W tym roku wiosnę zamierzam powitać takimi uroczymi cake popsami. Zielona posypka imitująca trawę, a na niej biedronki i kwiatuszki, które samodzielnie wykonałam z lukru – widok tej słodkiej łąki nastraja mnie bardzo pozytywnie.  Natomiast środek to jeden z moich ulubionych smaków – cytrynowe ciasto ucierane i lemon curd. Co tu dużo mówić, cytrynowe cake popsy są obłędne!

cytrynowe cake popsy w wiosennej odsłonie

Jak przygotować wiosenne cake popsy czyli cytrynowe ciasto na patyku?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

narzędzia potrzebne do przygotowania wiosennych cake popsów: waga kuchenna, keksówka, jednorazowe rękawy cukeirnicze, mata silikonowa, mikser z płaską końcówką, posypka cukrowa "maczek", zielony barwnik do czekoaldy, czarny pisak spożywczy, barwniki żelowe - czerwony, żółty, czarny, patyczki do cake pops

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w sklepie Słodka Pasja oraz Miniowe Formy 3D.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz 5% rabatu na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Jak działa pieczenie?", z którego dowiesz się między innymi dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę, po co przesiewać mąkę i jak uniknąć zakalca.
Wszystko stanie się jasne. 🙂

Cytrynowe cake popsy w wiosennej odsłonie – opis wykonania krok po kroku

Z poniższego przepisu wykonasz 15 cake popsów.

Ciasto cytrynowe – przepis

Z podanych proporcji otrzymasz około 650 g ciasta cytrynowego. Do wykonania 15 cake popsów będziesz potrzebowała 250 g ciasta. Pozostałe ciasto możesz zamrozić i wykorzystać później, albo zjeść do kawy (polecam z cytrynowym lukrem).

Składniki na keksówkę o wymiarach 26 x 11 cm:

  • 240 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 g drobnego cukru
  • 115 g miękkiego masła
  • 2 duże jaja
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • sok z połowy cytryny
  • 130 g śmietany 12%

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

składniki na ucierane ciasto cytrynowe: masło, mąka, jaja, cukier, sok i skórka z cytryny, proszek do pieczenia

1. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i odstaw na bok.

przygotowanie cytrynowego ciasta ucieranego - przesiewanie mąki

2. W misie miksera umieść miękkie masło z cukrem i utrzyj na jasną i puszystą masę.

przygotowanie cytrynowego ciasta ucieranego

3. Następnie dodaj jajka, jedno po drugim. Na tym etapie masa może wyglądać na zwarzoną (tak jak na zdjęciu poniżej). Jednak nie przejmuj się ponieważ po dodaniu pozostałych składników ciasto powinno stać się gładkie.

przygotowanie cytrynowego ciasta ucieranego

4. Dodaj skórkę i sok z cytryny, wymieszaj.

przygotowanie cytrynowego ciasta ucieranego

5. Następnie dodawaj naprzemiennie mąkę i proszek do pieczenia ze śmietaną. Wymieszaj delikatnie za pomocą silikonowej szpatułki do połączenia się składników. Ciasto powinno być dość gęste.

przygotowanie cytrynowego ciasta ucieranego

6. Ciasto przełóż do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 45 minut lub do suchego patyczka. Patyczek wbity w środek ciasta nie może być oblepiony surowym ciastem.

przygotowanie cytrynowego ciasta ucieranego - wykładanie ciasta do keksówki

7. Ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź. Gdy wystygnie wyjmij z formy.

ucierane ciasto cytrynowe

8. Pokrusz 250 g ciasta (tyle będziesz potrzebowała do zrobienia 15 cake popsów). Możesz pokruszyć ciasto ręcznie, ale najłatwiej zrobić to za pomocą malaksera – dzięki temu w cieście nie będzie większych kawałków, które utrudnią uformowanie ładnych i równych kul.  rozdrawbinianie ciasta cytrynowego za pomocą malaksera

Przygotowanie cytrynowych cake popsów

Składniki na 15 cake popsów:

do dekoracji:

  • 300 g białej czekolady do obtoczenia
  • zielony barwnik do czekolady
  • 120 g zielonego maczku cukrowego
  • biedronki i kwiatki z lukru (niżej znajdziesz opis jak samodzielnie przygotować takie ozdoby)

składniki na cytrynowe cake popsy: pokruszone ciasto cytrynowe, lemon curd, mascarpone, biała czekolada, zielony barwnik do czekolady

1. W misie umieść pokruszone ciasto cytrynowe, lemon curd i mascarpone. przygotowanie cytrynowcyh cake popsów

2. Dokładnie wymieszaj łyżką lub zagnieć dłonią.  przygotowanie cytrynowcyh cake popsów

3. Uformuj kule, każda o wadze 25 g. przygotowanie cytrynowcyh cake popsów, formowanie kulek

4. Następnie ułóż je na tacce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do zamrażarki na około 30 minut. Kule możesz przygotować dzień wcześniej – w takiej sytuacji wystarczy schłodzić je w lodówce . Pamiętaj jednak o przykryciu je folią spożywczą lub włożeniu do zamykanego pojemnika, aby ciasto nie wyschło z zewnątrz.  przygotowanie cytrynowcyh cake popsów, formowanie kulek

Dekorowanie wiosennych cake popsów

Zanim zabierzesz się do przygotowania czekoladowej polewy to zachęcam Cię do zajrzenia do wpisu: Łatwe temperowanie czekolady. Znajdziesz tam wszystkie potrzebne informacje na temat prawidłowego roztapiania czekolady.

1. Gdy popsy się chłodzą, przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.

Roztapianie czekolady w kąpieli wodnej.

2. Do roztopionej czekolady dodaj zielony barwnik (dodałam około 1/3 łyżeczki). Potem wymieszaj do uzyskania jednolitego koloru.  barwienie białej czkeolady zielonym barwnikiem

3. Wyciągnij cytrynowe kule z zamrażarki. Końcówki patyczków do cake pops zanurzaj w czekoladzie. Następnie wbij je do uformowanych kul do połowy głębokości. Odstaw do zamrażarki na około 15 – 30 minut po to aby czekolada zastygła. cytrynowe cake popsy - wbijanie patyczków4. Zanurz schłodzone cake pops w czekoladzie, a po wyjęciu obracaj wokół własnej osi tak aby czekolada równo obtoczyła kulę. Następnie strzepnij nadmiar czekolady stukając patyczkiem o pojemnik. cytrynowe cake popsy - obtaczanie w czekoladzie

5.  Za pomocą pęsety umocuj na czekoladzie ozdoby w kształcie biedronek i kwiatuszków. cytrynowe cake popsy - dekorowanie ozdobami z lukru

6. Następnie obsyp popsa maczkiem cukrowym. Zrób to od razu zanim czekolada zastygnie.

cytrynowe cake popsy - obtaczanie w maczku cukrowym

Planowałam najpierw obsypać popsa maczkiem cukrowym, a potem umocować ozdoby z lukru, jednak taka kolejność się nie sprawdzi. Łatwiej umocować biedronki i kwiatuszki bezpośrednio do czekolady niż na posypkę cukrową, która dodatkowo może odpaść od cake popsa.

7. Tak udekorowane cake popsy ustaw na stojaku, ciastkiem do góry. Przechowuj w lodówce.  cytrynowe cake popsy w stojaku zrobionym z pudełka

Uwagi dotyczące użytych przeze mnie produktów

Do zabarwienia polewy użyłam zielonego barwnika do czekolady firmy Food Colours. Bardzo dobrze barwi czekoladę, a do tego jest naturalny. Zielony kolor zawdzięcza obecności chlorofilu w składzie. Niestety składnik ten powoduje, że zabarwiona czekolada ma dość specyficzny smak i niektórym może to przeszkadzać.

Jeżeli chodzi o maczek cukrowy to muszę Cię ostrzec, że farbuje język i usta na zielono więc takie cake popsy nie nadają się raczej na eleganckie przyjęcie. Jednak dzieci nie mają z tym najmniejszego problemu.

Przygotowanie biedronek i kwiatuszków z lukru królewskiego

Z podanych proporcji uzyskasz całą armię biedronek i kwiatuszków. Nie zalecam jednak robienia mniejszej porcji lukru (to i tak są proporcje tylko z jednego białka!) ponieważ zbyt mała ilość lukru w rękawie cukierniczym powoduje, że ciężko się nim pracuje.

