ten sposób na brzegu tortu będzie krem, a nie masa z żelatyną. Dodatkowo żelki najlepiej jest umieszczać między warstwami kremu, czyli biszkopt, trochę kremu, żelka, trochę kremu, kolejny biszkopt.Jak złożyć idealnie prosty tort? Składanie tortu krok po kroku. tutorial, przekładanie tortu żelką wiśniową, rant cukierniczy, folia rantowa

W czym wykonać żelkę?

Możesz wykorzystać zwykłą tortownicę, ale lepiej sprawdzi się rant. Można go wyregulować i dobrać odpowiednią wielkość żelki (powinna mieć średnicę przynajmniej o 1 cm mniejszą niż biszkopt). Są również specjalne niskie, regulowane ranty stworzone specjalnie do żelek. Jeśli planujesz dłuższy romans z tortami to taki rancik będzie najwygodniejszą opcją.

Formę wyłóż folią spożywczą w taki sposób żeby masa nie wypłynęła. Dobrze wylewać nieco tężejącą żelkę – to minimalizuje ryzyko wycieku.

Rant z kremu maślanego (tynku)

Jeśli masz wątpliwości co do stabilności musu (lub kremu) to warto na brzegu biszkoptu utworzyć rant z kremu maślanego, którego użyjesz do tynkowania. Wyciśnij krem wzdłuż brzegu biszkoptu, a mus umieść wewnątrz tego rantu. Jeśli rzeczywiście mus nie będzie wystarczająco stabilny to rant utrzyma go na miejscu, a tort nie wybrzuszy się.

Wyzwanie 4: Wyciągnięcie tortu z rantu

Zwykle wygląd to tak – między rant i biszkopt wkładasz nóż i wycinasz tort starając się prowadzić go tuż przy rancie. Potem unosisz rant i modlisz się żeby tym razem udało Ci się nie odciąć kawałka tortu. 😉

Ta operacja u mnie zwykle kończyła się niecenzuralnymi słowami. Tyle pracy wkładałam w ładne złożenie tortów, a na koniec zawsze coś odcięłam. To nie na moje nerwy!

Ale, ale… znalazłam rozwiązanie tego problemu i teraz wyciągam tort bez żadnego uszczerbku. 🙂 Wykładam rant folią, dzięki czemu nie trzeba niczego odcinać, a tort wychodzi idealny.

Wyciąganie tortu z rantu

1. Odepnij spinki przytrzymujące rant.

Jak złożyć idealnie prosty tort? Składanie tortu krok po kroku. tutorial, zdejmowanie rantu ze złożonego tortu

2. Zdejmij rant. Staraj się go nie rozszerzać, ponieważ to prowadzi do odkształceń rantu.

Jak złożyć idealnie prosty tort? Składanie tortu krok po kroku. tutorial, zdejmowanie foli rantowej ze złożonego tortu

3. Oderwij folię od tortu. Najłatwiej zrobić to na paterze obrotowej.

Jak złożyć idealnie prosty tort? Składanie tortu krok po kroku. tutorial, zdejmowanie foli rantowej ze złożonego tortu

4. Krem możesz delikatnie wygładzić szpatułką lub nożem. Gotowe!

Jak złożyć idealnie prosty tort? Składanie tortu krok po kroku. tutorial, złożony tort

Folia rantowa, papier do pieczenia czy jeszcze coś innego?

Używam folii rantowej dlatego, że jest sztywna i łatwo ją umieścić w rancie. Dużym plusem jest też to, że folii można używać wielokrotnie, oczywiście po dokładnym umyciu.

Papier do pieczenia marszczy się podczas układania w rancie, no i nie można go użyć ponownie (nie nadaje się również do recyklingu).

Wiele dziewczyn używa różnego rodzaju folii biurowych. Takie folie są sztywne i pewnie łatwo się z nimi pracuje, ale pamiętaj, że nie są to produkty przeznaczone do kontaktu z żywnością.

Jeszcze jedna uwaga co do folii rantowej.
Obecnie pojawiła się już na rynku folia rantowa o wysokości nawet 14 cm, jednak wcześniej najwyższe folie miały jedynie 10 cm wysokości. Jeśli posiadasz taką niższą folię to nic straconego (ja właśnie taką mam, ale niedługo kupię sobie wyższą ;)). Torty do 12 cm spokojnie złożysz wykładając rant jedną warstwą folii – wtedy folia kończy się tuż nad ostatnią warstwą kremu. Gdy składam wyższy tort to używam dwóch warstw folii. Jedną układam od dołu rantu, a drugą od góry. Bez problemu można je przypiąć spinkami do rantu.

Sposoby na równy wierzch tortu

Metoda 1.
Upieczony biszkopt najbardziej prosty jest od spodu. Wykorzystaj to i blat wykrojony ze spodu biszkoptu umieść na górze tortu.

Metoda 2.
Dobrą metodą jest też odwracanie tortu. To znaczy składasz tort, chłodzisz go, a po wyciągnięciu z rantu odwracasz górą do dołu. Dzięki temu wierzch tortu będzie prosty. 🙂

Jak złożyć idealnie prosty tort? Składanie tortu krok po kroku. tutorial, złożony tort

Jak złożyć idealnie prosty tort? Składanie tortu krok po kroku.

Jeśli przyjrzysz się tortowi na zdjęciach to dostrzeżesz że… wcale nie jest idealny. 😉 Popełniłam błąd podczas przygotowania kremu i zrobiłam go za mało, przez co jedna warstwa wyszła nieco niższa. Przy biszkoptach tak się skupiłam na zdjęciach, że nie odmierzyłam dokładnie wysokości. Mogłabym zrobić nowe zdjęcia i nowy tort, ale uznałam, że wszystko co tutaj opisałam jest wystarczające żeby Twój tort był idealny. I wierzę w to, że będzie! 🙂

Trzymam kciuki
Aneta

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit_pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

_____________
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje. 🙂

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Jak działa pieczenie?"!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *