W tym roku wiosnę zamierzam powitać takimi uroczymi cake popsami. Zielona posypka imitująca trawę, a na niej biedronki i kwiatuszki, które samodzielnie wykonałam z lukru – widok tej słodkiej łąki nastraja mnie bardzo pozytywnie. Natomiast środek to jeden z moich ulubionych smaków – cytrynowe ciasto ucierane i lemon curd. Co tu dużo mówić, cytrynowe cake popsy są obłędne!
Jak przygotować wiosenne cake popsy czyli cytrynowe ciasto na patyku?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- patyczki do cake pops (moje miały 15 cm długości i kupiłam je w sklepie Tedi, możesz użyć też takich patyczków papierowych)
- zielony barwnik spożywczy do czekolady (korzystałam z barwnika firmy Food Colours )
- zielona posypka cukrowa typu “maczek” (na 15 cake popsów zużyłam ponad 100 g posypki)
- keksówka o wymiarach 26 x 11 cm
- jednorazowe rękawy cukiernicze
- barwniki spożywcze w żelu (czarny, czerwony, żółty)
- czarny pisak spożywczy
- wykałaczka
- stojak na cake popsy (możesz zainwestować w taki stojak, albo wykonać go samodzielnie z pudełka, w którym zrobisz dziurki – korzystam właśnie z takiego samodzielnie wykonanego stojaka)
- waga kuchenna (np. taka)
- miski, garnek
- mikser
- malakser
- sztywna podkładka np. tacka
- papier do pieczenia
- silikonowa szpatułka (używam szpatułki z Ikei, wytrzymuje najdłużej ze wszystkich)
- sitko
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Cytrynowe cake popsy w wiosennej odsłonie – opis wykonania krok po kroku
Z poniższego przepisu wykonasz 15 cake popsów.
Ciasto cytrynowe – przepis
Z podanych proporcji otrzymasz około 650 g ciasta cytrynowego. Do wykonania 15 cake popsów będziesz potrzebowała 250 g ciasta. Pozostałe ciasto możesz zamrozić i wykorzystać później, albo zjeść do kawy (polecam z cytrynowym lukrem).
Składniki na keksówkę o wymiarach 26 x 11 cm:
- 240 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 160 g drobnego cukru
- 115 g miękkiego masła
- 2 duże jaja
- skórka otarta z dwóch cytryn
- sok z połowy cytryny
- 130 g śmietany 12%
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
1. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i odstaw na bok.
2. W misie miksera umieść miękkie masło z cukrem i utrzyj na jasną i puszystą masę.
3. Następnie dodaj jajka, jedno po drugim. Na tym etapie masa może wyglądać na zwarzoną (tak jak na zdjęciu poniżej). Jednak nie przejmuj się ponieważ po dodaniu pozostałych składników ciasto powinno stać się gładkie.
4. Dodaj skórkę i sok z cytryny, wymieszaj.
5. Następnie dodawaj naprzemiennie mąkę i proszek do pieczenia ze śmietaną. Wymieszaj delikatnie za pomocą silikonowej szpatułki do połączenia się składników. Ciasto powinno być dość gęste.
6. Ciasto przełóż do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 45 minut lub do suchego patyczka. Patyczek wbity w środek ciasta nie może być oblepiony surowym ciastem.
7. Ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź. Gdy wystygnie wyjmij z formy.
8. Pokrusz 250 g ciasta (tyle będziesz potrzebowała do zrobienia 15 cake popsów). Możesz pokruszyć ciasto ręcznie, ale najłatwiej zrobić to za pomocą malaksera – dzięki temu w cieście nie będzie większych kawałków, które utrudnią uformowanie ładnych i równych kul.
Przygotowanie cytrynowych cake popsów
Składniki na 15 cake popsów:
- 250 g pokruszonego ciasta cytrynowego
- 80 g lemon curd (po przepis zajrzyj do wpisu o Cytrynowych stokrotkach)
- 50 g mascarpone
do dekoracji:
- 300 g białej czekolady do obtoczenia
- zielony barwnik do czekolady
- 120 g zielonego maczku cukrowego
- biedronki i kwiatki z lukru (niżej znajdziesz opis jak samodzielnie przygotować takie ozdoby)
1. W misie umieść pokruszone ciasto cytrynowe, lemon curd i mascarpone.
2. Dokładnie wymieszaj łyżką lub zagnieć dłonią.
3. Uformuj kule, każda o wadze 25 g.
4. Następnie ułóż je na tacce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do zamrażarki na około 30 minut. Kule możesz przygotować dzień wcześniej – w takiej sytuacji wystarczy schłodzić je w lodówce . Pamiętaj jednak o przykryciu je folią spożywczą lub włożeniu do zamykanego pojemnika, aby ciasto nie wyschło z zewnątrz.
Dekorowanie wiosennych cake popsów
Zanim zabierzesz się do przygotowania czekoladowej polewy to zachęcam Cię do zajrzenia do wpisu: Łatwe temperowanie czekolady. Znajdziesz tam wszystkie potrzebne informacje na temat prawidłowego roztapiania czekolady.
1. Gdy popsy się chłodzą, przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
2. Do roztopionej czekolady dodaj zielony barwnik (dodałam około 1/3 łyżeczki). Potem wymieszaj do uzyskania jednolitego koloru.
3. Wyciągnij cytrynowe kule z zamrażarki. Końcówki patyczków do cake pops zanurzaj w czekoladzie. Następnie wbij je do uformowanych kul do połowy głębokości. Odstaw do zamrażarki na około 15 – 30 minut po to aby czekolada zastygła. 4. Zanurz schłodzone cake pops w czekoladzie, a po wyjęciu obracaj wokół własnej osi tak aby czekolada równo obtoczyła kulę. Następnie strzepnij nadmiar czekolady stukając patyczkiem o pojemnik.
5. Za pomocą pęsety umocuj na czekoladzie ozdoby w kształcie biedronek i kwiatuszków.
6. Następnie obsyp popsa maczkiem cukrowym. Zrób to od razu zanim czekolada zastygnie.
Planowałam najpierw obsypać popsa maczkiem cukrowym, a potem umocować ozdoby z lukru, jednak taka kolejność się nie sprawdzi. Łatwiej umocować biedronki i kwiatuszki bezpośrednio do czekolady niż na posypkę cukrową, która dodatkowo może odpaść od cake popsa.
7. Tak udekorowane cake popsy ustaw na stojaku, ciastkiem do góry. Przechowuj w lodówce.
Uwagi dotyczące użytych przeze mnie produktów
Do zabarwienia polewy użyłam zielonego barwnika do czekolady firmy Food Colours. Bardzo dobrze barwi czekoladę, a do tego jest naturalny. Zielony kolor zawdzięcza obecności chlorofilu w składzie. Niestety składnik ten powoduje, że zabarwiona czekolada ma dość specyficzny smak i niektórym może to przeszkadzać.
Jeżeli chodzi o maczek cukrowy to muszę Cię ostrzec, że farbuje język i usta na zielono więc takie cake popsy nie nadają się raczej na eleganckie przyjęcie. Jednak dzieci nie mają z tym najmniejszego problemu.
Przygotowanie biedronek i kwiatuszków z lukru królewskiego
Z podanych proporcji uzyskasz całą armię biedronek i kwiatuszków. Nie zalecam jednak robienia mniejszej porcji lukru (to i tak są proporcje tylko z jednego białka!) ponieważ zbyt mała ilość lukru w rękawie cukierniczym powoduje, że ciężko się nim pracuje.
Składniki:
- 30 g białka
- 180 g cukru pudru (przesianego)
- łyżeczka soku z cytryny
- barwniki spożywcze w żelu (czerwony, żółty, czarny)
Przygotowanie lukru królewskiego
1. W misie miksera umieść białko i przesiany cukier puder. Następnie mieszaj na wolnych obrotach, płaskim mieszadłem przez około 10 minut.2. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
3. Po uniesieniu mieszadła, lukier powinien tworzyć tzw. miękkie wierzchołki (nie jest ani bardzo sztywny, ani nie spływa z mieszadła, za to delikatnie opada). Jest to lukier o tzw. normalnej konsystencji. Jeżeli lukier okaże się zbyt rzadki to dodaj trochę cukru pudru. Natomiast jeżeli jest zbyt gęsty to dodaj odrobinę wody.
4. Lukier podziel na cztery równe części, jedną z nich przełóż od razu do worka cukierniczego. Do pozostałych dodaj drobinę barwnika w żelu i wymieszaj aż uzyskasz jednolity kolor. Będziesz potrzebowała koloru czerwonego, czarnego i żółtego lub pomarańczowego (ja przygotowałam pomarańczowy za pomocą żółtego i czerwonego barwnika). Pozostałe kolory również przełóż do worków cukierniczych. Następnie odetnij końcówki worków – otwory powinny być niewielkie. Pamiętaj, że zawsze możesz powiększyć otwór, za to jak od razu odetniesz za dużo to pozostanie Ci jedynie przełożyć lukier do nowego rękawa.
Wykonanie biedronek i kwiatków z lukru
1. Na macie silikonowej lub papierze do pieczenia wyciskaj małe czerwone kuleczki – będą to brzuszki biedronek. Jeżeli po wyciśnięciu zostaną “szpice” z lukru, spróbuj je wygładzić wykałaczką.
W tym momencie najlepiej zobaczysz czy Twój lukier ma dobrą konsystencję, za rzadki rozleje się, a zbyt gęsty będzie zostawiał szpice, których nie da się wygładzić.
2. Za pomocą czarnego lukru wykonaj główki biedronek. Czarny lukier wyciśnij tuz obok brzuszków, tak aby się z nimi stykał. Pozostaw biedronki do całkowitego wysuszenia. Zajmie to kilka godzin dlatego radzę Ci przygotować to dzień wcześniej. Na zewnątrz lukier zasycha dość szybko, jednak środek potrzebuje więcej czasu. Aby sprawdzić czy środek jest suchy zerknij na ozdobę od spodu.
3. Gdy lukier wyschnie całkowicie, a biedronki będą twarde zarówno na zewnątrz jak i w środku, pisakiem spożywczym narysuj kropeczki.
4. Kwiatuszki wykonaj w podobny sposób jak biedronki. Najpierw zrób żółte kropeczki, które będą środkiem, następnie białe kropeczki wokół czyli płatki.
Wiosenne cake popsy czyli cytrynowe ciasto na patyku
Urocza wiosenna dekoracja i bajecznie cytrynowe wnętrze oczarują zarówno małych jak i dużych miłośników słodkości.
Wszystkiego słodkiego
Magda
Autorką zdjęcia, które zainspirowało mnie do zrobienia takich cake popsów jest Beth Ruth. Jej cake popsy możesz zobaczyć tutaj.
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!