Składniki:

  • 30 g białka
  • 180 g cukru pudru (przesianego)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • barwniki spożywcze w żelu (czerwony, żółty, czarny)

Przygotowanie lukru królewskiego. Składniki: białko, cukeir puder, sok z cytryny, zielony barwnik spożywczy.

Przygotowanie lukru królewskiego

1. W misie miksera umieść białko i przesiany cukier puder. Następnie mieszaj na wolnych obrotach, płaskim mieszadłem przez około 10 minut.Przygotowanie lukru królewskiego2. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj.

Przygotowanie lukru królewskiego

3. Po uniesieniu mieszadła, lukier powinien tworzyć tzw. miękkie wierzchołki (nie jest ani bardzo sztywny, ani nie spływa z mieszadła, za to delikatnie opada). Jest to lukier o tzw. normalnej konsystencji. Jeżeli lukier okaże się zbyt rzadki to dodaj trochę cukru pudru. Natomiast jeżeli jest zbyt gęsty to dodaj odrobinę wody.

Przygotowanie lukru królewskiego

4. Lukier podziel na cztery równe części, jedną z nich przełóż od razu do worka cukierniczego. Do pozostałych dodaj drobinę barwnika w żelu i wymieszaj aż uzyskasz jednolity kolor. Będziesz potrzebowała koloru czerwonego, czarnego i żółtego lub pomarańczowego (ja przygotowałam pomarańczowy za pomocą żółtego i czerwonego barwnika). Pozostałe kolory również przełóż do worków cukierniczych. Następnie odetnij końcówki worków – otwory powinny być niewielkie. Pamiętaj, że zawsze możesz powiększyć otwór, za to jak od razu odetniesz za dużo to pozostanie Ci jedynie przełożyć lukier do nowego rękawa.

lukier królewski, jednorazowe worki cukiernicze

Wykonanie biedronek i kwiatków z lukru

1. Na macie silikonowej lub papierze do pieczenia wyciskaj małe czerwone kuleczki – będą to brzuszki biedronek. Jeżeli po wyciśnięciu zostaną “szpice” z lukru, spróbuj je wygładzić wykałaczką.

W tym momencie najlepiej zobaczysz czy Twój lukier ma dobrą konsystencję, za rzadki rozleje się, a zbyt gęsty będzie zostawiał szpice, których nie da się wygładzić.  wykonanie biedronek z lukru królewskiego, mata silikonowa

2. Za pomocą czarnego lukru wykonaj główki biedronek. Czarny lukier wyciśnij tuz obok brzuszków, tak aby się z nimi stykał. Pozostaw biedronki do całkowitego wysuszenia. Zajmie to kilka godzin dlatego radzę Ci przygotować to dzień wcześniej. Na zewnątrz lukier zasycha dość szybko, jednak środek potrzebuje więcej czasu. Aby sprawdzić czy środek jest suchy zerknij na ozdobę od spodu. wykonanie biedronek z lukru królewskiego, mata silikonowa

3.  Gdy lukier wyschnie całkowicie, a biedronki będą twarde zarówno na zewnątrz jak i w środku, pisakiem spożywczym narysuj kropeczki. wykonanie biedronek z lukru królewskiego, mata silikonowa - malowanie kropek za pomocą czarnego pisaka spożywczego

4. Kwiatuszki wykonaj w podobny sposób jak biedronki. Najpierw zrób żółte kropeczki, które będą środkiem, następnie białe kropeczki wokół czyli płatki.  wykonanie kwiatków z lukru królewskiego

cytrynowe cake popsy w wiosennej odsłonie

cytrynowe cake popsy w wiosennej odsłonie

cytrynowe cake popsy w wiosennej odsłonie

cytrynowe cake popsy w wiosennej odsłonie

Wiosenne cake popsy czyli cytrynowe ciasto na patyku

Urocza wiosenna dekoracja i bajecznie cytrynowe wnętrze oczarują zarówno małych jak i dużych miłośników słodkości.

Wszystkiego słodkiego
Magda

Autorką zdjęcia, które zainspirowało mnie do zrobienia takich cake popsów jest Beth Ruth. Jej cake popsy możesz zobaczyć tutaj.

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit_pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

_____________
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Jak działa pieczenie?"!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *